Augustus 2016

sized_IMGP5049Maandag 1 augustus

Blaine is 9 maanden oud

We gaan naar de trimbaan, een ‘verloren zoek’ gaat niet helemaal goed. Ook doen we wat gehoorzaamheidsoefeningen. Het is warm, Blaine is het nog niet zo gewend en heeft er al snel last van. Zeker wanneer ze een paar rondjes rent om een veel te dikke Labrador uit te dagen.

Dindag 2 augustus

Zie week 32. ’s Avonds rijden we naar Delft voor de jachttraining. Lees meer.

Woensdag 3 augustus

Wil gaan ’s morgens met de honden naar de Bavo en ’s middags rijden we naar Hoofddorp/Zwaanshoek. Ella draagt een eend voor een ‘apport uit water’. Het water in gaan is geen probleem, het afgeven wel. Ze rent zo langs me heen, gaat zelfs vlak langs de andere honden die Ella vast heeft, de boef. We doen het nog een keer, omdat ik me breed maak en er goed op bedacht ben, vang ik Blaine op wanneer ze uit het water met eend komt. Ik pak de eend, zeg: “zit”, pak het aan en ze moet zitten. Daarna mag ze “schudden”. Verder hebben we heerlijk gewandeld en weer is ze niet echt het veld ingegaan…..

Donderdag 4 augustus

Zie week 32

Vrijdag 5  augustus

Ik wil nog één keer trainen met Blaine, men zegt ‘geef de honden een week rust’, maar dat kan ik met haar nog niet doen. Het eerste kort apport met konijn gaat goed. ‘Stop wanneer de hond het goed gedaan heeft’, klinkt esized_IMGP5254r in mijn hoofd. Nee, ik ga door. Tweede apport gaat ze een rondje om me heen rennen en het konijn gooit ze een paar keer neer. Derde keer gaat een stuk beter. Het volgen los en vast gaat goed. Het afliggen moet in zicht en ‘vooruit’ gaat prima. Het weer is ook prima voor een wandeling hierna.

’s Middags wordt het Nieuw-Vennep en Blaine gaat steeds meer het veld in, niet voor fazanten maar voor muizen……

Zaterdag 6 augustus

We gaan naar Heerle bij Roozendaal. Hier is de oefendag voor de KNJV-proeven, nu heet het de Standaard Jacht Proef. Hoe gaat het? Lees meer.

Zondag 7 augustus

Zie week 33

Maandag 8 augustus

’s Morgens blijf ik thuis en gaan de honden met mijn vader mee. ’s Middags rijden we naar het Venneperhout en daar is het goed toefen, zie week 33. Blaine is bijna de hele wandeling op onderzoek uit. In het begin is ze met haar speeltje in de weer en daarna hebben we haar bijna niet gezien. Tuurlijk moet ze wel klieren met haar moeder. Volgende week maandag gaan we naar Puk, ik heb er zo’n zin in.

Dinsdag 9 augustus

Ja ik heb het weer gedaan. Speeltjes nummer 25 en 26 gekocht, die weer kwijt zijn. Ik word echt arm van die Blaine.

Jachttraining KNJV, Lees meer.

’s Avonds laat wil Maddy weer spelen wanneer Blaine en ik van de training thuiskomen. Blaine wil eigenlijk gewoon slapen, maar ja als Maddy een speeltje heeft wil ze het ook weer afpakken. Wanneer ze weer harde jankgeluiden maken, moet ik het afbreken, want dat kan niet. Omdat Maddy het beste luistert, stuur ik haar naar de mand. Ik vind dit best zielig en ze kijkt me zielig aan met die grote ronde ogen van haar.

Woensdag 10 augustus

Zie week 33.

Donderdag 11 augustus

Zie week 33.

sized_IMGP5273Vrijdag 12 augustus

Op de verjaardag van Blaine’s moeder gaan we naar het natuurgebied: het Reeuwijkse Hout. Het is er leuk, maar toch wat klein naar mijn smaak. Er is ook een hondenstrand, Blaine kan het niet laten om een tweede duik te nemen, de eerste heeft ze al eerder in een sloot gemaakt. Een ander slootje is meteen diep en dat vindt ze toch wat minder. Het is droog, maar bewolkt. Laat in de middag komt de zon door.

Zaterdag 13 augustus

We rijden in de ochtend naar Venneperhout. Blaine maakt voor het eerst kennis met een haas, het rent voorbij Blaine en zij rent in een noodvaart achter de haas aan. Het duurt even eer ze terug is, ze heeft de smaak te pakken hoor, alle spoortjes in het veld en bos worden onderzocht. Een koele duik kan ze wel gebruiken, ze blijft heerlijk in het water staan om af te koelen.

In de Bavo loopt Blaine weer met haar speeltje, ik roem haar net dat ze het speeltje niet meer kwijt raakt en zo ja, ze het snel weer vindt. Had ik niet moeten zeggen. Het ding is weer weg, ingeruild voor muizen. De honden doen een poging om te zoeken maar dat willen ze helemaal niet. Ella heeft die taak overgenomen, want na lang zoeken vindt ze het.

Zondag 14 augustus

Hè hè

Het wordt eindelijk Delft, ik vind het weer aan de late kant, we doen het ermee anders kom ik hier nooit. Blaine vindt niet meer de kleine fazantjes die we afgelopen dinsdag hebben gezien. Het doel van vanmorgen is trainen. Verloren zoek gaat prima. Lijnen kan beter, ze is weer zo druk en eager om het te doen. Ze neemt de rust niet om goed te kijken en op te letten. Uiteindelijk komt het goed. Blaine blijft 2 minuten liggen, wel sta ik er voor op zo’n 4 meter afstand.

Water

Hier zijn veel sloten en een vijver, waar het meteen diep is. Dit vindt ze spannend, normaal gaat ze zo het water in, nu zoekt ze de juiste plek, even dralen en uitstellen en dan gaat ze het water in. Geweldig. Ik had een dummy de overkant gegooid, maar ik gooi nooit goed en de dummy komt in het riet terecht. Eerst zoekt Blaine op de kant en zelf gaat ze daarna in het riet zoeken, zo knap! En ze vindt het hoor. Er komen roeiers langs, dat is vreemd. We lopen verder naar de vijver, ook hier duurt het even eer ze in het water stapt. Voor de zekerheid gooi ik eerst een stok in het water, voor ik weer een speeltje kwijt ben. Het gaat goed, Blaine haalt de stok en later 2 dummy’s. Wel krijgt ze water in haar oor en dat is niet fijn.

Fazant

Op grote afstand hoor ik een fazant kokken, hoort Blaine hem ook? Ja hoor, ze rent naar voren, blijft staan en luistert. Ze kan er nooit bij, het is te ver weg. Op de terugweg rent Blaine meer door de bossen. Heerlijk geoefend en gewandel
d. Het oefenen met Blaine alleen gaat zoveel beter, ze luistert goed en is braaf.

Maandag 15 augustus

We gaan naar Puk! Het broertje van Blaine, ben zo benieuwd hoe hij eruit ziet. Zie week 35. De honden zijn helemaal kapot wanneer we rond 19.00 uur thuis zijn. Maddy en Blaine klieren zelfs niet ’s avonds laat, ik kan hesized_IMGP5438erlijk lezen en Olypische Spelen kijken.

Dinsdag 16 augustus

We gaan naar de laatste jachttraining van het seizoen. Het gaat goed. Zondag hebben we met alle groepen een soort ‘Onderlinge’, allerlei proeven zijn uitgezet. Lees meer over de jachttraining. Na de training is het weer klieren, zucht.

De duinen

’s Morgens loop ik met Blaine. De duinen zijn weer open, de honden mogen loslopen en ik wil even kijken hoe het gaat. Prikkeldraad moet weer even opgefrist worden. Stel je voor dat ze hard achter Maddy aanrent en tegen het prikkeldraad aanloopt. Wanneer ze onderdoor loopt is het toch krap, de stekels komen tegen haar rug aan. Ik leer ook dat ze er overheen kan springen, haar poten zijn lang genoeg. Ook het hoge draad moet weer even onder de aandacht gebracht worden. Het is weer hard werken, trimmers, fietsers, prikkeldraad, paarden, rennende kinderen, allemaal zaken om rekening mee te houden. Ze vindt het wel leuk en bij mij moet het vertrouwen komen.

Woensdag 17 augustus

Prikkeldraad

Weer loop ik met Blaine ’s morgens, nu aan de kant waar wij vaak lopen. Hier is niet veel prikkeldraad, behalve bij de zeereep. Helaas springt ze tegen een trimmer op, die ik niet gezien heb. Ze gaat veel meer de duinen in en ruikt een konijn denk ik. Die zit verstopt in het helmgras, ik hoor wat ritselen, maar zie niet wat het was. Ik word onzeker wanneer ik een groep honden tegenkom met Herders. “Moet ik mijn hond aanlijnen”, vraag ik. “Waarom”, krijg ik als antwoord. “Weet ik eigenlijk ook niet”. Het gaat heel goesized_IMGP5334d, niets aan het handje.

Haas

Blaine wil niet eten, ik doe er olie bij, brood, nee hoor ze wil niet. Moeder Maddy wel en ongezien eet zij Blain’s bak leeg. Ik geef haar de lichtverteerbare brokken van June en dat eet ze wel. Zie week 35, bij de woensdag. Ook bij Blaine komt het eten weer goed. ’s middags gaan we naar Nieuw-Vennep, ik zie een haas en Maddy ruikt het. Later nog een haas, Blaine ruikt ze niet. Wel is ze veel met Maddy op pad en ook zelf. Tussendoor plonst ze het water in voor de nodige afkoeling.

Donderdag 18 augustus

We gaan naar het linker gedeelte van de duinen in Duindamseslag. Ik heb mijn tas mee met dummy’s om te oefenen. sized_IMGP5483Het afliggen gaat nog niet zo goed, na 1 minuut liggen vindt ze het wel genoeg. Verloren zoek gaat prima en de lijnen ook. Alleen het achterwaarts achteruit is moeizamer en moeten we herhalen.

’s Middags naar Hoofddorp/Zwaanshoek. Helaas geen fazanten, maar wel lekker gerend en gezwommen. Zie week 35.

Vrijdag 19 augustus

Met z’n allen vieren we June’s verjaardag en gaan naar Delft. We oefenen meteen weer even het zwemmen in meteen diep water. Zoals gewoonlijk moet ze even heen en weer lopen en treuzelen en dan stapt ze het water in om te zwemmen.

Ze heeft het door

Zie week 35, ze zoekt naar fazantjes, vindt de sporen, trekt aan en stoot een heel nest op. Prachtig.

Zaterdag 20 augustus

Blaine krijgt het voor elkaar om een paar keer naar boven te glippen

We gaan naar Nieuw-Vennep, nog even een beetje oefenen voor morgen. Volgen, over water, verloren zoek, lijnen, prima gaat het.

sized_IMGP5308Weer

We lopen langt een veld waar altijd fazanten zijn. Ze loopt er langs en haar neus gaat omhoog. “Toemaar”, zeg ik. Ze rent en springt over de netels en dan kan ik haar helaas niet meer zien. Ik heb een korte broek aan en dan ga ik echt de stekels niet in. Het duur en duurt en dan vliegt er een aantal jonge fazantjes op, geweldig en ik prijs haar de hemel in. Zelf is ze ook helemaal trots. Even later stuit ze op nog een nest, maar ze liep voor de wind en kon dat onmogelijk ruiken. Ze is bijna de hele wandeling aan het jagen en rent door het ruigte. Sinds ze door heeft dat ze door te springen de stekels kan vermijden doet ze dit veel meer.

Zondag 21 augustus

Een drukke dag! Vandaag is een afsluitende proef bij Rijn en Duin. Het seizoen trainen zit erop. Lees meer.

Maandag 22 augustus

Bult

Ella ziet een bult op de wang van Blaine. Hmm inderdaad, ik kijk in de mond, tanden goed, maar het lijkt wel of er iets in de wang zit. Een splinter? kan dit de bult verklaren. Ik hou het in de gaten en anders voor het weekeinde naar de dokter.

Dinsdag 23 augustus

Geen jachttraining vanavond, moet even afkicken hoor. Zie ook week 36.

Woensdag 24 augustus

Het meer

Ik loop met Blaine aan de Oosterduinse meer. Tijd niet geweest hier, het water moet schoon zijn volgens de kranten. Het ziet er ook goed uit. Kinderen zie ik zwemmen en peuters in een bandje dobberen, dan moet het wel goed zijn. Blaine rent steeds het water in, wanneer ik het speeltje in het water gooi, het is warm en zo’n afkoeling is welkom. Ik heb een zwemwater app, makkelijk of het water geen blauwalg bevat.

Eten

We hebben na veel waarschuwingen aan anderen, Blaine verknalt met eten en zijn in de oude valkuil getrapt. Alleen brokken vindt ze niets aan en eet dat slecht. Gaat er iets bij zoals vlees of brood, dan eet ze het heerlijk op.

sized_IMGP5493Donderdag 25 augustus

Water

Blaine is zelf al het water ingeweest, maar ik vind dat ze ook het speeltje uit het water kan halen. We lopen weer rond 20.00 uur in Nieuw-Vennep, het is weer erg heet vandaag. Ik kan niet bij de sloot komen, teveel begroeing en prikkels. Ik gooi het speeltje vanaf het pad in het water, een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, zou je zeggen. Ik wel! Blaine rent naar het water en dan stopt ze, oh nee. Ze schrikt ergens van en doet raar, Ella gaat kijken en wordt geprikt. Ik zie een steekvlieg, dacht ik, op haar oor zitten, maar dat is het niet het is een wesp. Oh jee, die prikt vast in haar oor. Ineens jankt ze heel hard en ze houdt haar voorpoot omhoog. Wat nu weer? ik kijk maar zie niets. Zou ze in een wespennest gestapt zijn? Ella geprikt en volgens mij June ook. Op het hoofd van Blaine vormt zich ook al een bult, gelukkig op haar oor niet. Wat een toestand, het gillen houdt best even aan, de arme schat. Ik denk dat ze ook in haar voet is geprikt. We kunnen er niet zoveel aan doen.

Speeltje nummer 50 weg?

Ondertussen ligt het speeltje nog in het water. Voor geen goud ga ik de begroeing in en loop daarom naar de overkant. En ja ik zie het speeltje. Ik probeer Maddy zo ver te krijgen om het water in te gaan. Dat lukt, maar in een rechte lijn zwemt ze naar de overkant en ze moet het speeltje pakken. Oh, ik erger me weer dood. En wat doet die lieve Blaine? zij stapt het water in om te zoeken, het lukt niet en weer hinkend komt ze eruit. Maddy gaat nog een paar keer in het water zonder succes, aan June begin ik maar niet. Weer gaat Blaine het water in, omdat ze Ella ontglipt. Ik laat haar nu maar gaan, haar wil is zo groot om het speeltje of what ever te halen, het is gewoon aandoenlijk. De derde keer te water helpt denk ik, want ze loopt niet meer mank wanneer ze weer op de kade is en kliert zelfs weer met Maddy. Ik stop ermee, morgen gaan we verder zoeken. Ik moet Ella bijna meesleuren, opgeven staat niet in haar boek. De bult op Blaine’s hoofd wordt groter en groter en de bult op Ella’s hand ook, het begint steeds meer te jeuken. In het bijna donker lopen we terug naar de auto. Het was me weer wat.

Zalf

Thuis doe ik een beetje hydrocortison zalf op haar hoofd en ook bij Ella. Bij Blaine wordt de bult kleiner, het verdwijnt zelfs bijna, maar bij Ella niet. Het doet flink pijn en het jeukt!

Vrijdag 26 augustus

Blaine heeft niets van haar nare ervaring met wespen bij het water overgehouden. Ze zwemt gewoon weer. Alleen het speeltje vinden we niet meer. Ella ziet het liggen, zegt ze (ik niet), maar kan er niet bij. De honden willen, kunnen het ook niet pakken of vinden. Ja hoor fazanten ruikt Blaine steeds beter. Zie week 36.

Zaterdag 27 augustus

Het speeltje is er weer! zie week 36.

sized_IMGP5529Zondag 28 augustus

We, Blaine, ik en Maddy rijden naar Nootdorp. Ik weet daar een gebied waar veel fazanten zijn, alleen is het niet ruig meer. Inmiddels staat er een zwembad en ze hebben het terrein verder afgegraven, alleen wat ik nu zie had ik niet verwacht. Het mooie ruige gedeelte is een camping voor campers geworden!!!! Dit gaat niet door dus, dan maar naar de dobbeplas. Veel water, lekker zwemmen, maar helaas geen fazanten.

Maandag 29 augustus

Elementaire Gehoorzaamheid A

Op de valreep heb ik me opgegeven voor een Gehoorzaamheidcursus bij KV Rijnland. Het begint morgen al. Officieel moet ik beginnen bij de cursus Gehoorzame Hond, maar ik heb geen zin om helemaal onderin te beginnen. Ik train natuurlijk zelf en heb de jachtcursus gedaan. Helaas door de jachttraining – die ook op dinsdag was – kon ik niet verder met de Gehoorzaamheid. De basis kent ze wel. Ik word gebeld en we overleggen. Zij denkt dat de EG A het beste is en ik ben het daarmee eens. Volgens de trainer moet je niet te snel willen, zeker niet bij een Weimaraner en ook daar ben ik het mee eens. Ze kan het ook goed verwoorden, de pubertijd komt er aan, ze is druk en een jachthond. Kortom morgen om 20.00 uur beginnen we. Heb er zin in en ik heb veel spijkers met koppen geslaan de afgelopen dagen, ben trots op mezelf. Maar ik ben er nog niet, er staan nog een aantal ’to do’ zaken op mijn lijstje.

Aanlegproef

En ik heb Blaine en Maddy opgegeven voor de aanlegproef veldwerk. Helaas staan we wel reserve.

Zie ook week 37

Dinsdag 30 augustus

We gaan weer trainen. We beginnen met de EG A cursus en de training wordt gegeven door Rina van de Haak. Ze doet het goed en duidelijk. Ik moet echt wel weer inkomen hoor, het moet allemaal heel precies. Ik heb veel aan de tips en ik merk aan Blaine dat ze echt moeite heeft met zo lang aandacht geven en stilzitten of liggen. Ook is zo’n groep honden weer spannend, andere honden weer. Maar ik ben tevreden en ook met de groepskeuze. Gelukkig hoef ik niet de Gehoorzame huishond te doen.

Woensdag 31 augustus

Blaine en ik rijden naar Katwijk, ik hoop dat het niet te warm is. Er is water hier, anders had ik het zeker niet gedaan. Blaine moet hier toch ook kennismaken met het prikkeldraad en dit staat vrijwel overal. Lastig, daarom neem ik nog niet Maddy en June mee. Er is hier veel helder water, het is ook een waterwingebied. Blaine zwemt heerlijk in het mooie water, meteen stapt ze er in en later plonst ze er zelfs in. Die natte duik heeft ze nodig want we moeten nog een stukje lopen, het is best ver blijkt, voor mij en voor Blaine.

Voer

Blaine krijgt weer de Athletic puppy, het maakt niet zoveel uit of ze deze krijgt of de zalm. Het is niet zo’n grote eter meer.

Oefentraining

Volgende week hebben we een oefenles. Op aanraden van Erna heb ik vorige week geïnformeerd bij De Ronde Venen. Ze kunnen nog een hond in hun woensdagochtend groep plaatsen. Maar de trainer wil wel zien wat Blaine in haar mars heeft.