SJP Weimaraner Vereniging Heerle 2018

Zondag 9 september

Oh nee! Beginnen we weer met volgen en blijven.

Nummer 3 Groep 1, nr. 1 t/m 12 volgorde: A&B, C&D, E, F, G, H

  • Aangelijnd en los volgen

Ik breng Blaine nu heel goed onder appèl van te voren en gelukkig hebben we geen fazanten gezien. Aangelijnd volgen gaat niet volgens het boekje en Blaine is meer met de omgeving dan met mij bezig. Los volgen gaat heel veel beter, bijna ongelofelijk. Blaine volgt mooi, houdt contact met mij en het is heel mooi om mee te maken. De keurmeester neemt na afloop de tijd om aan mij uit te leggen wat hij van het volgen vond. Het aangelijnd volgen vond hij niet fraai, maar het losvolgen maakte alles goed en was fraai om te zien. Blaine had alleen maar oog voor mij. Ha ha, tijdens het aangelijnd volgen heeft ze natuurlijk de omgeving in zich opgenomen en tijdens het los volgen wist ze dat ze niets bijzonders had geroken.

Cijfer 7

Puk doet wat Blaine afgelopen vrijdag deed. Sandra lijnt hem af en weg is hij. Ohhhhhh! KK.

Cijfer 0

  • Vooruit sturen en komen op bevel

Ik stuur Blaine met een “vooruit” weg en ze rent goed weg, wel een beetje naar links. Gelukkig zegt de keurmeester “roep haar maar”. “Blaine hier”, roep ik met mijn hoge stem. Ze draait zich om en rent naar me toe. Ik ben altijd een beetje bang dat ze mij omver rent, dat gebeurde niet, maar ze rent me in een razend tempo voorbij en komt dan voor mij zitten.

Cijfer 9

Puk doet dit uitstekend.

Cijfer 9

  • Houden van de aangewezen plaats

Ja echt alle 4 van de gehoorzaamheidsvakken achter elkaar. De keurmeester bij dit onderdeel is heel apart en dit heb ik nog nooit meegemaakt, laat ik het daarbij maar houden. Blaine krijgt een mooie, droge plek toegewezen. Ik laat haar zitten, ga verder niet moeilijk doen. Twee minuten kunnen heel lang duren en wat gaat mijn hart tekeer, niet normaal. Op het teken van de keurmeester loop ik terug naar Blaine en ik zie dat ze staat, maar wel op haar plek. Nu hoop ik maar dat dit het enige was wat ze gedaan heeft, want dan heeft ze 2 punten aftrek. Klopt.

Cijfer 8

Puk blijft gelukkig ook op zijn plek.

Cijfer 7

  • Apport te land

Blaine blijft zitten en wanneer ik het tikje voel zeg ik: apport. Het konijn is niet al te fris en ik zie dat Blaine er weer aan likt. Ik roep “hier”,volgens mij met een hoge stem en Blaine komt mijn kant op. Helaas laat ze het vallen, net te ver voor mij om te pakken. Ik roep Blaine nog een keer en nu geeft ze het zittend af? Of toch staand, ik weet het niet meer.

Cijfer 6

Puk doet het helaas niet goed. Net als met Blaine is apport met konijn heel lastig.

Cijfer 0

  • Apport uit diep water

Een poeltje, Blaine zit naast me en wanneer ik het tikje van de keurmeester voel mag Blaine vertrekken. Ze is mooi steady en loopt naar de zijkant van het poeltje om het water in te stappen. Ze zwemt naar de eend en pakt het. Ze zwemt naar dezelfde plek waar ze het water is ingestapt. Even twijfel ik of ik haar zal roepen zodat ze mijn kant op komt zwemmen, maar ik laat het zo. Ze rent naar me toe en laat helaas de eend vallen. “Hier”, roep ik met wat druk  en ze geeft de eend staand af.

Cijfer 6

Puk doet het goed, al kan ik er niets van zien. Ik denk dat de afwerking minder was.

Cijfer 6

  • Verloren apport te land

Dit gaat uitstekend. Blaine vindt het vrijwel direct en komt mijn kant uit. Blaine laat de eend vlak bij me vallen, maar op mijn commando “hier” komt ze en geeft het zittend af.

Cijfer 8

Puk doet het super.

Cijfer 9

  • Apport over diep water

Jaren terug vreesde ik deze oefening met grote vrezen, ik vond het water zooo breed. En nu vind ik het reuze meevallen en sta ik een stuk ontspannener bij het water met een makkelijk zwemmende Blaine. Na mijn commando stapt Blaine het water in, nooit helemaal recht voor mij. Ze zwemt naar de overkant. Wanneer ze de kant op gaat roep ik “zoek apport”, misschien totaal overbodig maar ik doe het altijd zo en het kost geen punt. Blaine zoekt eerst diep en maakt brede slagen, we kunnen het goed volgen en het is mooi om te zien. Ze rent steeds meer naar de waterkant en de twijfel slaat toe, ‘moet ze hier zijn?’ Blaine maakt nog een paar korte slagen en hup haar kop duikt naar beneden en hebbes. Zo dit was een mooi staaltje zoeken. Blaine zwemt meteen naar me toe en komt de kant op. Met een bocht loopt ze naar me toe en ik verdenk haar om te gaan schudden en ben bang dat ze de eend laat vallen. Ik voorkom dat door de eend op te vangen en krijg daarom een punt aftrek. Beter dan laten vallen, druk zetten, pakken etc. De keurmeester was onder de indruk van haar zoekpatroon. “Ze maakt mooi gebruik van de wind, maakt mooie slagen en zoekt uitstekend”.

Cijfer 9

Puk is een goede zwemmer en zoeker, afgeven kan beter.

Cijfer 7

  • Markeerapport te land

Eigenlijk de één na laatste onderdeel, maar omdat er niemand bij het ‘over water’ is doen we dit als laatste. Ik hou het lijntje voor Blaine en dit kost meteen al 2 punten, maar beter dan een nul. Blaine schiet weg en rent naar de plek. Oh nee, ze stopt te vroeg, ‘ga door, ga door’, denk ik. Helaas komt ze nog iets terug. Oude valplek? Vast. Het is gedaan, weg markeer en weg de B-diploma. “Mag ik haar de eend nog laten halen”, vraag ik. Blaine zoekt nu op haar neus en vindt heel snel de eend en brengt het netjes terug.

Cijfer 0

Puk doet het veel beter. Hij markeert uitstekend, brengt het goed en geeft het staand af.

Cijfer 7