FCI Obedience Beginners

Maandag 5 maart 2018

GG

’s Avonds gaan we naar de gehoorzaamheidstraining, afgelopen nacht heeft het geregend en hierdoor is het veld helaas drassig met hier en daar een beter stukje gras. Jammer want het is een tijd droog geweest. De training gaat aardig, volgen kan wel stukken beter, In ‘het vak’ vertikt Blaine het om te liggen en tijdens appèl op afstand gaat dit ook moeizaam. Wat gaat er dan goed vraag je je af. Over de hindernis springen gaat goed, voorkomen ook, apport met dummy en halverwege leg ik de dummy neer en ik hou de afstand klein. Tijdens de ‘om’ oefening, staat Marrie de trainer voor de pion en lokt haar. Blaine vertrekt enthousiast, rent om de pion heen en ik gooi het speeltje naar rechts als beloning. Dit werkt goed.

Maandag 6 november 2017

Niet goed

Een aantal dingen gaan niet goed. Het gras is nat en dat is te merken aan Blaine, het afliggen gaat slecht. De 2 minuten afliggen gaat net goed, maar voordat ze eenmaal ligt! En ik blijf dichtbij haar staan. Nu vindt ze blijkbaar genoeg, want verder gaat het erg moeizaam met het liggen. Hierdoor mag ze i.p.v. in het ‘vak’ liggen, gaan zitten. Ook met het ‘voorkomen’ mag ze zitten, dit is normaal liggen. Het onderdeel ‘commando op afstand’ proberen we wel. Ze moet af en zit en af en zit. Dit kost moeite.

Aansluiten tijdens het volgen

Dit gaat ook niet goed. Zo’n oefening gaat als volgt, dit is een voorbeeld: ik loop bij Blaine vandaan, links, rechtsomkeer, rechts, links en vervolgens mag ik Blaine roepen met een “volg” en koekje in mijn hand. Blaine moet netjes links bij mij aansluiten en we volgen een stukje verder. Wat doet Blaine vanavond. Ze blijft zitten met het commando “wacht”, ik loop weg en volg de instructies van de trainer op. Rechtdoor, rechtsomkeer, linksomkeer en Blaine komt mijn kant op. Opnieuw en weer  gebeurt er hetzelfde. Door de commando’s loop ik de richting op waar Blaine zit en ze denkt ‘ik mag mee’, maar zo werkt het niet. We doen het nog een keer en ik loop naar Blaine terug, het aansluiten doen we niet. Ze is te vaak uit zichzelf gekomen.

Maandag 16 oktober

Ik schrijf niet meer wekelijks over de GG-B training. Eens in de zoveel tijd geef ik een update.

Voorlopig spreken we af dat het onderdeel ‘om’ met z’n tweeën wordt gedaan. Marrie staat bij de pion, ik zeg “om” en maak een armgebaar richting de pion. Wanneer Blaine goed om de pion loopt, gooit Marrie het speeltje. Bij het onderdeel ‘zit tijdens het volgen’ moet ik bij Blaine weglopen en dan normaal en niet achteruit lopen. Voortaan doe ik een snoepje in mijn linkerhand, zeg “zit”, geef het snoepje en loop verder. Blaine moet blijven zitten, dit vindt ze moeilijk, ze heeft de neiging om met me mee te lopen.

Maandag 14 augustus

Alles gaat best goed. Alleen het onderdeel ‘om’ gaat mis. Gisteren heel goed en nu helemaal niets. Verder raadt Heleen aan om iets dichter bij het ‘vak’ te staan. En ik moet bedenken welk commando ik ook alweer gebruik of ga gebruiken voor naar achteren lopen. ‘Terug’ of ‘naar achteren’.

Maandag 24 juli t/m 7 augustus geen GG

Maandag 17 juli

Laatste les voor de zomervakantie, heerlijk even geen training. 14 augustus begint het weer en zijn Blaine en ik weer present.

Aandachtspunten:

  • Bij het onderdeel hindernis moet ik ongeveer 1 meter vanaf de hindernis staan en dat geldt ook voor Blaine. Alleen zit zij. Zo leert ze om op tijd te remmen en het klopt ook.
  • ‘Om’ gaat niet goed, ik ga het proberen met mijn pion. De lantaarnpaal die ik had uitgekozen tijdens het wandelen werkt niet, teveel afleiding.
  • Volgen en aansluiten, ik roep nog “Blaine” en dan “volg”. Maar eigenlijk mag ik niet “Blaine” zeggen, maar om aan te leren wel.
  • Appel op afstand. Het liggen gaat goed, maar ik moet het commando “zit” teveel herhalen en gebruik dan maar mijn handgebaar. Het schijnt wel te mogen, maar heel kort.

Maandag 10 juli

Gelukkig is Blaine is stuk handelbaarder en ik treed wat strenger op tegen het springen en stokjes eten. Het helpt.

Wat gaat er goed

Het volgen, het afliggen, zit tijdens het volgen met veel hulp en in beginstadium van opbouw. Appèl op afstand, hoog, komen op afstand gaat heel goed en apporteren.

Wat gaat minder goed

  • Terug vak gaat niet goed. Ik moet een paar keer “vak” zegge, eenmaal in het vak gaat ze op mijn commando “af” niet liggen bij het doosje. In plaats daarvan pakt ze het doosje op en komt mijn kant op. Nee, dit is niet de bedoeling. Ik moet het nog twee keer opnieuw doen en bij de laatste poging ligt ze half in/half uit het vak. “Heb je een klein portemonneetje of zoiets waar een oogje aan zit”. “Hoezo dat”, vraag ik. “Ik kan dan een pinnetje in het oogje doen en zo kan ze het niet oppakken”. Slim!!
  • Bij het onderdeel ‘om’ moet ik verder bij de pion vandaan staan i.p.v. Blaine. De eerste poging mislukt, de tweede bijna goed en de derde poging lukt. Yeahhhh.
  • ‘Aansluiten’, Blaine moet zitten en ik moet weglopen en op de commando’s van de trainer lopen. Links, rechts, rechtsomkeer, wanneer ik bijna bij Blaine ben rechtsomkeer. Dit was teveel van het goede en Blaine komt naar me toe. Tweede poging, nu komt ze heel snel overeind en ik breng Blaine terug. Ik loop weer weg en met een rechtsomkeer moet ik naast Blaine gaan staan. Bij de derde poging blijft ze keurig zitten, weer doe ik twee keer een rechtsomkeer en ook nu blijft ze zitten. De trainer heeft echt goed gewacht tot ze rustig blijft zitten en toen mocht ik haar roepen. “Blaine volg”, ze rent naar me toe en sluit netjes aan. Wel had ik wat lekkers in mijn hand.

Maandag 3 juli

Blaine is vreselijk druk en opstandig. Toch gaat de training goed. Een paar tips om twee oefeningen uit te breiden. Het onderdeel ‘om’ gaat met het armgebaar goed, nu kan ik de afstand uitbreiden. Proberen of Blaine verder bij de pion kan zitten. En voor het onderdeel ‘hoog’ proberen of ik het aantikken van de hindernis achterwege kan laten. Dit doe ik om Blaine aan te moedigen om over de hindernis te springen.

Maandag 26 juni

Geen training voor Blaine, we zijn een dagje weg.

Maandag 19 juni

Tropisch

Het is echt heel heet vandaag en vanavond ook nog. WE volgen daarom niet al te lang. Eigenlijk kan ik kort zijn over vanavond. Het gaat heel goed.

Waar moet IK op letten

Een nog niet te grote afstand nemen met het appèl op afstand. Ik mag niet verder dan 3 meter van de hindernis staan. Geen snoepje pakken wanneer ik op een afstand van Blaine ga staan voor het ‘voorkomen’.

Maandag 12 juni

Kolder in de kop

Pff het is weer zo’n les, Blaine is druk, ziet blaadjes vliegen, takjes op de grond liggen en het gras is gemaaid. Ik ben steeds bezig met takjes en graspollen uit haar bek halen. Met de juiste timing, ben n.l. steeds te laat, krijgt ze een tik op haar neus met de riem en dit helpt even. Eigenlijk gaat de training best goed en later zie ik ook dat ze zich overgeeft en wordt ze rustiger.

Aandachtspunten

De bochten tijdens het volgen. Te vroeg zitten of liggen of dit doen op andermans commando. Tijdens het onderdeel ‘om’ kan ik nu een handgebaar gebruiken i.p.v. het speeltje. Wel als beloning het speeltje gebruiken, dus wanneer ze om de pion is gelopen.

Snel klaar

We zijn maar met z’n drieën en kunnen snel alle oefeningen doen en zijn snel klaar.

Maandag 5 juni

Geen training i.v.m. Pinksteren.

Maandag 29 mei

Leuke les, Blaine doet het goed.

Maandag 22 mei

Helaas geen GG-training, door drukte heb ik het niet gered. Volgens mij vindt Blaine het niet zo erg, zij ligt languit op de bank…..

Maandag 15 mei

Onderweg naar Leiden miezert het, eerder twijfelde ik al over wat ik aan moest doen. Gewoon een fleece of toch mijn dikke jas i.v.m. de regen. Dilemma’s, dilemma’s. Het wordt mijn winterjas die eigenlijk veel te warm is, het blijkt ook nog eens de verkeerde keuze want het wordt en blijft droog.

Enthousiast

Blaine doet het leuk en ze vindt het ook leuk. Tuurlijk gaat alles nog niet goed, maar ik neem mijn petje af voor haar.

Volgen

Dit gaat heel goed, ze let goed op en de bochten gaan ook goed. We hebben niet los gevolgd. Tijdens het inlopen heb ik extra geoefend op het ‘zitten’ tijdens het volgen. Dit doet ze niet vlot genoeg en daarom gaat de oefening ‘zit tijdens het volgen’ niet echt goed. Nu maak ik een bocht en meteen daarna zeg ik ‘zit’. Dom natuurlijk want het zitten lijkt nergens op. Dit krijg ik natuurlijk te horen van de trainer. Overnieuw, volgen in een rechte lijn deze keer en “zit”. Ik blijf staan en Blaine gaat vrij vlot zitten, daarna draai ik voor haar en blijf staan. Ik ga het maar een tijdje op deze manier doen. Het commando “zit” en meteen doorlopen werkt nog niet.

Af en blijf

Dit gaat heel goed, alleen gaat Blaine wat trager zitten en wanneer ik terug kom gaat ze te snel zitten, ze wacht niet op mijn commando “zit”. Dit mag niet en Blaine moet eerst weer liggen, dit vindt ze niet leuk en het duurt even voor ze weer ligt.

 

 

Terug plaats

Blaine gaat in één keer naar het ‘vak’, ik hoef geen armgebaar of iets te gebruiken. In het vak pakt ze helaas het doosje op en ze wil er mee weg lopen. Net op tijd stopt wanneer ik streng: “af” roep, gelukkig gaat ze liggen. Helaas steekt er net één teen buiten het vak. Dit is een onvoldoende op een examen, nu is het knap.

Apport

Geen probleem, ik gebruik weer eens een dummy. Ook probeer ik het nieuwe ‘aan de voet zitten’ uit. Ik wil weer dat ze achterlangs ‘aan de voet gaat zitten’. Op de andere manier – zoals ik haar geleerd heb en waarbij zij de enige is – vind ik niet prettig. Bovendien springt ze elke keer een meter hoog wanneer ze ‘aan de voet’ gaat zitten. Op de andere manier geef ik als commando: “voet”.

Voorkomen

Ik loop bij Blaine weg en loop richting het hek, maar laat wel voldoende ruimte achter mij vrij. Blaine komt zoals gewoonlijk als een speer naar me toe rennen. Wanneer ze bijna bij me is loop ik naar achteren en hou mijn handen laag met een beloning. Blaine remt op tijd af en gaat netjes voor me zitten. Goed gedaan.

Om

Dit gaat ook stukken beter, ik doe het stukken beter. Ik gooi het speeltje goed om de pion en Blaine haalt het enthousiast.

Maandag 8 mei

Weer is het niet druk op de training, echt dat was in de tijd van June en Maddy wel anders. Het is heerlijk weer, we staan op het veld in het zonnetje.

Wat gaat goed?

Het volgen gaat best goed, wel moet ik Blaine er constant bij houden, het los volgen gaat echt heel goed. Afliggen gaat prima, ik sta nu iets verder bij Blaine vandaan. Wel reageert ze op andermans “zit” en “af” en Blaine gaat te vroeg zitten, ik sta naast haar en ze moet wachten op mijn “zit” commando. Dat zit er nog niet goed in. Dit doet ze ook bij het onderdeel ‘vak’. Apporteren gaat prima.

Wat gaat minder

Het zitten tijdens het volgen gaat niet goed. Ik moet het zitcommando verschillende keren herhalen en ik vergeet steeds om dit te oefenen thuis. Toch vindt de trainer dat ik met zo’n jonge hond niet teveel moet oefenen. Gelukkig doe ik dat ook niet…. Het onderdeel ‘sorteer’ gaat niet zo goed vanavond. De trainer legt een speeltje onder het dakje, het laatste dakje, en ik heb een nieuw klein pluche speeltje meegenomen. Blaine zoekt niet ver genoeg door, de eerste dakjes laat ze links liggen en ze stopt bij wat zij denkt dat het laatste dakje is. Niet, want iets verder is er nog één. Blaine wordt door Heleen aangemoedigd om nog even verder door te zoeken. Ze snapte het al niet en ja nu vindt ze het speeltje onder het laatste dakje die ze even over het hoofd zag. Het is je vergeven Blaine, dat vindt ook de trainer. “Vergeet niet dat ze nog heel jong is en het is pas de tweede keer”. Ik krijg dit vanavond veel te horen, ik moet vooral niet te snel willen.

Om

Dit is een onderdeel waar ik altijd de mist mee inga. Ik moet het speeltje om de pion gooien, ik doe het weer helemaal fout. Ik moet dicht bij de pion staan, Blaine iets bij me vandaan, oh ik ben het weer kwijt….. Volgens mij sta ik aan de binnenkant van Blaine bij de pion en ik zwaai het speeltje er omheen, geloof ik. De tweede keer gaat het goed gelukkig.

Maandag 1 mei

We doen de gebruikelijke volgoefeningen en dit gaat steeds beter. Af-zit-af-zit gaat heel goed, over de hindernis springen ook. Die oefening dat ze achteruit moeten lopen is wel heel lastig hoor. Blaine loopt ineens twee stappen naar achteren en dat is prima. Terug vak doet ze heel goed, wel moet ik een kleiner doosje meenemen. Apport gaat goed, zit tijdens volgen ben ik vergeten te oefenen en dit gaat aardig. Het commando ‘om’ om de pion lopen gaat ook best goed. Voor het eerst doen we de oefening dat ik loop, Blaine zit en ik roep op aangeven van de trainer, “volg”. Ik moet dit nog een keer herhalen en dan gaat het prima. Wederom een tevreden baasje.

Maandag 24 april

Obedience Beginners

Sinds een hele tijd weer op de maandag bij trainer Heleen en Marrie en nog met dezelfde mensen toen ik nog met Maddy hier trainde.

Voorlangs/ achterlangs

Dit gaat best goed, ik moet mijn best doen om Blaine’s aandacht vast te houden, maar ik gebruik geen snoepje.

Afliggen

Blaine blijft de volle twee minuten liggen, ik sta alleen niet op een afstand van tien meter. Dit mag, omdat ze net begint en nog niet zover is. Wel gaat ze voor dat ze mag zitten, dit is haar vergeven.

Klein clubje

De oefeningen gaan achter elkaar door, we werken lekker snel. Apport gaat super, alleen nog niet met het blok, ze vindt dit een te leuk speel object merk ik. Met z’n allen volgen gaat goed. Over de hindernis snapt ze nog niet helemaal, maar met de aanwijzingen van de trainer gaat het goed. Ik moet haar ook attenderen om er overheen te springen door op de hindernis te tikken.

Terug vak

Ik sta met Blaine voor het vak en Heleen legt het doosje met lekkers in het vak neer. Dit hebben we nog nooit gedaan zo en het gaat super. Ik moet het commando één keer herhalen, met de tweede keer loopt ze naar het vak en gaat liggen. Yeahhh

Om de pion

Dit hebben we vorige week ook gedaan en met het speeltje gaat het best goed, nu moet ik het ook nog goed doen….

Terug

Echt Blaine moet achteruit lopen. Huh! We staan langs een muur, Blaine moet staan en door met een snoepje naar achteren te brengen loopt Blaine een paar stappen achteruit en dat gaat super. Ik gebruik het commando “terug”.

Speuren

De trainer legt het speeltje onder één van de halve buisjes, ze ziet het niet. Blaine loopt meteen naar het buisje met haar speeltje eronder, ik gebruik het commando “sorteer”. Slimme meid. De volgende keer moet ik een klein speeltje meenemen.

Resumé

Leuke les, het is zo om en ik ben dik tevreden.

Vrijdag 21 april

Nee geen training meer op de vrijdag. Maandag 24 april beginnen we met een nieuwe groep aan de FCI Obedience B training bij Heleen en Marrie.

Vrijdag 14 april

Tuurlijk gaan we een stukje volgen, voor- en achterlangs. Wat me opvalt is dat een Rotweiler wat bromt, gaat dat gezeur nu al beginnen. We gaan ook met z’n allen volgen, links, rechts, snel, langzaam, etc. We doen de af en blijf oefening en wat nieuw is bij de Ob. B om een pion sturen, dit was in de tijd van Maddy GG 1 niveau.

Andere wending

De trainer komt naar me toe en vertelt me dat ze eigenlijk vindt dat wij wel naar de GG B groep kunnen. Oké? “Je weet dat ze nog lang niet zo ver is toch”, zeg ik tegen haar. “Dat maakt niet uit, ik heb gezien hoe ze met het examen was en ze kan het best”. Eigenlijk vind ik het wel prettig, deze groep met al die Rotweilers lijkt me niets (al kan ik daar natuurlijk niets van zeggen na 1 les).

Bevestiging

Deze week krijg ik inderdaad een mail dat ik mee kan doen met de GG B en het heet tegenwoordig Obedience Beginners. Naar mijn vertrouwde maandagavond 19.00 uur en naar Marrie en Heleen. Leuk. Er is wel veel veranderd hoor ik, afijn dat zien we dan wel. Voor nu gaan we aan een iets hoger niveau werken.