Voorjaars Jachttraing Hond en Taal 2020

Vrijdag 12 juni

Afscheid

De allerlaatste training bij Hond en Taal en bij Benno. Vier jaar! In het najaar van 2016 begonnen, Blaine als jonge hond van 9 maanden. En kijk eens nu, vier jaar al weer! Zoveel geleerd en meegemaakt. En ik heb altijd met plezier getraind. De mooiste tijd was met Jet, Fleur, Olaf en Elvira. Blaine was heel goed toen en het was een super groepje.

Waar?

We zijn in Lelystad in het Kotterbos.

Het weer?

Het is heel warm en ik ben te warm gekleed.

Wat doen we zoal tijdens de laatste les?

Water

Bij een steiger, betekent dat van een stijger af? Pff, Blaine hoeft niet. Eerst een apportje uit het water. Raar kantje vindt Blaine, ik probeer haar er wat in te duwen, maar dit werkt averechts en ze vertrouwd me niet meer. De dummy komt naar haar toe gedreven en ze hoeft er bijna geen moeite voor te doen om te het te pakken. Nog een keer het water in, ik geef haar een klein zetje, als ze maar door is. Het helpt, want de derde dummy haalt ze zonder probleem .

Nog een keer water

Dubbel apport in het water, de dummy’s vallen achter elkaar in het water. Blaine heeft een iets andere gedachte bij een dubbel apport. Ze pakt eerst de ene dummy, zwemt door naar de ander en neemt die ook mee. Waarom twee keer zwemmen als het ook in één keer kan… Ze komt mooi de kant op met 2 dummy’s en geeft ze ook mooi af zonder neergooien. Saskia vindt het helemaal geweldig. Dit was natuurlijk niet de bedoeling, de trainer vond dat ik te laat was met terug fluiten toen ze leek verder te zwemmen. En hij heeft altijd gelijk.

Apport

Een gewone apport uit het water en op de terugweg wordt er op de kant links geschoten. Dit is voor de sleep later.

Sleep

Ik geef Blaine een ‘vooruit’ en ze zwemt over water, aan de overkant is al een mooi paadje waar ze over kan. Nee, Blaine gaat de bocht om en wil daar de kant op, zucht. In no-time is ze terug. Helaas heeft ze het spoor van de verkeerde kant gelopen, te veel valplekken en niet goed uitkomen uit het water.

Walk-up

We lopen achter de trainer aan, hij geeft een geluid, de honden moeten zitten en opletten. De trainer gooit een markeer op en roept de naam van de hond die het mag halen. Dit vindt Blaine leuk, lekker markeren en rennen. Ze neemt niet graag vreemde dummy’s mee, maar nu moet ze wel. Leuke afsluiting van de les.

Resumé

Leuke les, maar wel een beetje een voorzichtige aanpak van de Vizla en Blaine. Zij kregen een aantal keer aangepaste oefeningen en dat vond ik niet helemaal terecht. Ik durfde er niets van te zeggen uit angst dat ze de oefening inderdaad niet zou doen. Ik had best wel willen proberen of Blaine van de steiger het water in zou gaan. Ik weet zeker dat Blaine wel de schuine lijn door het water zou nemen naar de overkant om de sleep uit te voeren. Dit was de allerlaatste les bij Benno, er is een einde gekomen van 4 jaar trainen en dat is best lang. Als jonge hond bij Benno gekomen en vooral de eerste jaren deed ze het heel goed en was ze heel enthousiast.

De kentering kwam een beetje vorig jaar, er gebeurde thuis veel nare dingen, gezondheid van mij en ze kreeg steeds meer last van haar hormonen. Ik zag een kentering en herken dat van Maddy, zij kreeg dat ook. Maar ik heb vooral veel geleerd. Het is goed zo, tijd voor wat anders. Eerst wilde ik een pauze inlassen, want ik merk dat Blaine het ook een beetje beu is. Maar we gaan volgende week vrijdag toch met een proefles meedoen en dan zien we wel. Ik heb het alleen Blaine nog niet verteld. Ik ga het zeker missen en de leuke lieve medecursisten en de honden. Gelukkig gaan er nog twee mee van onze groep naar de proefles.

Cadeautje

De trainer heeft voor de drie, waaronder ik en Blaine, een afscheidsverhaaltje gemaakt. Gewoon hoe Blaine en ik  zijn en hoe onze samenwerking is en hoe Blaine is tijdens de training. Hij heeft de speech mooi geplastificeerd, met een paar foto’s erbij.

Dank je wel Benno voor de mooie jaren, ik vond het geweldig en wens je veel succes in Drenthe.

Vrijdag 5 juni

Bijna het einde

De één en laatste les, ongelooflijk. Dan zijn er 4 jaar training bij Benno en Hond en Taal voorbij gevlogen. Maar eerst vandaag.

Klein detail

Blaine is loops, ik denk 7 dagen nu.

Waar?

In Almere aan de Musweg en we rijden er in één keer naar toe. Niet dankzij de autonavigator, maar door Google maps.

Het weer
Ik stap de auto uit en dat lukte bijna niet zoveel wind staat er én regen, dit maakte me bijna te blijven waar ik ben. Wat een slecht weer. Ik doe mijn regenbroek aan en hoed om zo het weer te trotseren. Blaine wordt hier ook niet blij van. Het lijkt wel of het hier steeds stormt en regen als we hier trainen. Genoeg over het weer, het helpt toch niet.

Wat doen we zoal?

Zelf met hond dummy’s neerleggen

Carreen en ik leggen ieder 2 dummy’s aan de rand van het veld onder een bomenrij. De anderen gooien ieder 2 dummy’s aan de overkant van de greppel. De trainer staat helemaal aan de andere kant van het veld en gooit een eend op.

Eerst markeren

We staan op het open veld, waar de wind vrij spel heeft en er staat veel wind. Een mooi begin om even in te komen. Dit is ook stukken beter voor Blaine, dit vindt ze leuk, ze apporteert meteen, is enthousiast en helpt wellicht voor de rest van de training. Blaine markeert steeds beter, qua niveau zit ze een stuk hoger dan de rest. Is ze nog ergens goed in. We hebben allemaal een nummer en gaan op volgorde. De honden komen allemaal 4 keer aan bod, ook een apport over een greppeltje en daar heeft Blaine wat aanmoediging nodig.

Lijn

Ik en Carreen gaan voor de dummy schuin naar rechts, de dummy onder de bomen. De rest van de honden halen de dummy’s aan de overkant van de greppel. Helaas geef ik de lijn iets te veel naar rechts waardoor Blaine niet goed uitkomt. Ook ben ik bang dat wanneer ik de lijn te veel links geef Blaine naar de eend rent. Maar ze hersteld zich en komt uit bij de dummy. Een ezel stoot zich….. dus wel. Weer geef ik de lijn te veel naar rechts, maar nu vindt Blaine niet de dummy. We doen het opnieuw en het gaat goed. Blaine mag ook 2 keer de markeer met de eend halen. Het gaat prima, maar even voor me houdt ze in, staart omhoog en rent naar links. Ik moet echt heel boos worden eer ze komt. Ze krijgt ook een tik van me, soms heeft ze het nodig. Het 2e apport met eend gaat stukken beter. Ik was al iets voor de groep gaan staan, maar merk dat ze wil showen of haar superioriteit wil laten zien. Zeker nu ze loops is. Gelukkig gaan we naar een ander veld, hier staat geen wind en het is droog.

Achterelkaar

De trainer legt eerst bijna aan het andere eind van het veld een eend, of iets dergelijks neer, dit moet als laatste gehaald worden. Hij loopt een stukje terug en legt nog een eend of kraai neer. Eerst moet Blaine dit halen. Het gaat uitstekend, de eend brengt Blaine mooi binnen. Ook het 2e apport gaat goed, in haar loop neemt ze het mee en rent naar me toe. Het is een kraai en helaas gooit ze het een meter of 5 voor me neer. Met veel pijn en moeite pakt ze het op, na een paar pogingen geef ik het op en pak het zelf.

Nog een keer

De trainer vindt dat het niet zo goed ging bij de meesten, Blaine deed het uitstekend overigens. Nu legt hij de apporten iets minder ver weg. Het eerste apport is een duif en dat haalt ze goed. De afwerking is waardeloos, mede door eigen schuld. Per ongeluk trek ik aan de duif en Blaine ook. Zodoende is de duif beschadigd. Het tweede apport gaat stukken beter, helemaal goed eigenlijk.

Sleep

Als laatste een sleep, helemaal leuk. Eerst moet Blaine een flink stuk vooruit en aan het einde van de bosjes naar links. Wanneer Blaine op dat punt is roep ik “sleep, sleep, sleep. Dit gaat niet helemaal goed. Blaine rent te veel rechtdoor en pakt even het hele veld mee. Ze rent weer terug en ik kan haar naar links sturen met het commando “sleep, sleep, sleep”. De trainer houdt ons op de hoogte over de sleep en al snel appt hij ‘pakt eend op’. Blaine rent terug en daar komt ze. Ze geeft de eend uitstekend af. Wat een mooie afsluiter van de training.

Resumé

Blaine had er zin in, was enthousiast en met goede wil. De twee reuen hebben echt geen last gehad van de loopsheid van Blaine. De afwerking met wild liet te wensen over. Drie keer een drama en 4 keer heel goed. Op naar de laatste les.

Vrijdag 29 mei

Amsterdam

Weer lekker dichtbij trainen we in het Amsterdamse Bos. Alhoewel het echt een stuk drukker is op de weg, redden we het in een half uur.

Gaat de training beter dan vorige week?

Nou het begin zeker niet. We leggen op ruime afstand van het blauwe paaltje 2 dummy’s neer, de honden gaan mee en zien het. Vanaf het blauwe paaltje geef ik een vooruit naar die dummy’s van net, maar eerst gooit de trainer een markeer op. Blaine springt in, ik wil wat zeggen, Blaine rent toch weg en hier begint het al denk ik. Ze rent niet maar wandelt meer en na ongeveer 40 meter staat ze stil en slaat haar twijfel toe. Ga ik nu de markeer halen? Dat wil ik het liefst, hoor ik haar denken. “Vooruit”, zeg ik. Ineens kent Blaine absoluut het woord vooruit niet meer. Ik mag niets zeggen en wachten of ze het zelf oplost. Maar dat werkt niet, ik ken haar nu wel na 4 jaar en vele trainingen. Ze blijft staan en na een tijdje snuffelt ze in het gras, puur oversprong gedrag. Ik roep haar, maar komen doet ze tegenwoordig niet meer in dit soort gevallen. Ik heb een heel kort lontje en ga haar halen. Wanneer we meer dichterbij gaan staan lukt het wel, de markeer is geen probleem. Tijdens het brengen van de eerste dummy zeg ik ‘goed zo’ en madam gaat liggen en kauwen op de dummy!!!!!

De 2e dummy

We staan met z’n tweeën bij een paaltje. Eerst wordt een markeer opgeworpen en die mag Blaine halen. Hierna wisselen we van paaltje en mag Blaine dezelfde lijn van net lopen, want we hadden immers 2 dummy’s neergelegd. Deze lijn gaat net zo slecht als net. Pas wanneer we een eind naar voren gaan staan neemt ze de lijn goed.

Met z’n vieren op een rij

Ik leg de dummy links naast Blaine, Saskia doet dit ook. De andere twee lopen zonder iets neer te leggen naar de andere kant. De trainer gooit links een dummy neer. Ik fluit op mijn territoriumfluit en Blaine moet links van haar de dummy pakken. Blaine is lui en is gaan liggen. Ze kijkt me aan of ik gek ben en ik fluit hetzelfde deuntje nog een paar keer. Ah, Blaine (wil) snapt het en pakt de dummy naast haar, brengen doet ze nu netjes. Met de 2e opdracht moet Blaine links de dummy halen die net is neergegooid. Met mijn arm naar rechts geef ik het commando aan, en ze gaat naar rechts, yeahh.

Naar het water

Het water met het vervelende kantje en bij de brug. Wat ik of de trainer ook proberen, deze keer gaat ze niet het water in. De oefening valt in duigen.

In het hoge gras

We vertrekken weer naar een heel mooi stukje van het Amsterdamse Bos. Het is hier net het buitenland, met grasvelden en glooiende heuvels. We hebben allemaal een nummer en staan op rij. Steeds gooit de trainer een markeer op, diegene die aan de beurt is mag het halen. Het is goed opletten, het gaat snel en is verwarrend soms. Blaine vindt dit helemaal geweldig en ze doet het uitstekend. Markeren is helemaal haar ding dit jaar.

Resumé

Een rot begin, later ging het wat beter en het eindigde geweldig.

Vrijdag 22 mei

Het Amsterdamse Bos

Het is mooi weer geweest, vandaag iets minder en dat betekent veel mensen in het bos en daar hoort eten en barbecueën bij. Ja zelfs in deze coronacrisis.

Oefiningen

Blaine moet zich bezig houden met de oefeningen, maar eigenlijk wil ze gewoon naar eten zoeken. Ik word hier helemaal hol en dol van. Op de één of andere manier heb ik altijd veel moeite met Blaine in dit bos.

Lijnen

Het gaat meteen al mis, wanneer Blaine halverwege op een lijn rechtdoor blijft staan en vragen. Ik mag niets zeggen en dat werkt gewoon niet. Het is best een lastige oefening, maar Blaine weet waar de dummy ligt, we hebben het zelf naar op de plek neergelegd. Wel begon de trainer de oefening met twee markeers. Ook dit gaat niet goed, De eerste wel, maar de tweede niet.

Gaat het beter?

Nee, de lijnen blijven slecht gaan, zeker op dit grasveld.

Verhuizen

Een ander veld en andere oefeningen, ook weer met lijnen, maar ook markeers en wat door elkaar heen. Dit gaat effe beter gelukkig.

Zwemmen

Oh oh in het brede water met een vervelende waterkant bij een brede brug en een heel slipperige kant. Blaine heeft heel veel aanmoediging nodig om het water in te gaan, gelukkig gaat ze wel.

Een brug te ver

Benno staat aan de andere kant van de brug en aan de overkant van het water. Hij gooit een dummy in het water en Blaine moet het water in, onder de brug door zwemmen en de dummy halen. Nee, ze gaat nu echt het water niet in helaas. Ik moet weer met rare kantjes trainen….

Résume

Blaine raakt in verwarring met meerdere apporten, lijnen en markeers. Hier heeft ze nooit last van gehad, maar nu wel. Ze blokkeert en doet niets meer.

Vrijdag 15 mei

Lekker dichtbij

We trainen in Uithoorn op de Hollandse dijk. Ik moet zeggen, het gaat lekker. Met lijnen en apporten, Blaine doet het echt goed.

Spoor

Als afsluiter mag Blaine een sleep met een eend doen en dat gaat heel goed. Helaas laat ze de eend weer vallen, wil even klieren en komt het brengen.

Résume

Een leuk afwisselde training en een goed werkende Blaine, wat ook weer eens fijn is.

Vrijdag 20 maart

Coronavirus

Pandemie en een serieuze dreiging in Nederland. Ik werk thuis, bijna alle trainingen zijn afgelast, ik laat de hond uit en dat is het wel. Ik besluit, samen met nog 2 anderen, toch te gaan trainen. Ik heb wel mijn bezorgdheid uitgesproken naar de trainer en dan gaat het vooral over mijn moeder en ik heb veel ziekenhuisafspraken in april en mei. Deze week ben ik al gebeld door het Spaarne Ziekenhuis of ik verkouden ben, op reis ben geweest, etc. Dit is allemaal niet aan de orde, daarom kan de afspraak door gaan. Wanneer ik verkouden word kan ik het wel schudden.

Tegenargument

De trainer geeft aan dat we maar met z’n drieën zijn, we goed de 1 ½ meter tussen ons in acht moeten nemen, we zijn buiten en na afloop de handen ontsmetten. Hier heeft hij gelijk in en ik geef aan dat ik kom.

Waar?

We trainen in Almere aan de lijsterweg. En weer stuurt die k.. navigatie mij de verkeerde kant op.

Wat doen we zoal?

Markeers, lijnen en verloren zoek

We doen dit in allerlei combinaties, zo blijft het afwisselt. De eerste oefening gaat niet zo goed. Er blijken brandnetels in het bos te zijn en dat is niet bevorderlijk voor Weimarander pootjes. Volgens mij ruikt ze de dummy’s best wel in het bos, maar weigert ze om het te pakken. Uiteindelijk, met 1 of 2 keer opnieuw inzetten lukt het. De tweede is een eerder gegooide markeer met schot en dat gaat prima. Hierna gaat het best goed, markeren gaat dit seizoen echt heel goed.

Markeren

De dummy-launcher op afstand wordt ook gebruikt en ze markeert perfect, op herinnering. Want we doen ook oefeningen met 3 apporten en wisselen daarna. Een markeer met dummylauncher, een markeer rechts met schot en een lijn naar het bos voor de ‘verloren zoek’. De honden gaan op volgorde. Eerst Blaine voor de lijn ‘vooruit’, dan Duvel voor de markeer rechts en daarna Yuna voor de markeer links. Vooral die lijn is lastig, Blaine rent goed weg en halverwege twijfelt ze, ‘moet ik niet eerst de dummy links halen’, lijkt ze de denken. Wanneer ik een stukje oploop, gaat ze wel goed vooruit. Alle drie komen met alle 3 de apporten aan de beurt.

Links, recht, vooruit

Op afstand Blaine dirigeren, “ga daar” en ik wijs naar links. Aarzelend gaat het, maar het lukt. Hetzelfde geldt voor de ‘vooruit’.

Variatie

De lijnen zijn steeds hetzelfde, dummy in het bos en markeer rechts en links. Steeds anders en andere volgorde.

Resumé

 Leuke les, we hebben veel gedaan met maar 3 hondjes. Blaine was wat timide vond ik, maar de markeers maken me erg blij. Geen koffie, goed de handen desinfecteren. Wat ben ik blij dat ik een tijdje terug een pak dettol doekjes heb aangeschaft. Het is een mega verpakking, maar dat komt nu goed van pas. Op naar een file loze rit naar huis.

Vrijdag 20 maart

Coronavirus

Pandemie en een serieuze dreiging in Nederland. Ik werk thuis, bijna alle trainingen zijn afgelast, ik laat de hond uit en dat is het wel. Ik besluit, samen met nog 2 anderen, toch te gaan trainen. Ik heb wel mijn bezorgdheid uitgesproken naar de trainer en dan gaat het vooral over mijn moeder en ik heb veel ziekenhuisafspraken in april en mei. Deze week ben ik al gebeld door het Spaarne Ziekenhuis of ik verkouden ben, op reis ben geweest, etc. Dit is allemaal niet aan de orde, daarom kan de afspraak door gaan. Wanneer ik verkouden word kan ik het wel schudden.

Tegenargument

De trainer geeft aan dat we maar met z’n drieën zijn, we goed de 1 ½ meter tussen ons in acht moeten nemen, we zijn buiten en na afloop de handen ontsmetten. Hier heeft hij gelijk in en ik geef aan dat ik kom.

Waar?

We trainen in Almere aan de lijsterweg. En weer stuurt die k.. navigatie mij de verkeerde kant op.

Wat doen we zoal?

Markeers, lijnen en verloren zoek

We doen dit in allerlei combinaties, zo blijft het afwisselt. De eerste oefening gaat niet zo goed. Er blijken brandnetels in het bos te zijn en dat is niet bevorderlijk voor Weimarander pootjes. Volgens mij ruikt ze de dummy’s best wel in het bos, maar weigert ze om het te pakken. Uiteindelijk, met 1 of 2 keer opnieuw inzetten lukt het. De tweede is een eerder gegooide markeer met schot en dat gaat prima. Hierna gaat het best goed, markeren gaat dit seizoen echt heel goed.

Markeren

De dummy-launcher op afstand wordt ook gebruikt en ze markeert perfect, op herinnering. Want we doen ook oefeningen met 3 apporten en wisselen daarna. Een markeer met dummylauncher, een markeer rechts met schot en een lijn naar het bos voor de ‘verloren zoek’. De honden gaan op volgorde. Eerst Blaine voor de lijn ‘vooruit’, dan Duvel voor de markeer rechts en daarna Yuna voor de markeer links. Vooral die lijn is lastig, Blaine rent goed weg en halverwege twijfelt ze, ‘moet ik niet eerst de dummy links halen’, lijkt ze de denken. Wanneer ik een stukje oploop, gaat ze wel goed vooruit. Alle drie komen met alle 3 de apporten aan de beurt.

Links, recht, vooruit

Op afstand Blaine dirigeren, “ga daar” en ik wijs naar links. Aarzelend gaat het, maar het lukt. Hetzelfde geldt voor de ‘vooruit’.

Variatie

De lijnen zijn steeds hetzelfde, dummy in het bos en markeer rechts en links. Steeds anders en andere volgorde.

Resumé

 Leuke les, we hebben veel gedaan met maar 3 hondjes. Blaine was wat timide vond ik, maar de markeers maken me erg blij. Geen koffie, goed de handen desinfecteren. Wat ben ik blij dat ik een tijdje terug een pak dettol doekjes heb aangeschaft. Het is een mega verpakking, maar dat komt nu goed van pas. Op naar een fileloze rit naar huis.

Vrijdag 13 maart

Waar?

In Almere, kruising Meesweg/lijsterweg. Vaak geweest en de autonavi stuurt me de verkeerde kant op. Grr, maar we komen toch mooi op tijd aan.

Het weer

Onderweg regen, eenmaal in Almere is het droog en geen wind. Géén wind, heerlijk. Wel komen wat donkere wolken aandrijven en het spettert ligt. Het duurt maar kort, want de zon schijnt weer. Nu heb ik eindelijk een dekje mee voor Blaine en nu is het helemaal niet koud.

Lijn

We lopen achter de trainer aan en aan de overkant van het brede, lange veld leggen we dummy’s neer. De honden lopen mee en zien dit. We gaan terug, ongeveer 300 meter en weer leggen we dummy’s neer. We lopen verder terug en gaan op linie staan. Rechts gooit de trainer een dummy en links start diegene met een lijn naar de eerste rij/laatst neergegooide dummy’s. Maar de markeer mag nog niet gehaald worden door diegene die op rechts staat. Eerst gaat de linkse hond en dat is Blaine. Het gaat heel goed, ik weet niet meer precies waar de dummy’s liggen, wanneer ik Blaine zie tekenen fluit ik de territoriumtoon en Blaine pakt en brengt de dummy. Nu mag de rechtse hond de markeer halen.

Opschuiven

We krijgen altijd strikte opdrachten hoe we moeten opereren en dat heeft hij nu niet gezegd. Sabine neemt de leiding en dat gaat niet helemaal goed, ik snap er in ieder geval niets van. Ik moet een plaats opschuiven naar rechts en…. Ik weet het niet meer en het klopt ook niet. Uiteindelijk moet Carreen de rechter en de linker dummy tegelijk halen, precies.

Markeer

Ik ga de mist in, ik had moeten wachten totdat de linker hond de lijn had gedaan. Maar ik ga voor mijn beurt en laat Blaine meteen de markeer halen. Die gaat natuurlijk prima. Oh oh, ik zie de trainer denken.

Nog een keer

Lijn

We doen nog zo’n ronde, maar nu moeten de honden de eerst gegooide dummy’s halen. We staan op links en Blaine is afgeleid. Ze ruikt en kijkt naar links. Eerder hoorde ik al wat takjes knakken, reeën? Vanmorgen heeft ze wel achter de reeën aangejaagd op de Bavo, die geur zit er nog goed in. Ik loop een stukje op en geef de lijn, nu rent ze weg. Wat gebeurt er wanneer ze bij de valplek komt van de eerdere dummy’s? Ze blijft er hangen, ik was er al bang voor. Van de trainer mag ik haar niet doorsturen, ze moet zelf door krijgen dat ze verder moet rennen voor succes. Ze doet niets meer. Ik moet haar roepen, maar dat vindt ze ook raar. Uiteindelijk komt ze en we lopen weer een stuk op, de trainer komt naar me toe voor ondersteuning. Heel aarzelend vertrekt Blaine, ze is erg onzeker nu en dat bos links is nog steeds interessanter. Weer lopen we een stuk op, ik geef de lijn en nu vertrekt ze beter, ze rent door, voorbij de valplekken. Ze wordt zekerder en ze is nu bij de laatste rij dummy’s. Succes en mooi opgelost met en door de trainer.

Markeer

De markeer van net wordt nu een lijn en dat gaat prima.

Springen

We gaan iets leuks doen. Er stond al een lang net gespannen en de trainer staat achter het net. Hij gooit een dummy op en Blaine mag het halen. Ze rent vooruit, “hoog”,  roep ik en ze pakt de dummy. Ze rent terug en weer springt ze over het net. Prima!

Lijn

De trainer legt dummy’s neer achter het net en Blaine mag het halen. Ik geef een lijn, “hoog” en haalt de dummy. Jammer dat ze wisselt, maar verder gaat het uitstekend.

Twee schoten

De honden mogen niet kijken, maar wij wel. Blaine zit voor me en ik hou haar aandacht vast met wat lekkers. Ik probeer goed te onthouden waar de dummy ligt. De trainer schiet in de richting van die net neergelegde dummy’s. Vervolgens schiet hij nog een keer en gooit een dummy links het bos in. Blaine moet de dummy bij het eerste schot halen. De lijn is goed, het apport is goed, alles gaat prima. Blaine is over haar dip heen. “Blaine heeft zeker gekeken”, zegt Carreen. “Nee, joh”!

Wisselen

De trainer probeert dit af te leren. De Golden heeft een harde hoofd en gaat steeds de fout in. Blaine is niet af te leiden wanneer ze een dummy in haar bek heeft, maar wel als ze dicht bij elkaar liggen. De trainer probeert dit te voorkomen en daar heeft ze het best moeilijk mee. Ze laat de dummy meteen vallen en wil niet meer. Wanneer de trainer haar de dummy in haar bek geeft is alles weer goed.

Wild

Blaine mag zoeken in het bos en ze kiest de duif. Enthousiast komt ze mijn kant op, gooit het halverwege neer. Met een hoge stem lukt het me om haar de duif weer te laten pakken en ze geeft het netjes af. Heel zacht in haar bek is ze. Slimmerd, er liggen ook ganzen en een kraai in het bos. Wanneer iedereen geweest is legt de trainer nog een gans voor Blaine neer, een grote zware. Ik moet alles uit de kast halen. Met een hoge, enthousiaste stem moedig ik Blaine aan om de gas te pakken. Ik loop zelfs een stukje weg en ja ze pakt de gans. Super blij ben ik hiermee.

Resumé

Een flinke dip bij de tweede lijn en gelukkig wordt ze mede door de trainer hier goed doorheen geloosd en komt het weer helemaal goed. Veel geleerd.

Vrijdag 6 maart

Geen training

Vrijdag 28 februari

Waar?

In Hilversum, de Noodweg, ja daar waar ik altijd verdwaal en nee nu niet.

Hoe laat?

14.00 uur, toch? Ja alles nagekeken, apps, schema, kan niet missen. Toch wel. Mooi op tijd komen we aan en ik zie de auto van de trainer, van Carreen en Mireïlle staan, maar niet de eigenaren zelf. Ik kijk de apps nog een keer na en ik scroll nu nog verder terug, voorbij de link van de route. Uhh, 13.30 uur zie ik staan, shit. Te laat dus.

Wat doen we?

Heel veel lijnen, apporten en verloren zoek. Opvallend genoeg werkt Blaine wel goed, terwijl ze tijdens het wachten erbij staat alsof ze haar laatste snoepje heeft verorberd.

Markeren

De gewone markeers gaan op één na uitstekend. De dummy’s worden in de heide gegooid en dat is soms best lastig.

Ja daar is ie weer. De trainer en zijn workshops, ik zeg dit met respect hoor. Hij vindt dat wanneer wij wegstappen, de hond automatisch moet volgen. We gaan dit uitproberen.

We staan op linie

‘Zoek apport’

De trainer gooit in een ruim gebied dummy’s neer, de honden zien ze vallen. Wij lopen door, best een eind en om beurten mag een hond de dummy zoeken. Ik geef Blaine een lijn en “zoek apport”. Blaine zoekt mooi en vindt een dummy, een mooie nephaas met vacht. Tweede dummy gaat ook goed en de derde wordt moeilijker, omdat er niet meer zoveel over zijn. Ze blijft zoeken en vindt er nog één. Knap gedaan.

Lijnen bij een witte berk

We lopen weer een stukje terug. We staan op linie en draaien ons om. De trainer gooit allemaal dummy’s neer bij een witte berk, markeerpunt voor later. We lopen verder en de trainer gooit nogmaals dummy’s neer, bij weer een witte berk. We lopen verder en hij herhaald het nog één keer. Om beurten moeten de honden met een lijn een dummy halen, steeds één.

Nummer 1

Met een lijn stuur ik Blaine naar de eerste dummy’s bij de eerste witte berk. Ik gebruik de territorium fluit, want anders rent ze door naar de tweede berk. Het gaat uitstekend.

Nummer 2

Met een lijn stuur ik Blaine naar de tweede dummy’s bij de tweede witte berk en weer gaat het uitstekend. Ze reageert goed op de territorium fluit.

Nummer 3

Met een lijn stuur ik Blaine naar de derde dummy’s bij de derde witte berk en weer gaat het goed. Heel heel blij ben ik met deze oefening.

Resumé

Korte les, door het missen van het eerste halve uur. Blaine zat er heel treurig bij, het was koud en veel wind. Eén keer had ik het idee dat ze in de heide wilde kruipen. Ik moet toch echt een dekje meenemen. Maar ondanks heeft Blaine heel mooi en goed gewerkt.

Vrijdag 21 februari

Waar?

Het is droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Het waait enorm en het is koud in Almere aan de Musweg. We beginnen om 14.00 uur en Blaine en ik zijn ruim op tijd.

Lijnen

De trainer gooit dummy’s neer aan de overkant van een greppel. We staan bij een paaltje en met een vooruit mag Blaine de dummy halen die ze ziet vallen. Prima gaat het, springen is geen enkel probleem voor Blaine en haar lange poten. We lopen naar achteren, in het verlengde van het eerste paaltje staat er nog één. Met nog een vooruit haalt Blaine prima de tweede dummy.

Lijn en markeer

We gooien dummy’s neer bij een paaltje en we lopen de andere kant op, de honden hebben het gezien. We staan op linie en nummer 1 mag de dummy halen die met de speciale dummylauncher met eendegeluid wordt geschoten. Vinden de honden geweldig, zo ook de Troller want hij springt in, tot groot verdriet van zijn baasje. Hij mag het nog een keer proberen en weer springt hij in. De derde keer mag de voorjager zelf de dummy halen, “ik moet het zelf halen”, vraagt Marjet voor de zekerheid. “Ja zeker”, antwoord de trainer. Balen want het is een eind lopen, ook balen voor de Troller die niets mag halen. Daarna springt hij niet meer in of Marjet heeft een lijn voor hem gehouden dat weet ik niet. Nummer 5 mag zich omdraaien met hond en de net neergegooide dummy met een lijn halen. Beide oefeningen doet Blaine uitstekend en ze springt niet in!!

Drie opdrachten

We staan op linie, nummers 1,3,5 zijn aan de beurt. De eerste haalt een dummy uit de greppel, ja van eerder, die de trainer er net ingooide. Nummer 2 en 5 doen niets. De derde haalt de dummy aan de overkant van de greppel, ook die gooit de trainer net neer. De vijfde mag de dummy uit het bos halen als ‘een verloren zoek’. Wel heeft de trainer aan het begin van deze oefening in het bos geschoten.

Blaine en dummy nummer 1

Met de eerste dummy moet Blaine over een kleine drempel heen om de dummy uit het water te halen. Ze springt naar de overkant, ik denk dat ze er zo beter bij kan zonder al te nat te worden. Maar met die lange poten van haar moet dat geen probleem zijn en dat is het ook niet, ze is amper nat. Dit tot in tegenstelling van de Vizla Gungi, zij wil echt niet het water in en vergeet helemaal dat ze ook kan springen naar de overkant. Met veel pijn en moeite gaat ze dóór het water, zo knap als je niet van water of zwemmen houdt. Ze maakt zelfs een soort snoekduik, waarom?? en gaat bijna kopje onder, rare hond maar heel komisch.

Blaine en dummy nummer 2

De dummy die aan de overkant van de greppel ligt is een eitje.

Blaine en dummy nummer 3

Volgens mij maakt de trainer een gebaar naar bij en roept hij wat, ik wordt al aardig doof en versta het niet. “Mag ik?” vraag ik aan de anderen. “Ja je mag”. Ik stuur Blaine richting het bos, maar Blaine heeft een ander idee en wil nog een keer naar de greppel, daar waar net de Lab vandaan komt. Dit is niet de bedoeling! Ik roep en gelukkig komt Blaine meteen terug zonder de Labrador erg te storen tijdens haar oefening. Ik stuur Blaine nogmaals richting het bos, ”vooruit, zoek apport” en nu rent ze wel het bos in. Ze zoekt even en hebbes, ik zie dat ze een dummy in de bek heeft, de trainer bevestigd dat.

Alles wordt uit de kast gehaald

We doen een walk-up, d.w.z. dat we heel langzaam op linie lopen en wanneer er geschoten wordt mag de hond de buit halen. We starten met lopen, Blaine moet netjes volgen en dat doet ze. Voor ons horen we eenden gekwaak, we stoppen en Blaine moet zitten. Prima en we mogen voortaan niets meer zeggen. De dummy wordt uit de dummy launcher geschoten, Blaine en ik letten goed op. “Saskia”, zegt de trainer en Silas mag de dummy halen. We lopen verder, achter ons hoor ik gekwaak. Blaine, ik en de rest draaien ons om, Blaine zit en we letten op. De dummy wordt weer geschoten en komt op verre afstand neer. “Liana”, roept de trainer en Blaine haalt prima de dummy. Zo gaat het verder, steeds wordt er voor of achter ons een dummy geschoten. Een geweldige oefening, Blaine doet het heel goed en ze vindt dit geweldig. Eén keer springt ze in, maar ik kan haar op tijd terug halen en de overige keren blijft ze uitstekend zitten.

Het is 16.10 uur

Eigenlijk heb ik het wel gehad, ik heb het koud, Blaine heeft het koud, ik moet naar het toilet en heb trek in koffie. “Zullen we nog een sleep met een eend doen”, “ja leuk”, roepen we. We zijn nog maar met z’n vieren, Saskia en Silas, de langhaar Weimaraner, zijn al weg. De trainer legt uit wat de bedoeling is. Hij trekt een sleep en laat zien waar de sleep begint, komt terug, loopt naar de overkant van het veld en staat nu rechts van mij een flink eind weg. Daar schiet hij en later een duif neerlegt. De trainer blijft heel lang weg, het wordt een lange moeilijke sleep denk.

Sleep en Blaine

Wij zijn als eerste aan de beurt. Moeilijk hoor met die verleiding met het schot. Toch gaat Blaine goed vooruit, maar komt niet helemaal uit waar de sleep begint. Jammer want zo weet ze het niet goed. Nog een keer en nu trekt ze toch naar dat punt van de eerdere schot. Ik loop samen met Blaine een eind op, zo halverwege de lijn. Ik loop alleen verder en met mijn hand wijs ik aan dat ze die kant op moet en dat ze er iets op de grond is. Weer stuur ik Blaine vooruit en nu gaat ze uitstekend, komt goed uit bij het begin van de sleep, rent naar rechts langs de rand van het bos en op een gegeven moment rent ze het bos in. Ik zie haar nog naar links rennen in het bos en dan zie ik niets meer. Het duurt lang, heel lang en er spookt van alles door me heen. Ze vindt de eend niet of ze vreet de eend aan. Ik weet dat ik haar weer te zien krijg op een strook gras links van het bos aan de overkant van het veld. Steeds doe ik een stap naar links om te kijken of ik haar zie. En eindelijk zie ik haar, helemaal aan de andere kant van het bos zie ik haar verschijnen. Heeft ze iets in haar bek? Wanneer ze meer mijn kant uit rent zie ik iets in haar bek. Rennend komt ze naar me toe en geeft het zittend af. Heeeeeel goed gedaan Blaine.

Duif

Voordat Blaine aan de sleep begon schoot de trainer en nu stuur ik haar die kant uit met een ‘vooruit’. Ze rent eerst te ver en komt iets terug, de trainer zit in de greppel. En ineens pakt ze razendsnel iets op en dat blijkt de duif te zijn. Ze rent mijn kant op en mij voorbij, gooit de duif neer en plukt er wat aan. Een duif is zo teer, je maakt het zo kapot. Ik moet even heel streng zijn en ze pakt het weer op en geeft het. De duif heeft geen schade van haar gepluk.

De anderen

De troller bakt er niet veel van en na een paar mislukte pogingen lopen ze helemaal met Roemer mee. Omdat het allemaal te lang duurt wordt het apport met de duif niet meer gedaan. De Labrador doet het uitstekend, echt heel goed. De Vizla bakt er ook niets van. Ik kijk het even af en besluit dan om Blaine naar de auto te brengen, het beestje heeft het erg koud. De Labrador en Troller worden ook naar de auto gebracht. Het duurt nog wel even eer Gungi terug is.

Koffie

Wij zetten de koffie etc. klaar. Ik begrijp echt niet waarom de één fris meeneemt en de ander koffie. Terwijl we allemaal ons eigen schema hebben w.b. koffiebeurt. Het is ijskoud en echt geen weer voor fris, bovendien is Saskia al weg, Carreen moet weg zij heeft een afspraak. De blauwe dummy van Carreen is weg, Marjet gaat nog even zoeken en kondigt aan dat zij ook weg moet. Benno en ik blijven over en samen met Blaine zoeken we naar de Blauwe dummy. Benno haakt ook af, hij moet zijn vrouw halen op het station van Zwolle. Daar is ze gestrand, de trein rijdt niet meer verder….. Blaine en ik houden het ook voor gezien.

Zakje met afval waait weg

Tijdens de koffie had ik een zakje gepakt voor het suiker papiertje en ander afval, door de wind vloog het weg. Het waaide te hard, ik ging er nog wel achteraan, maar het verdween naar de overkant van de sloot. Nu ben ik toch alleen en ik ga kijken of ik het plastic zakje nog zie, ik haat het wanneer er weer plastic in het milieu verdwijnt. Ik zie het, het ligt aan de overkant van het water in een greppeltje. Ik probeer of Blaine het wil halen, ze springt naar de overkant en ik maak haar attent op het zakje. Met de nodige aanmoediging lukt het mij om haar het zakje te laten pakken. Ik glim van trots, een super hond.

Resumé

Ik ben echt echt heel tevreden. Blaine heeft alles goed gedaan, met enthousiasme, spirit en wil lto please. Moet ik toch iets noemen? De lijn naar de sleep had schuiner gemoeten en de duif had ook veel beter naar mij gebracht moeten worden.

Vrijdag 14 februari

Lijn

We gooien dummy’s neer bij een groepje struiken/bomen, de honden zien dit en lopen daarna achter de trainer aan. Op ruime afstand mag de eerste hond de lijn naar de dummy lopen. Wanneer die binnen is schuiven we op. Na nummer 2 schuiven we weer op, bij nummer 3 ook en zo wordt de afstand steeds verder. Blaine en ik zijn nummer drie en de lijn gaat heel goed. Nadat iedereen geweest is doen we het nog een keer maar nu op een nog grotere afstand. De eerste keer ging Blaine mooi recht vooruit tussen twee bomen op een heel klein heuveltje door.

Twee markeers

De trainer gooit eerst een dummy links neer en daarna rechts. Blaine komt overeind bij de eerste dummy en ik brul “nee”, meteen gaat ze zitten. Nu gooit de trainer de tweede dummy, eerst mag Blaine de eerste dummy halen. Ik geef de lijn aan en roep “apport”. Blaine gaat goed van start, helaas loopt ze de lijn meer rechts, om wind te halen, en halverwege besluit ze om naar de tweede dummy te gaan. Ik probeer haar nog naar links te sturen maar dat lukt niet. Ze zoekt de tweede dummy, het duurt even en dan vindt ze het. Daarna stuur ik Blaine voor de eerste dummy en die heeft ze heel goed gemarkeerd. De trainer zegt dat ik Blaine meer de tijd had moeten geven om de tweede dummy goed te markeren. We draaiden te snel om en daar heeft hij helemaal gelijk in.

Op linie verloren zoek en markeer

De trainer gooit eerst dummy’s neer tussen de heide, de honden zien dit vallen. Maar Blaine mag eerst een markeer halen. Ze rent er naar toe, maar helaas komt er net een hond aan, waardoor ze afremt en twijfelt. De trainer probeert de hond weg te houden bij de dummy en dat is raar. Wanneer de hond weg is haalt ze de dummy. Het zoeken en vinden van de dummy in de heide gaat ook goed, later zie ik dat de heide niet zo dicht begroeit is.

Cirkel

Naast

Net als vorige week doen we wat opdrachten waar commando’s heel belangrijk zijn en nog belangrijker we geven vaak te veel commando’s en maken te veel hand of armgebaren. Ik roep Blaine naast me en mag maar één commando gebruiken. De moeilijkheid is vooral dat ik met mijn rug naar Blaine toegekeerd sta. Dat lukt niet, Blaine blijft zitten waar ze zit. Ik mag haar naam noemen bij de tweede poging, nog niets. Het komt er op neer dat ik veel te veel commando’s moet geven eer ze bij me komt. Allereerst kent ze het commando ‘naast’ niet en altijd klop ik op mijn been. Ik had gewoon ‘aan de voet’ moeten zeggen, dan had het vast goed gegaan. Later thuis in ieder geval wel. En natuurlijk moet ik “wacht” zeggen ipv “blijf” toen ik bij haar wegliep.

Af

Weer sta ik met mijn rug naar Blaine toe. Ik roep “af” en er gebeurd niets. Ik roep het nog een keer en Blaine gaat af. Dit gaat heel goed.

De rest

De anderen krijgen opdrachten als ‘voorkomen’, af en zit op afstand.

Zoek zoek zoek

Gewoon

Het gebruik van de territorium fluit dus. De trainer heeft achter Blaine een kleine dummy verstopt. Ik sta op afstand van Blaine en fluit het territorium signaal. Vrij snel draait Blaine zich om, zoekt, vindt en brengt de dummy.

Omgekeerd

Nu sta ik met mijn rug naar Blaine gekeerd een weer fluit ik het territorium signaal. Ik moet flink fluiten en dan draait Blaine zich om. Ze vindt en brengt de dummy.

Verleiding

Blaine zit weer op haar positie en achter mij gooit de trainer een dummy op, ze mag deze niet halen. Ik fluit weer het territorium signaal en weer draait Blaine zich om en zoekt, vindt en brengt de dummy. Ze laat zich niet verleiden.

Schiet konijn, alleen is hij nu heel traag

We staan op post en eerst valt er op afstand recht voor ons een markeer neer. Maar eerst komt er langzaam een konijn uit de bosjes en die komt langzaam voorbij. Zo Blaine is helemaal wakker en springt op het konijn af, ik brul en ze komt meteen weer terug. Ze blijft verder op post zitten, maar het is heel moeilijk. Daarna geef ik haar het commando om een markeer te halen, dit gaat prima.

Markeer

Als afsluiter en dat gaat heel goed.

Resumé

Blaine was een stuk vlotter en enthousiaster dan de vorige keren. Ze had er zin in en werkte best goed. Het valt me op dat ze een stuk beter markeert dan vorig seizoen. Ik heb een goed gevoel over deze training. En die cirkel oefeningen moeten gewoon beter en ik moet mijn eigen commando’s gebruiken.

Vrijdag 7 februari

Waar?

Amsterdamse Bos ingang Amstelveen Blekerskade.

Weer

Koud, zonnig en een frisse wind. Maar door de bomen in het bos staan we aardig beschermd.

Wat doen we zoal?

Markeer

Aan de overkant van het veld, tussen wat bomen, gooit de trainer een dummy op voor een markeer, het gaat best goed. Wel moet ze even eerst ergens anders snuffelen. De trainer loopt haar kant op en ze weet oh oh ik moet de dummy pakken. Dat doet ze dan ook, ze kijkt een paar keer om en rent mijn kant op. Is ze bang dat hij achter haar aan komt? Halverwege ruikt Blaine iets en snuffelt, mij vergeet ze. Met moeite komt ze mijn kant uit. Ik moet voortaan gewoon weglopen als ze dit doet. Zij moet naar mij komen en niet andersom.

Twee oefeningen

Nummer 1, dat zijn wij, mogen eerst een markeer halen, dit gaat uitstekend. Nummer 3 mag een vooruit doen, daar waar net de markeer was helemaal aan de overkant van het veld. We wisselen steeds en wanneer wij nummer 3 zijn, mag Blaine de vooruit doen. Ze gaat goed van start, maar helaas stopt ze daar waar net de markeer valt. Ik moet even wachten, misschien gaat ze zelf weer verder rennen. Nee dus, ze weet het niet meer en begint te snuffelen. Ik moet Blaine terugroepen, dit vindt ze raar en tergend langzaam komt ze mijn kant op. Om haar tempo wat te versnellen gooit de trainer een dummy mijn kant op en nu rent ze wel, pakt de dummy en komt. Ik moet Blaine nog een keer vooruit sturen, maar weer stopt ze op dezelfde plek. Nu moet ik vanaf daar Blaine vooruit sturen en hè hè dit gaat goed.

Weer een vooruit

Eerst brengen we met hond de dummy naar de overkant van het veld en gooien de dummy tussen de bomen.  Weer een vooruit, net als net, maar weer gaat het niet goed. Ik loop naar haar toe en vanaf daar gaat de vooruit wel goed. Maar nu rent ze mij voorbij met het terugbrengen. Ik moet weglopen en verd… ze komt nog naar me toe ook, helemaal verontwaardigd. Nog een ‘klein’ detail. We mogen niet steeds een beloning geven, de dummy is de beloning en eigenlijk is dit ook zo.

het gaat niet helemaal goed, lijn en zoek in het bos

Nog een keer met 2 oefeningen

De trainer gooit een markeer op en de dummy komt terecht tussen takken en struiken, maar eerst moet Blaine een vooruit doen. De dummy’s hebben we net weer met hond tussen de bomen gegooid. De vooruit is makkelijker en we staan nu halverwege op het veld en hebben geen last meer van een eerdere valplek. Dit gaat heel goed, terugbrengen ook, heel blij komt ze naar me toe. We draaien ons om en Blaine mag de markeer halen. Boven verwachting gaat ze gewoon de dichte begroeiing in en vist de dummy tussen de struiken en takken uit. Weer gaat het brengen heel goed. Dit was eindelijk een goede oefening.

Territoriumfluit

Dit hebben we al meer gedaan. Blaine zit in de bosjes, de trainer rommelt achter haar en legt een dummy neer. Ik sta op een afstand en fluit op de territoriumfluit. Blaine draait zich om en zoekt, pakt en brengt de dummy. We doen het nog een keer maar nu sta ik verder, prima gaat het. Ik sta weer verder en nu moet ik mij omdraaien. Dit is moeilijk, Blaine doet niets wanneer ik fluit. Ik moet iets meer dichterbij gaan staan, dus naar achteren lopen, en nu gaat het wel goed.

Afsluiter

We staan in een grote kring en ik moet in het midden staan. Ik moet Blaine voor me roepen, maar dit kent ze eigenlijk niet. Daarom roep ik haar naam en roep “hier”. Niets, madam blijft zitten. Ik moet het een paar keer herhalen en eindelijk komt ze. De ongeduldige wat boze stem helpt al helemaal niet, het moet echt met een hoge toon. Zoals verwacht komt Blaine voor me zitten. Nu moet Blaine op de middenstip blijven zitten, ik loop weg en roep “Blaine naast”, ik moet op mijn been tikken anders komt ze niet. De anderen doen andere varianten.

Resumé

Blaine is nu 6 weken schijnzwanger en dat is te merken met alles. Traag gaat alles. Carreen en ik vragen ons af of de trainer een cursus heeft gedaan. Heeft hij les gehad of een training. Want ineens mogen we geen beloning meer geven en heeft hij weer allerlei nieuwe oplossingen. Inderdaad de trainer heeft verschillende workshops gehad die heel leerzaam waren.

Vrijdag 31 januari

Waar?

We trainen in Naarden, dit is echt een mooi park en fijn om in te trainen. We komen mooi op tijd aan, al moest ik wel even zoeken.

Wat doen we zoal?

Eerst een lijn, eerst hebben we de dummy neergelegd en in een rechte lijn lopen we naar de overkant van het veld. We staan met z’n tweeën naast elkaar en rouleren. Helemaal links aan de andere kant van het veld is een hoge heuvel met trap en daar bovenop staat de trainer en hij gooit een dummy op. Diegene die links staat moet wachten, eerst moet Blaine de net neergelegde dummy halen. Dat valt niet mee, want Blaine wil naar de markeer op de heuvel. Ik loop meer op en wil Blaine weer inzetten. Nog steeds zie ik dat ze te veel naar links kijkt en ga nu links van staan. Het lukt, nu rent ze naar de dummy met een omweg en een beetje sturen komt ze daar.

Ook heeft ze wat hulp nodig met de markeer, maar ze haalt het en komt blij terug.

Heel veel lijnen

En ik kan niet zeggen dat ze zo geweldig gaan. De markeers gaan goed.

Dubbele opdracht

We lopen naar het bos en daar leggen we dummy’s neer en lopen naar de overkant van het veld. Eerst gooit een helper links aan de overkant van het veld een markeer en Blaine mag die eerst halen. Careen mag Gunji met een lijn het bos in sturen. De markeer gaat super. Hierna mag Blaine de dummy in het bos halen en dat valt niet mee, ze wil weer naar de markeer want dat ziet ze het eerst vallen. We lopen een flink stuk op en ik blokkeer Blaine weer door links van haar te staan ipv rechts. Dit helpt, ze haalt de dummy.

Op linie

Aan de rand van het veld leggen we dummy’s neer. En in het bos hebben we ieder 3 dummy’s neergelegd. Met een vooruit mogen die net neergelegde dummy gehaald worden. Zo ook de dummy uit het bos.

Oorzaak en gevolg

De trainer gooit rechts, net als net aan de rand van het veld, dummy’s neer en in het bos. De honden zien het vallen. We staan steeds op linie en elke keer haalt de meest rechtse hond een dummy en de meest linkse. Met een linkse en rechtse ‘ga daar’ mogen ze gehaald worden. Poeh, de laatste rechter ‘ga daar’ valt niet mee. Heel traag vertrekt ze en haalt toch de dummy. Een oorzaak van het trage vertrekken is de onzekerheid van Blaine en hoe komt dit. Blaine vertrekt met het ‘ga daar’ commando, tegelijkertijd vertrekt ook haar buurhond en dat is niet de bedoeling. Er wordt geschreeuwd, die buurhond moet komen en daar wordt Blaine heel onzeker van zeker in haar schijnzwangere toestand.

Een leuke afsluiter

We lopen op linie in het bos naast elkaar en moeten elkaar goed in de gaten houden. Niet te snel, niet te langzaam in een rechte lijn. Voor ons loopt de trainer, hij maakt geluiden en wanneer hij “val” roept moeten de honden zitten en als het even kan de dummy markeren. Op nummer wordt de dummy gehaald. Blaine en ik zijn nummer 2. Deze oefening gaat gelukkig heel goed.

In een boom ligt aan een ketting een groene lepel waar water mee uit de boom gehaald kan worden

Resumé

Ik heb niet zo’n goed gevoel over de training. De lijnen gingen niet goed, terwijl ze hier altijd zo sterk in was. Door het geschreeuw wordt Blaine onzeker en de linkse en rechtse ‘ga daar’ moet echt beter.

Vrijdag 24 januari

Nieuw trainingsblok

Nieuwe groep met veel oude bekenden van de vorige groep.

Wie?

Vizla korthaar, Duck Trolley Retriever, Duitse Staande Draadhaar, Golden Retriever, Weimaraner langhaar, Weimaraner korthaar, Labrador.

Waar?

Met de Weimaraner langhaar reu van Saskia heb ik nog nooit getraind. Verder wat weinig Staande Honden naar mijn zin en een (te) grote groep. We trainen in Zeewolde en dit is eigenlijk te ver, ik hoop dat dit niet te vaak voorkomt. Sinds de verhuizing van de trainer naar Drenthe zijn de trainingen steeds meer verdwenen uit Mijdrecht en omgeving, het wordt meer Almere, Soest en omgeving.

de groep is niet compleet

Weer praatje

We trainen op een open veld waar de wind en kou vrij spel hebben. Ik heb het niet koud, maar Blaine wel en Saskia kan na een uur bijna niet meer stoppen met bibberen. Voordeel is wel dat Benno de Zinger-Winger kan gebruiken en het alarm pistooltje.

Wat doen we zoal?

Twee keer schieten

Blaine moet bij paaltje blijven zitten, zelf loop ik door naar de overkant. Ondertussen schiet de trainer met de Zinger-Winger een dummy weg, snel kijk ik onder het lopen door waar het terecht komt. Al die tijd moet Blaine blijven zitten. Bij de lantaarnpaal schiet ik met de alarmpistool en gooi een dummy neer. Ik loop terug naar Blaine en eerst moet ze de dummy halen die de trainer afgeschoten heeft. Hier heeft ze wat moeite mee, ik stuur haar ook wat te ver naar links. Ik haal haar terug en nu gaat het goed. Dan mag Blaine de dummy bij de lantaarnpaal halen en het is een verre vooruit. Prima gaat het, alleen lijkt het wel of Blaine eerst even verder wil kijken en gaat de heg door. Ik hoef haar niet terug te roepen, maar met wat sturen komt ze bij de dummy.

Wat opvalt is dat een aantal honden niet blijven zitten wanneer de dummy vanaf de Zinger-Winger afgeschoten wordt.

2 schuine en 1 rechte lijn

De rechte lijn loopt Blaine goed en daar beginnen we mee. We rouleren naar de linker schuine lijn en dat is lastiger, maar gaat best goed. De laatste schuine lijn rechts gaat goed, maar dan wijkt ze ineens af en gaat veel te ver naar rechts zoeken en is gewoon burgerlijke ongehoorzaamheid. Met deze oefening zijn we best lang bezig om dat bij een aantal honden de schuine lijnen niet goed gaan.

Nog meer lijnen

Altijd goed en ze gaan best goed, Blaine blijft best enthousiast.

Sleep met gans

Blaine loopt de sleep heel goed, bij het oppakken van de eend is ze aan het trutten. Ik fluit en Blaine pakt de gans en brengt het. Ze laat het nog een keer of 2 vallen eer het binnenkomt. Het is een Nijlgans en is wat groter dan de gans waar we afgelopen maandag mee getraind hebben.

Resumé

Hmm, ik weet het niet. Ik heb een beetje het gevoel dat Blaine en ik niet veel vooruit komen en dat we stil staan. Dit komt niet door ons maar door de groep en de oefeningen. Er zijn toch weer wat minder ervaren honden bij die nog niet zo ver zijn als Blaine, vooral op het gebied van steadines. Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij deze honden. Ik heb het idee dat we teruggeworpen worden en niet genoeg uitgedaagd worden. De tijd zal het leren.