Voorjaars Jachttraing Hond en Taal 2020

Vrijdag 21 februari

Waar?

Het is droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Het waait enorm en het is koud in Almere aan de Musweg. We beginnen om 14.00 uur en Blaine en ik zijn ruim op tijd.

Lijnen

De trainer gooit dummy’s neer aan de overkant van een greppel. We staan bij een paaltje en met een vooruit mag Blaine de dummy halen die ze ziet vallen. Prima gaat het, springen is geen enkel probleem voor Blaine en haar lange poten. We lopen naar achteren, in het verlengde van het eerste paaltje staat er nog één. Met nog een vooruit haalt Blaine prima de tweede dummy.

Lijn en markeer

We gooien dummy’s neer bij een paaltje en we lopen de andere kant op, de honden hebben het gezien. We staan op linie en nummer 1 mag de dummy halen die met de speciale dummylauncher met eendegeluid wordt geschoten. Vinden de honden geweldig, zo ook de Troller want hij springt in, tot groot verdriet van zijn baasje. Hij mag het nog een keer proberen en weer springt hij in. De derde keer mag de voorjager zelf de dummy halen, “ik moet het zelf halen”, vraagt Marjet voor de zekerheid. “Ja zeker”, antwoord de trainer. Balen want het is een eind lopen, ook balen voor de Troller die niets mag halen. Daarna springt hij niet meer in of Marjet heeft een lijn voor hem gehouden dat weet ik niet. Nummer 5 mag zich omdraaien met hond en de net neergegooide dummy met een lijn halen. Beide oefeningen doet Blaine uitstekend en ze springt niet in!!

Drie opdrachten

We staan op linie, nummers 1,3,5 zijn aan de beurt. De eerste haalt een dummy uit de greppel, ja van eerder, die de trainer er net ingooide. Nummer 2 en 5 doen niets. De derde haalt de dummy aan de overkant van de greppel, ook die gooit de trainer net neer. De vijfde mag de dummy uit het bos halen als ‘een verloren zoek’. Wel heeft de trainer aan het begin van deze oefening in het bos geschoten.

Blaine en dummy nummer 1

Met de eerste dummy moet Blaine over een kleine drempel heen om de dummy uit het water te halen. Ze springt naar de overkant, ik denk dat ze er zo beter bij kan zonder al te nat te worden. Maar met die lange poten van haar moet dat geen probleem zijn en dat is het ook niet, ze is amper nat. Dit tot in tegenstelling van de Vizla Gungi, zij wil echt niet het water in en vergeet helemaal dat ze ook kan springen naar de overkant. Met veel pijn en moeite gaat ze dóór het water, zo knap als je niet van water of zwemmen houdt. Ze maakt zelfs een soort snoekduik, waarom?? en gaat bijna kopje onder, rare hond maar heel komisch.

Blaine en dummy nummer 2

De dummy die aan de overkant van de greppel ligt is een eitje.

Blaine en dummy nummer 3

Volgens mij maakt de trainer een gebaar naar bij en roept hij wat, ik wordt al aardig doof en versta het niet. “Mag ik?” vraag ik aan de anderen. “Ja je mag”. Ik stuur Blaine richting het bos, maar Blaine heeft een ander idee en wil nog een keer naar de greppel, daar waar net de Lab vandaan komt. Dit is niet de bedoeling! Ik roep en gelukkig komt Blaine meteen terug zonder de Labrador erg te storen tijdens haar oefening. Ik stuur Blaine nogmaals richting het bos, ”vooruit, zoek apport” en nu rent ze wel het bos in. Ze zoekt even en hebbes, ik zie dat ze een dummy in de bek heeft, de trainer bevestigd dat.

Alles wordt uit de kast gehaald

We doen een walk-up, d.w.z. dat we heel langzaam op linie lopen en wanneer er geschoten wordt mag de hond de buit halen. We starten met lopen, Blaine moet netjes volgen en dat doet ze. Voor ons horen we eenden gekwaak, we stoppen en Blaine moet zitten. Prima en we mogen voortaan niets meer zeggen. De dummy wordt uit de dummy launcher geschoten, Blaine en ik letten goed op. “Saskia”, zegt de trainer en Silas mag de dummy halen. We lopen verder, achter ons hoor ik gekwaak. Blaine, ik en de rest draaien ons om, Blaine zit en we letten op. De dummy wordt weer geschoten en komt op verre afstand neer. “Liana”, roept de trainer en Blaine haalt prima de dummy. Zo gaat het verder, steeds wordt er voor of achter ons een dummy geschoten. Een geweldige oefening, Blaine doet het heel goed en ze vindt dit geweldig. Eén keer springt ze in, maar ik kan haar op tijd terug halen en de overige keren blijft ze uitstekend zitten.

Het is 16.10 uur

Eigenlijk heb ik het wel gehad, ik heb het koud, Blaine heeft het koud, ik moet naar het toilet en heb trek in koffie. “Zullen we nog een sleep met een eend doen”, “ja leuk”, roepen we. We zijn nog maar met z’n vieren, Saskia en Silas, de langhaar Weimaraner, zijn al weg. De trainer legt uit wat de bedoeling is. Hij trekt een sleep en laat zien waar de sleep begint, komt terug, loopt naar de overkant van het veld en staat nu rechts van mij een flink eind weg. Daar schiet hij en later een duif neerlegt. De trainer blijft heel lang weg, het wordt een lange moeilijke sleep denk.

Sleep en Blaine

Wij zijn als eerste aan de beurt. Moeilijk hoor met die verleiding met het schot. Toch gaat Blaine goed vooruit, maar komt niet helemaal uit waar de sleep begint. Jammer want zo weet ze het niet goed. Nog een keer en nu trekt ze toch naar dat punt van de eerdere schot. Ik loop samen met Blaine een eind op, zo halverwege de lijn. Ik loop alleen verder en met mijn hand wijs ik aan dat ze die kant op moet en dat ze er iets op de grond is. Weer stuur ik Blaine vooruit en nu gaat ze uitstekend, komt goed uit bij het begin van de sleep, rent naar rechts langs de rand van het bos en op een gegeven moment rent ze het bos in. Ik zie haar nog naar links rennen in het bos en dan zie ik niets meer. Het duurt lang, heel lang en er spookt van alles door me heen. Ze vindt de eend niet of ze vreet de eend aan. Ik weet dat ik haar weer te zien krijg op een strook gras links van het bos aan de overkant van het veld. Steeds doe ik een stap naar links om te kijken of ik haar zie. En eindelijk zie ik haar, helemaal aan de andere kant van het bos zie ik haar verschijnen. Heeft ze iets in haar bek? Wanneer ze meer mijn kant uit rent zie ik iets in haar bek. Rennend komt ze naar me toe en geeft het zittend af. Heeeeeel goed gedaan Blaine.

Duif

Voordat Blaine aan de sleep begon schoot de trainer en nu stuur ik haar die kant uit met een ‘vooruit’. Ze rent eerst te ver en komt iets terug, de trainer zit in de greppel. En ineens pakt ze razendsnel iets op en dat blijkt de duif te zijn. Ze rent mijn kant op en mij voorbij, gooit de duif neer en plukt er wat aan. Een duif is zo teer, je maakt het zo kapot. Ik moet even heel streng zijn en ze pakt het weer op en geeft het. De duif heeft geen schade van haar gepluk.

De anderen

De troller bakt er niet veel van en na een paar mislukte pogingen lopen ze helemaal met Roemer mee. Omdat het allemaal te lang duurt wordt het apport met de duif niet meer gedaan. De Labrador doet het uitstekend, echt heel goed. De Vizla bakt er ook niets van. Ik kijk het even af en besluit dan om Blaine naar de auto te brengen, het beestje heeft het erg koud. De Labrador en Troller worden ook naar de auto gebracht. Het duurt nog wel even eer Gungi terug is.

Koffie

Wij zetten de koffie etc. klaar. Ik begrijp echt niet waarom de één fris meeneemt en de ander koffie. Terwijl we allemaal ons eigen schema hebben w.b. koffiebeurt. Het is ijskoud en echt geen weer voor fris, bovendien is Saskia al weg, Carreen moet weg zij heeft een afspraak. De blauwe dummy van Carreen is weg, Marjet gaat nog even zoeken en kondigt aan dat zij ook weg moet. Benno en ik blijven over en samen met Blaine zoeken we naar de Blauwe dummy. Benno haakt ook af, hij moet zijn vrouw halen op het station van Zwolle. Daar is ze gestrand, de trein rijdt niet meer verder….. Blaine en ik houden het ook voor gezien.

Zakje met afval waait weg

Tijdens de koffie had ik een zakje gepakt voor het suiker papiertje en ander afval, door de wind vloog het weg. Het waaide te hard, ik ging er nog wel achteraan, maar het verdween naar de overkant van de sloot. Nu ben ik toch alleen en ik ga kijken of ik het plastic zakje nog zie, ik haat het wanneer er weer plastic in het milieu verdwijnt. Ik zie het, het ligt aan de overkant van het water in een greppeltje. Ik probeer of Blaine het wil halen, ze springt naar de overkant en ik maak haar attent op het zakje. Met de nodige aanmoediging lukt het mij om haar het zakje te laten pakken. Ik glim van trots, een super hond.

Resumé

Ik ben echt echt heel tevreden. Blaine heeft alles goed gedaan, met enthousiasme, spirit en wil lto please. Moet ik toch iets noemen? De lijn naar de sleep had schuiner gemoeten en de duif had ook veel beter naar mij gebracht moeten worden.

Vrijdag 14 februari

Lijn

We gooien dummy’s neer bij een groepje struiken/bomen, de honden zien dit en lopen daarna achter de trainer aan. Op ruime afstand mag de eerste hond de lijn naar de dummy lopen. Wanneer die binnen is schuiven we op. Na nummer 2 schuiven we weer op, bij nummer 3 ook en zo wordt de afstand steeds verder. Blaine en ik zijn nummer drie en de lijn gaat heel goed. Nadat iedereen geweest is doen we het nog een keer maar nu op een nog grotere afstand. De eerste keer ging Blaine mooi recht vooruit tussen twee bomen op een heel klein heuveltje door.

Twee markeers

De trainer gooit eerst een dummy links neer en daarna rechts. Blaine komt overeind bij de eerste dummy en ik brul “nee”, meteen gaat ze zitten. Nu gooit de trainer de tweede dummy, eerst mag Blaine de eerste dummy halen. Ik geef de lijn aan en roep “apport”. Blaine gaat goed van start, helaas loopt ze de lijn meer rechts, om wind te halen, en halverwege besluit ze om naar de tweede dummy te gaan. Ik probeer haar nog naar links te sturen maar dat lukt niet. Ze zoekt de tweede dummy, het duurt even en dan vindt ze het. Daarna stuur ik Blaine voor de eerste dummy en die heeft ze heel goed gemarkeerd. De trainer zegt dat ik Blaine meer de tijd had moeten geven om de tweede dummy goed te markeren. We draaiden te snel om en daar heeft hij helemaal gelijk in.

Op linie verloren zoek en markeer

De trainer gooit eerst dummy’s neer tussen de heide, de honden zien dit vallen. Maar Blaine mag eerst een markeer halen. Ze rent er naar toe, maar helaas komt er net een hond aan, waardoor ze afremt en twijfelt. De trainer probeert de hond weg te houden bij de dummy en dat is raar. Wanneer de hond weg is haalt ze de dummy. Het zoeken en vinden van de dummy in de heide gaat ook goed, later zie ik dat de heide niet zo dicht begroeit is.

Cirkel

Naast

Net als vorige week doen we wat opdrachten waar commando’s heel belangrijk zijn en nog belangrijker we geven vaak te veel commando’s en maken te veel hand of armgebaren. Ik roep Blaine naast me en mag maar één commando gebruiken. De moeilijkheid is vooral dat ik met mijn rug naar Blaine toegekeerd sta. Dat lukt niet, Blaine blijft zitten waar ze zit. Ik mag haar naam noemen bij de tweede poging, nog niets. Het komt er op neer dat ik veel te veel commando’s moet geven eer ze bij me komt. Allereerst kent ze het commando ‘naast’ niet en altijd klop ik op mijn been. Ik had gewoon ‘aan de voet’ moeten zeggen, dan had het vast goed gegaan. Later thuis in ieder geval wel. En natuurlijk moet ik “wacht” zeggen ipv “blijf” toen ik bij haar wegliep.

Af

Weer sta ik met mijn rug naar Blaine toe. Ik roep “af” en er gebeurd niets. Ik roep het nog een keer en Blaine gaat af. Dit gaat heel goed.

De rest

De anderen krijgen opdrachten als ‘voorkomen’, af en zit op afstand.

Zoek zoek zoek

Gewoon

Het gebruik van de territorium fluit dus. De trainer heeft achter Blaine een kleine dummy verstopt. Ik sta op afstand van Blaine en fluit het territorium signaal. Vrij snel draait Blaine zich om, zoekt, vindt en brengt de dummy.

Omgekeerd

Nu sta ik met mijn rug naar Blaine gekeerd een weer fluit ik het territorium signaal. Ik moet flink fluiten en dan draait Blaine zich om. Ze vindt en brengt de dummy.

Verleiding

Blaine zit weer op haar positie en achter mij gooit de trainer een dummy op, ze mag deze niet halen. Ik fluit weer het territorium signaal en weer draait Blaine zich om en zoekt, vindt en brengt de dummy. Ze laat zich niet verleiden.

Schiet konijn, alleen is hij nu heel traag

We staan op post en eerst valt er op afstand recht voor ons een markeer neer. Maar eerst komt er langzaam een konijn uit de bosjes en die komt langzaam voorbij. Zo Blaine is helemaal wakker en springt op het konijn af, ik brul en ze komt meteen weer terug. Ze blijft verder op post zitten, maar het is heel moeilijk. Daarna geef ik haar het commando om een markeer te halen, dit gaat prima.

Markeer

Als afsluiter en dat gaat heel goed.

Resumé

Blaine was een stuk vlotter en enthousiaster dan de vorige keren. Ze had er zin in en werkte best goed. Het valt me op dat ze een stuk beter markeert dan vorig seizoen. Ik heb een goed gevoel over deze training. En die cirkel oefeningen moeten gewoon beter en ik moet mijn eigen commando’s gebruiken.

Vrijdag 7 februari

Waar?

Amsterdamse Bos ingang Amstelveen Blekerskade.

Weer

Koud, zonnig en een frisse wind. Maar door de bomen in het bos staan we aardig beschermd.

Wat doen we zoal?

Markeer

Aan de overkant van het veld, tussen wat bomen, gooit de trainer een dummy op voor een markeer, het gaat best goed. Wel moet ze even eerst ergens anders snuffelen. De trainer loopt haar kant op en ze weet oh oh ik moet de dummy pakken. Dat doet ze dan ook, ze kijkt een paar keer om en rent mijn kant op. Is ze bang dat hij achter haar aan komt? Halverwege ruikt Blaine iets en snuffelt, mij vergeet ze. Met moeite komt ze mijn kant uit. Ik moet voortaan gewoon weglopen als ze dit doet. Zij moet naar mij komen en niet andersom.

Twee oefeningen

Nummer 1, dat zijn wij, mogen eerst een markeer halen, dit gaat uitstekend. Nummer 3 mag een vooruit doen, daar waar net de markeer was helemaal aan de overkant van het veld. We wisselen steeds en wanneer wij nummer 3 zijn, mag Blaine de vooruit doen. Ze gaat goed van start, maar helaas stopt ze daar waar net de markeer valt. Ik moet even wachten, misschien gaat ze zelf weer verder rennen. Nee dus, ze weet het niet meer en begint te snuffelen. Ik moet Blaine terugroepen, dit vindt ze raar en tergend langzaam komt ze mijn kant op. Om haar tempo wat te versnellen gooit de trainer een dummy mijn kant op en nu rent ze wel, pakt de dummy en komt. Ik moet Blaine nog een keer vooruit sturen, maar weer stopt ze op dezelfde plek. Nu moet ik vanaf daar Blaine vooruit sturen en hè hè dit gaat goed.

Weer een vooruit

Eerst brengen we met hond de dummy naar de overkant van het veld en gooien de dummy tussen de bomen.  Weer een vooruit, net als net, maar weer gaat het niet goed. Ik loop naar haar toe en vanaf daar gaat de vooruit wel goed. Maar nu rent ze mij voorbij met het terugbrengen. Ik moet weglopen en verd… ze komt nog naar me toe ook, helemaal verontwaardigd. Nog een ‘klein’ detail. We mogen niet steeds een beloning geven, de dummy is de beloning en eigenlijk is dit ook zo.

het gaat niet helemaal goed, lijn en zoek in het bos

Nog een keer met 2 oefeningen

De trainer gooit een markeer op en de dummy komt terecht tussen takken en struiken, maar eerst moet Blaine een vooruit doen. De dummy’s hebben we net weer met hond tussen de bomen gegooid. De vooruit is makkelijker en we staan nu halverwege op het veld en hebben geen last meer van een eerdere valplek. Dit gaat heel goed, terugbrengen ook, heel blij komt ze naar me toe. We draaien ons om en Blaine mag de markeer halen. Boven verwachting gaat ze gewoon de dichte begroeiing in en vist de dummy tussen de struiken en takken uit. Weer gaat het brengen heel goed. Dit was eindelijk een goede oefening.

Territoriumfluit

Dit hebben we al meer gedaan. Blaine zit in de bosjes, de trainer rommelt achter haar en legt een dummy neer. Ik sta op een afstand en fluit op de territoriumfluit. Blaine draait zich om en zoekt, pakt en brengt de dummy. We doen het nog een keer maar nu sta ik verder, prima gaat het. Ik sta weer verder en nu moet ik mij omdraaien. Dit is moeilijk, Blaine doet niets wanneer ik fluit. Ik moet iets meer dichterbij gaan staan, dus naar achteren lopen, en nu gaat het wel goed.

Afsluiter

We staan in een grote kring en ik moet in het midden staan. Ik moet Blaine voor me roepen, maar dit kent ze eigenlijk niet. Daarom roep ik haar naam en roep “hier”. Niets, madam blijft zitten. Ik moet het een paar keer herhalen en eindelijk komt ze. De ongeduldige wat boze stem helpt al helemaal niet, het moet echt met een hoge toon. Zoals verwacht komt Blaine voor me zitten. Nu moet Blaine op de middenstip blijven zitten, ik loop weg en roep “Blaine naast”, ik moet op mijn been tikken anders komt ze niet. De anderen doen andere varianten.

Resumé

Blaine is nu 6 weken schijnzwanger en dat is te merken met alles. Traag gaat alles. Carreen en ik vragen ons af of de trainer een cursus heeft gedaan. Heeft hij les gehad of een training. Want ineens mogen we geen beloning meer geven en heeft hij weer allerlei nieuwe oplossingen. Inderdaad de trainer heeft verschillende workshops gehad die heel leerzaam waren.

Vrijdag 31 januari

Waar?

We trainen in Naarden, dit is echt een mooi park en fijn om in te trainen. We komen mooi op tijd aan, al moest ik wel even zoeken.

Wat doen we zoal?

Eerst een lijn, eerst hebben we de dummy neergelegd en in een rechte lijn lopen we naar de overkant van het veld. We staan met z’n tweeën naast elkaar en rouleren. Helemaal links aan de andere kant van het veld is een hoge heuvel met trap en daar bovenop staat de trainer en hij gooit een dummy op. Diegene die links staat moet wachten, eerst moet Blaine de net neergelegde dummy halen. Dat valt niet mee, want Blaine wil naar de markeer op de heuvel. Ik loop meer op en wil Blaine weer inzetten. Nog steeds zie ik dat ze te veel naar links kijkt en ga nu links van staan. Het lukt, nu rent ze naar de dummy met een omweg en een beetje sturen komt ze daar.

Ook heeft ze wat hulp nodig met de markeer, maar ze haalt het en komt blij terug.

Heel veel lijnen

En ik kan niet zeggen dat ze zo geweldig gaan. De markeers gaan goed.

Dubbele opdracht

We lopen naar het bos en daar leggen we dummy’s neer en lopen naar de overkant van het veld. Eerst gooit een helper links aan de overkant van het veld een markeer en Blaine mag die eerst halen. Careen mag Gunji met een lijn het bos in sturen. De markeer gaat super. Hierna mag Blaine de dummy in het bos halen en dat valt niet mee, ze wil weer naar de markeer want dat ziet ze het eerst vallen. We lopen een flink stuk op en ik blokkeer Blaine weer door links van haar te staan ipv rechts. Dit helpt, ze haalt de dummy.

Op linie

Aan de rand van het veld leggen we dummy’s neer. En in het bos hebben we ieder 3 dummy’s neergelegd. Met een vooruit mogen die net neergelegde dummy gehaald worden. Zo ook de dummy uit het bos.

Oorzaak en gevolg

De trainer gooit rechts, net als net aan de rand van het veld, dummy’s neer en in het bos. De honden zien het vallen. We staan steeds op linie en elke keer haalt de meest rechtse hond een dummy en de meest linkse. Met een linkse en rechtse ‘ga daar’ mogen ze gehaald worden. Poeh, de laatste rechter ‘ga daar’ valt niet mee. Heel traag vertrekt ze en haalt toch de dummy. Een oorzaak van het trage vertrekken is de onzekerheid van Blaine en hoe komt dit. Blaine vertrekt met het ‘ga daar’ commando, tegelijkertijd vertrekt ook haar buurhond en dat is niet de bedoeling. Er wordt geschreeuwd, die buurhond moet komen en daar wordt Blaine heel onzeker van zeker in haar schijnzwangere toestand.

Een leuke afsluiter

We lopen op linie in het bos naast elkaar en moeten elkaar goed in de gaten houden. Niet te snel, niet te langzaam in een rechte lijn. Voor ons loopt de trainer, hij maakt geluiden en wanneer hij “val” roept moeten de honden zitten en als het even kan de dummy markeren. Op nummer wordt de dummy gehaald. Blaine en ik zijn nummer 2. Deze oefening gaat gelukkig heel goed.

In een boom ligt aan een ketting een groene lepel waar water mee uit de boom gehaald kan worden

Resumé

Ik heb niet zo’n goed gevoel over de training. De lijnen gingen niet goed, terwijl ze hier altijd zo sterk in was. Door het geschreeuw wordt Blaine onzeker en de linkse en rechtse ‘ga daar’ moet echt beter.

Vrijdag 24 januari

Nieuw trainingsblok

Nieuwe groep met veel oude bekenden van de vorige groep.

Wie?

Vizla korthaar, Duck Trolley Retriever, Duitse Staande Draadhaar, Golden Retriever, Weimaraner langhaar, Weimaraner korthaar, Labrador.

Waar?

Met de Weimaraner langhaar reu van Saskia heb ik nog nooit getraind. Verder wat weinig Staande Honden naar mijn zin en een (te) grote groep. We trainen in Zeewolde en dit is eigenlijk te ver, ik hoop dat dit niet te vaak voorkomt. Sinds de verhuizing van de trainer naar Drenthe zijn de trainingen steeds meer verdwenen uit Mijdrecht en omgeving, het wordt meer Almere, Soest en omgeving.

de groep is niet compleet

Weer praatje

We trainen op een open veld waar de wind en kou vrij spel hebben. Ik heb het niet koud, maar Blaine wel en Saskia kan na een uur bijna niet meer stoppen met bibberen. Voordeel is wel dat Benno de Zinger-Winger kan gebruiken en het alarm pistooltje.

Wat doen we zoal?

Twee keer schieten

Blaine moet bij paaltje blijven zitten, zelf loop ik door naar de overkant. Ondertussen schiet de trainer met de Zinger-Winger een dummy weg, snel kijk ik onder het lopen door waar het terecht komt. Al die tijd moet Blaine blijven zitten. Bij de lantaarnpaal schiet ik met de alarmpistool en gooi een dummy neer. Ik loop terug naar Blaine en eerst moet ze de dummy halen die de trainer afgeschoten heeft. Hier heeft ze wat moeite mee, ik stuur haar ook wat te ver naar links. Ik haal haar terug en nu gaat het goed. Dan mag Blaine de dummy bij de lantaarnpaal halen en het is een verre vooruit. Prima gaat het, alleen lijkt het wel of Blaine eerst even verder wil kijken en gaat de heg door. Ik hoef haar niet terug te roepen, maar met wat sturen komt ze bij de dummy.

Wat opvalt is dat een aantal honden niet blijven zitten wanneer de dummy vanaf de Zinger-Winger afgeschoten wordt.

2 schuine en 1 rechte lijn

De rechte lijn loopt Blaine goed en daar beginnen we mee. We rouleren naar de linker schuine lijn en dat is lastiger, maar gaat best goed. De laatste schuine lijn rechts gaat goed, maar dan wijkt ze ineens af en gaat veel te ver naar rechts zoeken en is gewoon burgerlijke ongehoorzaamheid. Met deze oefening zijn we best lang bezig om dat bij een aantal honden de schuine lijnen niet goed gaan.

Nog meer lijnen

Altijd goed en ze gaan best goed, Blaine blijft best enthousiast.

Sleep met gans

Blaine loopt de sleep heel goed, bij het oppakken van de eend is ze aan het trutten. Ik fluit en Blaine pakt de gans en brengt het. Ze laat het nog een keer of 2 vallen eer het binnenkomt. Het is een Nijlgans en is wat groter dan de gans waar we afgelopen maandag mee getraind hebben.

Resumé

Hmm, ik weet het niet. Ik heb een beetje het gevoel dat Blaine en ik niet veel vooruit komen en dat we stil staan. Dit komt niet door ons maar door de groep en de oefeningen. Er zijn toch weer wat minder ervaren honden bij die nog niet zo ver zijn als Blaine, vooral op het gebied van steadines. Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij deze honden. Ik heb het idee dat we teruggeworpen worden en niet genoeg uitgedaagd worden. De tijd zal het leren.