Jachttraining Hubertus 2016

sized_IMGP4647Zondag 3 juli

Laatste training

Volgende week begint de zomerstop tot begin september, heerlijk. Moet ik het nog over deze training hebben? Het ging zo slecht. Verloren zoek lijkt nergens op, Maddy moet door bramenstruiken en huizenhoge brandnetels. Als ik haar nog verder wil ontmoedigen, dan is dit de goede manier. Ze is ook nog moe van gisteren en totaal niet gemotiveerd, lijnen die de trainer uitzet gaat ook op z’n elf en dertigste. Verder doen we nog een ‘verloren zoek’, ik moet haar weer twee keer inzetten en dan komt ze terug. Eén ding scheelt, de honden die gisteren ook de proef hebben gedaan, doen het ook niet goed. Ik ben er helemaal klaar mee en Maddy ook. Ze vindt er gewoon niets aan, we gaan ons bedenken hoe nu verder. Goed daar heb ik twee maanden voor.

Zondag 26 juni

Geen training vandaag, we hebben de Onderlinge in Delft. Lees meer.

Zondag 19 juni

Veel beter weer dan gisteren in ieder geval, het zonnetje schijnt weer uitbundig en we trainen in de duinen. Snel heb ik nog een kop koffie gescoord, want ik wed dat we geen pauze nemen. Het is een grote groep, een hele grote groep, die beter opgevoedt is, want zij zijn allemaal op tijd. Frits, een andere trainer, is er niet en Marcel neemt zijn groep over. Ik maar denken dat we met weinig zijn, omdat er een paar niet kunnen. Toch gaat het best vlot en hebben we nog aardig wat oefeningen gedaan. Er zijn genoeg helpers en dat maakt het makkelijker voor de trainer.

Verloren zoek

Dit begint al meteen goed. Mijn uitstraling speelt ook parten dat weet ik, hier ben ik vaak onzeker, deze inzetplaats, omdat Maddy het vaak niet doet. Ik verdenk haar er ook van dat ik in de maling word genomen. Veel leuke bosjes met konijnen en dan zo’n dummy pakken?? Ik loop iets op en Maddy vertrekt aarzelend, ze blijft best een tijd weg en ik krijg vertrouwen. Mis, ze komt leeg terug. Ik probeer het nog een keer, uiteindelijk ben ik helemaal boven en zet haar opnieuw in. Ze rent naar rechts, op de wind, blijft een tijd weg en keert weer leeg terug. Ik stop ermee, voordat ik heel kwaad word.

Kort apport

Maddy rent er naar toe en aarzelt om het konijn op te pakken, na een ferm “apport” van mijn kant komt ze het toch brengen en houdt het vast aan de achterpoten. Het is een komisch gezicht, als ik het konijn aanpak snap ik wel waarom ze aarzelde. Het konijn is een beetje vies en nattig. Later hoor ik de nodige “gatver’s”, ik hoef niet te vertellen wie daar bovenuit kwam.

Lijnen

Maddy en ik lopen de hoge duintop op naar de trainer. Voor de echte A-honden is het een ‘vooruit sturen’ naar het vlaggetje, ‘zitten op fluit’ en naar links sturen. Niet echt een moeilijke oefening voor onze groep, misschien wel voor de extra groep. Voor Maddy is het te lastig in ieder geval, zij mag een gewone ‘vooruit’ doen, eerst loopt de trainer naar de eindplek om dummy’s neer te leggen., hij blijft er staan. Alleen heeft Maddy dit niet echt gezien, ik heb verzaakt om haar aandacht op de trainer te vestigen. Ze vertrekt weer langzaam, ik loop iets op en ja ik weet dit heb ik zelf veroorzaakt, het is geconditioneerd gedrag. Toch vertrekt ze daarna goed en snel en rent naar de dummy, hoog op een duintop. Goed gedaan.

Markeer

Dit gaat prima, ze vertrekt iets langzaam, maar versnelt al snel haar loop.

Verloren zoek deel 2

De dummy wordt niet zo moeilijk weggelegd, wel hoog over de helling en nu komt Maddy met dummy terug. Niet zoals het hoort, maar wel goed afgesloten.

sized_IMGP4796-2Lijn en verloren zoek

De goede A-honden moeten ‘vooruit’ rennen naar het vlaggetje en zitten. Daarna worden ze naar links gestuurd met een ‘zoek apport’. Het is best een lastige oefening, ook voor de A-honden. Voor Maddy, de A-honden die de dummy niet gehaald hebben en nog wat honden die er niet aan toe zijn wordt de oefening aangepast. Nu laat ik Maddy goed kijken wanneer de trainer naar beneden loopt en in de bosjes verdwijnt, daarna kan ik hem niet meer zien. Totdat hij op de plaats van bestemming is en op een heuvel dummy’s neerlegd. Zo, de dummy’s liggen ver weg. Maddy vertrekt snel met een “vooruit” en bij de bosjes zeg ik “zoek apport”. Ze stopt, ik denk meteen ‘oh het gaat weer mis’, maar ze bedenkt zich en gaat de bosjes in, ze blijft even weg en vindt de dummy. Een mooie afsluiting van de dag!!!

Zondag 12 juni

Warm is het! De vlaggetjes zijn weggelaten, omdat dit er op een wedstrijd ook niet is. Eerst moeten de honden ver vooruit en op een aangegeven stoppunt zitten. Vervolgens naar rechts sturen. Maddy krijgt het in aangepaste vorm, ik ga meer naar voren staan, zodat ik meer controle heb. Van tevoren loopt de trainer het parcours, zo ziet ze hoe ze moet lopen. Maddy gaat goed vooruit en zit best vlot op de fluit. Dan moet ze naar rechts en dat vertikt ze, is het blokkeren, eigenwijsheid, ik weet het niet. Marcel laat nogmaals zien hoe ze moet lopen. Nu is ze goed getrickerd, rent naar rechts en pakt de dummy. Ik vind het zo goed dat de trainer voor Maddy een stap terug doet en het zo oplost. Ik heb het al een paar keer geschreven, echt super trainer, hier leert ze van.

Konijn

Kort apport konijn gaat prima, ik moet wel nog een keer “vast” zeggen, omdat ze wat aan het likken was. Ook heeft ze het konijn wat raar vast. Maar!! ik heb geen gekraak gehoord en ze heeft het zittend afgegeven.

Nog meer lijnen

Nu niet meer zo ver vooruit en dit kan Maddy ook. DE tweede lijn naar rechts markeert de trainer eerst en nu gaat het perfect.

Verloren zoek

Maddy komt leeg terug en ik heb zo het idee dat ze wel bij het wild geweest is. Lena loopt de tweede keer en zij bevestigt mijn vermoeden. Later doe ik de oefening nog een keer en weer komt ze leeg terug. Na de tweede keer loopt ik mee en ze loopt precies op het wild af en nu pakt ze gewoon een kraai. Eigenwijze dondersteen.

De trainer gaat op tijd weg, privé omstandigheden en dan de leuke. Wij doen nog een markeer, prima gaat het en ik ben zo stom geweest om het nog een keer te doen en daar heeft madam geen zin in. Ik moet doorgaan en ben iets dichterbijer gaan staan.

Het is mooi geweest en we gaan aan de koffie, bier, witte wijn, cola en broodjes bal.

Zondag 5 juni

Lekker windje

We zijn weer in de vertrouwde duinen. Gisteren was het heel warm, nu is het heerlijk weer met een stevig windje en dat maakt het aangenamer. Zeker voor de honden in het open duin.

De heuvel op

De trainer is weer zo lief om het programma aan te passen voor Maddy. Zij is niet de enige hoor, dit doet hij ook voor de honden die de oefeningen niet goed gedaan hebben. In plaats van een ‘vooruit’ en ‘zit’ bij een stoppunt en dan door naar de dummy, wordt het nu één lange vooruit, de heuvel op. De trainer markeert de dummy van te voren. Ze vertrekt traag, maar dan gaat ze volle kracht vooruit en terug.

sized_IMGP4664Kort apport

Konijn apporteren gaat heel goed, mooi in de bek en zachtjes ook, zelfs zittend afgeven

Sleep

Een vooruit wat overgaat in een ‘sleep’ van een gans. Nu vertrekt ze een keer meteen heel snel en wanneer ik ‘zoek sleep’ zeg, pakt ze het spoor niet op. Het is altijd wat. Ik moet een stuk meelopen en dan pas ruikt ze het spoor en komt met gans terug.

Nog een uitdaging

Ik moet Maddy vooruit sturen en laten zitten bij het stoppunt. “Probeer het maar”, zegt de trainer. Vervolgens moet ze naar rechts, de dummy is van te voren door de trainer gemarkeerd en ze heeft het onthouden en rent er naar toe.

Tuurlijk zijn de oefeningen aangepast en niet zo moeilijk, maar het gaat wel beter. Tijdens de borrel of de koffie na de training is Maddy altijd heel braaf, laat zich aanhalen, valt niet uit, de ideale hond.

Zondag 29 mei

Geen jachttraining i.v.m. de jaarlijkse clubmatch.

sized_IMGP4656Zondag 22 mei

Een wisselvallige dag. Het begint met regen, tijdens de training is het droog en onderweg naar huis regent het weer en is het aanzienlijk frisser. We mogen gebruik maken van het voetbalveld, maar alleen de hond die bezig is mag op het veld, de rest staat buiten het hek.

Moeilijk

Echt wel, veel lijnen met zit. Zoals gewoonlijk doen Maddy en ik ze weer veel eenvoudiger, zo eenvoudig dat dit wel goed moet gaan. Later doen we nog een lijn en nu neemt ze me in de maling. De trainer neemt haar over en volgt met haar, ze volgt toch mooi. Het heeft geholpen, want nu loopt ze de lijn wel goed.

Verloren zoek

Ook dit is heel moeilijk, niet zo zeer de afstand, maar omdat het vol staat met brandnetels en dat vinden onze korthaartjes niet leuk!! Ik begin al met een stukje op te lopen, daarna nog een beetje en nog een beetje. Ze trekt meteen naar links, terwijl het meer naar rechts moet liggen. Steeds komt Maddy terug en dan moet ik haar inzetten. Ik moet wel zeggen dat ze steeds bij me weggaat en door de brandnetels loopt, maar wel heel voorzichtig. Ik hoor de trainer nog vragen: “gaat het goed daar?”, “nee”, antwoord ik. “En met jou”, “ja”. Uiteindelijk vindt en brengt ze de dummy, die echt links ligt. Het kan zijn dat een andere hond het daar neergegooid heeft. De trainer vraagt of ze de dummy uiteindelijk gebracht heeft en gelukkig kan ik het bevestigend beantwoorden.

Nog een keer

Omdat deze oefening weer in de brandnetels is duurt het lang. De trainer heeft er ook één uitgezet, “zijn daar minder prikkels”, vraag ik. De trainer zegt van wel en Maddy en ik gaan daarheen. Ik loop iets dichter naar het bos toe en zeg: “zoek apport”. “Dat gaat niet lukken Liaan”, zegt Sandra. Nadat Maddy vertrokken is draai ik me om en steek mijn middelvinger naar haar op, met iets meer zelfvertrouwen omdat Maddy nog steeds weg is. “Goed zo”, zegt de trainer, “laat je niet gek maken door Sandra”. “Heb vertrouwen in je hond”. Even later komt ze al terug, met dummy!!

Zondag 15 mei

Geen training i.v.m. Pinksteren

Zondag 8 mei

416sized_IMGP4424Heet, erg heet

Dit heeft zijn weerslag op de honden. We zijn met een klein groepje, velen kunnen niet door vakantie of andere verplichtingen.

Wat doen we vandaag?

Iedere oefening bestaat uit 4 onderdelen, Maddy en ik doen ze weer in een eenvoudiger vorm. De oefeningen door de andere honden gaan best moeizaam, behalve bij Jaap en Loeka. Twee moeilijke lijnen met zitten op afstand. Twee verloren zoeken. Vier moeilijke oefeningen.

Aangepast

Maddy moet twee lijnen lopen, zonder zitten en ze ziet de dummy’s vallen, ze gaan beiden best goed. De verre ‘verloren zoek’ doen we niet, de ander wel. Ook weer in aangepaste vorm, de trainer wil dat Maddy succes heeft zodat ze weer vertrouwen krijgt en ik ook. “Ze heeft het al geroken”, zegt de trainer en ik zie haar neus ook heen en weer gaan.

De oefeningen nemen veel tijd in beslag en hierna vinden we het genoeg.

Zondag 1 mei

Aangepast

De lijnen zijn weer moeilijk en ik word al zenuwachtig als ik er naar kijk. Waar ik echt van geniet is het werk van Jaap en Loeka, een Vizla, echt geweldig hoe hij de oefeningen uitvoert. Hij loopt de lijnen heel goed, blokkeert niet, zit meteen op de stopfluit, echt heel mooi. De Labrador Pukky doet het ook best aardig. De andere honden zijn wat wisselvalliger. Voor Maddy heeft de trainer aangepaste lijnen, zij filosofie is dat Maddy vertrouwen moet krijgen en zo word ik ook zekerder. Maddy vindt die lijnen gewoon niet zo leuk en ik ook niet. Moet ik wel zeggen dat het zo werken in de duinen wel heel leuk en afwissend is. Op zicht gooit Marcel een bumper naar beneden en Maddy moet het halen, wel moet ik een lijn geven i.p.v. een ‘apport’.  Heel simpel, maar wel op succes. 416sized_IMGP4377En dit resulteert dat een oefening later heel goed gaat. Er ligt namelijk een dummy best ver weg, veel verder dan de oefening die Maddy apart van de groep deed. Ik geef eenzelfde lijn en Maddy rent vlot weg, ik zeg een paar keer “vooruit” en Maddy rent steeds verder, ze pakt de dummy en komt terug. Heel goed gedaan.

Markeer

De laatste tijd waren de markeren heel ver weg, echt heel ver weg en Maddy deed dit niet goed meer. Deze markeer is ook heel ver weg, maar niet zo ver als voorheen. En Maddy doet het uitstekend, rent er vlot op af. Alleen op het einde loopt ze een beetje te rotzooien, waarom? Ze heeft de dummy geroken, dat weet ik zeker. Het komt wel helemaal goed. Prima gedaan.

Sleep

Heel lang niet gedaan, van het najaar voor het laatst en die gingen helaas ook niet goed. De oefening gaat met een gans en die weigert ze ook nog wel eens om te pakken. Niet als ik zelf met haar oefen, dan doet ze het prima. Dat geldt trouwens ook voor de lijnen, al zijn die niet zo ver als die van de trainer. Maar in de groep……. Wederom is dit niet goed voor mijn zelfvertrouwen, de trainer ziet dit en ik vertel dat mijn vertrouwen in Maddy gewoon weg is. Maar de oefening gaat perfect, ze rent weg, pikt de sleep op, het duurt best even en ze komt met Gans terug. Prima gedaan en mijn dag kan niet meer stuk.

Dank trainer voor het geduld dat je hebt met Maddy en mij, ik waardeer het heel erg.

Zondag 24 januari t/m 24 april

Voortgang trainingen

De eerste paar lessen van het nieuwe seizoen gaan best goed, het verloren zoeken en eenvoudige lijnen. Maar het wordt steeds moeilijker, ook gaan we naar een nieuw terrein, ook in de duinen. Er zijn problemen met de schietclub en de leiding van Hubertus, waardoor we geen gebruik meer mogen maken van delen van het terrein en de kantine. Ik baal hier enorm van, gelukkig worden we 516sized_IMGP4616wel goed opgevangen door de voetbalclub die naast Hubertus/schietclub zetelt. We mogen gebruik maken van de kantine en het terras, super aardig natuurlijk. Eén voordeel de koffie is wel lekkerder, maar ik mis ons oude stekkie.

Ziek

Ik heb wel een aantal lessen gemist en/of afgezegd. Dit doe ik eigenlijk nooit, maar ik was ziek en kon niet meer. Ik was een paar keer te laat en de trainingen waren in een gebied dat een flink stuk hoger ligt, het was een enorme klim naar boven. Dit kostte zoveel energie en ik had niet veel energie meer over voor de les, dit merkte Maddy ook natuurlijk. Het leek wel of ze hier meer blokkeerde of ze stond in tweestrijd, ‘ga ik luisteren of ga ik mijn eigen gang’. Moeilijk te lezen soms die hond van mij.

Geen plezier in trainen

De trainingen gingen slechter en slechter. Lijnen lopen deed ze helemaal niet meer, ja met veel pijn en moeite, zelf markeren deed ze slecht en daar was ze toch best goed in. Ze blokkeerde en waarom? De oefeningen waren wel moeilijk, hele verre lijnen, met zitten er bij en weer verder sturen. Het werd steeds moeilijker en omdat Maddy het zo slecht deed werd ik erg onzeker en had er zeker geen lol meer in en dit is toch echt een voorwaarde. Ik heb er zelfs aan gedacht om te stoppen.

Lessen missen

Eerst door gezondheid en daarna door een show, een wandeling en loopsheid. Ik vond dat ik het niet kon maken t.o.z. van de reuen en Maddy ging er ook vandoor, op zoek naar reuen. Bella b.v. doet dat niet. Maddy was een echte lellebel en was ook ruim 4 weken loops. Zelfs nu ruikt ze nog heel aantrekkelijk voor de reuen in onze groep.

Goed of niet goed

Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk een verslag te schrijven, ook als het niet goed gaat. Doordat ik ziek was en nu nog herstellende ben, lukte het me niet om ook verhalen te schrijven over Maddy. Het vele schrijven over Blaine, de trainingen en het uitlaten zijn zwaar qua energie. Ik probeer het vanaf nu bij te houden en hoop dat het lukt.

Zondag 17 januari

715sized_IMGP1507Vandaag de eerste dag van de training in Den Haag bij Hubertus. Wij zitten in de A-groep, alleen is een A-diploma niet mijn ambitie, wij gaan Mappen doen. Dit houdt in dat Maddy ook lijnen moet lopen en ik hoop dat haar enthousiasme op het trainingsveld terugkomt. Thuis rent ze als een speer een lijn, geen probleem, maar hier verwacht ze de zitfluit en vertrekt ze aarzelend en dat is zo jammer. Hoe kan ik dat nu beter doen? ik ga ook het boek de 3 apporten weer een keer nalezen. Het is vrijwel dezelfe groep als vorig jaar, wel een grote groep. Twee nieuwelingen en 1 afvaller helaas. Pauline is weer de hulptrainer en vaak worden er door beide trainers oefeningen uitgezet. Zo kunnen we toch best nog wat doen.

Lijnen

Marcel is van de ‘lijnen’ en Pauline van het ‘verloren zoek’. De eerste lijn loopt Maddy goed, gaat best vlot weg (helaas niet zoals een raket thuis), even houdt ze in en dan rent ze vlot door naar het vlaggetje waar dummy’s liggen. Goed gedaan. Bij de tweede lijn moet ze halverwege zitten en dat doet ze goed. Alleen weet ze nu echt niet meer wat het betekent als ik mijn arm omhoog houdt en “vooruit” zeg. Grr net nog zelf geoefend. Hierna gaat het weer mis, Maddy moet een gewone lijn lopen en ze gaat weer aarzelend weg, omdat ze de zitfluit verwacht. Shit. De laatste ‘lijn’ van de ochtend gaat beter.

Verloren zoek

Waarom komt Maddy toch vaak terug en moet ik haar opniew inzetten. Ze neemt de boel gewoon in de maling, ze heeft de dummy allang geroken. De tweede keer is het hup het bos in, zoeken, vinden en brengen. We doen later nog zo’n verloren zoek en nu gaat ze wat aarzelend weg, maar vindt de dummy wel.