Zwangerschap

Kyle
Kyle

 Vrijdag 4 september 2015

Met Maddy gaat het uitstekend. Ze is nog gewoon loops, dus moet ze nog aan de riem lopen. Verder heeft ze het naar haar zin en ligt heel veel op haar ruggetje met de poten omhoog.

Zondag 6 september 2015

Beetje uitrusten van de drukke week

De rust is wedergekeerd en dat is ook wel lekker, het is een luie zondag. Maddy houden we grotendeels nog aan de riem, ze is tenslotte nog loops. Eventjes op het rechte stuk van het oorlogspad mag ze los.

Jachttraining

Ik ga niet naar jachttraining, ik heb dit al aan de trainer verteld tijdens een ‘dank je wel bbq’. Maddy is nog steeds loops en ik wil even wat rust rondom Maddy.

 

Maandag 5 september 2015

Herpes

Ik besluit toch maar om de herpes injectie bij mijn eigen dierenarts te doen. Dit voorkomt dat er straks in het nest een uitbraak van dit virus is. Het moet 7 à 10 dagen na de dekking gegeven worden en 2 weken voor de bevalling. Als ze dit nu maar wel besteld!!

GG

Ik ga niet naar GG, er komt nog wat uitvloeing uit de vulva van Maddy en ik ga nu echt stoppen. Het heeft geen zin, examen kan ik toch niet doen in november en het is mooi geweest. Volgende pup maar weer.

Dinsdag 8 september 2015

1 week drachtig!

Maddy915sized_IMGP1898

De dekking is al weer een week geleden. Het gaat snel. Maddy mag ook los, het is rustig en we laten haar gaan. Alhoewel ik af en toe mijn hart vast
houd wanneer ze op ons afstormt. Het is namenlijk niet gewoon rennen.

foto

Vanaf nu maak ik elke week een foto op de dinsdag. Zo kan ik misschien zien of er veranderingen te zien zijn. Wordt ze al dikker?

Van mijn dierenarts krijg ik de tip om dierenkliniek Oegstgeest Noord te benaderen voor de herpes injectie.

Woensdag  9 september

Oegstgeest

Ik bel naar de dierenartskliniek Oegstgeest Noord of ze Herpes hebben en ja zeker dat hebben ze, om 16.15 uur kan ik langs komen.

Niet nodig

Er staat me een verassing te wachten. De dierenarts vraagt of Maddy getest is op het herpesvirus. Ik begrijp de vraag totaal niet, ik heb hier nog nooit van gehoord of over gelezen. Waarom heeft niemand mij dit verteld!! Hij vindt het onzin om Maddy tegen herpes te vaccineren, eerste nest, niet echt een drukke fokomgeving, Maddy ziet er heel gezond uit. Ze is niet getest op herpes. En hij verteld dat er best troep wordt ingespoten, dat is natuurlijk zo. Hij vindt dat ik moet genieten van de zwangerschap van Maddy en me geen zorgen moet maken. Kortom ik ga weer weg zonder een gevaccineerde hond. Ook blijkt een oude bekende hier te werken als dierenartsassistente. Zij fokt Portugeese Waterhonden, op hoog niveau en heeft veel winnende honden op shows. Zij vaccineert haar honden nooit tegen herpes.

Zondag 13 september

Maddy is anders, ze is heel aanhankelik en laat me tijdens de jachttraining niet alleen. Volgens Paulien is ze druk aan het zwangeren.

Dinsdag 15 september

915sized_IMGP1926

2 weken drachtig!

Ik zie een beetje roodkleurige uitvloeing aan de vulva hangen, wat is dit? de hele avond en volgende dag let ik op en zie het niet meer. Woensdag zie ik het weer. Later lees ik dat Darcy dit ook had.

Vrijdag 18 september

De afgelopen week heb ik niet zoveel gemerkt. Ja ze is rustiger en slaapt veel, maar dat past net zo goed bij schijnzwangerschap. ’s Morgens bij Wil is ze rustiger en laat hem bijna niet alleen, ’s middags rent ze gerust weg en jaagt voor zichzelf. Ze vindt het ook prima als ik haar aanlijn. Wel vervalt ze even in haar oude rol en graaft een hol uit.

Aanvraag

De aanvragen en belangstelling voor een pup druppelen binnen. Als het zo doorgaat hoef ik niet meer zenuwachtig te zijn, vooral omdat er afgelopen zomer veel grote nesten waren en de puppen moeilijker een nieuwe baas kregen dan gewoonlijk.

Zaterdag 19 september

Zat 12 Sep 115 –
Ma 14 Sep 115
 • Deze blaasjes hechten zich vast aan de baarmoederwand.
Zat 12 Sep 115 –
Zat 26 Sep 115
 • De blaasjes ontwikkelen zich tot embryo’s.
 • Gedurende de volgende twee weken worden belangrijke organen gevormd.

Hierboven vindt je een gedeelte, het gedeelte waarin Maddy nu zit qua dagen, van een drachtkalender. Wel zijn de tepels van Maddy groter en roze. Verder….. kan ik niets meer ontdekken.

Maandag 21 september

Vandaag is het dekbericht van Kyle en Maddy op de Weimaraner site geplaats. Wat houdt dit in? Een dekbericht op de site van de Weimaraner Vereniging (waar wij al bijna 30 jaar lid van zijn!) betekent dat Maddy en Kyle voldoen aan de eisen van de Weimaraner Vereniging en van de Raad van Beheer. Ook ontvangen de pups het fokcertificaat, dit houdt in dat Maddy en Kyle ook actief zijn in de jacht en dat ze beide jachtproeven hebben behaald. In het geval van Maddy: Eervolle vermelding veldwedstrijd voorjaar in Novice Klasse en KNJV-C en B-diploma en AAP. Kyle: KNJV-C en B-diploma, zweetwerkproeven zelfs kampioen titels, Schottest, Watertest. Dit certificaat is een soort extra beloning van de vereniging. Dekbericht Weimaraner Vereniging.

Dinsdag 22 september

915sized_IMGP1962

3 weken drachtig!

Maddy is nu mogelijk 3 weken drachtig. Ze heeft honger, met haar grote ogen wacht ze of er nog meer te eten valt. Normaal heeft June dit gedrag. Ze slaapt veel en houdt ons goed in de gaten. Toch heeft ze de afgelopen dagen ook weer konijnenholen uit gegraven. Nog net zo fanatiek als anders. Ook zie ik vandaag weer een beetje uitvloeiïng uit haar vulva komen. Dieprood, niet veel, maar toch.

De tijd gaat snel

Het duurt niet lang meer, vanmorgen had ik echt kriebels in mijn buik, het is zo spannend. Nog een week en we weten meer. Vandaag heel veel telefoontjes en mails van belangstellenden voor een pup.

Vrijdag 25 september

Afspraak

Maddy is moe, ze rent niet erg en wanneer we bijna bij het fietspad zijn, vindt ze het prima om te worden aangelijnd. Misschien gisteren te veel gerend. Toch ligt ze regelmatig op haar ruggetje, dikke tepels zijn dan te zien, als ze zit heeft ze een vollere buik. Woensdag weten we meer, om 09.30 uur staat de afspraak voor een echo. De assistent rekent vanaf de tweede dekking.

915sized_IMGP1899We gaan naar dierenkliniek Bollenstreek van Ebert Warmerdam en laat deze praktijk nu gewoon in Noordwijkerhout te staan, niks ver rijden, de kliniek heeft een uitstekende reputatie en mensen komen van ver. Niet zozeer van een het bevestigen van een zwangerschap, maar wel voor specialistisch veterinaire radiologie.

Eten

Dit wordt iets minder, Maddy is niet meer zo gruizig als in het begin, vooral ’s morgens eet ze haar stukje brood met lange tanden. Maar ze probeert ook gras te eten en haar ontlasting is wat soepeler.

Zaterdag 26 september

Maddy heeft last van ochtendmisselijkheid. Ze wil haar brood en eten niet zo graag. Nu geeft Ella eerst de macaroni met karnemelk en dan de brokken. Ook heeft ze ’s morgens niet zo veel zin, ’s middags maakt ze het weer goed, ze eet als een dijkgraver en rennen doet ze ook weer.

Dins 15 Sep 115 –
Dins 22 Sep 115
 • De tepels van de teef worden roze en groter.
 • Het haar rond de tepels wordt dunner.
Ma 21 Sep 115 –
Ma 28 Sep 115
 • De teef kan last hebben van ochtendziekte als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben.
 • Soms helpt het de moederhond meerdere kleine maaltijden per dag te geven.
 • Uw dierenarts kan een middel voorschrijven om de baarmoeder wat te ontspannen. (in Nederland niet gebruikelijk)
Zat 26 Sep 115 –
Woens 30 Sep 115
 • Iemand met ervaring (fokker of dierenarts) kan na ongeveer drie weken voelen of de teef drachtig is.
 • Dit is de beste tijd omdat de embryo’s de grootte hebben van een walnoot en makkelijk te tellen zijn.

Dinsdag 29 september

915sized_IMGP1998

4 weken drachtig!

Misselijk

Maddy heeft nog steeds last van ochtend misselijkheid. Brokken vindt ze niets, macaroni lust ze wel met karnemelk. Dit krijgen ze altijd na het eten en nu gooien we de boel een beetje om. Tijdens het middaguur heeft ze meer trek en eet ze de brokjes van de ochtend op, ik wil wel graag dat ze dat eet, pupjes hebben het nodig in de buik. Ze heeft ook honger dan en blijft langer in de keuken dralen voor het geval ze nog wat krijgt. Normaal doet June dat erg en nu Maddy.

Spannend

Het is zo spannend, morgenochtend de echo om te kijken of Maddy inderdaad drachtig is. Ik hou een slag om de arm, zeker na alle teleurstellingen met Jeska en June. Ella weet zeker dat ze drachtig is. We zullen het zien. Ik heb met belangstellenden afgesproken dat ik na de echo contact opneem en dan maken we afspraken voor een kennismaking.

 

Timmers-_Maddy_20150930_LINEAR-_VETER-U_0004

Woensdag 30 september

The Day

Yeahhhhh Maddy is zwanger. Vanmorgen 09.30 is de echo gemaakt bij Ebert Warmerdam en onder zijn kundige handen is een echo gemaakt en al snel zien we de eerste pups.

Zal ik haar buikje scheren”, vraagt de dierenarts zich af. Nee hij neemt de gok. “De baarmoedermoend ziet er groot (volgens mij zei hij dit), dat is een goed teken”. En ja hoor daar verschijnt het eerste vruchtje, en nog één en nog één. Hij telt er verschillende en dat gaat goed. Dan gaat hij goed tellen en telt hij er 6, hij telt nog een keer en nog een keer, het blijven er 6. Tuurlijk kan er altijd nog één verstopt zitten. Maar hij is goed Ebert.

Beoordelen

De embryo’s zijn allemaal dezelfde grootte, omtrek is goed van hoofd en lijf, hartjes van alle embryo’s kloppen, alles ziet er prima uit. Hij maakt een foto van twee embryo’s naast elkaar en hij pikt er nog een paar uit voor de foto. Eentje ligt heel rustig in een foetus houding, gezichtje is al te zien en een pootje. Prachtig.

Een mooie dag

We zijn heel heel blij, dat er nu eens goed nieuws is. Na de teleurstellende dekkingen met June hebben we dit nodig. Echt super en het was zo mooi om te zien. Ebert stuurd de foto’s en twee filmpjes naar me toe. Dank je wel!

Zaterdag 3 oktober

Maddy is sinds gisteren niet meer ochtendmisselijk, ze heeft honger. Goed teken. Ik heb dit in mijn boekje nagezocht hoe het bij Darcy was. Precies hetzelfde, rond de 3e week misselijk slecht eten en na een dikke week was het veel beter.

Dins 29 Sep 115
 • Dit is de tijd om de hoeveelheid eten van de teef te verhogen.
 • Geef niet te veel, omdat overgewicht van de teef tot complicaties kan leiden tijdens de bevalling
 • De feuten zijn nu volledig ontwikkelde hondjes.
Ma 5 Okt 115
 • De buik van de teef begint dikker te worden.
Don 15 Okt 115
 • Het is nu makkelijk de pups te voelen. Het is niet makkelijk het aantal te bepalen.

Zondag 4 oktober

Gisteren en vandaag hebben we de eerste belangstelende voor een pup ontmoet. Leuke mensen, als dat zo doorgaat ben ik tevreden.

1015sized_IMGP2049Dinsdag 6 oktober

5 weken drachtig!

De buik van Maddy is nu echt dikker. Ze heeft geen oplopende buiklijn meer en de taille is ook weg. We gaan beginnen met het geven van puppyvoer, niet veel 1/4 van het totaal van 90 gr. Proplan digestion. Puppyvoer is Proplan Athletic Robuust. Dit moet zijn Proplan puppy digestion of Athletic. We moeten dit bestellen, ik heb hierover nou contact met Monique, de breederconsultant van Proplan.

Donderdag 8 oktober

Ook deze week veel kennismakingen met belangstellenden. Gisteren kwam een gezin langs, wat een aandacht voor Maddy en June. De kinderen vonden de honden helemaal geweldig en het was wederzijds, de honden lieten het zich welgevallen. Vandaag ook weer visite voor een teefje dit keer en ze hebben al een Weimaraner van 11 jaar.

Zaterdag 10 oktober

Alles gaat prima met Maddy, ze slaapt heel veel en haar buik wordt echt dikker, al vinden sommige bezoekers van niet. Wanneer ze ligt zie je echt zo’n bobbel en dat heeft ze normaal echt niet zo. De tepels zijn dik en zelfs de wat verstopte eerste tepels bovenin zijn groter. Eetlust is prima. Toch heeft ze best nog zin om een konijnenhol hier en daar uit te graven, al moet ze regelmatig stoppen om even op adem te komen. Weer leuke mensen op visite vandaag, het wordt moeilijk.

Zondag 11 oktober

Drukke dag met visite en allemaal zijn ze enthousiast over Maddy en zij laat het zich allemaal welgevallen. Maar eigenlijk slaapt ze door alles heen. June laat zich veel meer aanhalen en vraagt aandacht, vooral bij het jonge stel wat ’s middags komt. ’s Morgens loop ik een rondje met Maddy, het is koud en ze heeft niet veel zin. ’s Middags is ze toch actiever, het wordt natuurlijk ook saai. Normaal gaan we vaak in het weekeinde trainen en zoeken we natuurgebieden op in Delft of Hoofddorp, maar dat doe ik nu maar niet. Andere luchtjes, andere honden. Yvonne, de fokker van Darcy, zei destijds dat ik zoveel mogelijk naar dezelfde natuurgebieden moet gaan en daar hou ik me aan.

Jacht

Geen jachttraining meer voor Maddy en mij, wat zal ik het missen? Maddy wat minder denk ik, in haar huidige toestand. Vandaag kunnen we niet en volgende week is ze bijna 7 weken. Vorige week hebben we de training goed afgesloten, met een mooie verre ‘verloren zoek’ en dat geeft een goed gevoel.

1015sized_IMGP2031Slapen en rennen

Vanmiddag lopen we laat in de duinen en ze zijn uitgeslapen denk ik, want ze hebben er allebij zin in. Tijdens de visite slapen en buiten is het ineens weer een heel andere hond, aktief en blij. Ze rent zelfs met een noodvaart door de zandvlakte heen, naar de rand van een hoge duinwal vol met struiken, bosjes én konijnen. Wanneer ik fluit komt ze meteen.

Gepasseerd

De honden moet na het uitlaten altijd wachten eer ze uit de auto mogen springen. June is al helemaal gefocust op eten, altijd al, ik doe de riem af en wanneer ze van mij mag, springt ze uit de auto en rent de voordeur door. De kamerdeur moet snel open, anders doet ze het zelf wel. Vrouwtje wordt boos, want dat gespring op de deur geeft krassen op het verfwerj, Maddy moet nog iets langer wachten en zij blijft aan de riem i.v.m. katten. Wanneer ik de riem wel afdoe, rent ze naar voordeur en wacht altijd halverwege het pad. Altijd, ze loopt niet zonder mij door de voordeur. Duurt het te lang eer ik kom, dan komt ze weer naar mij toe. Vanmiddag doe ik de riem af in de auto en voor het eerst word ik gepasseerd voor eten. Mijn hart is gebroken! Ze rent zonder te wachten op mij door de voordeur en woonkamerdeur naar de keuken. Hmmm.

Omdat Maddy zo’n honger heeft besluiten we om het voer wat te verhogen. Puppyvoer 30 gram, aanvullen tot 100 gram met gewoon voer. Het puppyvoer wordt langzaam opgebouwd. Maddy krijgt 3xdgs brokken.

Maandag 12 oktober

Tevreden

Het lijkt wel of Maddy iets meer tevredener is qua eten. Na het uitlaten ’s middags wacht ze weer als vanouds op mij op het pad naar de voordeur. We hebben er toch goed aan gedaan om het voer iets te verhogen, wel houden we het goed in de gaten dat ze niet te dik wordt, maar honger lijden hoeft ook niet toch?

Bella

Yeahhhh Bella, de zwarte Labrador van de jachttraining, is ook drachtig. Ze hebben wel 10 pups geteld. Het wordt druk daar. Gefeliciteerd. Straks gaan we trainen met onze pups bij een leuke jachtclub.

1015sized_IMGP2107Dinsdag 13 oktober


6 weken drachtig

Ja Maddy begint echt zwaarder te worden. Haar onderbelijning wordt recht zeg maar. Ze eet goed, slaapt veel, trekt best nog een sprintje buiten met een knappe snelheid, kortom het gaat prima met de moeder in spé.

Donderdag 15 oktober

Het gaat nog steeds prima met Maddy. Ze is echt weer flink gegroeid en belangstellenden hoeven nu echt niet meer te zeggen dat je nog niet veel ziet, dat is wel duidelijk nu. Regelmatig ligt ze op haar rug om ons haar dikke buik te laten zien en de tepels zijn enorm nu. Dit weekeinde het puppyvoer maar wat opvoeren.

Als het zo rustig voortkabbelt vind ik het prima, dat betekent dat het goed gaat.

Zaterdag 16 oktober

Maddy moest een paar keer naar buiten gisterenavond heel laat en vannacht. Ze heeft niet geblaft, maar toevallig was ik nog wakker en ze keek me aan met die grote ogen en ik wist al hoe laat het is. Ze moest 2x de grote boodschap doen en helaas was het wat smeuïg.

Zondag 18 oktober1015sized_IMGP2077

Beetje misselijk

Te vroeg gejuichd. Maddy heeft tijdens de ochtend wandeling met pa een beetje overgegeven en ze wilde niet eten.
ik heb licht verteerbare brokken gegeven, later lust ze haar gewone eten wel weer.
Een druk dagje met visite voor Maddy en Maddy slaapt weer door alles heen. Gelukkig heeft de misselijkheid niet lang geduurd en heeft ze gewoon weer honger.

Vanaf vandaag hebben we het puppyvoer iets opgevoerd naar 35 gr. per keer. Ik voel voor het eerst een puppy in haar buik.

 

Zon 18 Okt 115 –
Zon 25 Okt 115
 • De teef begint zichzelf meer te verzorgen.
 • Haar borsten worden steeds groter.
 • De teef kan rusteloos zijn en een plaats proberen te zoeken om haar pups te werpen.
Dins 20 Okt 115
 • Soms heeft een teef helemaal geen trek meer in eten, omdat ze vol puppies zit.
 • Het is beter om meerdere kleine maaltijden over de dag te verdelen.
 • Het is nu makkelijk om de pups te voelen en zien bewegen.

Maandag 19 oktober

Ook vandaag is Maddy misselijk en heeft last van dunne ontlasting. Ze krijgt wat lichtverteerbare brokken en gelukkig eet ze later wel. De kamer is al een beetje puppy-proef gemaakt en er is een nieuw meubelstuk toegevoegd. Het is even zoeken, op zolder liggen alle benodigheden voor de werpkist. En een paar uurtjes later zit de werpkist helemaal in elkaar en staat het in de kamer. June vindt het een lekker plekje en kent het nog van vroeger, ze gaat er ook prompt inliggen. Later ligt Maddy er ook wat onwennig in.

Dierenarts

Maddy gaat volgende maandag naar de dierenarts voor een laatste controle en om afspraken te maken voor de bevalling. Ze moet toch stand-by staan en ik moet haar 06 hebben. Bovendien zal ik wat spuiten mee moeten nemen of later ophalen. Het gaat dan om Oxytocine (weeën opwekker)  en kalk (tegen eclampsie).

Sinds vandaag geven we 40 gram puppyvoer. Helaas heeft Maddy last van dunne ontlasting en ze heeft nog steeds niet veel trek ’s morgens. Wel zorgen we ervoor dat ze al het voer binnen krijgt.

Dinsdag 20 oktober

1015sized_IMGP21397 weken zwanger

En ze heeft weer HONGER! Hè gelukkig. Het kan natuurlijk zo zijn dat de pups tegen haar maag aandrukken. Daarom verdelen we het over over meerdere porties per dag. Ze krijgt nu ipv 3, 4 keer eten. 3 x 80 gr en rond 12.30 60 gram. Helft puppy, helft gewoon. Weer voel ik of ik een pupje voel schoppen en ja hoor, hele kleine bewegingjes. Ik laat mijn neefje van 5 jaar voelen en hij vindt het bijzonder.

Woensdag 21 oktober

Nu zie ik zelfs een pupje bewegen en ik voel het steeds sterker. Mooi om mee te maken. Maddy heeft nog steeds honger, ik denk dat het goed is voor haar meerdere keren kleinere porties.

Donderdag 22 oktober

Weer iets meer eten, puppy 45 gram en gewoon 45 gram, 3x en tussendemiddag 60 gram.

Vrijdag 23 oktober

Het is kermis in de buik van Maddy. De puppy’s schoppen veelvuldig en ééntje maakt een salto zo lijkt het (met een beetje fantasie). Maddy is zwaar nu, echt zwaar.

IMG_0154 Maddy puppysalto

Zate1015sized_IMGP2155rdag 24 oktober

Eerst is Maddy bijna niet vooruit te branden en heeft June het heel erg naar haar zin. Maar wanneer we eenmaal de hoge trap opklimmen en over de duinen kijken, krijgt ook Maddy lucht van alle geurtjes en rent de heuvel af en de duinen in, samen met June. Ik zie twee konijnen wegrennen, maar ik zie geen Maddy meer, ondertussen ben ik aan het filmen en let niet goed op. Ze is vast aan het graven, daar waar die konijnen vandaan kwamen. Ella (mijn moeder) zie ik ook niet meer…. Ja hoor ze is 915sized_IMGP1962bij een hol, ik wil dit niet meer met die dikke buik. Nu zal ze helemaal snel vast komen te zitten in een hol, ha ha. Ik probeer de riem om haar hals te krijgen, met veel moeite lukt het. Ik moet veel kracht gebruiken en nog krijg ik haar niet omhoog. Wat een kracht, niet normaal. Ze piept en jankt van nijd, ondertussen roep ik Ella, geen reactie. Met al mijn kracht krijg ik haar eindelijk uit het hol, pff. Dondersteen.

 

toch wel een verschil, september en 19 oktober!

Oog

Maddy knijpt met haar oog, ik zag het vrijdag al en ik ben meteen begonnen met zalven. Hmm het ziet er niet goed uit, steeds houdt ze haar oog dicht. Dit had ze afgelopen dinsdag en woensdag ook. Dorderdag was het eigenlijk oké en vrijdag eind van de dag had ze weer haar oog dicht. Zalven, zalven en nog eens zalven, 5  x per dag.

Zondag 25 oktober

Zondagochtend ziet Maddy’s oog er nog niet goed uit. Ze zou haar oog meer open moeten houden, na al het zalven. Ik probeer in het oog te kijken, dit is me gisteren niet gelukt. Nu wel en tot mijn schrik zie ik een zwart puntje, een beschadiging in ieder geval, rechs bovenin boven haar iris op het hoornvlies. Potverdikkeme, ik schrik me dood. Wat nu? het liefst ren ik naar de dierenarts, maar we krijgen straks bezoek en die komen van ver. Ze zitten allang in de auto als het goed is. Ik ga een klein rondje met Maddy lopen in de duinen en bel al wandelend de dierenarts op. Ik krijg een nummer door van de weekeind arts. Die kan ik nog bellen, maar dan krijg ik een 06 door, maar dat kan ik niet onthouden. We moeten in ieder geval naar Teylingen en dat stelt me gerust, goede dierenartsen daar.

1015sized_IMGP2170Telefoon

Dan krijg ik een telefoontje, het gezin wat om 11.00 uur langs zou komen heeft afgezegd. Ik vind het niet leuk, maar in dit geval komt het zooo goed uit. Thuis bel ik meteen de dierenarts en ik kan meteen komen. We moeten best even wachten, maar dat geeft niet. Er wordt een kat geholpen die in haar poot geschoten is, met een open beenbreuk als gevolg. Vreselijk. Maddy is zo braaf in de behandelkamer en ze staat zoet en stil op de behandeltafel. De dierenarts mag alles, wel knijpt ze haar oog dicht. De dierenarts ziet al snel het puntje en druppelt fluoriserende vloeistof in het oog, hierdoor is de beschadiging goed te zien. “Er zit niets in”, zegt ze. Ik bén opgelucht. “Of…. sorry, er zit toch iets in”, krijgen we even later te horen. De moed zakt me in de schoenen, wat nu?

Narcose

De dierenarts weet zeker dat er een heel klein doornpuntje in het oog zit. Niet dramatisch, ik moet het zien als een kleine huidbeschadiging maar dan in het hoornvlies. Oh en we wilden Maddy eigenlijk al aan de riem houden deze week. Hadden, je hebt er niets aan. Maddy is zwanger en al ver zwanger, opereren is uitgesloten. Operatie is een groot woord, maar als de dierenarts het puntje wil verwijderen, moet Maddy toch onder narcose en dat kan niet. Stel dat er een zwak pupje in de buik zit en dan zo’n roesje, dat overleeft het niet, met alle gevolgen van dien. En daar moeten we echt niet aan denken. Wat dan wel? Het doorntje zal eruit zweren en we moeten 8 x per dag zalven met CAF en 2 x per dag met vitamine A zalf (heling). Wat een toestand.

Schema

Thuis maak ik een schema, er moet 10 x gezalfd worden in 19 uur. We zalven van 07.30 uur tot 01.00 uur. Op het schema staan de tijden dat Ella en ik moeten zalven en wanneer we dat gedaan hebben zetten we een kruisje erachter. Anders is het niet te doen. We doen dit ook zo met de medicijnen van June, na het geven even een kruisje achter de dag. ’s Middag krijgen we wel visite. Wat een dag!

Zon 18 Okt 115 – zon 25 okt 2015
 • De teef begint zichzelf meer te verzorgen.
 • Haar borsten worden steeds groter.
 • De teef kan rusteloos zijn en een plaats proberen te zoeken om haar pups te werpen.
Dins 20 Okt 2015
 • Soms heeft een teef helemaal geen trek meer in eten, omdat ze vol puppies zit.
 • Het is beter om meerdere kleine maaltijden over de dag te verdelen.
 • Het is nu makkelijk om de pups te voelen en zien bewegen.
Dins 20 Okt 115 –
Dins 3 Nov 115
 • De tepels en vulva moeten voorzichtig worden schoongemaakt met warm water. Het is aan te raden het haar rond de tepels te trimmen om de pups makkelijker te laten drinken.
Don 29 Okt 115 –
Zon 1 Nov 115
 • Soms komt er al melk uit de tepels.
Vrij 30 Okt 115
 • Het is verstandig de temperatuur van de teef een paar keer per dag op te nemen.
Ma 2 Nov 115
 • Ongeveer 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de temperatuur van de teef met anderhalve graad.
 • Er kan helder vocht uit de vulva komen.
Dins 3 Nov 115
 • De verwachte geboortedatum kan van teef tot teef verschillen. Meestal vindt de geboorte plaats tussen de negenenvijftigste en vijfenzestigste dag na de dekking. Pups die voor de achtenvijftigste dag worden geboren zijn meestal niet levensvatbaar.

Maandag 26 oktober

Dierenarts

Met June moet ik naar de dierenarts en we hebben afgesproken dat we Maddy ook meenemen. Wil moet mee, of hij nu wil of niet. Maddy gaat mee voor een kleine checkup en om het oog nog even te laten controleren, al stond dit niet in de planning. Ook maak ik afspraken met de dierenarts voor wanneer Maddy moet bevallen.

Oog

Onze eigen dierenarts, Annemiek, kijkt ook in Maddy’s oog en zij kijkt en kijkt, pakt een ander ooginstrument. Zij ziet geen doorntje meer, wel een beschadiging, waar het doorntje in gezeten heeft of in geprikt heeft. Een klein oppervlakkig kanaaltje. Maddy kijkt ook veel beter met haar oog, knijpt hem niet meer zo dicht. Misschien is het doorntje los geweekt door al het zalven of het was toch een prik van een doorn, er zit een piepklein kanaaltje. Wat een opluchting! Wel moeten we doorgaan met zalven.

De dierenarts vindt Maddy er prima uitzien, niet te dun, niet te dik.  Echt zwanger.

Temperaturen

Vanavond laat meet ik voor het eerst de temperatuur op van Maddy. Het is 37 graden. Wanneer de bevalling eraan komt zakt de temperatuur met 1 graad en dan weet je dat Maddy binnen 24 uur gaat bevallen. Ik ga nu elke avond temperaturen.

Dinsdag 27 oktober

1015sized_IMGP2172Maddy komt nu niet meer los van de riem, het is jammer voor haar, maar dat van zondag willen we echt niet meer meemaken. Toen Darcy zwanger was hielden we haar ook vaak aan de riem, vooral om haar tegen zichzelf te beschermen, ook omdat het toen heel heet was. Machteld, een goede vriendin van mij destijds, zei: “wat maken die paar weken aan de riem lopen nu uit”  en daar had ze helemaal gelijk in.

Temp: 37.8 graden

Woensdag 28 oktober

Hè hè het voer is binnen. Nu krijgt Maddy 60 gram puppy digestion en 20 medium digestion. Eind van de week moet ze helemaal puppyvoer krijgen.

Temp: 37.7 graden

Donderdag 29 oktober

Het oog van Maddy ziet er goed uit, we blijven wel gewoon nog 10 x per dag zalven.

Temp: 37.3 graden

Vrijdag 30 oktober

Temp: 37.1 graden

Zaterdag 31 oktober

Temp:

 • 11.30 uur: 37.1 graden
 • 17.00 uur: 36.8 graden
 • 21.00 uur: 36.5 graden

Onrustig

Al meteen na de ochtendwandeling merk ik dat Maddy onrustig is, ze bibbert in haar mand en is pieperig. Ze moet veel naar buiten, loopt heen en weer en moet ook weer een keer drukken. Wel heeft ze honger. Gelukkig gaat ze rond het middaguur wel slapen. Gaat het beginnen? Ik denk het wel. Ze is rustig en weer onrustig, af en toe hijgt ze, echt krabben heeft ze 1 of 2 keer gedaan. Ik ga toch maar even met de honden naar de Bavo, toch heeft ze het wel naar haar zin, ze heeft een beetje ontlasting en dat is soepel.

1015sized_IMGP2175Annelies

Rond 17.00 uur app ik Annelies, zij moet toch op de hoogte gebracht worden. Mocht het zover zijn moet ze wel 2 uur rijden. Zij en haar man hebben een huisje gehuurd in ons dorp in een vakantiepark, alleen vanaf maandagmiddag. En Maddy is nu bezig, tuurlijk kan het nog zeker 24 uur duren. Annelies biedt aan om te komen, toch denk ik dat het nog te vroeg, maar het blijft moeilijk om te zeggen: “ja kom”.

Rust?

We hebben afgesproken dat we het vanaf nu rustig houden in huis. Mijn moeder is jarig morgen, maar het wordt niet gevierd. Nu blijkt haar broer, schoonzus en nicht onderweg naar Holland te zijn vanaf Duitsland. Mijn oom is 88 jaar en heeft veel slechte dagen en hij wil zo graag nog een keer naar Holland. De 80e verjaardag van zijn zus vindt hij wel een goede aanleiding. Daar gaat onze geplande rust.

Ja, het is weer rustig

Ondertussen is Maddy met vlagen onrustig en pieperig. Maar met al die drukte in huis gaat ze toch slapen in haar kist, samen met mijn neefje van 5 jaar. Rond 19.45 uur is de rust weer wedergekeerd in huize Timmers. Maddy ligt veel in haar kist en heeft wel een snelle ademhaling. Krabben of veel hijgen doet ze nog niet, maar het komt op gang. Vavavond slaapt één van ons bij haar. En Annelies heeft haar tas gepakt, telefoon opgeladen en een volle tank.