Gedrag en Gehoorzaamheid EG B

Vrijdag 9 november 2012

1112sized_IMGP0631Nog een week voor het examen

We nemen alles nog even door en oefenen dat wat nog niet helemaal goed gaat. Staan, tanden zien en volgen gaat bij iedereen goed. Het voorkomen, terugplaats en af blijven laat nog te wensen over. Jolet houdt bij mij het doosje vast, Maddy gaat op mijn commando af en het gaat prima zo. Het afliggen gaat bijna goed, ze ligt bijna een minuut en dan komt ze ineens naar me toe gerend. Als ze dit op het examen doet moet ik uit de groep stappen en weer opnieuw beginnen. Voorkomen gaat heel goed vanavond. We doen maar met z’n drieën EG-B examen en één doet het EG-C examen. Twee van onze groep doen nog geen examen, zij zijn nog niet zover. Nog één weekje slapen!

Vrijdag 2 november 2012

Proefexamen

Ondanks de wond bij Maddy besluit ik toch te gaan. Jolet vertelt vanavond alles wat er valt te weten over het examen over twee weken. Omdat ik de laatste dagen alleen met Maddy heb gelopen kan ik nog extra oefenen, het enige voordeel van de wond. Ook ziet Jolet vanavond waar we volgende week nog aan kunnen werken. Als het examen zo gaat als vanavond ben ik dik tevreden.

  • Volgen: dit gaat prima, met zo min mogelijk koekjes. Ook het zitten en afliggen tijdens het volgen gaat goed.
  • Afliggen en blijven: Maddy ligt, ik loop weg en ze blijft liggen. Ineens besluit Juna, de Newfoundlander, naar Maddy te gaan en even krijg ik een visioen van het examen van de EG A. Toen dook de Ridgeback ineens op Maddy en het afliggen kon ik daarna helemaal vergeten. Het heeft me toen veel tijd en moeite gekost om haar weer zo ver te krijgen dat ze blijft liggen en nu dit weer. Gelukkig is het niet zo heftig als de vorige keer. Van Jolet mag ik Maddy op een rustiger plekje laten liggen, na één keer op staan gaat het verder best aardig. En we moeten vijf stappen vanaf de hond gaan staan.
  • Staan en betasten: dit houdt ze nog te kort vol. Al snel doet ze een stapje vooruit, ook tijdens het betasten blijft ze niet stil staan en krimpt wat ineen.
  • Voorkomen, ik laat Maddy zitten en loop tien passen bij haar vandaan. De riem doe ik om mijn hals en de halsband laat ik om bij Maddy. Op het teken van Jolet roep ik Maddy en ze komt voor me zitten en op mijn commando gaat ze ‘aan de voet zitten’, wel met een koekje. Het gaat allemaal goed, ze komt niet te vroeg én ze springt niet tegen me op.
  • Terug plaats: ook dit gaat best aardig. Ik laat Maddy zitten en lijn haar af, ik loop niet zo ver bij haar vandaan en leg de riem neer mét het doosje met een koekje erin. Ik loop terug en zeg: “plaats”. Maddy loopt naar de riem en ze gaat bijna liggen. Dan gaat het mis en komt ze terug. Ze gaat niet meer terug naar de riem en wordt onzeker. Met hulp van Jolet gaat ze toch weer naar de riem en gaat liggen, dan krijgt ze van mij de beloning uit het doosje. Hier moeten we nog aan werken, maar we zijn op de goede weg.

Dit zijn de oefeningen en eigenlijk gaat het bij iedereen best goed, we weten wat we nog moeten doen de komende twee weken.

Vrijdag 26 oktober 2012

Volgen, tanden en staan

Het volgen gaat wat minder dan andere weken, Maddy is sneller afgeleid en haar neus gaat meer naar de grond. Zoeken naar gevallen snoepjes? Tanden laten zien gaat prima, staan ook, al blijft ze maar even staan. Ik probeer haar langer te laten staan door mijn hand voor haar neus te houden, zodat ze mijn vingers kan aflikken. Dit werkt niet helemaal, ik kan toch beter voor haar staan, dan blijft ze iets langer stil staan.

1012sized_IMGP0443Plaats, voorkomen, afliggen

Ik probeer terugplaats zonder doosje, omdat ze dit steeds pakt en naar mij toe brengt. Maar ze gaat slecht liggen, “dit is het gevaar zonder doosje”, zegt Jolet. “Zolang ze op een koekje kauwen gaan ze niet liggen”. Oké, we proberen het nog een keer met doosje en Jolet blijft bij de riem en het doosje. Maddy loopt naar de riem en gaat ‘terug plaats’. Daar aangekomen pakt Jolet het doosje en ik zeg: “af” en ze gaat af! Ik ben even zo verbouwereerd dat ik vergeet om meteen naar haar toe te lopen en haar te belonen met het snoepje uit het doosje. Het afliggen gaat goed, ze blijft steeds langer liggen, wel met veel koekjes, dit moet ik later weer afbouwen. Het voorkomen gaat vanavond niet zoals het moet. Ze ruikt iets, ziet iets? Ik laat haar zitten, maar ze gaat meteen naar de plek waar ze iets ruikt. Ik word een beetje boos en laat haar weer naast me zitten, ik loop 10 stappen vooruit, wacht niet op het teken van Jolet en zeg: “kom voor”. Wat doet ze? ze rent weer naar die plek. Daar ligt iets, een stukje bal of zo en ze rent ermee vandoor. Ik probeer haar te roepen, maar Maddy heeft het helemaal naar haar zin. Ik ren weg en probeer haar te lokken en moet helemaal naar de boom rennen. Nu is ze nieuwsgierig en rent naar me toe, ik pak aan wat ze in haar bek heeft en lijn haar aan. Het is een stukje van een touw of zo. We beginnen weer opnieuw, nu rent ze me zo voorbij en rent weer naar die boom en zoekt naar het stukje. Dat zit in mijn zak natuurlijk. Ik stop er mee en doe deze oefening na de les nog een keer en het gaat bijna goed. Ze vertrekt iets te vroeg.

Volgende week doen we een proefexamen.

Vrijdag 19 oktober 2012

Trainen in het donker

Het is nu alweer helemaal donker tijdens de trainingen en het veld is vreselijk nat en modderig. Een goed baasje die hier mijn Maddy op kan laten afliggen. Boven verwachting lukt mij dit aardig, ben ik toch niet zo waardeloos. We doorlopen het programma van het examen van de EG B cursus. Eigenlijk gaat alles best goed, een paar onderdelen licht ik toe.

1012sized_MJJ_8875 2012_Zoetermeer_124Afliggen en blijven: Tegenwoordig pak ik een koekje uit mijn zak en ik help haar niet meer met het afliggen. Ik zeg af en dat doet ze, dan pas krijgt ze het koekje. Wanneer ze blijft liggen beloon ik dat met een koekje. Hoe langer ze ligt des te meer koekjes, het lijkt te helpen. Ik kan weer voor haar staan en een rondje om haar heen lopen, maar het lijntje is oh zo dun.

Voorkomen: helaas vertrekt ze iets te vroeg en wanneer ze voor me is, springt ze hoog tegen me op. Erg irritant. Aan de voet zit ze met een koekje.

Terug plaats: ik leg de riem neer, met daarbij het doosje met koekje erin. Ik maak de fout om nog met haar mee te lopen naar de riem en dan heeft ze een lange lijn aan. Want dan gaat het goed, ze loopt er naar toe en gaat af op mijn commando en nadat ik met het doosje rammel. Ik probeer het ook zonder riem, maar dan pakt ze het doosje en gaat er mee vandoor. Maar met kunst en vliegwerk gaat ze toch af.

Omdat we vroeg klaar zijn, mogen we nog een oefening doen en we kiezen voor ‘het terug plaats’. Lekker getraind, Jolet is echt een leuke trainer, die het spelletje met de honden aardig door heeft.

Vrijdag 12 oktober 2012

Nat veld

Ik besluit om gewoon om 19.30 uur naar de gg-training te gaan, het is druk en om nu weer te haasten voor die half uur extra training, even niet. Het gras is nat, daarom gaat het af-liggen en blijven moeilijk. Voor de rest gaat het prima. We werken het programma af van het examen, dezelfde oefeningen als de andere weken. Het volgen gaat steeds beter, ze heeft veel aandacht. Maddy is braaf en komt niet in opstand. Nog maar 4 lessen en dan examen. Ik weet niet of het lukt om Maddy te laten blijven met afliggen, we hebben nog even de tijd.

Vrijdag 28 september 2012

Wij zijn er dus om 19.00 uur, te vroeg blijkt want Jolet is er nog niet. Even over 19.00 uur komt ze aan en de eigenaresse van de Ridgeback ook. Jolet zet allerlei pionnen neer voor volg, zit en af-oefeningen. Zelfs wat speuroefeningen. Alle gaat prima, alleen het afliggen heft ze zelf op. Het gras is vochtig en madam is dan niet van plan om lang te blijven liggen. 1012sized_IMGP0466Met de harde hand leg ik haar weer neer, maar ik vind dit niet fijn en dat vindt Jolet ook. We oefenen gewoon op de positieve manier en als ik dat vol hou en het in opstand komen meteen indam, heb ik een top hond volgens Jolet. Fijn deze extra aandacht, want ik kan nu het één en ander aan haar vertellen over Maddy. Jolet vindt dat wanneer Maddy weer gaat zitten, ik wel een koekje in mijn hand moet nemen, maar het niet moet geven. Zo moet ik het liggen steeds langer uitbouwen. Op mijn commando mag ze zitten en dan geef ik het koekje. “Beloon ik haar nu niet voor het zitten”? vraag ik. “Nee want ik heb het commando ‘zit’ gegeven en daar beloon ik voor”.

Rond 19.30 uur komen de anderen

We gaan volgen, zitten, afliggen, voorkomen en terug plaats. Alles gaat prima, het afliggen doe ik op de manier als hierboven beschreven. Wel is het grappig dat de Newfoundlander het ook vertikt om te gaan liggen. Jolet wijst me erop en wil er mee zeggen: “zie je nu, ze zijn allemaal aan het puberen”. Het ‘terug plaats’ wordt uitgebreid. Nu moet het koekje in het doosje en dit moet ik bij de riem neerleggen. Eerst zonder doosje en terug sturen zonder liggen. De tweede keer stuur ik Maddy ‘terug plaats’ en moet ze ‘af’, ze krijgt dan een koekje uit het doosje. Wel heb ik twee riemen bij me, één leg ik neer en de lange lijn heeft ze om en gebruik ik om terug te sturen. Rond 20.30 uur zijn we klaar, gelukkig ging het beter, maar ik ben er nu ook even klaar mee.

Vrijdag 21 september 2012

Pff, wat een avond!

Vorige week waren we er niet, zou het daarom zo moeizaam gaan? We doen weer het programma wat we op het examen krijgen. Het volgen gaat prima, staan en tanden laten zien ook. Het gaat mis met het afliggen. Maddy staat weer heel snel op, komt het door het natte gras? ik zou zeggen ja, laat mij die Weims kennen. Het afliggen lukt niet en kost veel moeite. We gaan weer volgen en tijdens het volgen krijgen we de opdracht afliggen. Weer doet ze het niet en ineens heeft ze er genoeg van en komt in opstand. Dit heeft ze echt lang niet meer gedaan en zou door het pubergedrag kunnen komen. Toen ze echt jong was deed ze dit ook regelmatig. Ze springt en probeert in mijn handen te bijten. Jolet ziet dit en ik moet streng ingrijpen. Jolet neemt het over en Maddy moet op de grond, maar ze geeft zich niet snel gewonnen. Wat een toestand zeg.

912sized_IMGP0364We gaan verder

Het volgen daarna gaat weer goed en terug plaats ook, alleen moet ik nu niet meer mee lopen. Dit moest mijn vorige keer nog wel, maar vorige week zeker niet meer. Voor komen gaat goed, alleen gaat ze wat schuin naast me zitten met ‘aan de voet’, wanneer ze beter moet zitten van mij, wil ze weer tegen me opspringen. Verder doet ze het goed. Jolet stelt voor dat ik volgende week ook even eerder kom, voor bijles. Want ze vindt dat bijt gedrag niet normaal en moet aangepakt worden. De Ridgeback en een kruising Boxer hebben ook extra les gehad en dat werpt nu al zijn vruchten af. Ik zeg dat ik er over nadenk. Vindt het al zo snel, na al die goede lessen, nu één minder, en dan al extra les. Weet het nog niet. Toch moet ik haar thuis ook nog een keer goed aanpakken, want ze krijgt weer de kolder in haar kop.

Vrijdag 7 september 2012

Tweede les

Maddy doet het weer heel goed, hele leuke les, Jolet doet het goed en is duidelijk. Maddy volgt goed, ze blijft liggen, dik een minuut lang, ze blijft zitten, alleen met het voorkomen is ze te onstuimig en springt tegen me op. We volgen veel, veel rechts- en linksom en rechts- en linksomkeer. Ook spelen we veel tussendoor. Ik zie een groot blok liggen en dacht echt dat ie van de trainer was. Blijkt het van een andere cursist te zijn. Maar Maddy heeft het wel geapporteerd. Een heel tevreden baasje.

Vrijdag 31 augustus 2012

Elementaire Gehoorzaamheid B

De groep bestaat uit een Newfoundlander, een Bouvier, een Australian Kettledog, de Russische Herder, de Ridgeback en Maddy de Weimaraner. De Russische Herder Tjirza ken ik al vanaf de puppygroep en Maddy en zij zijn dikke vriendinnen. De Ridgeback Jara ken ik ook sinds de tweede groep en de rest is nieuw. Het baasje van de Newfoundlander laat al meteen van zich horen op een manier dat ik denk: oké? Jolet deelt een A4 uit met de instructies en onderdelen die van belang zijn voor de B cursus. Eén ding is duidelijk het wordt steeds strenger, de puntjes gaan meer op de i. Jolet geeft ook meteen aan wat kan en wat niet. De Newfoundlander zit scheef bij zijn baas, dat mag niet hij moet recht naast zijn baas zitten. “ja maar”, antwoord haar baas. “Niets ja maar, gewoon recht zitten”. Hè heerlijk zoveel duidelijkheid.

912sized_IMGP0048Wat doen we zoal

Uiteraard gaan we volgen en ik ben aangenaam verrast. Maddy heeft aandacht voor mij en volgt goed, eerst met snoepje, maar al snel laat ik het snoepje in mijn zak. Maddy moet zitten en ik sta er voor, dat gaat prima. Afliggen gaat nog wat minder, ze blijft een tijd liggen maar dan duurt het te lang en gaat ze staan. Het blijven liggen gaat dan steeds moeizamer. Ik klaag niet, het gras is nat, hevige buien zijn er vandaag op gevallen en toch blijft ze liggen. Met June was het op deze leeftijd een hele strijd.

Staan en komen op bevel

We oefenen het staan, heel goed gaat dit, maar wel met een koekje. Maddy moet meteen stil staan en dat doet ze, wat ik niet verwacht had. Het komen op bevel, Maddy en ik stappen uit de groep, Maddy moet zitten en ik loop weg. Ik krijg een seintje van Jolet dat Maddy een paar stappen naar me toe loopt. Ik moet dichter bij haar gaan staan, nu blijft ze zitten. Ik roep Maddy’s naam, ze komt en gaat voor me zitten, ik geef een teken dat ze aan de voet moet gaan zitten. Zo zie je maar dat ze best wat onder de indruk is zo’n eerste les, want ik doe het ‘blijven zitten en weglopen’ oefening heel vaak. Meestal wanneer we in de duinen zijn laat ik alle drie de honden zitten, lijn ze af, loop door en op een afstand ga ik staan en wacht. Ik loop terug, ga naast een hond staan en dan pas zeg ik: “vrij”. Dit gaat altijd zo goed.

Tanden en terug plaats

Tanden laten zien gaat prima, alleen de voortanden dat is genoeg. Een kommetje maken en met de duimen de boven- en onderlip in het midden omhoog en omlaag duwen, geeft Jolet als tip mee. Terug plaats hebben we één keer geoefend bij Lisette, mijn voornemen was om het in de vakantie te oefenen. Het is helaas bij een voornemen gebleven. Hoe gaat het ook alweer? ik moet een klein doosje meenemen en daar een snoepje in doen, dit heb ik vandaag nog niet mee. Ik laat Maddy zitten en loop een eindje bij haar vandaan. Op een afstandje leg ik haar riem neer en ik leg er een koekje bij, in het vervolg dus in een doosje. Ik loop weer naar Maddy toe en loop samen met haar naar de riem en ik zeg: “plaats”. Als beloning mag ze het brokje opeten wat bij de riem ligt. Zo bouwen we deze oefening stap voor stap op. Later moeten ze bij de riem liggen en nog weer later moeten ze zelfstandig naar het vak terug gaan en daar gaan liggen.