Zomer Jachttraining 2020 Gentl

Vrijdag 4 september

Waar?

We trainen in Almere aan de Musweg net als vorige week. Mooie velden en stukken bos met de verleiding van herten en een greppeltje.

Het weer?

Heerlijk, genoeg wind en inderdaad geen stormachtige wind wat we meestal hebben hier. Het zonnetje schijnt met af en toe bewolking.

Wat doen we zoal?

Eerst een makkelijke markeer die niet zo makkelijk blijkt te zijn, maar wel fijn om de eerste energie kwijt te kunnen. Blaine rent er recht op af en rent er voorbij. Daarna snuffelt ze wat, loopt terug, kortom is aan het trutten. De trainer loopt die kant op en ineens weet ze weer wat ze ook alweer moest doen, lol. Tuurlijk vindt ze de dummy en komt happy terug.

Verloren zoek

In het bos een simpele verloren zoek, ja Blaine moet voorbij wat brandnetels en andere stekels. Dit weerhield haar er overigens niet van om vanmorgen achter een kat én later een haas te gaan. Zelfs rende ze onder een hek door, want misschien was de haas een huis aan het bouwen, ja je weet het niet! Blaine kwam op het bouwterrein terecht, een bouwvakker keek op van zijn werk met een – wtf – en ging weer door. Gelukkig is Blaine braver en wilde ze al snel weer mijn kant op komen, nadat ik boos op mijn fluit blies. Maar ja, ze wist echt niet meer hoe dat moest….. Ik floot nog een keer en riep haar en ja toen wist ze het weer en kwam ze terug. Ik heb haar meteen aangelijnd, dat had ik al met Maddy gedaan. Afijn Blaine ziet een mogelijkheid om er omheen te lopen, ze is heel snel terug met dummy.

3 x sleep

Eerst een rechte sleep vooruit. Ik moet haar op de sleep zetten en ben niet consequent met mijn commando. Dit heeft meteen gevolgen want Blaine gaat al snel van de sleep af, het bos in. Later blijkt dat de andere 2 honden het ook deden. Ik zet Blaine opnieuw in en geef nu de commando “zoek sleep”, het gaat goed. Ze rent de gans voorbij in haar snelheid, komt terug en snuffelt aan de gans. Blaine kijkt me op afstand aan en ik roep “apport”, ze snuffelt nog wat en ik fluit, zo weet ze dat ze moet komen met gans. Het helpt, ze pakt de gans en komt mijn kant op. Ze heeft het beestje wel heel raar vast, aan een vleugel. Maakt niet uit, ze brengt het zonder te laten vallen naar me toe. De trainer vindt dat ik “sleep” moet gebruiken als commando en niet “zoek sleep” ofzo. Helemaal mee eens. Ik wissel nog wel eens en dat is niet goed. Vanaf nu wordt het zoals ik het altijd deed “sleep, sleep, sleep”.

De 2e

Nu weer een sleep met een haak naar rechts. Het eerste stuk is iets minder en dan gaat de neus aan de grond en rent ze rechtdoor, voorbij de haak, maar ze rent terug naar de sleep en loopt het heel goed uit. De gans heeft ze nu beter vast en weer brengt ze het in 1 keer naar me toe.

De 3e

Een niet geplande sleep op verzoek van Carreen en Jackeliene. De sleep wordt getrokken over een pad wat tussen twee bossen ligt, er is praktisch geen wind hier. Er zit een haak in die in het hoge gras eindigt. Blaine gaat meteen goed weg in een rustig tempo. Ik vind het te langzaam, maar de trainer vindt het heel mooi, want zo mist ze de haak niet. Dat klopt, een heel klein stukje loopt ze door, herstelt zich en komt terug. Ze vindt de haak en gaat het hoge gras in. Ze pakt de eend, komt terug, laat het weer niet vallen, heeft het mooi in de bek vast en geeft het zittend af. Een 10 met een griffel.

Vooruit 3x over greppel

Blaine zit vrij dicht bij de greppel, ik geef een “vooruit” en ze gaat dóór de greppel naar de overkant. Daar ligt een dummy, ze moet aangemoedigd worden om het te pakken. Laten we eerlijk zijn, wie wil er nu een dummy na die gans. Toch pakt ze de dummy, gaat weer door de greppel en komt terug.

2e keer

We doen dit nog een keer, maar dan iets verder van de greppel vandaan. En weer gaat ze er doorheen. Wat is dit? Normaal springt ze over een greppel.

3e keer

We staan bijna aan de overkant van het veld en met een “vooruit” moet ze weer naar de overkant van de greppel om een dummy te halen. Bij de greppel moet ze wat aangemoedigd worden en verder gaat het heel goed. Opvallend, alle honden gaan door de greppel i.p.v. er overheen.

Vooruit, zit, naar rechts

Met een “vooruit” stuur ik Blaine naar het paaltje en daar moet ze zitten op de ‘zitfluit’, dit duurt even. Wat doet ze nu? Ze gaat liggen…. Afijn we gaan het proberen. Ze kijkt al naar de greppel en heeft de dummy geroken. Ja daar moet ze heen, ze moet weer door de greppel om de dummy te halen. “Ga daar”, ik steek mijn arm uit naar links en moet het nog een keer herhalen. Wat aarzelend vertrekt Blaine en ik moedig haar aan, “goed zo”. Verder gaat het goed en brengt ze de dummy.

Laatste oefening

Altijd afsluiten met een vooruit is het motto na een ‘zit op de fluit’. “Vooruit”, Blaine rent weg en moet nu voorbij het paaltje rennen waar nét de dummy lag. Nu ligt het wat verder voorbij het paaltje. Blaine vindt de dummy niet en gaat klieren, ze gaat het bos in, komt terug en snuffelt. Overnieuw en ik ga wat meer dichtbij staan. Nu gaat het goed, ze rent voorbij het paaltje, ruikt en vindt de dummy.

Resumé

Een hele leuke les, met mooi werk van Blaine. Ik ben uitermate trots op de sleep van de gans, de uitwerking, het apport en afgeven. De lessen worden steeds leuker, nog wel wat voorzichtig, maar dat geeft niet. Ik vind het geweldig dat Blaine er weer lol in heeft, ik zie haar opbloeien en daar gaat het mij om. Ik zie hetzelfde bij Gungi de Vizla, mooi om te zien.

Vrijdag 28 Augustus

Waar

We trainen in Almere aan de Musweg. Wanneer we hier zijn waait het altijd stevig, ook vanmorgen. Maar het is droog en de zon schijnt, dat was vanmorgen vroeg wel anders.

Lijnen

We beginnen met een golden oldy, het wagenwiel. In het midden van het grote veld staat een paaltje en wij lopen er in een grote kring omheen. Steeds moet een hond een dummy halen bij het paaltje met een verre lijn en dus steeds van een andere positie. Ik denk dat Blaine zo’n 5 keer aan de beurt is en het gaat heel goed. Ze heeft er zin in en is snel. De trainer weet niet wat hij meemaakt, hij heeft alleen nog maar een schijnzwangere, langzame Blaine gezien.

Verloren zoek

De oranje dummy ligt het meest dichtbij en wanneer iedereen geweest is mag Blaine nog een keer en nu voor de witte dummy, deze ligt achter een boom verder weg. Uitstekend gaat het beide keren, Blaine is zo terug.

Lijn en markeer

De trainer gooit eerst een markeer op, maar eerst mag Blaine een lijn doen. Dit gaat niet helemaal vanzelf, ik moet Blaine een paar keer vooruitsturen. De markeer is ook niet zoals het zijn moet.

Zitten op de fluit

Blaine moet eerst naar voren met een lijn en zitten op de fluit. Dat gaat goed. Daarna met een lijn naar rechts voor de dummy. Dit gaat minder en de trainer rent naar de dummy toe om Blaine aan te moedigen.

Resumé

De eerste oefeningen gingen super, ze had er zin in en was enthousiast. De laatste twee gingen stukken minder, jammer. Maar wel een hele leuke les. De trainer is betrokken, de groep is leuk en ik ben tevreden.

Vrijdag 21 Augustus

Waar?

We trainen in Almere aan de Leeuwerikplaats. Een mooi gebied met gras, bomen en water. We komen precies op tijd aan, maar het is een klein stukje lopen en ik moest echt naar het toilet.

Het weer?

Het is warm, zo’n 29 graden, met wel een aangenaam windje. ’s Morgens vroeg toen ik met de honden samen ging wandelen, had ik een lange broek aan en een overhemd. Het was zo warm en plakkerig, ik heb me thuis snel omgekleed in iets luchtiger.

Wat doen we zoal?

Linie

We lopen op linie en de hond die naast de trainer loopt mag de dummy halen. Blaine loopt los naast me, wel een klein beetje achter. Het valt niet mee met deze hitte. Het gaat prima, Blaine let goed op tijdens het markeren, gaat meteen zitten wanneer er een dummy gegooid wordt en apporteren is ook geen probleem.

Lijn met obstakel

Eerst een lijn, een blinde simpele lijn en het gaat prima. Dit is een opstapje voor nog een lijn, maar Blaine moet een pad oversteken en dat kan een obstakel zijn. Nee, niet voor Blaine, ook dit gaat heel goed. Het is meteen duidelijk dat Blaine er heel veel zin in heeft.

Even afkoelen

“Mogen we eerst even zwemmen,” vraagt Carreen. Dus de honden apporteren allemaal een dummy uit het water. “Weet je nog Roy dat Blaine de eerste keer tijdens de proeftraining enorm aan het trutten was. Ze wilde niet het water in, pas na veel aanmoediging”. “Ja, inderdaad”. “En moet je nu zien.” Blaine stapt zonder aarzelen het water in en haalt de dummy, ze rent naar me toe, gooit de dummy niet neer. Ze geeft het staand af en mag schudden. Super!

Lijn, zit, naar rechts

Eerst een lijn vooruit en bij het paaltje liggen dummy’s. Ik stop haar af met de territoriumfluit en Blaine pakt en brengt de dummy. Wanneer iedereen geweest is doen we ronde twee. Weer een vooruit, nu moet Blaine zitten bij het paaltje. Ik fluit te laat en Blaine rent te ver door. Ik fluit haar iets terug en fluit de zitfluit, met enige commando’s lukt het. Blaine zit te ver voorbij het paaltje voor een mooie lijn naar rechts. Toch probeer ik het. “Ga daar” en steek mijn arm naar rechts uit. Ze rent nog naar rechts ook.

Helaas komt ze wat meer naar voren, maar ze is niet gek en ruikt natuurlijk de dummy die schuin achter haar ligt, met een wind die van achter haar komt. “Ik weet dat dit geen lijn naar rechts meer is, maar ik laat haar toch gaan,” zeg ik tegen de trainer. “Ik ben veel te blij dat ze weer gaat,” Het laatste half jaar bleef ze gewoon stokstijf zitten, tot grote frustratie van mij. Blaine rent ineens naar achteren en vindt de dummy. Niet volgens het boekje, maar wel mooi opgelost en daar hou ik van.

Blaine en Chungie

Nog een keer, maar dan anders

Nu mag Blaine bij de inzetplaats van net zitten en ik loop richting het water. Ik draai me om en sta niet zo ver bij haar vandaan. “Ga daar” en steek mijn hand naar rechts uit. Blaine gaat en rent naar rechts, naar het paaltje waar net de dummy’s lagen. Het gaat super en mijn dag kan niet meer stuk.

Pauze

Ik heb de koffiebeurt, maar heb de tas met koffie niet meegenomen naar de trainingsplaats. Bij Benno dronken we altijd na de les koffie en Roy wil het graag tijdens de training. Shit, ik moet dat hele eind naar de auto lopen, Blaine laat ik bij Carreen achter, “ze is erg pieperig hè”. Blaine zit in haar 8e week van de schijnzwangerschap en ze is zo pieperig, zo erg is het nog niet geweest. Op de terugweg van de auto met de té zware tas met koffie, thee, sap, koek, hoor ik Blaine een paar keer huilen. ‘Baasje waar ben je nu?’ Ahhhh.

Markeren

Met z’n tweeën op linie mogen de honden markeren. De eerste hond mag eerst en dus zelf kiezen welke dummy hij haalt. De trainer gooit twee dummy’s op, één rechts en één links. Blaine kiest de laatst gegooide dummy wanneer ze de vrije keus heeft en moet zoeken in het hoge gras. Ze vindt het en rent naar me toe. We schuiven door naar het andere paaltje en nu heeft Blaine geen keus. Ze let goed op en markeert uitstekend. Super gedaan.

Resumé

Een hele leuke les en echt ik zie Blaine weer veranderen in haar blije zelf. Ze vindt het weer leuk, heeft vertrouwen, toont initiatief en is haar happy zelf. Ik denk dat het een combinatie is van de manier van training en de trainer die toevallig ook een Weimaraner heeft en ze is bijna aan het einde van haar schijnzwangerschap. Ik ben heel blij!

Vrijdag 14 augustus

Waar?

We trainen in Almere in het Kotterbos en ja het is weer heet. Maar er is genoeg water. We doen het rustig aan, kan ook want we zijn maar met z’n tweeën en Souza mag daarom ook meedoen op haar hoge leeftijd.

Appèl

Zigzaggend lopen we langs paaltjes waar een dummy bij ligt. Op de terugweg mag Blaine de konijnendummy pakken. Geen probleem, ze volgt los en ze heeft er zin in. We doen het na Carreen nog een keer. Nu moet ze de eendendummy pakken en de konijnendummy laten liggen, ook geen probleem.

Verloren zoek

De dummy ligt niet in het kreupelhout, maar Blaine moet wel een barrière door van brandnetels. Ze doet het, al is het niet snel, ze komt terug met dummy.

Zwemmen

Een paar keer mag Blaine de dummy uit het water halen en dat is fijn!!! Ze stapt zelf al in het water.

Pauze met koffie, thee of fris

Weer zwemmen

Blaine pakt enthousiast de dummy. Zelf probeer ik nog of ze van de steiger wil springen wanneer ik haar speeltje in het water gooi. Kijken, kijken, hoe ga ik dit oplossen? Nou zo. Blaine springt van de steiger de kant op, dit is niet zo ver en zo zwemt ze naar haar speeltje. Slecht te zien en wat afgedreven, met mijn aanwijzingen en haar neus vindt ze het. Even wil ze via het kantje de steiger opspringen, maar ze kiest toch voor de makkelijke weg. De steiger heeft namelijk gewoon een verbinding met de wal. Ik vind het wel knap hoe ze het uiteindelijk oplost.

Markeer

Als afsluiter een dubbel markeer. De eerste mag ze niet halen, de tweede wel en daarna de eerste. Prima en easy peasy. “Weet je wat opvalt”, zegt de trainer. “Ze is veel enthousiaster”, antwoord ik. “Ja, hoe kan dat nu, ze rent veel sneller”. “Ze is nu in de 8e week van haar schijnzwangerschap en hormonen komen iets tot rust, ik merk het met uitlaten ook. Ze wordt weer haar blije, vrije, drukke zelf”.

Resumé

We drinken nog wat na en ik ben dik tevreden en ben blij dat Blaine er weer meer zin in heeft.

Vakantie van 24 juli tot 14 augustus

Vrijdag 17 juli

Waar?

In Almere, altijd leuk aan de Kotterbosweg. We komen precies op tijd aan.

Lijn

We beginnen met een lijn, schuin naar de hoek aan de overkant. Niets mis mee en simpel. Blaine vindt het nodig om onderweg te stoppen en gras te eten, uit verveling, baldadigheid, luiheid? Ik doe de oefening vanaf daar waar ze stopt, maar Blaine is totaal ongeïnspireerd.

Verloren zoek

Gaat best aardig, later moet ze nog een dummy in het kreupelhout vinden en dat gaat stukken moeizamer. Het is pure pesterij van haar naar mij.

Zwemmen

Dit gaat gelukkig een stuk beter en beide dummy’s worden probleemloos gehaald.

Markeren

In duo’s en ombeurten, dit vindt Blaine leuk en laat ze ook blijken. Omdat er twee keer iemand te kort komt mag ze twee keer extra.

Resumé

Leuk getraind, Roy doet het echt leuk. Hij is aardig, geduldig en de oefeningen zijn best leuk. De groep is ook leuk en het trainen gaat vlot. Over het optreden van Blaine ben ik minder tevreden. Ik had gedacht dat ze enthousiaster zou zijn na een week aan de lijn vanwege haar oog.  

Vrijdag 10 juli

Waar?

In Almere, maar op een plek waar ik nog nooit geweest ben. Een ruïne wat een kasteel had moeten worden en nu zwaar in verval is. Het weer is druilerig, maar de regen is maar even.

Anderen

De mevrouw met de twee Langharen is naar een andere groep gegaan, door ons? Ik hoop het niet. Ik hoorde dat een andere dag beter uitkwam voor haar. Ook hoorde ik dat zij de weduwe is van de voormalige eigenaar van deze trainingsgroep. Hij is, nog niet zolang geleden, veel te vroeg overleden. De huidige eigenaar, Roy, heeft deze jachttrainingsgroep, met de naam Gentl, overgenomen. Tijdelijk of blijvend? Een mevrouw met een Heidewachtel, zij stelde zich netjes voor, en een mevrouw met een Münsterlander zijn bij de groep. Geen idee wie de laatste 2 zijn en hoe ze heten.

Niet nodig

Toch maar mijn regenbroek aan en waterdichte jas, het is voor even, al snel wordt het droog.

Wat doen we zoal?

Het gaat meteen goed, want Blaine heeft een probleem met ‘hier’ komen. Ik sta met Blaine bij een paaltje en de trainer gooit schuin links voor ons een dummy op. Ik loop naar een ander paaltje en roep Blaine. Ze blokkeert meteen! Dit is zo raar, altijd kwam ze met een noodvaart naar me toe gerend en nu…. Ik denk dat het gekomen is met opdrachten dat ze halverwege het komen moest zitten en moet je nu zien. Ik moet het weer helemaal opnieuw opbouwen zucht. Met veel gekkigheid lukt het om Blaine te laten komen en daarna mag ze de dummy halen. Geen probleem.

Tijdens het wachten oefen ik het voor me komen en bij de derde poging zie ik verbetering.

Vanaf hier gaat het alleen maar beter. Een markeer gaat super, vooruit sturen, zitten op de fluit en naar rechts sturen gaat goed, zelfs het zwemmen gaat prima.

Leuk

Dit is fun. De trainer gooit een dummy voor de hond die tegenover Blaine zit en Blaine mag het halen. Helemaal leuk vindt ze het. Hierna mag de andere hond de dummy halen die voor Blaine ligt en moet Blaine zitten.

Resumé

Ik heb niet alles behandeld, maar het was echt een leuke les en ik zie Blaine weer helemaal opbloeien. Ik zie hetzelfde bij Chunchi de Vizla en dat is zo grappig, beide bij Hond en Taal getraind en beide kampen met dezelfde probleem. Blaine en ik gaan helemaal blij naar huis. Het blijft wel vreemd dat we na afloop geen koffie drinken, maar ik vind het helemaal prima.

Vrijdag 3 juli

Waar?

We trainen in Almere aan de Groenlingweg en ik had niet gedacht dat dit de plek zou zijn. Dit ken ik als de Kotterbosweg. Ik weet nog niet welke auto van Roy is, dat maakt het lastig om te herkennen of ik op de juiste plek ben. Er komt een auto aan en het blijkt de nieuwe auto van Carreen te zijn. “Ik krijg net een appje dat we ergens anders moeten zijn”, zegt ze geagiteerd. Ik volg haar en we komen uit in een woonwijk, dit kan toch niet de bedoeling zijn. En dat is h

Komen en zitten

We beginnen met een oefening die voor Blaine wel heel erg lijkt op de ‘vak’ oefening. Blaine zit bij een paaltje en ik roep haar. Na een paar keer roepen gaat ze stapvoets lopen. Ze weet al dat ze moet gaan zitten en dat klopt. Wanneer ze in een vierkantje staat fluit ik met de zitfluit. Blaine gaat zitten. Ik moet Blaine halen en we lopen door naar het paaltje waar ik net stond.

Het is de bedoeling dat Blaine voorbij het vak rent naar de dummy met een ‘vooruit. Blaine weet het allemaal niet meer en vertrekt heel langzaam. De trainer moedigt haar aan en rent met haar mee, heel aandoenlijk en welkom. Zo komt ze toch bíj de dummy en pakt het. We doen eerst een paar lijnen en langzaamaan gaat het steeds beter en krijgt ze weer meer vertrouwen.

Markeren

Dit vindt ze gewoon leuk en dat gaat goed, ook met een verleiding.

Zoeken

Blaine rent zelfs het bos in mét brandnetels, zoekt en vindt vrij snel de dummy. Dit heb ik bij Benno zo gemist, het gewone verloren zoek. Dit is zo belangrijk voor een Staande Hond, neus gebruik!

Als laatste

We sluiten af met een markeer en dat gaat prima

Resumé

Blaine begint heel aarzelend, echt niet zoals ze is en ze eindigt enthousiast en daar doen we het voor.

Vrijdag 19 juni

Blaine en ik gaan een nieuwe uitdaging aan, vanaf vandaag trainen we bij een nieuwe trainer met een nieuwe groep en wat oude bekenden. We trainen hoofdzakelijk in de omgeving van Almere en Utrecht. De trainer heet Roy Lamie en hij heeft ook een Weimaraner. Opvallend is dat er bijna alleen Staande Honden bij hem trainen.

Hoe is de groep

Klein, we zijn nu maar met z’n vieren, later komt daar Saskia bij. Het zijn allemaal Staande honden, dat scheelt, maar kan ook de kwaliteit naar beneden halen. 

De groep bestaat uit twee Duitse Staande langhaar, een Chesky Fousek, Vizla, Weimaraner korthaar, Weimaraner langhaar. De Vizla en Weimaraner langhaar ken ik natuurlijk van de trainingen bij Benno.

Eerste indruk

Aardige trainer met zijn hondenhart op de juiste plaats. De anderen van de groep, kan ik nog niet helemaal plaatsen. Ze hebben wel veel excuses voor het slechte presteren van hun honden. Zelf raak ik niet geïnspireerd van hun prestaties, maar dat zullen ze ook over Blaine zeggen vandaag. De Vizla ken ik natuurlijk en zij heeft ook niet haar beste dag.

Hoe zijn de oefeningen

Makkelijk, te makkelijk? Ik denk het wel, maar ik weet ook zeker dat de de oefeningen bij Benno de laatste tijd te moeilijk waren en hierdoor werd Blaine onzeker. Het is voor Blaine belangrijk dat ze weer haar oude plezier terug krijgt in de trainingen en dan komt de rest weer van zelf. Ik ga er nu vanuit dat het geen kwaad kan om een stapje terug te doen.

Welke oefeningen

Een vooruit en een apport, dat gaat best goed, al wil Blaine niet meteen deze hele vreemde dummy’s pakken. Zitten op de fluit gaat goed. Een vooruit, zitten en naar links en rechts sturen. Zoals verwacht blokkeert Blaine met het naar links en rechts sturen, maar met geduld doet ze het. De trainer wil graag nog een vooruit naar het water doen en Blaine denkt al te weten wat ze moet doen. Ze weet zeker dat ze naar links moet en anders wel naar rechts. Nee Blaine, je moet ‘vooruit’. Want aan de waterkant ligt een dummy. Ik moet het laten zien en daarna gaat het goed. We eindigen deze niet zo geslaagde training met een hele mooie afsluiter. Een markeer en wanneer Blaine naar mij rent, wordt er nog een markeer gegooid. Ze kijkt om, markeert de dummy en komt mijn kant op. De tweede dummy haalt ze ook heel goed.

Wat nu?

Ik moet eerlijk zijn, ik twijfel nog steeds hoor. Toch heb ik me opgegeven. We kijken wel. Het is nu een blok van 11 lessen en twee lessen zijn geweest. De prijs is 20,50 voor nog 8 lessen. Aankomende vrijdag is er geen les en dat vind ik heel fijn.