KNJV proef Biddinghuizen 2015

knjv biddinghuizen 2015Zaterdag 8 augustus

Biddinghuizen

Het gaat beginnen voor Maddy en ik, het KNJV seizoen. Ik heb voor veel wedstrijden ingeschreven en bij 3 kan ik meedoen. Dan moet het toch wel lukken om een mooie B te halen, in ieder geval genoeg voor 67 punten zodat ik met de MAP kan meedoen. Vandaag rijden we naar Biddinghuizen, vroeg weg, 06.15 uur en we moeten om 07.30 uur aanwezig zijn. Het is racen tegen de klok, ik had 10 minuten eerder moeten weggaan. Iets over 07.30 uur kom ik aan en ik kan me aansluiten bij een lange rij wachtenden voor het secretariaat en de dierenarts. Prachtig terrein hier zo te zien en het weer ziet er ook veel belovend uit. Maddy en ik zitten in groep 3 en hebben nummer 32. Gelukkig zie ik Nadeche staan bij het secretariaat samen met Tess, zij traint ook bij KNJV Rijn en Duin en voor haar is het de eerste keer ooit en Tess is nog een jonge hond. Helaas, helaas zitten we niet bij elkaar in de groep. Verder ken ik echt helemaal niemand, in mijn groep alleen maar vreemden en veel retrievers.

  • markeren

Maddy blijft keurig los naast me zitten, ze heeft er zin in en is heel attent. Het schot klinkt, het wachten duurt altijd lang, eindelijk het tikje van de keurmeester op mijn schouder en ik zeg: “apport”. In een rechte streep rent Maddy op de eend af, ‘nog even doorlopen prevel ik’, gelukkig dat doet ze. Ze pakt de eend in één keer en rent terug. Helaas, helaas laat ze de eend vallen en ik moet 2 extra commando’s geven. Heel jammer dit kost 3 punten, terwijl het vaak een 10 is. Maar ze heeft de eend binnen gebracht en we zitten er gewoon in.

7 punten

  • Apport over diep water

Altijd spannend. Het is een rietkant en waar Maddy en ik moeten staan is een smal open doorgangetje. Het is een beetje modderig kantje, maar niet meteen diep, Maddy kan er zo instappen. Ik mag de afstand van de waterkant zelf bepalen van de keurmeester en maak daar gebruik van door niet te ver van de kant te gaan staan. “Maar je hond moet na het paaltje de eend afgeven aan jou”, zegt de keurmeester. ‘Oké duidelijk en goed op letten Liaan!’ “Vooruit”, zeg ik tegen Maddy. Rustig als altijd loopt ze naar het water, loopt door de modder en stapt het water in. So far so good. Rustig zwemt ze verder,  “ze moet daar bij die tak het water uitstappen en daar links ligt de eend”. Tja ik kan haar dit niet zeggen en vertrouw op haar jachtverstand. Maddy zwemt niet richting die tak, maar zwemt wat naar rechts, hmm. ‘Rustig blijven Liaan, laat het haar zelf uitzoeken, vertrouwen hebben in je hond hoor ik de trainers zeggen’. Wanneer ze bijna aan de overkant is zie ik haar kijken waar ze het water uit moet. Ze houdt haar hoofd uitgestrekt boven het water en kijkt en ruikt naar rechts en naar links. Het is een mooi gezicht. Het is een zeer brede rietkant aan de overkant waar ze doorheen moet. Ineens zie ik dat ze toch meer naar links gaat, richting die tak. “Kijk ze wordt toch nog wijs”, zegt de keurmeester. En daar bij die tak gaat ze door het riet naar de kant. Of ze ruikt de eend al of ze ruikt het spoor waar de andere honden het water uitgegaan zijn. Ik probeer goed te luisteren of ze al op de kant is en roep dan “zoek apport”. Al denk ik dat het een onnodige commando is, maar ik wil niet ineens veranderen zo midden in een proef.

Is er een brug in de buurt?

Loopt ze om of niet, ik ken het hier natuurlijk niet en Maddy ook niet. Zien doe ik al helemaal niets, vaak vraag ik tijdens de training in zo’n geval aan Marcel: “zie je ze” en hij geeft dan tekst en uitleg. Maar goed ik kan dat niet even aan de keurmeester vragen: “joh zie je ze”, ik zie het al helemaal voor me. 815sized_IMGP1853Ik probeer weer goed te luisteren en hoor ik nu rietgeritsel? Ja echt, zou Maddy weer terug zwemmen? En ja hoor ik zie haar door het riet verschijnen en ze zwemt terug. Super. Heel rustig stapt ze uit het water. ‘Let op het paaltje Liaan’. Zelf was ik al van te voren ruim voor het paaltje gaan staan, ik kan niet naar achteren lopen wanneer Maddy uit het water komt. Helaas laat ze toch weer de eend vallen op de kant en schudt zich uit. Ik zeg niets anders kost het me nog een punt. Maddy pakt uit haar eigen de eend weer op en geeft het mooi zittend af. “Ik controleer altijd de eend”, zegt de keurmeester. Prima. Ik beloon Maddy en geef de eend aan de keurmeester, hij heeft al snel gezien dat het goed is.

9 punten

  • Verloren apport te land

Het gaat best vlot en we zijn snel aan de beurt. Maddy vertrekt op mijn commando als een speer, Marcel zal het niet geloven. Ik moet iets naar links uit zicht staan en de keurmeester kijkt wat Maddy uitvoert. “Ja hoor daar komt ze al weer”, zegt de keurmeester en ik mag weer op mijn plaats staan. In no time is Maddy weer terug, ze komt aangerend met de eend mooi in haar bek, hoofd omhoog en ze geeft het keurig zittend af. “Zo hoort het hè”, zegt de keurmeester. Een hele dikke 10, prachtig zoals ze haar hoofd omhoog houdt met de eend in de bek, een model apport”. “Dit is nog maar de tweede hond die het zo mooi komt brengen”, zegt de keurmeester. Ik overdrijf niet, dit zijn zijn woorden en wat een mooie woorden. Zo vaak hoor ik dat niet en ik ga er nu een keer lekker trots op zijn.

10 punten

  • Apport te land

Altijd spannend dit onderdeel met konijn. Maddy zit naast me en ik wacht weer op het tikje. Maddy rent naar het konijn, snuffelt eraan, bekijkt het, wil het pakken, toch maar niet en ik besluit in te grijpen. “vast”, roep ik. Net op dat moment besluit Maddy om het konijn te pakken en ze komt naar me toe. ‘Hou het vast’, prefel ik in mijzelf. Dat doet ze, ik twijfel, laat ik haar zitten of niet. Net op het moment dat ik besluit het staand aan te nemen, maakt Maddy toch een zitbeweging. Twee onnodige commando’s achteraf en daardoor twee punten aftrek. Ook vindt de keurmeester dat ik wat onzeker overkom. “Nou dat kan wel kloppen”, antwoord ik.

8 punten

Lopen en lopen en lopen

Dit is toch een eind lopen en ondertussen is het flink warm geworden, al is het best aangenaam met de schaduw van de bomen. We komen op de plaats van bestemming en er blijken al twee groepen te wachten. Er wordt ons aangeraden om eerst wat anders te doen. Wij weer helemaal terug lopen, ik heb even getwijfeld om toch te blijven, maar ik besloot toch om bij een aantal van mijn groep te blijven.

  • Apport uit diep water

Hier zijn niet veel wachtenden. Maddy zit naast me aan de waterkant en vermaan haar te blijven, vaak met trainen springt ze in. Afgelopen maandag heb ik deze oefening net zolang gedaan tot ze bleef zitten wanneer de helper de eend in het water gooide. Nu Maddy blijft heel rustig zitten, ik krijg het tikje, en zeg: “apport”. Rustig stapt Maddy het water in, zwemt naar de eend en ik zie dat ze het weer wat ongemakkelijk vast heeft. In het water verpakt ze de eend. Ze komt uit het water, laat de eend vallen, schudt zich uit, pakt de eend en geeft het zittend af. Mede daar ze zo rustig op post zat en het model afgeeft.

8 punten

815sized_KNJV B Maddy 2015 Flevo0001

Het gaat lekker tot nu toe,

maar ik weet dat het met de laatste proef nog fout kan gaan, ik reken mijzelf nog niet rijk. De punten hou ik al helemaal niet bij, schrijf ze zelfs niet op. Pas tijdens het wachten bij de laatste proef durf ik een beetje te rekenen.

  • Los en aangelijnd volgen

Het volgen aan de lijn gaat goed, het los volgen kan beter, Maddy blijft weer iets achter. De keurmeester is best heel coulant.

8 punten

  • Vooruit sturen en komen op bevel

Maddy rent op mijn commando meteen redelijk vlot vooruit, ‘loop door Maddy’. In de verte waar Maddy op af rent staat een groepje jongeren, Maddy houdt wat in en ik roep voor de zekerheid nogmaals “vooruit”. Wanneer ik haar mag roepen komt ze in een noodvaart naar me toe rennen en zit keurig netjes voor me. Ik zei al een coulante keurmeester, mede door de afleiding in de verte.

10 punten

  • Houden van de aangewezen plaats

Geen probleem, Maddy ligt nog net zo mooi als toen ik haar achterliet. Dat kan helaas niet gezegd worden van de tweede hond, zij is gaan staan en kwam een beetje van haar plek af. Het baasje haalt alles uit de kast om toch nog wat punten te krijgen. Maar dat kan natuurlijk niet.

Na de proeven

Rond 12.30 uur zijn we klaar, heerlijk vroeg. Snel appen met Nadeche, zij moet nog 1 proef doen en tot zover alles binnen. En een half uur later blijkt ook Nadeche een B-diploma heeft gehaald met Tess. Nu begint het lange wachten, ondertussen worden we belaagd door wespen. Maddy en ik proberen wat uit te rusten in de auto, maar de deuren en ramen moeten gewoon dicht met dit warme weer door de wespen. Het wordt steeds warmer en na een paar uur kijken we naar de A-proeven. Dan is het weer lang wachten op de diploma uitreiking. Acht ondertussen is het best gezellig. Maddy en ik hebben 70 punten gehaald en daar ben ik best tevreden mee. We kunnen nu aan de Map-wedstrijden meedoen. Onderweg zie ik een patatkraampje en dat kan ik niet voorbij laten gaan, Maddy krijgt als beloning ook een paar patatjes.

Het was een mooie dag.