Oefendag KNJV 2014

Zaterdag 2 augustus

914sized_oefendag 2014_(MJJ_1234)Oefendag KNJV

De Weimaraner Vereniging organiseert dit elk jaar ter voorbereiding voor de KNJV-proeven. Erg nuttig, het is in Heerle en hier is 9 september ook de officiële KNJV-proef.

Verzamelen

Tussen 08.15 – 08.45 uur is het verzamelen en Maddy en ik zijn net op tijd. Ik zoek een mooi eendje uit en haal mijn tas en programmaboekje. “Je bent te laat”, roept Jur en inderdaad ik ben best laat. Rob is er en Ger en Wim en Tamara, kortom vele bekenden. Wij zitten in groep 2 met ongeveer 9 man en hond. Precies op tijd beginnen we, nadat eerst een woordje door de organisator is gesproken.

  •  Afliggen

We beginnen meteen met twee minuten uit zicht. Prima plekje en Maddy blijft keurig netjes twee minuten liggen en gaat pas zitten op mijn commando. Dit is zo’n onderdeel waar ik niet bang voor ben, al weet je het maar nooit natuurlijk. 10 punten.

  • 914sized_oefendag 2014_(MJJ_1496) Kort apport te land

Spannend onderdeel en ik ben best een beetje zenuwachtig. Maddy heeft er zin in, dat merk ik. Het konijn wordt neergegooid, Maddy blijft mooi los naast me zitten, ik krijg een tikje en zeg: “apport”. Maddy rent snel naar het konijn, ruikt even, ik zeg nog een keer: “vast”. Nu pakt ze het en rent naar me toe. Zo dat gaat vlot, flitst het door me heen. Helaas laat ze het konijn vallen en moet ik een paar keer “vast” zeggen. Ze brengt het naar me toe en ik pak het snel aan. 7 punten.

  • Volgen los en vast

Prima gaat dit, met los volgen loopt ze iets achter. 10 punten.

  • Vooruit sturen

Ik zet Maddy in, maar ze rent niet vlot genoeg weg en stopt dan. Ik roep haar, ze moet naast me zitten, ik zeg nogmaals “vooruit” en nu rent ze vlot en ver genoeg weg. Wanneer de keurmeester zegt dat ik haar mag roepen, doe ik dat. Vlot rent ze naar me toe. 8 punten.

  • 914sized_oefendag 2014_(MJJ_1886 b)Markeren

Spannend weer. Maddy zit los naast me, de eend wordt, met schot, opgegooid. Maddy blijft netjes naast me zitten, het is best een moeilijke markeer, het gras is wat hoog. Van de keurmeester krijg ik een tikje en ik zeg: “apport”. In een rechte lijn rent ze op de eend af, ze markeert perfect. Nu nog oppakken, ik moet mijn mond houden en dat valt niet mee. Maar Maddy pakt de eend vlot op, rent naar me toe en heeft de eend mooi vol in haar bek. Dat was ook nog wel eens anders, dan had ze het aan de vleugel vast of aan de nek of poot. Wanneer Maddy vlak bij me is ren ik een stukje naar achteren, om te voorkomen dat ze de eend laat vallen. Maddy gaat voor me zitten en ik pak het aan. Perfect en dat vindt de keurmeester ook. Alleen moet ik op mijn plaats blijven staan bij de officiële proef en dat weet ik best. 10 punten.

  • Verloren apport te land

Weer spannend, Maddy en zoeken…. Ik mag Maddy inzetten wanneer ik klaar ben, ik zeg “zoek apport” en Maddy rent vlot weg en gaat mooi diep. Dat vindt de keurmeester ook: “mooi diep gaat ze”. Ik wacht, niet lang, want ze is zo terug. Ze geeft het model af. 10 punten. Het gaat goed!

  • Verloren zoek over water

Nu komt het er op aan, voor dit onderdeel ben ik echt zenuwachtig en dat merkt Maddy ongetwijfeld. Ik zeg “vooruit” en Maddy gaat alles behalve vooruit. Ja een klein stukje en dan staat ze stil in het water. Ik roep haar en probeer het nog eens, zelfde verhaal. Oh wat zou ik graag het water in gaan, de keurmeester zou het ook graag zien, is het alleen maar om mij in het water te zien vallen.  Eindelijk na de derde poging zwemt Maddy over water, de keurmeester vertelt wel dat ik een 0 heb. Best streng, het is tenslotte een oefendag. Want verder zoekt Maddy goed, vindt vlot de eend en zwemt terug zonder dat ik iets hoef te zeggen. Wel laat ze de eend vallen, maar ze pakt het zelf weer op en geeft het alsnog zittend af. Een 6 had leuk geweest.
Helaas geen B voor ons.

  • 914sized_oefendag 2014_(MJJ_2697 b)Apport uit water

Zo wat een knal komt er uit dat jachtgeweer, Maddy springt in en ik laat haar gaan. Ben allang blij dat ze zo vlot in het water gaat. Maddy zwemt naar de eend, pakt het en geeft het af. Helaas laat ze het ook nu vallen, maar ze pakt het zelf weer op. Een 6. Ook dit vind ik wat streng.

De C-diploma is binnen, zo jammer van de B-diploma. 4 x een 10, best goed, maar niet goed genoeg. Het was wel een hele leuke en leerzame dag en Maddy heeft het op het ene onderdeel na goed gedaan. Best laat vertrekken we uit Heerle en Maddy heb ik niet meer gezien of gehoord.