Dummy Apporteer Proef WSH maart 2018

Zondag 25 maart

Voor de lunch

DAP

Vandaag de Dummy Apporteer Proef van de Weimaraner Vereniging. Deze proef heeft nu een jarenlange traditie waar ik veel aan meegedaan heb. Pa met Darcy en ik een paar keer met June en Maddy, nu met Blaine.

Mijn verwachtingen zijn niet hoog zijn, maar een mens mag hopen toch. Twee jaar is jong, vooral voor een typetje als Blaine. Puk, broer van Blaine en zoon van Maddy, doet ook mee, dit maakt het toch bijzonder. Puk en Blaine zijn rustig, toch onder de indruk denk ik van alles. Veel te laat weer heb ik aan de organisatie gevraagd of Puk en Blaine in één groep kunnen. Tamara heeft hier weer voor gezorgd, de schat. De leiding is in handen van Ger Hagen, een vriend al vele jaren samen met zijn vrouw. Bijna 10 jaar geleden zijn o.a. Ger en ik naar Yorkshire en Schotland geweest om te trainen en te jagen, een ervaring om nooit te vergeten.

  • Proef 1

Op post staat de jager en hij houdt Blaine even vast, ik moet zogenaamd om de hoek even plassen. Ondertussen wordt er 2 keer geschoten. Ik kom terug en Blaine zit nog netjes naast de jager. Ik durfde haar niet alleen en los te laten zitten. Er moeten 2 apporten gevonden en gebracht worden en dat is geen probleem.

4 punten

  • Proef 2

We staan bij het riet, eerst wordt er achter ons een eend geschoten en vervolgens voor ons. Ik breng Blaine los voor en we draaien ons eerst om voor het eerste schot. Ik zeg “nee” en we draaien ons om en het tweede schot valt. Blaine is heel braaf en draait goed mee. Ze mag eerst de laatste gegooide dummy halen, dit gaat uit het boekje. De tweede dummy wordt ook perfect gehaald. De keurmeester vindt dat Blaine het super deed, mooi rustig en goedgewerkt. Hij was onder de indruk zei hij.

 4 punten

  • Proef 3

Er is een drijfjacht in het bos en er wordt flink herrie gemaakt. Blaine zit naast me aan de rand van het bos en ik durf haar niet los te laten zitten. Tijdens de drift vallen er 2 schoten. Blaine laat zich niet sturen, nu maar hopen dat ze nog weet waar de 1e dummy viel. Ze rent de goede richting op, maar rent weer door naar de andere kant. Het zoeken gaat nog even verder en eindelijk vindt ze het. Nu de 2e, weer kan ik haar niet de kant van de dummy opsturen. Ze zoekt en zoekt, soms heb ik het idee dat ze voor zichzelf gaat werken. Ik roep Blaine, want het gaat niet goed. De keurmeester is al heel coulant, maar dat houdt een keer op. Blaine komt niet zomaar, zonder dummy kun je toch niet terug naar de baas??? Ik haat het om haar te roepen, ik vind dat ze het zelf moet oplossen, maar ze verliest te veel tijd. Ik zet Blaine nog een keer in en weer loopt ze de richting op waar de 1e dummy lag. Na heel, echt heel lang zoeken, vindt ze eindelijk de dummy. Dank zij de keurmeester krijgt ze toch nog een cijfer voor deze proef.

 

2 punten

Na de lunch

Proef 4

Er wordt een dummy in het riet gegooid en een dummy op het land. Blaine en ik staan aan het water, het eerste schot valt. Het duurt even eer Blaine een goede plek heeft gevonden om het water in te gaan. Vervolgens zwemt ze goed richting het riet, zoekt en vindt de dummy. Helaas laat ze de dummy tijdens het schudden vallen. Wanneer Blaine onderweg naar mij is wordt er weer geschoten en Blaine mag de dummy halen. Ze heeft het zien vallen en ik maak er een apport van. Prima gedaan.

3 punten

  • Proef 5

Blaine staat aan de waterkant en ik heb de riem losjes om haar heen, zodat ze niet inspringt. Dit kost altijd een punt. Er wordt geschoten en een dummy valt bijna aan de overkant van het water. De kant is blubberig, normaal geeft ze hier niets om, maar op een proef is het toch weer anders want ze is toch wat trutterig. Ik zeg niets en Blaine stapt het water in. Mooi zwemt ze naar de overkant en pakt de dummy. Ondertussen is er in het bos een dummy gevallen en Blaine mag het zoeken. Dit duurt best even en uiteindelijk vindt ze het. Ik snap niet zoveel van het puntenaantal.

2 punten

  • Proef 6

Dit gaat om het lopen van de lijnen. De wind komt van rechts, heel belangrijk in dit geval. Blaine en ik staan met de rug naar de werper. Hij schiet 2x en er vallen evenzoveel dummy’s neer. We draaien ons om, schuin naar rechts ligt een dummy. Ik geef Blaine een lijn, maar ze wijkt meteen af en rent naar het midden waar de werper zit. Ik heb niet het idee dat ze Ruud herkent, ze kent hem amper en heeft niets met hem. Ik denk dat het meer nieuwsgierigheid is. Met veel passen en meten, maar wat niets meer met een lijn te maken heeft, kan ik Blaine naar de rechter dummy sturen.

Nu de linker dummy nog, deze ligt totaal niet op de wind en weer rent ze naar de werper, terwijl ik toch echt een lijn naar links gaf. Blaine trekt uiteraard naar rechts toe, maar ze moet naar links. Ook dit heeft niets meer met lijnen te maken wat ik hierna doe en toch vindt ze de dummy en dat vindt ik eigenlijk wel heel goed. Deze oefening is gewoon te moeilijk voor de jonge hondjes, heel veel honden halen dit niet.

Puk

Hoe doet Puk het? Heel goed, hij gaat als een speer en doet het beter dan Blaine. Hij heeft in ieder geval een 4 meer en ook hij haalt de laatste proef niet. Helaas. Zie puntenlijst hiernaast.