Dummy Apporteer Proef 2014 June en Maddy

Zondag 1 juni

714sized_MJJ_5870 DAP 01-06-2014DAP

In Breukelen deze keer, mooie omgeving en terrein, met genoeg water. Veel bekenden, leuk om ze weer te zien, Jur, Rob, Ger en Ria, Wim en Tamara. 20 honden zijn er en we zijn in drie groepen verdeeld. Wij, Maddy, ik, Wil en June zitten in de eerste groep. Totaal 6 honden met nieuwe mensen en honden en één bekende. Ruud doet namelijk ook mee met het jongere broertje van Maddy. Obi logeert een paar dagen bij Ruud en Annelies en Ruud gaat proberen of Obi kan apporteren. Persoonlijk vind ik dat een hond wel iets moet kunnen om aan een proef mee te doen en een paar dagen oefenen is te kort. Obi kan natuurlijk wel ervaring opdoen. Irene is er ook met Mac, alleen zitten ze in een andere groep, zodoende heb ik Mac niet aan het werk gezien.

Ochtendprogramma

  •  Proef 1 met schot: De jager heeft vanuit deze positie twee eenden geschoten waarvan er één in het water valt en de ander op het land terecht komt. Aan u de taak om beide apporten binnen te brengen.

Water is het grote euvel, maar zowel June als Maddy gaan er vlot in en zwemmen naar de dummy. Helaas leggen ze beide de dummy neer op het land om even te schudden en dat kost een punt. Maddy markeert de tweede dummy goed en rent er in één rechte streep naar toe en geeft het model af.
June rent er ook recht op af, markeren doet ze nog prima, zelfs met één oog. Alleen moet Wil haar lichtjes vasthouden anders springt ze in.

  •  Proef 2: U staat naast een jager die wat slecht ter been is. Uw hond zit naast u en wacht geduldig op wat komen gaat. De jager schiet twee duiven. Eén van de duiven valt links op het grasland. De andere duif valt aan de rand van de dekking aan de rechterzijde. Als de tweede duif op de grond ligt mag de hond beide duiven apporteren.

Twee markeer oefeningen, de moeilijkheid zit ‘em in het feit dat de tweede dummy aan de rand van de bosjes ligt. Veel honden hebben moeite om deze dummy te markeren en apporteren en dit kost de nodige tijd. Maddy gaat eerst voor de verre markeer en de tweede geeft ook geen problemen. “Zo hoort het”, hoor ik de keurmeester zeggen en dat vind ik een mooi compliment.
June is een inspringer en Wil let niet goed op, voor hij het weet is June er al vandoor om de eerste dummy te halen. Hij mag het opnieuw doen en nu gaat het goed, ze markeert en haalt beide dummy’s prima.

  •  Proef 3: De jager schiet twee konijnen. Eén konijn is de dekking in gerent en de ander ligt dood aan de rand van de dekking. Zoek verloren….

714sized_MJJ_4751 b DAP 01-06-2014 (1)Verloren zoek in de dichte dekking geeft geen problemen, Maddy is zo terug met de dummy. De tweede dummy ligt langs de rand van het bos en dit gaat niet goed, ik doe het ook niet goed. Maddy loopt naar de overkant waar de helper staat met dummy’s en wil eigenlijk daar een dummy vandaan halen. Ik geef steeds een ‘vooruit’ gebaar met het commando “zoek apport”, Maddy gaat weer vooruit, maar dan verdwijnt ze in het bos en dat is ook niet de bedoeling. Nog een keer, en eindelijk vindt ze de dummy. Ik zag de dummy ook niet liggen en ik had gewoon alleen een ‘vooruit’ moeten geven, zo had ze ver vooruit gelopen en de dummy wel geroken. Stom, dit kost punten.

June doet het veel beter, vindt en brengt de dummy’s veel sneller.

Even lunchen, de honden krijgen wat drinken en een sneetje brood. Niet teveel, er moet nog gewerkt worden. Het weer wordt steeds mooier en de vesten gaan uit, kom maar op met het middagprogramma.

Middagprogramma

  •  Proef 4: Het is een tijdje rustig en u staat een praatje te maken met de jager. Uw hond zit rustig te wachten op een meter of 10 van u af. Onverwachts vliegen er twee duiven voorbij die snel geschoten worden. Vanaf de positie waar u staat, en de hond zit, mag u direct de hond in zetten en beide duiven laten apporteren.

Oké, hier komt vooral de steadyness aan de orde, voor Maddy moet dit geen probleem zijn. Ik krijg te horen waar Maddy mag zitten, ongeveer 10 meter rechts van mij en ongeveer 40 meter rechts van mij staat de werper. De werper gooit twee dummy’s, wanneer de tweede dummy op de grond ligt mag ik Maddy inzetten om ze te halen. Maddy draait steeds haar hoofd naar mij toe en ze moet toch echt zien wat de werper doet. Ik heb haar ook verkeerd neergezet. Nu zit ze met haar borstkas naar de werper toe gericht. Ze had in het midden moeten zitten met haar borstkas naar voren gericht, zodat ze mij en de werper kan zien. Gelukkig ziet ze de dummy’s vallen. Ik zeg “apport”, Maddy kijkt me aan en vertrekt niet. Weer geef ik het commando en weer kijkt ze me aan. Met het derde commando vertrekt ze en haalt de eerste en daarna de tweede dummy.

June en Wil gaat het ook goed. Het is even spannend omdat June en steadyness nu niet de grootste vrienden zijn. Zowaar blijft ze op haar kont zitten tot ze mag vertrekken.

  •  Proef 5: Voor u in het bos is een kraai geschoten die binnen moet worden gebracht. Om de hoek staat nog een jager. Op het moment dat uw hond de kraai binnen brengt schiet deze jager een eend die op het land valt. De hond “markeert” op het geluid. De eend moet vanuit uw huidige positie geapporteerd worden.

714sized_MJJ_4713 b  DAP 01-06-2014Dit is een hele moeilijke oefening en het duurt lang. Onze groep was steeds snel klaar, maar niet met dit onderdeel, wat hebben de honden veel tijd nodig, teveel tijd. Maddy en ik staan allang klaar, ik verwacht dat June zo klaar is, maar dat valt tegen. Eindelijk zijn we aan de beurt. Eerst de ‘verloren zoek’, Maddy rent het bos in. “Hè, hè”, zegt de keurmeester, “eindelijk een hond die snel het bos in gaat”. Jij en ik weten dat dit onderdeel vaak moeizaam gaat bij Maddy, dus ik temper het enthousiasme van de keurmeester. Maar dat had niet gehoeven, want Maddy is zo weer terug. Super gedaan.

Nu het moeilijke onderdeel ‘markeren op geluid’, we hebben dit wel geoefend bij Angela achter het scherm en hindernis. Maar dit is een ander verhaal. Maddy en ik zitten rechts van het bos, links om de hoek van het bos horen we een eendengeluid en een dummy valt uit zicht neer. Wanneer het mag zeg ik tegen Maddy “apport”, het is tenslotte een markeer. Maddy rent vooruit en gaat de bocht om, ze rent echt op het geluid af en even later is ze al terug met dummy. Heel, heel goed gedaan Maddy, super trots.

Verkeerd commando

Ik maak me totaal geen zorgen om June, markeren op geluid hebben we een aantal keren geoefend met ons MAP-trainingsgroepje een paar jaar geleden. Toch gaat het niet goed, June krijgt maar 2 punten en Wil snapt niet waarom. Ik vraag wat er gebeurd is. “Volgens mij deed June het goed”, zegt Wil. “Ze zocht goed, wel moest ik haar terugroepen en opnieuw inzetten”. Waarom begrijpt Wil niet en ik ook niet. “Wat deed June dan?”, vraag ik. “Ze rende links het bos in”, zegt Wil. “Maar dat was niet de bedoeling! De dummy lag niet in het bos”, zeg ik tegen Wil. Ik vraag wat voor een commando hij gegeven heeft? Na veel getouwtrek komt het eruit, Wil heeft “zoek apport” gezegd. Ja logisch dat ze het bos in rende. “Het was een markeer pa, je moet “apport” zeggen”, vertel ik hem. Dit luistert nou en zo heeft June het geleerd. Dit verklaart alles en nu snap ik wel waarom June opnieuw ingezet moest worden en waarom ze maar 2 punten kreeg. Zonde hoor, een gemiste kans, met het commando “apport” had ze zeker de dummy gehaald.

  •  Proef 6 met schot: De jager schiet een gans die aan de overkant van het water (in zicht) valt. Deze gans wordt door uw hond geapporteerd. Bij het terug zwemmen schiet de jager nog een gans die recht tegenover de hond in het water aan de andere kant van de weg valt. Nadat de hond de eerste gans heeft afgegeven mag deze de tweede gans binnen brengen.

714sized_MJJ_5893 DAP 01-06-2014Van te voren maak ik me al druk, want ik zie dat het water geen inloop kant heeft, het is meteen diep. Dit vindt June zeker niet fijn en Maddy is er ook niet dol op. Maddy blijft mooi zitten tijdens het schot en wat schetst mijn verbazing ze gaat gewoon vlot het water in, meteen in het diepe zeg maar. Aan de overkant pakt ze de dummy en zwemt vlot terug. Het tweede apport is makkelijker dan de beschrijving doet vermoeden. De tweede gans wordt pas geschoten wanneer de eerste binnen gebracht is. Maddy en ik draaien ons om en gaan staan bij de waterkant van de andere sloot. De dummy valt in het water en het wordt mooi gehaald. Dit moeten hoge cijfers zijn.

June doet het ook super, geen getrut om het water in te gaan, gewoon zwemmen naar de overkant en weer terug. Hetzelfde geldt bij de andere sloot.

Het zit erop voor June en Maddy en stilletjes aan lopen we terug. Oby heeft het middagprogramma niet goed gedaan, hij stortte helemaal in. Het vergt ook veel voor een jonge hond. Gelukkig heeft Mac wel alle apporten binnen gehaald, maar helaas heeft hij één onvoldoende. Ach Mac komt er wel en hij heeft het goed gedaan voor een eerste keer, ook voor zijn baasje Irene. Het is nog steeds warm en de hondjes halen nog even een nat honden pak, even lekker ontspannen in het water samen met andere honden.

614sized_DAP Maddy 2014614sized_Scannen0002

 

De uitreiking

Worden Maddy en ik eindelijk een keer in het zonnetje gezet, ben ik er niet. Ik was even naar de auto gegaan om alvast wat spullen weg te brengen en om even de benen te strekken. Ik word geroepen door Frans: “kom snel”, Jur vertelt net hoe hij en de andere keurmeesters de proef hebben beleefd. Ondertussen ,helemaal opgewonden, vertellen Wil en Annelies mij dat Maddy nog apart genoemd werd omdat ze proef 5, de proef met verloren zoek en markeren op geluid, zo goed gedaan heeft en dat Jur haar 5 punten heeft gegeven in plaats van 4 wat de hoogste cijfer is. Zo wat leuk zeg en wat een waardering, alleen zo jammer dat ik net even weg was. De voorjagers met de hoogste cijfers worden naar voren geroepen. En wat blijkt

June en Maddy hebben het heel goed gedaan. Maddy eindigt op de tweede plaats en June op de derde. Mooi gedaan toch. Het was een leuke dag, met leuke proeven die goed te doen waren, maar de honden moeten wel kunnen apporteren. En dat schortte er nog wel eens aan, het niveau vond ik wat teleurstellen.