Workshop veldwerk

Zaterdag 20 september 2014

914sized__MG_6105914sized__MG_6115

 

 

 

 

 

 

 

Veldwerktraining in Nieuwe Tonge, Goeree Overflakkee, een piepklein dorpje. Aanvangstijd is 10.00 uur en het is een veldwerkinstructiedag van Lotte van Dijk en Johan Kraaij. Steef is er ook met Amore de Bracco Italiano en haar vader met Cesar de Spinone. Ik heb me met Maddy opgegeven in de novice klasse, omdat ik graag de steadyness wil trainen. Steef en Oscar hebben zich opgegeven voor de beginnersklasse met hun jonge hondjes. Steef wordt onverwachts in de Noviceklas ingedeeld, zodat de aantallen een beetje gelijk zijn.

Steaddyness

Dit oefenen we eerst, een kooitje met een fazant staat in het veld en erachter staat een springtuig met duif, dit moet dan de opvliegende fazant voorstellen. Lotte neemt Maddy mee aan de lijn en ik loop mee, dit vindt ze wat vreemd. Maddy trekt goed aan op de fazant. Voorzichtig loopt ze verder, de duif schiet omhoog, ik schiet en fluit op de zitfluit. Maddy gaat zitten en ze is heel braaf. Deze oefening wordt gedaan met alle honden, jong en oud.

Veldaanpak

Hierna worden de groepen gesplitst en gaan we in het veld lopen en leren we meer over veldaanpak en de wind, voor mij heel leerzaam. Lotte legt het heel goed uit, loopt met Maddy en mij mee en geeft aanwijzingen. Maddy loopt best goed, ze heeft een mooie kophouding, af en toe gaat haar snuffert naar de grond vooral langs de kant. Toch is het belangrijk dat ik dit meeneem, omdat hier nog wel eens een fazant kan zitten. Niet vandaag, er is geen fazant of patrijs te vinden. Lotte vindt wel dat Maddy met wat meer passie kan jagen, ook al is het op een laag begroeid veld met geen wild. De hoek waar de wind vandaan komt lopen de honden toch wel heen, de ondersteuning is nodig met sturen naar de andere kant. Ik moet een stuk aflopen wat niet al te groot is als ik puur op de wind ga lopen. Maddy loopt zich dan snel vast en steeds moeten we opschuiven in het veld. Lotte vindt het effectiever om rechts van het veld te lopen, zo zoek ik het veld meer in de lengte af . Ik moet dan zorgen dat Maddy meer diagonaal naar links en naar rechts loopt, zo loopt ze zich niet vast en kunnen we een mooi stuk veld aanpakken. Naar links loopt ze toch wel, ondersteuning is nodig naar rechts. Niet fluiten, puur lichaamstaal.

914sized__MG_6114Contact in het veld

Dit gaat Lotte bekijken/leren hoe we dat kunnen doen in de tweede loop na de lunch. Belangrijk, er moet contact zijn tussen Maddy en mij, al is het maar even. Dat contact zit wel goed, Maddy houdt me goed in de gaten. De wind staat makkelijk en staat recht op het veld. Maddy loopt beter, mooier, vindt Lotte en haar kophouding is goed. “Nu zou ze eigenlijk beloond moeten worden met wild, dat verdient ze”, zegt Lotte. Maar helaas ook nu geen wild. Lotte zegt dat Maddy best brede slagen maakt, à la een continentaal 1 hond. Maar doordat ze minder snel loopt is het toch een continentaal 2 hond. Er gaat heel wat om in het hoofd van een hond, ze moeten al de informatie die ze opdoen tijdens zo’n loop verwerken en interpreteren en dat heeft invloed op de snelheid.

Fazant en duif

Omdat de honden verdienen om tot voorstaan te komen, wordt de fazant in kooi en duif op springkussen nog eens tevoorschijn gehaald. Maddy trekt meteen aan en staat voor, heel mooi. De duif vliegt de lucht in en ik zeg “zit” en gebruik de zitfluit. Ik wil schieten, maar helaas. Ik dacht dat ie weigerde, maar het bleek op safe te staan. Amore doet het nu veel beter bij de fazant in kooi, eerst schrok hij nog een beetje van de springduif, maar nu niet meer. En dat is een mooie verbetering.

914sized__MG_9551Nuttig

Ik heb er wat aan gehad, de steadyness, daar waar ik voor gekomen was en ook nog veldaanpak. Ik ben een paar keer naar andere veldwerktrainingen geweest, maar dit was het duidelijkst. Na de trainingen zijn we naar de jachthut gegaan, we hebben nog wat gedronken en Johan heeft nog een nawoordje gesproken. Rond 19.00 uur zijn we thuis, helaas heb ik één keer verkeerd gereden, het veranderd zo erg rondom Rotterdam.