Mei 2012

Donderdag 31 mei

Tijdens onze wandeling op de trimbaan krijgen we toch een bak water over ons heen, als verzopen katjes stappen we in de auto.

Woensdag 30 mei

Wil is jarig

Hij wordt 76 jaar. Ella en Wil vinden het prettig als de honden even weg zijn met al die visite, daarom gaan we lekker naar Hoofddorp en maken een hele lange wandeling. Het is best warm en mijn nieuwe schoenen doen ook weer zeer. Ik neem een paar dummy’s mee om in het water te gooien en vooral June heeft ze gehaald. Darcy heeft niet zoveel zin om te zwemmen. Wel is June weg en ik hoor haar aan de waterkant. Ze spookt daar wat uit dat kan niet anders. Na een lange tijd is ze er eindelijk weer en ik zie iets geels onder haar bekje. Ze heeft vast een ei gegeten. Even later is ze weer weg en wanneer ze terug is zie ik dat ze wat in haar bek heeft. Ja hoor weer een ei, maar nu is ie mooi heel. Ook Darcy is weg en ik moet veel moeite doen om haar weer terug te krijgen. Even later brengt June ook nog een dode eend, maar waar laat ik die nu? gelukkig zie ik een prullenbak en gooi het erin. Weg met dat beestje. De honden en ik ook hebben het gehad. Bij de auto is June weer even weg en ik zie dat ze heeft overgegeven. Vast van dat ei. Ook Darcy moet overgeven, zij heeft ook vast iets opgepeuzeld. Moe maar voldaan rijden we huiswaarts.

Dinsdag 29 mei

We gaan even naar de Bavo, vanavond train ik met June en wil dan niet zo ver lopen. De honden vinden het prima.

Maddy is 41 weken

Maandag 28 mei tweede pinksterdag

Van 25 naar 17 graden

Het plan is om naar het strand te gaan met June en Maddy. Eerst ga ik naar de trimbaan en dan ga ik lopend naar het strand. Wanneer ik naar het strand wil lopen zie ik de kustlijn in een dikke mist geneveld is. Getsie wat is dit nu? dan ga ik niet naar het strand, ik wil wel in het zonnetje lopen en de honden ook denk ik zo. Ik ging er ook van uit dat de trimbaan te warm zou zijn voor de honden. Ik zet een dikke streep door het strand en blijf op de trimbaan en dat vinden de honden helemaal niet erg. ‘s Middags loop ik er weer, alleen heb ik nu een vest aan terwijl ik vanmorgen nog in een mouwloos bloesje liep. De mist heeft zich uitgebreid en het is best fris. De honden die vinden het niet erg, zij kunnen weer lekker vrijuit rennen.

Zondag 27 mei

Delft Tanthof

Familie Timmers gaat wandelen in Delft op deze zomerse eerste pinksterdag. De honden vinden het geweldig hier, veel bosjes, hoog gras en water. Helaas is het ook oppassen voor fietsers, want er zijn een aantal fietspaden in dit gebied. En racefietsers maken er veel gebruik van en we kennen allemaal de reputatie van racefietsers, ze rijden stug door. De goede nagelaten. We nemen wat dummy’s mee voor het water, zo gaan ze er makkelijker in. En zelfs Maddy heeft nu serieus gezwommen. Een paar weken geleden heeft ze een smal slootje overgezwommen, hier heeft ze een flink stuk gezwommen in een mooi breed water. Ze zwemt mooi en rustig en probeert de dummy hoog en droog te houden. June en Darcy vinden het ook heerlijk al dat zwemmen, zo kunnen ze er weer even tegen aan.

Figlio

Weer komen we Dario, Jill en de honden tegen. Dario vertelt dat Figlio, de jongste, het goed heeft gedaan in Engeland tijdens een workingtest. Hij wist niet wat hij kon verwachten, maar het ging goed en hij is tevreden. We lopen al meer dan twee uur, al gaat de tijd natuurlijk heel snel met al dat zwemmen.

Koffie en taart

Op de terugweg drinken we koffie in Wassenaar in “De Landbouw”. Ik kom er veel langs en nu eindelijk een keer wat genuttigd daar. Koffie en taart. Maddy gedraagt zich uitstekend. Is rustig, blaft niet en gaat ook gewoon liggen op de stenen. Dat kan ik van de andere dames niet zeggen, die blijven staan, vooral June. Darcy gaat op het eind ook liggen. June wil nog wel eens een blaf geven wanneer er iemand arriveert, Maddy niet zij vindt het best. Wel blaft ze heel erg tegen een grote plastic koe die bij de ingang van het etablissement staat.

Zaterdag 26 mei

Even wat oefenen

‘Morgens loop ik op de Bavo met Maddy, heel saai eigenlijk. Het is warm en ik vind het eigenlijk te laat om wat verder te rijden. Bovendien ben ik bang dat ik in de file terecht kom met de auto’s van mensen die naar het strand gaan. Ik oefen wat met Maddy, dummy’s zoeken in het hoge gras. Hier heeft ze echt moeite mee en moet geholpen worden. Dit is ook waarschijnlijk nog te moeilijk. Een lijn lopen, simpel vooruit, gaat heel goed. Nog wat verloren zoekjes die ook goed gaan. Ik heb nieuwe schoenen, Meindle Island Pro, en dat valt nog niet mee. Zere voeten! ik moet er echt weer aan wennen.

Toch naar de trimbaan

‘s Middags wagen we het toch om naar de trimbaan te gaan, om nu weer naar de Bavo te gaan had ik geen zin in. Maar het is toch eigenlijk te warm. De honden rennen wel, maar hebben het daarna wat zwaar.

Vrijdag 25 mei

Het is een warme avond, wel staat er veel wind. Het is te merken aan de honden dat het zo warm is, ook aan Maddy. Ik ben heel tevreden, Maddy heeft het heel goed gedaan. Leuk is ook het contact wat ik steeds meer heb met een paar cursisten. Vooral die van de Ridge Back en van de Border Collie Buddy.

Wat hebben we gedaan:

 • Volgen in veel variaties. Voorlangs/achterlangs, tussendoor, langs de pionnen die in een vierkant staan, zigzaggend langs de pionnen. Maddy doet het prima.
 • Volgen en zitten bij drie pionnen. Ook proberen we of de honden uit hun eigen gaan zitten wanneer we stoppen. Maddy doet het heel goed. Volgen, zitten, blijf en voor roepen. Ik doe mijn mond open om “hier’ te roepen en ze staat al op eer ik het gezegd heb. Ik begin opnieuw en nu doet ze het prima. Wel wacht ik expres 5 tellen met roepen.
 • Volgen en af-liggen, ook dit gaat goed.
 • Volgen met een afleiding in de vorm van een lege voerbak. Maddy kijkt er wel naar. We doen het nog een keer, maar nu heeft Lisette er koekjes ingelegd. Ik probeer Maddy goed bij me te houden en ze kijkt niet naar de voerbak.
 • Niet eerder een koekje pakken eer het gezegd wordt. Lisette heeft een klein kluifje in de voerbak gedaan. Ik loop er met Maddy naar toe. Ze moet zitten en mag het koekje pas pakken op mijn commando. Heel goed gaat dit. Vooral ook omdat het zo ook gaat met het eten.
 • Betasten gaat heel goed, tandjes zien ook, en staan ook.

Donderdag 24 mei

Wanneer ik vanmiddag weg rij geef de auto een buiten temperatuur aan van 30 graden. Waar moet ik heen? Even overweeg ik om naar Hoofddorp te gaan, maar het is eigenlijk te laat en waarschijnlijk te druk op de weg. Dan maar naar de Bavo, oh wat mis ik de Sancta! Op de Bavo is er wel een sluis met een klein beekje waar ze in kunnen stappen. Ik doe wat apporteer oefeningen om de wandeling nog een beetje leuk te maken. June en Maddy vinden het helemaal leuk, Darcy vindt het wel best. Het is echt te warm voor de honden.

Woensdag 23 mei

De eerste echte zomerse dag in Nederland. We gaan wel naar de trimbaan en het kan net. Vaak is het hier een oven wanneer het warm is en water is er niet te vinden. Maddy gaat steeds meer haar eigen gang op zoek naar konijnen. Ze gaat zelfs het hoge prikkeldraad over, daar waar het heel laag staat. Dit klinkt raar, maar dat komt door alle zandverstuivingen dat het hoge prikkeldraad hier en daar lager staat. Ze sluipt echt naar de konijnen ook wanneer ze ze niet ziet, maar wel ruikt. Darcy staat voorop en Maddy erachter. En waar is June dan? die staat vaak aan de andere kant en voegt zich later bij de andere twee. Maddy is nog steeds heel erg in de rui en dat zal nog wel even duren. Wel is ze afgevallen, het is goed te zien en staat veel beter.

Dinsdag 22 mei

Vanmiddag lopen we niet zo lang, omdat June moet trainen vanavond. Lees meer over de training.

Maddy is vandaag 40 weken.

Maandag 21 mei

Ella en ik gaan lekker met de meiden naar de trimbaan. Het is een paar dagen geleden dat we hier geweest zijn en we hebben er zin in, de honden ook. Druk hebben ze het. Maddy wordt nu ook meer en meer een jachthond. Ze is veel met June op stap maar ook alleen. Laat maar lekker gaan is ons motto.

Het is heerlijk weer vandaag en Maddy ligt graag buiten. Ze gaat ook graag naar buiten, gewoon om de tuin te inspecteren. Hoe zit het met de vogels, kan ze nog wat plantjes opeten, dat soort dingen. Zodra de kussens er liggen is ze er als eerste bij om in het zonnetje te liggen.

Zondag 20 mei

Van regen naar zonneschijn

Half 11 beginnen we en eerst ga ik even wandelen in de duinen van de Waalsdorpvlakte. In Noordwijkerhout vond ik het wat fris en heb daarom toch mijn winterjas aangedaan. Ook omdat de regen met bakken uit de lucht kwam. Ik stap uit de auto in Den Haag en voel meteen al dat het warm is. Het zonnetje schijnt en blijft schijnen, regen heb ik niet meer gevoeld en de regenbroek en hoed zijn voor niets meegenomen in mijn tas. Maddy heeft even lekker gelopen in de duinen, bij de uitgang wil ik haar aanlijnen. Loopt ze toch door de boef en loopt zo richting de auto op de parkeerplaats. Een paar trimmers die daar staan geven meteen commentaar natuurlijk, maar ik kan het hebben. We lopen naar het terrein van Hubertus en Maddy is heel braaf, bijna té braaf. Ze loopt rustig naast mij en kijkt me veel aan. Zo hoort het ook, maar dit is nog niet het normale gedrag van Maddy. Eigenlijk blijft ze de hele ochtend rustig en niet helemaal haar zelf.

Leuke oefeningen

We doen maar een paar gehoorzaamheid oefeningen en dan gaan we een stukje verder de duinen in. Daar waar ik zoveel getraind heb met June bij Ruud. Prachtig terrein. Hier doen we ‘verloren zoeken’ met een dummy en een kraai. Een markeer oefening en een vooruit.

 • Verloren zoeken met dummy: ik laat Maddy kijken waar Hilda heen gaat, zodat haar nieuwsgierigheid gewekt is en dan draai ik me om. Wanneer we aan de beurt zijn laat ik Maddy eerst naast me zitten en zeg “zoek apport” en weg is ze. Ze rent meteen de heuvel over en zoekt. Dan komt ze weer terug en kijkt me aan, ik zeg niets en weg is ze weer. Ze vindt de dummy en brengt het naar me toe. Heel netjes doet ze het en ze is heel braaf.
 • Verloren zoeken met kraai: dit is andere koek, ze vindt de kraai en blijft wel even weg. Ze vindt het niets en pakt de kraai niet goed vast. Ze sleept het mee aan de vleugel. Dit wordt niets. Hilda doet het beestje in een sok. Ik zet haar opnieuw in en nu pakt ze de sokkraai zo op en brengt het heel goed. Ik heb het idee dat ze voorbij mij wil rennen en snel pak ik de sokkraai uit haar bekje, prijs haar en geef een koekje, dan laat ik haar zitten.
 • Verloren zoeken met een sokkraai en een vooruit: Verloren zoeken gaat heel goed en vooruit sturen voor de dummy ook.
 • Markeren met dummy: prima gaat dit.

Ik oefen nog wat met de kraai, maar ik mag hier niet te veel druk op leggen van Hilda. Ze pakt de kraai wel maar niet echt goed in haar bek. En het is ook beter dat wanneer Maddy naar me toe rent met een dummy om een paar keer “goed zo vast” te zeggen. En ik moet met het aanpakken van de dummy duidelijk “los” zeggen.
Fijne training zo met drie hondjes.

Niet helemaal in haar hum

We drinken nog even koffie na de training. Maddy is nog steeds erg rustig, gaat veel liggen en ik heb het idee dat ze niet helemaal lekker is. Dit klopt ook want ze moet overgeven. Er komen brokken uit en wat gras. Toch heeft ze vreselijk gerend met Pretty van Mona, steeds maar rondjes rennen. Wanneer ik naar de auto loop, laat ik haar altijd een stukje los op het terrein. Maar dan moet er natuurlijk niet meer getraind worden. Ze is helemaal kapot wanneer we naar de auto lopen. In de auto heeft ze gedronken en ik geef haar even niets meer te eten. Zodra ik ga rijden, ligt mevrouw helemaal in coma. Ik kijk geregeld in mijn achteruitkijk spiegel om te kijken hoe het met haar is, ik ben toch wat ongerust. Zie ik haar helemaal uitgestrekt op haar rug liggen, poten omhoog en zo heeft ze heel lang gelegen. Pas in onze straat wordt ze wakker en eenmaal in huis heeft honger. Ik geef haar wat licht verteerbare brokken voor de zekerheid. Ze heeft veel geslapen en ik heb verder niets meer gemerkt.

Zaterdag 19 mei

Delft

Vanmorgen ben ik met June en Maddy naar Delft gegaan. Ik wil met June wat lijnen lopen oefenen en misschien wat waterwerk. Voor Maddy heb ik de pen meegenomen, als ik oefen met June maak ik Maddy hier aan vast. Helemaal leuk vinden ze het, ze rennen van hot naar her. Ik hoor de fazanten maar de honden hebben er geen gevonden. Wel zijn ze druk met graven. De lijnen met June gaan goed, één keer moet ik ingrijpen omdat ze helemaal schuin vertrekt en ze moet echt rechtdoor. Het is best warm en ik laat wat dummy’s uit het water apporteren. Ik hoop dat Maddy ook weer het water in gaat, maar helaas zwemt ze niet. Wel loopt ze door het riet langs het water, langs oevers, onder de brug, door riet in het water, maar ze zwemt net niet. Een paar keer stapt ze van de kant en is helemaal in het water en dan komt ze weer terug. We lopen niet eens zo ver, maar de tijd vliegt weer en rond half 12 gaan we rijden. Maddy is helemaal uitgeput en valt meteen in slaap in de auto.

Dodi en zoon en een nat pak

We komen Dario tegen met Jill, Dodi en Figo. Ik heb een dummy neergelegd voor June en die heeft Figo gevonden. Helemaal blij is hij. Dario gaat GG-trainen bij KC Delft. We lopen terug naar de auto. De honden stappen nog even het water in en ruiken spannende dingen. Ik stap een stukje verderop het water in en kijk of ik ze kan zien van deze kant om een foto te maken. Ik glij uit en zo zak ik het water in. Shit, shit, shit. Mijn laarzen lopen vol water, mijn linker broekspijp is nat en mijn linker zij. de rechterkant is aardig droog behalve mijn laarzen. Ik moet oppassen voor mijn camera, gelukkig gaat dat goed. Zeiknat loop ik naar de auto en trek mijn laarzen uit. Ik kieper ze om en een hele plens water komt eruit. Mijn sokken wring ik uit en die zijn ook behoorlijk nat. Een natte afsluiting dus.

Vrijdag 18 mei

Wil gaat met de honden naar de trimbaan en zelf heb ik maar even op de Bavo gelopen. Vanavond weer GG-training met Maddy. June speelt weer veel met Maddy en dat is leuk om te zien. Op de Bavo heeft ze gerend en gespeeld met een paar Windhonden en met de hond van de burgemeester. Ze vindt het rondje te kort denk ik, want luisteren doet ze niet.

GG-trainen

 • Volgen rond een vierkant: dit gaat goed
 • Voor en achterlangs volgen: dit gaat ook goed
 • Zit, af, zit: eerste pion zitten, tweede pion af en derde weer zitten: het gaat goed, het af-liggen gaat iets trager omdat het regent en het gras nat is
 • Zit, zit en blijf, zit: heel goed gaat het, ik moet nu gewoon twee passen naar voren lopen en June moet blijven zitten, ik loop terug en zo gaan we door naar de derde pion
 • Sta: geen probleem, alleen vergeet ik steeds om na het staan naar achteren te lopen. Vaak hebben ze de neiging om te veel naar voren te lopen en zo voorkom je dit
 • Tussendoor is het steeds spelen
 • Af en blijf: we staan met z’n allen in een kring. De oefening gaat goed, wel met steeds koekjes geven, ik ga net iets te lang door. De bedoeling is 30 seconden en die zijn al voorbij. Helaas gaat ze staan, wel sluit ik de oefening goed af. Eerst af en blijf en dan is het klaar. We herhalen deze oefeningen nog een keer met z’n allen en nu gaat het goed
 • Volgen voor en achterlangs: even snuffelt ze en dan gaat het goed
 • Plat: dit hebben we nog nooit gedaan en is geen examen onderdeel, wel is het handig. Ik doe dit wel eens thuis, maar niet op de manier zoals Lisette het voor doet. We staan met z’n allen in een U-vorm. Maddy moet af en ik beweeg een koekje naar haar zij, net zolang tot ze op één zij gaat liggen. Het is een beetje uitzoeken hoe ze op haar zij gaat liggen. Ik beweeg een koekje naar de binnenkant van haar buik via de rechterkant en de linkerkant, maar het lukt me niet. Lisette komt langs en neemt het van mij over en haar lukt het wel. Wanneer Maddy op een zij ligt kan ze het koekje naar boven bewegen tot ze helemaal op één kant ligt. Ik probeer het weer en mij lukt het nu ook. Leuke oefening en huiswerk voor deze week
 • Tunnel: Lisette heeft een tunnel meegenomen en hier moeten de honden doorheen. Maddy vindt het leuk en rent er zo doorheen. De tweede keer wil ze weer terug, maar wanneer ik roep rent ze toch naar me toe. De Ridgeback en een Border Collie vertikken het om er door heen te gaan
 • Tandjes: geen probleem
 • Betasten: geen probleem
 • Zit en blijf: helaas komt ze al naar me toe voor ik het commando: “hier” heb gegeven. Overnieuw, nu staat ze al op eer ik weg ben. De derde poging gaat goed

Dit zijn de oefeningen, heerlijk getraind en veel gedaan ondanks dat de groep groot was.

Donderdag 17 mei

Bleiswijk

Hemelvaart en ik ben heerlijk vijf dagen vrij. Maddy en ik gaan naar Bleiswijk, toch nog een keer kijken naar fazantjes. Ook is er veel water, mooie grasvelden en we kunnen er heerlijk lopen. We zijn er vroeg en er staan nog maar 2 auto’s, die van vissers zijn. Het is er prachtig, de bermen en velden staan vol gele boterbloemen en witte bloemen. Ik zie een paar vissers langs de kant van het water staan en ik loop er expres naar toe. June vond die vissers altijd eng en moest blaffen. Ik hoop dat Maddy dit niet doet. Ze rent naar ze toe en is braaf, wel duikt ze meteen met haar snoet een bak in. Blijkt dit een bak vol aas voor de vissen te zijn. We lopen langs de kantjes van het water, veel riet staat hier en dit is alleen maar weer goed voor haar. Kennis maken met zoveel mogelijk verschillende oevers. Wel zie ik veel kuikens in het water en ben daarom iets voorzichtiger. Ik hoor de fazanten roepen en hoop dat Maddy het ruigte in gaat. Maar dat doet ze nog niet erg, er staan zoveel brandnetels. Wel staat er een lekker windje. Het is oppassen geblazen voor de mountainbikers, zij maken veel gebruik van de speciale paden. Daarom ben ik er ook vroeg, dan zijn er nog niet zo veel. Met June is het nooit zo’n probleem, maar met Maddy is het oppassen geblazen. Soms rent ze er ook achteraan, ook nu, maar ik kan haar goed terug fluiten. Trimmers komen we later in de ochtend ook tegen, ook daar gaat ze achteraan. Niet meer zo wild als een tijd terug en wanneer ik fluit komt ze.

Veel luchtjes

We lopen naar een groot grasveld waar veel Kauwen op zitten, Maddy sluipt er naar toe en wanneer ze wegvliegen rent ze er achteraan. Leuk spelletje vindt ze dit. Helaas heeft ze nog geen fazant gevonden. Ik zie veel kleine konijntjes de bosjes inschieten en wat later op de ochtend krijgt Maddy steeds meer belangstelling hiervoor. Ze heeft het druk nu met alle luchtjes, ze gaat zelfs dichte doornstruiken in. Ik ben hier niet zo blij mee, want ze kan zich zomaar verwonden met een doorn in het oog. De andere honden hebben hier regelmatig last van. Toch zeg ik niets, laat haar maar gaan, lekker bezig zijn met alle luchtjes. Ze heeft het druk nu, druk met allerlei luchtjes en ze gaat nu steeds meer het ruigte in. Zelfs de brandnetels, ik laat haar gaan, ze is lekker bezig en ik word er blij van. Helaas geen fazanten. Misschien kan ik toch beter June meenemen, zij vindt ze wel. Maddy merkt dan dat het een leuk spelletje is en weet ze meer wat de bedoeling is. De tijd vliegt en het is tijd om naar huis te gaan. Wel wil ik nog even naar een ander plaatsje rijden, kijken of ik een gebiedje kan vinden waar veel fazanten zijn. Helaas ik heb het niet gevonden.

Woensdag 16 mei

Katwijk

Vandaag hebben we samen met Santos en Hen gelopen in de Katwijkse duinen. Soms vergeet ik gewoon dat ik drie honden heb. En Santos ziet de drie dames echt als zijn harem. De honden zijn braaf en hebben het prima naar hun zin.

De Camping

Alleen moet ik even uitkijken als we bij de camping in de buurt lopen, want Darcy en June gaan soms het prikkeldraad onderdoor. Ik zie Maddy, maar waar zijn Darcy en June? De boeven, zijn ze toch stiekem het prikkeldraad onderdoor gegaan en even op de camping geweest. Want wanneer ik ze roep komen ze snel via het draad weer terug. Dit hebben ze echt heel sneaky gedaan. Maddy is vooral veel met June mee, ook als June een open gat in het draad gevonden heeft en zo naar de duinen aan de andere kant kan. Dit is nu verboden gebied tijdens het jachtseizoen.

Dinsdag 15 mei

We lopen niet zo lang want vanavond is trainen met June. Wel krijgt Maddy het weer voor elkaar om naar de bosrand te rennen om te kijken of daar nog dat ‘vieze vlees’ ligt. Ik kan roepen wat ik wil, ze is me te snel af en luistert niet. Snel ga ik haar achterna, gelukkig zie ik niets meer van die ingewandenresten. Hopelijk is nu alles weg. Maddy’s vacht ziet er zo mogelijk nog slechter uit. Ze ruit vreselijk en nu zijn er kleine donkere plekken te zien. We dachten dat we het nu wel gehad hadden…..
Lees training June.

Maddy is 39 weken oud

Maandag 14 mei

Het is fris, maar droog en het zonnetje schijnt. Maddy en ik gaan naar Nieuw-Vennep. Ik wil wat trainen, misschien wil Maddy zwemmen en hopelijk komen we wat fazanten tegen. Ik wil gewoon wat apportjes doen, vooruit sturen, verloren zoeken. Het gaat goed allemaal, ze doet het graag. Alleen weet ze bij een vooruit sturen al wat er gaat gebeuren en is ze weg voor ik er erg in heb. Het is niet zo erg, ik vind het belangrijk dat ze er lol in heeft, de rest komt wel.

Zwemmen

Ik neem de Patrijzendummy mee, waar Maddy zo gek op is. Zal ik proberen of ze wil zwemmen? hier ben ik dan wel veel tijd mee kwijt. Toch ga ik het proberen. Ik zie een mooi slootje wat niet te breed is. Ik kan de dummy makkelijk naar de overkant gooien, als Maddy het niet wil halen kan ik zelf omlopen en het halen. Ik gooi de dummy naar de overkant en Maddy wil het halen, maar ze wil niet nat worden. Ze piept, rent heen en weer en ik moedig haar aan. Ineens besef ik dat ik de dummy helemaal niet zelf kan halen. Shit, nu móet Maddy wel naar de overkant, anders ben ik weer een dummy kwijt en deze is veel te mooi. Ik probeer van alles om Maddy in het water te krijgen, althans tot zwemmen te krijgen. In het water staan en lopen vindt ze geen probleem. Ze wil wel maar net effe niet. “Oh, mijn dummy”, schiet het door mijn hoofd. Ik loop een stukje terug om te kijken of het daar misschien smaller is of ondieper, zodat ik eventueel zelf naar de overkant kan. Gelukkig ik vind een stukje dat iets minder diep lijkt. Weer probeer ik of Maddy naar de overkant gaat en nu gaat ze! Wat een opluchting. Nu nog naar de dummy dirigeren. Eigenlijk gaat ze al meteen die kant uit en ik stimuleer haar om de dummy te zoeken. Die stimulatie heeft ze niet nodig want ze vindt het zo. Ik prijs haar vanaf de overkant helemaal de hemel in. En nu? wat gaat ze doen? ik schat zo in dat ze weer naar dat ondiepe stukje terug rent. June zou dat gedaan hebben. Maddy niet. Ze loopt met de dummy in haar bekje verder het water in en zwemt. Ze zwemt! Ze zwemt zo terug naar mij zonder aarzelen, overbodig te vertellen dat ik nu helemaal blij ben, ik jubel en blijf haar prijzen. Maddy rent tien ererondjes met de dummy in haar bek om mij heen. Ik laat haar gaan en als ik het genoeg vind roep ik haar voor me. Dit doet ze natuurlijk niet meteen. Ik loop achteruit en roep haar weer, nu komt ze en geeft de dummy af. Ze gooit het voor me neer, ik zeg: “zit” en ze krijgt een koekje.

Fazanten roepen in de verte

We komen nog een jonge Labrador tegen die net zo van wild spelen houdt als Maddy. Alleen duikt hij zo het water in en Maddy ziet het aan vanaf de kant, met een blik van: “wow”. We moeten de honden echt aanlijnen anders blijven ze aan de gang en ik wil nog meer doen. We doen nog wat verloren zoekjes en nu ziet ze echt dat ik met een dummy het bos in ga. Ook hoor ik fazanten in de verte roepen, het zou toch mooi zijn als ze er eentje vindt. Toch word ik best blij van Maddy, ze gebruikt haar neus veel, heeft vaak een hogere kophouding en ze is echt met luchtjes bezig. Het is jammer dat ze vaak tegengehouden wordt door de brandnetels, helaas gaat ze daar niet graag doorheen, anders zou ze nog meer de bosjes afzoeken. Ik hoor een fazant nu dichtbij roepen, we gaan er heen. Maddy is druk bezig maar geen fazant. Het is al weer laat en voldaan gaan we huiswaarts.

Zondag 13 mei

Show in Duitsland

Ik ben de hele dag op stap met June. We gaan naar de hondenshow in Dortmund, lees verslag show.

Zaterdag 12 mei

Logeren

Sam mijn neefje logeert een nachtje bij ons en hij gaat met Maddy en mij mee naar de trimbaan. Sam probeert Maddy te roepen of te fluiten maar Maddy loopt hem straal voorbij. Ik doe ook wat verloren zoekapportjes met Maddy, vindt ze leuk. Maddy heeft gespeeld met een Ridgeback, ze daagt hem uit en ze rennen rondjes om een bosje. De Ridgeback moet afhaken want hij is al op leeftijd hoor ik van zijn baas en dan is zo’n jong ding net iets to much.

Morgen naar Dortmund

‘s Middags lopen we alleen even op de Bavo, even rustig aan voor June. Zij heeft een lange, drukke dag voor de boeg morgen. We gaan naar de hondenshow in Dortmund, een grote show. Ze hoeft vrijwel niets te doen, een paar rondjes lopen en that’s it, maar al die indrukken zijn toch heel vermoeiend.

Vrijdag 11 mei

GG-training bij KC Rijnland

Maddy doet het goed, alleen moeten we nu zoveel rondjes volgen dat op het eind haar aandacht verslapt en ik meer moeite moet doen om haar aandacht weer te krijgen.
Wat doen we:

 • Een aantal rondjes volgen om de pionnen geplaatst in een vierkant. Gewone pas, snelle pas en langzame pas
 • Volgen voor en achter langs
 • Volgen tussen de honden door
 • Bij de ene pion zitten, doorlopen naar de volgende pion en daar voor Maddy draaien en Maddy moet zitten. Doorlopen naar de derde pion en hetzelfde doen als bij de tweede
 • Hetzelfde maar dan zijn de afstanden iets groter van de pionnen
 • Eerste pion zitten, volgen naar tweede pion en voor Maddy draaien en Maddy moet zitten en blijven zitten terwijl ik een stukje doorloop. Wel hou ik de riem vast. Ik ga er weer naast staan en we volgen naar de derde pion en doen daar hetzelfde als bij de tweede
 • Drie pionnen. Eerste pion zitten en volgen naar het tweede pion daar moet Maddy zitten en bij de derde pion liggen. Hier is ze een beetje dwars en dit kost meer moeite om het netjes te doen
 • Af en blijf, dit moet nu 30 seconden kunnen duren. Ik weet niet of ik de 30 seconden haal, maar ik kom er zeker bij in de buurt.
 • Sta
 • Bestasten
 • Tandjes laten zien

Maddy heeft even last van een moeilijk moment waarbij ze veel aan de grond snuffelt, maar over het geheel ben ik dik tevreden. Veel gedaan, we zijn constant bezig en dat maakt de les leuk en afwisseld.

Donderdag 10 mei

Er wordt nieuw vloerbedekking gelegd in huize Timmers en ik ga met de drie honden op pad, anders lopen ze maar in de weg. Volgens mij hebben ze hoge nood, dus ik ga eerst even naar de Bavo, kunnen ze hun behoefte doen. June gaat al meteen gras eten en ze blijft gras eten. Dan weer hup de auto in en naar Hoofddorp naar de Groene Weelde. Het is rot weer, het regent maar het is wel warm. Ik doe mijn regenbroek maar aan. Onderweg is het weer droog en dan weer regen en het eindigt droog en warm. De honden zijn helemaal in hun hum, ik neem een paar dummy’s mee en oefen een paar verloren zoeken. Maar ik vind het niks met drie honden.

Een nat pak

Ik niet gelukkig, maar de honden wel. Ik laat Maddy weer het smalle houten vlonder bruggetje zien en meteen loopt ze er overheen. June gaat ook en wil langs Maddy en dat gaat nu net niet. Ze dondert zo het water in. Ook Darcy kukelt het water in. Ik zie dat Maddy ook in het water staat, maar ik heb niet gezien of het vrijwillig was of dat ze er ook in gevallen is. Lenig is ze, want ze springt zo weer op het smalle bruggetje. Nu ze helemaal nat zijn kan ik wel wat apportjes uit het water doen. June haalt dummy’s, Darcy ook en ik hoop nog zo dat Maddy het ook doet. Maar nee, zodra ze merkt dat ze moetzwemmen stopt ze. Ze vindt het heerlijk in het water, loopt en rent door het water en door het riet, maar ze wil graag grond onder haar pootjes voelen. De tijd gaat zo snel, de ochtend is zo voorbij.

Te veel luchtjes

‘s Middags ga ik even met ze naar de trimbaan en ik wil niet zo lang lopen. Maar het duurt even voor ik mijn wandeling kan doen. We moeten altijd eerst een stukje door het bos lopen en de honden moeten aan de riem tijdens het broedseizoen. Het onkruid staat heel hoog en is een mooie veilige plek voor de dieren. De neuzen van alle drie de honden gaan omhoog en ze willen het onkruid in, ik moet flink mijn best doen om dat niet te laten gebeuren. Ik steek het fietspad over en lijn de honden meteen af. Iets te vroeg blijkt, want ze blijven maar in de boskant snuffelen. Inclusief Maddy, normaal zou ik weglopen en gewoon verder gaan, maar hier durf ik dat niet, vanwege dat fietspad. Als er dan eindelijk een hond luistert is de ander weer aan het snuffelen. Ik word er gek van, ik wil hier weg. Ik denk dat er reeën gelopen hebben, dan kan niet anders. Later zie ik wat het echt is, er ligt een soort maag? iets van een ingewand maar het is best groot. Ook liggen er hier en daar stukjes vlees/ingewanden. Getverderrie wat een viezigheid. Weg moeten de honden hier en wel zo snel mogelijk!! Eindelijk ik heb ze nu alle drie bij elkaar en de wandeling kan beginnen. Gelukkig is het droog en het is broeierig warm. We lopen toch nog langer dan de bedoeling is. Maddy is kapot, vanmorgen lang weggeweest en nu weer rennen. Op de terugweg ligt ze languit in de auto.

Woensdag 9 mei

Wil gaat weer met de auto naar de trimbaan en ik ga ‘s middags. Ik neem de camera mee en het is heerlijk weer. Mag ook wel een keer. We komen Steef en Balda tegen en dat is dikke pret tussen Balda en Maddy. Balda komt helemaal los. Maar op een gegeven moment heeft ze genoeg van Maddy en wil met June mee. Ze vindt June helemaal interessant en vooral datgene waar June mee bezig is. De honden zijn erg graverig en ik wordt er bozerig van. Er wordt nog steeds geklust in huize Timmers. Voornamelijk door Wil, nu verft hij de plinten en dat moet voor donderdag klaar zijn, want dan wordt er nieuwe vloerbedekking gelegd. Wil snijdt al grote stukken vloerbedekking weg en Maddy vindt het nodig om Wil zoveel mogelijk te helpen.

Dinsdag 8 mei

Maddy is nu 9 maanden (38 weken) oud.

Het is een natte dinsdag en s’morgens gaat Wil met de auto en met de dames naar de trimbaan. En hij vertelt later dat Maddy vanuit het niets wordt aangevallen door de Herder van een mevrouw waar hij even mee staat te praten. De honden zitten gewoon bij Wil, hetzelfde geldt voor de Herders van de mevrouw. Het is een beste aanval en Maddy gaat op haar rug liggen. Wil kijkt haar helemaal na, maar kan gelukkig niets vinden, is die dikke vacht nog ergens goed voor. Maddy is zo onder de indruk dat ze ver weg van de groep gaat liggen. Wil heeft er genoeg van en loopt verder, pas dan komt Maddy helemaal blij aanrennen om zich weer bij de andere twee te voegen. Gelukkig lijdt ze er niet onder want ze speelt weer net zo vrolijk met andere honden.

‘s Middags lopen we niet zo lang en gaan naar de Bavo, vanavond ga ik met June trainen bij Rijn en Duin. Wel komen we Henk tegen met Jara, trainingsmaatje van Maddy. Ze is wel wat wild met Jara, en zij is anderhalve week geleden gesteriliseerd en het is nog een beetje oppassen geblazen.

Maandag 7 mei

Omdat June mank loopt ga ik met June met de auto en Wil gaat met Darcy en Maddy lopend naar de Bavo. Maddy heeft in het natte gras liggen rollen en spelen met andere honden. ‘s Middags ga ik gewoon weer naar de trimbaan en zie niet meer zoveel aan June’s poot. Maddy moet er aan geloven, ze moet aan de lijn. Eigenlijk heel erg dat een 8 maanden oude pup aan de lijn moet, dit hebben we nog nooit meegemaakt. Maar ze lust alles, heeft altijd honger en is nooit ziek, braakt – op twee keer na – nooit en heeft bijna nooit diarree. En dat was met de andere honden wel anders. Ik heb voor Maddy een ziektekosten verzekering afgesloten (voor het eerst doe ik dit) en gelukkig heb ik er nog maar één keer gebruik van gemaakt. Die keer dat ze gestoken is door een wesp toen ze nog maar 9 weken oud was. We spreken het volgende af:
06.00 uur, 50 gram brokken, geen bambix meer
10.00 uur, 70 gram brokken
13.00 uur, 40 gram brokken
18.00 uur, 50 à 60 gram brokken en 3/4 plak Duck vlees (de rest krijgen Darcy en June)
22.30 uur, 70 gram brokken

Het is even heel drastisch maar die 3 kilo moeten eraf!

Zondag 6 mei

foto Monique Jongenelen

Clubmatch Vereniging de Weimarse Staande Hond

Nieuwegein, Maddy krijgt een 3 Veel Belovend in de Puppyklasse, keurmeester is mevrouw Hutsteiner uit Oostenrijk. Maddy haar vacht is totaal niet in conditie, ze is vreselijk aan de rui en helaas zijn haar zusjes Jaylo, Blu en Nova er niet bij vandaag. Nu moeten we echt naar Venlo voor een volgende ontmoeting. Maar broertje Guus is er wel en hoe, hij wordt eerste in de Puppyklasse reuen met een Veel Belovend. Lees hier verder hoe Maddy het doet op de show en ook hoe het met June en Darcy gaat.

Zaterdag 5 mei

We doen het allemaal wat rustiger aan met uitlaten, Wil gaat niet zo ver met Darcy en ik ga met June en Maddy naar de trimbaan. Wel neem ik wat dummy’s mee voor de dames om te oefenen. Vooral voor June om wat aan het inspringen te werken. En een paar verloren zoeken, dit doen ze erg graag. Het is koud en Maddy speelt even met een blonde Labrador, maar die haakt al snel af, hij is veel te dik. Maddy sluipt naar vogels en ze sluipt naar nog iets, ik kan niet zien wat. Een konijn? ik denk het wel, want ze heeft het zo druk met de sporen daarna. Vaak is het June die voorop rent, maar nu zie ik zelfs Maddy het voortouw nemen.

Eendjes zwemmen in het water

‘s Middags op de Bavo plonst ze een vieze sloot in, er zwemt een moedereend met kuikens. Even daarvoor ruikt June de eend vanaf de kant, ze rent naar de overkant, staat voor en dan vliegt de eend weg. Ze vliegt het water in en doet heel raar om de honden mee te lokken, want het is wel zeker dat er kuikens zijn. Dat klopt want die zwemmen even later van hun verstopplekje naar het midden van het water. Ik moet echt alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de honden niet verder het water in gaan de kuikens achterna. Het lukt, ze komen. ‘s Avonds als ik een liedje probeer mee te zingen op de radio, merk ik dat ik ‘s middags harder geschreeuwd heb dan ik dacht, want ik klink lichtelijk schor. Op de Bavo doet Maddy niets anders dan stukjes papier pakken, blikjes, houtjes, plastic, pakjes drinken. Ik word er doodziek van, wat een troep ligt er toch overal.

Vrijdag 4 mei

GG-trainen voor dodenherdenking

Maddy doet het heel goed, alle oefeningen. Het volgen op verschillende manieren. Om de pionnen die in een vierkant staan, voor- en achterlangs, zigzaggend, linksom, rechtsom, rechts, links, het gaat prima. Wel met een lekker stukje Rodiworst. Volgen en bij de tweede pion zitten en bij de derde pion af, gaat ook heel goed. Zitten en blijven gaat prima, wanneer ik haar voor roep komt ze heel rustig en gaat voor me zitten. Het af-liggen gaat goed, eventjes sta ik er voor. Ik heb liever dat ik het commando ophef dan Maddy. Tandjes zien gaat goed, Lisette heeft het gedaan alvast oefenen voor zondag. Staan gaat goed, kortom een heel tevreden baasje. En het aller fijnst is dat ze niet in ‘opstand’ is gekomen.

Langs de kant parkeren

Kwart voor acht zijn we klaar met de training, maar ik red het niet om met de twee minuut stilte thuis te zijn. Ik rij op de weg tussen Leiden en Katwijk en het is 19.58 uur, ik zie een bus parkeren op een parkeerstrook en bedenk dat ik ook het beste hier kan staan. De trompetten blazen al op de radio, als ik verder rij heb ik vast geen plekje om te parkeren. Ik doe alles uit behalve de radio en er parkeert nog een auto achter me. 20.00 uur, stilte. Helaas rijden er best nog wat auto’s voorbij. Ik ben altijd ontroerd en krijg vaak tranen in mijn ogen tijdens deze twee minuten stilte en het is heel apart om langs de kant van de weg te staan. Maddy komt even kijken wat er aan de hand is. De auto staat stil, het is stil en dat vindt ze vreemd en kijkt met grote ogen naar buiten. Na twee minuten is de stilte voorbij, de buschaufeur start de motor van zijn bus en ik die van mijn auto, de bus rijdt als eerste weg. De auto achter mij en ik kunnen nog niet de weg op, want er komt een hele rij auto’s aan, een paar rijden voorbij. Dan staat er een auto stil op de weg en laat mij invoegen. Ik vind dit zo bijzonder, dat ik er weer tranen van in mijn ogen krijg. Ik ben soms zo’n sentimentele tut.

Donderdag 3 mei

We hebben een klein tentje gekocht voor de clubmatch zondag. Hier kunnen de honden in en lekker warm voor ze en gaat het regenen kunnen wij er ook nog in. Wel neem ik de bench mee, dit vindt June zo heerlijk om in te liggen. De partytent heeft de clubmatch van vorig jaar niet overleeft en die hebben we weggegooid. Er stond zoveel wind, we willen geen nieuwe partytent, maar een klein tentje lijkt ons ideaal. Of we er maandag ook nog zo overdenken.

Tent opzetten

De tent wordt opgezet in huize Timmers, even oefenen voor zondag. Je kan je wel voorstellen dat het niet van een leien dakje gaat. Wil zegt dit, ik zeg zo en Ella zegt het weer anders. De beschrijving is ook heel duidelijk…. Maddy wil graag mee helpen, door aan de touwtjes te knauwen en er onder te liggen. Wij vinden het iets minder en helaas voor Maddy haar hulp wordt niet op prijs gesteld en ze moet even in de bench. Het is gelukt, de tent staat en nu maar hopen dat het zondag ook lukt.

Woensdag 2 mei

Een rustig middagje op de trimbaan. Wel heb ik wat dummy’s meegenomen en doe wat vast-oefeningen. Met de patrijzendummy gaat het heel goed. Met een groene dummy en de rattendummy gaat het minder. De rattendummy is te zwaar denk ik. Ik doe wat verloren zoeken voor June en Maddy en ze vinden het helemaal leuk. Maddy zoekt goed mee met June.

Dinsdag 1 mei

Maddy is nu 37 weken oud. 
Vanmiddag niet zo lang gelopen, vanavond trainen met June. Lees training June.