Gedragstest

 

 

Manscherpte 0,1,2,3,4

Dit jaar heeft deze test een andere naam en een andere opzet. Voorheen had je de manscherptetest. Een pakwerker met stok daagde je hond uit en probeerde ook het baasje aan te raken. Sommige honden blaften, soms gingen ze er vol in en hingen aan de mouw van de pakwerker. Soms wanneer je het totaal niet verwachtte. Sommige honden gingen achter de baas staan en vertoonden soms zelfs vluchtgedrag. Kijk fel in de mouw springen, wil je vaak ook niet, maar vluchtgedrag is ook niet wenselijk. Een Weimaraner heeft een mate van verdedigingsdrang voor huis, haard en baas. En het is in bepaalde situaties best fijn dat je op je hond kan vertrouwen.

Vroeger

Vroeger had de jachtopziener in Duitsland met uitgestrekte bossen een Duitse Staande. Ook toen bestond er criminaliteit en dit vroeg om een meer sterke, standvastige jachthond, die bereidt is om zijn baas te verdedigen. De Duitse Staande werd daarom ingeruild voor een Weimaraner, die verdedigende eigenschappen zijn er speciaal ingefokt.

Voorbereiden

Ik wist ook niet wat ik kon verwachten. Ik had wel het filmpje bekeken op de Weimaranersite en op Duitse sites. Eén ding, je kunt je er niet op voorbereiden.

Tegenwoordig

Met Blaine kom ik een groot afgezet veld binnen. De keurmeester staat er en nog een keurmeester die kijkt of het volgens de regels gaat. Ook staat er een grote groep mensen. Ik loop met Blaine naar de aangewezen plek. Gelukkig was ik zo wijs om een lange leren riem mee te nemen en hiermee maak ik haar vast aan een pen. De keurmeester komt met een dummytas en hierin zit een eend. Dit wordt meteen geroken door Blaine en het is heel interessant. Hij legt het bij Blaine neer en ik loop weg naar de andere kant.

Uitdagen

Er komt een vreemde man aan en hij heeft wat in zijn handen, een doek lijkt het. Hij loopt naar Blaine en probeert haar uit te dagen, Blaine reageert niet echt. Met de doek wappert hij naar Blaine toe. Even schrikt ze, maar hersteld meteen. Hij wappert weer en krijgt dezelfde reactie. Blaine wordt nog een paar keer uitgedaagd, maar verblikt of verbloosd niet. Ze gedraagt zich uitstekend en dit krijg ik later ook te horen. Van het wapperende doek schrikt ze even, maar hersteld direct en verder gedraagt ze zich heel neutraal. Ze is niet bang, blaft niet, valt niet uit, prima.

Tweede gedeelte

Nu komen de aanwezigen in de ring aan de beurt en zij stellen zich op in een grote kring. Met Blaine loop ik richting de kring en ik moet Blaine aan een helper geven, die haar vast houdt. Zelf moet ik buiten de kring gaan staan. De kring met mensen loopt steeds meer naar voren zodat de ring kleiner wordt. Blaine staat in het midden, steeds kleiner en kleiner wordt de ring. Het gaat goed, Blaine blijft gewoon staan. De kring met mensen gaan helemaal vlak om Blaine staan, Blaine zit helemaal ingesloten en kan geen kant op. Blaine blijft koel, reageert prima, is niet angstig of agressief, ook niet met aanraken.

Resultaat

Blaine doet het prima en krijgt als beoordeling een 1. Zie ook: http://weimaraners.nl/kcm%20gedragstest.htm en https://www.youtube.com/watch?v=DPwjteq-Bvs