Jachttraining Blaine Hond en Taal najaar 2016

De ronde Venen

2017

Woensdag 1 maart

Waar?

De laatste les alweer en we zijn maar met z’n tweeën. Jet kan niet en Martine heeft de griep, we hebben een soort privéles alleen met Madgy en Olaf. We trainen vandaag om 12.30 uur en in Almere, heel ander tijdstip dus. Het is mooi hier, groot en overal vrij lopen voor de honden en mooie watertjes.

Wat doen we zoal?


Markeren

De trainer loopt naar een meer en gaat aan de zijkant staan. Blaine en ik staan op een heuvel. De trainer wil zien hoe de honden dit oplossen, gaan ze door het water of gewoon ter land. Met korthaartjes te water…..

Blaine gaat goed van start, rent langs het water, dugh, de bocht om en komt uit waar de dummy ongeveer ligt. Alleen ze vindt het niet of wil het niet pakken. Ik heb even een misverstandje met de trainer, ik vroeg of dat de dummy was en ik dacht dat hij nee zei. De dummy ligt dus wel daar. Ze wil het niet pakken en is een beetje voor zichzelf bezig, rent verder en zoekt het gras af, maar niet naar een dummy. De trainer moet haar lokken en aanmoedigen zodat ze wel de dummy pakt. De tweede keer is het een gewone dummy, weer rent ze er goed heen, het gaat iets beter nu, maar de trainer moet weer helpen.

Over de heuvel

Weer een verre markeer, de
trainer staat op een heuvel en gooit de dummy naar de andere kant. Het gaat heel goed, ze rent de heuvel over en dat vinden is weer een dingetje. Ik weet zeker dat ze de boel in de mali
ng neemt.

We doen het nog een keer, maar nu staat de trainer voor de heuvel en gooit het over de heuvel heen. Zo goed als ze er net overheen rende, zo slecht gaat het nu. Met aanmoediging rent ze verder en zoekt de dummy.

Zwemmen

Ja echt waar. Het is er wel een mooie dag voor. Het is niet koud, hier in de zon is het denk ik 12 graden en er is weinig wind. Drie variaties: eerst een apport uit het water, dan een apport over water en als laatste een ‘vooruit’. De eerste keer dat Blaine het water in moet heeft wat overredingskracht nodig, maar ze gaat en dat vindt ik heel dapper. De tweede keer gaat al makkelijk en de ‘vooruit’ gaat uitstekend. Ik ben heel trots op mijn grote kleine meid. Tips om te vroeg schudden te voorkomen: snel naar achteren lopen, met je hand naar haar borst gaan, zo vergeet ze te schudden. Het helpt alle twee.

Springkussen

Zo leuk, de trainer heeft een nieuw apparaat aangeschaft. Het is een hoog gevaarte/stellage met een canvas mat. Het is net een hele hoge kruk met een flexibele zitting van stof. De trainer legt hier een dummy op en via de afstandsbediening die de trainer gebruikt hoor ik een eendengeluid en vervolgens wordt de eend hoog de lucht in geschoten. Hilarisch. Blaine rent goed de juiste kant op, heuvel over en verder kan ik niets meer zien. Het zoeken duurt even en de trainer gaat kijken. Blaine zoekt net wat verkeerd en de trainer probeert Blaine een beetje te sturen. Helemaal trots rent ze terug naar mij en ik ben nog trotser.

Goodbey

Wat een leuke les, met z’n tweetjes maar en wat hebben we veel gedaan en leuke oefeningen ook. Ik ben een blij mens en trots op Blaine, ze is onwijs vooruit gegaan. Zondag 26 maart hebben we een onderlinge wedstrijd met de andere groepen en begin april begint de zomer training. Ik heb het dit seizoen enorm naar mijn zin gehad. Ja ik mis Hubertus soms en de goede bekenden, maar ik denk dat ik de juiste stap heb gemaakt om vooruit te komen.

Woensdag 22 februari

Net op tijd, brug stond open en een weg op breking, ja het is echt waar. Ik zet mijn auto neer in Mijdrecht, bijna iedereen is er, het wachten is op Olaf. Anita met de flatcoat is gestopt, dit niveau was toch te hoog en ze kon deze week al beginnen bij een ander trainingsgroepje wat meer bij haar past.

Wat doen we zoal?

Steady

Blaine moet zitten en blijven, ik loop naar de overkant van het veld, wacht en loop weer terug. We doen dit nog een keer, maar nu loop ik samen met Jet, schroeft de moeilijkheidsgraad iets op. We doen het nog een keer, maar nu wordt er door de trainer een dummy gegooid en Blaine mag dit niet pakken en gewoon naar mij komen. We doen het nog een keer, nu gooit de trainer twee dummy’s op en dit gaat fout. Tot nu toe ging alles foutloos. Aan de overkant draai ik me om en ik zie al dat Blaine gaat rennen. Ik ben zo verbouwereerd dat ik vergeet om foei te zeggen, zodat ze niet de dummy pakt. Ik mag het nog een keer over doen en nu gaat het goed. Goeie oefeningen.

markeren

Twee slootjes met daartussen stroken groen. Eenieder moet op een stuk groen staan, Jet en ik staan met z’n tweeën op één strook in het midden. Aan het einde van het slootje aan de overzijde staat de trainer en dit is echt een heel eind weg. De trainer gooit een dummy op, de hond moet goed opletten en markeren, vervolgens halen. Jet gaat als eerste, maar de afstand is te ver, dit blijkt bij meerdere honden. Bovendien staat er een harde wind, waardoor de honden het ‘prrr’tje’ niet horen. De truc is om een stukje op te lopen, ik doe dit met Blaine en ze rent er recht op af. Ze begint te klieren, volgens mij heeft ze de dummy gevonden, maar ze vindt het toch nodig om een klein beetje de omgeving te onderzoeken rondom de dummy. Grr. Gelukkig pakt ze de dummy alsnog en brengt het. We doen deze oefening nog een keer, maar nu meer dichterbij. Hetzelfde verhaal, eerst kamt ze de omgeving wat uit en dan pakt ze de dummy.

Lijnen

Voorzichtig aan gaan we dit uitbreiden. Vorige week zijn we begonnen met achteruitsturen en naar links en rechts sturen. Nu gaan we het combineren, ik moet er wel bij vertellen dat we dit vorig jaar geoefend hebben. Alleen heb ik het heel lang niet gedaan, zeker 3/4 jaar niet. Ik moet samen met Blaine een dummy bij de slootkant neerleggen, dezelfde plek waar ik haar met de vorige oefening gestuurd heb. Overal zit een idee achter, de plek is al bekend voor Blaine. Ik moedig Blaine goed aan en dit werkt wel en laat goed zien waar ik de dummy neerleg. We lopen terug naar het paaltje wat straks de uitgangspositie is. Nu moet Blaine hier blijven zitten en ik leg zelf de dummy weg naar een van te voren aangewezen plek. Het wijste is om Blaine eerst de laatste dummy te laten halen, maar het hangt ook af van haar lichaamshouding.

Ga daar

Blaine zit bij het paaltje, zo recht mogelijk. Ik ga niet al te ver voor haar staan en heb mijn handen voor mijn borst. Wat opvalt is dat Blaine echt zelf al naar links kijkt, het lijkt me logisch dat ik haar eerst daarheen stuur. Ik wacht tot Blaine naar mij kijkt en steek mijn linkerarm uit, dan zeg ik “ga daar”. Ik moet van de trainer mijn linkerarm langzaam uitsteken, maar ik doe het te snel. Blaine rent zo mooi naar links, in één rechte lijn. Ze vindt en pakt de dummy, rent terug en ik zorg dat ik bij het paaltje zit, zodat ze al in de juiste positie zit. Ik herhaal wat ik net deed, wel draai ik zelf een paar keer mijn hoofd naar rechts, om haar nieuwsgierig te maken. Ik wacht weer tot ze naar mij kijkt en steek mijn arm uit naar rechts. Weer rent ze in een mooie rechte lijn naar rechts naar de dummy. Ik ben echt trots op haar, ze deed het uitstekend en dat vond de trainer ook. Blaine krijgt complimentjes van de anderen en dat is leuk om te horen, al word ik er wat zenuwachtig van.

Weer op aarde

De volgende oefening bestaat uit het gooien van een dummy naar de overkant van een sloot en Blaine moet dit markeren. Ik loop richting de groenstrook waar de dummy ligt. Het is een hele andere dummy, dit heeft ze nog nooit gehad, dit is een dummy die uit drie delen bestaat. De truc is om dit precies in het midden vast te pakken, dan draagt ie het prettigst in de bek. Het is hier ook speciaal voor gemaakt. Maddy rent ernaartoe, ‘dat gaat goed’, denk ik. Volgens mij is ze bij de dummy maar ze pakt het niet. Ik moet komen, met aanmoediging van mijn kant pakt ze toch de dummy en neemt het mee.

Markeer

Als afsluiter en dit gaat prima. Leuke training weer, er zit opbouw in en herhaling van wat nog niet zo goed gaat en beter kan. En steeds leren we iets meer.

 

Woensdag 15 februari

Heeft Piet P. gelijk?

Het wordt mooi weer hoor ik dinsdags van Piet Paulusma. Ik vertrouw het niet erg, want toen ik om 7.45 uur met de honden naar de Bavo reed, moest ik gewoon eerst een ijslaagje van mijn autoruit krabben. Daarom doe ik over mijn shirt en fleecetrui nog een fleece bodywarmer aan, krijg ik het warm dan kan ik het altijd uit doen. Ik heb het te vaak onwijs koud gehad op de woensdagochtend training. We trainen in Vinkeveen en er is totaal geen beschutting daar. We komen 5 minuten voor tijd aan, dit is altijd een spannend ritje qua file. Schiphol, Amstelveen, A2 Breukelen, bekende plekken waar het vaak vast staat. Volgens mijn navi zijn er geen files, helaas veranderd dat wanneer ik op de A4 rij. Bij Amstelveen sla ik af en rij de A9 op en daar is het raak, langzaamaan rijden. Ohhhh, nu wordt het weer krab, gelukkig duurde de file niet al te lang.

Het wordt inderdaad mooi weer, heerlijk weer, zonnetje, bijna geen wind, genieten. Tuurlijk wordt er ook nog getraind, wat doen we zoal?

Achtje

Als eerste mogen Blaine en ik een achtje lopen, dit is vast en los volgen. Ik moet mijn best doen zoals altijd om Blaine bij me te houden en haar aandacht te krijgen. In het begin doe ik het met worst, later niet meer. Het gaat best goed, los volgen ook. De trainer vindt dat ik mijn hand hoger moet houden, het helpt wel, alleen mag dit weer niet tijdens het GG examen….

Achteruit vooruitsturen

Je weet wel, de hond zit voor je, arm omhoog, de hond draait zich om en haalt de dummy die dus op enige afstand achter hem lag. Dit hebben we nog nooit gedaan hier op de training en de trainer legt het goed uit. Blaine kent dit spelletje wel en we hebben natuurlijk een voorsprong. Blaine en ik staan bij een paaltje en samen lopen we ongeveer 20 meter (oh ik ben hier heel slecht in) vooruit en ik leg een dummy neer op de plek die de trainer van te voren aanwees. We lopen terug naar het paaltje en laat Blaine voor me zitten. Allemaal zijn we overtuigd dat Blaine naar rechts gaat draaien, daarom breng ik mijn rechterarm omhoog. Nee hoor, Blaine draait linksom en ze vertrekt al voor ik iets zeg. Ze vindt dit altijd een leuke oefening en doet het graag. Ze rent op de dummy af, pakt het en geeft het heel mooi aan mij. “Doe het nog maar een keer”, zegt de trainer, ze is natuurlijk te vroeg vertrokken. Nu laat ik Blaine zitten en breng zelf de dummy weg, ze blijft heel braaf zitten. Beide handen breng ik voor mijn borst en wanneer Blaine naar me kijkt breng ik mijn rechter arm omhoog, omdat Blaine meer naar rechts zit. Ze wacht nu netjes op mijn commando “vooruit” en haalt en brengt de dummy perfect. We doen de oefening nog een keer, maar nu moeten de honden bij het paaltje blijven zitten en moeten we zelf de dummy wegbrengen. Perfect gaat het. Oh en ook bij deze oefening moet ik mijn territoriumfluit gebruiken, wat ik natuurlijk steeds vergeet.

Blijf uit zicht

Hier in Vinkeveen staat een mooie afzetting wat ideaal is voor het blijven uit zicht. Ik kies voor de zittende versie, omdat het al zo moeilijk voor Blaine is als ze mij niet ziet. Ik ga achter het scherm staan en al snel word ik geroepen, Blaine staat. Ik laat haar weer zitten, zeg ferm “blijf” en ik loop weer weg. Nu houdt ze het zeker een minuut vol, ik word ook geroepen na die minuut, want 2 zou echt te lang zijn. Dit is echt voor het eerst op een training dat ik zo lang uit zicht ben geweest. Een mijlpaal.

Twee apporten

Eerst gooit de trainer een dummy hoog in de lucht en is het een gewone apport. Ze vertrekt iets te vroeg, maar verder gaat het prima. Meteen hierna legt de trainer een dummy op dezelfde valplaats van net neer en is het een ‘vooruit’. Dit gaat ook heel goed, wel floot ik iets te vroeg op mijn territoriumfluit. De tweede dummy is de rat en hier heb ik altijd wat meer overredingskracht nodig voor het afgeven.

Apport met schot

Wij wachten achter een haag en mogen niets zeggen tegen de honden. Niet één hond reageert wanneer het schot valt. Het is een markeer met schot, Blaine markeert uitstekend en brengt het ook uitstekend.

Een leuke les weer, gevarieerd en leerzaam, eigenlijk ging alles goed. Aan de koffie!!

Woensdag 8 februari

Koud

Echt heel erg koud is het deze ochtend in Mijdrecht aan de Kamillestraat. Ik hoef niet te vertellen dat Blaine er ook last van heeft.

Wat doen we zoal?

We beginnen met steady-oefeningen. Blaine wil niet erg zitten op het gras, ik denk dat het een beetje prikt vanwege opkomende brandnetels. Alleen ik zie ze niet, volgens mij overdrijft ze een beetje. Maar ze blijft goed zitten en wacht netjes tot ik terugkom. We herhalen deze oefening een paar keer.

Zitten op de fluit

Dit gaan we ook verder uitbouwen. Blaine stuur ik weg en ik moet al snel op de zitfluit fluiten, de trainer gooit een dummy wanneer ze stilstaat. Blaine blijft meteen stilstaan wanneer ik fluit, omdat ze niet meteen gaat zitten roep ik nog “zit”. Dit had ik niet hoeven doen, staan was ook goed. Nu mag ze de dummy halen, alleen waar ik sta zijn ook weer die mysterieuze plantjes en ze wil er niet op lopen. Via een omweg en met aanmoediging komt ze toch naar me toe. We doen het later nog een keer en nu gaat het prima, alleen mag ik wat enthousiaster zijn als Blaine zo braaf gaat zitten op de fluit. Dit heb ik vanmorgen vaker gehoord.

Sturen

Voor het eerst doen we de oefening naar links en naar rechts sturen. Ik zet Blaine op een afstand voor me neer, ik had de zitfluit moeten gebruiken. Rechts staat de trainer en hij gooit een dummy neer. Ik wacht tot Blaine me aankijkt, hou mijn handen voor mijn borst en dan steek ik mijn arm naar rechts uit en zeg: “ga daar”. Blaine rent naar de dummy en pakt het, weer is ze aan het trutten om het naar mij te brengen door die zogenaamde prikkende vegetatie. We doen de oefening nog een keer maar nu mag Blaine naar links gaan op mijn aanwijzing. De trainer vindt dat ik stil moet blijven staan, dus niet met mijn been naaar rechts of links uitstappen. En mijn hand moet vlak zijn met de palm naar voren.

Ruige riet

Via twee glibberige plankjes over het water lopen we naar het riet en de trainer legt overal dummy’s neer. Blaine is al helemaal gedreven. Ze zoekt uitstekend, niet heel snel maar wel gedegen en zoekt door. Ze heeft er één gevonden en ze rent naar me toe, dan vindt ze een andere dummy en ze wisselt. Dit vindt de trainer uit den boze, maar het leed is al geschied. Ik beloon Blaine, maar ik doe het niet erg enthousiast volgens mijn medecursisten. Olaf roept: “ze heeft zich rot gezocht en dit is haar beloning?” Oké, oké volgende keer zal ik uitbundiger zijn. Het feit is dat ik het zat ben en zo langzaamaan versteend alles van de kou. Maar daar heeft natuurlijk iedereen last van. Volgens mij is ook het vetlaagje van mijn voeten en handen verdwenen, ik had nooit zo’n last van koude voeten en handen. Dit is heus niet de eerste keer dat ik onder deze omstandigheden train, het is wel eens kouder geweest. Blaine mag hierna nog een keer zoeken, maar het duurt aanzienlijk langer eer ze een dummy vindt. Het mooie is dat ze goed zoekt en resultaat heeft.

Nat pak

En weer terug over de glibberige balkjes over een slootje. Maar nu val ik niet bijna in het water, maar Blaine wel. Ze gaat veel te wild, op zijn Blaine’s dus, over de balk,  glijdt uit en valt gedeeltelijk in het water. Gelukkig is het niet al te diep en valt de natheid mee, want wat niet meevalt is natuurlijk de kou. Met deze temperaturen wil ze als korthaartje niet nat zijn. Straks in de auto krijgt ze een lekker dekje om.

Afsluiter

We sluiten af met een markeer en dat doet Blaine uitstekend.

Ik ben tevreden, ze heeft goed gewerkt. Aan de koffie.

Woensdag 1 februari

Veel te laat komen we aan in Hilversum. Wat een verrassing, het is hier prachtig, een mooi heide landschap.

Blaine en ik mogen meteen meedoen met een steady oefening. Blaine blijft 38 seconden zitten, ik sta met mijn rug naar haar toe. Veel apporteer oefeningen, ook moet Blaine over een boomstam springen. Geen probleem, ze vindt alles leuk. Op herinnering zoeken zit er ook bij, leuke oefening en ook dit gaat goed. Markeeroefeningen gaan voor de helft goed, de eerste markeert Blaine prima, de tweede niet.

Heide

Blaine kent dit niet. De eerste keer rent ze door de heide naar haar apport, maar terugrennen doet ze niet meer. Het gaat een stuk voorzichtiger nu, ze vindt de scherpe heidetakjes niet fijn. Tutje. Gelukkig gaat het dankzij de trainer later beter, hij probeert weer de vaart erin te krijgen. Met een markeer moet ik snel achter een boom gaan staan wanneer Blaine vertrekt. Als ze op de terugweg ziet dat ik er niet sta, gaat ze wel rennen en dat klopt ook. Mooi opgelost.

Tuut tuut tuut tuut

We oefenen het teritorium fluitje nog een keer, Blaine doet het echt goed. Zodra ik fluit gaat ze zoeken. Ik moet het nu uitbreiden door de dummy een stuk verder neer te leggen. Tussendoor tijdens het wachten oefen ik zelf het afliggen en blijven.

Woensdag 25 januari

We trainen op de Bosdijk bij Breukelen, we zijn mooi op tijd en het is weer een koude ochtend. Ik verkijk me erop, heb me iets minder warm aangekleed en daar krijg ik later een spijt van. Oh wat heb ik het koud, in het begin gaat het wel, maar er staat een stevige wind en dat voel ik en niet alleen ik.

Wat doen we zoal?

We beginnen met wat gehoorzaamheidsoefeningen. We lopen een ‘achtje’, aan de riem en los, het gaat best goed. We doen het blijven uit zicht. Omdat dit al een hele uitdaging is, begin ik met zitten uit zicht. Hoe lang heeft ze het volgehouden? 30 seconden?

Apporteren

Weer veel apporteeroefeningen en vooruitoefeningen. Waarbij we beginnen met de dummy zelf weg te brengen om het goed te markeren, zodat Blaine de juiste richting op rent. Het gaat heel goed deze oefeningen. Het wordt wel een uitdaging als Blaine een ratte- of konijnendummy pakt, hier rent ze eerst een rondje meer eer ze het brengt. Ook doen we een dubbelapport.

Territoriumfluit

Blaine heeft dit helemaal door, als ik dit toontje fluit gaat ze zoeken, heel mooi om te zien.

Verloren zoek

Blaine zoekt goed, niet snel, maar gedegen, moeilijkheden lost ze op. Ze kan niet verder door bramenstruiken, ze kruipt er onderdoor en zo gaat ze heel diep het bos in. Te diep, want de dummy ligt vrij vooraan. De trainer gooit nog een dummy neer en die vindt ze uiteindelijk.

Conclusie

Ik ben tevreden, leuke les en we gaan snel aan de koffie voordat ik in een ijsklomp verander. Blaine krijgt een lekker jasje aan terwijl ze in de auto op mij wacht.

Woensdag 18 januari

Koud

Echt heel koud is het vanmorgen, ik heb een hekel aan handschoenen en heb ze bijna nooit aan, maar nu wel. Ook heb ik genoeg kleren aan, sinds ik bijna 10 kilo ben afgevallen is mijn vetlaagje weg en dat merk ik. Een T-shirt, met fleece trui en mijn winddichte vest heb ik onder mijn dikke Dear Hunter jas aan. Verder mijn – nu veel te grote – winter Deer Hunter broek en onder mijn normale dikke sokken van Hemker en Becking heb ik nog een paar dunne sokken aan in mijn Le Chameau laarzen, die mij al 9 jaar beschermen tegen natte voeten en kou. Het helpt, want buiten mijn handen, heb ik het niet koud. Wat heeft Blaine aan, niets! alleen haar kortharige vacht en dat is best zielig, ik heb wel een dekje mee, maar die doe ik later in de auto pas aan terwijl wij koffie drinken.

Wat doen we zoal?

Blijven, weglopen, weer terug, volgen, dummy neerleggen en weer terug, vooruit sturen en apporteren. Voor elkaar gooien we een dummy op voor een markeer. Het gaat best goed. We herhalen deze oefening een aantal keer en we rouleren, Blaine doet het prima. Ook komt er nog een variatie in met een verleidingsdummy. Blaine heeft hier helemaal geen aandacht voor, ze wil zo snel mogelijk haar dummy aan mij geven. Die verleidingsdummy heeft ze niet echt gezien en de trainer maakt haar er op attent, ze haalt en brengt het.

Bewegen

Het is belangrijk dat we in beweging blijven, het is echt koud voor de korthaartjes Madgy en Blaine. Wat denk je? de Münsterlander blijkt ook een kou kleun te zijn met al haar haren.

Zoeken

Bij de sloot is een mooi stukje met wat ruigte, wat kluiten hoog gras/begroeiïng, gevormd in een cirkel. De trainer gooit hier verschillende dummy’s in en de honden mogen dit zien. Met een ‘vooruit’ moet ik Blaine naar de dummy’s sturen, dit gaat niet goed. Ze rent schuin naar rechts en zoekt naar een dummy. Die vindt ze niet en gaat voor zichzelf naar muizen zoeken. “Wat nu?”, vraag ik. “Roep haar naar je toe”. Dat doe ik, maar ze luistert niet en gaat alsnog naar de plek waar de dummy’s liggen en pakt er één. Een mooie, ze heeft een rattevacht uitgekozen, wat mij eraan herinnert dat ik er ook meer mee moet werken. We doen de oefening nog een keer en nu gaat het goed, ze zoekt goed en vindt een dummy. Een aantal weken geleden, dezelfde plek, bakte ze er niets van.

Territoriumfluit

“Hoe leren we dit aan”, vraagt Jet. De trainer pakt meteen de gelegenheid aan en maakt er een oefening van. Blaine en ik mogen als eerste. Blaine moet in de cirkel met ruigte zitten, om haar heen liggen dummy’s verstopt. Ik sta een stukje bij haar vandaan en fluit mijn territorium toontje. Wat doet ze? Op dit fluitsignaal reageert ze niet, ik zeg: “zoek, zoek, zoek”, voor de duidelijke orde, zo hebben we dit afgesproken. Even twijfelt ze en dan draait ze zich om en zoekt en vindt een dummy. Nog een keer, zelfde verhaal. Nu zie ik dat ze even naar links kijkt wanneer ik mijn territoriumfluit gebruik, maar ze blijft toch zitten. Ik zeg weer: “zoek, zoek, zoek” en weer zoekt en vindt ze een dummy. Nog een keer, zelfde verhaal. Ik gebruik mijn territorium fluit en nu draait ze zich meteen om en zoekt en vindt een dummy. Ik vind het zo knap en zo leuk om te zien, trots op mijn pupje. De anderen vonden het ook mooi om te zien, helaas ging het bij hun honden wat minder.

Markeer

Als afsluiter een markeer waarbij de dummy achter een heuveltje valt. Blaine heeft een beetje geluk want bij haar valt de dummy op het heuveltje en ze doet deze oefening prima.

Leuke les weer, Blaine heeft goed gewerkt en tot volgende week.

Woensdag12 januari

We trainen weer in Mijdrecht, maar dan aan de Kamillestraat. Dat van vorige week wil ik niet herhalen, nu zijn we zelfs een kwartier te vroeg. Er is een nieuwe voorjager met haar Münsterlander bijgekomen.

Wat doen we zoal?

Steady en apporteren

Blaine moet zitten en blijven, helaas komt ze weer overeind, de tweede keer gaat goed en ik loop weer terug naar haar. Dit herhalen we nog een keer en nu mag Blaine komen. De derde keer wordt een stuk moeilijker. Blaine moet zitten en blijven en ik loop naar de overkant waar een paaltje staat. De trainer gooit een dummy op, ik roep Blaine en ze moet naar mij komen, dat doet ze en dan mag ze de dummy halen. Het gaat goed.

Verder op een grasveld doen we weer wat apporteeroefeningen. Blijven, weglopen, komen, dummy apporteren. Ook blijven terwijl een dummy opgegooid wordt, het gaat best goed allemaal en ze blijft nu ook beter. Ik merk dat wanneer ik de riem om laat het blijven beter gaat….

Verloren zoek

Via een glibberige plank – dat over een sloot ligt – lopen we naar een ruig stuk land met veel riet. Ik laat eerst Blaine over de plank lopen en dan ga ik, ik heb niet zoveel zin om in de sloot te vallen. De trainer gooit veel dummy’s in het riet en loopt in een U-vorm. Blaine mag als eerste zoeken, ze rent vooruit en zoekt. Ik zie haar niet meer, maar de trainer geeft een knikje als teken dat ze de dummy heeft. De tweede keer gaat ook goed, ze rent heel ver, loopt bijna de hele U-vorm en weer het teken dat ze de dummy heeft.

Lol

Wanneer we terug gaan via de plank, laat ik Blaine weer eerst naar de overkant gaan. Ik volg en Blaine komt terug lopen, nee dat is niet de bedoeling. Blaine wordt uitheinig en dan is het oppassen geblazen. Aan de overkant is het heel glibberig, Blaine springt tegen me op en ik val bijna. Ik kan me nog net vastpakken aan een paal die er staat. Blaine blijft lollig doen en springt weer tegen mij op. Weer is de paal mijn redding, anders had ik echt in de sloot gelegen. Ik zie mijn mede-voorjagers aan de overkant en zij bekijken het met open mond, daarna komen ze niet meer bij van het lachen. Ja, ja lach maar.

Markeer

Bij een sloot kunnen we een mooi markeer oefening doen op een mooi grasveld met muizenholen dat wordt wel duidelijk. De trainer staat aan de andere kant van de sloot en gooit de dummy naar de overkant. Met een apport stuur ik Blaine weg, ze rent recht op haar doel af, maar helaas stopt ze te vroeg. Nu is het geen markeer meer, ze zoekt wel, maar vindt de bumper niet. Ze besluit om wat anders te gaan doen en zoekt naar muizen. Nu wordt het een moeilijk verhaal, de trainer gooit nog een dummy en nog één en de laatste vindt ze en komt het netjes brengen. Pff

Nog een keer

Maar dan aan de andere kant. Het gaat iets beter, ze krijgt ook meer wind. Het zit er op, we gaan koffie drinken.

Woensdag 5 januari

Een nieuw jaar

De wandeling met de drie honden loopt wat uit, ik heb een strakke planning ’s morgens met de jachttraining en nu ben ik 8 minuten te laat. Aan het verkeer ligt het niet, het is rustig nu velen nog met kerstvakantie zijn en het is best aardig weer.

Blijven

Deze oefening komt in veel verschillende variaties terug. Eerst moet Blaine blijven, ik leg een dummy neer bij het paaltje verderop. Het staat net iets te ver, want ze komt naar me toe. Terwijl ik voor de zekerheid al achteruit wegliep. Jammer. Ik moet terug lopen en nu samen met Blaine de dummy bij het paaltje neerleggen en weer terug lopen. Met een ‘vooruit’ – waarbij ik haar een heel klein beetje vasthoud aan haar halsband die speciaal voor dit soort oefeningen bedoelt zijn – rent ze naar de dummy en rent weer mijn richting uit. Ze is zo blij dat ze me voorbij rent en ik mijn best moet doen om haar bij me te krijgen, vervolgens geeft ze de dummy zittend af nadat ik zo’n 10 seconden wacht. We doen deze oefening nog wat keren in verschillende variaties. Het blijven gaat beter en het afgeven ook.

We doen best veel, we zijn maar met z’n drieën. Anita neemt altijd veel tijd in beslag, maar dat is prima, wij doen wat gehoorzaamheid oefeningen.

Dubbel apport

De dummy wordt door Martine opgegooid. Rechts van mij gooit Benno de dummy op. Blaine mag eerste dummy halen en ik probeer haar een beetje te blokken zodat ze de tweede niet gaat halen. Vol vaart rent Blaine naar de eerste dummy, maar ze vindt het niet meteen. Ze moet zoeken nu, het duurt even en dan vindt ze het. Ik zet haar in voor de tweede dummy en dat gaat heel goed. Hoe komt het nu dat ze de eerste dummy niet kan vinden? Volgens de trainer rent ze naar het paaltje waar de dummy tijdens de andere oefeningen steeds lag, maar tot haar verbazing ligt er niets. Dan moet ze omschakelen, dat duurt eventjes en ze moet nu haar neus gebruiken. Dat doet ze ook want ze vindt de dummy. Martine had de dummy per ongeluk wat verder weg van het paaltje gegooid.

Verloren zoek

In het bos gooit de trainer veel van die kleine ronde dummy’s neer, de honden moeten het zoeken. Blaine zoekt goed, neemt ruim afstand en komt vrij snel terug. De tweede keer gaat het mis en jaagt ze ver weg en vindt iets om uit te graven. Ze wil weer een muis homeless maken.

Leuke les weer, afwisselend en we hebben veel gedaan.

2016

Woensdag 28 september

sized_imgp5731Vanmorgen begint onze nieuwe jachttraining. Heel wat anders, een hele nieuwe groep, een nieuwe trainer, nieuwe locaties en een nieuwe jachtclub. We trainen bij Hond en Taal, jachthondenschool De Ronde Venen. De trainer is Benno Wendt, aardige man, wel kordaat, duidelijk en geeft trainingen op een positieve manier. Dit alles staat me zeer aan.

Kleine groep

Ik heb nog nooit met zo’n kleine groep getraind, heerlijk, het betekent dat er weinig wachttijd is en daar moet ik ook weer aan wennen, we zijn constant bezig. De honden vervelen zich niet. We zijn met een Vizla, een Duitse Staande Draadhaar, een Labrador en wij. De hondjes zijn wel jonger dan Blaine, zij is echt de oudste.

Appèloefeningen

Dit bestaat uit volgen, zit en blijf best op een grote afstand en dat gaat niet goed. Nieuwe omgeving, nieuwe honden en mensen. Voorkomen, best veel dus. Het volgen gaat heel goed en ik mag het ook ‘los’ proberen, ook dat gaat goed, wel met snoepje uiteraard. Maar dat laat ik al snel in mijn zak zitten en hou mijn hand in mijn jaszak. Dit heeft haar grote aandacht.

Dummy’s

Steeds verder en moeilijker wordt een dummy weggelegd en die moet Blaine halen. Het gaat aardig, wel meteen halen en pakken, maar nog niet zittend afgeven en veel laten vallen. Volgen en de dummy in de bek geven, dit gaat ook rommelig.

Territoriumfluit

Dit heb ik echt nog nooit gedaan met Blaine, met Maddy ook niet, wel met June. De trainer legt een dummy in het gras, een beetje verstopt. Blaine is aan de riem, die een beetje te kort voor dit was, ik moet een speciaal fluittoon gbruiken om aan te geven dat de dummy vlakbij ligt. Ik leer dat door mijn hand voorwaarts naar beneden te bewegen en meteen het speciale fluittoontje gebruiken. Blaine moet de dummy zoeken, het ligt niet ver, dus dat gaat best goed. De trainer gebruikt een andere toonssized_284-oefendag-2016-mjo_0009-b-liana
oort, m
aar dat lijkt te erg op mijn komen fluit. Ook gebruikt hij een andere fluit, 1 fluit, waar hij alles meedoet. Toch is hier wel wat voor te zeggen vind ik, maar ja de andere honden hebben natuurlijk ook mijn verschillende fluittonen geleerd. Deze oefening snap ik zelf nog niet goed en ik moet bij de andere kijken en het begint duidelijk te worden. Ik moet dit oefenen, een langere lijn gebruiken, zodat Blaine de ruimte krijgt om te zoeken en meteen het zoekfluitje gebruiken, net zolang tot ze de dummy heeft.

Markeer

We sluiten af met een markeer, dit gaat helemaal goed.

Huiswerk

Zoekfluitje goed leren en Blaine moet de dummy langer in de bek houden. Het was leuk, veel gedaan en kijk uit naar volgende week. Nu is er koffie.

Woensdag 5 oktober

Met z’n drieën

Weer trainen we op dezelfde plek als vorige week, maar een andere ingang en ik heb moeite om het te vinden. Nu is het groepje nog kleiner, de Flatcoat is er niet en zijn we met 3 man en hond over. Het zwaartepunt ligt toch op het apporteren, terugbrengen, het blijven en netjes afgeven. Het hoeft nog niet zo netjes, maar wel graag dat de dummy zolang mogelijk vastgehouden wordt. Het is zo fijn dat ik tips krijg en dat Blaine en ik de oefening net zolang kunnen doen tot het aardig goed gaat en wat het beste voor ons werkt. Ik heb de neiging om de dummy te snel aan te pakken. Waarom? ik wil voorkomen dat ze de dummy laat vallen. Ik weet uit ervaring dat dit wel goed komt. De trainer raadt aan om de lijn aan te laten bij Blaine, wanneer ze bij me is moet ik de lijn aanpakken, mij omdraaien en nog een stukje volgen met haar. In de praktijk loopt het iets anders, ze rent me voorbij, ik kan niet zo snel de lijn pakken, maar als ik het heb volgt Blaine mij keurig met dummy in bek.

Blijven of niet

Een heikel punt is het blijven, thuis gaat het best aardig, op GG gaat het goed, maar hier op de jachttraining wil het nog niet erg lukken. Spannende omgeving, dummy’s, nieuwe honden. Het beste gaat het als ik achteruit wegloop, ik probeer haar niet aan te kijken. Ik kan echt niet te ver weglopen, want dan komt ze geheid achter mij aan. We doen deze oefening op verschillende plekken met verschillende afstanden.

Volgen

Dit gaat echt heel goed, aan de riem en los. Al moet ik met losvolgen wel meer mijn best doen om de aandacht van Blaine vast te houden.

Tussen de appels

We doen ook nog wat oefeneningen in de boomgaard. Eerst legt de trainer 3 kleine ronde dummy’s weg in het gras. Rare dummy’s, nog nooit gezien. Ik moet Blaine gewoon wegsturen met een ‘zoek apport’ en ze zoekt meteen. De eerste is vrij snel gevonden, de tweede duurt iets langer en de derde vindt ze ook makkelijk. Heel leuk deze oefening.

sized_009-oefendag-2016-mjo_8571-bLos

We sluiten af met een markeer, ik moet Blaine los voorbrengen. Wel laat ik de riem om. Ze blijft zitten, markeert goed en komt heel goed terug.

Na de les mogen de honden los, Mus kan niet los en Blaine rent rondjes achter haar aan. We moeten ze stoppen, het is niet te doen met één hond aan de lijn. Lol hebben ze wel. Best een leuke les.

Woensdag 12 oktober

We trainen in Vinkeveen en we zijn weer met z’n vieren. Het is best fris, zeker wanneer we op het open veld staan. Achter de beschutting is het goed te doen. Blaine is druk! Verschrikkelijk, ik moet alle zeilen bijzetten. Ze wil natuurlijk rennen hier, maar dat kan niet en dat frustreert. Ze gaat zelfs af en toe in de aanval, mijn rode fleecevest doet gewoon dienst als een pakwerkerspak. Het is dik en een goede bescherming voor mijn arm.

Schotten

Er staan twee wat kleinere afscheidingen van gaas waar klimop tegenaan groeit en één grote. Hier doen we veel oefeningen. We oefenen het blijven en komen tussen twee afscheidingen waar een smal gangpaadje is. De honden kunnen geen kant op en dat is heel prettig. Het gaat best heel goed, Blaine houdt de dummy echt langer vast. Ook oefenen we op deze plek het brengen van een dummy. Kortom allerlei oefeningen. Ook het blijven.

Dummy

Heel leuk is de oefening waar de trainer een dummy over het hek gooit. Blaine denkt eerst dat het in het gangetje ligt, maar dat is niet zo. Op de plek waar de dummy overheen is gegooid ruikt ze en dan rent ze om en vindt de dummy, echt mooi gedaan. We doen dit nog een keer, maar dan wat moeilijker en hier heeft Blaine meer moeite mee. Ze moet om de grote afscheiding heen en dat vindt ze lastig. Maar het komt goed, want ze vindt en haalt de dummy.

Volgen

Er is meer verleiding nu en ik heb veel moeite om Blaine bij de les te houden. Het lukt met stukjes worst, het is aanpoten. Ondanks de koude wind, mijn fleecetrui en dikke fleecevest van Aigle heb ik het niet koud.

Water

Er is een strandje hier, de trainer gaat in het water staan en gooit een bumper ver in het water. Helemaal enthousiast is Blaine bij de andere honden, hopelijk ook bij haar eigen oefening. Ja hoor, ze rent naar het water, stapt er iets rustiger in, maar al snel versnelt ze en zwemt naar de dummy. Het afgeven gaat gepaard met een aantal rondjes rennen door het zand. We doen het nog een keer, maar dan staan Blaine en ik verder van de waterkant vandaan, prima gaat het. Al laat het brengen weer te wensen over.

Voorkomensized_010-oefendag-2016-mjo_8576-b

Laatste oefening, ik moet heel ver weg staan en Blaine voorroepen. Als een speer rent ze naar me toe, ze kan nooit op tijd stoppen met deze vaart. Weer geef ik het koekje laag en ze springt niet tegen me op. Dat doet ze later wel, met de rie
m omdoen.

Aan de koffie en koek, een leuke bijkomstigheid is dat we wat opgepompte/pimte dames tegenkomen in deze rijke omgeving. En dan denken ze dat ze mooi zijn….. Volgende week geen training.

Woensdag 26 oktober

De plaats

Ik moet in de buurt van Breukelen zijn, de Nieuwe Aa, heb jij er wel eens van gehoord? ik niet. Oh die stomme navi. Ik heb al meer gezegd dat ik vaak ruzie heb met de ingebouwde navigatiesysteem en vanmorgen weer. Hij stuurt me goed op weg, we arriveren in het dorpje en dan gaat het mis. Ik hoor: “u bent gearriveerd”. Wacht eens even dat kan helemaal niet. Dit is niet de Bosdijk! Heeft dat stomme apparaat weer een eigen weg gepakt i.p.v. wat ik heb ingetikt, ik let even niet goed op en ja hoor. We zijn al laat, want door al dat overgeven werd het qua tijd er niet makkelijker op. Dan heb ik het nog niet over de files, want hé, het is wel spits en het is de randstad.

De oefeningen

Veel volgoefeningen en steadyness oefeningen. Dit gaat steeds beter. Het is zo fijn dat je het net zolang kan oefenen tot het goed gaat. Blaine houdt ook de dummy steeds langer vast. Maar Blaine is niet in haar hum, ze heeft flink overgegeven vannacht en is echt ziekjes. In het begin neemt ze geen koekjes, maar gelijdelijk aan komt de omslag en neemt ze af en toe een koekje aan, steeds meer. Ik zie dat ze beter in haar vel komt, dat is een stuk fijner dan een dood muisje in je handen. Verloren zoek gaat ook goed, het ligt niet diep. Blaine gaat wind halen en vindt de dummy.

De les vliegt weer om, het is leuk, afwisselend en we zijn constant bezig. Helaas een hele rustige Blaine, volgende week mag ze weer gewoon druk zijn hoor. Ik heb koffie meegenomen, dat is ook de reden dat ik gekomen ben. Anders had ik afgezegd, vanwege het ziek zijn van Blaine.

Woensdag 2 november

We trainen in Mijdrecht, qua tijd en plek is dit de beste locatie. We komen ruim op tijd aan, Anita is er ook al en zij laat de hond uit. Ik besluit om Blaine ook even te laten lopen. Nog steeds geen trainer en Onno is ook al gearriveerd. Blijkt dat we bij de verkeerde parkeerplaats staan, Ik ben zo blij dat ik niet de enige ben. Het blijkt onze fout ook niet te zijn. We hebben de verkeerde route gekregen….

sized_276-oefendag-2016-mjo_9974-bDe oefeningen

Het volgen is wel eens beter gegaan, met los volgen moet ik alles uit de kast halen. Wat echt goed gaat zijn de ‘zit’ en ‘blijf’ oefeningen. Ik kan nu zelfs een dummy neerleggen en Blaine blijft zitten. Word ik onzeker dan gaat het meteen mis, dan weet Blaine het ook niet meer en gaat staan, is de uitleg van de trainer. Blaine ligt en moet blijven, ik loop terug en ik twijfel, ga ik achterlangs of gewoon voorlangs om aan haar rechterzijde te staan. De baas moet zeker van zijn zaak zijn, dat blijkt maar weer. Blaine blijft zelfs los naast me zitten terwijl de trainer op afstand een dummy neerlegt. De dummy vindt ze niet snel, dat is dan jammer. Volgens de trainer gebruikte ze totaal haar neus niet.

Sleep

Geen 1 x getraind bij Rijn en Duin, dat vindt ik zo kwalijk. Nu doen we het wel. De trainer trekt een spoor met een met eendengeur gesprenkelde dummy. De wind komt uit het westen, rechts is een sloot, het spoor ligt langs slootkant, zodat er voorkomen wordt dat de hond het hele veld overzwerft. Heel goed punt vind ik dit. Wij staan tussen het spoor en de sloot. Blaine pikt het spoor snel op en loopt rustig, maar zeker en gedegen op het spoor. Even stopt ze, maar ze pikt het goed én zelf weer op. Ze komt al snel bij de dummy en kijkt me aan. ‘Moet ik die nu pakken?’, lijkt ze te vragen. Ik kan mij inhouden om niets te zeggen, ze pakt de dummy en brengt het netjes. Blaine krijgt na afloop zelfs complimenten van de trainer. Ik heb dit bij Blaine als pup wel eens geoefend, maar dat leek nergens op. Dit wel dus.

Leuke les weer en we gaan aan de koffie.

Woensdag 9 november

Waar?

In de Nieuwer Aa, ik krijg op mijn navi berichten over file en wil ik omrijden? Nee dat doe ik niet en blijf over de oorspronkelijke route rijden. Gelukkig valt het mee met de file en zijn we mooi op tijd. Al weet ik even niet meer waar we moeten parkeren. Ik besluit even te wachten tot er misschien nog een cursist aankomt. Ik zie twee auto’s aankomen, maar herken de auto niet. Ik rij toch weer naar achteren en daar zie ik Martine net uitstappen. Mooi op tijd.

We doen weer veel steadyness oefeningen, Blaine blijft steeds heel mooi zitten, ondanks de modder. Ze wordt zelfs gehinderd door de Vizla, die losbreekt tot ontsteltenis van zijn baas. Ze komt weer naar me toe, ze gaat zitten en blijft. Super knap. De dummy’s haalt ze mooi op en geeft het zittend af, echt waar. Twee keer laat ze de dummy vallen, maar ik kan “vast” zeggen, ze pakt het weer en geeft het alsnog zittend af. Ze is hier zo in gegoroeid, mooi om te zien. Het volgen gaat niet zo goed, ik verslap ook en daar wordt onmiddelijk misbruik van gemaakt en hier lopen heel veel konijnensporen.

Vooruit

Ik moet het zonder riem doen, niet vasthouden, zelfs niet aan de halsband. Ik wacht zelfs met ‘het vooruit’ sturen. Super gaat het. Tweede keer vertrekt ze wel iets te snel, maar die oefening was ook moeilijker. Verloren zoek, los voorgebracht, gaat ook heel goed, twee keer mag ze het doen. De trainer pakt de oefening ‘vooruit’ anders aan. Hij vindt dat ik de teritoriumfluit moet gebruiken of ‘zoek zoek zoek’ moet zeggen wanneer Blaine bij de dummy’s is. Want zo gaan ze niet zwerven op het veld, als ze per ongeluk voorbij de dummy’s rennen of niet goed uitkomen. Zit hier wat in? Misschien wel, ik ga het proberen. Misschien voorkomtd dit het ‘omkijken’ wel, wat de honden vaak doen wanneer ze eenmaal op de zitfluit moeten zitten.

sized_283-oefendag-2016-mjo_9997-bDubbel

Eerst moet Blaine een dummy halen met een apport, die net door de trainer is neergelegd, vervolgens moet ik een ‘vooruit’ geven bij het andere pad.

Woensdag 16 november

Vandaag geen jachttraining.

Woensdag 23 november

Ik kan echt merken dat Blaine niet fit is, ze is een stuk rustiger en minder enthousiast. We zijn in het Amsterdams Bos, ook hier ben ik nog nooit geweest. Wat is het hier groot! Ik rij naar een manege toe, lees de route nog een keer en zie dat ik verkeerd ben, ik moet naar een hockyclub. Gelukkig is net de trainer gearriveerd en weet ik dat ik goed zit.

Wat doen we zoal?

Veel steadyness en dit gaat tegenwoordig heel goed, verschillende vormen. Eén licht ik toe: de trainer heeft lokduiven neergezet, ik moet een eind van Blaine gaan staan, ik roep en Blaine rent door de lokduiven naar mij toe. Ze wordt niet afgeleid door de duiven, de andere twee honden snuffelen aan de duiven, dit doet Blaine weer bij latere oefeningen. Een verre ‘vooruit’ gaat niet helemaal goed. Blaine rent goed vooruit in de juiste richting, maar ze stopt te vroeg en snuffelt op de grond. Ik had haar eigenlijk terug moeten roepen, maar dit hoorde ik niet. Wel rende ze net op dat moment door naar de duiven waar de dummy ligt, ze pakt het en komt terug, ze geeft het zittend af. De tweede keer doet ze precies hetzefde. Als laatste een ‘verloren zoek’, dit kan beter en enthausiaster, ze blijft zoeken al duurt het wel lang eer ze de dummy vindt. Konijnensporen toch interessanter?

De les vliegt weer om, het was weer erg leuk. Ben benieuwd waar we volgende week trainen.

Woensdag 30 november

We trainen in Meidrecht

Veel apporten doen we en volgen op linie. De trainer komt steeds naast een andere hond lopen en door middel van duwen probeert hij de hond te corrigeren. De apporteeroefeningen bestaan uit twee apporten. Het zijn eigenlijk markeerapporten en ik moet Blaine wat schuin naar de eerst gegooide dummy sturen. Ik probeer haar rechts een beetje te blokken met mijn rechter been en geef de richting aan met een “Apport”. Het gaat goed! ze moet wel even zoeken, maar ze blijft in die hoek. Moet ik wel zeggen dat ik het een beejte heb afgekeken van Olaf en zijn Vizla. Stitch deed het zo goed. Blaine moet ook de tweede gegooide dummy halen, ook dit gaat vrij goed, ik geef haar wel de nodige ondersteuning. Ik ben trots op mijn meisje. We hebben deze oefening in allerlei variaties gedaan en we sluiten af met een verre markeer, ook dit gaat goed. Met een voldaan gevoel gaan we aan de koffie, nodig want ik heb het zo koud. Ik ben mijn vetlaagje kwijt, ja die had ik, omdat ik enorm (onbedoeld) afgevallen ben en dat merk ik nu met deze koude temperaturen.

Woensdag 7 november

Onze training valt in het water door een enorme file op de A 4 en de A 44. Zie week 49.

Woensdag 14 december

We trainen om 10.00 uur in een natuurgebiedje langs de 201 bij Uithoorn. Modderig is het er, het weer is aagenaam, beetjes mistig en droog.

Wat doen we zoal?

Heel veel apporteeroefeningen, weer in allerlei variaties. Het valt meteen op dat Blaine absoluut niet blijft zitten wanneer ik wegloop en dit deed ze echt goed. Kun je nagaan wat voor een invloed het heeft nu de gehoorzaamheidcursus twee weken geleden is afgelopen. Oefenen dus. Steeds loopt ze achter me aan wanneer ze moet blijven zitten. Ik word er erg kribbig van en mijn humeur is al niet te best, zeker niet wanneer ze ook nog eens bijna boven mij uit springt. Olaf moet er erg om lachen, grr. Uiteindelijk lukt het me om Blaine weer te laten blijven door achteruit weg te lopen waarbij ik haar niet aankijk en meteen kan corrigeren. Het apporteren gaat prima, ook het afgeven. Toch moet ik langer wachten wanneer ik de dummy aanpak. De dummy in haar bek doen werkt niet, dit moet ik thuis verder uitbreiden vind ik.

Draadhaar

Ze wil niet erg de dummy pakken, ze vindt vogels leuker. De trainer doet een expiriment met Blaine en Mus. Blaine moet haar jaloers maken, zodat ze de dummy wel pakt. Helaas pakt het anders uit, Blaine haalt prima de dummy, Mus rent naar Blaine toe om ook de dummy te pakken. Blaine wint en zo rennen ze rondjes lang achter elkaar aan. Expiriment mislukt.

Muizen

We staan nu op een stuk grasveld vol met muizenholen en luchtjes, laat het opgraven van muizen nu het favoriete spelletje zijn van Blaine. Maar Blaine moet wat anders doen. Een paar meter verderop gooit de trainer een dummy in een cirkel omringt door polletjes vegetatie, Blaine ziet dit. De trainer doet ook nog net of hij in die vegetatie een dummy gooit. Blaine moet met een ‘vooruit’ de dummy halen. Dit gaat net aan, ze rent er voorbij, maar ze wordt ook afgeleid door een loslopende hond. Blaine mag het nog een keer doen, ook dit gaat niet zoals het moet.

Dijkje

Dit moet een obstakel zijn, want de trainer gooit de dummy aan de andere kant van het heuveltje. Geen probleem voor Blaine, denk ik en zeg dit niet om op te scheppen, maar ik heb het in een andere vorm wel eens geoefend. Vandaag rent Blaine er niet al te happig naar toe, blijft staan op de heuvel en snuffelt. Muizen misschien. Wel een probleem voor Blaine dus. Ze mag het nog een keer over doen. Hetzelfde verhaal. De trainer vindt na afloop dat Blaine enthousiaster kan zijn met dit soort markeer oefeningen. Helemaal mee eens, maar net als haar moeder: ‘als ze wat anders in haar hoofd heeft’……..

Je begrijpt dat ik over deze training niet erg te spreken ben. Volgende week Vinkeveen en dat is voorlopig de laatste voor dit jaar.

Woensdag 21 december

Koud!!!

Vorige week ging het heel slecht, nu stukken beter. De apporteer oefeningen gaan best goed, ze is heel gretig. Na de mislukte inzet om Mus gretiger op de dummy te maken, maakt Blaine er weer een spelletje wanneer ze de dummy moet brengen. Heel veel rondjes van de baas worden er gerend. Gelukkig gaat het daarna beter, ik verhef mijn stem en dat helpt. Ook doen we de oefening steeds opnieuw tot het goed gaat. Ook lopen we lijnen doormiddel van ‘vooruit’. Het afliggen oefenen we en ik moet zeggen dat ik hier de laatste tijd niet veel aan gedaan heb. En dat is te merken. Er is een moeilijkheid omdat ik uit zicht moet staan, maar ik ben heel dichtbij. Blaine houdt het 10 seconden vol en dat is meteen de langste tijd, daarna gaat het alleen maar slechter. Gelukkig sta we niet helemaal voor paal, de andere twee bakken er ook niets van.  Het was weer een leuke les en nu hebben we kerstvakantie.

Woensdag 28 december

Kerstvakantie