Gedrag en Gehoorzaamheid EG C

Vrijdag 11 januari 2013

213sized_IMGP1250Start cursus Elemtaire Gehoorzaamheid C

Cursusleidster is wederom Jolet, alleen heb ik afgebeld. June is vandaag geopereerd en haar rechter oog is verwijderd. We hebben haar pas rond 16.45 uur opgehaald en ze heeft het zo zwaar. Ik ga vanavond echt niet trainen, daar staat mijn hoofd niet naar. June heeft mij nu nodig en ik laat haar niet in de steek. Jolet begrijpt het helemaal.

Vrijdag 18 januari

Heel koud

Ik ben de enige die de EG C doet. Verder bestaat de groep uit deelnemers voor de EG B cursus. Leuk om de Russische Herder Dyerza weer te zien, met haar train ik al vanaf de puppycursus. Alleen heeft ze vorig seizoen het EG B examen niet gehaald, vandaar dat ze het weer opnieuw proberen. Ook doet Djuna weer mee, de Newfoundlander. Er zijn nog twee Newfoundlanders en een Border Collie. Helaas zie ik de Ridgeback niet meer, Jolet heeft voor niets zoveel tijd in hond en vooral baas gestoken. Het is koud, er ligt een dik pak sneeuw en er staat een hele koude oosten wind. Vandaar dat ik voor het eerst een hond van ons een dekje om doe. Het vriest -5 graden en met die wind voelt het aan of het -10 graden is.

hoe gaat de eerste les

Goed! Maddy is braaf en luistert goed. Het volgen kan beter, ze gaat veel met haar neus naar de grond. En het afliggen is een beproeving met die sneeuw. Zitten gaat prima, terug plaats ook ondanks de sneeuw. Voorkomen gaat heel goed, tanden laten zien ook, staan ook. Wel vraagt Jolet dat ik af en toe moet zeggen dat ik een C’er ben. Ik vraag of ik het apporteer onderdeel met een dummy mag doen en dat is prima. Het gaat erom dat ze het apporteren. Ik mag het zo weggooien, Maddy mag er achteraan rennen, ze moet het pakken en hoeft het nog niet zittend af te geven. Maar dat moet ze van mij wel en ze apporteert de dummy perfect. Niets te klagen deze les.

Vrijdag 25 januari

‘Aan de voet’

Weer een prima les. Volgen gaat goed, af-liggen en blijf hebben we wel gedaan, maar gezien de vele sneeuw heb ik het voor deze keer zittend gedaan. Alle onderdelen werken we af. Voorkomen gaat goed, maar Maddy wil al uit zichzelf ‘aan de voet’ gaan zitten en dat is niet de bedoeling. Ze moet wachten op mijn commando. Daarom zegt Jolet dat ik dan maar een paar keer het ‘aan de voet’ niet moet doen. Zo luistert ze weer beter naar de commando’s.

213sized_IMGP1123Terug plaats

De oefening wordt verder aangepast. Jolet heeft een vak gemaakt met 4 pionnen en ik mag kiezen of ik zeg ‘plaats’ of ik zeg ‘vak’. Ik hou het op ‘plaats’. Maddy zit, ik doe de riem af en leg het naast me neer. Maddy moet ‘af’ en ik leg het doosje met koekjes bij de riem. Ik loop weg, wacht even en roep dan haar naam. Maddy zit voor me en moet ‘aan de voet’ gaan zitten. Nu zeg ik: “plaats”. En dat doet ze, ze loopt naar de riem en op mijn commando: “af”, gaat ze liggen. Ik loop snel naar haar toe en geef het koekje uit het doosje. Lekker getraind, ondanks de kou en Maddy had weer fijn haar dekje aan.

FEBRUARI

Vrijdag 1 februari

Vanavond gaan Maddy en ik niet naar GG-trainen. Morgen heel vroeg op, gisterenavond ook weggeweest, Maddy kan het avondje rust gebruiken en ik zeker ook.

Vrijdag 8 februari

Goed gedaan

Een leuke en goede training. Het is nog steeds koud en het af-liggen kan stukken beter. Eventjes gaat ze af, maar al snel gaat ze zitten. Terwijl ze de oefening ‘terug plaats’ wel goed doet en daar moet ze ook af. Verder heb ik niets te klagen.

Vrijdag 15 februari

Weer goed gedaan

Het wordt bijna saai, maar Maddy doet het weer goed. Zelfs het af-liggen gaat goed. Ze blijft keurig lang liggen, terwijl de New Foundlanders met hun dik behaarde lichamen het veela vertikte. Volgen gaat heel goed, staan doet ze ook steeds langer. En volgens Jolet gebruiken we ‘het kommetje’ allemaal anders met het tanden laten zien en niemand doet het goed. Moet toch eens kijken wat ze nu echt bedoelt. We moeten proberen om niet meer de handgebaren te gebruiken met het ‘aan de voet’. Ook ik gebruik mijn handen en armen, met het ‘voorkomen’ en ‘aan de voet’ moet ik het meteen uitproberen. En verrek ze doet het, moet zelf afkicken om het gebaar niet meer te maken, maar Maddy gaat ‘aan de voet’. Ze zit wel scheef naast me, maar dat geeft even niet. De ‘terug plaats’ oefening wil Maddy anders doen dan anders. Ze gaat af, ik leg de riem met het doosje bij haar neer en roep haar. Nu wil ze meteen het doosje naar me toe brengen, maar dat is niet de bedoeling. Even opnieuw en nu gaat het wel goed, de boef. Het valt me op dat de andere honden het nog niet zo goed doen en dat wordt nu toch tijd. Djirza en Djuna bakken er nog niet veel van, Djuna vertikt het om te gaan liggen en haar baasje maar hele verhalen vertellen tegen haar. “Ga nu af” en “toe dan” en “ze doet het niet hoor”. Na de les wil ze het nog een keer proberen en ik help haar, omdat Jolet even weggaat om haar hond in de auto te doen. Ik dacht dat een Weimaraner een harde kop heeft. Djuna’s baasje mag niet naar het vak toekomen. Ik open het doosje en haal er een brokje uit. Met geduld en volharding gaat ze liggen, yeah 1-0 voor haar baasje.

Vrijdag 22 februari

113sized_IMGP1090Een dekje voor deze ijskoude avond

Ik wil de oefening ‘terug plaats’ doen zonder doosje, maar dat vindt Jolet nog geen goed idee en ik mag dit doen nadat iedereen geweest is. Ik doe het niet helemaal goed. De riem en het doosje moet tussen Maddy en mij in liggen. Maddy moet goed in het vak liggen en bij de riem. Ik gebruik daarom toch nog maar het doosje, want dat werkt beter. Ook moeten we proberen om geen armgebaren meer te maken met het commando ‘aan de voet’. Het gaat nog best aardig ook. Verder is het een goede les en weer is het een ijskoude avond. Temperatuur onder nu, met een ijskoude wind, daardoor voelt het aan als -10 onder nul. Maddy heeft lekker haar dekje om.

MAART

Vrijdag 1 maart

Een aardige dag vandaag, niet te koud, in ieder geval een stuk beter dan de afgelopen weken. Jolet vertelt dat we volgende week een proefexamen hebben en nu vertelt ze wat we moeten weten en volgende week moeten we het zelf doen. Volgende week zijn we daarom langer bezig, leuk op mijn verjaardag. Goed opletten dus vanavond. Eerst volgen we voor- en achterlangs, ook volgen we met z’n allen. Weer krijgen we te horen dat belonen mag, het liefst zo min mogelijk. Voor en na een oefening mag wel. Het volgen gaat goed, wel wil Maddy af en toe met haar neus naar de grond en ze zoekt en vindt steeds stokjes. Erg irritant.

 • Terug plaats

Ik gebruik gewoon weer het doosje, dat lijkt me beter. Ik moet met het geven van een commando wachten tot ik mag. Maddy zit naast me en we volgen naar het vak, daar moet ze zitten. Ik doe de riem af en ze moet liggen, eigenlijk doet ze dit al en hier moet ik aan werken dus. Ik leg de riem en het doosje tussen Maddy en mij in, nu mag ze af en blijf. Ik loop terug naar mijn pion, op het teken van Jolet roep ik Maddy voor, maar ze gaat meteen al ‘aan de voet’. Niet de bedoeling, maar gebeurt dit tijdens het examen gewoon laten gaan. Op het teken van Jolet mag Maddy ‘terug plaats’, bij de riem gaat ze al liggen, ik loop er naar toe en ze krijgt een koekje uit het doosje.

 •  Af en blijf

Op het commando van Jolet gaat de riem af en ze mag gaan liggen, ik geef het laatste commando en loop 15 passen bij Maddy vandaan. Wanneer ze ‘af-ligt’ krijgt ze gewoon een koekje van mij. Maddy blijft keurig liggen. Halverwege de oefening staat een Newfoundlander op en later nog één. Het wordt te rommeling nu en we moeten terug naar de hond gaan, later doen we de oefening nog een keer, want zo werkt het niet. Dit gebeurt na de les en nu gaat het een stuk beter. Weer staat een Newfoundlander op, en na een minuut gaat de buurvrouw van Maddy, ook een Newfoundlander, naar Maddy toe. Ik loop snel naar Maddy toe. Gelukkig is de buurvrouw wel heel zachtjes en lief, met een koekje probeer ik Maddy te laten blijven liggen. Wel gaat ze steeds te vroeg zitten, nog voor ik naast haar sta.

 • 213sized_IMGP1261Sta en tanden

Ik moet een koekje gebruiken met deze oefening, het is niet anders. Maddy en ik moeten naar voren stappen en ik zeg “sta’. Met het gebruik van een koekje doet ze dat, ze moet blijven staan en Jolet betast haar. Het gaat niet helemaal goed, we moeten na de oefening naar achteren lopen en ik vergeet dit. Ook denk ik dat ik tijdens het betasten beter een koekje kan gebruiken, hetzelfde koekje voor het ‘staan’. Tanden laten zien gaat prima.

 • Voorkomen

Maddy zit naast me, ik doe de riem af, zeg “wacht” en loop 15 passen bij Maddy vandaan. Op het teken van Jolet roep ik Maddy, ze gaat slordig voor me zitten en ze gaat al ‘aan de voet’ zitten voordat ze mag. Ze mag pas op mijn commando en op aangeven van Jolet. Ik moet dan maar een koekje gebruiken of ik moet even oefenen met alleen de commando “kom voor”.

Aandachtspunten zijn vooral het ‘aan de voet zitten’ voordat ze mag en het ‘voorkomen’. Ook het ‘staan’ moet beter. Verder ging het best goed. Waarschijnlijk hebben we op Goede Vrijdag examen.

Vrijdag 8 maart

Proefexamen

 • Volgen:

prima, wel er goed op letten om geen koekjes te gebruiken, het beste is om de hand plat te houden

 • Terug plaats:

oké, alleen komt ze het doosje met koekje brengen wanneer ik “kom voor” roep. Jolet zegt dat ik het doosje aan haar moet geven voordat ik met deze oefening begin. Volgens mij deed ik dat met bij June ook. Verder gaat het ‘voorkomen’ en ‘aan de voet’ best goed.

 • Voorkomen:

best goed, ik gebruik een koekje zodat ze goed voor me zit. Wel wil ze weer zelf ‘aan de voet’ zitten, maar ik hou haar tegen.

 • Tanden laten zien:

Prima

 • Staan en betasten:

Staan gaat goed met koekje, ik hou dit even in mijn handen. Ze is wiebelig wanneer Jolet haar betast. Jolet zegt dat ik haar er aan moet helpen herrinneren dat ze Maddy niet betast tijdens het examen.

313sized_IMGP1547

 • Afliggen en blijven

Niet goed, ze komt twee keer overeind. Ze ligt ook niet helemaal op haar gemak. Toch is het veld best droog, daar kan het niet aan liggen. Jolet vraagt of Maddy er moeite mee heeft dat ze naast de twee Newfoundlanders ligt. “Nee toch?”, antwoord ik. Maar misschien is het wel zo denk ik later. De vorige les kwamen ze wel beiden overeind en de zwarte kwam zelfs naar Maddy toe. Jolet denkt dat het beter is dat ik met Maddy aan het einde van de rij ga liggen. Gaan we toch maar doen.

 • Afliggen tijdens het volgen:

Prima

 • Zitten tijdens volgen:

Prima

Dit is het dan, volgens Jolet zijn we allemaal geslaagd. Op het afliggen na ben ik best tevreden. Ik erger me een beetje aan een cursist die opmerkingen maakt in de trant van: “de wereld vergaat niet als je het examen niet haalt” en “wat is iedereen toch ineens nerveus”. Als dit je niet uitmaakt, waarom ben je hier dan? Maar ondertussen heeft ze wel flink geoefend want het gaat steeds beter met haar hond. Volgende week krijgen we van Jolet te horen waar we nog twee weken aan moeten werken.

313sized_IMGP1598Vrijdag 15 maart

Af-liggen moet beter

Het af-liggen en blijven gaat niet goed, weer staat ze twee keer op. Wat is dit nu weer? Jolet stelt voor om gewoon een dekje aan te doen. “Echt?”, “zou het gewoon doen”, zegt Jolet. “Of je moet nog een half jaar willen blijven”. Nou nee. Verder gaat het prima. 10 of 15 stappen voor het komen op bevel, 10 stappen voor af-liggen en blijf en 10 stappen voor terug plaats.

Vrijdag 22 maart

Kolder in de kop

Dat heeft Maddy, er staat een harde wind. De takken kraken en de blaadjes op het gras dansen in het rond en daar wil Maddy wel achteraan. Maddy is, zoals de hele week al, ook vanavond ondeugend. Volgen gaat best aardig, terug plaats gaat prima, afliggen gaat niet goed. Weer komt ze tot 2 keer toe overeind. Wat is dit toch? Twee weken geleden gingen wel twee Newfoundlanders naar haar toe, komt het daar van? Je zou het haast zeggen. Met het ‘voorkomen’ loopt ze achter me aan terwijl ik 15 passen bij haar vandaan loop. Ik heb toch echt “wacht” gezegd. Wanneer ze bij me is maakt ze weer zo’n sprong! ze springt bijna over me heen. De tweede keer doet ze het prima, wacht ook mijn commando ‘aan de voet’ af. Afliggen is nu het grote struikelblok.