Gedrag en Gehoorzaamheid B

Zaterdag 8 november 2014

examen GG-B, lees het verslag. En dit is meteen de laatste keer dat we voor het GG-B bezig zijn, vanaf nu gaan we voor het GG-1 examen trainen. Een nieuwe training en een nieuwe pagina, zie GG-1.

Maandag 3 november 2014

914sized_IMGP0077Stukken beter

Gelukkig gaan de oefeningen vanavond een stuk beter. ‘Terug plaats’, wil ik met een doosje met snoepje oefenen. Marrie geeft me groot gelijk. Maddy rent er vlot heen en gaat liggen, het doosje heeft ze niet eens gezien. Marrie heeft het druk om alle ‘last minute’ vragen van ons te beantwoorden. Ze heeft de regels voor het examen meegenomen en zoekt alles op. Nu nog onthouden….

Maandag 1 november 2014

Oefendag examen

Het gaat heel slecht, het volgen gaat slecht, ze heeft veel te veel aanmoediging nodig. Maddy gaat naast het vak liggen en ineens weet ze niet meer wat ‘staan’ is. Zullen we het er maar op houden dat het een slechte generale is.

27 oktober 2014

Het gaat best goed, zelfs het ‘terugplaats’ gaat in één keer goed. Ik heb echt geprobeerd om zonder armgebaar de ‘staan’ oefening te doen, maar het werkt niet. Helaas gaat het ‘zitten met volgen’ niet goed. Ze loopt net een paar passen te ver door. Er is altijd wat.

Maandag 20 oktober 2014

Het examen komt eraan en we trainen hier steeds meer voor. Ik heb heel rustig aan gedaan met Maddy en dat merk ik met het volgen, dit gaat stukken vlotter. Marrie vindt dat ik te veel werk met armgebaren, ik moet hier voor oppassen.

Maandag 20 september 2014

Streng

Marrie vindt mijn nieuwe jachtlijntje niet mooi. Ze vindt het te kort voor de GG-training, mij lijkt het juist zo handig. Maar ik geef Marrie haar zin en doe weer het groene, langere jachtlijntje bij Maddy aan.

Maandag 13 oktober 2014

914sized__MG_6026Terug plaats

Weer loopt ze niet ver genoeg door en ik moet haar door sturen van Heleen. Maar dat kan ze helemaal niet. Ik probeer de ‘vooruit’ van de jacht, maar ze blijft me schaapachtig aankijken: “ikke niette snappen”. In overleg met Heleen ga ik weer het handgebaar gebruiken, dit mag bij de B. Ik wilde het afleren, maar dit lukt nog niet en daardoor wordt het ‘terug plaats’ te grillig.

Volgen

Gaat heel goed, ze kijkt me aan en is enthousiast. Weer duurt het los volgen net iets te lang, waardoor ze inkakt.
Voorkomen
Helaas gaat ze weer een paar keer uit haar eigen ‘aan de voet’ zitten en ook dit mag niet.

Gaat er nog wat goed?

Tuurlijk verder is het een goede training. Een herfstige training, de wind wakkert aan en aan het einde van de les gaat het miezeren. Aan Marrie lever ik een kopie van het stamboom in van Maddy, het boekje moet ik ook inleveren, maar dat wil ik nog meenemen naar de show in Dortmund.

Maandag 6 oktober 2014

Beetje enthousiaster

Het volgen gaat beter, ze is enthousiaster. Soms loopt ze netjes in draf, maar al snel weer in telgang. Ik ben ook gewoon te klein om van die grote stappen te nemen, terwijl ik al goed mijn best doe om er goed de tempo in te houden. Het los lopen gaat ook beter, alleen duurt het net te lang om haar enthousiast te houden.
Het ‘terug plaats’ gaat niet helemaal goed, ze loopt net niet te ver door. Ze ligt met haar voeten op het lint van het vak en dat mag niet. Verder gaat het het prima.

Maandag 30 september 2014

19.00 uur

Weer in de vroege groep trainen, het voelt vertrouwd en toch ook niet. We zijn hier toch een tijd niet meer geweest. Aan één dame met haar Newfoundlander ergerde ik me al voor de switch en dat is alleen maar erger geworden. Maar ik moet zeggen, deze honden zijn wel vooruit gegaan. Maddy heeft echt geen zin vanavond, het miezert wat en ze is moe, erg moe. Gisteren was toch echt heel vermoeiend. Alles gaat goed hoor, alleen haar tempo met volgen is erg laag. We volgen een tijdje los en Maddy blijft veel achter en loopt steeds in telgang volgens Marrie. Ja dat doet ze, ik moet proberen om haar dat af te leren, tja vertel wat nieuws.

Maandag 23 september 2014

314sized_IMGP8785GG-training

Na een lange afwezigheid zijn we er weer en vooral Maddy heeft er zin in, ze vindt het leuk. De oefeningen gaan allemaal wonderwel goed, terwijl we niet veel getraind hebben. Alleen het zit tijdens het volgen kan beter, hier moeten we weer aan werken. Zelfs het ‘terug plaats’ gaat heel goed. Wel oefenen we voor de les even met het doosje.

Examen

“Wil je nog meedoen aan het GG-B examen Liaan”. “Ja zeker, daar wacht ik al een jaar op”, antwoord ik. Het examen is 9 november. Het lijkt ons daarom beter dat ik weer naar de groep van 19.00 uur ga, hier zitten de meeste examen kandidaten en zo kan Maddy weer wennen aan de groep.

Gedrag en Gehoorzaamhied B

Maandag 28 juli 2014

Laatste les voor de vakantie. Het gaat goed, zelfs het ‘terug plaats’ zonder doosje. Dit heb ik wel even voor de les geoefend mét doosje. 3 weken vakantie, heerlijk even geen trainen op maandag.

Maandag 21 juli 2014

Getsie het regent en dat zijn we niet meer gewend. Hierdoor gaat het zitten iets trager. Ik probeer dit met een beloning weer sneller te krijgen, dat geldt ook voor het ‘los volgen’. Ik heb kaas meegenomen en dat vindt ze heerlijk. Het volgen gaat prima, appèl op afstand, uitstekend. Het ‘staan’ en doorlopen gaat goed, apporteren ook, ‘terug plaats’ idem dito. Apport over de hindernis moet ik er aan denken om op tijd ‘hoog’ en ‘apport’ te zeggen en daarna niet meer. Weer een heel tevreden baasje. Alleen gaan we volgende week ‘terug plaats’ of ‘vak’ zonder doosje met beloning proberen. Dat wordt oefenen. Oh en op afstand aansluiten met volgen gaat ook goed.

Maandag 14 juli 2014

Maddy zit een stuk beter in haar vel en dat is te merken, het gaat goed vanavond. Appèl op afstand, af, zit, af, zit, uitstekend. Volgen en sta ook goed, over de hindernis goed, volgen kan iets atenter en zelfs het ‘terug plaat’ gaat goed, wel met een doosje. Alleen wil ze wel erg graag ‘afliggen’ tijdens het plaats houden en daarom moet ze van Heleen , ‘blijf’ en ‘zitten’ in plaats van ‘af’. Wel ga ik niet al te ver bij haar vandaan, maar ze doet het perfect. Een tevreden baasje.

Maandag 7 juli 2014

Klein clubje, met een Liana en Diana in de groep. Je begrijpt dat ik nog wel eens de mist in ga wanneer Heleen Diana bedoelt. Tijdens het afliggen moet ik weer achter een boom verdwijnen, heel prettig met het oog op de KNJV-proeven. Maddy is weer niet lekker en dat is te merken aan alles. Er zit geen gang in, met het volgen niet, tijdens het staan gaat ze zitten en zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Afliggen dat gaat prima. Ook het volgen op afstand en appèl op afstand. Maddy gaat steeds keurig liggen en heel mooi zitten, zoals het hoort. Apport is weer een keer over de hindernis en dit vindt Maddy leuk!

Maandag 30 juni 2014

414sized_IMGP8843Een oké training. Wel een grote groep – GGB, GG1 en GG2 doorelkaar – want Marrie is naar huis gegaan omdat haar poes moet bevallen. Daarom doen we ook wat oefeningen zelf. Terug plaats moet ik nu zonder handgebaar doen en het lijkt wel of ik helemaal overnieuw moet beginnen met dit onderdeel. Het gaat een moeilijk gevalletje worden, dat voel ik aan alles. Wel is het leuk dat dit gecombineerd wordt met volgen en aansluiten op afstand. Ik loop een parcours, links, rechts en op het teken van Heleen moet ik Maddy roepen en “volg” zeggen. Maddy moet netjes aansluiten. Dit gaat best goed, alleen moet ik een koekje in mijn hand klaar houden, zodat ze goed aansluit. Maddy doet het best goed.

Weggooien

Nu eens zonder hindernis, maar gewoon een dummy weggooien en op mijn commando mag Maddy de dummy halen.

Ziekjes

Ondanks dat Maddy niet helemaal lekker is, gaat het best goed.

Maandag 23 juni 2014

Geen GG-training voor Maddy en mij. Vanavond speelt Nederlands elftal op het WK in Brazilië tegen Chili. Dat is maar goed maar ook, het wordt 2-0.

Maandag 16 juni 2014

Waar moeten Maddy en ik staan?

Maddy en ik sluiten ons aan bij Marcel, Ineke en nog een paar en gaan op linie staan. Fout ik moet naar de groep van Heleen om met Frodo, Jolet en nog een paar anderen de oefeningen te doen. In verwarring ben ik, hoe zit het nu? Toch blijkt steeds meer uit de oefeningen dat ik in deze groep thuis hoor, dit zijn de GG-1 oefeningen, samen met GG-B oefeningen. Terugplaats gaat heel slecht, ze weet echt niet dat ze in het vak moet liggen in plaats van ernaast. Met het doosje en snoepje gaat het beter. Ik mag geen armgebaar meer gebruiken van Heleen, alleen het commando “plaats”. Moeilijk. Ik moet een parcours lopen, links, rechts, rechtdoor, op aangeven van Heleen moet ik Maddy roepen en zij moet aansluiten en we volgen meteen verder. Maddy heeft alleen 2x het commando nodig, verder gaat het heel goed.

614sized_IMGP9325Staan met hulp

Tijdens het volgen moet ik er op letten dat ze weer een beetje naar me opkijkt, ik moet dit weer gaan belonen denk ik. Heleen legt drie pionnen neer en Maddy en ik moeten vanaf de eerste pion volgen naar de tweede, hier geef ik het commando ‘sta’. Alhoewel ik zelf de afstand mag bepalen, loop ik toch door naar de derde pion. Maddy blijft perfect staan tot ik terug kom. Heleen vindt dat ik niet moet stoppen met het commando ‘sta’.Ik moet heel langzaam doorlopen en met mijn arm haar laten staan, dit kan ik later afbouwen. Ga het proberen Heleen.

Uit zicht

Heleen wil zien of Maddy kan blijven liggen uit zicht. Ik zeg dat ze dat kan, maar ze wil het met eigen ogen zien. Mooi kunnen we dit fijn oefenen i.v.m de KNJV proef. Maddy doet het perfect. Appèl op afstand, huh? Laat ik het maar even afkijken van mijn buurman. Oh noem je dit appèl op afstand. Maddy moet staan, zonder de voorpoten te bewegen, het gaat niet helemaal goed, terwijl het met oefenen thuis wel zo goed ging. Vanuit ‘staan’ moet Maddy ‘zitten’. Ik moet een koekje ver naar achteren brengen, zodat Maddy een klein beetje haar achterpoten naar achteren verzet, zonder de voorpoten te bewegen. Snap je het nog? ik begin het een heel klein beetje te snappen, ik hoop thuis ook nog.

Dit past beter

Geen sorteren of de wat moeilijker apport, dit zijn echt de GG-1 oefeningen en die staan wat dichter bij ons ook qua jachttraining.

Maandag 9 juni 2014

Tweede Pinksterdag en geen training. Ook heel fijn. Bovendien is Maddy geblesseerd aan haar teennagel, dus het komt mooi uit.

Maandag 2 juni 2014

Apport maar dan anders

Ik heb geoefend en dat is te zien met het volgen en staan en apport. Eigenlijk mag ik het apport van Marrie niet doen, maar ik zeg dat ik geoefend heb en dat Maddy dit kan. Zie ik een lichte zucht bij Marrie, omdat ik een tikje eigenwijs ben? Maar ja het gaat om apporteren en dat leren we met de jachttraining in allerlei vormen. Ik wil helemaal niet arrogant doen of zo, maar zo’n apportje als op de GG-training kan ze echt wel. Alleen worstel ik met het commando en mijn armgebaar. 614sized_IMGP9292(001)Ik heb besloten om gewoon “apport” te zeggen en mijn armgebaar naar beneden. En? Maddy doet het prima. Met ‘staan’ tijdens het volgen heeft ze nog hulp nodig, ik moet haar tegenhouden. Wel blijft ze perfect stilstaan.

Rare stokjes

We praten weer over de commando’s, samen met Heleen besluit ik om gewoon ‘af’ te gebruiken en gewoon ‘staan’, want wanneer ik voor Maddy ga staan gaat ze toch recht afliggen en niet met haar zij op de grond. Dit doet ze wel als ik naast haar ga staan. Van belang zijn het gebruik van de achterpoten tijdens het ‘staan’ en ‘afliggen’. Het is te gek voor woorden, maar of de achterpoten mogen bewegen of de voorpoten, ik snap het nog steeds niet. De oefening ‘sorteren’ snapt Maddy weer niet. Hoezo stokje ruiken en zacht pakken en waarom de andere stokjes niet, een stok is een stok in de ogen van Maddy en die mag je toch allemaal pakken? Nee Maddy, alleen het stokje met de geur van je vrouwtje.

Maandag 26 mei 2014

914sized_IMGP0152Nieuwe commando’s leren

Uitdagend weer deze training op GG-1 niveau. Volgen doet Maddy helemaal zonder riem en dat gaat best goed. Zitten en blijven gaat iets minder, ze wil toch een paar keer in het begin gaan liggen. Uiteindelijk blijft ze zitten en ik mag na 1 minuut stoppen en ze heeft het prima gedaan. Terug plaats gaat niet goed en de volgende keer doen we het weer met het doosje in het vak. Met Marrie praten we over het ‘afliggen’, vanuit af – zitten en vanuit zitten – staan. “Hoe moet je dit gaan leren in godsnaam”, vraag ik aan Marrie. Met deze oefening moet Maddy gaan liggen in de actieve houding en ik heb juist geleerd dat ze op haar kont moet liggen. “Hoe ga ik dat doen?” “Je moet hiervoor een ander commando gebruiken b.v. ‘down’, zegt Marrie. Ik krijg allerlei tips, ook van Marcel en hij doet voor hoe hij het doet met Freggle. Hetzelfde geldt voor de sorteeroefening. Maddy moet het juiste stokje met mijn geur pakken. Dit snapt ze niet en vindt ze moeilijk. Wel gaat het staan beter en de oefening met het apport wat schuin achter haar ligt, pikt ze goed op. Marrie wil dit eigenlijk nog niet doen, maar ik verzeker haar dat we geoefend hebben en dat ze het kan. Alleen kan ik misschien beter een ander commando gebruiken zoals: “fetch”. En ik denk dat ik beter een houte blok kan gebruiken, zo weet ze dat dit niets met de jacht heeft te maken, ‘fetch’ is het houten blok halen. Leuke les en we gaan oefenen.

 

 

 

Maandag 19 mei 2014

Nieuw GG-groepje

Vreemd hoor, andere tijd, andere mensen en honden, wel dezelfde trainer en dat is Marrie. Heleen traint ook een groepje ,maar dan op B-niveau. Ik train nu met Maddy op GG-1 niveau, dit heb ik nog nooit gedaan en moet het helemaal leren. Wie zitten er in de groep? Twee Shelties, een Australian Shepperd en een Border Collie.

Zit en blijf

In plaats van ‘af-liggen’ moeten de honden nu blijven zitten en wij gaan 20 stappen voor de honden staan. Ik sta op aanraden van Marrie dichter bij Maddy, zodat ik snel kan ingrijpen wanneer het mis gaat. Eén keer gaat ze liggen, maar vrijwel aan het eind van de oefening. Mag ze eindelijk zitten, wil ze liggen? gekke hond.

514sized_IMGP9181Sta en apport

Dit ken ik echt niet. Bij een pion moet ik met Maddy een stukje volgen, omdraaien en terug naar de pion lopen en bij de pion zeg ik: “sta”. Dit kan ze nog niet, dus ik hou me in en Maddy blijft staan, ze doet het heel goed vind ik. Nu sta ik voor haar en Marrie heeft schijn achter haar, al eerder, de dummy neergelegd en die moet ze halen. Probleem is met wat voor een gebaar doe ik dat, niet met mijn arm uitstekend naar links. Ik denk dat ik, of gewoon “apport” zeg, ze heeft tenslotte de dummy zien liggen. Of ik maak een laag gebaar richting de dummy. Nu hoef ik het nog niet te doen, gewoon even een normaal apportje.

Volgen

Gaat goed, en is vrijwel alleen zonder riem. Wel moet ik Maddy wat meer aansporen om bij me te blijven.

Staan

De groep staat op afstand ervoor. Voor de eerste keer doet Maddy het heel goed.

Terug plaats

Een oude bekende en ik doe het zonder het doosje. Het gaat niet goed, Maddy loopt helemaal scheef en in plaats van dat ze in het vak gaat liggen, wil ze dat er buiten doen. We doen het over en nu ligt ze helemaal aan de zijkant van het vak en met haar teen raakt ze het touw. Dit is een nul op een proef. Volgende keer maar even met doosje.

Sorteren

We krijgen allemaal een stukje hout en moeten goed onze geur er in wrijven. Het is de bedoeling dat Maddy het juiste stokje met mijn geur uit een rij met stokjes pikt. Wij doen het nog even anders, om het te leren.

Springen over de hindernis

Met een “hoog en apport”, moet Maddy over de hindernis springen, de dummy pakken en weer terug springen. Prima gaat het.

Het zit erop, het is leuk, maar ik twijfel toch of dit nu wel wat voor ons is. Te veel appèl en sommige oefeningen botsen met de jachttraining. Ook zijn we best laat klaar, rond 9.30 uur ben ik thuis, met een late dinsdag vind ik dat best een beetje veel wanneer ik vroeg op moet staan.

Maandag 12 mei 2014

514sized_IMGP9004Laatste keer in de B-groep

Examen zit er voorlopig niet in, dat wordt pas in de herfst. Het is niet dat Maddy het niet kan, maar het wordt dit voorjaar niet georganiseerd. Jammer hoor, Maddy is er klaar voor en het is veel beter weer en drogere velden. Met Marrie spreek ik af om volgende week om 19.45 uur te beginnen en dan zitten Maddy en ik een groepje hoger, dit heb ik nog nooit gedaan. Het belangrijkste is dat Maddy het leuk moet vinden en misschien zijn we zo weer terug in de B-groep. De training gaat goed vanavond. In één keer ‘terug plaats’, alleen het zitten tijdens het volgen gaat niet van een leie dakje, madam heeft geen zin om haar achterste nat te maken. Want op weg naar Leiden krijgen we een flinke bui op onze autodak.

Maandag 5 mei 2014

We willen allemaal trainen op bevrijdingsdag dus de training gaat gewoon door. De oefeningen gaan goed, maar het ‘terugplaats’ weer even niet. Eerst wil ze naast het vak liggen, dan gaat ze te ver achter het vak liggen, de voorpoten zijn nog net binnen het vak en de derde keer gaat goed, de aanhouder wint zullen we maar zeggen. Ik vraag aan Marrie of we nog examen het binnenkort, maar dat zit er niet in en daar baal ik van. Zo is een heel seizoen weggegooid, we hadden allang de B kunnen hebben als ze het ongeluk niet gehad had. Ik zeg dat ik het jammer vind. Marrie stelt voor om alvast voor de GG-1 te oefenen, zo wordt het weer wat uitdagender en ik vind het een goed idee. Ze gaat het met Heleen bespreken en volgende week hoor ik meer.

Maandag 28 april

Weer een goede training, ook de ‘terugplaats’ oefening. Alleen loop is steeds naar achteren wanneer ik de dummy neerleg voor het apport. Gewoonte van me, maar ik moet hiermee stoppen van Marrie.

Maandag 21 april 2014

Eerste Paasdag dus geen GG-training.

Maandag 14 april

Alles gaat prima, zelfs het ‘terugplaats’ gaat goed. Zonder doosje in één keer goed.

Maandag 7 april 2014

Geen GG maar jachttraining. Vanavond begint de jachttraining bij Rijn en Duin. Introductie avond en voor één keer is het op maandag.

Maandag 31 maart 2014

De training gaat goed, alleen het ‘terugplaats’ kan beter. Maddy gaat weg voordat ik ‘vooruit plaats’ heb gezegd en ik geef een brul. Nu moet ze weer vertrekken, maar ze snapt het niet meer. Heleen besluit om het doosje met iets lekkers in het vak te leggen en nu gaat het goed, zo heeft ze weer vertrouwen in de oefening. Ik moet deze oefening van het begin af goed aanpakken anders gaat het fout.

Maandag 24 maart 2014

De training laat ik aan me voorbij gaan wegens de NAVO-top. De hele streek is afgezet en er zijn veel omleidingen. Te omslachtig allemaal.

Maandag 17 maart 2014

914sized__MG_6095Gelukkig herstel ik me de rest van de training en doe ook ik gewoon mijn werk als baasje goed. Zie intro week 13. Terug plaats doen we weer een keer met het doosje omdat Maddy van de week tijdens het oefenen er niets van bakte. Nu wel, het gaat prima en ze weet ook weer wat zitten is. Het staan gaat perfect en Heleen vindt het geen probleem dat ik nog mijn hand als extra hulpmiddel moet gebruiken. Ze gaat niet ‘staan’ op alleen mijn stem. Voor het B-examen is dat niet zo erg zegt Heleen. Het kost wel een punt aftrek. Pas bij GG-2 komt het ‘staan’ weer aan de orde en dat gaan we toch niet redden.Heleen vertelt dat het GG-2 en GG-3 examen zo streng is geworden dat het gewoon niet leuk meer is. “Zelfs ik red het niet meer”, zegt Heleen. Het ‘staan’ mag alleen maar door eerst de achterpoten te bewegen en die mogen niet van hun plaats af, als ik het goed begrepen heb. Zo houdt Cynophilia natuurlijk geen cursisten en examen kandidaten meer over. Maar vanavond blijft Maddy heel netjes stil staan. Ze rekt zich ook niet uit wanneer Heleen haar betast tijdens het staan. “Dat heeft ze net al gedaan bij Jan-Hein, toen hij haar aanhaalde”, zegt Heleen.

Melig

We zijn allen in een goede bui en we zijn lacherig en vertellerig. Annemarie vertelt dat Djuna, haar Newfoundler, zo moe was van het weekeinde. Toen ze met haar gezin in een restaurant aan het eten waren lag Djuna luid te snurken. Zo erg dat zefs de bediening even kwam kijken wat er aan de hand was.

Zit tijdens het volgen

Ik oefende dit voor de training en toen ging het perfect en nu loopt ze een aardig stukje door wanneer ik “zit” zeg en zelf doorloop. “Kijk uit dat Maddy er geen gewoonte van maakt”, zegt Marrie. “Meteen ingrijpen”. Na afloop van de les praat ik nog wat door over de zware examens met Marrie. Ook vertel ik dat ik hoogstwaarschijnlijk niet kom volgende week tijdens de nucleaire top. Ik zie het niet zitten om ver om te rijden en dan in de file terecht te komen. Marrie begrijpt het helemaal. Eigenlijk wil zij de training niet door laten gaan volgende week, want er zullen veel niet komen. Maar Heleen wil het niet, omdat er ook mensen uit Leiden komen en die ondervinden geen problemen.

Maandag 10 maart 2014

Weer een prima training bij KC Rijnland. Het gaat allemaal niet zo vlot er wordt veel gekletst. ‘Terug plaats’ gaat weer prima, eerst moet Maddy in het ‘vak’ liggen en ik roep haar voor me. ‘Aan de voet’ doen we niet, omdat ze die neiging toch al heeft. Ik ga zelf naast haar staan en met een ‘vooruit’ beweging een commando “vooruit” en dan “plaats” stuur ik Maddy naar het ‘vak’ en het gaat prima. Ze rent er mooi naar toe en op mijn commando “af”, gaat ze liggen. Helaas gaat het bij het “zit” commando mis. Maddy regeert niet meer op mijn stem, zelfs niet wanneer ik mijn vinger als extra hulpmiddel gebruik. Ze weet niet meer wat zitten is. Dit blijft eigenlijk verder zo en hier moet ik weer even aan werken. Het ‘staan’ kan ook beter! Verder gaan het ‘apporteren’ en ‘volgen’ zoals altijd goed en ‘afliggen’ ook. Helaas staat er geen hindernis klaar en kunnen we niet het springen oefenen.

Maandag 3 maart 2014

Alles gaat perfect, als het een examen was geweest had Maddy met vlag en wimpel geslaagd. Maar het is een gewone training. Volgen gaat prima, af liggen ook, voorkomen, terug plaats en af gaat heel goed, staan en betasten en tanden zien gaat goed en zitten tijdens het volgen en apporteren gaan ook heel goed. Maddy heeft er zin in na zo’n lange afwezigheid, prima gedaan Maddy, ik ben trots op je.

Maandag 10 februari 2014 t/m maandag 24 februari 2014 geen GG-training i.v.m. loopsheid van Maddy

Maandag 3 februari 2014

214sized_IMGP8321Een heel klein clubje, er zijn een aantal honden loops en een paar zijn er niet. We beginnen met zijn drieën en er komt er nog één bij. Het volgen, afliggen, apporteren, zitten tijdens volgen gaan prima. Het ‘terug vak’ sturen niet. Ik doe het met een ‘vooruit’ en ze vertrekt meteen. Wanneer ze in het vak is roep ik “af”, maar dat doet ze niet meteen, pas buiten het vak en dat is niet de bedoeling. We doen het nog een keer, maar het gaat precies hetzelfde. Dan maar terug naar af en het doosje met een snoepje gebruiken en nu gaat het goed. ‘s Middags had ik dit geoefend en toen ging het wel goed.

Springen

Over een hindernis springen is geen enkel probleem, met een apport erbij is een ander verhaal. Ik gooi eerst de dummy over de hindernis, dan zeg ik “hoog” en Maddy springt over de hindernis, ze pakt de dummy en moet dan met dummy over de hindernis terug springen, maar ze vertikt het. Terwijl we dit vorige week ook gedaan hebben en toen ging het goed. We halen alles uit de kast, maar nee hoor. En eindelijk na de zoveelste sprong springt ze terug met de dummy in haar bek. We hebben alle tijd, omdat we vroeg klaar zijn. Leuk dat we het dan kunnen oefenen tot het goed gaat.

Maandag 27 januari 2014

Een heel klein groepje vanavond, 5 honden en 2 trainers. Heerlijk vind ik dit, kunnen we lekker doorgaan. Het afliggen gaat goed, ondanks de natte ondergrond, volgen gaat prima. Wel krijg ik een opmerking dat ik de bocht linksom klein moet houden en ik moet niet steeds achterom kijken met het volgen in looppas. Ik wil natuurlijk even checken of ze in looppas loopt, niet dus. Heleen zegt dat Maddy nu achter mij loopt door mijn gekijk, niet meer doen dus. Apporteren en zitten tijdens volgen gaan prima, wel moet ik er aan denken dat ik 10 meter voor haar ga staan. Terug plaats doen we weer zonder doosje en echt meteen bij mij vandaan, dit is echt moeilijk. Ik zeg: “plaats” tegen Maddy en ze vertrekt, niet rennend wat ze normaal doet, maar langzaam. Dit betekent dat ze het niet helemaal snapt. Klopt, want halverwege blijft ze staan en kijkt mij aan. Ik probeer wat anders en zeg: “vooruit”, ze gaat nog ook! nu gaat ze wel richting het vak en als ze in het midden van het vak is roep ik luid: “af” en dat doet ze. Knappe Maddy. Heleen vindt dat ik het voortaan het commando ‘vooruit’ moet gebruiken, omdat ze dit goed kent. Ik moet ‘vooruit’ zeggen en dan ‘vak’, later kan ik dan het commando ‘vooruit’ afbouwen en alleen ‘plaats’ gebruiken. Verder doet ze het prima en voorkomen ook. En ja ik weet dat, wanneer ik mijn handen gebruik om haar goed voor me te laten zitten, dit een extra commando is.

Springen

We doen zelf nog even de oefening over de hindernis springen. Eerst zonder en dan met dummy. Heen gaat prima, terug loopt ze om de hindernis heen. En bij de derde keer springt ze over de hindernis heen, pakt de dummy en springt met dummy over de hindernis terug. Yes!

Maandag 20 januari 2014

1213sized_IMGP7920Een bijna perfecte training. Alleen gaat Maddy even zitten tijdens het afliggen. Ik snap het best, het gras is vies en nat en het miezert de hele tijd. Ik loop naar Maddy toe om haar weer te laten liggen. “Kan je haar niet op afstand laten liggen”, vraagt Marrie. Ja dat kan wel, soms haar ik de jacht- en GG-training door elkaar. Bij de jacht moet je naar de hond toe lopen. Ik roep: “af” en Maddy gaat weer liggen, zij het niet graag. Zitten tijdens volgen gaat prima, zonder riem, het volgen gaat prima, staan en betasten ook, tanden laten zien, apporteren, alles goed. Zelfs het ‘terug plaats’ gaat heel goed. Weer zonder snoepdoosje, nu reageer ik op tijd en Maddy gaat in het vak liggen. Zaterdag deed ze dit pas bij de derde poging en nu meteen. De hindernis staat er en ik laat Maddy er overheen springen. Dan probeer ik het met dummy. Heen gaat niet goed en loopt ze om de hindernis heen, terug springt ze met dummy in haar bek over de hindernis. De tweede keer doet ze het precies andersom :-).

Maandag 13 december 2013

Na een aantal weken winterstop beginnen we weer. Maddy en ik moeten allebei weer een beetje inkomen. Wel heeft de avond een triest tintje, want de moeder van de trainsters is overleden en Marrie kan het nog niet aan om te komen. Begrijpelijk. Heleen is er wel, ze moest er even uit. Volgen, afliggen gaan prima. Apporteren ook, alleen het ‘terug plaats’ verknal ik zelf. We moeten het zonder het snoepdoosje doen van de trainer. Maddy rent enthousiast naar het vak, ik reageer niet, nu loopt ze door het vak heen en gaat buiten het vak snuffelen. “Je had ‘af’ moeten roepen”, zegt Heleen “toen ze in het vak liep”. Helemaal waar, ik reageerde veel te traag. We doen het nog een keer, maar nu gaat het niet goed, dan maar weer met het snoepdoosje en nu loopt ze naar het vak en gaat op mijn commando liggen. We doen niet alles, Heleen vindt het mooi geweest.

Maandag 16 december 2013

Kerstvakantie

Laatste GG-training, ook wel effe lekker, 6 januari 2014 beginnen de trainingen weer.
Maddy is uitheinig en ik heb meer moeite om haar in het gereel te houden. Dat lukt best met af en toe streng toespreken. De training gaat prima, een grote groep vanavond. Toch loopt het als een geoliede machine en we zijn lekker op tijd klaar. Volgend jaar proberen we terug plaats zonder doosje met beloning.

Fijne feestdagen, tot in het nieuwe jaar!

Maandag 9 december 2013

Weer een prima GG-B training. Alles gaat goed, volgen, volgen en zitten, afliggen, over een hek springen, terug plaats. Ik laat vanavond het ‘zitten aan de voet’ achterwegen. Eerst moet ze goed voor me blijven zitten en dit gaat steeds beter. Ik kan niet beter wensen.

Maandag 1 december 2013

1213sized_IMGP8028Gedrag & Gehoorzaamheidstraining

Het is droog, maar wel koud en dat merkt Maddy ook, want ze staat even op tijdens het afliggen en blijven. Dit heeft ze echt heel lang niet gedaan. Het is een beetje spannend hoe Maddy de training ondergaat, want ze loopt al een paar dagen aan de lijn en heeft energie genoeg. Toch is ze braaf en doet haar oefeningen zoals het hoort. Wel leuk dat Marrie en Heleen de oefeningen op een andere manier doen, een beetje variatie kan geen kwaad. Maddy doet al de oefeningen prima, ook gaat het ‘kom voor’ steeds beter, ze gaat niet meer meteen daarna ‘aan de voet’ zitten. Ik laat dit ook achterwege, dan komt later wel weer, eerst moet ze goed weten dat ze dit niet automatisch moet doen na het ‘kom voor’ zitten.

Maandag 25 november 2013

GG-training

In de auto, wanneer Maddy net instapt, zie ik dat ze haar linker pootje wat omhoog houdt. Wat nu weer? Er zit een verdikking net boven de enkel, is dit het? En wat is dit? Van het infuus wat ze een paar weken terug heeft gehad? Ik kan van mijzelf herinneren dat ik ook zo’n dikke plek had na een infuus en dat bleef lang dik. Even in de gaten houden maar. Verder tijdens de training heb ik haar niet meer met haar pootje omhoog zien staan. Het veld is bezaaid met takken en bladeren en die zijn niet te weerstaan door Maddy. De oefeningen gaan goed, alleen pakt ze de dummy te wild op. Als dit het enige is, kan ik er mee leven. Weer bedenk ik me wat zonde dat we niet met het examen mee konden doen.

Maandag 18 november 2013

Maddy heeft er zin in

Echt heel leuk vindt ze het om weer op het GG-trainingsveld te zijn. Na 4 weken afwezigheid wordt het wel weer eens tijd om hier te zijn. Maddy doet alles goed. Vol aanbidding kijkt ze me aan tijdens het volgen, terwijl ik bijna geen snoepjes gebruik. Het afliggen en blijven gaat goed, op het natte veld nog wel. Ook zit ze meteen op mijn commando: “zit”, tijdens het volgen. Terug plaats gaat goed, wel met doosje en koekjes. Ook doen we nog een nieuwe oefening, over een hek springen. De grote honden hebben een hoger hek en bij de kleine honden en Newfoundlanders gaat er een plank af. Ik moet voor het hek staan, ik zeg “hoog” en dan moet ze over het hek springen. Tuurlijk loopt ze erlangs. Nog een keer maar nu sta ik er vlak voor en nu gaat het goed. Fijn gevoel hou ik aan de les over, Marrie en Heleen zijn geïnteresseerd in Maddy en sommige van de cursisten vragen hoe het examen is gegaan…. Ook spreek ik de eigenaar van de Hollandse Herder die gezakt is voor de G&G B. De keurmeester was heel streng.

Maandag 21 oktober 2013

1213sized_IMGP8014Slechte generale gehad, afgelopen zaterdag ging het niet goed met oefenen, maar vanmorgen ging het een stuk beter. Vanavond gaat het goed, zelfs ‘het zitten tijdens het volgen’ en dat heeft toch veel bloed zweet en tranen gekost. Het terug gaan naar de basis heeft geholpen, in één keer zit ze op mijn commando en ik loop gewoon door en gebruik ook geen handgebaar volgens Marrie. Wel gebruik ik het doosje met beloning tijdens ‘het terug vak’. Gewoon voor de afwisseling en omdat dit slecht ging tijdens het oefenen vanmorgen. Volgen gaat goed, los volgen ook. De dummy laat ze een keer vallen tijdens het apporteren en tijdens het ‘voorkomen’ gaat ze iets te snel ‘aan de voet’. ‘Afliggen’ gaat goed en tijdens het ‘staan en betasten’ gaat ze iets te snel zitten, het duurde net te lang. Kortom een tevreden Liana. “Heb je het boekje al”, vraagt Marrie. “Nee nog niet”, antwoord ik. Ik heb er een zwaar hoofd in en geloof nooit dat het boekje voor het examen 2 november binnen is. We hebben nog bijna twee weken. Zaterdag is er een extra training om 16.00 uur en dan zijn Maddy en ik hier weer present.

Dinsdag 15 oktober 2013

Ongewonde dag voor Maddy en mij

Mirjam geeft op dinsdag les en zij vindt het een goed idee om met de andere honden te trainen die op dinsdags les krijgen, maar wel met ons examen doen. Van te voren ben ik gewaarschuwd dat ik nu niet veel meer moet veranderen zo vlak voor het examen, dat werkt niet. Als Mirjam teveel commentaar heeft, moet ik dit gebruiken voor na het examen. Een kopie van de stamboom van Maddy geef ik aan Mirjam voor haar administratie. De training gaat goed, alleen ‘het zitten tijdens het volgen’ gaat weer minder. En ik heb nu echt meer moeite om Maddy te laten liggen, het heeft weer bijna de hele dag geregend en het gras wordt natter en natter. Gelukkig is het vanavond droog, net als gisterenavond. Zelfs het ‘vak sturen’ gaat prima. Ik had van tevoren geoefend met doosje en tijdens de training zonder en dat werkt prima.

Maandag 14 oktober 2013

1213sized_IMGP8008

Nat gras

Gisteren de hele dag regen, vanmiddag ook en dat doet het gras geen goed. Ik heb een korthaartje en die vindt nat gras niet fijn, daar krijgt ze een koud buikje van. Al is Maddy al veel makkelijker dan June. Het ‘volgen’ gaat prima en het ‘af-liggen’ gelukkig ook. We zijn weer in twee groepen verdeeld, zodat we niet gehinderd worden door wandelende Newfoundlanders tijdens het ‘af-liggen’. Het ‘examengroepje’ waar Maddy en ik in zitten en de ‘gewone groep’. Wel goed dat Djuna er gewoon nog is en zij krijgt de lange lijn met afliggen, ik zie dat het steeds beter gaat. De andere Newfoundlander heb ik niet mee gezien. Het is toch rustig, veel honden zijn er niet. ‘Terug plaats’ gaat goed, zonder doosje alleen is het beter als ze een beetje verder in het vak gaat liggen. Daarom stelt Heleen voor om het later nog een keer te doen maar dan met doosje. Helaas gaat dit niet helemaal goed, omdat ze niet ziet dat Heleen het kleine doosje in het vak legt. ‘Zitten tijdens volgen’ gaat niet goed, ze blijft staan! De natte ondergrond? ‘Staan en betasten’ gaat goed, ‘tanden zien’ ook.

Zonder extra hulp

Ze gaat nu ‘staan’ bijna zonder hulp en ‘zitten’ bij ‘af-liggen’ doet ze zonder hulp. Vaak gebruikte ik mijn vinger als extra aanwijzing, maar dit is een extra commando. Ik heb flink geoefend om het zonder extra aanwijzing te leren en dat gaat steeds beter. Nu gaat ze vaak ‘zitten’ alleen op mijn stem. ‘Apport’ gaat ook prima, alleen wacht ik met aanpakken van de dummy. Ik wacht op het seintje van Marrie. Maddy gaat dan twijfelen en vraagt zich af of ze alvast ‘aan de voet’ moet gaan zitten. Niet goed, want denken doe ik voor haar en zij moet op mijn commando wachten, net zoals ik op het commando van de trainer moet wachten. Ik ben best tevreden, morgen weer.

Maandag 7 oktober 2013

Proefexamen

Marrie verdeelt de groep in tweeën, huh wat is er aan de hand? Ik zag ook al een andere trainer bij de auto’s. Blijken we ineens een proefexamen te moeten doen. Goed dat ik vanmorgen nog even geoefend heb. Het examen is 2 november op een zaterdag en dat schiet al aardig op. Er komen twee honden van de andere groep en zo zijn we met z’n zessen. Koekjes mag ik niet gebruiken, riem in de zak, goed lopen en mijn bochten langzamer maken en 913sized_IMGP7302doordacht. Heel, heel veel waar ik aan moet denken en dan ook nog goed overbrengen aan mijn hond. Het volgen zigzaggend en voor-\achterlangs gaat prima. Het staan moet ik nog met een handgebaar en koekje doen, mag niet meer. Dit vind ik heel moeilijk om af te leren, maar volgens Marrie gaat dit lukken. Tanden laten zien gaat prima. Voorkomen gebeurt vanuit de af-positie, voorkomen en dan aan de voet. Zit Maddy schuin of gaat ze al aan de voet, laten gaan. Af en blijf gaat uitstekend. Apport ook, alleen moet ik wachten op het commando van de keurmeester om de dummy aan te pakken en Maddy stuift op de dummy af. Ach. Een meneer van de andere groep heeft hier na de proef commentaar op, want dat hoort niet. “Ach het is speelsheid”, antwoord ik. “Ja maar dat doet ze ook met wild”, “nee hoor dat doet ze niet”, antwoord ik. Ik raak lichtelijk geïrriteerd, waar bemoeit hij zich mee, ik heb hem nog nooit gezien! “Train je”, vraagt hij. “Ja jachttraining”. “En jij”, vraag ik. Eerst hoort hij mij niet, of doet alsof. “Oh al vanaf 1986″, zegt hij. Ik wil bijna antwoorden: “oh ik ook”, maar ik hou me in. Wel kan ik het niet laten om te zeggen dat ik ook veldwerk doe. “Oh”, zegt hij. Pff, een beetje uit de hoogte hoor deze Labradorman.

Hoe gaat het verder?

Terug plaats met doosje, alleen vertrekt ze te vroeg en ik geef snel het commando: “plaats”. Wel doen we het nu anders, ik moet Maddy meteen ‘terug plaats’ sturen. We volgen nog met de hele groep, ook los en meteen doen we het zitten tijdens het volgen. Dit gaat prima. Ik ben best tevreden. Na de les vraagt Marrie: “zie je het nog zitten”. “Nou ik vraag me wel af of het niet te vroeg is” en vertel waar de knelpunten liggen. Marrie heeft er alle vertrouwen in en zegt dat ik goed gefocust moet zijn. Daar heeft ze helemaal gelijk in. En misschien oefenen we nog een keer op een zaterdag. Hard aan de bak moeten Maddy en ik nog even.

Maandag 30 september 2013

913sized_IMGP7163Alles gaat niet zo goed vanavond, zelf ben ik ook absoluut niet in vorm na de lange dag van gisteren. Terug plaats doet ze niet zonder het doosje, dus dat moet ik weer gebruiken. Zit tijdens het volgen lijkt nergens op en tijdens het apporteren laat ik haar ‘aan de voet’ zitten met nog de dummy in de bek. Raar! “Wat doe je nu?”, zegt Marrie. “Ze moet echt de dummy afgeven wanneer ze voor je zit”. Stom, stom, tuurlijk moet dat. Ik haal even jacht- en GG-training doorelkaar. Het begin gaat helemaal goed. We moeten langs de rij zigzaggend volgen en ik loop gewoon voorlangs/achterlangs. Marrie roept iets en ik denk dat ze het heeft over het geven van iets lekkers.

Boos

Helaas is er ook een klein relletje. Eén van de Newfoundlanders staat al vrijwel meteen op bij het afliggen en blijven. Het is Djuna en ze maakt er steeds een potje van, niet goed voor de andere honden, want die worden ook vaak gestoord. Marrie is dit gedrag van Djuna een beetje zat en zegt dat ze aan de lange lijn moet. Dit schiet helemaal in het verkeerde keelgat bij het baasje en zo ontstaan er veel misverstanden. Baasje boos, Marrie geïrriteerd. Niet leuk natuurlijk, dit komt de sfeer ook niet ten goede. Het baasje van de andere Newfoundlander neemt het op voor Djuna en zo zijn er twee boos. Ben benieuwd wat voor een gevolgen dit heeft. Tuurlijk moet Djuna aan de lange lijn, zo kan het niet meer. Alleen had Marrie het misschien iets genuanceerder kunnen zeggen.

Maandag 23 september 2013

Alles gaat goed, bijna goed, want Marrie heeft wat commentaar. Ik heb tegenwoordig heel veel lekkers in mijn zak. Rodiworst heb ik altijd al, maar nu heb ik gedroogde kip en dat gaat erin als koek en het ruikt zo lekker dat Maddy achter mijn jaszak blijft hangen. Hier heeft Marrie commentaar op, ik moet mijn snoepgoed in mijn andere jaszak stoppen om zo te proberen of ze weer meer naar voren komt. Ze vindt het zo jammer Marrie, want normaal volgt ze zo goed. Vind ik dat nu ook, maar de trainer denkt er dus anders over.

Prima werk van Maddy

Terug plaats voor de tweede keer zonder doosje en nu gaat ze wel liggen in het vak op mijn commando. Super gedaan! Ook zit tijdens het volgen gaat prima, ik hou niet in, gebruik mijn arm niet en Maddy gaat keurig zitten op mijn commando en ik loop door. Zelfs Marrie heeft niets om aan te merken en steekt haar duim op. Verder gaat het staan en betasten goed, tanden laten zien en apporteren en het af-liggen twee minuten ook. Goede training en ik ben dik tevreden. Ze vindt het ook leuk om te doen en als het goed gaat is het voor beide leuk. Djirza is er weer, haar oude maatje van de puppytraining.

Maandag 16 september 2013

Veel regen vandaag en het veld zal flink nat zijn, hoe zal dat nu gaan met het ‘afliggen’ van Maddy? Goed, Maddy heeft er niet veel last van. Gelukkig blijft het veelal droog, aan het eind van de les gaat het pas regenen. De training gaat prima, Marrie heeft hulp omdat Heleen met vakantie is. Vorige week zei Heleen dat ik de terugplaats oefening moest proberen zonder het doosje met beloning. Maar dit is nog te moeilijk, ik heb het ook niet geoefend. Maddy gaat prima terug naar haar plaats, maar dan zoekt ze het doosje. Nog maar even met het doosje en van de week even oefenen.

Maandag 9 september 2013

913sized_IMGP7284Grote groep

Maandag 26 augustus zijn we weer begonnen met de GG-B cursus bij KC Rijnland. We zijn een hele tijd niet geweest door de loosheid van Maddy en door de zomerstop, ik moet zeggen dat beviel wel. Maddy doet het weer heel goed sinds de zomerstop. We hadden steeds een lekker klein groepje en met twee trainers waren we zo klaar. Die tijd is voorbij, want er zijn een paar honden bijgekomen, de Newfoundlanders van de EG-B en C cursus. En één trainer traint een paar honden zodat ze bij ons in de groep kunnen instromen. En dit is te merken, want het is nu vaak lang wachten. Vandaag is zo’n dag dat alles goed gaat. Volgen prima, terug plaats ook, apporteren ook. En echt voor het eerst blijft ze keurig stil staan tijdens het ‘staan’. En zitten tijdens volgen gaat ook prima. Een tevreden baasje dus, ondanks de regen. Want zelfs dit deert Maddy niet, ze gaat gewoon liggen in het natte gras. Soms is ze gewoon een super hond. Ook zo vreemd, we rijden weer in het donker naar huis…..
Zie ook week 36.

Maddy is loops en kan en mag niet trainen. Met al die reuen is dat niet eerlijk en aansluitend is de zomerstop.

Maandag 24 juni 2013

Ze redt het net niet

Vorige week zijn we niet geweest en ik merk dat altijd, ook nu. Maddy blijft niet de volle 2 1/2 minuut liggen, haar oren heeft ze al een hele tijd plat tegen haar hoofd aan liggen en dat is meestal geen goed teken, want dan ligt ze niet helemaal op haar gemak. Ik denk dat ze rond de 2 minuten gaat zitten, ik loop er heel rustig naar toe, ga naast haar staan en zeg: “af”. Maddy gaat in de contraminestand en gaat niet liggen, ik moet geduld hebben en even heel diep ademhalen. Na wat geploeter gaat ze toch liggen en ik ga vlak voor haar staan.

913sized_IMGP7327Verder gaat het goed

De overige oefeningen gaan allemaal prima, ik gebruik geen koekje met het ‘zitten en doorlopen’.

Maddy, Wil en June

Alleen zwaai ik nog steeds mijn arm te ver naar achteren. Met het apport van de dummy mag ik niet haar naam roepen, het is ‘vast’ of ‘apport’. Na de les laat ik Maddy nog een paar keer over de schutting springen. Eerst even een balkje eraf, zodat ze ziet dat ze de dummy kan halen en dan gaat het balkje er weer op. Ze zweeft er overheen en heeft nog genoeg ruimte over, er zou nog makkelijk een balkje bij kunnen, helemaal leuk vindt ze dit en ik ook.

Maandag 10 juni 2013

Prima

Een hele goed training. Maddy bleef de volle 2 1/2 minuut liggen. Wel gaat ze iets te vroeg zitten wanneer ik terugkom, maar verder prima. Volgen gaat prima, los en aan de riem. Staan ook, alleen denk ik slim te zijn door haar anders te laten staan. Niet het koekje richting buik bewegen, maar ik hou het snoepje voor haar snuffert en beweeg het naar achteren. “Ik zie liever dat je het naar de buik beweegt”, zegt Heleen. “Dat doe ik eigenlijk altijd, waarom ik het nu ineens anders doe?”, zeg ik tegen Heleen. Tanden laten zien gaat prima. Het apport pakt ze heel wild en het is beter om de afstand iets te verkleinen zegt Marrie. Zitten tijdens volgen blijft moeilijk, ik moet mijn arm niet zo naar achteren zwaaien en ik kan het proberen zonder koekje.

Examen

“In oktober is het examen van GG-B, misschien ook wat voor jou?”, zegt Marrie. Oké, dus ze ziet het wel zitten met Maddy en mij, leuk! Goed mijn best doen de komende maanden en dan moet ik maar kijken hoe we ervoor staan.

Maandag 3 juni 2013

913sized_IMGP7294Tweede les

Volgen gaat prima, staan en betasten ook, wel moet ik nu eerst naast haar gaan staan en dan pas naar achteren ten teken dat de oefening klaar is. Tanden en kiezen laten zien gaat goed. Apporteren gaat perfect, vorige week liep ze eerst langs de dummy, nu niet. En ‘aan de voet’ zitten gaat ook goed. Zitten tijdens het volgen doe ik nog op de voorzichtige manier.Maddy volgt, ik heb een koekje in mijn linker hand en zeg “zit”, daarbij zwaai ik mijn linkerarm naar achteren en ga meteen voor haar staan. Prima gaat dit, “nog een keer”, vraag ik aan Marrie. “Ja hoor prima”, antwoord zij. Nu gaat ze minder snel zitten, hoe kan dat? “Je hebt nu niet je linkerarm naar achteren gezwaaid”, zegt Marrie. Inderdaad, het luistert dus heel nauw. Ik doe het nog een keer en nu zwaai ik wel mijn linkerarm naar achteren en Maddy gaat meteen zitten. “Nu doe je het nog zo en dit bouw je steeds verder af”, zegt Marrie.

Helaas staat Maddy op

tijdens het af-liggen. Ik besluit om de volle 2 1/2 minuut vol te maken en dit is nog iets te veel van het goede. Na ongeveer 1 1/2 minuut staat ze op. Ik loop naar Maddy toe en ze komt in opstand als ik zeg dat ze moet liggen. Ze springt tegen me op en bijt in mijn arm. ‘Rustig blijven Liaan’, ik voel de blikken van Marrie, Heleen en de rest van de groep op me gericht en krijg het daar erg warm van. Na een strubbeling van een halve minuut is Maddy weer rustig en ik leg haar weer op haar plaats. Heel stom van mij, dat ik haar niet passief liet liggen net en dit doe ik nu wel. Ik zeg “plat”, dit is het commando voor Maddy om op haar – in dit geval – linkerbil te gaan liggen. Nu ligt ze rustiger, terwijl ze mij net steeds aankeek met haar oren wat plat naar achteren gericht en dan ligt ze niet op haar gemak weet ik nu na al de trainingen. Maddy blijft verder liggen en op het teken van Heleen lopen we allemaal terug naar onze hond. Ik sta naast Maddy en op het teken van Heleen mag Maddy zitten en het gaat prima. Ik mijmer nog even na over de reden waarom ze ging staan. Ik denk dat het misschien komt omdat ze nu tussen de andere honden lag en dat ze wat geïntimideerd was door de vreemde honden. Vorige week lag ze aan het uiteinde van de rij met honden.

Maandag 27 mei 2013

De eerste les

We kunnen instromen in de al bestaande groep en Maddy en ik beginnen vanavond met de cursus Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners. Leuk om weer bij Marrie en Heleen Houwaart te trainen en spannend zo’n nieuwe groep die al een tijdje traint en waarbij Maddy en ik moeten instromen, zie inleiding. Het weer is goed en het veld is droog. De groep is gevarieerd, een Hollandse Schapendoes, een Mechelse Herder, een Sheltie, een Doberman, een Hollandse Herder en Maddy. Van de Dober ben ik niet erg gecharmeerd, de rest is oké volgens mij.

Volgen

Prima gaat het, voor en achterlangs volgen en zigzaggend langs de honden. Ook volgen met de hele groep, links, rechts, linksom, rechtsom, zit, langzaam, snel, het is hard werken en ik krijg het er warm van.

913sized_IMGP7322Afliggen

Deze eerste keer mag ik zelf de afstand bepalen en de tijd. Maddy blijft keurig liggen, volgens mij ligt ze al een tijdje en ik kijk om. “Ze ligt nu 1 1/2 minuut”, zegt Heleen. Ik vind het genoeg en loop terug en laat haar zitten. Prima gedaan Maddy.

Twee trainers

Nu wordt de groep in tweeën gesplitst, d.w.z. bij Heleen kan ik de onderdelen ‘terug plaats’, ‘staan en betasten’ doen. En bij Marrie ‘het apport’ en ‘zitten tijdens volgen’. Zo gaat het lekker snel.

Terug plaats

Alsof ze het nog wekelijks geoefend heeft, het gaat prima. Ik ben van alles vergeten, het doosje, een dummy. Maar Maddy heeft het doosje helemaal niet nodig, ze gaat zoner doosje ‘terug plaats’.

Staan en betasten

Staan moet ik iets langer uitbouwen en Maddy trekt haar hoofd wat weg wanneer ik haar tanden laat zien en dit doet ze anders nooit.

Apporteren

Marrie vraagt hoe ik het wil doen, de dummy gooien of halverwege neerleggen. Dat laatste kan makkelijk. Helaas moet ik nog een keer “vast” zeggen, want ze rent de dummy zo voorbij wanneer ik haar roep. Keurig komt ze voor me zitten en geeft het af.

Zitten tijdens volgen

Dit hebben we nog nooit gedaan. Eerst een stukje volgen en dan geef ik een ferm “zit” commando. Marrie raadt aan om voor Maddy te draaien, prima gaat het. “Misschien kan ze het ook wel als je doorloopt”, zegt Marrie. “Zou best eens kunnen”, antwoord ik. Maar nee, dit is nog te hoog gegrepen. Ik moet dit goed oefenen van de week. Alleen vergeet ik dat ik beter eerst voor haar kan staan……

Resumé

Ik klets nog even met Marrie en Heleen, zij vonden het erg goed gaan en ik ben ook dik tevreden. Ik vertel hen dat de les is omgevlogen. “Komt omdat we met z’n tweeën zijn”, zegt Heleen. Dit scheelt enorm, niet lang wachten tussendoor, de groep kent z’n oefeningen en vragen niet veel tijd en aandacht van de trainers. Heerlijk! Lekker getraind.