“De Onderlinge” 2013

Zondag 30 juni

713sized_IMGP2749De ruiven Delft

We zijn ruim op tijd aanwezig Maddy en ik. Ik dacht echt dat ik de eerste zou zijn, niets is minder waar. Er staan al best wat auto’s met hun voorjagers en honden. Ze hebben allemaal hetzelfde plan als ik, nog even wandelen met de hond. Maddy stoot nog een fazantenhaan en hen uit de bosjes ook. Rond 07.55 uur zijn we bij de auto, ik pak mijn spullen en dan melden we ons aan bij het secretariaat. Gelukkig zit ik in groep van Natas, Anja en Marga, wij trainen samen. De gevorderden van onze groep zijn Jaco met zijn Weimaraner Elvis, Ger met zijn draadhaar Vizla, Ron met zijn Weimaraner Luna en Ineke met haar Duitse Draadhaar Höke. Leuke groep en Jaco blijkt een aardige droge humor te hebben. Onder de keurmeesters zie ik Fred van Marion en zijn vrouw Brenda en jonge Weimaraner Belle zijn er ook. Verder zijn o.a. Ruud Onderwater en Bas Bos keurmeesters. Gelukkig is Mick de Groot gedelegeerde, ik word altijd een beetje zenuwachtig als hij keurmeester is.

Even pauze

Aan de eerste drie proeven doen Natas, Marga, Anja en ik niet mee, dit zijn B-proeven. Toch kriebelt het wel, gaan we toch? nee Maddy en ik houden het op de C. De drie mannen en Ineke doen het prima met het ‘verloren zoeken’. ‘Markeren’ gaat voor Ron en Luna niet goed, maar voor Ger en Ineke wel. ‘Over water’ gaat weer prima bij alle drie. En nu zijn wij aan de beurt en we gaan naar het ‘apport uit water’.

  Apport uit water

Ik heb hier wel vertrouwen in, zoveel dat ik Maddy niet laat zwemmen van te voren. Foute gedachte want dit onderdeel gaat echt niet goed. Het is kantje boord, maar we halen het. De andere niet, bij Natas en Dommel gaat het niet goed, bij Marga en Eva helemaal niet en bij Anja en Jules ook niet. Dus ik mag niet klagen, al kan ik hoge punten nu wel vergeten, zal ik nu toch meedoen met de B? nee toch maar niet. Maddy stapt heel behoedzaam in het water, ze blijft ook even zitten als ik “apport” zeg. Nu weet ik inmiddels dat ze het dan niet helemaal snapt, wel ligt de sloot helemaal vol met kroos. Is dat het wat ze vreemd vind? In het water is ze aan het trutten, maar zwemmen ho maar. Het lijkt erop dat ze de dummy niet ziet liggen door al het kroos, ze pakt maar een rietstengel en komt me dat brengen?? Ik stuur haar weer het water in en ik heb al mijn overredingskracht nodig. Pff, ze stapt het water in, omdat ze echt liet merken dat ze de dummy niet meer zag liggen geef ik een “vooruit”. Nu snapt ze het, ze zwemt vooruit en hé ze ziet een dummy dobberen. Ze pakt het in haar bek en zwemt mijn richting uit. Ze stapt de kant op, ik pak de dummy snel aan, ze mag schudden, zitten en dan krijgt ze een koekje. De drie mannen en één vrouw van de gevorderden doen het wel goed. Ons groepje splitst zich op, we sluiten daar aan waar ruimte is, we zien dat meerdere doen.
Cijfer: 6

Kritische noot

Ik merk wel dat de anderen van mijn trainingsgroepje wat minder geconcentreerd zijn. Met onze jonge honden en honden die nog nooit zoiets hebben meegemaakt moet je gefocust zijn. Verslapping merken ze en daar kunnen ze misbruik van maken. Niet in een groepje in het gras gaan zitten en een beetje kletsen en in de zon zitten, dit doe je na de proeven, maar niet tijdens. 613sized_IMGP2627Dit kan je wel maken met gevorderden, doorgewinterde honden maar niet met die van ons. Ik zie de jongelingen van mijn groepje in het gras zitten, even zit ik erbij, maar het voelt niet goed. Ik wil alles een beetje in de gaten houden w.b. de volgorde, ik wil gefocust blijven en ik wil gewoon met Maddy de C halen, daarvoor moet Maddy bij de les blijven. Goed inlopen van te voren, beetje kijken hoe de anderen het doen, zodat Maddy dit een beetje kan proeven. Eerst staan we bij de proef: ‘afliggen en ‘kort apport’, maar het is druk hier en ik besluit naar de proef ‘volgen’ en ‘vooruitsturen’ te gaan, ik besluit dit niet alleen maar in overleg met Jaco en Ger. Het is lang wachten bij de laatste proeven, heel lang wachten.

  Volgen en vooruit sturen

Fred is de keurmeester en hij is lang van stof, geeft veel uitleg voor en na de proef. Leerzaam en leuk. Volgen aan de riem gaat prima, los volgen iets minder. Af en toe snuffelt ze wat aan de grond en blijft ze iets achter. Bij het vooruit sturen gaat Maddy goed van start, maar helaas stopt ze te vroeg en kijkt me aan. Op goed geluk roep ik “vooruit”, maar ze kent dit commando nog niet goed. Gelukkig rent ze weer iets verder en ik mag haar roepen. Ze rent meteen terug, gaat voor me zitten en ik lijn haar aan en geef haar de beloning. Dit onderdeel gaat bij de andere C’ers goed. Bij Ineke van de B helaas niet, Höke gaat niet vooruit.
Volgen: 9
Vooruit sturen: 7

  Kort apport

Ik moet wachten op het tikje op mijn schouder en ik word hier altijd zenuwachtig van. Maddy wacht netjes en als ik het tikje voel, mag ze de dummy halen. Ze rent er niet als een speer vandoor en komt ook heel kalm terug. Dit doet ze wel eens anders, ze is de hele dag al timide. Is ze niet lekker? Later in de week blijkt dit toch het geval te zijn, want dinsdags heeft ze flinke buikpijn en diarree. Omdat Maddy wat traag naar me toe komt, ga ik op mijn knieën zitten. Dit kan de keurmeester, Bas Bos, niet erg waarderen. Hij vindt dat ik rechtop moet blijven staan en waardigheid moet uitstralen en ik moet pas een beloning geven als ik wegloop. Ik ben het niet helemaal met hem eens en zeg hem dat. “Ze is nog een jonge hond”, zeg ik. Hij vindt dat niets uitmaken. En een beloning geef je meteen na de proef, niet later, dan heeft het niet veel zin meer. Vaak weten ze dan niet meer waarvoor en beloon je misschien iets wat helemaal de bedoeling niet is. Helaas krijg ik dit commentaar wel vaker. :-). Het gaat allemaal wat langzaam, maar ze geeft de dummy keurig zittend af. Het cijfer vind ik daarom wat aan de lage kant. Natas doet het goed met Dommel, Eva ook van Marga, maar Jules niet van Anja.
Cijfer8

713sized_IMGP2738  Afliggen

Het laatste onderdeel. Gelukkig hebben ze net van te voren de proef ‘kort apport’ en ‘afliggen’ uitelkaar gehaald, hiervoor werd het achterelkaar gedaan en dat duurde te lang.
Ik wil graag het ‘afliggen’ met een ervaren, stabiele hond doen. Met Elvis, Luna of Höke. Het wordt de Draadhaar Höke van Ineke en dit is een goede keus, want ze blijven alle twee keurig netjes liggen. De twee minuten duren lang en wanneer we mogen komen, liggen ze nog heerlijk in het gras wat toch wat vochtig is. Maddy krijgt net een streepje zonneschijn. De afwerking is ook uit het boekje, ik ga naast Maddy staan en ze blijft liggen, pas op mijn commando “zit” gaat ze zitten en dan kan ik haar aanlijnen. “Zie je wel”, zegt de keurmeester, “er zijn toch honden die gewoon met z’n tweeën blijven liggen”. Veel jonge honden voor ons kwamen overeind en een aantal gingen er zelfs vandoor. Ook Jules van Anja. Eva en Dommel doen het prima.
Cijfer: 10

Proef gehaald

Er zijn twee honden die opgaan voor de A-proef maar zij redden het niet. Wel vind ik het slecht dat ze de sleep totaal niet oppikken, terwijl Mauro het later perfect uitwerkt. 413sized_proef eigen terrein Hubertus Maddy 20130001Ik ben best trots op Maddy, ze heeft de proef gehaald, jammer van de 6. We vallen niet in de prijzen, hebben we ook niet verdiend denk ik. In het ‘echte leven’ is het een heel ander verhaal en wordt er veel strenger gekeurd. De andere C’ers van mijn groepje hebben het helaas niet gehaald, maar ze zijn best trots, vertellen ze mij. De honden zijn flink vooruit gegaan. Alleen Jules van Anja stelt hevig teleur met drie keer een 0 en Anja krijgt het even te kwaad en moet een traantje laten. Erna troost, dat heeft ze nodig, misschien komt het ook doordat ze drie weken niet getraind heeft door vakantie. De uitreiking laat lang op zich wachten, maar doordat het zonnetje schijnt is het niet zo erg. Dommel, Mauro en Maddy gaan nog even lekker wandelen met ons als baasjes er achteraan lopend. Wat hebben ze het naar hun zin! ook zwemmen ze nog lekker en de lichte honden zijn ineens zwart geworden. Een heerlijk dag, mooi weer, mooie proeven en een goede sfeer. Tot volgend jaar.