“De Onderlinge” 2015

Zondag 28 juni

615sized_IMGP1447Onderlinge

Vroeg op weg naar Delft, om 07.20 uur, en ik kom net te laat om mijn auto op het parkeerterreintje bij de Ruiven neer te zetten. Het weer is prima, mijn vest gaat al snel uit. Kar uit de auto, extra spullen mee, tuurlijk neem ik weer veel te veel mee. Maddy en ik zijn ingedeeld in de tweede groep en we hebben nummer 22. Gelukkig met de meeste van ons trainingsgroepje.

Volgen

We beginnen meteen met volgen en vooruit sturen, ik dacht dat dit gunstig was, aangezien het nog niet zo warm is. Wel is het gras gemaaid en het gras ligt te drogen in lange stroken op het veld, zodat het later als stro verwerkt kan worden. Dit betekent dat we moeten lopen over stroken stro en dat valt niet mee, met mijn korte pootjes. Normaal moet ik al flink doorlopen met Maddy om de vaart erin te houden en nu met die stroken stro moet ik ook mijn benen goed optillen. De vaart is er wel wat uit op deze manier, tuurlijk geldt dit voor iedereen. Aan de riem volgen gaat prima, maar los volgen gaat wat minder. Maddy blijft iets achter en af en toe moedig ik haar zacht aan. De keurmeester heeft hier later commentaar op, als ik dit op een officiële proef doe, vliegen de punten omlaag. Joh! Ook vind hij dat ik mijn hand te laag houd. Waarom heb ik dit gedaan? Het slaat nergens op, want ik train echt met licht gebogen armen langs mijn zijde bewegend, zo natuurlijk mogelijk.

7 punten

Vooruit

Een stukje maar gaat ze vooruit en blijft staan, “vooruit”, weer een stukje en lang niet genoeg. Bij de derde keer gaat ze wel vooruit en buigt dan af naar links en rent naar achteren. Dit mag niet en ik zet haar opnieuw in. Gelukkig rent ze nu wel vooruit, want op dit onderdeel zakken is wel heel zuur. Maddy rent nu zo ver, ik ben even bang dat ze het greppeltje overgaat en naar de andere proef rent. Ik mag haar roepen en moet nog een keer roepen, dan rent ze naar me toe en gaat netjes voor me zitten. Het is echt net aan.

6 punten

615sized_IMGP1417Afvalrace

Veel honden vliegen er met het ‘vooruitsturen’ uit. Waarom? Dit veld  wordt afgescheiden met een greppeltje van het volgende veld waar een andere proef is, n.l. ‘markeren’. Bij het markeren wordt altijd een schot gelost, het wordt wel heel moeilijk voor de honden op het andere veld, als dit precies gebeurd op het moment dat ze vooruit gestuurd worden. De honden worden door het schot getrickerd, ze springen over de greppel om te kijken wat er op het andere veld aan de hand is. Er kan maar één ding in die hoofdjes omgaan: waar is het wild? Wanneer ze moeten komen, duurt het vaak te lang eer ze weer bij de baas zijn. Gevolg een nul.

Mocht ik nog ambities hebben om voor de punten te gaan, dan kan ik het nu wel vergeten.

Verloren zoek

Ik zet Maddy in, ze rent het bos in, zoekt even en komt terug. De dummy geeft ze zittend af. “Zo”, zegt de keurmeester, “binnen een halve minuut” en hij kijkt me goedkeurend aan.

10 punten

Markeren

Keurmeester is mijn oude trainer Ruud Onderwater en ik krijg een warm welkom: “zo nog steeds met die grijze muizen”. De toon is gezet. Ik wacht op het tikje en Maddy vliegt weg, recht op haar doel af. Ruud geeft een live verslag. “Ze rent recht vooruit, ze wijkt iets af van de lijn en……. hebbes, prachtig gemarkeerd. Tuurlijk geeft ze het model af.

10 punten

Afvalrace

Veel honden ontvangen een 0 met markeren. Vaak wordt als smoes het net gemaaide gras gebruikt. Tuurlijk is dit moeilijk, zo is markeren in het hoge gras ook moeilijk. Het gras is net gemaaid en ligt in banen op het veld te drogen. De coördinator laat zich niet van de wijs brengen en wordt zelfs boos als hij hierop aangesproken wordt. Hij vertelt dat hij vòòr aanvang van de ‘De onderlinge’, het gras, in een cirkel van 3 meter, heeft weggehaald. De dummy voor de markeer kan straks nooit in een baal gras vallen, het valt op een open stuk veld. En de honden hoeven niet te zoeken in een baal gras. Dit zie je niet van een afstand, maar het is wel zo.

615sized_IMGP1426Apport uit water

Oh, oh wat is ze aan het trutten om in het water te gaan. We hebben dit zo vaak geoefend en nog dit gedrag. Ik hou me in om niets te zeggen, maar het duurt te lang, ik moet ingrijpen. Ik moet een paar keer “apport”, zeggen en dan zwemt ze er eindelijk naar toe. Uit het water loopt ze niet recht naar me toe, ze loopt naar het pad. Ik moet me een halve slag omdraaien om de dummy aan te pakken en ze laat het nog vallen ook. Had ze dit nu model afgegeven, dan had het nog een puntje gescheeld. Ik wilde hier vorige week nog even een dummy ingooien tijdens de training, maar ik ben het vergeten. Stom, stom, stom.

7 punten

Apport over water

Bij het afliggen en kort apport staan nog te veel mensen en Kees, Wilma en ik besluiten om weer een wateroefening te doen. Maddy is toch al nat. Nu stapt ze meteen het water in en zwemt over op mijn commando: “vooruit”. Aan de overkant wanneer ze de kant op is roep ik: “zoek apport”, meteen rent ze het bos in en binnen no time zie ik haar verschijnen met de dummy in haar bek. Maddy loopt naar de kant en ik zie haar twijfelen. “Hou je mond Liaan”, ik hoor het Marcel zeggen. Maddy kijkt naar links en ik moet ingrijpen, want ze is van plan om over land terug te komen. “Hier”, Maddy stapt het water in, zwemt over, komt voor me zitten en geeft de dummy zittend af. Prima! Door dat ene commando worden het…

9 punten

Afliggen

Een lange rij wachtenden, met hier en daar voorkruipers. Eerst wil Kees dat Bella met Maddy de oefening gaat doen, maar hij besluit met Henk van Sandra te gaan. Ik wil een betrouwbare hond en vraag aan Wilma of Penny de oefening mag doen met Maddy. Geregeld. De oefening gaat prima, na twee minuten mogen we weer naar de honden en zij liggen nog net zo als toen wij vertrokken.

10 punten

515sized_IMGP1271Kort apport

Geen konijnen dummy deze keer, ik heb het expres nog even geoefend gisteren. Want vaak wil ze er even aan plukken. De dummy wordt op afstand neergegooid, na het tikje van de keurmeester, zeg ik: “apport”. Maddy rent er naar toe, pakt de dummy, rent terug en geeft het model af.

10 punten

A-proef

Sandra met Henk, Laura met Enza en Wilma met Penny gaan op voor de A-proef. Helaas liggen ze er alle drie al met de eerste ronde uit.

Het zit erop, na de slechte start ging het eigenlijk heel goed. Zonde hoor van die 6 en 7, dit is echt niet nodig. Ik kan hier een 10 of een 9 halen. Het was een heerlijke dag, heerlijk weer en goed gezelschap. Sandra en Kees hebben een heerlijke barbecue verzorgt en de opbrengst is voor de Hubertus kas. Geen prijzen voor ons helaas. Wel haalt Lilian met Gaudi de derde prijs, super gedaan Lilian.