Appèl- en Apport Proef Weimaraner Vereniging 2019

Zondag 7 april

De proef is op een nieuwe locatie, een zandafgraving in of bij Bant in de Noordoost polder, het wordt beheerd door Staats Bosbeheer en Allard Mulder heeft er voor gezorgd. Een mooie locatie, zand, bos en water. Het weer is prachtig, de keurmeesters aardig, zo ook de deelnemers, er hangt een ontspannen sfeer. Onze Belgische vrienden zijn er ook weer. Er zijn maar 9 deelnemers, bijna ging het niet door. We beginnen daarom pas om 9.30 uur. Waar zijn jullie vele Weimaraner eigenaren!!

  • Vooruit sturen en komen op bevel

Prima gaat dit, al gaat ze wel eens sneller vooruit en halverwege kijkt ze me even aan. Op mijn commando komt Blaine meteen terug.

Punten: 4

  • Los volgen in verschillende tempo

Dit gaat prima

Punten: 4

  • Volgen aan de riem in dichte dekking

Dit gaat prima

Punten: 4

  • Apport haarwild uit dichte dekking

Blaine is super snel terug en heeft de konijn mooi vast. Helaas laat ze het een paar meter voor me vallen. Ze likt er wat aan en ik moet een paar keer “apport” zeggen. Daarna pakt ze het en geeft het model af.

Punten: 2

  • Apport waterwild uit diep water

Mooi water, gelukkig niet meteen diep. Blaine is mooi steady op het schot en op mijn commando stapt ze in het water. Pakt de eend mooi in de bek en helaas laat ze ook de eend vallen en dat kost weer punten.

Punten: 2

  • Houden van de aangewezen plaats

Hier vrees ik het meest voor en dat blijkt terecht. We moeten een klein zandheuvel op en daar is een mooi plekje waar Blaine moet zitten of liggen. Omdat het droog is en mooi weer, laat ik haar liggen. Zodra ik wegloop gaat ze al staan en ik kan en mag ingrijpen. Ik loop weg en sta achter de heuvel. Na een halve minuut wordt er door een helper geschoten. Hij staat halverwege op een hoge zandheuvel en is te zien door Blaine en mij. Na anderhalve minuut moet er nog een keer geschoten worden, dit redt hij niet eens. Ik hoor na ongeveer 45 seconden “Liaan”. Shit. Blaine is van haar plek af en staat doodleuk bij een heuveltje op zoek naar, ja naar wat? Muis, gras, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het een 0 is en einde proef. Potver wat baal ik en dan druk ik me zacht uit.

Punten: 0

Het gaat allemaal heel snel en vlot, tegen lunchtijd hebben we al veel gedaan. We lunchen ongeveer 45 minuten en hierna nog 3 proeven te gaan.

  • Op post zitten tijdens drijfjacht

Voor de zekerheid houdt ik Blaine aangelijnd, maar volgens mij had ik dit niet hoeven doen. Er wordt veel herrie in het bos gemaakt. We staan allemaal op een rij tijdens de drift. De honden moeten rustig op post zitten en mogen niet inspringen. Ik hoor van een jonge hond heel veel gepiep en onrust, ben benieuwd hoe dat beoordeelt wordt. Aangelijnd voorjagen kost een punt en Blaine is heel braaf. Ook wordt er bij iedere hond in de buurt twee keer geschoten, geen probleem.

Punten: 3

  • Aansnijproef

Voor Blaine ligt een konijn, Blaine ligt op enige afstand en mag er niet aankomen. Dit gaat prima.

Alle foto’s zijn van Monique Jongenelen

  • Markeer van eend

Wat doe ik, lijn ik Blaine aan of niet? “Heb vertrouwen in je hond”, zegt de keurmeester. Oké, ik jaag haar los voor. Ze blijft keurig zitten, ik wacht op het tikje en “apport”. In een rechte lijn rent ze op de eend af, pakt het en geeft het model af. Super gedaan.

Punten: 4

Roofwildproef

Dit is altijd bijzonder. Een sleep met de vos, een apport met de vos en vos over de hindernis. Er deden twee combinaties mee en één, een langhaar reu, heeft het gehaald. Gefeliciteerd.

Resumé

Het zit erop en we hebben het niet gehaald. Moeten we volgend jaar weer. Dit jaar geen predicaat van Natuurlijke Aanleg voor ons. Het was echt een mooie dag, ondanks het resultaat. Dank keurmeesters en dank voor het mooie terrein. Helemaal voor ons en we werden niet gestoord door recreanten.