Oefendag SJP Blaine 2017

Zondag 20 augustus

Elk jaar organiseert de Weimaraner Vereniging een oefendag voor de Standaard Jachthonden Proef (voorheen KNJV). Handig want zo weet je wat goed gaat en waar nog aan gewerkt moet worden voordat de echte SJP proeven beginnen. Blaine en ik hebben ingeschreven voor de SJP proef bij de WSH op 10 september. We houden het nog op één. Vandaag doen Blaine en Puk mee, ik vind het zo leuk dat Puk mee doet, trots op dat stel.

  • Blijven uit zicht

Ja echt waar, 2 minuten blijven uit zicht daar beginnen we mee. Blaine heeft nog niets gedaan, vol energie en dan blijven liggen of zitten en ik weg. Zie je het voor je? Het goed nieuws is dat Puk wel is blijven liggen. Zij hebben hun eerste punten op zak. Nu wij nog. Een mooi stukje bos, geen prikkels of brandnetels en het is aardig droog. Ik besluit toch om Blaine te laten liggen. Ik kan nog niet weg, want mijn overbuurvrouw met haar Weimaraner reu heeft veel werk om haar reu te laten liggen. Ondertussen is Blaine ook gaan zitten en ik laat het zo. De overbuurvrouw is ook klaar, met een ferm “blijf” en een strenge blik loop ik bij Blaine vandaan. Al snel gaat het mis met de Weimaraner reu, ik ben nog niet eens op mijn plek waar ik 2 minuten moet gaan staan. Als dit maar goed gaat, dit is zo’n zwam onderdeel van Blaine. Altijd gaat ze zitten en/of staan, altijd een pasje vooruit om te kijken waar ik heen ga. Nu heeft ze een Weimaraner die de hele tijd door het bos rent, zijn baasje krijgt hem niet te pakken en hij heeft een lol. Ik vind het zo sneu voor zijn baasje. Het is net of de reu zegt: “nah, nah nah, nah, nah. Na 2 minuten loop ik terug naar Blaine en ze zit nog steeds heel keurig op haar plek, ze heeft geen stap verzet. Ongelofelijk, dit had ik nooit gedacht. Omdat ik haar heb laten zitten, 1 punt aftrek: 9 punten.

Puk

Hij doet het ook heel goed, ook hij heeft last van zijn buurhond, maar Puk blijft netjes op zijn plaats. Hij gaat wel staan, maar blijft op zijn plek. Dat is het belangrijkste. 9 punten.

  • Kort apport konijn

Bij Blaine is het eerste apport altijd tricky. Ze hangt dan altijd de clown uit, leuk voor haar, heel vervelend voor mij. Blaine rent naar het konijn en snuffelt eraan. Ik moet een paar keer vast zeggen, uiteindelijk pakt ze het konijn vast om het vrij snel weer neer te leggen. Ze pakt het weer en nu maakt ze er een spelletje van. Ze rent bij me weg, steeds rondjes om me heen, om gek van te worden. Eindelijk komt ze het brengen en ik pak het aan. “Krijg ik nog een cijfer”, vraag ik aan de keurmeesteer. “Ja een streepje”. Shit! Onze eerste 0 punten.

Puk

Hij maakt er ook een leuk kat en muis spelletje van. Ik moet er wel bijzeggen dat hij nog nooit een konijn heeft geapporteerd. Ja gevonden half vergane konijnen, maar niet tijdens een training. 0 punten.

  • Apport uit water

“Ben je er klaar voor?”, vraagt de keurmeester. “Ja”, antwoord ik. Maar dat was ik niet, ik heb het toch te gehaast gezegd, want Blaine keek steeds naar links. Daar waar de eenden liggen en het schot gelost wordt. Het schot klinkt en meteen rent Blaine ook naar links. “Shit”, ze staat bij de geweermeneer en ze moet in het water. “Apport”, roep ik. Gelukkig stapt ze vrij snel het water in en zwemt naar de eend. Ze pakt het, zwemt terug en heeft de eend mooi in haar bek. Blaine geeft het mooi af. 8 punten.

Puk

Hij doet het ook heel goed, snel het water in, pakken en terug.  9 Punten.

  • Markeren

Blaine markeert uitstekend, wel hou ik de riem lichtjes voor haar en dat kost meteen al 2 punten. Wanneer ze bij me is moet ze toch weer even naar links lopen eer ze weer bij mij is. Ze geeft de eend zittend af. 6 punten

Puk

Puk

Ik heb niet gezien of gehoord hoe hij dit deed. 7 punten.

  • Aangelijnd- en losvolgen

Ik moet best wel met Blaine praten tijdens het volgen. We lopen op gras met z’n vele luchtjes, Blaine’s neus wil maar naar de grond en ik moet haar aandacht zien vast te houden. Dat lukt aardig. In vind dat het losvolgen veel beter gaat, Blaine is attent, geen neus naar de grond, wel wil ze af en toe te snel lopen. 7 punten.

Puk

Het volgen van Puk kan beter, tenminste dat zijn de woorden van Sandra.  6 Punten.

  • Vooruit sturen

Mijn hand is boven Blaine’s hoofd en ik zeg “vooruit”. Als een speer rent Blaine vooruit, niet stoppen, niet naar links, rechts of terug, gewoon vooruit. Heerlijk. Ik mag Blaine roepen, ik roep haar naam en meteen fluit ik. De boef blijft staan en kijkt mij aan, ik moet nog een keer fluiten en nu rent ze naar me toe en gaat mooi voor me zitten. Dit zijn echt de verdiensten van de GG-training. Eerst werd ik bijna omver gelopen en nu remt ze op tijd af. 9 punten.

Puk

Hij gaat bij Sandra vandaan, dat is het punt niet. Alleen wanneer hij terug moet komen vertikt hij dat. Eén en al ondeugd. 0 punten.

Verloren zoek

De keurmeester vertelt mij meteen dat hij vol lof is over het zoekwerk van Puk. “Hij rende mooi van links naar rechts door het bos en was heel snel”.

Blaine zoekt niet echt zigzaggend het bos af, daarvoor zijn er teveel honden voor haar geweest denk ik. Ze gaat vrij recht op haar doel af. Ze is in ieder geval zo terug. Wat opvalt is dat ze meteen vol door de doorntakken, wegrent het bos in. Terug neemt ze het pad, “erg slim”, zegt de keurmeester. 10 punten.

Puk

Hij is steeds als eerste aan de beurt en is één en al aandacht. Puk en Sandra zijn ook heel snel klaar. Puk doet het super, maakt mooie slagen en vindt in no time de eend. Sandra vertelt mij dat hij met de training ook altijd alles vindt. Ze zijn ook uitgenodigd voor een workshop in Frankrijk. 10 punten.

Apport over water

Het is echt een breed water en met de andere honden was dit altijd een moeilijk onderdeel. Voor Blaine niet, zij stapt zonder pardon het water in en zwemt naar de overkant. Ik hoef niets te zeggen, gelukkig, want dat zou punten kosten. Aan de overkant zeg ik: “zoek apport”, dit mag. Blaine kijkt me eerst aan en gaat zoeken, nog steeds zeg ik niets. Ze heeft de eend zo gevonden, het lag heel simpel. Blaine kijkt me vanaf de overkant aan met eend in de bek en rent van het water weg. Shit gaat ze nu omlopen? Dat doet ze eigenlijk nooit. De keurmeester interpreteerde dit later als weglopen van mij, oké??! En dit kostte me 1 punt. Ik roep en fluit Blaine en ze stapt het water in om naar mij terug te zwemmen. De eend houdt ze mooi vast en volgens mij geeft ze het zittend af. 8 punten.

Puk

Ik kan goed kijken hoe Puk het doet, vooral in het begin. Hij stapt vlot het water in en zwemt weg. Wat doet hij nu? Hij blijft hangen op de plek waar net de eend in het water is gevallen voor het ‘apport uit water’. Shit dat moeten we niet hebben. ‘Zwem door jongen’, prevel ik in mijzelf. Sandra moet alle zeilen bijzetten om Puk vooruit te laten zwemmen. Gelukkig lukt het. Verder is het geen probleem. Aan de overkant vindt Puk snel de eend en zwemt terug. Hij geeft de eend mooi af.  7 Punten.

Rusumé

Het zit erop, ondanks de nul van mij en de nullen van Sandra, zijn we toch tevreden. Gelukkig is er niemand die de A-proeven wil doen en kunnen we op tijd naar huis. Maar eerst de diploma’s en het woordje van de voorzitter van de jachtcommissie. Hij vertelt dat hij ook genoten had van de honden die geen diploma’s hadden verdiend. Ook die honden lieten mooi hondenwerk zien en ik weet zeker dat hij het over Puk had.

Ontladen

Puk en Blaine rennen nog even over het grasveld met een noodvaart, helemaal moe gaan ze de auto in en beiden honden hebben we niet meer gehoord in de auto. Ze droomden over konijnen en eenden en ze vonden het een mooie dag. Wij ook!