SJP Haarlemmermeer 2018

SJP Gewest Noord Holland afdeling Haarlemmermeer in Haarlemmermeerse Bos

Zaterdag 29 september

SJP

Het is zover, de Standaard Jachthonden Proef (SJP) in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Prachtige locatie, groot, groen, wel veel lopen en wat druk en prachtig weer. We zijn mooi op tijd en ik heb genoeg tijd om me voor te bereiden. We beginnen om 9.00 uur.

Loopvolgorde: AB, E, CD, F, G, H deelnemers: 68, Blaine en ik: nummer 3

Proef A

  • Aangelijnd en los volgen

Ja, echt waar, we beginnen weer met volgen. Onderweg naar de proef toe heb ik al geoefend en ben ik aardig streng geweest, want ze moest volgen. We zijn nummer 3 en snel aan de beurt. Ik zie dat nummer 2 bijna klaar is en ik loop in met Blaine en ga alvast klaar staan. Ik stel me voor zoals altijd en we mogen beginnen. Van te voren had de keurmeester al verteld wat de bedoeling was en ja dat kennen we ondertussen wel. Het kwam er wel op neer dat hij geen, hoe zeg je dat, keurmeester is waarbij de jachthond moet plakken aan het been en steeds naar je op moet kijken. Gelukkig want dit alles doet Blaine niet.

Het volgen aan de riem gaat verbazend goed, ze kijkt wel af en toe naar me op en blijft netjes naast me lopen. Heel soms is ze wat verder bij me vandaan, maar dat is niet erg. Ik mag geen commando’s geven en dat hoef ik ook bijna niet te doen. Dat moet heel zachtjes want de keurmeester mag het niet horen.

Het losvolgen gaat ook goed. Af en toe kijk ik opzij of Blaine mij volgt en dat doet ze netjes. Weer kijkt ze af en toe naar me op. Bij de bochten loop ik langzaam, even raak ik wat uit balans met een bocht. Dit gebeurt mij wel vaker. Ook moet ik een keer mijn pas versnellen om de aandacht vast te houden. Bij het middelste paaltjes staan we stil, Blaine gaat zitten en ik doe de riem aan die op de grond lag. Missie volbracht en ik heb een goed gevoel. De keurmeester vindt het ook heel goed.

Cijfer: 9

Proef B

  • Uitsturen en komen op bevel

Ik geef Blaine een “vooruit” en ze rent vlot weg. Dat ziet er veelbelovend uit, terugkomen doet ze toch altijd. Ik mag al snel fluiten van de keurmeester. “Blaine en de hierfluit”, roep ik. Maar Blaine komt niet, huh? Ik wacht even, want ze is aan het snuffelen en dan heeft het geen zin om weer te roepen. Ik durfde niet langer te wachten en roep weer. Nee hoor, ze komt nog niet. Ik fluit nogmaals en roep en eindelijk komt ze. Het was een heel lekker luchtje daar bij die boom. Oei, wat gaat dit worden? De keurmeester geeft als tip mee, nadat hij mij het cijfer heeft gegeven, dat ik eigenlijk iets langer had moeten wachten met mijn eerste commando. Oké, ik mag langer wachten dan ik dacht. Goede tip.

Cijfer: 6

Proef E

  • Apport uit diep water met schot

Blaine heeft altijd een langzame start, dat blijkt ook nu weer. We staan aan de waterkant en moeten weer op het tikje van de keurmeester wachten. Blaine blijft goed zitten, het schot valt, we wachten, ik voel het tikje en zeg “apport”. Blaine stapt meteen het water in, het kantje is wat hoger dan het water en het wordt geleidelijk dieper. Ideaal. Rustig zwemt ze naar de eend, pakt het en zwemt terug. Blaine is bij de kant en moet een klein sprongetje maken, maar ze heeft lange benen dus het wordt meer een wat hogere opstap voor haar. ‘Wat ga ik doen’, denkt Blaine. ‘Ik loop nog wat naar rechts, even kijken daar. Waarom zou ik al naar mijn vrouwtje gaan. Veel te leuk deze eend om al meteen af te geven, toch?’ Ik weet niet meer of ik haar een keer geroepen heb, vast wel. Ze laat de eend ook nog vallen, ik hou mijn mond en ze pakt de eend zelf weer vast. Nu besluit ze toch om de kant op te gaan en ik pak de eend snel aan. “Het begon veelbelovend,” zegt de keurmeester. Helemaal mee eens, ze verknalt het met de afwerking en het is haar eerste apport.

Cijfer: 6

Proef C

  • Houden van aangewezen plaats

Gelukkig moeten we een aardig stukje lopen en een plaatsgenoot is de keurmeester. Zou dit schelen? Ik krijg een klein plekje voor Blaine toegewezen, zonder brandnetels gelukkig. Ik laat Blaine zitten en loop weg, samen met de andere voorjager.

Mijn hart gaat tekeer, niet normaal. Blaine blijft altijd zo slecht op haar plaats. Maar ze komt nog niet tevoorschijn. Eindelijk zijn de twee minuten om en we lopen terug. Blaine zit nog, iets meer naar voren? “Ze heeft een klein stapje naar voren gezet,” zegt de keurmeester. Het cijfer voor deze oefening valt me reuze mee.

Cijfer: 8

Proef D

  • Apport te land

Nog zo’n spannend onderdeel, apport met konijn. Blaine blijft netjes zitten totdat ik het tikje van de keurmeester krijg en Blaine het commando van mij. Ze rent naar het konijn en zoals gewoonlijk likt ze er wat aan en besnuffelt het. “Hier”, Blaine pakt het op en komt mijn kant uit. Ze geeft het nog zittend af ook.

Cijfer: 8

Volgens onze volgorde moeten we eerst F doen en dan G. Maar markeren wordt op het veld naast CD gedaan en er staat niemand. Dus we vragen of we eerst markeren (G) mogen doen en dat vindt de keurmeester prima. Bovendien scheelt dit lopen, want F en H liggen vlak bij elkaar.

Proef F

  • Verloren apport te land

“Wanneer je hond wegrent om de eend te zoeken, draai jij je om en loop je naar dat heuveltje totdat ik je roep”, zegt de keurmeester. Ik sta klaar met Blaine en zeg “zoek apport”. Blaine is weg en ik loop richting de heuvel. Ik ben nog niet eens bij de heuvel of ik hoor “Kom maar terug,” Blaine heeft de eend in no time gevonden en geeft het staand af.

Cijfer: 9

Proef G

  • Markeerapport te land

Ik hou Blaine aangelijnd en dat kost meteen twee punten. Liever dit dan een 0 door inspringen. Het lijntje hou ik voor haar, op het moment dat ik het tikje voel zeg ik: “apport”. Ze rent mooi naar de eend en maakt een heel licht bochtje, dat mag, gelukkig pakt ze de eend meteen op. De laatste keren tijdens het oefenen treuzelde ze met het oppakken. Ze verpakte het, likte eraan en dan riep ik haar. Dit mag absoluut niet tijdens een proef. Pas wanneer ze de eend gepakt heeft mag ik een commando geven. Dat hoeft vandaag niet, ze pakt de eend  en rent meteen mijn kant uit. Ik zie dat ze langs mij wil schieten en maak een stap naar links. Blaine geeft het zittend af. De keurmeester vindt het allemaal goed en het blijft bij een….

Cijfer: 8

Proef H

  • Apport over diep water

De situatie aan de overkant van het water is lastig. Er ligt een strook gras langs de kant, dan een fietspad en dan pas het bos. De eend ligt in het bos. Ik kan niet meteen “zoek apport” zeggen wanneer Blaine het water uitkomt. Ook is het best druk met fietsers en wandelaars.

Ik stuur Blaine over water met een “vooruit”, wanneer Blaine op de kant klimt hef ik het commando nog niet op. Blaine zoekt op de graskant. Dit is niet de bedoeling en wanneer ze mij aankijkt roep ik “vooruit”. Gelukkig draait Blaine zich meteen om en rent het bos in. Pffffff! De eend ligt niet diep, want al heel snel rent ze het bos uit met eend. Ze zwemt vlot mijn kant uit, klimt de kant op en komt naar me toe. ‘Hou vast, hou vast,’ denk ik. Gelukkig houdt ze de eend vast, ik zie haar hoofd iets zakken en voordat ze de eend laat vallen, vang ik het op.

Cijfer 8

Resumé

Dit was de laatste onderdeel en we hebben alles binnen, YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Wat een heerlijk gevoel en wat ben ik blij. De eerste B-diploma van Blaine en nog geen 3 jaar. Voor ons is dat best jong. Op de twee zesjes na heeft Blaine het heel goed gedaan. Ik moet wel zeggen dat Blaine best braaf was, tuurlijk tijdens de eerste twee proeven moest ze effe inkomen. Even laten merken dat het allemaal best moeilijk is dat luisteren en dat ze het nog niet helemaal snapt, ahum!

Mijn bedoeling is om even naar huis te gaan, misschien even rusten en Maddy meenemen. Maar ik heb me over laten halen om bij de A-proeven te gaan kijken. Ik heb er goed aan gedaan, want ik kan bijkletsen met Erna. Het weer is super en het is zeker geen straf om in de zon te zitten. Het A-hondenwerk vind ik tegenvallen, de honden lopen slecht hun lijnen om bij de duif te komen. Eén hond heeft de A gehaald, een zwarte Labrador. Rond 15.30 beginnen de diploma uitreikingen en rond 16.30 uur rij ik naar huis mét diploma.

It’s fucking great!!