De Onderlinge 2016

Zondag 26 juni

Vroeg moeten Maddy en ik in Delft zijn, 09.35 uur rijden we de parkeerplaats op. Gelukkig is het droog, vanmorgen nog best fris, maar het wordt steeds warmer en er gaan steeds meer kledingstukken uit. 09.00 beginnen we en in ons groepje zijn ook Jaap, Sandra, Lena, Inge, Mona, Laura, Wilma en Pieter. Ons trainingsgroepje zeg maar, behalve Mona. We beginnen met ‘uit water’ en dit is geen goed begin voor Maddy en mij.

Apport uit water

Het gaat ook meteen fout, Maddy treuzelt en aarzelt en krijgt kansen genoeg. Ik mag haar tot 3 keer toe inzetten en de 3 e keer gaat ze het water in en zwemt naar de dummy, pff. Mijn aandacht verslapt en dit is een grote fout van mij, hierdoor grijp ik niet op tijd in. Te laat zie ik dat Maddy niet terug komt zwemmen, maar door zwemt naar de overkant. Oh nee, dit kan niet, dit wordt nu zeker een 0. Ik roep nog, maar Maddy zwemt stoicijns door. “Je kan zien dat hier getraind is”, zegt de keurmeester. Maddy komt ook al niet al te snel terug, “en is het nog wat?”, vraag ik. “Nee,” zegt de keurmeester, “dat overzwemmen was de druppel.”

Ik heb echt de neiging om meteen naar huis te gaan, maar ik blijf toch maar en ga verder. Ik baal zo enorm, niet normaal.

sized_IMGP49132 minuten uit zicht gaat prima en kort apport ook, al laat ze de dummy 1 keer vallen. Tijdens het markeren doet Maddy ook weer raar. Ze rent als een streep naar de dummy, beter kan niet. Ze pakt de dummy, wat doet ze nu? Maddy kijkt wat in het rond, net alsof ze op het punt staat om er vandoor te gaan. Ik roep, dat mag nu, en gelukkig rent ze naar me toe en geeft het model af.

Over water

De keurmeester is een oude bekende. Maddy gaat vrij vlot over en aan de overkant verdwijnt ze in het bos, het duurt even eer ze terug komt, leeg. Ik stuur haar weer het bos in, “ze is er geweest hoor”, zegt de keurmeester. Ik maak een gebaar alsof ik haar wil wurgen. “Neem toch een Draadhaar”, zegt hij. “Nee, dat is me iets te pittig”, antwoord ik. Gelukkig heeft Maddy ondertussen de dummy gevonden en rent via de brug terug. Een 6.

Bij het ‘verloren zoek’ moet ik Maddy ook twee keer inzetten, een 8. Het aangelijnd en los volgen gaat prima, het ‘vooruit’ sturen minder. 10 en een 7.

De A-proef is al snel en er doen veel honden van mijn trainingsclubje mee, helaas zijn Jaap en Luca de enige die de dirigeerproef hebben gehaald. We lopen terug naar de auto en drinken nog wat, de telling van de punten duurt altijd lang. We blijven daarom niet tot het einden, we hebben toch geen diploma. Het was een teleurstellende dag voor ons vond ik, dit mag nu toch wel probleemloos verlopen.  Volgende week laatste les.