Aanlegproef WSH 2012

Zondag 7 oktober 2012

1012sized_MJJ_8887 b liana 2012_Zoetermeer_132De aanlegproef van de Weimaraner Vereniging

Voor Maddy begint ook het serieuzere werk, de aanlegproef van de Vereniging de Weimarse Staande Hond. Een lange traditie bij de Weimaraners in huize Timmers. Wil heeft er twee voorgebracht in de aanlegproef, Darcy en Jeska en ik met June en nu Maddy. June was en is een natuurtalent en zoekt uit haar eigen mooi op de wind naar fazanten. Met Maddy heb ik er een ander gevoel bij, ook denk ik dat ze er nog niet helemaal klaar voor is, het komt net iets te vroeg. Maar nu is ze nog lekker jong en onbevangen, volgend jaar is ze al twee en heeft ze hopelijk meegedaan aan verscheidene voor- en najaarsveldwedstrijden. Dus toch maar doen die aanlegproef.

Willem Alsemgeest

Maddy en ik rijden rond 07.45 uur naar Bleiswijk waar Willem woont. Hij en zijn vrouw zijn zo aardig om hun huis open te stellen voor alle deelnemers van de aanlegproef. En het is al druk als ik rond 08.30 uur aankom in Bleiswijk. Het is een tijd geleden dat ik hier geweest ben, de laatste keer was met Wil en Darcy tijdens een veldwerktraining. Ook Monique Jongenelen is er, samen met Peter en hun honden. Monique neemt foto’s van de honden en die zet ik er later op als ze klaar zijn. Monique heeft de Slowaakpup Rhavi bij zich en daar verheug ik me op. Na koffie en een openingswoord van medeorganisator en keurmeester van de dag Hans Haleber, gaan we rond 09,15 uur op weg naar de fazanten.

Industrieterreinen met lage begroeiing

We rijden naar industrieterreinen bij Bleiswijk/Zoetermeer. Ik zie veel velden met gras/lage begroeiing, met randen van ruigte. Oh jammer, want ik weet dat de neus van Maddy vaak veel te laag is op deze velden. Er doen 9 honden mee met uiteenlopende leeftijden, van 13 maanden ( Maddy) tot 5 jaar! Maddy is zo’n beetje als achtste aan de beurt, weer zo laat.1012sized_MJJ_8888 2012_Zoetermeer_133 Ik heb het idee dat ze dit niet erg begrijpt. Zij vat het op als: wat is dit nu, ik mag mee, maar niet uit de auto als we ergens stoppen en dat is ze niet gewend. Hans wil niet met me meelopen, maar Fred wel en geeft me wat aanwijzingen. Maddy rent meteen weg, maar met de neus aan de grond. Hans maakt ons attent op een weg rennende haas. Maddy ziet het niet, maar ruikt wel het spoor en dan luistert ze niet meer. Ze moet door lopen, maar doet dit niet. Ze is slecht van het spoor af te krijgen. Niet goed natuurlijk, de loop is zo slecht te beoordelen. Een onbevredigend gevoel hou ik aan deze loop over en ik hoor de ‘keurmeesters’ zeggen dat ze het moeilijk kunnen beoordelen. Dit was een veld om de loop te beoordelen, wild zat hier nauwelijks.

Tweede loop

Een reu komt een haas tegen en is totaal uit de hand en krijgt even later nog een beurt omdat de tweede niet te beoordelen is. Oké?? Ik heb het dan over een reu van ruim twee jaar. Hij laat wel mooi werk zien en staat mooi voor en daar komen we voor. Een andere reu moet ook een beetje wakker worden, maar neemt wel veld en staat tijdens de derde loop even voor. Eén teef van 5 jaar neemt geen veld, een andere reu, ook 5 jaar, neemt aardig veld en staat kort voor. Pretty laat goed werk zien en dat is genoeg reden voor een derde loop op het veld waar later Maddy en Tess lopen. Misthy, van bijna 3 jaar en al ervaring met veldwedstrijden, laat een heel mooi parcours zien en de keurmeesters worden er warm van, ze staat voor op haas en komt ook terug wanneer er gefloten wordt. Wel heeft ze een teletak om, die niet gebruikt wordt.

1012sized_MJJ_9026 s 2012_Zoetermeer_199

Distels

Dit veld is klaar en we rijden naar een ander veld, hier mogen Maddy en Tess lopen. Een veld met laag gras, vol met hele korte distels, wat niet fijn is voor de honden. Langs de randen van het veld is een brede rand met ruig gewas, doornstruiken en bramenstruiken. De wind staat schuin op het veld, maar is heel matig. Ik mag kiezen, nemen we meteen het veld of lopen we eerst de kant af rechts van het veld. Ik kies voor het laatste, omdat ik denk dat Maddy dit fijn vindt, haar neus gaat omhoog en hopelijk zit hier wat fazant. Verkeerde keuze achteraf, ik had gewoon goed schuin op de wind moeten lopen met zo’n onervaren en jonge hond als Maddy. Ze krijgt toch al zo weinig wind en weinig lucht van de rand bovenin het veld. Ik stuur Maddy de ruigte in en ze is totaal niet bezig met veld nemen of de wind. Ja, ze ruikt muizen, daar is ze mee bezig. Ik krijg haar daar niet weg en ik zie dat het geduld van de ‘keurmeester’ op raakt. Ik mag het nog even op het veld proberen, maar ook dit lukt niet. Ze snapt niet waar ze mee bezig is. Ik moet haar roepen en het is over. Tess loopt na Maddy en zij wil ook niet lopen, dit komt door de distels. Haar baas vindt dit niet goed voor haar en lijnt haar aan. Tuurlijk zijn die distels niet fijn voor de honden, maar als ze echt wild in hun neus krijgen dan vergeten zij de distels. Dit bewijst Pretty want zij rent er wel overheen. Pretty mag nog verder lopen aan de andere kant van het veld, de eigenaar van Tess denkt dat daar geen distels zijn. Hij had daar liever gelopen en ik ook! Mooi hoog gewas, maar wel met hoge distels dit keer. Pretty krijgt een fazant in haar neus en staat mooi voor, een reu ook.

Onbevredigend gevoel

Dat hou ik er van over, het is voorbij voor ons en dat vind ik niet helemaal eerlijk. We zijn al rond 12.30 uur klaar, genoeg tijd om nog een veld af te lopen. 1012sized_MJJ_9034 b 2012_Zoetermeer_204Maddy is zo jong nog en moet toch kans krijgen om voor wild te komen, tuurlijk waren haar lopen niet goed, maar dan toch. Ik geef dit aan bij Hans. “En als ze voorstaat, heeft ze nog geen diploma want haar loop was onvoldoende”, zegt Hans. Oké, maar dan heeft ze tenminste wel succes gehad! niet onbelangrijk op deze leeftijd. Ook voor Tess is het voorbij en eigenlijk moet zij ook nog een kans krijgen in een ander veld. Met June heb ik verdorie tot 17.00 uur moeten wachten eer iedereen weer terug was. Een aantal honden hebben zo veel kans gehad, veel velden hebben ze afgezocht om tot voorstaan te komen. Terwijl ik met June zo klaar was, June liet een hele mooie loop zien, trok aan en stond prachtig voor op patrijs. Ik weet het Maddy is nog jong en we hebben nog kansen genoeg.

Diploma’s

Misthy krijgt een mooi diploma met veel 4’en. Pretty ook en nog drie andere honden. Maddy en Tess en nog twee honden hebben het niet gehaald. We zitten met z’n allen in de tuin bij Willem thuis, we worden weer prima verzorgd op deze zonovergoten dag. Omdat het twee lopen waren van niets besluit ik om met Maddy nog even naar de Rottemeren te rijden, dit ligt vlakbij en is een prachtig natuurgebied. Hier kan ze even lekker rennen en dat doet ze. Ze neemt meteen ruim veld over de groene velden! ze staat voor een rand met brandnetels en wil hier in, ze ruikt wat. Aan brandnetels heeft ze wel hekel en ze zoekt een manier om in de distels te gaan, zonder dat ze er last van heeft. Ze rent naar de andere kant van de brandnetels en weer terug en dan gaat ze er toch in. Niet te geloven toch, nu rent ze de sterren van de hemel en net……

 

Een impressie van de aanlegproef, met foto’s van Maddy en van de andere deelnemers met hun honden. Alle foto’s zijn weer door Monique Jongenelen gemaakt. Dank je wel Monique.