Onderlinge Hond en Taal 2019

Zondag 7 april

Hoe

Gisterenavond laat kreeg ik een appje dat ik teamcaptain moest zijn van mijn groepje van drie honden en bazen. ‘Dat wil ik helemaal niet’, appte ik terug. Nou ja, dacht ik, we zien wel. Nadeel, nog een kwartier eerder aanwezig zijn.

Verandering

Vanmorgen heel vroeg weer een appje van de trainer. ‘Je hoeft geen teamcaptain te zijn, er is een afzegging en de groepen moesten omgegooid worden. Je zit in een groepje met Staande Honden en met Careen’. Super! Careen ken ik immers van de wekelijkse training. Voordeel: 15 minuten later weg.

Vertrek en aankomst

6.45 uur rijden Blaine en ik weg, eerst laat ik Blaine even rennen in de Bavo. Even rond 8.00 uur komen we aan. Ik zie Careen al staan met haar Vizla Gyöngyi, de teamcaptain is Mike, ook met een Vizla.

A, B, C

In één groep zit een A, een B en een C hond. Moos is de Vizla A hond, Blaine de B en Gyöngyi de Vizla C hond.

Wij zijn groep K en de volgorde is: proef 3,4,3,1,5

Proef 3, de scurry

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk van het geschoten ‘wild’ binnen komt. Blaine en Moos zitten los aan de zijkant, terwijl wij en Gyöngyi bij de keurmeester staan en horen wat de bedoeling is. Gyöngyi moet eerst een geschoten dummy halen. Hierna roepen Mike en ik onze honden. Het is de bedoeling dat alle 9 dummy’s binnengehaald worden, ook liggen er een aantal in een ronde kooi of hekje. We mogen zelf weten welke honden en hoe vaak ze een dummy mogen halen. De honden moeten even wennen, vooral om over het hekje te springen. Het gaat best goed, alle dummy’s zijn binnen de tijd binnen.

Proef 4, de bosdrift

We lopen op linie, Moos moet los volgen en de andere twee mogen aangelijnd blijven. Er zijn veel brandnetels en ik laat Blaine aan de riem volgen. Eerst moet Gyöngyi een dummy binnenhalen, daarna Blaine en dan Moos. Ik stuur Blaine de aangewezen richting op, maar ze blijft op een punt hangen. Ik stuur haar nogmaals en nu gaat het goed. Alles is binnen.

Proef 2, drie op een rij

De honden moeten we vastmaken aan een haak en wij zelf moeten de oefening doen. Eerst moeten er 5 dummy’s in een omheinde cirkel gegooid worden. Die van mij en Careen redden het net niet. Gooien is bepaald niet mijn sterkste kant. Mike gooit er twee binnen, later blijkt dat dit een uitstekende score is.

Ook moeten we ieder een dummy voor ons uit gooien, richting een paaltje, dit moet met zo weinig mogelijk werpen. Ik kan niet gooien, maar Careen helemaal niet, onze held is weer Mike. Wanneer we de paal gehaald hebben, doen we hetzelfde maar dan terug.

Proef 1, de waterproef

De werper gooit een foameend in het water recht voor de C-hond Gyöngyi, ze is niet zo’n zwemmer, maar het gaat heel goed. Helemaal links wordt er voor de B-hond Blaine een dummy in het water gegooid. Blaine rent vooruit en dan moet ik haar in het water zien te krijgen waar de dummy ligt. Blaine is altijd lastig het water in te sturen op grote afstand en dit is echt heel ver. Met de nodige commando’s lukt het en ik ben zoooo blij. De A-hond Moos is echt een super hond. Al eerder is er een eend geschoten, die op een klein eilandje terecht kwam in het midden van de plas. Moos wordt ‘vooruit’ het water in gestuurd, hij zwemt mooi richting het eiland, gaat aan wal en op commando zoekt en vindt hij de eend. Weer is alles binnen, het gaat lekker.

Proef 5, dirigeren

Bij een paaltje links staat een werper en hij gooit een dummy op voor de C hond, geen probleem voor Gyöngyi. Wij staan met z’n drieën naast elkaar en in het midden ligt een denkbeeldige lijn. Halverwege ligt een dummy en tegen het einde. Dat einde wordt gekenmerkt door een net. In principe is de laatste dummy voor de A-hond, maar de B-hond mag het ook halen. Blaine rent snel vooruit, te snel en ze springt over het hekje. Ik probeer haar wat terug te krijgen naar het midden en dat lukt niet. Uiteindelijk is ze op de hoogte van de verste dummy en ik probeer of ze dat vindt en pakt. Het lukt. Mike heeft dit niet goed gezien blijkt later, misschien had ik het nog een keer extra moeten zeggen. In ieder geval gaat Moos voor de laatste dummy en die is er niet meer. Hij begrijpt dat Moos nu de middelste moet halen. Geen probleem, de hond is goed te dirigeren. Ook deze is binnen.

1e prijs groepsteam

1e geworden met Mike en Moos, Careen en Gyöngyi, Liana en Blaine

Nu lunch en daarna de twee individuele proeven.

Voor de voetjacht

We lopen op linie voor een walk-up, ik met Blaine, de keurmeester en een dame met een Cheaspeak Bay Retriever. Blaine loopt los naast me en volgt best aardig. Er wordt rechts van ons geschoten, Blaine moet zitten en ik stuur haar richting de dummy die er al lag. Het is een wild dummy en die vindt ze altijd leuker en wil ze graag nog even bij zich houden. Het lukt ze brengt het binnen. We lopen verder en weer klinkt een schot links, er wordt een markeer opgegooid voor de Retriever. We lopen terug en doen het nog een keer, maar nu staan Blaine en ik links. De rechter is nu voor de Retriever en de linker markeer voor Blaine. Dit gaat perfect, alles binnen.

De Cheaspeak Bay was niet zo’n aardige hond, het zijn de pittigste onder de Retrievers en eerder viel zij uit tegen Blaine. Dit weekeinde heb ik wel gezien dat Blaine aardig van zich af bijt tegenwoordig.

De laatste proef

Eendenjacht

Ik zit op een stoel en Blaine zit los naast me. Op een heuvel wordt een eend geschoten. Blaine heeft goed gemarkeerd, want de dummy is snel binnen.

In een vijver zwemmen veel eenden (lokeenden) en er wordt een eend geschoten die in het water valt. De vijver is rond en heeft teveel mogelijkheden om het water in te gaan voor Blaine. Zal ik hier, of toch daar, ze rent de hele vijver rond op zoek naar een plekje. Terwijl Blaine nog nadenkt over een plek, komt er een Retriever aangerend van een andere groep en plonst in het water, weg dummy. Opnieuw wordt een dummy in het water gegooid en weer komt de Retriever. Ik ben hier nu wel effe klaar mee, zoveel afleiding is echt niet goed voor Blaine. Na heel veel commando’s en aandringen zwemt Blaine eindelijk naar de dummy. Op de kant laat ze het nog vallen ook om zich uit te schudden. Kantje boord dit en hier verspelen we heel veel punten, erg jammer.

Echt een geweldig dag

Het is droog, maar wel koud. Alles is goed georganiseerd en loopt op rolletjes. De proeven zijn leuk en goed te doen. Wel is het altijd lang wachten voor de uitslag. Ik wilde naar huis, maar heb het niet gedaan.

Uitslag

En wij?

Individueel zijn Blaine en ik 16e geworden, we hebben het echt verknald met het water, de overige proeven gingen heel goed.

Morgen weer een belangrijke dag.