Onderlinge jachthondenschool ‘de Ronde Venen’

Zondag 26 maart 2017

Het is een koude start vandaag, Blaine en ik reizen af naar Tull in ’t Waal in Utrecht. De reis gaat goed en we komen net op tijd aan. Wel hoorde ik nog wat ‘net op tijd’ voorjagers zeggen dat ze veel moesten omrijden. Het terrein staat vol auto’s  en Blaine en ik lopen naar een lange party tent. Daarvoor staat een tafel met banken, waar we de gehaalde koffie kunnen drinken. Er staan zelfs bloemen op de tafels. Het ziet er gezellig uit.

Proef 1

Ik kies voor de markeer over het hekje, de andere proeven bij dit onderdeel zijn: steadyness en apport uit water. Blaine ziet de dummy vallen in de ren. Maar er valt ook nog een dummy in het
water met schot en ik probeer om haar daarvan af te lijden. Dat lukt, want ze rent niet naar het water en dit heb ik veel honden zien doen. Ik stuur Blaine vooruit richting de ren, maar naast het grasveld is ook een pad en aan de andere kant ligt alvast een dummy voor een andere proef. Blaine rent met een noodvaart vooruit, helaas over het pad en niet naar de ren. Ze vindt de dummy niet en rent rond. Ze ziet de dummy op het andere grasveld en neemt die mee. Ik stuur haar nogmaals vooruit en weer pakt ze het pad. Ik probeer om haar naar links te sturen, dit snapt ze niet. Blaine rent rond en ik zie dat ze lucht krijgt van de dummy in de kippenren.

Proef 2

  • We staan op linie en er wordt een dummy geschoten, het is een verre markeer. Blaine let niet op de  helpers aan de overkant die een dummy opgooien. Ze kijkt naar de waterkant aan
    de rechterzijde. Ze ziet de dummy vallen, maar rent toch vol enthousiasme naar de waterkant. Nu wordt het heel moeilijk om haar de geschoten dummy te laten halen. Het lukt niet en gezien de tijd en het groepsbelang haalt de Duitse Staande draadhaar de dummy.

Leermoment: durf te veranderen van proef, heb vertrouwen in je hond

  • Weer een markeer, maar nu rent ze wat pret rondjes eer ze de dummy bij mij brengt.

Proef 3

Ik kies voor de markeer, Blaine weet precies waar de dummy ligt. Toch moet ik echt alles uit de kast halen om haar de dummy te laten pakken. Wat maakt het nu zo moeilijk? Brandnetels! Ze komen op en overal staan van die kleine prik
kers, laten dat nu de gemeenste zijn. Afijn, ze haalt de dummy en dat is het belangrijkste.

Na de geweldig georganiseerde lunch gaan we verder

Proef 4

We kunnen kiezen uit een moeilijke sleep, een verloren zoek en een wat moeilijker verloren zoek. Wij nemen de makkelijke. Maar wat het moeilijk maakt zijn de opkomende brandnetels. Vanwege de brandnetels gaat
Blaine niet rechtdoor het bos in, maar loopt ze om en via de zijkant gaat ze in het bos. Ze zoekt goed, niet snel, maar gedegen. Ze vindt de dummy en komt mijn kant op, ik zeg: “goed zo” en dat had ik volgens mij niet moeten doen. Ze laat de dummy vallen, maar pakt het niet. De trainer kijkt mee en ziet dat Blaine haar poot in de lus zit. Eindelijk, na veel aanmoedigen,  pakt ze de dummy en komt het brengen.

Leermoment: mond houden wanneer ze de dummy komt brengen.

Proef 5

Het onderdeel met het springkussen is leuk, kort apport is makkelijk en er is nog een apport uit water. De eerste lijkt me heel leuk, maar dat gaat de meer ervaren hond doen, die het verknald. Kort apport van Blaine gaat prima. De draadhaar haalt het apport uit water en doet ook het springkussen overnieuw. We gaan zeker geen prijs halen, zover is wel duidelijk. De ervaren hond bakt er na de lunch niets meer van.

 

Conclusie

Blaine is nog veel te wispelturig, ’s morgens hangt ze af en toe de clown uit. ’s Middags zijn de wilde haren er af, maar heeft ze weer last van de opkomende brandnetels. Ik moet meer vertrouwen hebben, vooral bij het zwemmen. Blaine is geen June of Maddy, zij zwemt graag. Ach we moeten het zien als een goed leer moment. Als team eindigen we ergens onderaan en individueel ook.

Compliment

Voor de organisatie, het zat perfect in elkaar. De proeven waren uitdagend, genoeg helpers en keurmeesters. Er waren toiletten, niet onbelangrijk. En er was een grote catering tent waar van alles te krijgen was, echt super. Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt. De sfeer was goed en ook het weer, al hadden we wel een hele koude start. Maar ik loop hier nog wat onwennig rond, ik ken heel weinig mensen hier, afijn dat komt nog wel.

 

Alle foto’s zijn gemaakt door Pernilla Koers, zie ook facebook