Aanlegproef Veldwerk 2017

Zaterdag 23 september

Nieuwe Pekela

Voor de vierde keer doe ik mee met de APV van de Weimaraner Vereniging en pa heeft ook 3 keer meegedaan. Het succes van June zal ik nooit evenaren. Dat was once in a lifetime. Zij werkte zo mooi, prachtige slagen op de wind en boem voorstaan op Patrijs. De keurmeester en twee oude rotten in het vak die langs de weg stonden te kijken kregen kippenvel. Afijn een andere tijd, een andere hond en andere omstandigheden. De organisatie is voor de tweede keer in handen van Tamara en Wim, zij doen zoveel en zo’n geweldig werk, mijn complimenten.

Rustig op de weg en veel 130 km wegen

Maddy, Blaine en ik rijden om 6.10 weg, 10 minuten later dan gepland. Ik neem de route via de Flevopolder en Groningen en het is 2.5 uur rijden. Gekkigheid. Gelukkig heb ik me nu eens goed voorbereid op de te rijden route. Meestal stel ik de navi in en klaar. Vervolgens kom ik wegwerkzaamheden en afsluitingen tegen. Google Maps geeft 2 routes aan, via Groningen of via Zwolle. De laatste geeft veel wegwerkzaamheden en omleidingen aan. Die moet ik niet hebben en ik ga voor Groningen. Achteraf een hele goede keus. Ik sprak twee andere voorjagers tijdens de proef en zij hebben heel veel vertragingen en omleidingen gehad, via Zwolle.

Mooi op tijd

Precies om half 9 komen we aan, de meesten zijn er al. Snel laat ik Maddy en Blaine uit en ga dan naar de organisatoren toe. Zoals te verwachten ben ik als laatste. Annelies en Ruud zijn er ook en hebben Chelsey, de langhaar, ingeschreven en Suzy, Maddy’s dochter en herplaatser bij Annelies (voorlopig). Hoeveel hondjes zijn er? 12 hondjes ingeschreven, van alle leeftijden, en 1 afzegging. Blijven er 11 over…..

Niveau

Het valt mij op dat het niveau best aardig is, ik heb wel slechter gezien. De meeste hondjes willen wel lopen en dat geeft de burger moed. Twee hondjes springen er wat mij betreft uit, een

jong teefje van een beginnend voorjager uit Aalsmeer. Een aardige jonge dame, keen en wil veel leren. En een oudere heer, heeft altijd Labradors gehad. Hij is een beginnend voorjager met Staande Honden en heeft een jong langhaar teefje. Beiden liepen echt mooi en ruim. Laten de keurmeester hier nu ook zo over denken, deze twee waren de beste van de dag.

Loops

Het is wel jammer dat Blaine de hele tijd in de auto moet blijven, maar dat kan niet anders. Eén reu is druk en opgewonden, wanneer Wim verteld dat er een loopse teef aanwezig is hebben ze de verklaring. Later hoor ik het baasje mopperen dat ik met de loopse teef heb rond gelopen. Dat heb ik even opgehelderd. “Tuurlijk loop ik niet met een loopse teef rond, ik ben niet achterlijk”. Denk eerst even na voordat je wat roept jonge dame. “Oh oh, ik wist niet dat je nog een andere hond bij je had”. Inderdaad, Blaine moet in de auto blijven, maar Maddy mag er natuurlijk wel gewoon uit en rondlopen. Heeft zij ook nog wat aan haar da 

Blaine

Algemene indruk

We komen het veld op en er wordt weer gezegd “ouwe rot in het vak” en dat voel ik helemaal niet, ben zo onzeker als wat, zeker met een nieuwe jonge hond voor de eerste keer. Blaine gaat wel  bij me weg, maar heeft teveel ondersteuning van mij nodig. Ze maakt een foute slag en verzuimd soms om op de wind te lopen.

Kwartel

Blaine is bijna aan het einde van het veld en rent naar rechts, draait zich om, ze ruikt wat en trekt aan op het kooitje met de kwartel. Oh jé, ze is fel en wil het kooitje pakken. En ze is sterk, te sterk, ik hou haar niet meer. Blaine duwt het kooitje omver, het valt de helling af in de sloot. Oh God nee!!!! “Wim ik hou haar niet meer”, roep ik. “Laat haar maar gaan”. Dat doe ik, ik moet wel. Het kooitje moet uit het water en snel. Wim pakt het maar de kwartel ziet er niet best uit. Oh nee! “Leeft het nog? Is het verdronken?” Wim voelt een hartje en past mond op snavel beaming toe, de lieverd. Het mag niet meer baten, de kwartel is overleden door dat felle kreng van mij. Hoe gaat dit beoordeeld worden? Ik hou mijn hart vast, het lopen was nu ook niet zo geweldig.

3 honden

Na de pauze willen de keurmeesters nog 3 honden aan het werk zien, zij hebben niet voorgestaan. De rest dus wel. Een fazant wordt het veld ingestuurd met een touwtje aan z’n poot. De hond is aan de riem en moet zo tot voorstaan komen. Bij de eerste hond lukt dit nog niet, bij de tweede ook niet. De derde hond, een jong teefje, trekt wel aan en staat voor. De twee reuen krijgen nog een kans op een ander veld. Wij, de rest van de aanwezigen, zijn daar niet bij. Gelukkig hebben ze nu wel succes, horen we later.

Diploma’s

Het is tijd voor de uitslag. Mooi op tijd, het is pas 14.00 uur. Blaine’s naam wordt als eerste geroepen. We hebben het gehaald, maar het is net aan. Allemaal tweeën. Dat vind ik wel een domper, ik heb graag vieren, zeker voor de ‘neus’. Maar het zat er niet in vandaag, terwijl ze zo mooi kan voorstaan en wild kan zoeken.

Suzy

Heel heel erg geweldig is dat Suzy het heel goed gedaan heeft en daar ben ik natuurlijk wel heel trots op. Voorgejaagd door Ruud, die van niets weet, hij kent dit spelletje niet. Maar het is de hond (altijd)  die het moet doen. Super goed gedaan en gefeliciteerd.

Resumé

Al met al een succesvolle dag. Tenslotte dacht ik gisterenavond nog dat Blaine en ik niet konden gaan en nu hebben we het diploma!! Rustig aan zijn we naar huis gereden, met een stop voor een kop koffie. De honden zijn helemaal kapot.