Kyle en Maddy

Een nestje fokken

Kyle hoofdAl geruime tijd zoek ik naar een geschikte reu voor Maddy, in het buitenland, in Nederland, ik hou alle opties open. Wel wil ik graag dat hij goede jachtkwaliteiten bezit, hij moet mooi zijn met een geweldig karakter, natuurlijk is zijn gezondheid oké, zo ook zijn heupen en ervaring met praktijkjacht zou super zijn. Ik ken Maddy, haar karakter, jachteigenschappen, uiterlijk en ik denk dat het belangrijk is dat een reu haar kan aanvullen en het liefst verbeteren. Athans dat proberen we, of het uitkomt is nog de vraag. Dat wat bij Maddy beter kan, zou door de juiste reu gecompenseerd kunnen worden en dat wordt aan de pups doorgegeven.

Wie hebben we gekozen

We hebben een mooie reu gevonden, al lang hou ik hem in de gaten, hij en zijn halfbroer. Ik ben een hoofdenmens, ik val op het hoofd van een Weimaraner, als me dat niet aan staat, ook al heeft hij nog zo’n geweldig lichaam, dan houdt het op. Een mooi hoofd dus, met mooie flappers, mooie ogen met een inteligente uitdrukking. Ze moeten een zekere arrogantie uitstralen. Voor een reu geldt nog dat hij een krachtig hoofd moet hebben, voldoende lip, mooie stop en zeker geen harde onverzettelijke uitdrukking. We denken dat we die mooie reu gevonden hebben hier in Nederland.

AALTO Just Weimaraner

Kyle is zijn roepnaam en het is een prachtige, krachtige reu. Je hebt wat aan de riem hangen zeg maar, want hij weegt bijna 38 kilo en hij is 68 cm groot. Hij heeft een prachtig lichaam en topline, mooie diepe borst, mooi gespierd en uiteraard zijn Kyle’s heupen en ellebogen prima. Inderdaad hij heeft een prachtig hoofd, met mooie ogen mét die inteligente uitdrukking, trots ook. En heel belangrijk het is een lieve, sociale reu, tuurlijk staat hij zijn mannetje, dat moet ook. We hebben een paar weken geleden samen gewandeld en koffie gedronken op het terras van een boerderij, voorbeeldig gedrag! Hij heeft een grote ‘will to please’, hij is een zweetwerk kampioen, jaagt met zijn baasje tijdens de praktijkjacht, traint wekelijks voor jachtproeven en MAP’s en hij is een enorme waterrat. Kyle met gans in waterKyle heeft zich ook op show gebied bewezen, hij is Nederlands Kampioen en Internationaal Schoonheidskampioen (CIB). Kyle is een erkend dekreu van de Weimaraner Vereniging, hij staat in de Gebruikshondenregister van de WSH en is dus een erkend gebruikshond/werkhond. Mijn ouders kenden Kyle niet, maar na onze kennismaking zijn ook zij helemaal om.

Maddy’s eigenschappen

Maddy is een mooie hond, een echt teefje, met een vrouwelijk hoofd en een hele lieve uitdrukking. Ze is heel makkelijk, heel sociaal en toegankelijk. Niet een allemansvriend, maar wel makkelijk benaderbaar. Toch heeft ze ook een waakse kant en dat moet ook bij een Weimaraner, huis en haard worden verdedigd en ik ben niet bang om alleen in het duister in de duinen te lopen. Maddy is lief voor kinderen, ze is hier ook mee opgegroeid. Buiten in het veld en in de duinen zie je een heel ander karakter, ze is een jager, gaat graag haar eigen gang en kan dan blind en doof zijn. Toch houdt ze me goed in de gaten. Ze leert heel snel en is heel intelligent. Ze heeft zeker een ‘will to please’, ze werkt graag voor en met mij, maar ze kan ook eigengereid zijn, wanneer ze iets in haar hoofd heeft kan je haar daar moeilijk van af brengen. Maar dit is ook de uitdaging en de weg naar volwassenheid. Ze is nog heel speels, heel aanhankelijk en ondeugend, het is een schat. June’s wil is wet en daar houdt ze zich prima aan, dat heeft ze wel geleerd toen ze een pupje was. Maddy is Nederlands Kampioen, ze heeft KNJV B diploma’s, een Eervolle Vermelding Veldwerk Novice Klasse, de Appèl en Apportproef WSH en het diploma Gedrag- en Gehoorzaamheid B (cynophilia). Ook heeft ze verschillende clubproeven gehaald georganiseerd door de WSH en Hubertus.

Kyle met zwijn
Kyle met zwijn

Amerikaans, Duits, Engels?

Kyle is van het ‘Amerikaanse’ type en waarom dit type? Terwijl ik voor Darcy een Engelse reu gekozen heb. Ik vind beide types mooi, als het maar niet té is. Amerkanen kunnen nogal eens een enorme diepe borst hebben of een erg hoge onderbelijning. Soms vind ik de Engelse Weims een beetje erg grof worden, met wat minder adel. Het mooiste vind ik een combinatie van de twee types.
Jeska was een combinatie en Darcy ook, onze eerste reu was een Duits type, het was een schat, maar niet echt mooi. Dus omdat Darcy erg veel weg had van een Amerikaans type, was het goed om een Engels type te gebruiken en Maddy is meer Engels dus Amerikaans kan heel goed. Nogmaals dit is allemaal theorie, hoe het echt zal worden..

Loops

Alles is uitgewisseld en nu is het wachten op de loopsheid van Maddy. Wanneer? Normaal werd Maddy altijd rond de 7 maanden loops, maar dit voorjaar heeft ze alles overhoop gegooid en werd ze al na 5 maanden loops. Dus wanneer ze nu loops wordt? Ergens tussen julli en september. Het is afwachten.

stamboom Kyle en Maddy, door M. van Balkom

Info over Kyle

Wil je meer lezen over Kyle en zijn maatje Sam, ga naar naar: theamazinggreytreasure.com. Uiteraard vind je hier ook veel foto’s, diploma’s, zijn stamboom en afkomst.

Info over Maddy

Wil je meer informatie over Maddy en heb je interesse in het toekomstige nestje van Maddy en Kyle, mail me dan. Adres: liana.timmers.lt@gmail.com.

Kijk ook eens op de website: van ’t Harde Pad Weimaraners.