Jachtinstructiedag Bentwoud

714sized_IMGP9727Zondag 28 september 2014

Jachtinstructiedag Hubertus in Bentwoud

Wat een prachtig gebied is het hier in Benthuizen, een nieuw aangelegd natuurgebied. Maddy en ik zijn er om 10.00 uur, ik wil haar nog even uitlaten. Dit is een ideaal veldwerk oefen terrein zeg, mooie begroeiing, er zijn vast fazanten, hazen ook schat ik zo in. Ik heb Maddy aan de lijn, maar al snel staat de lijn strak, want ze weet zeker dat er iets is. Even gaan we samen kijken, maar ze trekt me bijna omver. Marcel vertelt later dat de honden op de meeste plekken los mogen.

Open dag

Staatbosbeheer heeft hier een open dag, om het publiek kennis te laten maken met het de organisatie en met het schapen drijven en jachthondentraining. Hubertus is gevraagd om deze demonstratie te verzorgen en wij – de groep van Angela en de groep van Marcel – doen het werk samen met onze honden. We beschouwen het als een training, we hebben het ook niet voorbereid. Vorig jaar is dit wel gedaan en dat was geen succes. Van te voren nemen we even de oefeningen door met de honden. Actief dus, honden kunnen nog steeds niet lezen.

Heel attent

Louis is er ook al en steeds meer deelnemers aan de demonstratie druppelen per auto binnen. We moeten 10.30 uur aanwezig zijn maar de trainers nemen het niet zo nauw en komen pas rond 11.00 uur. De demonstraties beginnen om 11.30 uur, als we nog wat willen trainen moeten we opschieten lijkt mij. We moeten naar een ander terrein lopen, de auto daar neerzetten gaat niet, te weinig ruimte. Maar we hebben wel veel spullen bij ons, eten voor de honden en onszelf, drinken natuurlijk en stoeltjes. Kees stelt voor om met één auto daar heen te rijden, zo kan er wat spullen meegenomen worden en hoeft dat niet gesjouwd te worden. Kees rijdt en ik rij mee, hij wil me een beetje sparen die Kees, want het wordt een lange dag. Maddy loopt met Jeroen mee en dit vindt ze vreemd, steeds kijkt ze om vertelt Jeroen later. De hereniging is des te leuker. Maddy kijkt en kijkt nog eens. Is het mijn baasje? Ik roep en ze rent me enthousiast tegemoet.

Wie zijn er zoal?

Het is een leuke groep, de meeste baasjes en honden zijn van de groep van Angela. Van de groep van Marcel zijn er ook een paar, maar lang niet allemaal. De trainers zijn er en Dick, de organisator, in samenwerking van Staatsbosbeheer. Het is een gemeleerde groep: Bella de Labrador en Kees, Louis met de draadhaar Vizla Aliz, Imke met de Heidewachtel Baco, ik met Maddy, Patricia met Jikke de Labrador, Jan Willem en zijn dochter met de labrador Ana, Guus met zijn hele jonge Labrador, Wilma met haar Labrador, Astrid met Henk de Draadhaar en Beb met haar Duitse Staande Draadhaar Kees.

Even testen

We beginnen met een markeer tussen de lokeenden en ik merk al meteen dat het een moeizame dag gaat worden met Maddy, ze heeft er totaal geen zin in. Het verloren zoek gaat niet goed en ik moet haar al snel terug roepen. Dat kan wat worden.

414sized_IMGP8980De demonstraties

We geven 4 demonstraties, verdeeld over de dag. De eerste bezoekers druppelen het terrein al op. De schapendrijvers zijn al bezig, maar helaas trekt dit niet zo veel belangstellenden. Bij ons staat een grotere groep en we gaan beginnen met de eerste demo. Wat doen we zoal? Verloren zoek in het bos, markeer tussen de lokeenden, op linie staan en beurten halen de honden een verre markeer. Wat opvalt is dat de Retrievers het heel goed doen, ze zijn snel en zijn zo weer terug. Vooral Bella, Ana en de Labrador van Guus. De Staande honden doen het rustig aan, ze hebben geen haast. Aliz, Baco en Maddy hebben last van het gemaaide gras wat vol met prikkels zit. De Draadharen hebben hier maling aan, het zijn reuen en moeten even laten zien dat ze er zijn. Een lok gans is de klos en wordt, onder grote hilariteit van het publiek, onder geplast. Vaak is het zo dat het voor het publiek best leuk is als er iets mis gaat. Toch genieten men van de oefeningen die wel goed gaan. Bewondering krijgt de kleine Heidewachtel van Marcel, zij zoekt en vindt een dummy vos in het bos. Het beestje is bijna groter dan de hond. En men geniet van de snelheid van de Labradors en lachen om de truttigheid van Maddy, Aliz en Baco.

Warm

Het wordt steeds warmer en er staat bijna geen wind, de honden hebben het ook warm. Marcel geeft leuk commentaar tijdens de demo’s en hij betrekt het publiek erbij. Een jongen mag zelfs een dummy wegbrengen en verstoppen in het bos. Tijdens de tweede demonstratie zijn de oefeningen bijna identiek. Tijdens de derde gooit Marcel het over een andere boeg en zitten er diagonale markeeroefeningen bij. Wanneer de eerste hond de dummy rechts haalt en op de terugweg is wordt de andere markeer al opgegooid en passeert zo de eerste hond wanneer hij links de dummy gaat halen. Dit is leuk, voor de honden en het publiek. Ook doen we op deze manier een gewone markeer, steeds passeert een hond de eerdere hond op weg naar een dummy. Het gaat heel goed dit, de honden verdragen elkaar uitstekend. Tuurlijk laten we niet de Draadhaar mannen elkaar passeren.

Ontspannen Troy

Giel is er ook met Troy, Giel gooit de hele dag de dummy’s op en Troy moet wachten en zit vast aan een paal. Wanneer er geen demo’s zijn mag hij even los. Kijk dat nu? Ligt die gekke Troy op zijn rug met zijn 4 poten in de lucht in het midden van het grasveld. Helemaal relaxed, hij trekt zich niets aan van passerende honden. Zo is hij dus ook, vaak is het een echte mannetjes putter.

914sized__MG_6119Frikadellen

Met Louis lopen we met onze honden naar het andere terrein. Hier staan wat standjes en er is ook een standje wat voer verkoopt. Aliz vindt het heel lekker ruiken, is nieuwsgierig en gaat op haar achterpoten staan, met haar voorpoten staat ze tegen het kraampje aan en komt net met haar hoofdje boven de kraam uit en bekijkt wat de verkoper allemaal aan het doen is. Er ligt een houten plankje met stukken worst erop. Het is een zogenaamde honden frikandel en het lijkt Aliz helemaal heerlijk. Ze krijgt een stukje van de verkoper. Hij vindt het zo leuk en maakt er een foto van. Wat denkt Maddy dat wil ik ook wel. Ook zij gaat op haar achterpoten staan en zo komen er twee honden hoofdjes boven het kraampje uit. De verkoper wil hier ook een foto van maken, maar Maddy is bang dat ze overgeslagen wordt en zo springt ze bovenop het kraampje en grijpt naar de worst, die kunnen we net redden. Grote hilariteit natuurlijk, wordt ze nog beloond voor dit gedrag met een stukje worst. Gelukkig krijgen we een proef frikadel waar ze nog een tijdje van kan genieten. Maddy was te dik en moest echt afvallen. Ze krijgt nu heel wat minder voer en heeft vaak trek en probeert overal te pikken. Normaal is June de pikkert, maar Maddy haalt haar bijna in.

Nog een keer

Tijdens de vierde demo valt het op dat Maddy er meer zin in krijgt, er staat ook wat meer wind. De andere valt het ook op. Ik laat Maddy nu ook een verloren zoek doen, ze knalt nog steeds niet met een noodvaart over het gemaaide gras, maar ze heeft er meer lol in. Bijna wil Beb nog voorkruipen, maar nu ben ik aan de beurt Beb en laten we ons niet wegzetten.

Vijfde keer?

Wij zitten er doorheen en de honden nog meer, bezoekers zijn er niet meer. Het 16.30 uur, eigenlijk staat er nu nog een laatste demo gepland, maar we houden ermee op. We drinken nog wat en veel honden lopen gewoon los, een aantal honden en baasjes zijn al weg. We pakken langzaam onze spullen in, ik kan weer meerijden met Kees, maar ik besluit te lopen. Voor Maddy ook leuk, zo kan ze even los.

Rasgebonden

Maddy springt in de auto en krijgt wat brokjes en drinken, ik laat de achterklep open, ze blijft toch wel zitten. Wij drinken nog wat en wat is dit nu? Maddy is uit de auto gekomen en komt buurten. Even later ligt madam op straat in het zonnetje, op haar rug met 4 poten in de lucht. Net als Troy de andere Weimaraner.