Winterjachttraining Hond en Taal 2017/18

2018

Woensdag 7 maart

Oefening 1

De trainer heeft een dummy launcher en op grote afstand wordt hij ‘afgevuurd’, met een plop wordt de dummy -het lijkt meer een verfrol- nog verder naar achteren geschoten. Blaine markeert heel goed, maar laat op de terugweg de dummy vallen, pakt het weer, laat het vallen en rent me straal voorbij. Ze is erg stout en het duurt even eer ze de dummy afgeeft.

Oefening 2

Twee minuten uit zicht en het gaat prima!!

Oefening 3

Blaine moet losvolgend naast me lopen, zitten op de fluit en de trainer gooit een markeer op. Blaine markeert weer prima, afwerking is weer zo zo.

Oefening 4

Wanneer Blaine bij oefening 3 op de terugweg naar mij toekomt gooit de trainer nog een duif op. Blaine stopt en kijkt achterom. Ik ben bang dat ze naar die duif gaat, al weet ik niet dat het een duif is, en fluit. Achteraf te vroeg, ik moet leren om Blaine even de tijd te geven om de valplek te laten inprenten. Wanneer Blaine bij me is en vrij goed de dummy afgeeft, mag ze weer naast me zitten voor de volgende opdracht. Met een “apport” stuur ik haar weg en geef de richting aan. Helaas gaat Blaine toch eerst naar de valplek van net. Blaine zoekt verder en eigenlijk had ik de territorium fluit moeten gebruiken. De duif blijkt in een tunnel te liggen, de trainer heeft een plastic tunnel neergelegd, je weet wel zo eentje waar puppy’s door heen gaan. Dit vindt Blaine lastig en ze heeft wat hulp nodig. Ze brengt de duif goed, helaas laat ze het vallen wanneer ze bijna bij me is. Ze pakt het op en geeft het daarna.

Oefening 5

In het bos liggen een aantal dummy’s, moeilijk want de honden moeten echt diep zoeken en wind halen. Bij de meeste honden duurt het daarom lang. Blaine heeft de dummy vrij snel gevonden en als ik denk dat ze mijn kant op komt om de dummy te brengen kom ik bedrogen uit. Ze heeft geen dummy meer in haar bek. ?? “Weet je zeker dat ze de dummy had,” vraagt de trainer. “Ik weet niet veel zeker, maar nu wel.” Ze heeft het gewoon neergelegd en is verder gaan zoeken. Naar wat? Eigen dummy, konijnen. De trainer gaat kijken en na een tijdje komt ze toch de/een dummy brengen.

Oefening 6

Een nieuw speeltje van de trainer, een apparaat met 6 beugels en houders. Op het moment dat de startknop van de afstandsbediening ingedrukt wordt, schiet er een dummy uit. Maar eerst hoor je allerlei watervogelgeluiden, ik denk dat hier ook een knopje voor is. De dummy wordt heel ver weggeworpen. Super ding.

De trainer staat naast me en drukt op het knopje en ik hoor het gekwaak al. Voor de zekerheid hou ik Blaine bij me door het touwtje ervoor te houden. Na 5 tellen zeg ik “apport” en weg is ze, ze rent recht op haar doel af. Op de terugweg rent ze naar rechts, daar in het riet langs het water staat het apparaat. Van de trainer hoor ik dat alle honden zijn gaan kijken, het ding maakt geluid omdat hij weer aan het opladen is vandaar.

Oefening 7

Nog een keer en nu gaat het heel goed, zelfs het afgeven gaat best aardig.

Resumé

Hele leuke les met een stoute Blaine, vooral met het terugkomen. Ze rende me steeds voorbij en dat is niet leuk. Verder markeerde ze prima en bracht de duif mooi en hield het zachtjes vast. Dit was de laatste les. Woensdag 4 april gaan we door met de ‘zomertraining’.

Woensdag 28 februari

We trainen in Nieuwer ter Aar, afslag Breukelen. Het sneeuwt, het is koud, heel koud en het is druk op de weg. Vanwege de mogelijke chaos beginnen we op mijn verzoek om 9.30 uur. Onderweg heb ik 3 files en net op tijd komen we aan. Het is wel een prachtig landschap, ijs op het water en alles met sneeuw bedekt.

Wat doen we zoal

1e oefening

De trainer zet op ¾ van het pad een hekje neer, wij lopen dit pad af, stappen over het hekje en leggen bij een boom een dummy neer. Belangrijk om het Blaine goed te laten inprenten. We gaan weer terug en de bedoeling is dat Blaine de dummy gaat halen én over het hekje springt. Prima gaat dit, ze springt heen en terug met de dummy in haar bek over het hekje.

2e oefening

Bij het 1e paaltje ligt een eend, Blaine moet dat in de bek nemen en los volgend naast mij lopen, dit valt niet mee. Ze loopt te ver vooruit en laat steeds de eend vallen. Bij het 2e paaltje ligt een konijn met een bontje, ik geef de eend aan de trainer en Blaine moet het konijn pakken. Dit doet ze slecht. Ze pakt het wel, maar plukt eerst en laat het steeds vallen. Ik moet dit veel overnieuw doen en dat maakt het er niet makkelijker op. Dit moet ik echt meer oefenen!! Bij het 3e paaltje moet Blaine zitten en ik loop door, ik roep Blaine en pak de dummy aan. Voor het hek liggen 2 dummy’s, Blaine moet met een ‘vooruit’ een dummy pakken. De moeilijkheid is dat ze niet mag wisselen en dat wil ze wel. Jet staat erbij en voorkomt het net op het moment dat ik hard “nee” brul. De dummy brengt ze netjes. We stappen het hekje over en Blaine moet met een ‘vooruit’ over het pad terug rennen, over het hekje springen en helemaal aan het eind van het pad ligt een eend. Prima gaat het, vooral de hoge sprong over het hekje. Hierna moet ze nog een keer, hetzelfde als net en nu moet ze de konijn met het bontje halen, ook dit gaat goed. Op commando vastpakken vindt Blaine moeilijk, voor de rest ging het goed.

Bevroren

Ik heb zo’n hekel aan handschoenen, zeker tijdens het trainen. Ik moet ze 10.000 keer uitdoen, het schiet niet op. Ik besloot om ze tijdens de laatste oefening uit te laten. Zo fout, mijn handen zijn ijsklompen.

Het zonnetje

Waarom stonden we net niet hier? Dat scheelt nu we in de zon staan!

3e oefening

Met z’n tweeën staan we naast elkaar, Fleur met Isa en ik met Blaine. De trainer gooit een markeer op, loopt door en gooit nog een markeer op. Isa moet de 1e halen en Blaine de 2e. Nadat Isa is geweest staIk sta al helemaal klaar, fluit in mijn mond en wil “apport” zeggen. Wat doet Fleur nu? Zet zij Isa nog een keer in? Oké dan zal ik het wel verkeerd begrepen hebben. Niet dus, Fleur had gewoon moeten wachten, ha ha. We doen het nog een keer, hetzelfde als net en nu mag Blaine wel gewoon de 2e dummy halen. Prima gaat het. Wel had ze ingesprongen bij de markeer van Isa, ik breng Blaine los voor dus het is een risico. Het aansluiten van Blaine aan mijn voet gaat steeds beter op mijn stem.

4e Oefening

De trainer heeft ongemerkt een duif in een hoge berg van afgezaagde takken, rechts van ons, neergelegd. Hij staat erbij en schiet een keer. Daarna loopt hij het open veld op en gooit een eend voor een markeer op. Blaine markeert het prima en brengt het ook goed. Ik draai me om met Blaine en stuur haar naar die takkenbos toe. Jet zegt dat Blaine wel snapt wat de bedoeling is, “ze heeft allang geroken”. Dit blijkt ook, ze loopt om de takkenbos heen naar de andere kant, ze heeft de duif geroken, maar loopt toch weer terug. Nu duikt ze de takken in en hebbes. Ze is niet zo weg van de duif, want ze laat het vaak vallen, schudt en probeert te plukken. Toch heb ik het idee dat ze er niet hard mee is, maar fraai is dit niet.

Resumé

Blaine heeft best goed gewerkt, maar wij moeten toch zeker aan bepaalde punten werken. Vooral het ‘los/vast’. En met wild oefenen kan ook geen kwaad. En had ik al verteld dat het koud is? -4 toen ik naar huis reed. Gek zijn we.

Woensdag 21 februari

Wat doen we zoal?

Oefening één

De trainer heeft 4 dummy’s neergelegd in het bos en met een “vooruit en zoek apport,” moet Blaine de dummy zoeken. De moeilijkheid voor Blaine is dat ze meteen aan de beurt is en ze moet los volgen van het eerste paaltje naar het 2e paaltje wat tevens de inzetplek is. Blaine is vol adrenaline en dan zijn we ook nog meteen aan de beurt. Het los volgen wordt een ramp, want ze schiet weg. Komen doet ze niet, ik moet een paar keer een hele grote mond opzetten, de andere schrikken er zelfs van dat dit uit zo’n klein iemand kan komen, eindelijk komt ze. Nu gaat het los volgen iets beter, al is het wel hard werken. Ik geef een lijn aan, eigenlijk iets te veel naar links, weg is Blaine. Inderdaad rent ze eerst de linker kant op, maar dan rent ze het bos in en zoekt, ze zoekt rustig maar gedegen. Ze vindt de dummy en bij de bosrand op het veld laat ze ineens de dummy vallen en snuffelt ze het veld af. Om gek van te worden, ze blijft snuffelen. De trainer helpt mee en Blaine rent mijn richting op en rent me zo voorbij. Klieren en vervelend doen, alles wordt uit de kast gehaald om mij te treiteren. En ik moet alles uit de kast halen om haar zover te krijgen om de dummy aan mij te geven. Het lukt zucht.

Oefening Twee

Blaine en ik mogen weer beginnen, slik. Zoals de trainer het uitlegt klinkt het best ingewikkeld en ik ben de draad alweer kwijt. Vier paaltjes in het midden, bij het tweede paaltje staat links ook een paaltje en dat is de inzetplek voor Blaine en mij. Bij het eerste paaltje links op ruime afstand zit de hond van de helper. Bij het laatste paaltje zit links de hond van de andere helper.  Blaine en ik staan op onze plek, een helper staat bij het eerste paaltje, de andere helper bij het laatste paaltje, zonder hond. Een uitdaging! Blaine moet losvolgend naast mij lopen en we lopen naar het tweede paaltje. Blaine snuffelt erg over de grond en ik moet flink mijn best doen om haar aandacht te krijgen en vast te houden. Blaine zit naast me bij het 2e paaltje en de helper bij het 1e paaltje legt een dummy neer. We draaien ons om en lopen naar het 3e paaltje, nu legt de helper bij het 4e paaltje een dummy neer. We draaien ons weer om en lopen naar het 2e paaltje, met een “vooruit” haalt Blaine de dummy bij het 1e paaltje. We draaien ons weer om en nu moet Blaine de dummy bij het 4e paaltje halen. Dit gaat allemaal goed.

Blaine en ik moeten nu een dummy voor de ander neerleggen. Althans Blaine moet op de aangegeven plek blijven zitten. Wanneer Isa aan de beurt is en mijn richting op kijkt leg ik de dummy voor haar neer. Dit is de tricker voor Blaine om overeind te komen. Ik moet rap handelen, snel breng ik Blaine terug naar haar paaltje om Isa niet te hinderen. Verder blijft ze netjes zitten. We wisselen en gaan naar de andere kant, het is hetzelfde verhaal als net. Wanneer ik naar mijn plek loop, komt Blaine al weer overeind, zucht. Ik leg de dummy neer voor Mexx en ondertussen hou ik Blaine goed in de gaten en ze blijft zitten.  Een hele goede oefening, want ik had er weinig vertrouwen in. Ik als hulp en Blaine blijven zitten.

Oefening drie

Een heel eind weg aan de bosrand staat een grote boom met ernaast een graafmachine. We weten de inzetplek en van daaruit moeten de honden met een ‘vooruit’ een dummy halen die we bij de boom neerleggen. We lopen er eerst met de honden heen, zodat ze het pad al gemaakt hebben, ik laat Blaine goed de dummy inprenten en via dezelfde weg lopen we terug. Maar eerst moeten de honden een markeer halen. Het is heel lang wachten eer Blaine aan de beurt is, vooral de eerste hond heeft lang werk. De markeer doet Blaine prima. Ja hoor, op het moment dat Blaine de ‘vooruit’ oefening kan doen, komen de mannen van de tractoren in actie. Wat nu? We wachten even en de trainer is bang dat de tractor over de dummy rijdt en zo niet meer te vinden is door Blaine. “Nah, denk het niet we gaan het gewoon proberen.” Ondertussen ben ik heel benieuwd hoe Blaine omgaat met het werk van de boswachters om haar heen. Ik geef een “vooruit” en weg is ze, wanneer Blaine een beetje inhoudt, roep ik nog een keer “vooruit” en voor de zekerheid nog een keer. Wanneer ze bijna bij die boom en dummy is roep ik: “zoek, zoek, zoek”. Blaine heeft de dummy snel gevonden en is alweer op de terugweg. Een 10 met een griffel. Deze oefening hoeft niet lang te duren….

Oefening vier

Een markeer wat totaal geen problemen geeft.

Oefening vijf

Nog een markeer, op grotere afstand. Deze gaat niet zo goed, ik zie wel dat Blaine steeds is afgeleid en even naar links kijkt. Ook tijdens het gooien van de dummy, net op tijd ziet ze het neervallen volgens mij. Ze rent niet rechtstreeks op de markeer af, ze zoekt meer en dat is niet de bedoeling.

Oefening zes

Net tijdens het wachten bij de derde oefening, wil Blaine steeds een grote bos takken onderzoeken, maar ze mag dit niet van mij. Tijdens de ‘verloren zoek’ kan Blaine dit mooi goed maken. Ze zoekt het bos goed af, even denkt de trainer dat ze de duif ruikt, maar dat is niet zo. Blaine zoekt verder van links naar rechts, ze neemt ook even die bos takken mee. Ze heeft resultaat, want ze vindt de duif. Ze moet toch weer een ererondje met haar rennen voordat ze het aan mij geeft.

Oefening zeven

De plek waar Blaine moet liggen is vochtig en dat vindt ze niet fijn. Ik geef het afliggen op en ze mag zitten. Ze houdt de 2 minuten uit zicht goed vol.

Resumé

Blaine heeft best mooi werk laten zien, vooral de ‘vooruit’. De kou deze ochtend heeft ons en mij geen parten gespeeld. Er stond nauwelijks wind en de zon scheen uitbundig.

Woensdag 15 februari

Een hele koude ochtend in Mijdrecht en we staan op open veld. Muts op, handschoenen aan, onder mijn jas 3 lagen en vest en bodywarmer. En Blaine moet het met haar korte haartjes doen. Helaas staan we verkeerd, we moeten aan de andere kant van Wickelhof zijn. Blaine en ik lopen er naar toe, het is koud, maar wel droog en zonnig.

Wat doen we zoal?

Eerste oefening

Ik zie al dat Blaine een baldadige bui heeft. Ze moet los naast me zitten en we zitten met 2 honden naast elkaar. Eerst loopt Fleur weg en op grote afstand roept ze Isa. Blaine blijft netjes zitten. Blaine is vervelend, ze ziet een pol gras en pakt het, terwijl wij nu de oefening moeten doen. Ze maakt er een spelletje van en ik raak zeer geïrriteerd en dat doet de zaak geen goed. “Stop er maar mee, ze mag het straks nog een keer proberen,” zegt de trainer. Draak! Ik doe meteen wat gehoorzaamheidsoefeningen, ze heeft appèl nodig.

2e poging

Het is een flink stuk lopen, helaas loop ik te ver en nu komt Blaine van haar plek af. Zonde want als ik goed had opgelet dan had ik geweten dat ik eerder had moeten omdraaien. Ik mag weer helemaal terug lopen en nu blijft Blaine zitten, roepen en komen gaat prima.

Tweede oefening

In een geul staat op ongeveer 20 meter een helper en op ongeveer 35 meter staat de trainer. De helper gooit eerst een dummy met geluid en even later de trainer. Blaine haalt eerst de 1e dummy, dat gaat goed, ik was bang dat ze door zou lopen naar de tweede. Het territoriumfluitje helpt hierbij. Vervolgens moet ze de 2e halen. Moeilijk want ze moet voorbij de eerste valplek rennen. Blaine gaat goed van start, ik zie haar wat inhouden, dit moet de plek van de 1e valplek zijn, “vooruit, vooruit”, roep ik. Het helpt want Blaine rent verder en ze versnelt als ze de 2e dummy ziet liggen. Prima.

Derde oefening

We lopen verder rechtdoor en gaan naar links , in het midden ligt een eilandje dat via loopplanken bereikbaar is. De trainer gooit een aantal dummy’s op het eilandje, dit is om de honden te laten zien dat er wat ligt. Even later verspreidt hij de dummy’s voor een ‘verloren zoek’. Met z’n tweeën doen we de oefening. Blaine staat voor een geul en met een “vooruit” en later “zoek apport” stuur ik haar weg. Blaine moet best even zoeken, veel valplekken natuurlijk. De trainer gaat een beetje helpen, maar gelukkig vindt ze zelf de dummy.

Vierde Oefening

De trainer legt een volgende oefening uit die we zelf moeten doen. Via het loopplankje ga ik het eilandje af en aan het begin van een geul leg ik een dummy neer. Ik denk wel dat Blaine het gezien heeft, maar ik leg er niet de nadruk op. We lopen de geul door naar de overkant en via een “vooruit”, moet ze de dummy halen. Dit gaat prima.

Vijfde Oefening

Wanneer iedereen aan dezelfde kant staat lopen we verder. Op de hoek langs een sloot zien de honden dat de trainer dummy’s neergooit. Ik wacht even, zodat Blaine de dummy’s en de plek goed kan inprenten voor later, we draaien ons om en lopen naar de andere kant van het veld.

Dunne loopplank en water

Via een loopplank gaan we weer het eilandje op waar veel riet is. Het plankje is een uitdaging, meestal laat ik Blaine eerst gaan. Dat doe ik nu ook en ik laat haar zitten aan de overkant, zodat ik kan oversteken. Vorig seizoen ging het hier bijna mis, omdat madam mij bijna omver sprong toen ik de plank afkwam. Ook laat ik Blaine zitten, zodat ík eerst naar de overkant kan, het gaat verbazend goed.

Duif

De trainer heeft voor een ‘verloren zoek’ een duif en een meerkoet (net gevonden) neergelegd. Volgens mij laat Blaine de meerkoet liggen en zoekt verder. De duif vindt ze en wordt goed bevonden om het naar mij te brengen.

Zesde oefening

Nu mag Blaine de dummy halen met een ‘vooruit’ die de trainer net heeft neergelegd. Deze dummy’s liggen precies aan de overkant van het veld waar ik nu sta. Prima gaat het.

Resumé

Het zit erop, leuke les en wild weer een keer. Het ‘verloren zoek’ duurde wat langer dan normaal vind ik. Het is goed dat we klaar zijn, mijn handen zijn aardig verkleumt. Zo erg dat ik de hulp van Elvira nodig heb, omdat ik mijn suikerzakje niet meer open krijg….. Nu nog teruglopen, maar lieve Jet neemt ons mee in haar bus, ze rijdt toch langs de plek waar onze auto staat.

Woensdag 7 februari

Helaas kan ik niet naar de training, ik word ineens zo beroerd en het is onverantwoord om zo’n eind te rijden. Zo jammer en met dit prachtige weer, koud, maar droog en zonnig en geen sompige grasvelden.

Woensdag 31 januari

Inktzwarte dag, zie week 5.

Waar?

We trainen in Nieuwer ter Aa, vlakbij Breukelen. Het is hier zoooo modderig en nat, niet normaal. We trainen maar op een klein stukje grond. Met goede paden voor de ‘vooruit’ oefeningen.

 

Wat doen we zoal?

Oefening één

De trainer gooit vanaf de andere kant van de sloot dummy’s naar de overkant. De honden mogen het zien en wij staan al aan de goede kant van de sloot. Halverwege het pad is een flinke boom omgewaaid na de laatste storm. De honden kunnen niet omlopen, ze moeten er overheen springen of er onderdoor gaan daar waar de boom smaller is. En wat doen alle honden? Ze gaan onder de boom door, helden. Dus ook Blaine met haar lange poten die makkelijk over de boom kan springen. Ze heeft de dummy goed gemarkeerd en brengt het prima binnen. Meestal rent ze extra rondjes eer ze de dummy aan mij geeft met het eerste apport, nu niet.

Tweede oefening

We doen dit nog een keer, maar nu liggen de dummy’s er al en wordt het een ‘vooruit’. Ook dit gaat prima.

Derde oefening

Nu gaan we toch werken met óver de boom springen. We staan vlak voor de boom en de trainer gooit niet al te ver van de boom vandaan een dummy naar de andere kant. Zie je nu wel, Blaine kan wel springen.

Vierde oefening

We staan aan de andere kant van de boom en de trainer gooit een dummy naar de overkant van de boom. Het komt neer in braamstruiken/kreupelhout? Ik kan het niet goed zien vanaf mijn plek. Blaine springt weer over de boom en heeft wat moeite met het pakken van de dummy, toch stekels?

Vijfde oefening

Hetzelfde als de vierde. Prima gaat het, met weer wat moeite met het kreupelhout.

Zesde oefening

Een markeer, een oefening die we in een andere oefening herhalen.

Zevende oefening

Dubbel apport met z’n tweeën

We mogen totaal niet aan de hond zitten en mogen, behalve commando’s, niets zeggen. Moeilijk voor mij, want ik zit vaak aan mijn hond, alleen al als Blaine of voorheen Maddy en June, moet zitten en goed ‘aan de voet’ moet zitten. We starten met twee honden, Blaine start met Isa. Blaine zit rechts achter Isa richting het pad waar Jolanda staat. Isa zit links voor van Blaine en kijkt richting het pad waar Elvira staat. De honden moeten elkaar niet hinderen met het passeren. Eerst gooit Elvira een dummy, dit is een “nee” voor Blaine, dan gooit Jolanda een dummy recht voor Blaine. Ik wacht even en zeg “apport”. Ze rent langs Isa heen, so far so good, de honden worden los voorgejaagd. Prima gaat dit, Blaine moet netjes aan de voet zitten en dat is even moeilijk met niet aanraken. Isa doet het ook prima.

We wisselen van plek, pas op niet aanraken. Ook dit gaat goed. Nu krijgt Fleur toch een nul voor Isa, volgens mij omdat ze zonder toestemming na afloop de hond aanlijnt.

Resumé

Leuke les weer, afwisselend en leerzaam met de laatste workingtestoefening. Blaine had er weer zin in en heeft goed gewerkt, alleen het kreupelhout/stekels vond ze minder. Verder was het koud, nat en akelig weer.

Woensdag 24 januari

Waar trainen we?

Hé Jet traint mee vandaag in Mijdrecht, niet met Mexx, maar met Ruby haar moeder. Mexx zit nog met haar poot in het gips, Jet vertelt dat ze wel twee drukplekken had door het gips. We zijn weer in Mijdrecht, zelfde plek als vorige week met die kou. Vandaag schijnt het zo te zijn dat het warmte record in de winter gebroken wordt, het is 12 graden. Toch doe ik mijn dikke vest aan en met de harde wind is het geen overbodige luxe, warmterecord of niet. Ook is er een andere dame bij met een Troller, ik denk dat ze een les inhaalt.

Wat doen we zoal?

De trainer heeft iets nieuws bedacht, we worden verdeeld in twee groepen en moeten zelf 3 oefeningen bedenken voor elke hond voor de andere groep. Oké! Ik ben nooit zo van het verzinnen, ik heb liever dat het voor me gedaan wordt, noem het een beetje luiheid. Maar eerst doen we twee oefeningen om in te komen.

Oefening één

‘Vooruit’ en’ verloren zoek’. Elvira, ik en de Troller doen eerst een verloren zoek. Blaine werkt heel gedegen en volhardend het bos af, met succes, want ze vindt de dummy. Goed begin van de knappe Blaine.

Oefening twee

Eerder mochten de honden zien dat de trainer 6 dummy’s neerlegde. Nu mag Blaine met een ‘vooruit’ de dummy gaan halen. Dit gaat heel goed. Wel heeft ze net op de heen- en terugweg een wortel gezien en die moet ze hebben. Ik word mee naar voren gesleurd, zodat zij het kan pakken. Ik had die wortel beter mee kunnen nemen, want daar krijg ik nog last van, wedden?

Wat verzinnen we voor de andere groep?

Gelukkig is Elvira bijdehand, druk, vocaal en aanwezig en doet vooral het woord. Waar we het alle drie over eens zijn is dat het een ‘vooruit’, een ‘verloren zoek’ en een ‘markeer’ wordt. Er blijft niet zoveel over eigenlijk. De 1e hond doet een ‘vooruit’, ver weg bij de middelste boom ligt een dummy. Wanneer de hond op de terugweg is, schiet Elvira in het bos en legt een dummy neer voor een ‘verloren zoek’. Hond nummer 2 zit klaar en moet goed opletten. Hond nummer 3 moet ook klaar zitten en opletten, want na het schieten gooi ik met een “prrrr’tje” een dummy op voor de ‘markeer’. Het zijn leuke oefeningen en de honden doen het best aardig, behalve de markeer, die moet nog een keer over.

Wat verzint de andere groep voor ons?

Een ‘vooruit’, een ‘verloren zoek’ en een ‘markeer’. Hetzelfde als wij dus, dat kan ook bijna niet anders. De groep vindt het het beste als Blaine de ‘vooruit’ doet. Deze is lang niet zo ver en uitdagend als die van ons en toch verknalt Blaine het behoorlijk. Bij de prullenbak ligt de dummy, dit was de inzetplek van de vorige oefening waar we mee begonnen. Blaine rent vooruit recht op de dummy af. Kat in het bakkie zou je denken, nee Blaine herinnerd zich iets. Op het andere pad ligt nog die wortel die mijn vrouwtje – zo dom – niet weggegooid heeft. Blaine peuzelt op de wortel en ik word boos. Dit werkt alleen maar averechts, want nu weet ze het niet meer of wil ze niet meer. Ze rent het riet in en zoekt daar, terwijl ze over de dummy heen gelopen heeft. Zucht. Dit komt niet meer goed en ik wijs de dummy bijna voor haar aan. De andere oefeningen door de andere twee oefeningen gaan ook niet vlekkeloos, maar wel beter als Blaine.

Verassing!

Nog een ronde

Nu moeten we onze eigen oefeningen door onze eigen honden laten uitvoeren. Mijn groep vindt nog steeds dat Blaine de ‘vooruit’ moet doen, zelfs na het debacle van net. Het is de hele verre ‘vooruit’ naar de middelste boom, althans daar ga ik van uit. Ik word gered door mijn eigen hond. Blaine rent werkelijk als een speer vooruit, maar vlakbij dé boom rent ze ineens naar links. ‘Help’, dit is niet goed. Mooi wel, want ze rook de dummy al op grote afstand en die ligt dus helemaal links. Krijg nou wat, zo hadden wij het niet uitgezet. Maakt niet uit, ze deed het voortreffelijk en kreeg van iedereen complimenten. Ik ging er bijna van naast mijn schoenen lopen, bijna hoor….

De andere twee

Zij doen het ook echt heel goed, niet zo goed als Blaine natuurlijk, ha ha. Ben je al misselijk? Heb je een teiltje nodig?

Nog een ronde groep 2

Ook de andere groep moest zijn eigen oefeningen uitvoeren en ook dit gaat heel goed. Zo sluiten we het goed af met z’n allen.

Resumé

Leuke ochtend, leerzaam, afwisselend en met veel successen.

Woensdag 17 januari

Brrrr

Een vreselijke koude ochtend. Het is niet eens dat het vriest, maar er staat een ijzige wind met regelmatig fikse hagelbuien. We trainen in Mijdrecht en we staan hier op het open veld, wat het niet aangenamer maakt. Arme Blaine heeft het ook zo koud en Medge traint sinds een hele tijd weer mee. Zij is een korthaar Vizla, met weinig haar, de arme schat. Zelfs de Flatcoat en de Heidewachtels hebben het koud met hun dikke vacht.

Wat doen we zoal?

Oefening één

De honden zitten op één lijn en ik moet met Olaf samen naar de andere kant van het veld lopen. De andere drie hebben het veld al overgestoken. Helaas blijft Blaine niet zitten, ik loop terug en breng haar naar de plek waar ze net zat. Gelukkig blijft ze nu wel zitten en wanneer ik op mijn plek sta roep ik haar.

Oefening twee

Hetzelfde als de eerste oefening en weer blijft niet zitten en moet ik haar terugbrengen. Verder gaat het goed.

Oefening drie t/m zeven

We staan weer op één lijn en steeds gooit de trainer twee dummy’s op. Eén naar links van ons en die komt in een dalletje met veel plassen terecht en de andere wordt helemaal rechts gegooid. Ze liggen echt een flink eind uit elkaar. De moeilijkheid is vaak dat de honden naar de laatst gegooide dummy willen gaan. Blaine mag beginnen en ze moet de eerst gegooide dummy halen. Ze rent de goede kant op, maar gaat niet het dal in. Ze rent erom heen en zoekt eventjes aan de rand van het dalletje. Ik zie haar weer verschijnen en ze weet het niet meer. Ze vertikt het om goed in het dalletje te zoeken. Waarom? Stekels, water? Geen verwaaiing? Later legt de trainer uit dat de honden geen verwaaiing krijgen van de dummy. Dat komt omdat de dummy in het dalletje ligt. De wind gaat over het dal en dummy heen. Maar ze weet wel waar de laatste dummy ligt en ze rent die kant op. “Nee!” en ik zet haar opnieuw in, ook nu lukt het niet en de trainer gooit nog een dummy in het dal, nu gaat ze het wel halen. En met welke dummy komt ze terug? Juist de dummy die het eerst gegooid werd.

En wisselen maar

We wisselen steeds van plaats in de linie, v.l.n.r. nummer 1, 2, 3, 4, 5. Er is een vaste volgorde, net was nummer 5 (Blaine) en nummer 1 aan de beurt, dan nummer 4 en 2, vervolgens nummer 3. Wanneer nummer 2 terug rent gooit de trainer een verleidingsdummy op en die moet nummer 3 gaan halen. We verhuizen helemaal naar links, naar plek nummer 1 en nu mag Blaine bij de eerste worp de tweede dummy halen. Dit is veel makkelijker, het komt als laatste neer. Deze valplek weet ze nog en ze brengt de dummy netjes naar me toe.

We worden nummer 4

Eerst zijn nummer 5 en 1 aan de beurt en dan zijn wij. Nummer 4 mag de eerste dummy halen en Blaine weer de tweede, dit gaat goed.

We worden nummer 3

Eerst nummer 5 en 1, dan nummer 4 en 2. Wanneer nummer 2 terug rent naar zijn baas gooit de trainer dus een verleidingsdummy. “Let op Blaine”, roep ik zachtjes en wanneer het mag zeg ik: “apport” en Blaine haalt de dummy.

Als laatste hebben we nummer 4

Blaine mag tijdens de tweede run weer de eerste dummy halen. Ze wil meteen al naar de tweede dummy rennen, dat is veel makkelijker. Ik roep en ze komt, weer een poging en ook dit gaat niet goed. Ik loop wat verder op en nu gaat het goed. Ze rent het dalletje in en vindt de dummy. Leuke oefening.

Oefening nummer 8

Links, rechts, naar achteren

Blaine zit in het midden van het veld, ik sta op enige afstand voor haar. Er staan drie helpers, de 1e helper legt rechts een dummy neer, de 2e links en de 3e achter Blaine. Eerst moet Blaine de linker dummy halen, dat gaat prima, zo ook de rechter. Het gaat mis wanneer Blaine de dummy achter haar moet halen. Zoals altijd steek ik mijn linker arm (Blaine zit iets meer naar links) omhoog, maar i.p.v. dat ze naar links draait en naar de dummy gaat die achter haar ligt, rent ze naar de dummy die links van haar ligt. Huh??? Dit doet ze altijd zo goed. Blaine mag nog een ronde en wanneer we weer bij de oefening komen waarbij ze achter haar de dummy moet halen gaat het weer niet goed. Ik steek mijn rechterarm omhoog en nu rent ze naar rechts. Wat is dit nu?, “misschien moet je allebei je armen omhoog steken”, zegt de trainer. “Het valt op dat ze toch gewoon naar rechts of links rent.” Is waar, ik ga dit uitproberen.

Oefening 9

Koud!!!!!

Ondertussen ben ik, eigenlijk wij, versteend van de kou. Ik kan kleine dingetjes niet meer pakken, praten gaat moeilijk. Dus van mij, eigenlijk allemaal, mag dit de laatste oefening zijn. Arme Blaine, zij bibbert ook al een hele tijd, zelfs de honden met een dikke vacht bibberen.

Verloren zoek

De trainer legt verspreid dummy’s voor de honden neer om te zoeken. Blaine vertrekt enthousiast en zoekt niet al te snel, maar wel gedegen. Eén keer rent ze vrij ver naar rechts, “mm dit is wel erg uit de richting”, zeg ik. “Je zegt niets hoor, ze vangt vanzelf weer wind”, zegt de trainer. Blaine blijft zoeken en ze vindt de dummy. Heel knap, want een aantal honden hebben er best moeite mee.

Resumé

Een ijskoude ochtend en voortaan met zoveel wind het bos opzoeken graag, dit krijgt de trainer als tip mee. Verder was het een leuke training en ik ben best tevreden. Koffie en een verwarming.

Woensdag 10 januari

Weer een hele nieuwe trainingsplek, in Vinkeveen in een weids polderlandschap. Alles is aanwezig, slootjes, bruggetjes, veel vogels, graslandschap met hier en daar een boerderij, prachtig. We zijn maar met z’n vieren en daarom beginnen we pas om 9.30 uur en Blaine en ik zijn ruim op tijd.

Wat doen we zoal?

Veel lijnen en dubbel apporten en ik moet goed opletten, want de oefeningen zijn hier en daar wat ingewikkeld.

Oefening 1

Eerst een paar markeer apportjes. De eerste gaat prima, al moet Blaine even weer een paar extra rondjes rennen eer ze de dummy geeft. Dit doet ze vooral met de dummy met de veren. Bij de tweede heeft ze wat hulp nodig bij het zoeken. Ze sluit het goed af.

Oefening 2

We staan op een rij, met de honden los naast ons en de trainer gooit een dummy over ons heen naar achteren. Blaine blijft goed zitten en ze moet blijven zitten, terwijl wij naar de andere kant van het veld lopen. Het is echt een eind weg. Helaas staat ze twee keer op en moet ik terug lopen, dit was best een stukje lopen kan ik je vertellen. Gelukkig blijft ze hierna zitten. Op een afstand van mij staat een blauw paaltje met aan weerszijden een dummy (zo’n kleine ronde). Ik roep Blaine en ze moet bij het blauwe paaltje zitten. Blaine komt met een noodvaart aanrennen, ik fluit op tijd, maar ze rent het paaltje voorbij. Dit is te ver voor haar met een té snelle vaart. Ik moet het opnieuw doen, maar nu de afstand korter maken, ook dit gaat niet goed. De noodoplossing, Blaine zit voor het blauwe paaltje en ik zeg meteen “zoek, zoek, zoek”. Blaine zoekt goed, soms wat te ver, maar uiteindelijk vindt ze de dummy. Dit was een zware bevalling, ze pakte de dummy al op, ik liep er overheen….. Afijn met de nodige hulp kwam het goed.

Oefening 3

Een verre vooruit, want de trainer heeft immers in het begin een dummy over ons heen gegooid. Ik was het al weer vergeten… Met een noodvaart rent Blaine naar voren, wanneer ze op het – van te voren aangewezen oriëntatiepunt is -, fluit ik op mijn territoriumfluit en Blaine zoekt. Ze zoekt goed en ze vindt de dummy. Blaine brengt het nu mooi terug.

Oefening 4

We doen dezelfde oefening als 2, maar ook nu stopt Blaine niet en gaat niet zitten.

Oefening 5

Zelfde oefening als 3, ook nu gaat het goed. Wel zegt de trainer dat ik te vroeg op mijn zoekfluit heb gefloten en dit blijkt toch niet zo te zijn. Ik heb weer naar de tak gekeken bij de sloot – het oriëntatiepunt -, maar er bleek ook een blauwe stok te staan die ik van z’n leven niet kon zien.

Oefening 6

Weer zo’n ingewikkeld uitziende proef, nu mag een ander als eerste. Blaine en ik staan bij het blauwe paaltje. Voor ons gooit een Elvira een dummy vlak voor haar neer. Blaine en ik draaien een kwartslag en nu gooi ik een dummy voor me uit. ‘Hé dit is een leuk spelletje”, denkt Blaine. Ze rent achter de dummy aan, pakt het en brengt het. “Leg het zelf maar neer”, zegt de trainer. Dit werkt beter, Blaine blijft bij het paaltje zitten. Ik loop naar de dummy die Elvira daar heeft neergegooid en pak het op. Tijdens mijn loop gooit de trainer een dummy rechts van het blauwe paaltje neer. Dus nu ligt en links en rechts van het paaltje een dummy. Ik blijf staan, trek de aandacht van Blaine, zeg “ga daar” en steek mijn linker hand uit. Uitstekend gaat dit. Wanneer ze de dummy heeft afgegeven moet Blaine naast mij zitten. Met een “vooruit” stuur ik haar in een schuine rechte lijn naar die andere dummy. Het is een zware dummy, dat had ik al gezien bij de andere honden, zij hadden er veel moeite mee. Blaine pakt het vol in de bek op en brengt het in één keer naar me toe. Ik ben heel trots op mijn meisje. Het is een tijd geleden, maar ik oefende wel eens met zware dummy’s, ik heb twee hele mooie zware vachtdummy’s van Pauline. Zij maakt ze zelf en ze zijn prachtig.

Oefening 7

De honden mogen meekijken wanneer de trainer een aantal dummy’s in het riet/begroeiing gooit aan de rand van het veld. Dit doet hij ook aan de andere kant bij de slootkant, op dezelfde wijze. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine richting het water, ze zoekt goed en vindt de dummy. Dit doet ze ook aan de andere kant.

Oefening 8

Blaine en ik staan bij een grote plas water, het is de vraag gaat Blaine de plas door om een dummy aan de andere kant te halen. Ik ben best zeker dat ze dat doet en we starten als eerste. Helaas stapt Blaine aarzelend de plas in, alsof ze bang is om natte voeten te krijgen. Langzaam loopt ze naar de andere kant om de dummy te pakken. Wel komt ze via de plas terug. We doen dit nog een keer, ook dit gaat goed, in een laag tempo helaas. Terwijl ze afgelopen zondag met een sneltreinvaart door een grote plas rende met een dikke laag ijs erop. Ze gaf er niets om, rende zelfs heen en weer om te kijken waar ik bleef. Ja, ik moest echt uitkijken dat ik niet op mijn plaat zou gaan. Maddy vond dit ook niets, heel langzaam liep ze over het krakende ijs.

Resumé

Het zit erop, veel gedaan en heel veel ging heel goed. Alleen het zitten op de fluit sloeg nergens op. Weer werk aan de winkel.

Woensdag 3 januari 2018

Afgelast vanwege storm

2017

Woensdag 27 december

Kerstvakantie

Woensdag 20 december

Oefening één

We staan op een rij, de honden blijven zitten en wij gaan erachter staan. De trainer gooit allemaal dummy’s in de heide en de honden zien het vallen en moeten blijven. De trainer bepaald wie de dummy mag halen. Blaine is wiebelig en onrustig, ze staat heel vaak op en steeds moet ik haar weer vertellen om te gaan zitten. Blaine moet best op haar beurt wachten en wanneer het eenmaal zover is rent ze de heide in. Ze denkt dat ze beet heeft, maar het is een valplek. Blaine zoekt verder, loopt er één voorbij en rent dan helemaal naar rechts en ja daar vindt ze er één.

Oefening twee t/m vier

We lopen naar een boom en leggen daar een dummy neer. Dit gaat allemaal weer op herinnering. De honden zijn erbij en zien het. Op een kleine afstand stuur ik Blaine naar de dummy, dit is makkelijk. Steeds wordt de oefening moeilijker en de afstand verder. En steeds liggen de dummy’s bij dezelfde boom. Uiteindelijk staan we op een andere plek, de trainer heeft weer dummy’s bij de boom neergelegd. Het is echt een grote afstand en tot nu toe doet Blaine het uitstekend. Ook de laatste gaat prima en ik ben heel trots op haar. Vol enthousiasme en snelheid rent ze naar de boom, territoriumfluitje en hebben. Helaas moet ze één keer weer klieren met het terugbrengen. Ze doet het zo goed en dan dat rare gedrag met het brengen.

Oefening vijf

We lopen naar een andere plek, even verder op zet de trainer het apparaat van de springdummy neer en wij moeten met de honden weer terug lopen naar dé boom, oké??? Tuurlijk is dit weer op herinnering. We lopen weer terug en vanaf een plek die de trainer aanwijst moet Blaine naar de boom rennen om de dummy te halen. Ik geef de lijn aan en weg is ze. Altijd moet ze wat afwijken van de lijn, maar dat is nu nog niet erg vindt de trainer. Ze vindt de lijn weer en rent recht op de boom af. ‘Tuut tuut tuut tuut’ en hebbes, ze brengt de dummy keurig terug.

Oefening zes t/m acht

Deze oefening bestaat uit drie onderdelen en wordt een grote uitdaging. Dezelfde lijn als net, maar eerst wordt er links een markeer gegooid, wanneer Blaine op de terugweg is wordt er een dummy afgeschoten met die hoge springplank. Maar eerst de lange lijn. Als een speer rent Blaine weg, recht op haar doel af, naar de boom, niks omweg. Tuut, tuut, tuut, Blaine zoekt en zoekt. Verd… waar is die dummy. Blaine rent verder en verder en is uit zicht. Eindelijk komt ze terug en ik zet haar opnieuw in, weer kan ze de dummy niet vinden. De trainer had van te voren nog gezegd, leg die dummy niet te moeilijk neer de honden moeten succes hebben. Ik moet meelopen en het blijkt dat de dummy onder wat dennentakken ligt! Hoezo niet moeilijk neerleggen. Dit is zo jammer, ze ging zo goed en dan wordt ze niet beloond. Kan er woest om worden.

Springplank, mat, whatever

Deze proef wordt onderbroken door een andere hond, we moeten veel geduld hebben en dit verknald de hele oefening. De markeer wordt opnieuw gegooid en prima gehaald. Wanneer Blaine naar me toe rent gaat die springplank af. Eerst het eendengeluid en dan wordt de dummy hoog in de lucht geschoten. Blaine stopt en kijkt en ik roep haar. Shit, shit, shit, nu roep ik te vroeg, want Blaine moet goed zien hoe en waar de dummy valt. Het springt een eind omhoog en met een grote boog valt het naar beneden. Maar helaas ik verknal het door te vroeg “hier” te roepen. Wanneer ze de markeer dummy afgeeft stuur ik haar met een “apport” richting de schietdummy. Blaine rent, zoals verwacht, de verkeerde kant op en gaat naar de stellage. Wat moet ze daar dan “logisch,” zegt de trainer “daar kwam het eendengeluid vandaan.” De trainer geeft aan dat ik haar naar rechts moet sturen met mijn arm en dat lukt. Maar dan moet ik mijn arm niet weer laten zakken….. Gelukkig vindt ze vrij snel de dummy.

Resumé

Hele leuke training, met een goede opbouw. De lijnen worden moeilijker en uitdagender. Ook steeds meer apporten in één oefening. En Blaine deed steeds vol enthousiasme de oefening en met veel vaart werden de lijnen gelopen. De laatste was perfect!!

Woensdag 13 december

Mooi op tijd komen Blaine en ik aan in Mijdrecht. Dit is niet de favoriete plek van Blaine, er zijn namelijk brandnetels, ja ook nu. Overal ligt nog sneeuw en het is freaking koud.

Wat doen we zoal?

Oefening één

We beginnen met een ‘walk-up’. Twee van ons staan voor de linie, rechts en links, ze gooien om de beurt een dummy. De trainer staat achter de linie en gooit ook een dummy. Blaine en ik lopen steeds in de linie van 4 personen mee, wanneer we een ‘prr’tje’ horen stoppen we en Blaine moet zitten. Er wordt een dummy gegooid die Blaine moet markeren, de trainer roept wie de dummy moet halen. Het is moeilijk omdat er een dik pak sneeuw ligt en de dummy soms in de sneeuw zakt, waardoor ze bijna geen verwaaiing hebben. Soms gooit de trainer een dummy en moeten we ons snel omdraaien. Lopen in linie houdt in dat je elkaar goed in de gaten moet houden en op één lijn moet lopen. Blaine doet het goed en ik ben best tevreden. Alleen zit ze niet zo snel en dan druk ik op haar kont, dit moet ik nu echt afleren. Zit is zit en snel zit.

Oefening twee

We staan in een zeshoek en de trainer zegt wie een dummy moet gooien en welke hond het mag halen. Blaine moet los naast me zitten, behalve wanneer ik moet gooien voor een andere hond. Eén keer vergeet ik dat en Blaine is meteen weg. De eerste dummy die Blaine moet apporteren gaat niet goed, omdat de dummy in de sneeuw zakt. Met een beetje hulp van de trainer vindt ze het toch.

Oefening drie t/m acht

We lopen naar een ander veld met bomen en brandnetels. Dit vindt Blaine niet de leukste ondergrond en ze vermijdt het als het even kan. Jammer want zo is de lijn niet recht. Er zit weer een opbouw in en dit werkt heel goed. Ik moet zeggen dat het best goed gaat. Ze haalt graag de dummy’s, alleen jammer dat ze door die brandnetels geen rechte lijn loopt. Maar ik denk dat ze minder scherp zijn door de sneeuw.

Resumé

Een tevreden baasje en een enthousiaste Blaine, meer kan ik me niet wensen.

Woensdag 29 november

We trainen in Nieuwe Ter Aar bij Breukelen en komen mooi op tijd aan.

Wat doen we zoal?

We staan aan de slootkant en de trainer gooit 5 dummy’s naar de overkant van de sloot. We lopen verder en op de hoek van de sloot gooit hij nogmaals 5 dummy’s naar de overkant van de sloot.

De eerste oefening

We lopen om de sloot heen en we staan op een drassig stuk bos en gras aan de overkant van de sloot. Blaine stuur ik met een “vooruit” weg en wanneer ze vlakbij de sloot is roep ik “zoek, zoek, zoek”. Blaine pikt precies haar eigen dummy uit de kant van de sloot. Het lag lastig, een voordeel voor de anderen. Heel goed gedaan.

Tweede oefening

Weer stuur ik Blaine ‘vooruit’, maar nu moet ze aan het einde van het pad en slootkant zitten op de zitfluit. Dat lukt niet, Blaine duikt meteen de slootkant in om nog een dummy te zoeken. Ze is er vol van, luisteren ho maar. Ik moet naar haar toe lopen en ze moet zitten op de fluit. Met een “vooruit” stuur ik haar naar voren, “zoek zoek zoek”, wanneer ze in de buurt van de dummy is en ze vindt het. Pff.

Derde oefening

Met een “vooruit en zoek zoek zoek” stuur ik Blaine naar voren om de dummy te zoeken, met succes.

Hekje

Vierde oefening

De trainer gooit een dummy op en Blaine mag het halen, maar ze moet wel een hekje over springen. Geen probleem, doe ze effe. Ook Mexx heeft er geen moeite mee, de andere honden wel.

Vijfde oefening

Sleep

Dit wordt mijn laatste oefening met Blaine vandaag. Ik wil op tijd naar huis om bij June te zijn. Ze moet de laatste tijd heel veel plassen en ik kan het mezelf niet veroorloven om nog langer weg te blijven. Blaine mag daarom als eerste de sleep doen. Ik geef een ‘vooruit’ en bij de bocht een “zoek sleep”. Even blijft ze hangen en dan is ze weg. Ze blijft best even weg en we denken al dat ze bijna de bocht om komt. Helaas, er komt een mevrouw aan met hond alleen de hond blijft achter. “Er is daar een hond druk aan het zoeken”, zegt ze. Shit, dit gaat niet goed. De hond leidt Blaine te veel af. De trainer en ik komen Blaine te hulp. Ik mag niets zeggen van hem en Blaine vervolgd het spoor, al is ze het wel vaak kwijt. Het valt niet mee, maar ze komt bij de eend en pakt het. Ze laat het één keer vallen, pakt het weer en brengt het netjes naar me toe. Blaine had veel moeite met de sleep en had echt hulp nodig. Dit was meer in de vorm van aanmoediging en bevestiging. Ik denk dat ze het eerste stuk wel goed gelopen heeft.

Resumé

Blaine heeft heel goed gewerkt, met veel passie en wil lto please. De sleep kon heel veel beter. Nu snel naar huis, naar June.

Woensdag 22 november

We trainen in Uithoorn aan de Hollandsedijk. Het is er open en erg nat en modderig. Gelukkig geen regen, wel is het best fris.

Wat doen we zoal?

Eerste oefening

Een simpele markeer. Wij staan op het dijkje, de trainer gooit een dummy op. Blaine en ik draaien ons om en lopen een stuk verder om de afstand groter te maken en we staan nu achter het dijkje. “Apport”, Blaine heeft de dummy vrij goed gemarkeerd en haalt het mooi binnen.

Tweede oefening

De markeer wordt op dezelfde plek neergegooid, maar nu met schot en wij staan op een andere plek. Het is een schuine lijn. Weer markeert en apporteert Blaine prima.

Derde oefening

De honden mogen kijken waar de trainer de dummy’s neerlegt, n.l. op dezelfde plek als niet. Met een lijn moet ik Blaine naar de dummy sturen. Maar eerst haalt de trainer 4 dummy’s weg, zodat er nog maar één ligt en dit voorkomt ‘shoppen’. En, een moeilijk onderdeel blijkt later, de trainer zit halverwege de lijn op een stoel en voor hem staan allemaal lokkers op het gras. Ik stuur Blaine weg en ze rent goed door totdat ze de trainer ziet. Ze wijkt van de lijn af en gaat bij hem kijken. Dan rent ze door. De lokkers zijn ook een grote afleiding, want ze blijft staan en ik kan haar niet verder sturen. Ik doe het opnieuw, maar nu sta ik meer dichterbij en lukt het beter. Opvallend is dat voor alle honden de trainer en de lokkers té moeilijke obstakels zijn. Het blijkt dat de honden nog niet zo ver zijn.

Vierde oefening

Afliggen uit zicht. In het geval van Blaine zitten, het is zo modderig. Prima gaat het.

Vijfde oefening

Ik stuur Blaine vooruit en op de aangegeven plek fluit ik op de zitfluit om Blaine te laten zitten. Het lukt aardig, wel moet ik nog een keer fluiten en “zit” zeggen. Maar dat geeft niet. Vervolgens stuur ik Blaine door. Ik steek mijn linker arm omhoog en roep “vooruit”, Blaine draait zicht om en rent verder. Ze vindt de dummy en rent terug naar mij.

Zesde oefening

We doen het nog een keer, maar sta verder bij Blaine vandaan. Ook heeft de trainer een dummy links van Blaine neergelegd. Het gaat goed en Blaine zit d.m.v. de zitfluit. Ik ga wat meer naar links staan, op aangeven van de trainer. Zo wordt de lijn beter, want nu stuur ik Blaine met mijn linker arm naar links en roep “ga daar”. Prima gaat het, heel knap.

Zevende oefening

We doen dit nog een keer maar nu is de afstand groter. Het gaat weer heel goed.

Achtste oefening

Vervolgens om het af te sluiten doen we nog een ‘vooruit’, ook nu rent ze goed door. Op de plek waar ze eerder wat inhield roep ik nu op tijd nog een keer “vooruit”.

Resumé

Blaine deed het echt heel goed. Ik kan het ook merken, de twee keren hiervoor was ze niet lekker. Nu was alles oké en het was meteen terug te zien in haar werk.

Woensdag 15 november

We trainen in Mijdrecht bij de Kamille. Het miezert de hele ochtend en het is koud. Precies op tijd komen we aan, maar twee dames staan nog in de file.

Wat doen we zoal?

Oefening één

De trainer gooit 4 dummy’s naar de overkant van een smal slootje, de honden mogen dit zien. We lopen door en moeten via een smal glibberige plank over dat smalle slootje heen. Ik laat eerst Blaine gaan en dat doen we allemaal voor onze veiligheid. Ik heb tenslotte al bijna in een sloot gelegen. Blaine en ik staan op onze plaats, de trainer gooit een markeer van een nepeend aan de linkerkant en ik mag Blaine ‘vooruit’ sturen naar die net gegooide dummy’s. Ik laat Blaine eerst de markeer halen, het ligt in de slootkant en daar staan brandneteltjes. Niet leuk en het gaat truttig, maar ze haalt het, vorig jaar vertikte ze het nog. Nu met een ‘vooruit’ naar voren. Het lukt niet, Blaine gaat niet genoeg naar voren. Ik haal haar terug en loop een stuk op, van de trainer moet ik haar nu rechts van de bomenrij inzetten. Het gaat weer niet vlekkeloos en met veel commando’s vindt ze de dummy.

Oefening twee

Weer mogen de honden kijken waar de trainer de dummy’s neerlegt. Blaine en ik moeten op de hoek staan en ik moet haar schuin ‘vooruit’ sturen. Lastig en het wordt nog lastiger als in het midden van het veld, wat hoger ligt, allemaal kleine brandneteltjes staan. Dus Blaine probeert dit te vermijden en loopt om. Ik wacht het even af, Ja Blaine gaat naar rechts en ik roep “vooruit”. Helaas stopt ze en weet Blaine het niet meer. Ik haar haar terug en proberen het nog een keer, wel loop ik een stukje op. Weer loopt ze om, ze rent naar rechts en nu rent ze door en vindt de dummy. Pff.

Oefening drie

Met pistool vertrek ik naar het punt waar tot nu toe alle dummy’s lagen van de vorige oefeningen. Het gaat op herhaling, steeds dezelfde plek. Blaine laat ik achter en ze moet blijven zitten. Tot mijn verbazing doet ze dat ook. Ik gooi de dummy omhoog en schiet, vervolgens loop ik terug. Helaas gaat het weer niet makkelijk, maar Blaine vindt de dummy. Op de terugweg naar mij gooit de trainer een dummy neer, die ze straks mag halen. Ook dit weet ze niet goed meer, ze rent naar rechts en ik mag een lijn naar links geven. Ze is in de buurt en ik had op de ‘zoekfluit’ moeten fluiten. Een gemiste kans vindt de trainer. Uiteindelijk vindt ze de dummy. Pff, dit ging moeizaam.

Oefening vier

Er wordt een draad gespannen voor het ‘springkonijn’ en Jet staat er achter. De trainer staat verderop en gooit een dummy op. Er is een moeilijkheid, want hij gooit de dummy verder naar achteren dan waar hij staat. Blaine springt over het touwtje en zoekt de dummy, dit is nog niet zo eenvoudig. Ze gaat naar links, daar is ie niet! De trainer gooit nog een dummy op en uiteindelijk vindt ze het. Het duurde zo lang, omdat er weer van die rottige kleine brandnetels staan. Op de terugweg springt het schietkonijn voorbij. Blaine doet er niets mee en brengt netjes de dummy.

Oefening vijf

In een greppel moet ik Blaine ‘vooruit’ sturen en op een afstand ‘zit’ fluiten. Het gaat best goed, ik moet de fluit nog een keer herhalen en “zit” erbij zeggen, maar dat geeft niets. Ze zit.

Oefening zes

We doen het nog een keer en Blaine moet iets verder weg gaan zitten, goed gaat het. Als beloning mag Blaine een dummy halen, wanneer ik mijn arm naar rechts uitsteek en “ga daar” roep. Het gaat aardig goed.

Oefening zeven

Hetzelfde maar dan met een ‘ga daar’ naar links.

Resumé

Gemengde gevoelens over deze ochtend. Ik en Blaine vinden de schuine lijnen lastig, als Blaine het niet zo goed doet word ik ook onzekerder. Ik moet toch proberen ontspannener en enthousiaster te zijn, ook al zit ik wat minder goed in mijn vel. Blaine had daar ook last van vanmorgen, ze wilde vanmorgen vroeg al niet eten. En de brandnetels waren een flinke boosdoener. Ik weet het excuses en dit mogen geen redenen zijn, maar ook honden zijn geen machines. Volgende week zeker beter, ik beloof het.

Woensdag 8 november

Geen training, de trainer is in Engeland. Jagen en trainen.

Woensdag 1 november

Blaine is jarig!!!

Twee jaar vandaag. En dat moet gevierd worden met een training. Helaas wil ze niet erg eten en ik zie dat haar ontlasting waterdun is. Dit komt de training niet ten goede.

Wat doen we zoal?

Veel markeeroefeningen, dus goed opletten voor de honden.

Oefening één

Blaine zit, ik loop door. Ondertussen geeft de trainer, hij staat links op een afstand van 20 meter, een geluidje en gooit een dummy op. Uiteraard moet Blaine kijken en markeren waar de dummy valt. Dit is best moeilijk, want alle hondjes zijn op de baas gericht en houden haar flink in de gaten. Dit zagen we bij alle hondjes. Ik roep Blaine en ze komt keurig naar me toe, ik laat haar meteen ‘aan de voet’ zitten, iets te gehaast misschien. Ik stuur Blaine met een “apport” richting de dummy tezamen met een handgebaar. Tip! Ik moet zelf ook opletten waar de dummy valt, wel zo handig als ik later de hond er op af moet sturen.

Blaine rent op de dummy af en vindt het vrij snel, tuurlijk geeft ze het model af…

Oefening twee

Nu ligt de dummy er al, vrijwel of op dezelfde plek als bij oefening één. Nu gaat het mis, volgens mij had ze het snel gevonden, maar ze gaat klieren. Even bij het water kijken, water van het buitenbankje likken, even hier en even daar kijken. Met behulp van de trainer komt het toch nog goed. Hij loopt altijd quasi nonchalant naar de dummy, zegt niets. Blaine wordt nieuwsgierig en gaat kijken, ruikt en vindt de dummy.

Oefening drie

We lopen naar een andere plek en daar staan we met z’n vijven naast elkaar. De honden zien dat de trainer op grote afstand een aantal dummy’s neergooit. Alleen de honden mogen het niet halen, dat mogen ze na oefening vier doen.

Oefening vier

Dit is een eenvoudige markeer, dat prima gaat.

Vervolg oefening drie

Blaine doet het heel goed. Ik geef een ‘vooruit’ en Blaine rent naar voren, wanneer ze bijna bij de dummy is fluit ik op mijn zoekfluit en ze vindt de dummy. Later mag ze het nog een keer doen, omdat er één dummy niet gehaald is.

Oefening vijf

Markeer over een greppel, Blaine rent er omheen, dat is jammer. Maar ze rent precies waar de dummy gevallen is, “goed gemarkeerd,” zegt de trainer en dan gaat het mis. Blaine wil de dummy niet pakken, ze zoekt in het gras naar muizenholen. Kortom ze luistert niet en is aan het kloten. Ik ren er naar toe, boos, en heb haar de waarheid vertelt.

Oefening zes

Deze oefening laat lang op zich wachten en ik heb het koud en heb een zere rug, plassen moet ik ook. Hè, hè eindelijk aan de beurt. De trainer gooit een dummy in het water, Blaine heeft het gemarkeerd en moet het halen. Dit

gaat niet vanzelf, ze wil het water niet in. De trainer moet alles uit de kast halen, dit helpt niet. Pas wanneer ik bij haar ben gaat ze het water in.

Oefening zeven

Het lijkt niet zo moeilijk, maar alle honden hebben hier moeite mee en waarom? De trainer gooit van die kleine ronde dummy’s in het riet langs de slootkant. Blaine zoekt en zoekt en het duurt echt een tijd eer ze het vindt, met hulp van de trainer.

Oefening acht

De honden mogen het nog een keer doen, omdat het net zo goed ging, ahum. Ook nu gaat het erg moeizaam.

“Hebben jullie tijd om nog een oefening te doen,” vraagt de trainer. Iedereen stemt in, ik mompel er achteraan “tijd wel maar zin?”

Oefening negen

Een verloren zoek in het bos. Ik stuur Blaine met een “vooruit” het bos in en roep “zoek apport”. Het gaat heel goed, Blaine is zo weer terug. Dat geldt voor alle honden. Ze sluiten we deze training goed af.

Resumé

Gemengde gevoelens. Een aantal oefeningen gingen heel goed en een aantal niet goed tot slecht. De trainer was wel tevreden over Blaine. Volgende week geen training, ook lekker een week rust.

Woensdag 25 oktober

Te laat

Ja echt, ik heb me verslapen en dat kan ik op deze dag echt niet hebben. Gelukkig is het rustig op de weg i.v.m. herfstvakantie in Noord Nederland. We moeten naar het Amsterdamse Bos en dat is niet echt een rustige route, met de Schipholtunnel erbij. De routeplanner geeft aankomst 9.10 uur aan en ik stuur al rijdend een app dat ik het niet haal en dat ze gewoon moeten beginnen. Ik kom inderdaad 9.10 uur aan en waar staan de auto’s van Jet, Benno, Fleur en Machteld? Ik rij en rij, hockeyvelden oké, manege, hm hier stond ik de vorige keer ook en dat was fout. Snel lezen waar ik moet zijn. Tegenover het witte hek van de hockeyclub, oké. Dit heb ik snel gevonden, ben er net voorbij gereden, maar waar staan ze dan???? Parkeerterrein op, parkeerterrein af, verder rijden, weer terug. Grrrrphphhh. Na 10 minuten zoeken heb ik de auto’s eindelijk gevonden. Ik kijk op de app waar ze zijn, het is een stukje lopen, maar goed uitgelegd en ja daar zijn ze. Een half uur te laat.

Oefening één

Blaine en ik kunnen meteen beginnen, gelukkig heb ik net nog even gevolgd met haar. Er worden twee dummy’s opgegooid, één rechts en één links. De volgorde is niet vrij, de eerste links gegooide moet eerst gehaald worden. Ik probeer Blaine iets te blokken door mijn rechter been wat voor haar te zetten, zodat ze niet meteen naar links rent. Het helpt, ze gaat goed weg en buigt dan af naar rechts. Ik geef een brul en Blaine stopt, ze lijkt zich zelf te bedenken en rent naar links. Ze moet even zoeken en vindt het. De rechter dummy is geen probleem. Prima gedaan.

Oefening twee

Dit wordt weer opgebouwd. Eerst wordt er een dummy in het bos gegooid en Blaine mag het halen, een eenvoudig markeer apport.

Oefening drie

We staan verder weg, de trainer geeft een pr’tje en gooit een dummy in het bos. Blaine moet het halen. Nu moet ze door wat struiken en een pad over. Aan de rand van het bos ligt de dummy. Prima gaat het.

Oefening vier

Deze laatste drie oefeningen hebben met elkaar gemeen dat de dummy op dezelfde plek gelegd of gegooid wordt aan de rand van het bos. Nu moet ik Blaine met een ‘vooruit’ wegsturen. Wanneer ze bij het pad is zeg ik nog een keer “vooruit’’ en bij de rand van het bos roep ik “zoek, zoek, zoek”. Ik probeer te kijken of het lukt, op hetzelfde moment komt ze al weer terug met de dummy. Knappe meid.

Oefening 5

Weer opbouw en op herinnering. Ik zie al dat Jet veel moeite heeft met Mexx, wanneer Blaine en ik aan de beurt zijn begrijp ik waarom. Het is modderig en nat bij de inzetplaats. Wonder boven wonder heeft Blaine hier geen last van, het is echt een pappahondje. Bij het inzetpaaltje gaat ze gewoon zitten. De trainer loopt langs twee paaltjes, één meer rechts en de ander meer links. Hij gooit quasi nonchalant een dummy neer. Blaine mag dit zien. Eerst stuur ik haar naar de linkse dummy, dit gaat goed. De meer rechtse dummy gaat ook goed. Heel knap gedaan.

Oefening 6

Nu liggen de dummy’s er al en dat is moeilijker. Blaine rent goed op de lijn, maar moet wat zoeken. Het is niet in ene keer, hup, pakken, brengen, maar toch gaat het goed en ben ik tevreden.

Timing

De tweede lijn gaat perfect en dan verknal ik het. Blaine komt niet helemaal bij het paaltje uit, ze rent er een stuk vanaf. Zal ik nu “zoek, zoek, zoek” roepen of niet. Ik doe het niet en nu blijft Blaine door lopen, help! “Roep haar maar met je ‘komhierfluittoon’”, zegt de trainer. Ik fluit en meteen draait Blaine zich om en rent terug. Wanneer ze weer bij het paaltje en dummy is moet ik “zoek, zoek, zoek” roepen of met de fluit. Ik roep het en Blaine gaat zoeken, we zien dat ze wind vangt van de dummy en bingo. Trots komt ze de dummy brengen.

Wat ging er fout

Ik had bij het paaltje al op de zoekfluit moeten fluiten. In dit geval was het niet erg dat ze er een stuk vandaan was, want ze kreeg toch wel wind van de dummy. Goede les voor de volgende keer

Wat opviel

Blaine bleef wel doorrennen! Met June en Maddy maakte ik mee dat ze een paar keer omkeken en niet goed door durfden te rennen, want ze verwachtten toch een fluitje. Blaine heeft geleerd met een ‘vooruit’ door te rennen. Wanneer ze de ‘zoekfluit’ hoort of “zoek, zoek, zoek” moet ze stoppen en zoeken, want dit betekent dat de dummy vlakbij ligt.

Oefening 7

Blaine en ik zitten op post. Ik op een stoel en Blaine moet bij me liggen. Dat heeft wat voeten in de aarde, want de grond is erg drassig. Ze moet liggen, uiteindelijk lukt het. Blaine blijft keurig liggen, er wordt geschoten en een dummy neergegooid. Op het teken van de trainer mag Blaine die halen. Even zoeken en dan heeft ze het.

Resumé

Een hele leuke training, het is wel meer wachten. Er is een nieuwe onervaren combinatie bijgekomen en dat is te merken. Blaine heeft enorm haar best gedaan en heel goed gewerkt, een trots baasje.

Woensdag 18 oktober

Precies op tijd komen Blaine en ik aan in Uithoorn, we beginnen iets over 9.00 uur. Het is heerlijk weer, beetje heiig, weinig wind dus en het zonnetje breekt voorzichtig door.

Oefening 1

Eenvoudig apport, Blaine moet een dummy uit het riet halen. Wanneer Blaine naar me terugkomt gooit de trainer weer een dummy op en de volgende hond gaat het halen.

Oefening 2

Nog een keer doen we dit. Wanneer de Troller op de terugweg is naar zijn baas, gooit de trainer een dummy in het riet en Blaine mag het halen. Maar Blaine is afgeleid door de Troller, hij werkt/apporteert nog niet goed. Blijft dralen bij de waterkant en dat is vreemd, want dit hoort niet. Ineens weet Blaine ook niet meer waar de dummy gegooid was. Ze zoekt en zoekt en laat het gewoon liggen volgens mij. Met hulp van de trainer vindt ze de dummy, pakt en brengt het.

Oefening 3

We doen het nog een keer, maar nu met een ‘vooruit’, de dummy’s liggen er al. Prima gaat het.

Oefening 4

Dubbel apport

Eén dummy wordt rechts van ons gegooid, ik zeg “nee” deze mag Blaine nog niet halen. Vervolgens wordt een dummy aan de waterkant of in het water gegooid. Die van Blaine komt in het water terecht. Ik probeer Blaine een beetje te blokken zodat ze niet naar de eerste dummy rent en dit helpt. Vervolgens geef ik als extra voorzorg de lijn aan in welke richting Blaine moet rennen en zeg “apport”. Het gaat echt heel goed, ze moet de dummy uit het water halen en dat is geen probleem. Ze rent ook goed naar de tweede (eerst gegooide) dummy, na mijn “apport” en lijn. Helaas stopt ze iets te vroeg en gaat zoeken. Niet echt de bedoeling, maar ze vindt het wel.

Omdat er een paar honden voorbij komen gaan we eerst wat anders doen

Oefening 5

Op herinnering, een lijn naar het riet. Het gaat niet helemaal zoals het hoort. Het hapert hier en daar. Blaine stopt en gaat naar het water, toch lukt het, ze rent naar het riet en vindt de dummy. Helaas fluit ik iets te vroeg op mijn territoriumfluitje.

Oefening 6

Een verre vooruit over het water, het gaat prima. Ik geniet nog steeds van het feit dat Blaine zo makkelijk het water in gaat. Je wilt niet weten hoe fijn dat is na het geploeter met Maddy en June.

Oefening 7

Blaine mag nog een dummy aan de andere kant van een smal watertje halen. Blaine gaat het water in, maar zwemt te schuin waardoor ze niet naar het eilandje zwemt. In plaats daarvan wil ze naar de overkant van een breed water zwemmen. Dit is niet de bedoeling, het is heel simpel en maar een klein stukje zwemmen. Ik roep haar terug en zet haar opnieuw in, nu gaat ze trutten en rent naar de andere kant. Via deze kant gaat ze het water in, op het eilandje vindt ze de dummy. Dat getrut van net kan beter vindt Blaine. Ze springt het water in en is heel snel bij me terug. Gekke meid.

Woensdag 11 oktober

09.00 uur aanwezig zijn in Breukelen Bosdijk. Mooi op tijd komen Blaine en ik aan.

Wat doen we zoal?

Oefening één

Twee honden zitten naast elkaar, los. Ik ben als eerste dus voor ons is het niet zo moeilijk. Blaine moet blijven en ik loop door. Halverwege word ik geroepen, Blaine komt naar me toe. Grr, moeten we weer helemaal terug lopen. “Zit en wacht”, zeg ik en loop weer weg. Het is een aardige tippel naar het einde van het pad, ik draai me om, roep haar naam en fluit. Meteen rent Blaine naar me toe en ik blijf heel. De kunst is dat Mex blijft zitten en niet reageert op mijn fluit. Vandaar dat ik ook Blaine’s naam eerst moet roepen. Mex doet het keurig. Later hoor ik dat Jet een paar keer voor de zekerheid “Blijf” tegen Blaine heeft gezegd. Ze vraagt of ik dat erg vind, helemaal niet, hulp is welkom.

Oefening twee

Blijven uit zicht

Dit gaat echt steeds beter. Wel laat ik Blaine zitten en loop weg. Ze blijft keurig 2 minuten op haar plek zitten.

oefening drie

Blaine mag zien dat de trainer een dummy laat vallen. We lopen verder en gaan de bocht om. Voorbij de bomen moeten we wachten. Wanneer we aan de beurt zijn loop ik met Blaine tot de aangegeven plek vlak voor de bocht. We draaien ons om en de trainer gooit op afstand een dummy rechts van hem in de hoge begroeiing. Ik zeg “nee” en we draaien ons om. Met een apport en een gebaar met mijn rechter arm rent Blaine de bocht om en komt snel weer terug en geeft de dummy model af. Vervolgens mag ze de markeer halen en ze zoekt heel gedegen. Heel goed gedaan.

Oefening vier

Achterwaartse vooruit

Het mooiste is als Blaine die kant op draait corresponderend met welke kant ik mijn arm omhoog steek. Steek ik mijn linker arm omhoog, moet Blaine links draaien en rechter arm met rechts. Ik let er helaas niet goed genoeg op en volgens mij doet ze het niet goed. Helemaal mijn fout. Blaine zit iets naar links en ik moet dan gewoon mijn linker arm omhoog steken. Ik steek mijn rechter arm omhoog…

Oefening vijf

Ga daar

Blaine zit voor mij, de afstand mag ik zelf bepalen en hou ik nog niet te groot. De trainer legt links op ruime afstand een dummy neer. Ik wacht tot Blaine mij aankijkt met mijn armen voor mijn borst, “ga daar” en Blaine rent naar links. Ze pakt de dummy en brengt het. Blaine kakte een beetje in, maar ik merk dat ze weer wat wakker wordt.

Oefening zes

Nog een keer, maar nu ligt de dummy er. Ik ga iets verder bij Blaine vandaan staan en wacht tot ze me aankijkt. Ik kijk naar links en nog een keer, dit was één keer teveel, want Blaine is al weg.

Pauze! Pauze? Jazeker. Wij koffie en de trainer zet een oefening uit.

Springkonijn

Oefening zeven

De trainer gooit een dummy op en Blaine moet wachten en omdraaien. Via een druk op de knop op de afstandsbediening van de trainer, schiet er een konijn aan een draad de bosjes in. Blaine moet eerst het apport halen, oef dat wordt moeilijk. Dat springkonijn is veel leuker natuurlijk. Ik blokkeer haar zodat ze niet naar achteren loopt. Braaf haalt ze de eerst opgegooide dummy. Nu mag ze het springkonijn halen lijkt me, “dit was het”, zegt de trainer. “Mag ze dat dat springding niet halen”, vraag ik. Het allerleukste gaat Blaine’s neus voorbij, gemeen!!

Oefening acht

Met Blaine loop ik naar het paaltje en leg daar een dummy neer. We lopen terug en op de aangewezen plek zet ik Blaine in voor een ‘vooruit’ en ze rent op de dummy af. Ik moet naar achteren lopen en over een touwtje stappen. Wanneer Blaine op de terugweg is springt het konijn (aan dat touwtje) voorbij. Blaine kijkt op, helemaal hyper en wil er achteraan. Ik moet mijn stem goed gebruiken en dat helpt, want ze komt naar me toe en geeft de dummy af.

Resumé

Het zit erop, heel veel gedaan. Alhoewel er veel tijd in de nieuwe voorjager en haar Troller ging zitten en daar baal ik een beetje van. Zij is van een veel lager niveau. Blaine heeft heel goed gewerkt en ik ben trots op haar. Tot volgende week.

Woensdag 4 oktober 2017

Volgen

Een achtje lopen, eerst aangelijnd en dan los. Ik moet Blaine er goed bijhouden, ze wil weer erg met haar neus naar de grond. Los volgen gaat eigenlijk beter.

Voorkomen

Blaine moet zitten en ik moet een heel eind naar voren lopen. Ik roep Blaine en met een noodgang komt ze naar me toe en klapt tegen mijn knie. Ik laat geen krimp, maar het doet zeeeeeer! Gelukkig ebt de pijn later weg. We herhalen deze oefening een paar keer op verschillende manieren en het gaat heel goed. Ze blijft steeds netjes zitten.

Vooruit

Blaine ziet de dummy vallen en met een ‘vooruit’ mag ze het halen. Net op tijd denk ik eraan om het territoriumfluitje te gebruiken. Ze stopt iets te vroeg, maar gaat uitstekend zelf verder. Het valt op dat ze niet meer de clown uithangt en netjes de dummy terugbrengt.

Blaine ziet de dummy vallen, we draaien om en de trainer verstopt 3 dummy’s in het bos en hij aan de andere kant legt hij in het gras dummy’s neer. Beide oefeningen gaan heel goed. We doen verschillende ‘vooruit’ oefeningen en het gaat allemaal goed. Wel doe ik haar inspringkoordje om.

Af en Blijf

De eerste keer laat ik Blaine zitten en ze blijft heel mooi op haar plek. Ze mag meteen nog een keer en nu laat ik haar liggen. Ze gaat helaas zitten, maar blijft op haar plek.

Markeer

Moeilijk, we zitten met z’n drieën naast elkaar. Eerst mag de eerste hond de dummy halen. Op de terugweg gooit de trainer een nieuwe dummy op en die mag gehaald worden wanneer de eerste hond aangelijnd is. Dus moet Blaine goed geconcentreerd zijn en goed opletten. Ze rent op de dummy af, loopt ver vooruit en haalt wind. Ze draait zich om, rustig en gedecideerd zoekt Blaine naar de dummy. De trainer moet een heel klein beetje helpen, maar het gaat goed, ze vindt de dummy zelf. Hierna doen we het nog een keer en Blaine doet hetzelfde als daarnet met als doel het vinden van de dummy.

Watervrees

Over een slootje is een steiger en daar moet Blaine zitten. Een uitdaging, ze trekt me mee over een smal plankje naar de steiger toe. Ik heb geen zin om een nat pak te halen en laat haar daarom los.  Alleen wil de trainer het anders oplossen. Eerst ga ik op de steiger staan en ik roep Blaine naar me toe, zo voorkom ik om in het water te vallen. Ik loop terug en roep Blaine voor me. Hierna legt de trainer een dummy op de steiger en die moet Blaine met een ‘vooruit’ halen.

Resumé

Het zit erop. Een leuke eerste les en veel gedaan. Blaine heeft goed en enthousiast gewerkt. Leuke dames en leuke honden, alleen mis ik nu al Olaf met Magie. Een man er bij vind ik altijd gezelliger.