Herfstjachttraining 2019 Hond en Taal

Vrijdag 6 december

Waar?

In Mijdrecht, lekker dichtbij vergeleken bij Almere, Bussum, enz.

Het weer?

Het is hondenweer, echt waar. Het terrein in Mijdrecht is open, er is veel wind en het regent regelmatig. De kortharen hebben het koud!!

Wat nog meer?

Blaine is loops. Gisteren zag ik voor het eerst bloed, mijn moeder die dag er voor, maar was dat vergeten te vertellen. Mag ik mee trainen? Ja! Volgende week niet meer. Ik zorg dat ik achter de groep blijf en als laatste de oefeningen doe. Wanneer ik aankom zie ik dat Otto er is, IEEEEEE! “Otto is er”, zeg ik tegen de trainer. Hij was de laatste keer toen Blaine aan het einde van haar loopsheid was zo verliefd op haar. Er was geen land meer met hem te bezeilen, steeds weer naar Blaine. Ik heb geen zin om dat weer mee te maken. Gelukkig roept de trainer steeds “honden aan de riem”, zodat Otto niet onze kant op kan.

Wat doen we?

Lijnen, daar beginnen we mee. De honden zien de dummy’s vallen en vanaf de andere kant moeten ze de dummy halen. Dit gaat moeizaam, Blaine stopt, ik mag geen “vooruit” meer zeggen en ze blokkeert. Uiteindelijk komt het wel goed.

Weer een lijn

Blaine ziet de dummy vallen, we lopen om en vanaf de andere kant mag Blaine de dummy halen. Nu zie ik iets opmerkelijks. Ik stuur Blaine ‘vooruit’ en net op dat moment zegt mijn buurvrouw “nee” tegen haar hond Juna die inspringt. Blaine kijkt opzij en twijfelt, ‘mag ik nu wel of mag ik nu niet’. Is die “nee” voor mij of toch niet. Blaine is wat gevoeliger vandaag en dan is zo’n “nee” te heftig, vorige week gebeurde het ook een paar keer met Labrador Luna, maar toen had ze er geen last van. Ik loop wat op en nu gaat het met horten en stoten goed. Rampenplan. Hoe kan dit nu ineens?

Verder doen we nog een oefening met drie honden, de één markeert, de ander haalt een dummy en zo verder. Tsja wat zal ik er over zeggen. Aardig.

Ondertussen zijn we helemaal verkleumd.

Variatie

Twee dummy’s, de één valt aan de rand van het water recht vooruit en de ander valt in het bos. Die langs het water moet eerst gehaald worden, moeilijk want Blaine moet langs de dummy in het bos. Ik geef de lijn en Blaine wil inderdaad het bos in. We doen het opnieuw en lopen iets op, nu gaat het aardig. Voor het apport uit het bos ga ik overdreven schuin richting het bos staan. Dit helpt, want Blaine gaat vlot het bos in en vindt de dummy.

Nog een keer

Bij alle voorjagers ging het moeizaam, daarom doen we het nog een keer. Yeahhh. Als tip krijgen we mee om tijdens het markeren overdreven in de richting gaan staan waar de dummy gegooid wordt. Draaien en dan klaar staan voor de andere dummy weer overdreven qua richting. Het helpt Blaine rent naar de eerste dummy, wel over het pad waar het droog en niet modderig is. Voor de dummy in het bos, had ik de lijn voor Blaine verder richting het bos moeten aangeven. Nu rent ze eigenlijk te vroeg het bos in en moet ze een groter gedeelte afzoeken naar de dummy. Het duurt ook even eer ze de dummy vindt, raakt wat gedemotiveerd, de motivatie met dit weer is al niet groot, en met wat subtiele hulp van de trainer vindt ze de dummy.

Oh we hebben er met z’n alle, incluis de honden, zo genoeg van. De trainer nog niet, hij perst er nog een oefening uit. Wel een leuke oefening, lekker dummy’s zoeken in het bos. Wij staan in de luwte en de honden worden warm van het zoeken.

Verloren zoek

Blaine mag drie keer een dummy zoeken en halen, met tussenpozen. Steeds haalt een hond een dummy. Het gaat prima, al duurt het bij de derde iets langer eer ze de dummy heeft.

Vrijdag 29 november

Waar?

In Bussum, weer een plek waar ik nog nooit geweest was. Locatie is wat klein en erg druk met honden, te druk naar mijn smaak. Het is open, met heide en beetje bos.

Wat doen we zoal?

Veel lijnen met een opbouw, Blaine loopt ze goed. Ook moeten de honden die lijnen van de andere kant lopen en ook dat gaat goed.

Markeren

Oh hier hebben de honden veel moeite mee, Blaine ook. De trainer gooit rechts dummy’s neer, ze komen onder een grote dennenboom neer. Alle honden mogen kijken. Ook gooit hij links dummy’s neer, met een ruime afstand van de eerst gegooide. Deze vallen tussen helmgras en heide neer.

Blaine

Ik laat haar eerst de tweede halen, deze is tenslotte het laatst opgegooid. Fout gedacht, steeds wil ze naar de eerst gegooide dummy. Ik loop wat op en nu haalt ze de dummy. Dan mag ze de eerst gegooide dummy halen, wat ze de hele tijd wilde. Onder de takken van de dennenboom liggen ze, ze ruikt en zoekt en ruikt en treuzelt, grrr. Ze wil die dummy gewoon niet pakken. Ik ren er naar toe en ze weet dat het foute boel is, dus pakt ze snel een dummy. Draak.

Nog een ronde en nog een ronde

Alle honden hebben heel veel moeite met deze oefening. Waarom?? Daarom mogen we allemaal nog een keer. Ook nu gaat het moeizaam.

Markeren op een rij

De honden zitten los op een rij en steeds gooit de trainer een dummy neer. De honden mogen het halen op volgorde. Blaine doet het super goed.

Hoog in een boom

We lopen een heel stuk verder en komen uit bij een klein stukje bos. De trainer verstopt overal IN de bomen een dummy. Een leuke uitdaging. Blaine zoekt en zoekt, ook op oude valplekken. Af en toe moet de trainer wat helpen/motiveren, dat doet hij door in het bos te lopen in de richting waar een dummy ligt. Maar Blaine is weer gemotiveerd en zoekt verder. Ineens zie ik haar neus omhoog gaan en ruikt ze de dummy. Ze springt wat omhoog en pakt het. Leuke oefening.

Resumé

Blaine heeft best goed gewerkt, wel was het af en toe wat lang wachten en kreeg ze het koud. Alleen die dubbele markeer ging erg moeizaam. De meeste lijnen gingen heel goed.

Vrijdag 22 november

Geen training

Vrijdag 15 november

Hmm….

Een rot week deze week, ik heb echt heel veel pijn en slaap slecht. Afgelopen zondag is mijn tante in Duitsland overleden. Mijn lieve tante en de oudste zus van mijn moeder. In mei mijn oom, in augustus mijn vader en nu mijn tante. Mijn moeder is de jongste en zij is al 83 jaar, nu heeft ze nog maar 1 zus. Zo lang geen sterfgevallen met ouders en familieleden die al zeer op leeftijd zijn en nu gaat het wel heel hard. Maar wel allemaal op een heel gezegende leeftijd. Zucht. Mijn moeder is niet thuis, vanmorgen werd mijn tante begraven. In mei kon mijn moeder niet bij de begrafenis van haar broer zijn vanwege de operatie en revalidatie aan haar geopereerde heup, maar nu is ze er wel bij. Helaas kan ik niet meegaan.

Pracht locatie

We trainen in Naarden, weer zo’n plek waar ik nog nooit geweest ben, het is een prachtig gebied, met veel bos, grasland, akkers en ruimte. Ik ga ruim op tijd weg en kom ook ruim op tijd aan. De  trainer vroeg of ik wild wilde halen in Nieuwerbrug? En dat appte hij ’s morgens pas. Op google maps gekeken waar het ligt, maar het was 45 minuten omrijden en dat was me net effe te ver, ik zou dan al om 12.00 uur wegmoeten en dat redde ik niet.

Lijn recht en schuin

Dummy leg ik samen met Blaine neer bij het paaltje langs de rand van het veld. In een rechte lijn lopen we naar de overkant. Halverwege horen we een geluid en de trainer gooit een dummy links van hem neer en valt op de hoek van een bos. Dit wordt een schuine lijn. Eerst moet Blaine de ‘vooruit’ halen recht aan de overkant van waar we nu staan en daarna de schuine lijn naar de neergegooide dummy. Allebei de dummy’s worden uitstekend binnengebracht.

Alles door elkaar

Een hele leuke oefening. De honden zitten los naast de voorjager en we staan op linie. Steeds moeten er twee dummy’s gehaald worden. Het gaat op volgorde en de volgende hond mag al gaan wanneer de eerste op de terugweg is. Het gaat hier om goed markeren, steady zijn en niet onder de indruk zijn van de andere hond. Blaine doet het echt heel goed en we halen veel apporten. Blaine wordt hier weer jolig van en maakt weer extra rondjes eer ze de dummy brengt.

Herinnering

Eerder had de trainer al dummy’s neergegooid op de hoek van een breed bos, hier hebben de honden al met de eerste oefening een dummy gehaald en ook nu mogen ze kijken. Ondertussen doen we de apporten op linie. Na deze oefening zien de honden dat de trainer helemaal rechts van het bos dummy’s neergooit. Ook dit mogen de honden op volgorde halen. Ook dit gaat heel goed.

Te ver?

We lopen naar een ander veld via een doorgang tussen twee bossen. We staan bij de doorgang en een helper gooit op het veld waar we net waren, een dummy neer. Blaine moet echt heel goed opletten. We draaien ons om en lopen verder terug het veld op. Vanaf hier moet Blaine met een lijn de dummy halen. Blaine twijfelt even halverwege en ik geef nogmaals het commando “vooruit”, al heeft de trainer dit liever niet. Helaas blijft Blaine hangen en zoeken bij het bos waar ze net een dummy moest halen. Het lukt niet om haar daar weg te krijgen. Heel veel honden deden dit en de trainer past de oefening wat aan. Het vertrekpunt van de lijn is nu minder ver en Blaine en ik doen als laatste nogmaals deze oefening en nu gaat het wel goed.

Verloren zoek

We wachten in het bos terwijl de trainer aan de overkant van dit bos dummy’s neerlegt voor de verloren zoek later. Blaine ziet eerst hoe de trainer een dummy opgooit voor een markeer. We draaien ons om en Blaine moet de dummy in het bos zoeken. Dat gaat prima, wel maakt ze weer even een ere rondje want het is een vachtdummy. Daarna mag ze de eerder opgegooide markeer halen. Echt alles, behalve die ene, gaat prima. Een heel tevreden, maar oh zo koude baasje.

Vrijdag 8 november

Waar?

Amsterdamse Bos in Amsterdam en we verzamelen om 14.00 uur. Het is mooi weer, maar wel koud.

Lijnen

Steeds vanuit een andere hoek, dit is goed om zelf te trainen. De honden zien waar de dummy’s vallen. Eerst vanaf de rechterkant, het gaat goed. Ik zie dat Blaine even twijfelt en ik geef nog een commando. Daarna vanaf de linkerkant en ik mag maar 1 keer “vooruit” zeggen. Blaine vertrekt wat twijfelend, maar wanneer ze versneld en zelfverzekerder wordt versnelt ze. En ik hou mijn mond. De laatste keer is de lijn vanuit het midden van het veld en dit is de lastigste. Blaine rent naar de linkerkant en dat is niet de bedoeling. Ik roep haar terug en we lopen iets op, weer rent ze naar de linkerkant. We lopen nu zeker 30 meter op, nadat ik haar teruggeroepen heb. Nu gaat het gelukkig goed.

Markeren

Heel veel markeeroefeningen met wisselend succes.

Houtsnip

Careen heeft twee houtsnippen van de praktijk meegenomen. Eerst een kort apport. Blaine wil het niet zo in haar bek meenemen, wanneer ik het wat verder weg neerleg haalt ze het wel. Met de nodige aanmoediging. Een verloren zoek gaat beter. Ze zoekt goed, pakt het, maar legt het halverwege neer. Wanneer ik met een hele hoge stem “hier” roep, pakt Blaine het weer op en brengt ze het. Ik neem het staand aan en daar ben ik blij mee.

Vrijdag 1 november

Geen training

Vrijdag 25 oktober

Geen training

Vrijdag 18 oktober

Veranderingen

Eerste training op de vrijdag voor Blaine en mij én een nieuwe groep. Het is een rommelige Herfsttraining tot nu toe. De donderdagmiddaggroep is opgeheven. Met dit clubje hebben we vanaf 8 augustus t/m 12 september getraind. De trainer verhuist naar Drenthe en ik weet bijna wel zeker dat hij daar ook jachtgroepjes opricht of al opgericht heeft. Dit betekent dat ik Greet niet meer zie, Elvira is al gestopt en Careen zie ik ook niet meer. De andere 2 dames in de groep die nieuw waren  en weinig ervaring hadden zie ik ook niet meer, maar dat vind ik niet erg. Ik begon me aardig te irriteren aan die 2, hun honden waren nog niet zo ver als onze honden. Dat is niet erg, maar het houdt wel op. Bij de Flatcoat zie ik progressie, maar de Troller, pff. Hij brengt gewoon de dummy’s niet en zijn vrouwtjes pakt het niet goed aan.

Nieuwe groep, nieuwe dag

Nu dus overgeplaatst naar een hele nieuwe vrijdaggroep en zij trainen ook sinds 8 augustus in deze samenstelling. Wie zitten er in de groep? En we trainen in Almere.

  • Een kruising Heidewachtel met – denk ik – Breton
  • Een Draadhaar
  • Een Labrador
  • Een Weimaraner
  • Een Golden Retriever
  • Een Troller
  • Een Heidewachtel

Blaine heeft nog haar schoentje aan over haar verbonden achterpoot. Ze heeft er zin in, lang niets gedaan. Alles gaat goed. Lijnen, apporten, echt alles. Was het altijd maar zo.

Vrijdag 11 oktober

Geen training

Vrijdag 4 oktober

Geen training

Vrijdag 27 september

Blessure

Blaine kan niet mee trainen in de nieuwe groep, want ze heeft een diepe snee in haar voet van haar achterpoot.

Donderdag 12 september

Afscheid

De trainer voelt ook wel dat het niet lekker gaat. Hij stopt met de donderdaggroep en stelt andere dagen voor. Ik ga naar de vrijdag. Het betekent wel dat we uit elkaar gaan. Geen Jet, geen Elvira, geen Fleur – zij waren al gestopt of naar een andere dag- en nu ook geen Greet en Careen meer. Zucht. Op naar een nieuw avontuur zullen we maar zeggen. Dat ik niet meer train met de twee de Troller en Flatcoat vind ik helemaal niet erg.

Donderdag 5 september

Hmm, de twee nieuwelingen halen het niveau van de trainingen omlaag en het is de bedoeling dat we omhoog gaa.n.

Donderdag 29 augustus

Het trainen gaat wat moeizaam, de twee nieuwelingen beginnen mij behoorlijk te irriteren.

Donderdag 22 augustus

Nog steeds te moe van alles.

Donderdag 15 augustus

Door het overlijden van mijn vader, ben ik niet veel aan schrijven toegekomen. Deze week train ik ook niet mee.

Donderdag 8 augustus

Start training Herfstgroep

Een paar bekenden en een paar nieuwelingen. Elvira is gestopt, Greet en Careen zijn gebleven. Erbij zijn een Flatcoat en een Troller. Het niveua van die twee is veel lager, dat zie je zo.