“De Onderlinge” 2014

Zondag 29 juni

De jaarlijks terugkerende proef bij Hubertus. Altijd na het eerste half jaar en voor de zomerstop. Ook zoals altijd in de Ruiven in Delft. Aanvang 09.30 uur, maar we beginnen om 09.00 uur. Leuke groep met Louis en Kees en elke groep heeft een eigen indeling/volgorde van proeven Zie intro week 27.

714sized_MJJ_4756 DAP 01-06-2014meteen een ‘verloren zoek’ 

Ruud Onderwater is de keurmeester. Het duurt even eer een juiste plek in het bos is gevonden. Het ene bos is niet goed, teveel brandnetels, jammer hier hebben we vorige week nog getraind. Het bos aan de overkant is ook niet toegankelijk. Uiteindelijk is er een bos gevonden, dat aardig toegankelijk is, met niet al te veel brandnetels. Maddy gaat vlot de bosjes in, nu moet het toch goedkomen? Ruud kijkt wat ze doet, hij kijkt en kijkt. Dan komt hij terug en ik weet dat ze nu bij de dummy is. Wat schetst mijn verbazing, ze komt leeg terug. Oh nee, nu wordt het moeizaam weet ik uit ervaring. Ik mag haar weer inzetten, maar de motivatie is weg of ze wil de dummy gewoon niet pakken. Ik denk het laatste. Ik krijg nog een laatste kans, maar het is hopeloos. Goed begin van de dag! Wat baal ik verschrikkelijk en ik heb zo de pest erin. Ik had best goede verwachtingen voor deze dag. Bella doet het uitstekend, Aliz kruipt ook door de oog van de naald, Fenna doet het goed, Jules laat het weer af weten. Heel veel nullen vallen bij deze proef.

omdat er weer eens geen foto’s van Maddy tijdens de onderlinge zijn gemaakt, gebruik ik de foto’s van Monique tijdens de DAP.

Markeren

We besluiten om niet te wachten op elkaar, vind ik eigenlijk niet leuk, ik blijf het liefst als groep bij elkaar. Maar ik blijf ook niet achter bij de anderen, daarvoor wil ik te graag bij Kees, Louis en Marcel blijven. We lopen door naar het ‘markeren’. Hier staat niemand meer. Ik moet echt even de knop omzetten, anders wordt het niets meer vandaag. Ik moet zorgen dat Maddy er weer lol in krijgt en gooi een paar keer een dummy, doe gek en maak haar enthousiast. Even uit de negatieve spiraal. Maddy zit naast me, los, de dummy wordt met schot opgegooid en ik wacht op het tikje van de keurmeester. Maddy blijft netjes wachten en vertrekt op mijn commando. Als een streep rent ze naar de dummy, pakt het, rent terug en geeft het model af. Een 10. Ze heeft het prima gedaan! Het markeren is moeilijk, een aantal honden laten punten liggen, Bella en Aliz ook. Aliz is nog onder de indruk van de vorige oefening, ze weet dat ze fout was en durft nu bijna niet naar Louis toe. Hij moet haar ook snel weer oppeppen. Fenna en Ana doen de markeer niet goed en krijgen een nul. Ook hier vallen veel nullen. Op naar het water.

Uit water

Angela is de hulpkeurmeester, dus de druk is hoog :-). De dummy wordt in het water gegooid en Maddy springt in helaas. Ik laat het zo, ze zwemt vlot naar de dummy, komt de kant op en houdt de dummy vast. Dan zie ik dat ze het wil laten vallen en ik probeer dat te voorkomen. Ik schijn dat nogal komisch op te lossen met mijn heup. Daardoor zit Maddy scheef voor mij, maar geeft het zittend af en laat het niet vallen. Een 8.

714sized_MJJ_5778 DAP 01-06-2014Over water

Ik zet Maddy in en ze zwemt vlot over water, aan de overzijde zeg ik: “zoek apport”, dit moet lukken, want we hebben hier een paar keer geoefend. Maddy rent nu vlot de bosjes in, dit moet goed komen denk ik. Maar ja dat dacht ik net ook. Maddy komt weer tevoorschijn, leeg! Potverdorrie weer. Ik moet alle zeilen bijzetten om Maddy weer de bosjes in te krijgen. Ik geef veel commando’s, het helpt want ze verdwijnt weer in de bosjes en nu komt ze terug mét de dummy. Pff, gelukkig maar. Maddy zwemt naar me toe en geeft het model af. Een 6.

Ana van Jan Willem wilde net voor ons niet het water in en ze kreeg alle kans. Nu mag Jan Willem langs de kant toekijken van Keurmeester Siem de Jong. Om te proberen dat ze wat enthousiaster wordt. Ook Marcel krijgt alle kansen met Fenna, zij heeft veel moeite met over water zwemmen, ook nu. Door het oog van de naald krijpt ze en gelukkig vindt ze de dummy. Een 6. Uiteraard doen Bella en Aliz het uitstekend.

Naar de gehoorzaamheidproeven

“Zullen we Bella en Maddy samen af laten liggen”, vraagt Kees. Ik moet even nadenken hoe Bella blijft liggen, deze twijfel vindt Kees niet leuk. “Ze blijft altijd goed liggen hoor”. “Weet ik Kees en we laten onze honden samen de proef doen”. We spreken af dat Bella het verst gaat liggen, zodat Kees langs Maddy moet lopen en dat vind ik prima. Met het ‘afliggen’ is Maddy heel stabiel. Dat blijft ook, wanneer we weer mogen komen van de keurmeester liggen de dames nog netjes op hun plek. Op commando gaat Maddy zitten, ik doe de riem om en ze mag ‘vrij’ zijn. Prima gedaan. Dat vindt de keurmeester ook. Een 10 en Bella ook. Niet iedereen doet het goed, Fenna laat wat punten liggen en Ana gaat lopen en dat is heel jammer want nu is hij ook zijn C-diploma kwijt.

714sized_MJJ_4738 DAP 01-06-2014Kort apport

Wanneer de konijnendummy valt zet ik Maddy in. Ze rent recht op de dummy af, pakt het zonder te klieren, likken, plukken en zonder commando van mijn kant. Hup pakken en terug rennen, ze geeft het model af. Ik verwacht een 10, maar de keurmeester ziet dat ik eerst mijn armen en handen voor me hou en wanneer ze er aan komt rennen spreid ik mijn armen ietsjes. Dit vindt hij dom en hij zegt hier wat van. Het is toch geen GG-proef bedenk ik me. Maar ik krijg wel een 9 hierdoor en ik vind het een beetje kinderachtig.

De laatste twee en die zijn best nog spannend.

Maddy volgt heel mooi, ik hou mijn mond, laat de riem hangen en probeer geen correctie te geven, dit kan allemaal punten kosten. Los volgen gaat ook heel goed, gelukkig. Een 10, een heel tevreden baasje en keurmeester.

Vooruit

Ook spannend want ik kan dit zelf nogal eens verknallen.714sized_Onderlinge 2014 Maddy0001 Maddy zit, ik geef de lijn aan, ze moet goed wachten en pas als ik zeker ben geef ik een “vooruit”. Ze rent prima vooruit, het had iets sneller gekunt, maar ze loopt steeds verder. Zeg nu wat keurmeester schiet het door me heen, voordat het mis gaat. “Roep haar maar terug”, zegt de keurmeester. Ik roep “Maddy” en meteen fluit ik, Maddy draait zich om en rent naar me toe, vlak voor me gaat ze zitten en ik kan haar aanlijnen. En ze springt niet tegen me op. Een 10, super!
Er zijn weinig B-diploma’s gevallen en daar horen Maddy en ik ook bij. Toch hebben we een mooie C. Kees en Bella hebben het uitstekend gedaan en krijgen als beloning een mooie beker, jongste deelnemer met de hoogste punten. Louis en Aliz ook top. Een hele leuke dag, leuke sfeer en geweldig weer, alleen jammer dat we geen B-diploma hebben gehaald dat was toch echt wel het doel.