Wintertraining Hond en Taal seizoen 2018/2019

2019

Woensdag 27 februari

1

De trainer gooit 8 dummy’s neer aan de overkant van het veld langs het water. Wij staan met onze zittende honden op het pad, “let op”, zeg ik tegen Blaine, tijdens het gooien. We lopen verder en nu legt de trainer dummy’s neer langs het wandelpad, de honden mogen dit zien. Evenredig aan de dummy’s lopen we verder. Een eindje verder gaan we het gras op naar links.

1a

Blaine mag eerst de dummy ver vooruit halen. Prima gaat dit.

1b

Nu stuur ik haar een stukje vooruit, in de greppel moet ze zitten. Ik fluit op tijd en Blaine stopt, na een paar commando’s gaat ze zitten. Ik vraag haar aandacht en kijk naar links, steek mijn arm uit naar links “ga daar”. Blaine blijft zitten, ik loop een stukje naar voren. “Ga daar”, ik herhaal dit nog een keer en Blaine rent naar links. Ze rent goed door en vindt en brengt de dummy. Yeahhh.

1c

Nogmaals een vooruit en het is best ver. Dit gaat goed. Wanneer Blaine terugkomt ren ik snel naar voren en sta stil in het ‘greppeltje’ om Blaine op te vangen. Ook nu mag Blaine ‘vooruit’, maar dan naar links, daar liggen dummy’s net als bij 1b. De trainer heeft immers bij de beide plekken twee dummy’s voor iedere hond neergelegd.

2

De trainer legt dummy’s neer naast het pad en wij lopen door in de zelfde richting. We zitten op een rij en in volgorde doen we de opdrachten. Nummer 1 markeer op land, nummer 2 markeer in of bij water, nummer 3 doet niets en nummer 4 een ‘vooruit’ naar de dummy’s die net neergelegd zijn.

2a

Eerste ronde doen Blaine en ik niets, we zijn nummer 3.

2b

De ‘vooruit’ gaat prima, vlot en in een mooie rechte lijn. Het is een echt verre vooruit.

2c

Markeer rechts gaat stukken minder. Blaine blijft ook hangen op een plek en ik vraag me af waarom ga je niet verder. Later blijkt dat er een breed greppeltje ligt. Met wat hulp vindt ze de dummy toch.

2d

De markeer valt voor Blaine niet in het water maar aan de rand. Prima gemarkeerd.

3

De trainer gooit dummy’s over het water en de honden mogen dit niet zien. Blaine moet meteen het diepe in en daar heeft ze – zeker wanneer het water nog koud is – veel moeite mee. Het kost heel veel overredingskracht om Blaine over te laten zwemmen. Het lukt, ze vindt de dummy en brengt het terug. Nu gaat het in het water stappen een stuk vlotter.

3a

Omdat Blaine niet zo snel het water in ging net, oefenen we dit extra. Ondertussen doen de andere honden een ‘vooruit’.

4

Een ‘vooruit’ net als de eerste keer (zie 1a), maar we staan nu op een veel grotere afstand. Weer gaat het prima. Deze oefening gebruiken we als een herinnering voor de volgende oefening.

5

5a

Nu komt het, het springkonijn, altijd leuk. De honden zitten op een rij, de riemen gaan af en ze moeten braaf naast ons blijven zitten. Het springkonijn schiet op een afstandje van ons voorbij en dit is too much voor Blaine, ze springt er op af. ‘Hebbes’ denkt ze ‘deze is van mij’, Blaine laat ook niet meteen los. Met de nodige overredingskracht én een strenge aanpak lukt het om Blaine weer bij me te krijgen.

5b

De trainer brengt het geheel weer op orde en nogmaals schiet het konijn voorbij, nu blijven alle honden zitten. Wat is nu de bedoeling? Het schietkonijn is de grote afleider en die moeten de honden met rust laten. Het ‘konijn’ is rechts in de begroeiing gedoken. De honden moeten een ‘vooruit’ doen en de inzetplek is vóór de plek waar het ‘konijn’ ligt. Echt alle honden gaan meteen de begroeiing in op zoek naar het nepkonijn. Ze nemen het met touw en al in de bek en zie het als baasje zijnde maar weer terug te krijgen.

Wat doet Blaine?

Ik sta klaar met Blaine en zeg “vooruit”. Ze rent meteen vooruit en rent voorbij het ‘konijn’. Ze rent door en door en pakt en brengt de dummy. Echt geweldig gedaan. Maarrrrr, ze heeft zich natuurlijk wel eerder op het konijn kunnen botvieren en de rest niet.

Resumé

Leuke training, vooral het springkonijn. Blaine had echt startproblemen. Ze was wat ongemotiveerd, niet snel, net alsof ze totaal geen zin had. Dit is niets voor haar, ik vond het een beetje raar. Nu bedacht ik me later, zal het al te maken hebben gehad met haar achterpoot? Misschien had ze er vandaag al last van. De volgende dag in ieder geval wel.

Dit was de laatste les van het winterseizoen. Eén weekje vrij en 15 maart beginnen we met de zomertraining t/m 17 juli. Met bijna dezelfde groep. Helaas stopt Jet met Mexx, zij vindt het niets om ’s middags te trainen. Ik ook niet, maar ’s avonds vind ik nog erger. Bij de groep komt, i.p.v. Jet, Klaartje met haar Labrador reu Doris.

Tot dan!!!!

Woensdag 20 februari

Vinkeveen

Gewoon weer op de woensdag met ons eigen clubje. We trainen in Vinkeveen aan de Demerriksekade. Het is mooi weer en de zon schijnt. Maar die gezellige zonnestralen verdoezelen de best frisse stevige wind. De trainer staat al op zijn plek en ik zie alleen maar een stipje aan de horizon, zo ver staat hij. We moeten echt ver lopen, lopen vind ik niet erg, maar wel met een zware tas én tegen de wind in. De rest staat al op zijn plek en ook wij moeten twee dummy’s neerleggen voor de eerste oefening straks.

1

Voor de eerste oefening moeten we zelf dummy’s neergooien. Het is belangrijk dat ik daar loop waar Blaine straks loopt. Een simpele ‘vooruit’ voor Blaine, puur om de richting aan de geven voor straks. Tuurlijk is dit een makkie voor Blaine en de andere honden.

2

Een simpele markeer, om alvast de richting aan te geven voor de oefening straks. Wanneer iedereen geweest is legt de trainer voor iedere hond een dummy ongezien neer.

3

In drie delen

Eerst zien de honden de trainer dummy’s neergooien aan de overkant van het water. Jet begint met haar Mexx en ik geniet van het mooie werk dat ze laat zien.

3.1

Blaine en ik zijn aan de beurt. We mogen eerst apport over water doen, maar dat lijkt me niet zo’n goed idee om mee te beginnen. Ik stuur Blaine ‘vooruit’, in een greppel moet ze zitten en ik fluit op tijd. Het duurt even voor Blaine zit, maar ze stopte wel meteen. Ik ga op aanraden van de trainer iets meer dichterbij staan. Blaine moet naar links en ik probeer haar aandacht te trekken en laat zien dat ze naar links moet. Wanneer ik denk dat ze het weet, roep ik “ga daar” en geef de richting aan met mijn linker arm. Ze aarzelt even en rent dan toch de goede kant op. Ze ruikt, vindt en brengt de dummy. Ik ben trots.

3.2

Een hele verre ‘vooruit’. Daar waar we eerder de dummy’s hebben neergegooid en waar ze al geweest is met de 1e oefening. Alleen is de inzetplaats veel verder én ze moet voorbij het punt waar Blaine net moest zitten. Het gaat eigenlijk heel goed.

3.3

Nu het moeilijkste, de dummy aan de andere kant van het water. Eerst moet Blaine een stuk vooruit, dit gaat goed. Alleen had ik “apport” moeten zeggen ipv “vooruit”, omdat ze eerder de dummy heeft zien vallen. Blaine is nu op het punt waar ze over water moet, de dummy’s heeft ze allang geroken. Maar ja het koude water in, dat valt niet mee, zeker niet wanneer ik op zo’n grote afstand sta. Ik loop naar haar toe en moedig haar aan. Uiteindelijk heb ik een klein zetje gegeven, het schoot niet erg op. Aan de overkant vindt ze de dummy en stapt het water weer in. Meteen ruikt ze iets en laat de dummy vallen. Ik weet niet wat ze ruikt en roep haar meteen. Later blijkt dat er een dummy in wat takken aan de rand van het water is gevallen.

4

De trainer loopt over het veld en lost willekeurig schoten en legt dummy’s neer. Blaine haalt 3 dummy’s. Ze zoekt goed en is enthousiast. De laatste dummy is een bonus, omdat ze zo goed haar best heeft gedaan. Er was een hele grote afleiding, twee honden hebben een haas gezien en dan wordt zoeken naar een dummy wel heel moeilijk.

5

5.1

Een walk-up en Blaine en ik lopen aan de linkerkant, dat houdt in dat wij het eerste aan de beurt zijn. Ik loop samen met Elvira en Sandor. Waar Blaine en ik lopen is het lastig, er zijn kleine brandneteltjes en Blaine wil steeds naar rechts. Het is de bedoeling dat we langzaam lopen náást elkaar. De trainer maakt een geluid en de honden moeten zitten. Blaine ziet de eend vallen en we lopen een klein stukje door naar de van te voren aangewezen plek. We stoppen en draaien ons om, “apport” en Blaine loopt richting de eend. Ze pakt het mooi op en brengt het uitstekend. Heel trots. We lopen verder, weer klinkt een schot, de honden zitten en zien de duif vallen. We lopen een stukje door naar het tweede van te voren aangegeven plek. Nu mag Sandor de duif halen.

5.2

Wanneer iedereen een keer geweest is gaan we voor een tweede ronde, Blaine en ik staan nu rechts en mogen als laatste de duif halen. Ik loop met Jet en Mexx samen, doet me deugt te zien dat Mexx ook veel last heeft van de brandneteltjes en steeds rechts wil lopen i.p.v. links. Rechts loopt Blaine een stuk mooier naast me. Blaine mag het tweede apport van de duif halen. Ook dit gaat heel goed, ze twijfelt wat met oppakken en brengt het dan netjes bij me. Niet laten vallen, niet hard, precies zoals het hoort. Een hele mooie afsluiter.

Resumé

Ik ben heel tevreden over deze les. Alleen ging ze niet helemaal zelf het water in. Super trots ben ik op de manier hoe ze het wild binnenbracht. Wat een verschil met vorig jaar. Zoeken deed ze ook goed, kortom bijna alles ging goed. Zou het komen dat we alleen maar op de Bavo gelopen hebben en ik haar bewust gespaard heb.

Vrijdag 15 februari

Waar?

Vanmiddag een inhaalles, Blaine en ik hebben 1 les gemist wegens haar loopsheid. Nu staan we weer quitte. We trainen in het Amsterdamse Bos aan de Blekerskade. Het is werkelijk prachtig weer.

Jachttraining en naaktrecreatie?

Het heeft een nadeel dit weer. We trainen op een veld dat in de volksmond ‘het nudistenveld’ genoemd wordt. Wanneer het -3 onder nul is denk je ‘what ever’. Nu is het 15boven nul en krijgt die naam een hele andere betekenis. Aan de rand van dit veld liggen naakte dames en mannen van een zekere leeftijd. Ze komen zelfs aan met de scootmobile en genieten van het heerlijke zonnetje op hun blote lijf. Vind ik dit normaal? Nee niet helemaal, maar goed ieder zijn ding. Nu maar hopen dat de honden hun nieuwsgierigheid kunnen bedwingen.

Wat doen we zoal?

Oefening 1

Een simpele markeer die tussen twee grote bomen valt, op grote afstand. Dit gaat prima.

Oefening 2

Dit gaat ook goed, het is een ‘vooruit’ naar de plek waar net de markeer viel. Dit zijn allemaal weer herinnering plekken voor straks.

Oefening 3

We gaan helemaal naar de andere kant van het veld. De trainer legt een dummy neer op de picknicktafel en Blaine moet dit met een “vooruit” halen. Het gaat niet helemaal goed, wanneer ze eenmaal door heeft dat een dummy op de tafel ligt is het geen probleem meer.

Oefening 4

Eerst wil de trainer een hele verre markeer rechts en links doen. De honden moeten eerst de rechtse halen. Maar de trainer denkt dat het toch te moeilijk is en verandert de oefening. Nu doet hij eerst rechts een markeer, Blaine mag het halen, maar dit gaat heel moeizaam. Blaine is ongeïnspireerd, heeft geen zin, weet het niet meer en gaat wat gras eten. Met zeer veel moeite haalt ze de dummy. Nu mag ze de markeer rechts halen, dit gaat ook heel moeilijk. Moet ik zeggen dat meer honden moeite hebben met de twee markeeroefeningen, maar ze doen het niet zo slecht als Blaine.

Oefening 5

Nu toch de twee markeer achter elkaar, ik hou mijn hart vast. Eerst rechts, “nee” en dan links. We draaien naar rechts en “apport”. Pff, wat een ellende. De andere kant helemaal, ze haalt alleen de rechter markeer.

Hoe komt dit nu?

De trainer vindt ook dat Blaine lui is, “ik zie zo haar linkeroog dichtvallen”. Hmm, ik denk toch dat ik door toedoen van Maddy te lang en te intensief gelopen heb. Tel daarbij op dat Blaine nog niet helemaal oké is. De laatste week overgeven en diarree helpt ook niet mee. De markeeroefeningen zijn zo moeilijk omdat het heel ver is. Je ziet de dummy – mede door de donkere bosachtergrond – bijna niet vallen. De honden moeten heel gefocust kijken. Ze moeten goed de diepte inschatten, Blaine wil nog wel eens te vroeg stoppen en ze moeten het goed onthouden. Zien, diepte, onthouden.

Oefening 6

We gaan naar een ander veld. Hier gooit de trainer een markeer op. De honden moeten tussen de bomen lopen over wat oneffen terrein met rietstengels. De Heidewachtel vindt dit niet lekker lopen.

Oefening 7

We herhalen dit nog een keer met een ‘vooruit’.

Oefening 8

De trainer gooit een dummy in het water, met heel veel moeite haalt Blaine het. Ik heb ook niet veel invloed, omdat ik er heel ver vanaf sta. Nadat iedereen geweest is mag Blaine het nog een keer doen.

Oefening 9

Apport uit water, dit gaat nog wat moeizaam. Hierna met een ‘vooruit’ tussen de twee bomen door wat we net gedaan hebben. Dit gaat heel goed.

Resumé

Aan het weer lag het niet, wel aan Blaine. Ze is moe. Markeren op grote afstand, tegen een donkere achtergrond is heel moeilijk voor haar. Blaine gaat het water in, maar het is nog te koud.

Woensdag 13 februari

Waar?

We trainen in het Amsterdamse bos, ik begin het een fijne locatie te vinden. Het weer is echt een cadeautje, dat hebben we verdiend na heel veel weken kou en nattigheid. We komen mooi op tijd aan, samen met moeders in dikke auto’s, die hun kinderen naar de hockeytraining brengen. Wel zijn er files, waar wij nu eens geen last van hadden. Carina en de trainer wel.

Wat doen we zoal?

Oefening 1

De honden zitten op een rij naast elkaar, de trainer gooit dummy’s achter hun en eigenlijk draait elke hond zijn hoofd om. Eén voor één wordt een hond geroepen en de rest moet blijven zitten. Blaine blijft netjes zitten, totdat ze geroepen wordt. Wanneer iedereen bij de baas is, moeten ze de dummy halen. Met een rechte lijn stuur ik Blaine met een “vooruit” naar de dummy’s die de trainer net achter ze gegooid heeft. Prima gaat het.

Oefening 2.1

De trainer gooit weer dummy’s neer op dezelfde plek, de honden zien dit. Nummer 1 haalt een markeer en nummer 2 de dummy. Wij zijn de laatste als nummer 2. De markeer is gehaald en nu mag Blaine ‘vooruit’ naar de dummy. De moeilijkheid is dat Blaine misschien stopt en gaat zoeken op de valplek van de markeer. Het gaat goed, ik zie dat ze iets inhoudt bij de valplek en met een extra “vooruit” rent Blaine door. Ze probeert wel echt haar eigen dummy te zoeken en als die er niet meer bij ligt moet ze een andere pakken en dat doet ze liever niet. Ik moet een extra commando roepen. Ze shopt regelmatig de laatste tijd.

Oefening 2.2

We doen de oefening nog een keer en nu mag Blaine de markeer halen, prima gaat dit. Leuke oefening, er wordt snel gewerkt.

Oefening 3

We lopen naar een ander veld en doen eerst een simpele markeer, zodat de honden voor straks weten dat ze die kant op moeten.

Oefening 4

De honden zitten los naast elkaar en wij staan aan de overkant. Met deze oefening zie ik het voordeel van de Gehoorzaamheidscursus, dit doen we elke week. Direct is te zien wie geen GG cursus doet, Sandor wil zich steeds verplaatsen. Blaine doet het echt uitstekend en geeft geen krimp. Wel gaat ze af en toe liggen, dit is ook niet de bedoeling, want ik heb zit gezet. Maar op dat moment kan ik er niet veel aan doen, zonder diegenen te storen die aan het werk zijn.

4.1

De trainer gooit rechts van ons dummy’s neer, de honden mogen dit zien. Helemaal aan de andere kant wordt straks een markeer op gegooid. We doen de opdracht met z’n tweeën. Wanneer ik (bijna) aan de beurt ben loop ik naar Blaine, lijn haar aan en ga bij de – van te voren aangewezen –  molshoop staan. De trainer gooit een markeer op, Blaine mag die nog niet halen. Eerst moet de andere hond die bij het paaltje staat de dummy met een ‘vooruit’ halen. Wanneer de eerste hond op de terugweg is mag Blaine de markeer halen aan de andere kant van het veld. Dit vindt ze moeilijk, teveel afleiding, niet goed onthouden, kortom Blaine heeft hulp nodig van de trainer en zo vindt ze de dummy. Het is natuurlijk geen markeer meer.

4.2

Wij schuiven door en staan bij het paaltje, de eerste hond bij de molshoop. Zelfde ritueel en Blaine mag de ‘vooruit’ halen. Dit gaat goed, wel weer shoppen.

Oefening 5

We gaan naar een ander veld, maar eerst leggen we allemaal één dummy neer aan de rand van het veld, de honden mogen dit zien. We lopen door en steken een fietspad over. We staan aan de rand van een bos en zien dat de trainer allemaal dummy’s opgooit. Ik maak Blaine er goed op attent, de eerste paar ziet ze goed vallen en dan vindt ze het wel oké. We draaien ons om en de wachtkamer is op het fietspad. Eerst moet Blaine met een ‘vooruit’ de dummy aan de bosrand halen. Ik heb er niet veel vertrouwen in, maar het gaat heel goed. Hierna gaat Blaine voor de markeer in het bos dat nu ook een ‘vooruit’ is. Ook dit gaat heel goed.

Oefening 6

De honden mogen zwemmen, ja echt waar. Het is heerlijk weer, wel een fris windje, maar de zon schijnt. Alleen baal ik ervan dat ik geen handdoek heb meegenomen.  We staan klaar, maar zonder dat ik wat gezegd heb gaat Blaine het water al in. Ik haal haar terug en de trainer gooit een apport in het water. Vrij vlot, voor haar doen, stapt ze het water in en zwemt naar de dummy. Wat nu? Ze zwemt terug. Nu kost het me heeeel veel moeite om Blaine weer richting de dummy te krijgen. Het lukt, pff, en Blaine haalt en brengt de dummy.

Oefening 7

We staan op een rij en het gaat per nummer. We doen ieder 3 oefeningen en werken snel. Is de één aan de beurt, dan volgt de ander snel met z’n eigen oefening. Blaine doet eigenlijk alles heel goed. De markeer in het bos gaat goed. De ‘vooruit’ wanneer we in het midden staan gaat goed, wel hebben de honden de dummy’s bij de beide ‘vooruit’ oefeningen zien vallen. De ‘vooruit’ naar links gaat ook goed.

Resumé

Dit was een leuke les, Blaine was heel attent en leergierig. Ze werkte enthousiast, ik had minder vertrouwen, maar dat was niet nodig. En ze heeft gezwommen, Carina ging zich er niet aan wagen met Djunzie de Vizla. Eigenlijk wilde de trainer nog een wateroefening doen, maar omdat het niet zo makkelijk ging met de markeer in het water, vond de trainer het geen zin hebben. Blaine heeft eind maart en begin april twee proeven en daar hoort zwemmen bij.

Woensdag 30 januari

We trainen in het Amsterdamse Bos, maar dan helemaal aan de andere kant onder de A9 door. Ik heb me goed voorbereid, het is niet ver blijkt en we zijn ruim op tijd. Het is weer koud, in het begin gaat het wel, maar na een uur komt er koudere lucht. Er is sneeuw voorspelt, hopelijk valt het hier mee.

Picknicken?

We staan op een groot veld omzoomt door bomen, in het begin van het veld staat een picknicktafel met twee banken. We leggen allemaal een dummy neer en de honden mogen meekijken. We lopen naar de overkant en Blaine mag met een lange ‘vooruit’ de dummy halen. Dit gaat prima.

Uit vier delen

Met de honden brengen we dummy’s schuin naar rechts vlak langs de bosrand. Helemaal links gooit de trainer 5 dummy’s op, er komt er zelfs één in een boom terecht. De honden mogen deze markeers zien. Ook legt hij dummy’s neer op de picknicktafel. Allemaal zijn we vier keer aan de beurt.

Nummer één t/m vijf

De trainer deelt weer nummers uit en nadat iedereen geweest is schuiven we op. Ik ben nummer 4 en Blaine moet met een ‘vooruit’ de dummy van de picknicktafel halen, nadat nummer 1 de markeer bij de bomen schuin links gehaald heeft. Nummer 5 haalt een dummy schuin rechts bij de bosrand, nummer 3 doet even niets. Als laatste gooit de trainer rechts een markeer op en nummer 2 mag die halen. Blaine doet haar oefening goed, al moet ik iets oplopen voor het kwartje valt. ‘Oh, ik moet weer naar de picknicktafel’, dat is de bedoeling Blaine.

De pauze ronde

Ik ga naar rechts en word nummer 3, we hoeven even niets te doen. De anderen doen allemaal hun eigen ding.

De tweede ronde

We schuiven op naar nummer 2 en Blaine haalt uitstekend de markeer op.

Sandra en Puk jachtdag in Frankrijk

De derde ronde

Op naar nummer 1 en dit wordt spannend. Blaine moet naar links rennen waar eerder de markeers werden opgegooid. Dit gaat wonderwel goed. Ze rent naar een dummy en wil het pakken. ‘Hmm, wacht eens even, die dummy daar is veel leuker, of niet?’ Ze besluit toch om die eerste dummy te pakken. 

De vierde ronde

We lopen helemaal naar de andere kant, naar links. We staan op plek 5 en Blaine moet met een  “vooruit” de dummy rechts halen. Eerst gaan natuurlijk nummer 1 en 4. De grote afleider is de picknicktafel, want daar komt nummer 4 vandaan. Ik vind dit moeilijk en ga daarom iets uit de linie staan. Steeds kijkt ze naar links, we lopen iets op en weer kijkt ze naar links. Wanneer ze goed kijkt roep ik “vooruit”, meteen gaat het mis, want ze rent richting de picknickbank. “Nee”, Blaine stopt en ik roep “hier”. Ze snuffelt wat op de plek waar ze nu staat en ik ren naar haar toe. Nu komt ze en we proberen het nog een keer. Wel loop ik nog iets meer op. Ik fluister net als eerder in haar oren dat rechts dummy’s liggen en wijs het weer met mijn arm aan. “Vooruit” en Blaine rent richting de dummy’s. Het gaat goed, ze zoekt en vindt een dummy. Ze pakt het niet meteen, “apport” en ja ze pakt een dummy en brengt het terug.

Nog een ronde, nu met Zinger-winger

Zelfde principe, weer schuiven we op en doen drie keer een oefening. Er liggen dummy’s rechts, in het midden achterop het veld gooit de trainer een markeer en links wordt een dummy gelanceerd met de zinger-winger met geluid. Alleen doen nu per ronde 3 combinaties mee. Nummer 2 en 4 hebben pauze.

Eerste ronde

We zijn nummer 4 en doen even niets. Nummer 5 begint, dan 3 en als laatste 1.

Tweede ronde

We zijn nummer 3 en Blaine haalt prima de markeer.

Derde ronde

We zijn nummer 2 en doen deze ronde niets.

Blaine SJP

De vierde ronde

De trainer drukt met de afstandsbediening op een knop en we horen het eenden geluid. Blaine moet goed opletten en daar vliegt de eend de lucht in. Ze heeft prima gemarkeerd en komt snel terug.

De vijfde ronde

We zijn nummer 5 en mogen meteen weer. Blaine moet rechts een dummy halen bij de bosrand. Ze is hier bij de vorige oefening ook geweest. We mogen niet te ver uit de linie staan. Ik fluister weer in haar oren dat de dummy’s rechts liggen en wijs het met mijn arm aan. Blaine kijkt de goede richting op en ik roep “vooruit”. Ze rent mooi vooruit, het gaat goed. Achter mij hoor ik “zo dat gaat goed”. Nooit doen, want ze zet net niet genoeg door. Ik wacht het even af en het komt goed. Blaine pakt en brengt een dummy.

Simpele markeer

Om alvast de juiste richting op te rennen voor straks, mag Blaine eerst een markeer halen.

Zit en sturen

Blaine rent vooruit, dezelfde richting als net met de markeer. Ter hoogte van een tak die op het veld ligt moet Blaine zitten. Ik blaas op tijd op de zitfluit, anders rent ze er zo voorbij. Blaine stopt! Yes! Ik fluit nogmaals en roep “zit”. Ze zit! Yeahh! Nu moet Blaine naar rechts gaan, daar bij de boom, waar ze al verschillende keren is geweest, liggen dummy’s. Ik kijk naar rechts, steek voorzichtig mijn arm uit naar recht en roep “ga daar”. Blaine blijft stokstijf zitten, ik sta ook heel ver bij haar vandaan en meestal werkt dit niet. Ik moet iets dichterbij gaan staan van de trainer. “Ga daar”, Blaine beweegt nog steeds niet. Weer meer dichterbij, “ga daar”, nee hoor. Ik loop weer iets naar voren. “Ga daar”, ik zie dat ze wil maar ze twijfelt. “Ga daar”, ja en nu rent ze naar rechts en pakt en brengt de dummy. Ik vind het toch goed gedaan.

Puk SJP

Twee zoals een treintje

Ik sta in de eerste rij en de trainer gooit rechts en links een markeer. Blaine moet beginnen en de linker markeer pakken. Daarna moet de eerste hond van de tweede rij de rechter markeer pakken. Ik blok Blaine een heel klein beetje af en het gaat uitstekend. Zo ook wanneer we in de andere rij staan en Blaine de rechter markeer moet halen. Een mooie afsluiter.

Resumé

Het is koud, heel koud, eindelijk heb ik voor Blaine een jas meegenomen en daarmee blijft ze lekker warm. Eigenlijk ben ik best tevreden. Het waren moeilijke opdrachten met veel opdrachten en veel tegelijk werken met andere honden. Heel verassend vond ik dat Blaine zo goed ging zitten op de zitfluit. Gelukkig geen sneeuw, wat ze wel voorspeld hadden en we kunnen best aardig doorrijden naar huis.

Zondag 27 januari

Inhaalles

Ik krijg donderdags een appje dat er twee plekken vrij zijn a.s zondag, met een paar tijden erbij. Het is in Nieuw-Vennep, dichtbij, ja het lijkt me wel wat. Blaine en ik hebben twee lessen gemist door haar loopsheid. De tijd is ook gunstig, alleen wist ik toen nog niet wat het weer zou worden.

Zo’n slecht weer en Blaine heeft het zo koud

Het regent bijna de hele ochtend, het waait hard en het is koud. Ruim op tijd komen we aan, want ik wil nog even gewoon wandelen met Blaine. 11.20 uur beginnen we, met regen.

Geen Staande Hond te bekennen

Het zijn allemaal Retrievers in de groep en twee springen eruit. De Flatcoat en een zwarte Lab, zij hebben een paar keer bij ons getraind.

Wat doen we zoal?

Markeren, heel veel markeren. Vaak ook op herinnering voor een latere ‘vooruit’. Blaine laat nog steeds steekjes vallen tijdens het markeren. Een aantal lijnen gaan ook niet super. Blaine zet niet genoeg door. Zij moet altijd wel inkomen, zeker in een nieuwe groep, later gaat het ook beter. We moeten een beetje warm worden en ik doe wat spelletjes met Blaine, want ze heeft het zo koud. Dit helpt wel, want ze wordt wat enthousiaster.

Wild

De trainer heeft een eend meegenomen. Hij gooit het op en Blaine mag het halen. Dit doet ze echt super. Mooi in de bek en heel mooi afgeven. Ik heb haar bek niet zien bewegen, echt heel mooi.

Resumé

Niet de allerbeste training van Blaine, mede door het weer. Het enthousiasme voor de lijnen is wat weg, jammer, ze deed dit zo graag. Het apporteren van de eend was heel mooi en dat is toch het belangrijkste. Ach we zijn weer even bezig geweest.

Woensdag 23 januari

Waar

De training is in Amsterdam in natuurpark Lutkermeer. Ik ben hier wel eens geweest en moet te doen zijn toch? Ondanks dat het ongeveer 6 jaar geleden is. Toch?

Het weer

Het is ijskoud, gisteren heeft het gesneeuwd, maar de wegen zijn goed begaanbaar. Niet de binnen weggetjes, dat is oppassen.

Adres

Maar ja dan moet wel het juiste adres doorgegeven worden!! Ik wilde nog het oude adres van 6 jaar geleden opzoeken, maar ben het gisterenavond helemaal vergeten, ook om het goed te bestuderen. Vanmorgen had ik hier geen tijd voor. Via de app was er een adres doorgegeven: Lutkermeersedijk 172 en dat tik ik in de navigatie én google maps van mijn mobiel.

Route

Blaine SJP

We moeten mooi op tijd aankomen. Hé wat is dit nu, de navi herkent de weg niet, ja en wat nu?? Gelukkig heb ik google maps nog. Na 500 meter hebben we de bestemming bereikt, maar ik herken het hier niet en zet mijn auto in parkeerstand langs de weg. Even de watsapp lezen. “Ga niet naar Lutkermeersedijk, dit is fout”. Hè, potverdorrie. Wat nu dan? Ik lees een ander adres, oké we rijden daarheen. Weer fout en ondertussen heb ik een autokerkhof gezien, ben ik bijna geslipt en ik zie dat dit weer niet klopt. Via de trainer krijg ik een locatie door, oké daar maar weer heen. Ik heb het bloedheet, het zweet staat op mijn rug en het is al bijna kwart over twee. Nu herken ik de weg en al snel ben ik bij het park. Ja dit is het. Had ik nu maar gewoon mijn intuïtie gevolgd i.p.v. het adres via de app. Het is 14.20, ik heb het bloedheet – dat verandert snel –  

Wat doen we zoal

Dummy’s

De trainer heeft haast en roept tegen mij: “Liana leg daar – en wijst de plek aan – twee dummy’s neer. Ik laat het Blaine goed inprenten. We lopen verder en staan bij een pad wat uitkomt bij de dummy’s. Blaine zit voor mij en kijkt mij aan, ik steek mijn linker arm omhoog en roep: “vooruit”. Ik weet niet meer of ze de goede komt op draaide. De oefening gaat uitstekend en Blaine brengt de dummy.

Puk SJP

De tweede

We hebben er immers twee dummy’s neergelegd. Blaine zit op een kleine gemarkeerde afstand voor mij en kijkt me aan. De trainer gooit rechts van haar een dummy voor een markeer op die ze nog niet mag halen. Eerst moet Blaine met een achterhandse vooruit die tweede dummy halen. Poeh, dat valt niet mee, Blaine wil meteen die markeer halen, al zie ik haar even twijfelen. Niet één hond heeft het meteen goed gedaan en Blaine sluit daar zich daar bij aan. “Nee”, roep ik meteen en Blaine stopt. Ik weet dat dit averechts kan werken en dat ze straks niets meer doet. Blaine komt terug en weer gaat het fout. Nu zit ze iets verder bij het pad vandaan die naar de markeer gaat en dichter is bij de andere dummy. Dit helpt want nu gaat het goed. De markeer gaat ook prima.

Naar links en rechts

We lopen verder en op een ander veld leggen we dummy’s neer. De honden zitten op een rij, om en om. Met een armgebaar naar rechts stuur ik Blaine naar rechts met een “ga daar”. Ze twijfelt even en ik herhaal het commando, nu gaat het goed. We doen het nog een keer, maar nu sta ik aan de andere kant voor Blaine. Weer stuur ik haar naar links dit keer.

Achterhandse vooruit

Blaine en Djunzie zitten naast elkaar, eerst mag Djunzie de dummy achter haar halen en Blaine moet blijven zitten. Heel goed gaat dit. Blaine heeft geen moeite met de dummy.

Markeer in bos of in plas?

Deze oefening valt letterlijk in het water. “Ligt er nu een sloot of water in het bos”, vraagt de trainer aan Elvira. “Nee”, zegt Elvira, “het is hoogstens wat nat, maar geen diepe plassen”. De dummy’s die de trainer steeds in het bos gooit is door onze honden niet te vinden, ook niet door Blaine. Steeds zet hij zijn eigen hond in, tuurlijk vindt zij het wel. Behalve één dummy, die is niet te vinden. Uiteindelijk gaan we met alle honden zoeken en wij doen mee. Carina stapt in een plas om dieper in het bos te zoeken. “WTF!” De plas is geen plas maar een best diep watertje. Haar hele laars loopt vol met vies IJSkoud water. En ze heeft het al zo koud. Maar ja hoe kom je nu weer terug? Het poeltje is net te breed om er overheen te springen, overal zijn diepe plassen en wij bekijken andere mogelijkheden. Uiteindelijk helpt de trainer haar met zijn uitgestoken arm, zij klampt zich er aan vast en zo kan ze over het poeltje springen. Wat een toestand.

Resumé

Dit was geen succes, het adres was niet goed, de locatie te druk, veel te nat en te weinig mogelijkheden. Blaine deed het ook niet zo goed, vooral het naar rechts en naar links sturen ging niet zo goed. Ze was te aarzelend.

Woensdag 16 januari

We trainen in het Amsterdamse Bos, 14.00 uur verzamelen en we zijn mooi op tijd. Ik had vanmorgen al gemerkt dat het flink koud was en dat blijkt ook later. Regen, wind en kou, een goede combi.

Wat doen we zoal?

Voor een latere oefening

1Aan de rand van bosjes moeten we allemaal een dummy neergooien, de honden moeten dit goed inprenten.

2Op herinnering

Eerst een simpele markeer, tenminste dat zou je zeggen. Blaine krijgt een donkere dummy, het wordt goed hoog opgegooid, maar met de donkere achtergrond van de bomen is het slecht te zien. Blaine zit los naast me en ze let goed op. Ik wacht even en zeg “apport”. Ze moet eerst door een stukje ruigte en jonge aanplant van boompjes, op het gras tegen de boskant aan ligt de dummy. Blaine vindt het niet en rent naar de trainer, daar is ie vast. De trainer leidt Blaine iets meer naar links, ik besluit om niets te doen. En ja ik weet dat de trainer mij soms te passief vindt, maar ik wil geen onzekere vrager kweken en dat zit er heel snel in. Ze moet gewoon weten dat er iets ligt en eigen initiatief gebruiken, een markeer is het allang niet meer. Het zoeken wordt beloont Blaine vindt de dummy.

Drie op een rij

We staan met zijn drieën naast elkaar en steeds moet er één beginnen en daarna de andere twee in een vaste volgorde. Helaas snap ik er niet zo veel van en krijg ik verschillende verwarrende signalen van de trainer en van Jet.

Blaine en ik beginnen

Nummer één moet beginnen en dat zijn wij. We staan met z’n drieën op een rij en ik steek mijn hand op. Links wordt een verre markeer opgegooid, alle drie de honden zien het vallen. Blaine mag deze niet halen, ze moet de dummy1 halen die we eerder bij de bosjes hebben neergelegd. Ik ben bang dat Blaine toch naar die markeer rent en daarom blok ik haar door links van haar te staan i.p.v. rechts. Mijn rechter hand boven haar hoofd en ik zeg “vooruit”. En ze rent, met een mooi tempo goed vooruit richting die bosjes. Yes. Ze kijkt me wel even aan, ik weet zeker dat ze bij de dummy’s staat, “apport”! Ze pakt een dummy en wisselt het direct voor een andere dummy, haar eigen dummy.

Hoe verder?

Wanneer Blaine op de terugweg is gaat nummer twee voor de andere ‘vooruit’ en nummer drie voor de ‘markeer’, want alle drie moeten we alle drie de oefeningen doen.

Nieuwe ronde

Zelfde ritueel als net, alleen moet ik nu de markeer halen. Blaine moet wachten want eerst moeten nummer één en twee binnen zijn. Blaine stuur ik weg met een “apport” en weer rent ze snel weg in de juiste richting. Ze twijfelt weer met oppakken en ik moet mijn stem verheffen met “apport”. Helemaal blij brengt Blaine het naar me toe.

Derde ronde

We beginnen weer opnieuw. Wanneer nummer drie terug is van de ‘vooruit naar de bosjes’, de eerste oefening, mag Blaine. Ik moet haar naar dezelfde plek sturen waar de trainer eerder op herinnering een markeer2 gooide. Eerst moet ze weer door wat ruigte en jonge aanplant, over een stukje gras en aan de rand/net in van de bosjes ligt een dummy. Dit gaat prima en Blaine brengt de dummy.

Deze oefeningen gingen echt boven verwachting goed. Ik zelf deed het wat minder en zal je de details besparen.

Dummy markeer rechts en links

We zitten klaar en ik breng en ik breng Blaine los voor, tot nu toe bij elke oefening. Eerst wordt er rechts een dummy opgegooid en dan links. Blaine moet eerst de rechter halen, lastig want ik moet voorkomen dat ze eerst de laatste en linker dummy gaat halen. Het lukt, Blaine haalt eerst de rechter en dan de linker.

Walk-up 1

We lopen naar een ander veld en in de hoek gooien we ieder twee dummy’s neer, voor later en de honden mogen dit zien. We lopen achter de trainer aan en gaan op een rij staan. De trainer loopt voor ons en wij moeten langzaam naast elkaar blijven lopen, een walk-up dus. Wanneer de trainer een prr’tje geeft, moeten de honden zitten. Nummer 1 in de rij haalt de markeer en nummer 2 haalt de dummy die we net neergelegd hebben. En zo verder.

Blaine en ik zijn nummer twee. Het prrrt’je klinkt weer nummer 3 haalt eerst de markeer en Blaine mag de verre ‘vooruit’ doen. Het gaat heel goed, Blaine rent mooi naar voren en haalt de dummy. Wanneer iedereen geweest is doen we het nog een keer, alleen haalt nu nummer één de ‘vooruit’ en nummer twee de markeer. Ook dit gaat heel goed.  

Walk-up 2

Wij lopen weer op linie vooruit, met een langzame pas. De trainer maakt een prr’tje, wij draaien ons om, de honden zitten en de trainer gooit een dummy op. Nummer één haalt markeer, nummer twee haalt d.m.v. een ‘vooruit’ de dummy helemaal achter op het veld. Daar waar ze eerder lagen.

We lopen in dezelfde volgorde als net en Blaine en ik zijn weer nummer twee. De ‘vooruit’ gaat super en de markeer gaat ook best goed.

We zijn klaar

Het zit erop en daar zijn we allemaal heel blij om, want het is zo koud, wij hebben het koud, ik heb het koud en Blaine heeft het ook koud.

Resumé

Ik ben een heel tevreden baasje. Vorige week een ramp en nu haalde Blaine alles weer enthousiast, begreep gewoon wat de bedoeling was, liep haar lijnen goed. Alleen de markeer-oefeningen kunnen beter. Nu moet ze nog te vaak zoeken.

Woensdag 9 januari

Waar?

We trainen in Mijdrecht aan de Kamille, Blaine en ik komen mooi op tijd aan, het was heel rustig op de weg. Vanmorgen voelde ik al dat het koud was, heb daarom een T-shirt, daar overheen een flanellen overhemd en daar overheen een fleecetrui. Met mijn nieuwe jas en nieuwe schoenen moet het lukken. Het is zeker niet overdreven wat ik aan heb, want het is KOUD! Mijn lijf is goed warm gebleven, alleen wat geen bedekking heeft kan ik na de training bijna niet meer bewegen. Mijn handen gaan nog wel, maar mijn gezicht en kaakspieren kan zijn verstijfd en dat is lastig met praten. Mijn voeten waren ook wat koud en dat valt tegen met de nieuwe schoenen.

Wat doen we zoal?

Zoeken en halen

Allereerst leggen we allemaal een dummy in de bosjes neer. Maddy probeert weer te smokkelen door achter mij aan te komen, maar ik word gewaarschuwd en laat haar weer zitten. We lopen verder en gaan een veld op met slootjes. Blaine mag eerst zien hoe een markeer opgegooid wordt, maar eerst moet ze de ‘verloren zoek’ halen. Eitje zou je zeggen, maar nee, ze zoekt goed maar vindt de dummy niet. Ik denk dat ze vast een dummy heeft gevonden, maar het niet meeneemt, want het is niet haar eigen dummy. De trainer moet er aan te pas komen en hij gooit een extra dummy neer en die vindt ze wel. Lekker begin. De eerste markeer vindt ze wel.

Een bal???

Op het veld staan twee paaltjes, wat zijn dit toch voor een rare paaltjes? Het zijn geen gewone paaltjes, er hangt aan de bovenkant een soort reservoir aan. Komt er wat uit? Eén paaltje staat halverwege het smalle veld en aan het einde van het veld staat de tweede. De trainer gooit eerst een dum…, huh nee het is een bal, richting het 1e paaltje en daarna richting het 2e paaltje. Een piepende bal en dat is leuk, dus er moet mee gespeeld worden i.p.v. luisteren. Het kost wat meer overredingskracht om haar te laten komen.  We herhalen deze oefening.

Boys and toys

Hoe zit het nu met die rare paaltjes? Het is een nieuw speeltje van de trainer, hij is gek op speeltjes en wij ook. In de reservoirs die aan de paaltjes hangen zitten ballen. De trainer kan op afstand het klepje aan de onderkant van het reservoir laten openen zodat er een bal uit komt. Aha, het begint te dagen.

Ik weet het zeker, de bal ligt hier!

Ik stuur Blaine ‘vooruit’, wanneer ze bij het eerste paaltje is gebruik ik mijn ‘territoriumfluitje’. Het is de bedoeling dat Blaine stopt en daar gaat zoeken, maar dat gebeurt niet. Blaine rent met een noodvaart verder vooruit richting de trainer en zoekt daar naar de bal of dummy. Nee Blaine daar ligt niets en dit is niet de bedoeling. Ik roep Blaine, maar ze komt niet. Blaine blijft bij de trainer zoeken, net lag hier een bal en die ligt er nu weer, wedden? Ik roep en roep en moet werkelijk alles uit de kast halen om haar te laten komen. Ik moet eerlijk bekennen dat normaal gesproken zou ik er naar toe lopen om haar te halen, maar ik vind het zo ver. Ik krijg later ook van de trainer te horen dat ik te passief was en dat ik haar had moeten halen. Afijn, wanneer mijn stem schor is, besluit Blaine te komen.

Nog een keer

Ik moet de oefening nog een keer doen, nu ligt de bal er en lukt het om Blaine in de buurt te laten zoeken, gelukkig vindt ze de bal.

Weer een stapje vooruit

Ik loop helemaal naar de andere kant van het veld, en sta bij het tweede paaltje. Blaine blijft op haar plek zitten, tuurlijk moet ze weer een keer een stukje naar me toe lopen. Ze ziet me graag veel lopen denk ik. Ik roep Blaine en met een noodvaart rent ze mijn kant op, wanneer ze bij het eerste paaltje is roep ik “zoek, zoek, zoek” i.p.v. territoriumfluit. Ze reageert totaal niet op mijn commando en razendsnel is ze bij me. Overnieuw. We lopen terug en ik laat Blaine iets dichterbij het paaltje zitten en ik sta iets dichter bij haar. Blaine is wat onzeker, want als ik “hier’ roep komt ze niet meteen. Wel zoekt ze nu op mijn commando bij het paaltje, vindt de bal en brengt het naar me toe.

Op herinnering

De trainer heeft na de eerste oefening dummy’s op een groenstrook neergelegd die de honden hebben gezien en nu mag het gehaald worden. Ik sta voor Blaine, steek mijn rechter hand uit en kijk naar rechts om Blaine te trickeren. Het helpt niet erg, want ik moet mijn commando 3 keer herhalen. Bij de laatste “ga daar” rent Blaine naar rechts en stopt iets te vroeg. Ik mag mijn territorium fluit gebruiken, de trainer vindt het niet te vroeg, yes Blaine vindt en brengt de dummy.

Nog 2 markeers

Als afsluiting gooit de trainer een verre markeer, dit gaat best goed. De tweede is echt moeilijker en zien zen niet echt vallen. Blaine moet best even zoeken, de andere honden ook, maar ze vindt de dummy en dat is het belangrijkste.

Resumé

Een moeizame training, ook voor mij. Na de eerste oefening zakt mijn moed in de schoenen en heb niet veel vertrouwen meer, terwijl ik dat wel moet uitstralen. Ik heb al meer gemerkt de laatste tijd dat ze Oost-Indisch doof is. Dit moet meteen aangepakt worden voor het te laat is en ze mag best aangepakt worden. Maar altijd ben ik bang dat ik het dan verknal waardoor ze trager of minder enthousiast wordt. Dit zagen we vanmiddag, omdat ik een paar keer moest roepen eer ze naar mij toe kwam.

Woensdag 2 januari

Geen training

2018

Woensdag 19 december

Amsterdam

Mooi op tijd komen Blaine aan bij het Amsterdamse bos en we parkeren, zoals afgesproken, bij Hurley de hockey vereniging. Het is droog en het blijft droog.

Markeer

We gaan naar het grote grasveld met bos rondom. Om in te komen gooit de trainer eerst een dummy voor een markeer op. Geen probleem voor Blaine. Deze oefening heeft natuurlijk tot doel om de honden die kant op te krijgen.

1Hele verre lijn op herinnering

Hierna gooit de trainer, op hetzelfde stukje gras waar net de markeer neerviel, voor iedere hond 2 dummy’s neer. De honden zien het vallen. We lopen in een lijn achter elkaar naar het andere eind van het veld. De dummy’s liggen heel ver weg. Blaine vertrekt aarzelend en dan weet ik dat ze het niet snapt. Ik loop een stuk op samen met Blaine, tot daar waar ze net stopte. Ik geef weer een lijn en nu gaat het beter. Volgens mij zoekt en wisselt ze van dummy. Meestal zoekt ze haar eigen dummy. Ik loop snel naar achteren naar mijn oorspronkelijke plek en pak de dummy aan.

2Verloren zoek voor later

De honden zitten op een rij netjes naast elkaar voor het bos. Ik loop het bos in samen met de andere voorjagers en we gooien verspreid van elkaar dummy’s in het bos. Ik hoor mijn naam roepen en kijk om. Blaine komt mij opzoeken en dat is niet de bedoeling. Ik loop terug met Blaine en laat haar weer op haar plek zitten en nu blijft ze daar. Deze oefening en dummy wordt later gehaald.

Markeer en lijn voor de 2e dummy

We staan ongeveer in het midden van het hele grote veld op een rij. Eerste hond links markeert en eerste hond rechts haalt met een lijn die 2e dummy, zie 1.. Wij staan als eerste in de rij links en Blaine mag de markeer halen, dit gaat prima. Nadat de eerste van rechts de lijn heeft gedaan schuiven we met z’n allen op. Nu staan wij eerste rechts. Blaine moet de dummy halen, met een lijn, helemaal aan de andere kant van het veld. Weer gaat de lijn niet goed, ze vertrekt aarzelend en onzeker. We gaan een stuk dichterbij staan, nu lukt het wel en haalt Blaine enthousiast de dummy. Deze oefening met de lijn is voor veel honden lastig.

Duiven en kraaien

Deze oefening bestaat uit twee delen. De trainer heeft een groot net meegenomen met veel lokduiven en kraaien. Hij zet deze ruim uit elkaar neer op een stuk van het veld. De trainer gooit de eerste dummy tussen de lokkers. Vervolgens loopt hij door naar de bosrand en gaat – niet zichtbaar – in de bosjes staan. Met een geluid gooit hij een dummy op. Blaine mag eerst de eerste dummy tussen de lokkers halen en dit gaat prima. Ik maak goed gebruik van de territorium fluit. Het wordt moeilijker want nu moet Blaine die dummy in het bos halen die ze heeft kunnen markeren op zicht en geluid. Ik geef een lijn en Blaine rent vooruit. Wanneer ze bij de valplek van de eerste dummy is roep ik nog een paar keer “vooruit”. Prima doet ze het en komt bij de bosrand uit. Ik roep “zoek apport” en Blaine zoekt en vindt vrij snel de dummy. Yes, dit was een hele goeie oefening.

Verloren zoek

Weer een hele lastige oefening. We staan helemaal aan de andere kant van het veld. In het midden zijn de lokkers en verder is het stuk bos waar de dummy’s liggen van eerder, zie 2. Met een verre vooruit moeten de honden, door de lokkers, de dummy in het bos zoeken en brengen. Die hele verre vooruit is voor de meeste honden te moeilijk en gaan daarom dichterbij de lokkers staan. Het zoeken blijkt ook lastig te zijn.

Hoe doet Blaine het?

Ook Blaine en ik staan dichterbij de lokkers, ik wil gewoon succes hebben met de lijnen. Blaine gaat goed vooruit, rent door de lokkers en komt bij het bos uit. Ik roep “zoek apport” en vrij snel vindt ze een dummy en rent terug. Heel goed gedaan.

Leuke afsluiter

De trainer klimt een hoge heuvel op en gooit een dummy op voor een markeer. Geweldig natuurlijk voor de honden. Het markeren is best lastig, volgens mij doet niet één hond het goed.

En Blaine?

Ze zit los naast me en op mijn commando sprint ze vooruit de heuvel op. Ze rent richting de trainer, dit is niet helemaal de bedoeling, ze moet naar de dummy rennen. Het is geen markeer meer, maar ze vindt wel de dummy en helemaal blij rent ze terug.

Resumé

Leuke afwisselende oefeningen, zoals altijd met een goede opbouw. De verre lijnen op herinnering bleken te moeilijk. Ik wil geen excuus zoeken, maar doe het toch. Na de ochtend wandeling was Blaine echt niet lekker, ze had ’s morgens vroeg al overgegeven. Ze wilde niet eten en was een beetje lusteloos. Met veel pijn en moeite hebben we er wat ingekregen. Hier had ze met de training gewoon last van, samen met de schijnzwangerschap en de verre lijn, was het iets te veel van het goede. Gelukkig werd ze gedurende de training weer oplettender en actiever, ook wilde ze de beloningen weer eten. De oefeningen gingen stukken beter en met plezier. Zwak begin, met een goed einde.

Woensdag 12 december

We trainen in Hilversum, een uitdaging want ik rij altijd verkeerd. Ik heb de reis gisterenavond tot in den treure bestudeerd en ik moet het weten nu. In ieder geval herken ik het restaurant en het is er vlakbij. Blaine en ik rijden er in één keer naar toe. Het is droog, maar koud wanneer de zon onder is.

Veel lijnen

Bij omgevallen boom leggen we, met hond, 2 dummy’s neer en dit moet met een vooruit gehaald worden. Later de andere. Dit gaat prima. Zo doen we de hele middag lijnen, het wordt echt steeds een beetje moeilijker. Zelf heb ik er ook meer moeite mee. Ik moet het eerst zien of ben onzeker en heb echt goede aanwijzingen nodig van de trainer. Eén keer moest ik Blaine met een schuine lijn vooruit sturen naar dummy’s die de trainer eerder met een andere oefening neer had gegooid. Ik dacht dat ik de lijn nog wist, nee dus. Blaine liep de lijn goed, maar ik gaf het niet goed aan. Ik moet bij twijfel gewoon vragen waar de dummy’s precies liggen.

Markeren gaat aardig, dit was wel op herinnering. Eigenlijk doet Blaine het best goed.

Voor elkaar langs

We leggen twee dummy’s bij een hek neer en de honden zien dit. Dit is voor een oefening in twee delen en gaat niet helemaal goed. Blaine zit op haar inzetplek en rechts van haar staat een andere hond met haar baas. Eerst gooit de trainer een dummy op en die komt links van Blaine neer. De andere hond moet die dummy halen, ze rent langs Blaine heen en weer terug en Blaine blijft netjes zitten. Ik vind dit al knap.

Eerst de één dan de ander

Blaine mag nu met een vooruit de dummy halen die we net bij het hek hebben neergelegd. We wisselen en ik ga nu met Blaine van de volgende hond staan die onze plek inneemt. Het is een simpel apport en Blaine gaat het gewoon halen, ze trekt zich niets aan van de hond waar ze langs rent.

Naar achteren

De overhandse vooruit gaat niet goed. Blaine moet de tweede dummy halen die we ook bij het hek hebben neergelegd. Blaine zit op de inzetplaats en kijkt mij aan, ik sta ongeveer 5 meter bij haar vandaan. Ik steek mijn linkerhand omhoog en zeg “Vooruit”. Blaine draait zich om en rent naar achteren, maar ze is afgeleid van de dummy die eerder viel bij de laatste oefening. Ik probeer nog een keer of ze met een onderhandse vooruit naar de dummy wil gaan halen. Het lukt niet meer en we moeten een stuk oplopen en ik geef nu op aanwijzen van de trainer een gewone vooruit.

Twee eenden

De laatste oefening is het leukst. De trainer gooit op grote afstand een eend neer, via een markeer. Vervolgens gooit hij allerlei dummy’s neer ter afleiding en pakt ze weer op. Ook gooit hij nog een tweede eend neer. Blaine mag de eenden apporteren. Eerst rent ze richting de tweede, maar vindt? Het toch niet, kan me bijna niet voorstellen. Wel vindt ze al snel de eerste en brengt het echt perfect, heel zacht en gaat mooi zitten. De tweede wijs ik iets aan en ook deze wordt perfect gebracht.

Resumé

Leuk training, wel KOUD! Mijn handen zijn weer bevroren. Over het algemeen ben ik tevreden. Heel tevreden en blij ben ik met de twee apporten van de eend.

Woensdag 5 december

We trainen in Mijdrecht en het is nat en koud.

Wat doen we zoal?

Met Blaine loop ik naar de overkant van het veld, ik laat Blaine zitten wanneer we bijna bij twee bomen zijn en ik leg een dummy neer tussen die bomen,  Blaine kan het zo goed inprenten. We lopen dezelfde lijn terug, de lijn die Blaine straks moet lopen. Aan het begin van het veld staan ook 2 bomen, ook hiertussen leg ik een dummy neer, die Blaine goed gezien heeft. We lopen door naar het hek en hier zet ik haar in. Met een “vooruit” rent Blaine weg en haalt de laatst neergelegde dummy, ik gebruik mijn territorium fluit. Dit is een makkie en dat blijkt. Nu de verre dummy halen met een “vooruit”, ook dit gaat prima.

We doen nog wat variaties met deze en nieuwe lijnen, zoals:

Aan het einde van een pad worden dummy’s gegooid en de honden mogen het zien. We lopen weer naar dezelfde twee bomen en gooien er twee dummy’s neer, de honden mogen het zien. De eerste vooruit gaat prima. Maar Blaine moet ook een lijn lopen en op de zitfluit zitten, Ik fluit op tijd en met enige aandrang gaat Blaine zitten. Nu moet ik haar naar links sturen naar die verre dummy tussen de twee bomen. Dit is moeilijk, want Blaine rent naar achter waar ze eerder een dummy moest halen en ze is hier niet vanaf te brengen. Het sturen naar links gaat ook niet goed, ze weet het niet meer en stopt al snel en gaat wat snuffelen. Ik moet zelf helemaal naar de dummy lopen om het te laten zien, ook dit helpt niet. Weer stopt ze op 1/3 afstand en gaat weer snuffelen. Ik kan dit oplossen door met de achterwaartse vooruit te werken. Dit lukt en de dummy wordt gehaald.

Verloren zoek

Altijd leuk en een tijdje niet gedaan. Blaine rent vooruit het bos in en even later rent ze terug en maakt dan mooie slagen. Net als net de Vizla gaat ook Blaine naar de grasrand die langs het bos ligt. De trainer vertelt dat dit best opmerkelijk is, want hij heeft er gisteren een sleepspoor getrokken. Ik doe en zeg niets en Blaine gaat zelf weer in het bos zoeken en vindt de dummy. Hierna mag ze nog een keer dit kunstje uithalen.

Resumé

Weer lijnen. De rechte lijnen gaan goed. Maar de lijn naar links niet, ook omdat het even geleden is dat ze daar de dummy heeft gehaald. Het zitten op de fluit gaat aardig. Verloren zoek gaat prima. Volgende week in Hilversum, daar waar ik altijd verdwaal.

Woensdag 21 november

We zijn er weer, na twee weken niet kunnen trainen door de loopsheid van Blaine. We zijn in Almere bij de Groene Kathedraal. Een prachtig gebied, met bos, water en weilanden. We beginnen, op verzoek van de trainer, een half uurtje eerder.

Een paar lijnen en de Zinger-Winger, een greep uit de oefeningen van vandaag

Schuine lijn

Alles wordt weer goed opgebouwd. We leggen dummy’s neer op een hoek, lopen om en vanaf de andere kant van het veld zet ik Blaine in. De lijn is diagonaal, dit neemt ze niet helemaal aan en loopt meer naar rechts. Maar ze ruikt en vindt de dummy en brengt het netjes terug. Er liggen nog meer dummy’s voor een latere oefening. Dit is dan weer op herinnering.

foto Monique Jongenelen

De Zinger-Winger

Heel hoog schiet de dummy de lucht in door het apparaat, het is n.l. een hoge zinger-winger. Blaine moet goed opletten, want we staan er een heel eind vanaf. Helaas rent Blaine eerst naar de trainer, ja en dan weet ze niet meer waar die dummy neer is gekomen. Met een beetje aanwijzing van mijn kant en die van de trainer, heeft ze toch succes. Laat Mexx, de Münsterlander, nu precies hetzelfde doen…

Nog meer markeer-oefeningen

Er wordt weer een dummy met de zinger-winger opgegooid, die ze goed onthoudt. Deze oefening bestaat uit 2 delen, want er wordt nog een markeer opgegooid. Ik ben heel verbaasd, want het is moeilijk én het gaat goed.

Herhalen

Blaine moet nog een lijn lopen naar die dummy’s die we heel in het begin neergelegd hebben. Zie de eerste oefening ‘schuine lijn’. Maar dan van een andere plek en het is deze keer een rechte lijn.

Een harde knal

Een markeer met de dummy-launcher. Prima gemarkeerd, wat minder in de afwerking. Onderweg naar mij ruikt Blaine iets wat ze interessanter vindt. Een wortel! Hier gaat ze rustig op knauwen. Iedereen doet deze oefening 2 keer en deze keer brengt ze de dummy goed. Een moeilijkheid was dat de dummy’s in omgeploegd zwart land terecht kwam.

Resumé

Leuke training, heel nuttig met al die markeer oefeningen. Wel moesten we best lang wachten tussendoor. Ik ben tevreden en nu de lange reis terug, hoogstwaarschijnlijk in de file.

Woensdag 31 oktober

All about …..

Markeren, de trainer gooit zelf dummy’s op voor een markeer en veel markeer oefeningen met de Zinger-Winger. Huh zinger-winger, zie foto hieronder.

zinger winger

De markeer die de trainer gooit gaat goed. Hij gooit ze tussen de kraaien, duiven en gewoon op het gras. Maar de markeer die de zinger-winger gooit of met de dummy launcher is een ander verhaal. Blaine stopt elke keer te vroeg, ze neemt niet genoeg diepte. Dit moeten we heeeel veel trainen.

Verloren zoek

Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet. De trainer gooit in het bos allemaal dummy’s neer. Blaine gaat als laatste en ze heeft veel moeite om de dummy te vinden. Ze blijft zoeken, maar kijkt me ook soms aan. Wanneer ze een paar keer het bos uitkomt grijp ik in en zet haar opnieuw in. Met vol enthousiasme gaat ze weer zoeken, maar geen resultaat. Ik zet Blaine nog een keer in en sta dicht bij het bos. Ze zoekt dieper nu en eindelijk vindt ze de dummy. Het is lastig deze oefening en als laatste zoeken. Heel veel valplekken waardoor ze afgeleid werd.

Sleep met eend

Een moeilijke lange sleep, met een haak naar links en volgens mij nog een haak. Getrokken langs een stuk grond op een weiland. Blaine is de allerlaatste die aan de beurt is en ze is de 4e na het opnieuw getrokken spoor. Blaine vertrekt goed, ze weet ook meteen wat te doen en neemt het begin van het spoor goed in zich op. Zoals altijd liggen er veertjes aan het begin van het spoor. Heel goed gaat ze, met een mooie kophouding. Haar neus niet helemaal aan de grond, een stukje erboven. Jet staat naast me: “gaat goed, ja helemaal goed, net als Mexx. Ja goed zo, naar links naar links, oh? Wat doet ze nu? Ze stopt en komt terug. Nou ja zeg, net als Mexx. Zij komt precies op dezelfde manier terug!” Hè verdorie wat jammer en ik probeer Blaine opnieuw in te zetten op aanraden van de trainer. Moest ik net praten door een walky talky, ik heb zo’n ding nog nooit in mijn handen gehad. Jet raakt er maar niet over uitgepraat dat Blaine net als Mexx precies hetzelfde doet. Blaine gaat weer goed op het spoor, maar dan loopt ze er een stukje naast en weet ze het effe niet meer. Gelukkig krijgt ze weer lucht en rent weer op het spoor en rent naar links, dit klopt want het is de haak. Weer zien we dat ze onzeker is en de trainer probeert wat ondersteuning te geven, heel weinig maar, eigenlijk meer een aanmoediging. Blaine rent nu zelfverzekerder verder en komt bij de eend uit. In volle vaart komt ze mijn kant uit met de eend in de bek. Ik zie het gebeuren, Jet staat te dicht bij Blaine en ze laat de eend vallen. Jet doet een stap opzij en ik loop wat naar achteren en moedig  Blaine aan om de eend weer te pakken. Het helpt, nu brengt ze het goed terug en gaat bijna zitten.

Resumé

Blaine moet echt beter leren markeren, ze neemt te weinig diepte en dat is zonde. In de uitwerking van een sleep zit echt verbetering in.

Koffie hebben we gedronken tijdens het wachten met de slepen, dit kost altijd veel tijd. Een aantal moeten nog werken en gaan op tijd weg. Maddy, Blaine en ik gaan nog even wandelen. Rond 17.15 rijden we weg de file in……

Woensdag 24 oktober

Waar?

We trainen weer in Bosdijk in Nieuwer ter Aar. Het weer is omgeslagen, het is bewolkt met veel wind en een stuk koeler

Oefening 1

Eens simpele markeer in het water. Ik hoor achter me zeggen “ik heb nog nooit een Weimaraner makkelijk het water in zien gaan”. Grrr! Zegt iemand die een inhaalles mag doen vandaag. Maar een medecursist van mijn groep hoor ik zeggen “deze Weim zwemt heel makkelijk.” Oh jé denk ik, als mensen dit zeggen gaat het meestal fout. Dat klopt ook, want met dit weer zwemmen is een stuk minder aangenaam. Blaine doet het wel, maar het kost me iets meer moeite.

Oefening 2

Nog een markeer op dezelfde manier en een markeer aan de andere kant ook in het water. Toe maar. Blaine heeft weer moeite om de markeer aan beide kanten uit het water te halen, maar het lukt wanneer ik er naar toe loop.

Oefening 3

Aan de ene kant wordt een dummy net bij het water gegooid, voor de wat moeilijker te water gaande honden zoals vandaag Blaine. Aan de andere kant valt de dummy in het water. Ik moet Blaine sturen.

Blaine kijkt steeds naar rechts, de trainer staat links en probeert de aandacht van Blaine te trekken. Dit lukt niet erg. Ik probeer weer haar aandacht te trekken en wijs met mijn arm uit naar links en zeg “let op”. Fout! Blaine denkt ‘hé ik moet naar links’ en dat doet ze ook. De trainer kijkt me zuchtend aan, ja ik weet het, stom met hoofdletters. Overnieuw, nu let Blaine op, ook wanneer de trainer de dummy rechts in het water gooit. Ik kies ervoor om Blaine eerst de laatst gegooide dummy te halen en steek mijn rechter arm uit. Meteen rent Blaine naar rechts en ja dan moet ze het water in, dat kost wat overredingskracht. Terug naar het uitgangspunt en nu naar links, ‘ja nu mag je’, dit gaat prima. De honden die net goed het water ingingen moeten links en rechts het water in, bij de hondjes waar het wat minder ging hoefde het maar één keer.

Nog meer lijnen

We doen nog wat oefeningen met lijnen en proberen zo ook herinneringsplekken te creëren voor de laatste oefening die gedeeltelijk in het water valt.

zinger winger

Laatste oefening

We gaan naar een ander veld, eigenlijk naar de overkant van de rechter sloot. De bedoeling is dat de honden met een vooruit, het water overzwemt, helemaal het veld over gaat en bij de andere sloot – op herinnering – een dummy ophaalt. Wanneer de hond op de terugweg is wordt er een dummy afgeschoten met de zinger-winger.

“Wie wil deze oefening doen?”

vraagt de trainer. Ik denk dat het voor Blaine te moeilijk is en zeker nu ze minder goed het water in gaat. Drie honden melden zich aan. Heel goed gaat het, alleen de Zinger-Winger weigert en dat is jammer. Ik had een andere voorstelling van deze, maar nu ik zag wat de bedoeling was durf ik het ook wel aan.

Toch maar wel

Ik geef een “vooruit” en zoals vaak wil Blaine iets verder rechts van mij het water instappen. Ik ben daar een beetje klaar mee en roep “nee!” Het helpt want Blaine komt naar me toe en stapt bij mij het water. Dit is gewoon belangrijk voor de ideale lijn die ze moet lopen. Aan de overkant stapt Blaine het water uit en ik zeg “vooruit” en steek mijn rechter arm omhoog. Blaine draait zich om en loopt richting de andere sloot. Ze loopt wel wat scheef, maar ik vind dit al knap. Ze gebruikt haar neus, ik gebruik mijn territorium fluit en Blaine vindt de dummy. Keurig netjes zwemt ze terug en geeft het af. “Zo dit had ik niet verwacht”, “valt niet tegen hè”, zegt de trainer.

Een mooie afsluiting van de koude dag.

Resumé

Gemengde gevoelens over deze training. Het viel me erg tegen dat Blaine zo slecht het water in ging. Wel verbaasde ze mij weer met de laatste oefening. En de lijnen moet ik weer oefenen, alhoewel ze wel goed gingen.

Woensdag 17 oktober

We trainen op de Bosdijk in Nieuwe ter Aar, om 14.00 uur. Het is prachtig weer, echt een cadeautje rond deze tijd.

Oefening 1

De trainer gooit twee dummy’s in het water, beiden links van Blaine met enige afstand van elkaar. Het is wat moeilijk om Blaine vanaf mij en mijn aanwijzing het water in te laten gaan. Ze rent wat naar links, dichter bij de dummy?, en gaat zo het water in. Helaas zwemt ze eerst naar de laatst gegooide dummy. Zo wordt het sturen naar de eerste wat moeilijker denk ik. Blaine heeft wat moeite om de dummy te vinden, het verdwijnt een beetje tussen de leliebladeren. Ze zwemt vrij makkelijk naar de eerst gegooide dummy en brengt het mooi binnen. Helaas laat ze het vallen en brengt het alsnog.

Oefening 2

Achter Blaine , bij het water, leg ik een dummy neer en Blaine heeft dit gezien. Ze blijft zitten en ik loop door. Even wacht ik en dan roep ik haar. Met een lijn geef ik aan dat ze de dummy moet halen. De trainer staat er bij en ze gaat een beetje rommelen, pakt de dummy niet meteen. Ik draai me om en wanneer ik weer kijk staat ze nog steeds bij de dummy. Vorig seizoen had ze hier ook last van bedenk ik mij ineens en van de trainer moest ik toen de ‘kom hier’ fluit gebruiken en dat doe ik nu. Het helpt, ze pakt de dummy en komt.

Oefening 3

Weer leg ik een dummy neer op dezelfde plek en Blaine neem ik mee. Eerst moet Blaine deze dummy halen, maar halverwege wordt er nog een dummy gegooid die negeert moet worden. Dit gaat allemaal goed en hierna mag ze de verleiding halen.

Oefening 4

Bij het hek wordt een dummy gegooid, met een lijn geef ik aan dat Blaine die dummy moet halen. Wanneer ze de dummy heeft, wordt er links van haar een dummy met de dummylauncher afgeschoten. Blaine kijkt er even naar, maar rent snel naar mij en geeft de dummy af.

Deel 2

Nu moet ze die andere dummy halen, ik geef haar een iets schuine lijn en dat voert ze nu keurig uit en rent het bos in. Oh nee, dit is niet de bedoeling. Ze snuffelt en blijft in het bos hangen, net leek het al of er iets interessants was in het bos. Het kost me enige moeite om Blaine terug te krijgen. Ik heb dit helemaal verkeerd aangepakt en had gewoon een rechte lijn moeten geven. Heel stom. We moeten het anders doen. We gaan bij het hek staan, Blaine moet blijven en ik loop terug. Nu wel goed, een echte vooruit, rent Blaine naar voren en het lijkt goed te gaan. Op de kruising twijfelt ze en rent naar het hek. Hmm, zo gaat het moeilijk worden. Ze moet succes hebben en we doen het weer anders. We staan weer bij het hek, nu samen, en de trainer schiet een dummy af. Het gaat goed eindelijk en de dummy komt binnen.

Deze oefening kost bij iedereen heel veel tijd en daardoor kunnen we hierna niet veel meer doen.

Oefening 5

Hetzelfde uitgangspunt als net, alleen valt de dummy nu in het water. De eerste dummy komt goed binnen, maar de tweede met de dummylauncher niet. Ik moet komen en met mijn aanwijzingen haalt ze de dummy.

Deze oefeningen vallen echt niet mee en moeten we thuis oefenen, maar dat kan ik niet alleen.

Oefening 6

De trainer gooit een meerkoet in het water en Blaine mag het niet zien. Ze stapt vlot het water in en zoekt, gebruikt goed haar neus. Toch duurt het even eer ze de meerkoet vindt en ik moet haar een beetje naar links sturen. Hebbes en ze brengt het netjes.

Woensdag 10 oktober

Blaine en ik zijn mooi op tijd en de trainer niet, ha ha. We zijn in Uithoorn en het is echt prachtig weer, 24 graden!!

Wat doen we zoal?

  • Oefening 1

De trainer gooit, net als vorige week, dummy’s neer verspreidt over het veld. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg, ze heeft de wind in haar rug en moet dus eerst diepte nemen om wind te halen. Dit doet ze heel mooi. Wanneer ze op de wind loopt heeft ze al vrij snel de dummy gevonden en ze is één van de laatste. Mooi gedaan, veel beter dan vorige week en dat geldt ook voor mij.

  • Oefening 2

We doen dit nog een keer, maar nu komt er een oefening bij en veel honden hebben hier moeite mee. Ik besluit om Blaine los voor te jagen. We staan bij het paaltje en voor ons, op een ander veld, gooit de trainer een markeer op. De dummy valt in of bij het water. “Nee”, Blaine mag deze dummy nog niet halen en we draaien ons om. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg om een dummy te zoeken, zelfde oefening als net. Blaine is geconcentreerd, zoekt goed en komt niet in de verleiding om zich om te draaien en de markeer te halen. De andere honden blokkeren door de eerder gegooide markeer en willen daarom niet doorzoeken. ‘Wat nou baas, die dummy ligt toch op het andere veld’. Blaine heeft er gelukkig geen last van en vind de dummy. Het lijkt wel of ze nu meer verschillende oefeningen kan handelen.

Weer draaien we ons om.  Met een “apport” stuur ik Blaine weg om de eerder opgegooide markeer te halen. Draalt ze nu bij het water? Wil ze het water niet in? Wat is dit voor een gekkigheid. Ze hoeft het water helemaal niet in, de dummy ligt aan de kant. Prima gedaan!!

  • Oefening 3

We leggen dummy’s neer met hond op een pad in een bos iets van elkaar af. We draaien ons om en gaan een klein dijkje/pad over naar het andere veld. Blaine en ik staan bij het paaltje en de trainer gooit rechts van ons op het veld een dummy neer. “Nee” en we draaien ons om. Eerst mag Blaine die dummy op het pad halen die we net neergelegd hebben. “Vooruit”, “zoek zoek zoek”. Blaine rent het pad op in het bos en slaat rechts af. Hé dit is niet de bedoeling, ik besluit het even af te wachten. Hè, hè eindelijk zie ik haar weer, met dummy? Ik zie het niet goed, echt mijn ogen zijn zo slecht! Ik zie iets langs bungelen, dit is geen dummy. Blaine komt meer mijn kant uit, huh het lijkt wel…… ja het is een haas. Krijg nou wat. Blaine heeft een flink aangevreten haas in haar bek, iedereen is vol verbazing en lof. Ik hoor allerlei “goed zo” aanmoedigingen. Hoe vies ik het er vind uitzien, het is heeeel braaf dat ze deze heel dode haas komt brengen. Super gedaan Blaine.

De trainer legt die haas uit de reukzone neer. Maar ja nu moet ze nog die dummy halen en dat valt niet mee. Weer gaat ze dat stuk bos in, ik vraag hulp aan de trainer en ik moet er naar toe lopen. Wanneer ik bijna bij het bos ben komt Blaine er al aan en weet ineens weer waar de dummy ligt.

De andere dummy moet ook nog gehaald worden, de markeer in of bij het water. Ik heb geen idee meer waar het ligt. Ik ben ook veel te bang dat ze die haas weer gaat halen die de trainer ergens neergegooid heeft. Nee ze gaat niet de haas zoeken, maar zoekt naar de dummy. Eerst rent ze te ver naar rechts blijkt later. Blaine hersteld zich en loopt meer naar links, ze komt uit bij een smal slootje en daar ligt ie in. Super gedaan Blaine.

  • Oefening 4

We lopen langs heel breed water en leggen allemaal een dummy op de waterkant neer. Een witte bumper zodat we, behalve ik, die straks kunnen zien aan de andere kant van het water. Het is echt heel breed en een flink stuk lopen. Hoe zeer ik ook mijn best doe, ik kan de dummy’s niet zien liggen en de blauwe paaltjes zie ik ook niet. Mexx, de Grote Münsterlander, mag eerst over water zwemmen. Ze heeft zo’n ¾ van het water overgezwommen en dan zwemt ze niet verder en komt terug. Zonde, dit heeft ze ook gedaan op 2 SJP proeven.

“Laat Blaine maar gaan”, zegt de trainer. Tuurlijk leg de lat maar hoog. “Vooruit”, Blaine gaat vlot het water in en zwemt vooruit. Er staat best een sterke stroming en Blaine is niet een hele snelle zwemmer als ik het vergelijk met b.v. Pipa van de trainer. Ik hou Blaine goed in de gaten, want als ik maar even merk dat ze om wil draaien wil ik meteen weer “vooruit” roepen. Het is allemaal niet nodig, want het gaat heel goed. Wanneer ze aan de overkant is roep ik “zoek apport”. Volgens de trainer moet ze snel wind van de dummy’s krijgen. Daar vertrouw ik maar op, want ik zie ze nog steeds niet liggen. Ja hoor Blaine vindt de dummy en staat mij aan te kijken. “Hier” en Blaine stapt het water in en zwemt het hele eind weer terug. Ze klimt de kant op en geeft de dummy. Wat een super prestatie! Iedereen is onder de indruk en ik helemaal. Heel heel goed gedaan. Blaine is een inspiratie voor de andere honden, want hierna doen de anderen het goed, ja ook Mexx.

  • Oefening 5

De trainer legt een eend neer op het pad in het bos waar eerder, voor het zwemmen, de dummy’s lagen. Ik geef een “vooruit” en hef het commando op met de territorium fluit. Blaine heeft de eend zo gevonden, brengt het en geeft het keurig af.

Resumé

Het zit er op. Heel mooi weer en Blaine heeft het super gedaan. Vorige week moest ze weer een beetje inkomen en ik ook, maar daar was nu geen sprake van. Heel trots ben ik, vooral op het waterwerk.

Woensdag 3 oktober

We zijn begonnen

De winter jachttraining bij Hond en Taal begint weer. Al is de winter ver te zoeken. Ik ben een beetje kwijt wat we allemaal gedaan hebben. Het is wel duidelijk dat Blaine en ik een slowe start hebben en echt moeten inkomen.

Dummy’s op veld

En de koeien kijken vanaf de zijkant mee en eigenlijk ben ik daardoor aardig afgeleid. De trainer heeft dummy’s op een veld neergelegd en de honden moeten ze halen. Deze oefening gaat niet echt geweldig, ik heb niet goed opgelet en Blaine is ook niet gefocust. Hierna moeten ze nog een keer een dummy halen, dit gaat nog slechter. Het is de trainer erom te doen dat de honden de wil hebben om de oefening een paar keer te doen.

De overige oefeningen bestaan uit lijnen en markeren. Deze eerste training is echt even wennen voor allemaal.