Wintertraining Hond en Taal seizoen 2018/2019

2019

Woensdag 16 januari

We trainen in het Amsterdamse Bos, 14.00 uur verzamelen en we zijn mooi op tijd. Ik had vanmorgen al gemerkt dat het flink koud was en dat blijkt ook later. Regen, wind en kou, een goede combi.

Wat doen we zoal?

Voor een latere oefening

1Aan de rand van bosjes moeten we allemaal een dummy neergooien, de honden moeten dit goed inprenten.

2Op herinnering

Eerst een simpele markeer, tenminste dat zou je zeggen. Blaine krijgt een donkere dummy, het wordt goed hoog opgegooid, maar met de donkere achtergrond van de bomen is het slecht te zien. Blaine zit los naast me en ze let goed op. Ik wacht even en zeg “apport”. Ze moet eerst door een stukje ruigte en jonge aanplant van boompjes, op het gras tegen de boskant aan ligt de dummy. Blaine vindt het niet en rent naar de trainer, daar is ie vast. De trainer leidt Blaine iets meer naar links, ik besluit om niets te doen. En ja ik weet dat de trainer mij soms te passief vindt, maar ik wil geen onzekere vrager kweken en dat zit er heel snel in. Ze moet gewoon weten dat er iets ligt en eigen initiatief gebruiken, een markeer is het allang niet meer. Het zoeken wordt beloont Blaine vindt de dummy.

Drie op een rij

We staan met zijn drieën naast elkaar en steeds moet er één beginnen en daarna de andere twee in een vaste volgorde. Helaas snap ik er niet zo veel van en krijg ik verschillende verwarrende signalen van de trainer en van Jet.

Blaine en ik beginnen

Nummer één moet beginnen en dat zijn wij. We staan met z’n drieën op een rij en ik steek mijn hand op. Links wordt een verre markeer opgegooid, alle drie de honden zien het vallen. Blaine mag deze niet halen, ze moet de dummy1 halen die we eerder bij de bosjes hebben neergelegd. Ik ben bang dat Blaine toch naar die markeer rent en daarom blok ik haar door links van haar te staan i.p.v. rechts. Mijn rechter hand boven haar hoofd en ik zeg “vooruit”. En ze rent, met een mooi tempo goed vooruit richting die bosjes. Yes. Ze kijkt me wel even aan, ik weet zeker dat ze bij de dummy’s staat, “apport”! Ze pakt een dummy en wisselt het direct voor een andere dummy, haar eigen dummy.

Hoe verder?

Wanneer Blaine op de terugweg is gaat nummer twee voor de andere ‘vooruit’ en nummer drie voor de ‘markeer’, want alle drie moeten we alle drie de oefeningen doen.

Nieuwe ronde

Zelfde ritueel als net, alleen moet ik nu de markeer halen. Blaine moet wachten want eerst moeten nummer één en twee binnen zijn. Blaine stuur ik weg met een “apport” en weer rent ze snel weg in de juiste richting. Ze twijfelt weer met oppakken en ik moet mijn stem verheffen met “apport”. Helemaal blij brengt Blaine het naar me toe.

Derde ronde

We beginnen weer opnieuw. Wanneer nummer drie terug is van de ‘vooruit naar de bosjes’, de eerste oefening, mag Blaine. Ik moet haar naar dezelfde plek sturen waar de trainer eerder op herinnering een markeer2 gooide. Eerst moet ze weer door wat ruigte en jonge aanplant, over een stukje gras en aan de rand/net in van de bosjes ligt een dummy. Dit gaat prima en Blaine brengt de dummy.

Deze oefeningen gingen echt boven verwachting goed. Ik zelf deed het wat minder en zal je de details besparen.

Dummy markeer rechts en links

We zitten klaar en ik breng en ik breng Blaine los voor, tot nu toe bij elke oefening. Eerst wordt er rechts een dummy opgegooid en dan links. Blaine moet eerst de rechter halen, lastig want ik moet voorkomen dat ze eerst de laatste en linker dummy gaat halen. Het lukt, Blaine haalt eerst de rechter en dan de linker.

Walk-up 1

We lopen naar een ander veld en in de hoek gooien we ieder twee dummy’s neer, voor later en de honden mogen dit zien. We lopen achter de trainer aan en gaan op een rij staan. De trainer loopt voor ons en wij moeten langzaam naast elkaar blijven lopen, een walk-up dus. Wanneer de trainer een prr’tje geeft, moeten de honden zitten. Nummer 1 in de rij haalt de markeer en nummer 2 haalt de dummy die we net neergelegd hebben. En zo verder.

Blaine en ik zijn nummer twee. Het prrrt’je klinkt weer nummer 3 haalt eerst de markeer en Blaine mag de verre ‘vooruit’ doen. Het gaat heel goed, Blaine rent mooi naar voren en haalt de dummy. Wanneer iedereen geweest is doen we het nog een keer, alleen haalt nu nummer één de ‘vooruit’ en nummer twee de markeer. Ook dit gaat heel goed.  

Walk-up 2

Wij lopen weer op linie vooruit, met een langzame pas. De trainer maakt een prr’tje, wij draaien ons om, de honden zitten en de trainer gooit een dummy op. Nummer één haalt markeer, nummer twee haalt d.m.v. een ‘vooruit’ de dummy helemaal achter op het veld. Daar waar ze eerder lagen.

We lopen in dezelfde volgorde als net en Blaine en ik zijn weer nummer twee. De ‘vooruit’ gaat super en de markeer gaat ook best goed.

We zijn klaar

Het zit erop en daar zijn we allemaal heel blij om, want het is zo koud, wij hebben het koud, ik heb het koud en Blaine heeft het ook koud.

Resumé

Ik ben een heel tevreden baasje. Vorige week een ramp en nu haalde Blaine alles weer enthousiast, begreep gewoon wat de bedoeling was, liep haar lijnen goed. Alleen de markeer-oefeningen kunnen beter. Nu moet ze nog te vaak zoeken.

Woensdag 9 januari

Waar?

We trainen in Mijdrecht aan de Kamille, Blaine en ik komen mooi op tijd aan, het was heel rustig op de weg. Vanmorgen voelde ik al dat het koud was, heb daarom een T-shirt, daar overheen een flanellen overhemd en daar overheen een fleecetrui. Met mijn nieuwe jas en nieuwe schoenen moet het lukken. Het is zeker niet overdreven wat ik aan heb, want het is KOUD! Mijn lijf is goed warm gebleven, alleen wat geen bedekking heeft kan ik na de training bijna niet meer bewegen. Mijn handen gaan nog wel, maar mijn gezicht en kaakspieren kan zijn verstijfd en dat is lastig met praten. Mijn voeten waren ook wat koud en dat valt tegen met de nieuwe schoenen.

Wat doen we zoal?

Zoeken en halen

Allereerst leggen we allemaal een dummy in de bosjes neer. Maddy probeert weer te smokkelen door achter mij aan te komen, maar ik word gewaarschuwd en laat haar weer zitten. We lopen verder en gaan een veld op met slootjes. Blaine mag eerst zien hoe een markeer opgegooid wordt, maar eerst moet ze de ‘verloren zoek’ halen. Eitje zou je zeggen, maar nee, ze zoekt goed maar vindt de dummy niet. Ik denk dat ze vast een dummy heeft gevonden, maar het niet meeneemt, want het is niet haar eigen dummy. De trainer moet er aan te pas komen en hij gooit een extra dummy neer en die vindt ze wel. Lekker begin. De eerste markeer vindt ze wel.

Een bal???

Op het veld staan twee paaltjes, wat zijn dit toch voor een rare paaltjes? Het zijn geen gewone paaltjes, er hangt aan de bovenkant een soort reservoir aan. Komt er wat uit? Eén paaltje staat halverwege het smalle veld en aan het einde van het veld staat de tweede. De trainer gooit eerst een dum…, huh nee het is een bal, richting het 1e paaltje en daarna richting het 2e paaltje. Een piepende bal en dat is leuk, dus er moet mee gespeeld worden i.p.v. luisteren. Het kost wat meer overredingskracht om haar te laten komen.  We herhalen deze oefening.

Boys and toys

Hoe zit het nu met die rare paaltjes? Het is een nieuw speeltje van de trainer, hij is gek op speeltjes en wij ook. In de reservoirs die aan de paaltjes hangen zitten ballen. De trainer kan op afstand het klepje aan de onderkant van het reservoir laten openen zodat er een bal uit komt. Aha, het begint te dagen.

Ik weet het zeker, de bal ligt hier!

Ik stuur Blaine ‘vooruit’, wanneer ze bij het eerste paaltje is gebruik ik mijn ‘territoriumfluitje’. Het is de bedoeling dat Blaine stopt en daar gaat zoeken, maar dat gebeurt niet. Blaine rent met een noodvaart verder vooruit richting de trainer en zoekt daar naar de bal of dummy. Nee Blaine daar ligt niets en dit is niet de bedoeling. Ik roep Blaine, maar ze komt niet. Blaine blijft bij de trainer zoeken, net lag hier een bal en die ligt er nu weer, wedden? Ik roep en roep en moet werkelijk alles uit de kast halen om haar te laten komen. Ik moet eerlijk bekennen dat normaal gesproken zou ik er naar toe lopen om haar te halen, maar ik vind het zo ver. Ik krijg later ook van de trainer te horen dat ik te passief was en dat ik haar had moeten halen. Afijn, wanneer mijn stem schor is, besluit Blaine te komen.

Nog een keer

Ik moet de oefening nog een keer doen, nu ligt de bal er en lukt het om Blaine in de buurt te laten zoeken, gelukkig vindt ze de bal.

Weer een stapje vooruit

Ik loop helemaal naar de andere kant van het veld, en sta bij het tweede paaltje. Blaine blijft op haar plek zitten, tuurlijk moet ze weer een keer een stukje naar me toe lopen. Ze ziet me graag veel lopen denk ik. Ik roep Blaine en met een noodvaart rent ze mijn kant op, wanneer ze bij het eerste paaltje is roep ik “zoek, zoek, zoek” i.p.v. territoriumfluit. Ze reageert totaal niet op mijn commando en razendsnel is ze bij me. Overnieuw. We lopen terug en ik laat Blaine iets dichterbij het paaltje zitten en ik sta iets dichter bij haar. Blaine is wat onzeker, want als ik “hier’ roep komt ze niet meteen. Wel zoekt ze nu op mijn commando bij het paaltje, vindt de bal en brengt het naar me toe.

Op herinnering

De trainer heeft na de eerste oefening dummy’s op een groenstrook neergelegd die de honden hebben gezien en nu mag het gehaald worden. Ik sta voor Blaine, steek mijn rechter hand uit en kijk naar rechts om Blaine te trickeren. Het helpt niet erg, want ik moet mijn commando 3 keer herhalen. Bij de laatste “ga daar” rent Blaine naar rechts en stopt iets te vroeg. Ik mag mijn territorium fluit gebruiken, de trainer vindt het niet te vroeg, yes Blaine vindt en brengt de dummy.

Nog 2 markeers

Als afsluiting gooit de trainer een verre markeer, dit gaat best goed. De tweede is echt moeilijker en zien zen niet echt vallen. Blaine moet best even zoeken, de andere honden ook, maar ze vindt de dummy en dat is het belangrijkste.

Resumé

Een moeizame training, ook voor mij. Na de eerste oefening zakt mijn moed in de schoenen en heb niet veel vertrouwen meer, terwijl ik dat wel moet uitstralen. Ik heb al meer gemerkt de laatste tijd dat ze Oost-Indisch doof is. Dit moet meteen aangepakt worden voor het te laat is en ze mag best aangepakt worden. Maar altijd ben ik bang dat ik het dan verknal waardoor ze trager of minder enthousiast wordt. Dit zagen we vanmiddag, omdat ik een paar keer moest roepen eer ze naar mij toe kwam.

Woensdag 2 januari

Geen training

2018

Woensdag 19 december

Amsterdam

Mooi op tijd komen Blaine aan bij het Amsterdamse bos en we parkeren, zoals afgesproken, bij Hurley de hockey vereniging. Het is droog en het blijft droog.

Markeer

We gaan naar het grote grasveld met bos rondom. Om in te komen gooit de trainer eerst een dummy voor een markeer op. Geen probleem voor Blaine. Deze oefening heeft natuurlijk tot doel om de honden die kant op te krijgen.

1Hele verre lijn op herinnering

Hierna gooit de trainer, op hetzelfde stukje gras waar net de markeer neerviel, voor iedere hond 2 dummy’s neer. De honden zien het vallen. We lopen in een lijn achter elkaar naar het andere eind van het veld. De dummy’s liggen heel ver weg. Blaine vertrekt aarzelend en dan weet ik dat ze het niet snapt. Ik loop een stuk op samen met Blaine, tot daar waar ze net stopte. Ik geef weer een lijn en nu gaat het beter. Volgens mij zoekt en wisselt ze van dummy. Meestal zoekt ze haar eigen dummy. Ik loop snel naar achteren naar mijn oorspronkelijke plek en pak de dummy aan.

2Verloren zoek voor later

De honden zitten op een rij netjes naast elkaar voor het bos. Ik loop het bos in samen met de andere voorjagers en we gooien verspreid van elkaar dummy’s in het bos. Ik hoor mijn naam roepen en kijk om. Blaine komt mij opzoeken en dat is niet de bedoeling. Ik loop terug met Blaine en laat haar weer op haar plek zitten en nu blijft ze daar. Deze oefening en dummy wordt later gehaald.

Markeer en lijn voor de 2e dummy

We staan ongeveer in het midden van het hele grote veld op een rij. Eerste hond links markeert en eerste hond rechts haalt met een lijn die 2e dummy, zie 1.. Wij staan als eerste in de rij links en Blaine mag de markeer halen, dit gaat prima. Nadat de eerste van rechts de lijn heeft gedaan schuiven we met z’n allen op. Nu staan wij eerste rechts. Blaine moet de dummy halen, met een lijn, helemaal aan de andere kant van het veld. Weer gaat de lijn niet goed, ze vertrekt aarzelend en onzeker. We gaan een stuk dichterbij staan, nu lukt het wel en haalt Blaine enthousiast de dummy. Deze oefening met de lijn is voor veel honden lastig.

Duiven en kraaien

Deze oefening bestaat uit twee delen. De trainer heeft een groot net meegenomen met veel lokduiven en kraaien. Hij zet deze ruim uit elkaar neer op een stuk van het veld. De trainer gooit de eerste dummy tussen de lokkers. Vervolgens loopt hij door naar de bosrand en gaat – niet zichtbaar – in de bosjes staan. Met een geluid gooit hij een dummy op. Blaine mag eerst de eerste dummy tussen de lokkers halen en dit gaat prima. Ik maak goed gebruik van de territorium fluit. Het wordt moeilijker want nu moet Blaine die dummy in het bos halen die ze heeft kunnen markeren op zicht en geluid. Ik geef een lijn en Blaine rent vooruit. Wanneer ze bij de valplek van de eerste dummy is roep ik nog een paar keer “vooruit”. Prima doet ze het en komt bij de bosrand uit. Ik roep “zoek apport” en Blaine zoekt en vindt vrij snel de dummy. Yes, dit was een hele goeie oefening.

Verloren zoek

Weer een hele lastige oefening. We staan helemaal aan de andere kant van het veld. In het midden zijn de lokkers en verder is het stuk bos waar de dummy’s liggen van eerder, zie 2. Met een verre vooruit moeten de honden, door de lokkers, de dummy in het bos zoeken en brengen. Die hele verre vooruit is voor de meeste honden te moeilijk en gaan daarom dichterbij de lokkers staan. Het zoeken blijkt ook lastig te zijn.

Hoe doet Blaine het?

Ook Blaine en ik staan dichterbij de lokkers, ik wil gewoon succes hebben met de lijnen. Blaine gaat goed vooruit, rent door de lokkers en komt bij het bos uit. Ik roep “zoek apport” en vrij snel vindt ze een dummy en rent terug. Heel goed gedaan.

Leuke afsluiter

De trainer klimt een hoge heuvel op en gooit een dummy op voor een markeer. Geweldig natuurlijk voor de honden. Het markeren is best lastig, volgens mij doet niet één hond het goed.

En Blaine?

Ze zit los naast me en op mijn commando sprint ze vooruit de heuvel op. Ze rent richting de trainer, dit is niet helemaal de bedoeling, ze moet naar de dummy rennen. Het is geen markeer meer, maar ze vindt wel de dummy en helemaal blij rent ze terug.

Resumé

Leuke afwisselende oefeningen, zoals altijd met een goede opbouw. De verre lijnen op herinnering bleken te moeilijk. Ik wil geen excuus zoeken, maar doe het toch. Na de ochtend wandeling was Blaine echt niet lekker, ze had ’s morgens vroeg al overgegeven. Ze wilde niet eten en was een beetje lusteloos. Met veel pijn en moeite hebben we er wat ingekregen. Hier had ze met de training gewoon last van, samen met de schijnzwangerschap en de verre lijn, was het iets te veel van het goede. Gelukkig werd ze gedurende de training weer oplettender en actiever, ook wilde ze de beloningen weer eten. De oefeningen gingen stukken beter en met plezier. Zwak begin, met een goed einde.

Woensdag 12 december

We trainen in Hilversum, een uitdaging want ik rij altijd verkeerd. Ik heb de reis gisterenavond tot in den treure bestudeerd en ik moet het weten nu. In ieder geval herken ik het restaurant en het is er vlakbij. Blaine en ik rijden er in één keer naar toe. Het is droog, maar koud wanneer de zon onder is.

Veel lijnen

Bij omgevallen boom leggen we, met hond, 2 dummy’s neer en dit moet met een vooruit gehaald worden. Later de andere. Dit gaat prima. Zo doen we de hele middag lijnen, het wordt echt steeds een beetje moeilijker. Zelf heb ik er ook meer moeite mee. Ik moet het eerst zien of ben onzeker en heb echt goede aanwijzingen nodig van de trainer. Eén keer moest ik Blaine met een schuine lijn vooruit sturen naar dummy’s die de trainer eerder met een andere oefening neer had gegooid. Ik dacht dat ik de lijn nog wist, nee dus. Blaine liep de lijn goed, maar ik gaf het niet goed aan. Ik moet bij twijfel gewoon vragen waar de dummy’s precies liggen.

Markeren gaat aardig, dit was wel op herinnering. Eigenlijk doet Blaine het best goed.

Voor elkaar langs

We leggen twee dummy’s bij een hek neer en de honden zien dit. Dit is voor een oefening in twee delen en gaat niet helemaal goed. Blaine zit op haar inzetplek en rechts van haar staat een andere hond met haar baas. Eerst gooit de trainer een dummy op en die komt links van Blaine neer. De andere hond moet die dummy halen, ze rent langs Blaine heen en weer terug en Blaine blijft netjes zitten. Ik vind dit al knap.

Eerst de één dan de ander

Blaine mag nu met een vooruit de dummy halen die we net bij het hek hebben neergelegd. We wisselen en ik ga nu met Blaine van de volgende hond staan die onze plek inneemt. Het is een simpel apport en Blaine gaat het gewoon halen, ze trekt zich niets aan van de hond waar ze langs rent.

Naar achteren

De overhandse vooruit gaat niet goed. Blaine moet de tweede dummy halen die we ook bij het hek hebben neergelegd. Blaine zit op de inzetplaats en kijkt mij aan, ik sta ongeveer 5 meter bij haar vandaan. Ik steek mijn linkerhand omhoog en zeg “Vooruit”. Blaine draait zich om en rent naar achteren, maar ze is afgeleid van de dummy die eerder viel bij de laatste oefening. Ik probeer nog een keer of ze met een onderhandse vooruit naar de dummy wil gaan halen. Het lukt niet meer en we moeten een stuk oplopen en ik geef nu op aanwijzen van de trainer een gewone vooruit.

Twee eenden

De laatste oefening is het leukst. De trainer gooit op grote afstand een eend neer, via een markeer. Vervolgens gooit hij allerlei dummy’s neer ter afleiding en pakt ze weer op. Ook gooit hij nog een tweede eend neer. Blaine mag de eenden apporteren. Eerst rent ze richting de tweede, maar vindt? Het toch niet, kan me bijna niet voorstellen. Wel vindt ze al snel de eerste en brengt het echt perfect, heel zacht en gaat mooi zitten. De tweede wijs ik iets aan en ook deze wordt perfect gebracht.

Resumé

Leuk training, wel KOUD! Mijn handen zijn weer bevroren. Over het algemeen ben ik tevreden. Heel tevreden en blij ben ik met de twee apporten van de eend.

Woensdag 5 december

We trainen in Mijdrecht en het is nat en koud.

Wat doen we zoal?

Met Blaine loop ik naar de overkant van het veld, ik laat Blaine zitten wanneer we bijna bij twee bomen zijn en ik leg een dummy neer tussen die bomen,  Blaine kan het zo goed inprenten. We lopen dezelfde lijn terug, de lijn die Blaine straks moet lopen. Aan het begin van het veld staan ook 2 bomen, ook hiertussen leg ik een dummy neer, die Blaine goed gezien heeft. We lopen door naar het hek en hier zet ik haar in. Met een “vooruit” rent Blaine weg en haalt de laatst neergelegde dummy, ik gebruik mijn territorium fluit. Dit is een makkie en dat blijkt. Nu de verre dummy halen met een “vooruit”, ook dit gaat prima.

We doen nog wat variaties met deze en nieuwe lijnen, zoals:

Aan het einde van een pad worden dummy’s gegooid en de honden mogen het zien. We lopen weer naar dezelfde twee bomen en gooien er twee dummy’s neer, de honden mogen het zien. De eerste vooruit gaat prima. Maar Blaine moet ook een lijn lopen en op de zitfluit zitten, Ik fluit op tijd en met enige aandrang gaat Blaine zitten. Nu moet ik haar naar links sturen naar die verre dummy tussen de twee bomen. Dit is moeilijk, want Blaine rent naar achter waar ze eerder een dummy moest halen en ze is hier niet vanaf te brengen. Het sturen naar links gaat ook niet goed, ze weet het niet meer en stopt al snel en gaat wat snuffelen. Ik moet zelf helemaal naar de dummy lopen om het te laten zien, ook dit helpt niet. Weer stopt ze op 1/3 afstand en gaat weer snuffelen. Ik kan dit oplossen door met de achterwaartse vooruit te werken. Dit lukt en de dummy wordt gehaald.

Verloren zoek

Altijd leuk en een tijdje niet gedaan. Blaine rent vooruit het bos in en even later rent ze terug en maakt dan mooie slagen. Net als net de Vizla gaat ook Blaine naar de grasrand die langs het bos ligt. De trainer vertelt dat dit best opmerkelijk is, want hij heeft er gisteren een sleepspoor getrokken. Ik doe en zeg niets en Blaine gaat zelf weer in het bos zoeken en vindt de dummy. Hierna mag ze nog een keer dit kunstje uithalen.

Resumé

Weer lijnen. De rechte lijnen gaan goed. Maar de lijn naar links niet, ook omdat het even geleden is dat ze daar de dummy heeft gehaald. Het zitten op de fluit gaat aardig. Verloren zoek gaat prima. Volgende week in Hilversum, daar waar ik altijd verdwaal.

Woensdag 21 november

We zijn er weer, na twee weken niet kunnen trainen door de loopsheid van Blaine. We zijn in Almere bij de Groene Kathedraal. Een prachtig gebied, met bos, water en weilanden. We beginnen, op verzoek van de trainer, een half uurtje eerder.

Een paar lijnen en de Zinger-Winger, een greep uit de oefeningen van vandaag

Schuine lijn

Alles wordt weer goed opgebouwd. We leggen dummy’s neer op een hoek, lopen om en vanaf de andere kant van het veld zet ik Blaine in. De lijn is diagonaal, dit neemt ze niet helemaal aan en loopt meer naar rechts. Maar ze ruikt en vindt de dummy en brengt het netjes terug. Er liggen nog meer dummy’s voor een latere oefening. Dit is dan weer op herinnering.

foto Monique Jongenelen

De Zinger-Winger

Heel hoog schiet de dummy de lucht in door het apparaat, het is n.l. een hoge zinger-winger. Blaine moet goed opletten, want we staan er een heel eind vanaf. Helaas rent Blaine eerst naar de trainer, ja en dan weet ze niet meer waar die dummy neer is gekomen. Met een beetje aanwijzing van mijn kant en die van de trainer, heeft ze toch succes. Laat Mexx, de Münsterlander, nu precies hetzelfde doen…

Nog meer markeer-oefeningen

Er wordt weer een dummy met de zinger-winger opgegooid, die ze goed onthoudt. Deze oefening bestaat uit 2 delen, want er wordt nog een markeer opgegooid. Ik ben heel verbaasd, want het is moeilijk én het gaat goed.

Herhalen

Blaine moet nog een lijn lopen naar die dummy’s die we heel in het begin neergelegd hebben. Zie de eerste oefening ‘schuine lijn’. Maar dan van een andere plek en het is deze keer een rechte lijn.

Een harde knal

Een markeer met de dummy-launcher. Prima gemarkeerd, wat minder in de afwerking. Onderweg naar mij ruikt Blaine iets wat ze interessanter vindt. Een wortel! Hier gaat ze rustig op knauwen. Iedereen doet deze oefening 2 keer en deze keer brengt ze de dummy goed. Een moeilijkheid was dat de dummy’s in omgeploegd zwart land terecht kwam.

Resumé

Leuke training, heel nuttig met al die markeer oefeningen. Wel moesten we best lang wachten tussendoor. Ik ben tevreden en nu de lange reis terug, hoogstwaarschijnlijk in de file.

Woensdag 31 oktober

All about …..

Markeren, de trainer gooit zelf dummy’s op voor een markeer en veel markeer oefeningen met de Zinger-Winger. Huh zinger-winger, zie foto hieronder.

zinger winger

De markeer die de trainer gooit gaat goed. Hij gooit ze tussen de kraaien, duiven en gewoon op het gras. Maar de markeer die de zinger-winger gooit of met de dummy launcher is een ander verhaal. Blaine stopt elke keer te vroeg, ze neemt niet genoeg diepte. Dit moeten we heeeel veel trainen.

Verloren zoek

Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet. De trainer gooit in het bos allemaal dummy’s neer. Blaine gaat als laatste en ze heeft veel moeite om de dummy te vinden. Ze blijft zoeken, maar kijkt me ook soms aan. Wanneer ze een paar keer het bos uitkomt grijp ik in en zet haar opnieuw in. Met vol enthousiasme gaat ze weer zoeken, maar geen resultaat. Ik zet Blaine nog een keer in en sta dicht bij het bos. Ze zoekt dieper nu en eindelijk vindt ze de dummy. Het is lastig deze oefening en als laatste zoeken. Heel veel valplekken waardoor ze afgeleid werd.

Sleep met eend

Een moeilijke lange sleep, met een haak naar links en volgens mij nog een haak. Getrokken langs een stuk grond op een weiland. Blaine is de allerlaatste die aan de beurt is en ze is de 4e na het opnieuw getrokken spoor. Blaine vertrekt goed, ze weet ook meteen wat te doen en neemt het begin van het spoor goed in zich op. Zoals altijd liggen er veertjes aan het begin van het spoor. Heel goed gaat ze, met een mooie kophouding. Haar neus niet helemaal aan de grond, een stukje erboven. Jet staat naast me: “gaat goed, ja helemaal goed, net als Mexx. Ja goed zo, naar links naar links, oh? Wat doet ze nu? Ze stopt en komt terug. Nou ja zeg, net als Mexx. Zij komt precies op dezelfde manier terug!” Hè verdorie wat jammer en ik probeer Blaine opnieuw in te zetten op aanraden van de trainer. Moest ik net praten door een walky talky, ik heb zo’n ding nog nooit in mijn handen gehad. Jet raakt er maar niet over uitgepraat dat Blaine net als Mexx precies hetzelfde doet. Blaine gaat weer goed op het spoor, maar dan loopt ze er een stukje naast en weet ze het effe niet meer. Gelukkig krijgt ze weer lucht en rent weer op het spoor en rent naar links, dit klopt want het is de haak. Weer zien we dat ze onzeker is en de trainer probeert wat ondersteuning te geven, heel weinig maar, eigenlijk meer een aanmoediging. Blaine rent nu zelfverzekerder verder en komt bij de eend uit. In volle vaart komt ze mijn kant uit met de eend in de bek. Ik zie het gebeuren, Jet staat te dicht bij Blaine en ze laat de eend vallen. Jet doet een stap opzij en ik loop wat naar achteren en moedig  Blaine aan om de eend weer te pakken. Het helpt, nu brengt ze het goed terug en gaat bijna zitten.

Resumé

Blaine moet echt beter leren markeren, ze neemt te weinig diepte en dat is zonde. In de uitwerking van een sleep zit echt verbetering in.

Koffie hebben we gedronken tijdens het wachten met de slepen, dit kost altijd veel tijd. Een aantal moeten nog werken en gaan op tijd weg. Maddy, Blaine en ik gaan nog even wandelen. Rond 17.15 rijden we weg de file in……

Woensdag 24 oktober

Waar?

We trainen weer in Bosdijk in Nieuwer ter Aar. Het weer is omgeslagen, het is bewolkt met veel wind en een stuk koeler

Oefening 1

Eens simpele markeer in het water. Ik hoor achter me zeggen “ik heb nog nooit een Weimaraner makkelijk het water in zien gaan”. Grrr! Zegt iemand die een inhaalles mag doen vandaag. Maar een medecursist van mijn groep hoor ik zeggen “deze Weim zwemt heel makkelijk.” Oh jé denk ik, als mensen dit zeggen gaat het meestal fout. Dat klopt ook, want met dit weer zwemmen is een stuk minder aangenaam. Blaine doet het wel, maar het kost me iets meer moeite.

Oefening 2

Nog een markeer op dezelfde manier en een markeer aan de andere kant ook in het water. Toe maar. Blaine heeft weer moeite om de markeer aan beide kanten uit het water te halen, maar het lukt wanneer ik er naar toe loop.

Oefening 3

Aan de ene kant wordt een dummy net bij het water gegooid, voor de wat moeilijker te water gaande honden zoals vandaag Blaine. Aan de andere kant valt de dummy in het water. Ik moet Blaine sturen.

Blaine kijkt steeds naar rechts, de trainer staat links en probeert de aandacht van Blaine te trekken. Dit lukt niet erg. Ik probeer weer haar aandacht te trekken en wijs met mijn arm uit naar links en zeg “let op”. Fout! Blaine denkt ‘hé ik moet naar links’ en dat doet ze ook. De trainer kijkt me zuchtend aan, ja ik weet het, stom met hoofdletters. Overnieuw, nu let Blaine op, ook wanneer de trainer de dummy rechts in het water gooit. Ik kies ervoor om Blaine eerst de laatst gegooide dummy te halen en steek mijn rechter arm uit. Meteen rent Blaine naar rechts en ja dan moet ze het water in, dat kost wat overredingskracht. Terug naar het uitgangspunt en nu naar links, ‘ja nu mag je’, dit gaat prima. De honden die net goed het water ingingen moeten links en rechts het water in, bij de hondjes waar het wat minder ging hoefde het maar één keer.

Nog meer lijnen

We doen nog wat oefeningen met lijnen en proberen zo ook herinneringsplekken te creëren voor de laatste oefening die gedeeltelijk in het water valt.

zinger winger

Laatste oefening

We gaan naar een ander veld, eigenlijk naar de overkant van de rechter sloot. De bedoeling is dat de honden met een vooruit, het water overzwemt, helemaal het veld over gaat en bij de andere sloot – op herinnering – een dummy ophaalt. Wanneer de hond op de terugweg is wordt er een dummy afgeschoten met de zinger-winger.

“Wie wil deze oefening doen?”

vraagt de trainer. Ik denk dat het voor Blaine te moeilijk is en zeker nu ze minder goed het water in gaat. Drie honden melden zich aan. Heel goed gaat het, alleen de Zinger-Winger weigert en dat is jammer. Ik had een andere voorstelling van deze, maar nu ik zag wat de bedoeling was durf ik het ook wel aan.

Toch maar wel

Ik geef een “vooruit” en zoals vaak wil Blaine iets verder rechts van mij het water instappen. Ik ben daar een beetje klaar mee en roep “nee!” Het helpt want Blaine komt naar me toe en stapt bij mij het water. Dit is gewoon belangrijk voor de ideale lijn die ze moet lopen. Aan de overkant stapt Blaine het water uit en ik zeg “vooruit” en steek mijn rechter arm omhoog. Blaine draait zich om en loopt richting de andere sloot. Ze loopt wel wat scheef, maar ik vind dit al knap. Ze gebruikt haar neus, ik gebruik mijn territorium fluit en Blaine vindt de dummy. Keurig netjes zwemt ze terug en geeft het af. “Zo dit had ik niet verwacht”, “valt niet tegen hè”, zegt de trainer.

Een mooie afsluiting van de koude dag.

Resumé

Gemengde gevoelens over deze training. Het viel me erg tegen dat Blaine zo slecht het water in ging. Wel verbaasde ze mij weer met de laatste oefening. En de lijnen moet ik weer oefenen, alhoewel ze wel goed gingen.

Woensdag 17 oktober

We trainen op de Bosdijk in Nieuwe ter Aar, om 14.00 uur. Het is prachtig weer, echt een cadeautje rond deze tijd.

Oefening 1

De trainer gooit twee dummy’s in het water, beiden links van Blaine met enige afstand van elkaar. Het is wat moeilijk om Blaine vanaf mij en mijn aanwijzing het water in te laten gaan. Ze rent wat naar links, dichter bij de dummy?, en gaat zo het water in. Helaas zwemt ze eerst naar de laatst gegooide dummy. Zo wordt het sturen naar de eerste wat moeilijker denk ik. Blaine heeft wat moeite om de dummy te vinden, het verdwijnt een beetje tussen de leliebladeren. Ze zwemt vrij makkelijk naar de eerst gegooide dummy en brengt het mooi binnen. Helaas laat ze het vallen en brengt het alsnog.

Oefening 2

Achter Blaine , bij het water, leg ik een dummy neer en Blaine heeft dit gezien. Ze blijft zitten en ik loop door. Even wacht ik en dan roep ik haar. Met een lijn geef ik aan dat ze de dummy moet halen. De trainer staat er bij en ze gaat een beetje rommelen, pakt de dummy niet meteen. Ik draai me om en wanneer ik weer kijk staat ze nog steeds bij de dummy. Vorig seizoen had ze hier ook last van bedenk ik mij ineens en van de trainer moest ik toen de ‘kom hier’ fluit gebruiken en dat doe ik nu. Het helpt, ze pakt de dummy en komt.

Oefening 3

Weer leg ik een dummy neer op dezelfde plek en Blaine neem ik mee. Eerst moet Blaine deze dummy halen, maar halverwege wordt er nog een dummy gegooid die negeert moet worden. Dit gaat allemaal goed en hierna mag ze de verleiding halen.

Oefening 4

Bij het hek wordt een dummy gegooid, met een lijn geef ik aan dat Blaine die dummy moet halen. Wanneer ze de dummy heeft, wordt er links van haar een dummy met de dummylauncher afgeschoten. Blaine kijkt er even naar, maar rent snel naar mij en geeft de dummy af.

Deel 2

Nu moet ze die andere dummy halen, ik geef haar een iets schuine lijn en dat voert ze nu keurig uit en rent het bos in. Oh nee, dit is niet de bedoeling. Ze snuffelt en blijft in het bos hangen, net leek het al of er iets interessants was in het bos. Het kost me enige moeite om Blaine terug te krijgen. Ik heb dit helemaal verkeerd aangepakt en had gewoon een rechte lijn moeten geven. Heel stom. We moeten het anders doen. We gaan bij het hek staan, Blaine moet blijven en ik loop terug. Nu wel goed, een echte vooruit, rent Blaine naar voren en het lijkt goed te gaan. Op de kruising twijfelt ze en rent naar het hek. Hmm, zo gaat het moeilijk worden. Ze moet succes hebben en we doen het weer anders. We staan weer bij het hek, nu samen, en de trainer schiet een dummy af. Het gaat goed eindelijk en de dummy komt binnen.

Deze oefening kost bij iedereen heel veel tijd en daardoor kunnen we hierna niet veel meer doen.

Oefening 5

Hetzelfde uitgangspunt als net, alleen valt de dummy nu in het water. De eerste dummy komt goed binnen, maar de tweede met de dummylauncher niet. Ik moet komen en met mijn aanwijzingen haalt ze de dummy.

Deze oefeningen vallen echt niet mee en moeten we thuis oefenen, maar dat kan ik niet alleen.

Oefening 6

De trainer gooit een meerkoet in het water en Blaine mag het niet zien. Ze stapt vlot het water in en zoekt, gebruikt goed haar neus. Toch duurt het even eer ze de meerkoet vindt en ik moet haar een beetje naar links sturen. Hebbes en ze brengt het netjes.

Woensdag 10 oktober

Blaine en ik zijn mooi op tijd en de trainer niet, ha ha. We zijn in Uithoorn en het is echt prachtig weer, 24 graden!!

Wat doen we zoal?

  • Oefening 1

De trainer gooit, net als vorige week, dummy’s neer verspreidt over het veld. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg, ze heeft de wind in haar rug en moet dus eerst diepte nemen om wind te halen. Dit doet ze heel mooi. Wanneer ze op de wind loopt heeft ze al vrij snel de dummy gevonden en ze is één van de laatste. Mooi gedaan, veel beter dan vorige week en dat geldt ook voor mij.

  • Oefening 2

We doen dit nog een keer, maar nu komt er een oefening bij en veel honden hebben hier moeite mee. Ik besluit om Blaine los voor te jagen. We staan bij het paaltje en voor ons, op een ander veld, gooit de trainer een markeer op. De dummy valt in of bij het water. “Nee”, Blaine mag deze dummy nog niet halen en we draaien ons om. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg om een dummy te zoeken, zelfde oefening als net. Blaine is geconcentreerd, zoekt goed en komt niet in de verleiding om zich om te draaien en de markeer te halen. De andere honden blokkeren door de eerder gegooide markeer en willen daarom niet doorzoeken. ‘Wat nou baas, die dummy ligt toch op het andere veld’. Blaine heeft er gelukkig geen last van en vind de dummy. Het lijkt wel of ze nu meer verschillende oefeningen kan handelen.

Weer draaien we ons om.  Met een “apport” stuur ik Blaine weg om de eerder opgegooide markeer te halen. Draalt ze nu bij het water? Wil ze het water niet in? Wat is dit voor een gekkigheid. Ze hoeft het water helemaal niet in, de dummy ligt aan de kant. Prima gedaan!!

  • Oefening 3

We leggen dummy’s neer met hond op een pad in een bos iets van elkaar af. We draaien ons om en gaan een klein dijkje/pad over naar het andere veld. Blaine en ik staan bij het paaltje en de trainer gooit rechts van ons op het veld een dummy neer. “Nee” en we draaien ons om. Eerst mag Blaine die dummy op het pad halen die we net neergelegd hebben. “Vooruit”, “zoek zoek zoek”. Blaine rent het pad op in het bos en slaat rechts af. Hé dit is niet de bedoeling, ik besluit het even af te wachten. Hè, hè eindelijk zie ik haar weer, met dummy? Ik zie het niet goed, echt mijn ogen zijn zo slecht! Ik zie iets langs bungelen, dit is geen dummy. Blaine komt meer mijn kant uit, huh het lijkt wel…… ja het is een haas. Krijg nou wat. Blaine heeft een flink aangevreten haas in haar bek, iedereen is vol verbazing en lof. Ik hoor allerlei “goed zo” aanmoedigingen. Hoe vies ik het er vind uitzien, het is heeeel braaf dat ze deze heel dode haas komt brengen. Super gedaan Blaine.

De trainer legt die haas uit de reukzone neer. Maar ja nu moet ze nog die dummy halen en dat valt niet mee. Weer gaat ze dat stuk bos in, ik vraag hulp aan de trainer en ik moet er naar toe lopen. Wanneer ik bijna bij het bos ben komt Blaine er al aan en weet ineens weer waar de dummy ligt.

De andere dummy moet ook nog gehaald worden, de markeer in of bij het water. Ik heb geen idee meer waar het ligt. Ik ben ook veel te bang dat ze die haas weer gaat halen die de trainer ergens neergegooid heeft. Nee ze gaat niet de haas zoeken, maar zoekt naar de dummy. Eerst rent ze te ver naar rechts blijkt later. Blaine hersteld zich en loopt meer naar links, ze komt uit bij een smal slootje en daar ligt ie in. Super gedaan Blaine.

  • Oefening 4

We lopen langs heel breed water en leggen allemaal een dummy op de waterkant neer. Een witte bumper zodat we, behalve ik, die straks kunnen zien aan de andere kant van het water. Het is echt heel breed en een flink stuk lopen. Hoe zeer ik ook mijn best doe, ik kan de dummy’s niet zien liggen en de blauwe paaltjes zie ik ook niet. Mexx, de Grote Münsterlander, mag eerst over water zwemmen. Ze heeft zo’n ¾ van het water overgezwommen en dan zwemt ze niet verder en komt terug. Zonde, dit heeft ze ook gedaan op 2 SJP proeven.

“Laat Blaine maar gaan”, zegt de trainer. Tuurlijk leg de lat maar hoog. “Vooruit”, Blaine gaat vlot het water in en zwemt vooruit. Er staat best een sterke stroming en Blaine is niet een hele snelle zwemmer als ik het vergelijk met b.v. Pipa van de trainer. Ik hou Blaine goed in de gaten, want als ik maar even merk dat ze om wil draaien wil ik meteen weer “vooruit” roepen. Het is allemaal niet nodig, want het gaat heel goed. Wanneer ze aan de overkant is roep ik “zoek apport”. Volgens de trainer moet ze snel wind van de dummy’s krijgen. Daar vertrouw ik maar op, want ik zie ze nog steeds niet liggen. Ja hoor Blaine vindt de dummy en staat mij aan te kijken. “Hier” en Blaine stapt het water in en zwemt het hele eind weer terug. Ze klimt de kant op en geeft de dummy. Wat een super prestatie! Iedereen is onder de indruk en ik helemaal. Heel heel goed gedaan. Blaine is een inspiratie voor de andere honden, want hierna doen de anderen het goed, ja ook Mexx.

  • Oefening 5

De trainer legt een eend neer op het pad in het bos waar eerder, voor het zwemmen, de dummy’s lagen. Ik geef een “vooruit” en hef het commando op met de territorium fluit. Blaine heeft de eend zo gevonden, brengt het en geeft het keurig af.

Resumé

Het zit er op. Heel mooi weer en Blaine heeft het super gedaan. Vorige week moest ze weer een beetje inkomen en ik ook, maar daar was nu geen sprake van. Heel trots ben ik, vooral op het waterwerk.

Woensdag 3 oktober

We zijn begonnen

De winter jachttraining bij Hond en Taal begint weer. Al is de winter ver te zoeken. Ik ben een beetje kwijt wat we allemaal gedaan hebben. Het is wel duidelijk dat Blaine en ik een slowe start hebben en echt moeten inkomen.

Dummy’s op veld

En de koeien kijken vanaf de zijkant mee en eigenlijk ben ik daardoor aardig afgeleid. De trainer heeft dummy’s op een veld neergelegd en de honden moeten ze halen. Deze oefening gaat niet echt geweldig, ik heb niet goed opgelet en Blaine is ook niet gefocust. Hierna moeten ze nog een keer een dummy halen, dit gaat nog slechter. Het is de trainer erom te doen dat de honden de wil hebben om de oefening een paar keer te doen.

De overige oefeningen bestaan uit lijnen en markeren. Deze eerste training is echt even wennen voor allemaal.