De eerste weken

Maandag 3 oktober

1011sized_IMGP3736Vandaag hebben we Madison opgehaald bij Ruud en Annelies, eigenlijk toch weer iets te laat weggegaan.
In de auto wil Maddy niet echt slapen en is pieperig. We merken voor het eerst dat ze een behoorlijke keel kan opzetten. Onderweg 1 keer gestopt, ze heeft geplast en vindt het buiten allemaal leuk. Ze loopt heel goed aan het riempje mee. Wel heeft ze een maaltijd overgeslagen ivm het autorijden. Dit verklaart ook waarom ze wat pieperig is. Ze heeft een honger, we hebben wat brokjes gegeven. Thuis moeten de andere honden niets van Maddy weten, Darcy blaft naar haar en June vindt het ook niet je dat. Verder gaat het meteen goed, onderzoekt alles ook buiten. Ruud en Annelies hebben het prima gedaan, al hun werk is niet voor niets geweest. Plast buiten, al merken we wel dat ze het gras zoekt, wat er niet is. Meestal plast ze achter of onder een stoel. Eten doet ze heel goed, ze heeft echt honger. De bench vindt ze niets, ze wil bij ons zijn en we hebben ook het idee dat ze er een beetje verloren in ligt. We hebben namelijk de grote bench neergezet. Ze ligt niet graag alleen, ze begint dan te loeien, dit merk ik voor het eerst ‘s nachts. Ze zit en loeit als een wolf, hoofd omhoog in haar nek, om haar roedel. Wat een geluid uit zo’n klein beestje. Het is echt een minihondje. Slapen ‘s nachts gaat nog niet echt goed, maar wat wil je zo’n eerste dag. Ik laat haar een paar keer uit en dan plast ze ook. Ontlasting is goed.

Dinsdag 4 oktober

We moeten even goed gaan zitten om haar voedingsschema te bekijken. 
In het mapje van Annelies zit een schema en dit houden we nog zo aan. We hebben wat voer, Royal Canin, meegekregen om te mengen. Zelf gebruiken we puppyvoer van Proplan, de zalm en rijst en ik heb vers vlees gekocht van Duck en Bambix.
Voorlopig houden we het schema aan van Annelies, met wat afwijkende tijden. Dit verschilt ook per dag, er wordt rekening gehouden met uitlaten, slapen. Per dag wegen we 135 gr brokjes af en dit verdelen we over de dag, zo weten we dat ze genoeg binnen krijgt. Want ze heeft een honger.
Dit is het schema: 06.30 (wanneer ze wakker is) pap met een paar brokken; 10.30 uur brokjes (ong. 40 gr.); 13.30 uur….

Een rondje bij ons in de omgeving

Bij de Iréneschool zijn nog wat kinderen en daar maakt ze kennis mee. Verder ziet ze brommers, auto’s, fietsen, mensen, kortom roering. Darcy blaft nog heel veel naar haar, duld haar echt niet. Laat de tanden ook zien, maar valt niet uit. June daar en tegen doet dit wel. Ze is een keer uitgevallen naar Maddy en dit komt aan. Ze jankt geweldig en later zie ik een heel klein putje (dicht verder) bij haar oog. June is wel duidelijk.

Woensdag 5 oktober

Naar de Hano geweest, een grote dierenwinkel in ons dorp.
Vindt ze leuk, ze wordt aangehaald, ruikt de kluiven en koekjes en krijgt een koekje. Eerst het ik op het industrieterrein zelf gelopen, veel auto’s, brommers en vrachtwagens, ook ben ik even naar een vrachtwagen carrosserie bedrijf geweest met pompstation. Helaas geen draaiende vrachtwagens. Maddy schrikt nergens van en loopt goed aan de lijn. Ik laat haar wegen bij de Hano, heb geen idee hoeveel ze weegt. Ze is 5,5 kilo.

1011sized_IMGP3723‘s Middags ben ik naar de Bavo geweest, naar de kinderboerderij.
Ze eet veel van de grond, takjes, bladeren, gras, kastanjes. Ik ben ook in de kinderboerderij geweest, wel heb ik haar toen opgetild. Ze heeft kennisgemaakt met kippen, geiten en ik ben even aan het water gaan zitten om naar de eenden te kijken. Ik heb niet door dat het helemaal rustig wordt, ik zit er ook zo heerlijk. Ineens hoor ik: “mevrouw, mevrouw, we gaan sluiten”. Ik heb eerst niet door dat ze het tegen mij had, ja dus. Shit ze zijn dicht. Ik loop snel met Maddy in mijn armen naar het hek, dicht. Dan moet ik helemaal omlopen naar het andere hek, daar waar de mevrouw staat die mij roept. “ik had het helemaal niet door!, goed dat je me nog zag zitten, anders had ik een probleem gehad”.

Eten gaat heel goed, met plassen moeten we goed opletten.
In haar bench is ze zindelijk. Buiten plast ze graag onder een tafel of stoel en ze rent heel graag door de planten borders. We houden Maddy goed in de gaten. Wanneer June eet, of een speeltje heeft of gekriebeld wordt moeten we oppassen. June valt dan uit, het is onduidelijk of ze dan echt uithaalt met schade. Darcy heeft een heel kort lontje.

Donderdag 6 oktober

‘s ochtends  Sancta en ‘s middags heeft Ella een rondje aan de riem in de buurt gelopen.
Het park van de Sancta vindt ze leuk, heerlijk rennen door het gras, soms komt ze in aanraking met brandnetels. Er staan wat mannen om het land op te meten, hier kijkt ze naar. Haar ontlasting is iets dun, ze heeft een wormenkuur nodig. Eten gaat nog steeds heel goed.

Vrijdag 7 oktober

Ik ben naar de duinen geweest, ook dit vindt ze leuk.
Geen gêne, is nieuwsgierig, laat zich aanhalen, andere honden vindt ze nog wat imponerend, vooral wanneer ze groot zijn. Wel vraag ik eerst of het veilig is. Ze ontmoet wat trimmers en Nordicwalkende dames en heren. Ik zeg dat ik haar los laat. Ze wordt aangehaald en wanneer ze verder loopt gaat ze achter hen aan. Maar ik roep en terug is ze weer. Ze luistert goed naar haar naam, ook oefen ik met naam roepen en meteen fluiten. Ze kan zitten met een koekje, afliggen ook. Bij de dierenarts heb ik een wormenkuur gehaald. Ze maakt kennis met de assistent en dierenarts. Ze is 5.7 kilo. En ‘s middags heeft Ella een rondje rond het huis gelopen. ‘s Avonds hebben we de wormenkuur gegeven. 2 tabletten Milbemax. 1 tablet is voor 5 kilo en ze weegt meer. Darcy en June hebben ook ieder 2 tabletten gehad. Ze slaapt best veel. Speelt veel, maar stort dan ook in. Ze wordt brutaler, bijt meer. Voor het wachten op eten gaat ze mooi zitten. Darcy neemt ze niet altijd meer serieus, ze blaft soms terug en reageert brutaal.

Zaterdag 8 oktober

1011sized_IMGP3726‘s Morgens is ze met June mee geweest naar de Bavo, dit gaat goed. Ze loopt achter June op het pad rond de kinderboerderij. Eén keer probeert ze langs June te gaan, June hapt heel zachtjes in haar nek en ze loopt meteen weer achter. Ze wordt door June even fijntjes terug naar haar plaats gezet. ‘s Middags heeft Wil een rondje rond het huis gelopen. Ontlasting is af en toe nog wat dun. ‘s Avonds wanneer Maddy diep in slaap is, kan ik haar nageltjes knippen en haar oortjes schoonmaken. Ze ligt dan ook bijna in coma, het gaat zoooo makkelijk. Dit lukte niet zo snel hoor bij Darcy niet en bij June ook niet.

Zondag 9 oktober

Ella heeft ‘s morgens een rondje rond het huis gelopen, richting het dorp,
viaductweg en ‘s middags heeft Wil een rondje gelopen aan de riem. Ik ben niet met haar weggeweest. Omdat ik moet trainen met June. ‘s Middags is er even een confrontatie met June. Wanneer we terug komen van het wandelen met June en Darcy houden we Maddy tegen. Wil had Maddy vast in de keuken. June geeft haar een snauw, ik denk dat Wil niet goed opgelet heeft. Even paniek, janken, maar er is niets aan de hand.

Maandag 10 oktober

Vandaag naar Hen.
Kennis maken, ook met Santos, de Schotse Collie van Hen. Hij vind het allemaal goed, maar ze mag niet opdringerig worden of te wild doen. Eén keer krijgt ze een lichte correctie. Hier is ze niet erg van onder de indruk. Dit was niets vergeleken bij Darcy en June en ook haar oma Kaily. Hen heeft een klein fotostudio ingericht en ze wil graag – en ik ook – foto’s maken van Madison. Hen is amateur fotograaf op best een hoog niveau en ze maakt vaak prachtige foto’s. Het is moeilijk om foto’s van Maddy te maken, ze is te wakker. Hen heeft een mand, maar ze is best nog klein en valt er in weg. Maar ik heb ‘s avonds het resultaat gezien en ze zijn erg mooi. Het zijn er niet zo veel, maar ik ben tevreden.

foto Hen Lammers

1011sized_IMGP3730Buiten vindt Maddy het heel leuk,
wel is het oppassen met de vijver, die is diep en ik wil niet dat ze erin valt. Helaas is ze rond 11.30 uur door een wesp gestoken. Ik zie het gebeuren, er lag een wesp op de grond, Maddy er naar toe en hap. Ik ben net te laat, reageer te laat en verkeerd. Ik zie meteen dat ze gestoken is de arme meid. Ik roep Hen en binnen begint ze te gillen, het gaat nu pijn doen natuurlijk. Het lijkt ons het beste om toch even naar de dierenarts te gaan. Helaas komt er een niet zo leuk einde aan deze ochtend. Maddy moet in de bench, de dierenarts is in Noordwijk. En Hen woont in Katwijk. Ik hoor haar zachtjes piepen. Gelukkig kan er een dierenarts naar Maddy kijken. Ze is helemaal van slag, ligt heel stil op mijn schoot. Zo stil dat ik het een beetje eng vind. Ze reageert bijna niet en haar ademhaling is heel oppervlakkig en langzaam. Het duurt zo lang, ik ga even naar binnen in de spreekkamer. Heel brutaal ik weet het, maar ik was ongerust. Even later wordt ik geholpen, wel heb ik eerst gevraagd of ik voor mag, want er waren 2 voor mij. Dit was geen probleem en daar ben ik ze dankbaar voor. De dierenarts hoort haar hartje, hartslag is goed. Het is de schrik en pijn denkt ze. Ze geeft een anti-histamine injectie en een ontstekingsremmer. Van de eerste injectie had ze geen last, maar de tweede! zo zeg wat kan ze een keel opzetten. Gillen! vrijdag voor de Parvo-injectie, ik maak me borst alvast nat. Thuis is ze nog behoorlijk van slag, ik heb haar in haar bench gelegd, ze ligt helemaal opgekruld in haar bench, dekentje er omheen. Meestal vindt ze dit niets, maar nu laat ze het liggen. Later zie ik dat ze steeds meer ontspannen gaat liggen. Eerst languit, en uiteindelijk ligt ze op haar ruggetje. Zo weet ik dat het weer goed zit. Ze slaapt heel lang, rond 15.30 uur wordt ze pas wakker. Ze krijgt daarom pas laat eten, ze speelt even en valt weer in slaap. Rond 16.30 kan ik pas met haar lopen en ik heb in de omgeving van ons huis gelopen, ze heeft kennis gemaakt met een heftig blaffende Hollands Schapendoes, die vloog op haar af. Ik had het onder controle hoor! Laat mijn pupje niet grijpen door een andere hond. Ze heeft kennis gemaakt met Ton en nog een meneer. Ton kon niet geloven dat we weer een pupje hebben, tsja. Auto’s, de eendjes in het water, een hele belevenis weer. Ik zie dat er toch wat wormen in haar ontlasting zit, zeker 2 keer.

Dinsdag 11 oktober

‘s Ochtends ben ik naar de Bavo geweest, kennis gemaakt met kippen, varkens, eenden, schapen en geiten.
Goede ervaring. ‘s Middags heeft mijn moeder een rondje in de buurt gelopen aan de riem. Weer zie ik wat wurmen in haar ontlasting. We hebben het idee, dat het met Darcy en June beter gaat. Darcy blaft wel, maar veel minder. Ze moet echter nog steeds niet veel van Maddy hebben. June zoekt toenadering. June is zelf nog zo gek op spelen, komt er steeds vaker bijliggen met spelen. Ze komt ook bij ons liggen, bij mij en Maddy, gaat op haar rug rollen, geeft pootjes naar Maddy. Erg lief. Ontlasting is goed en eten ook. Ze krijgt deze week 150 gram per dag. ‘s Middags heeft mijn moeder met Maddy aan de riem in de buurt gelopen.

June heeft een jong konijntje gevonden, deze ziet er nog prima uit. Ik neem het mee voor Maddy. June heeft het vast voor haar gevonden. ‘s Avonds oefen ik met het konijntje met Maddy. Het konijntje wordt vol in haar bekje genomen en weg is ze. Ik moet moeite doen om het weer terug te krijgen, want de klem gaat erop. Maar ze heeft het super gedaan. Met June en Maddy gaat het steeds beter.

Woensdag 12 oktober

1011sized_IMGP3752Ik ben naar het Langeveld gegaan.
Het is wel heel stil hier. Ik kreeg een tip van Nel om daar een pup te laten kennismaken met water. Waar zet ik de auto neer? Ik besluit langs de weg, Vogelaarsdreef. Ik ga door een ijzerenhek en kom in een prachtig gebied terecht. Ik ben hier zolang niet geweest. Met Dayan en dat is heel lang geleden. Allemaal kleine vennetjes, bos en grasland. Maddy vindt alles leuk. Ze klimt over bomen, ik geef het commando hoog. Ik laat haar kennismaken met het water. Met een koekje en ze stapt het water in, wat aarzelend maar toch. Ga hier zeker nog een keer heen. Wel regende het veel vanmorgen.

‘s Middags is mijn moeder met Maddy geweest,
ik heb een afdelingsuitje. Maddy daagt June uit, ze blaft tegen haar. June laat weten dat ze daar niet van gediend is. Ze gaat met haar bek naar Maddy’s hals, Maddy gaat meteen op haar rug. Het is meteen over.

Donderdag 13 oktober

Naar de duinen geweest maar dan bij de grote parkeerplaats.
Hier is het veel drukker. Veel mensen hebben haar aangehaald, honden hebben gesnuffeld. Het is een feest. Wel heeft ze een paddenstoel gegeten, maar ze heeft er geen last van.

Ik heb met Maddy Sam naar school gebracht,
ook ben ik naar boven geweest in de school, Sam helemaal naar zijn klas gebracht. Ze wordt door kinderen aangehaald en volwassenen. ’s Middags heeft Ella weer gewandeld met Maddy.

Vrijdag 14 oktober

09.00 uur naar de dierenarts.
Ze is rustig, de dierenarts mag in haar oren kijken, haar hartje luisteren. Ze is braaf. Alles is goed en ze ziet er goed uit. Ook komt van Riel even binnen, ze vindt Maddy er goed uit zien. Ze is nu 6.00 kilo. De spuit zetten gaat goed, ze piept iets. En ze reageert als reactie op de spuit, is wat pieperig en het jeukt. Maar het gaat veel beter dan afgelopen maandag. 4 november terug, voor de 12 weken inenting, ook dan weer ontwormen. Eerder heeft geen zin. Nog uitkijken met uitlaatplaatsen en water.

1011sized_IMGP3743Hierna ben ik naar het strand geweest, het weer is echt heerlijk en zonnig.
Ze vindt het leuk! rennen door het zand. Er komt een koppel paarden langs en hier kijkt ze naar aan de riem. Paardenmensen zijn erg aardig, dat is wel eens anders. Ze wordt veel aangehaald en maakt kennis met wat honden, Ierse Setter, Berner Senner. Maddy maakt kennis met de herrie van tractoren op het strand en een vuilniswagen. Ik laat haar kennismaken met de zwinnetjes, met aanmoediging en koekjes loopt ze doorheen. Even later loopt ze hier lekker doorheen. Ze is gegroeid en een stuk zwaarder geworden. Baldadiger ook en brutaler, bijteriger.

Ella loopt ‘s middags met Maddy naar de apotheek.
‘s Avonds moet June Maddy terecht wijzen. Geeft niet, ze moet af en toe haar plaats weten. Maddy wil het speeltje van June afpakken.

Zaterdag 15 oktober

Ik heb met June getraind, dus kan niet met Maddy lopen. Dit heeft Ella gedaan.
‘s middags gaan we naar het dorp. Ik parkeer in de parkeergarage en met de lift gaan we naar boven en komen in de Albert Heyn terecht. Maddy vindt het allemaal goed en is totaal niet onder de indruk. Alleen schrikt ze iets van een volle winkelwagen die voorbij rijdt. We wandelen door de winkelstraten en ze wordt verschillende keren aangehaald door het winkelend publiek. Ook maakt ze kennis met een jonge hond van 9 maanden. Eerst is ze onder de indruk, maar al snel daagt ze hem uit. We zijn het Kruidvat in geweest, Maddy bij Ella op de arm. Maar ze is best zwaar nu en Ella besluit om buiten op een bankje voor het VVV te zitten. Hier krijgt Maddy de nodige aandacht. Het is heerlijk vertoeven op het bankje in de volle zonneschijn, want het is weer heerlijk weer. We lopen nog een stukje verder, ik doe nog een boodschap en dan vinden we het genoeg en Maddy ook denk ik. Thuis krijgt ze eten van Wil, ze dollen nog wat en dan gaat ze slapen. Ondertussen lopen Ella en ik met June en Darcy, want dat gaat ook gewoon door. Auto rijden gaat nu heel goed, ze is stil in de bench en vindt het prima. Wel wordt ze steeds brutaler, bijt veel en gaat in de aanval. Ze moet nu meer gecorrigeerd worden.

Omdat ik ‘s morgens met June getraind heb met wild, laat ik Maddy hier ook mee kennismaken.
Konijn is geen probleem en de kraai ook niet. Alles wordt zo opgeslagen op het harde schijfje van Maddy. Ruud zegt dat je een pup met alle soorten wild moet laten kennis maken binnen 17 weken, dit vergeten ze nooit meer. Ruud heeft beloofd om over twee weken een vosje mee te nemen.

Zondag 16 oktober

1011sized_IMGP3746‘s Morgens train ik met June, dus Ella heeft gewandeld met Maddy.
Van Ruud heb ik een gans gekregen. “Goed voor het pupje”, zegt Ruud. “De vleugels kan je eraf knippen en nogmaals gebruiken, dan gooi je de gans maar weg”. Maddy vindt de gans super, pakt het, plukt eraan en sleept het zelfs een stukje mee. De vleugels heeft Wil afgeknipt en in de vriezer gedaan.

‘s middag ben ik naar het Langeveld geweest.
Het weer is heerlijk en ze stapt heel onbevangen in het water. So far so good. Ze vindt het heerlijk hier, rent en struikelt over haar eigen pootjes. Thuis heeft ze gegeten, Wil wil nog even spelen, maar ze stort al snel in.

Maandag 17 oktober

Vandaag heb ik de MAP, dus ik ben niet met Maddy weggeweest. Ella en Wil hebben de honneurs waargenomen. ‘s Morgens heeft Ella met haar gelopen en ‘s middags Wil. Ik ben rond 18.30 thuis, zonder diploma. Maddy is helemaal blij en wild en bijterig en spelerig. Wanneer ze slaapt probeer ik haar oortjes schoon te maken. Eén oor is erg vies en ze piept. Is het haar oor? Want ik zat toen niet aan de oor. Ze piept vanavond nog een paar keer, soms heb ik het idee dat het haar nekje is. ‘s Nachts is ze ook wat pieperiger dan normaal, dit komt ook door Darcy want zij moet verschillende keren naar buiten. Ook piept ze nog een paar keer van pijn.

Dinsdag 18 oktober

Ik ben met Maddy naar het rustige gedeelte van de duinen geweest. Het regent veel, maar net nu wij buiten lopen is het droog. Dat noem ik timing. Ik laat haar lekker door de grote plassen waden. Maddy luistert goed, loopt goed aan de riem. Ik laat haar voor het grootste deel los, ik kom wat trimmers tegen en wandelaars. Eén trimmer rende mij voorbij en even later staat hij oefeningen te doen. Ik klets tegen Maddy en wil voorbij de rekkende en strekkende trimmer lopen en zeg tegen Maddy: “en dit is een meneer die raar doet”. Hij kan er wel om lachen en zegt: “wat een leuk beestje” en haalt Maddy aan. Aan een andere wandelaar vraag ik: “mevrouw mag ik wat vragen?”. “Tuurlijk”, antwoord ze. “Wilt u uw paraplu even open doen”. Dat doet ze en Maddy vindt het prima. We praten nog wat en Maddy wordt heerlijk aangehaald. Ook kom ik nog een oudere hond tegen, dat gaat helemaal goed, ze snuffelen wat aan elkaar en Maddy gedraagt zich goed. Lekker gelopen, eenmaal thuis krijgt ze eten, we spelen nog wat en dan is het tijd voor een tukkie. Ik leg haar in de bench en ze slaapt meteen. Gelukkig heeft ze niet meer gepiept van pijn.

Woensdag 19 oktober

Ik heb gejaagd in Duitsland met June. Maddy is de hele dag in goede handen geweest bij Ella en Wil. Ik was pas ‘s nachts terug.

Donderdag 20 oktober

1011sized_IMGP3756Zelf heb ik iets langer geslapen, omdat ik laat thuis was. Ella heeft ‘s morgens een rondje met haar gelopen. ‘s Middags ben ik naar de Bavo geweest, naar de vroegere Engelse tuin. Ze vindt het heerlijk hier, over een klein bruggetje gelopen. Wel doet ze niets anders dan snaaien. Alles wat los en vast zit pakt ze. Ze schrikt even van een duif. Ze luistert ook vaak naar de vogels, staat even stil en neemt het in haar op. Wel is het weer niet best, het regent veel, maar onder de bomen hebben we daar niet zo veel last van. Maddy heeft veel geslapen vandaag, met de andere honden gaat het vrij goed. Ze wennen er aan. Ze krijgt nog steeds 150 gram brokjes, 1 plak van 100 gram vlees van Duck, 2x bambix pap en soms een sneetje witte brood erbij. Ook krijft ze een paar keer karnemelk, dit alles vindt ze heerlijk. Ze ziet er goed uit, groeit goed en de ontlasting is ook goed.

Vrijdag 21 oktober

Ella, Maddy en ik gaan naar het Keukenhofbos in Lisse.
Prachtig is het hier, het  keukenhofkasteel, de tuin met bomen en planten, nog een klein dierenboerderijtje, heel mooi. Maddy vindt het leuk, ze rent en vreet weer alles van de grond. We vinden een betonnen bruggetje over een slootje en gaan hier over heen. Even verder zie ik nog een soort brug, maar hier kunnen we niet overheen. Het is een brug van dikke balken, bielzen
lijkt het wel, met grote ruimtes ertussen. Dit is nog niet zo’n probleem dan til ik Maddy gewoon op, maar de balken zijn veel te glad van mos en nattigheid. Maddy maakt kennis met tractoren, werklui, paarden, kinderen en ze wordt heftig aangehaald door een werknemer van de kinderboerderij. Ook is er een motoragent en hij zegt wat tegen mij: “zo ga je weer op puppycursus. Huh?? Dan heb ik het door het is M. van de K.C. Rijnland. Hij trainde gehoorzaamheid met z’n hondje en ik met June. Ook is hij één van de vele vrijwilligers bij Rijnland. Leuk dat ik hem zie. Hij haalt Maddy aan, zittend op een ronkende motor en met zijn grote behandschoende hand.
1011sized_IMGP3761Ik wil eigenlijk naar de spoorbaan en koeien, maar Maddy stort een beetje in.
We zijn hier al even, bovendien is het tijd voor haar eten. Thuis krijgt ze eten en we doen haar in de bench, zodat ze kan slapen. Want als het aan haar had gelegen gaat ze nog wel even door. Vanmiddag komt Marjon met Isa (June’s zusje) langs, om kennis te maken met Maddy. Madison wordt verwend door Marjon, ze krijgt een speeltouw, snoepjes en kauwtandenborsteltjes in een heel mooi doosje en een mooi boek voor de baasjes om Maddy, en de andere honden, allerlei trucs te leren. Maddy vindt Marjon lief en Isa ook. Na het spelen wordt ze moe en kruipt ze in de mand van Darcy om heerlijk te slapen.

Ella heeft rond 17.00 uur met Madison gewandeld en s’avonds is ze weer eens heel baldadig, veel bijten en rennen in de kamer.
Wanneer ze snelle rondjes rent en ook nog eens over June’s mand, wordt June het zat en krijgt Maddy een snauw. Er wordt hard geklaagd door Maddy, maar er is niets aan de hand. Eén voordeel Maddy is nu rustig, daar kunnen drie volwassenen niet tegen op.

Morgen de Jongehondendag, ik heb besloten om niet te gaan, Wil is ziek en eigenlijk heb ik wel wat anders te doen. Van de week heb ik al genoeg gereden. Maar ik kan me morgenochtend nog bedenken.

Zaterdag 22 oktober

1011sized_IMGP3768Op de bank geslapen en ik heb vrijwel geen oog dicht gedaan, ik kan gewoon niet best op de bank slapen. Maddy is zoet, ik heb haar niet gehoord. Ik besluit om niet naar de Jongehondendag te gaan. Ik heb al zoveel gereden deze week. Wel is het heel jammer dat we nu Guus, Maddy’s broer, en Ruud en Annelies niet zien. ‘s Morgens loopt Wil een klein rondje met Maddy, alhoewel hij wel ziek is. Hij duikt hierna ook weer zijn bed in en geloof me dit gebeurd bijna nooit.

‘Middags nemen we Maddy mee met Darcy en June, voor het eerst. We gaan naar het Comomeer, ik noem het eigenlijk nog de Zanderij. Maddy geniet met volle teugen, ze rent achter de andere meiden aan, met haar kleine beentjes. Soms struikelt ze over haar eigen benen. Het is best koud, toch heeft ze het heel erg naar haar zin. Er is een groot meer en wanneer Darcy en June het water in stappen, stapt zij er dapper achter aan. Dit doet me goed. In het begin vindt ze het nog wat raar, dat klotsende water, maar later dus niet meer. Wel tillen we Maddy af en toe op, maar ze wordt te zwaar! Ella kan haar bijna niet meer tillen en ze wil veel liever rennen. Ik besluit om de auto te halen, Maddy en Ella lopen naar het parkeerterrein bij restaurant Invitation. We vinden het te ver lopen voor Maddy helemaal naar de auto naar het parkeerterrein aan het begin van het Comomeer. Darcy en June gaan met mij mee. Goed besluit, want het is best nog een eindje lopen. Wel heeft Maddy wat last van dunne ontlasting vandaag. Maar dat kan best eens komen van gisteren, ze heeft toen zoveel gesnaaid. Eenmaal thuis krijgt Madison eten en ze valt in een diepe slaap. Rond 20.00 uur wordt ze wakker en mag ze uit de bench, ze is gelukkig niet zo wild en bijterig. Ze is best nog moe.

Zondag 23 oktober

1011sized_IMGP3772‘s Morgens heb ik met June jachttraining gedaan en heeft Maddy met Ella gelopen en ‘s middags ben ik weer naar het Langeveld gegaan.
Het weer is heerlijk en ik moet hier nog even gebruik van maken voor het waterwerk. Straks zet de winter weer in en dan is het over met de waterpret. Maddy vindt het er heerlijk, rennen over het gras, langs de oever van het beekje, ze heeft geen vrees. Ze stapt net zo makkelijk het water in. Ik ga een stapje verder en loop naar een smal beekje, daar waar het water zo (on)diep is dat ik er met mijn laarzen en korte pootjes naar de overkant kan. Ik roep Maddy en moedig haar aan om naar de overkant te komen. En ineens daar komt ze, ze rent door het water naar de overkant en heeft een nat onderbuikje, volgens mij vindt ze dit iets minder. Maar wat dapper van die kleine meid. Kan er niets aan doen, maar ik moet er erg om lachen. Maddy heeft zo’n rietsigaar gevonden en wat ik ook probeer om haar weer naar de andere kant te krijgen, die sigaar is veel belangrijker. Ik weet, ik moet dan niet opgeven, maar heb dit wel gedaan. Ze is niet van plan om weer terug te rennen door het water. Ik til haar dan maar naar de overkant. Heerlijk gelopen, wel hou ik haar stevig in de gaten i.v.m. paddenstoelen, ze eet ze zo op. Eén keer zie ik haar weer met de neus over de grond gaan en ze wil iets pakken/eten. Tot mijn schrik zie ik dat het een paddenstoel is, als in een reflex geef ik haar een hele flinke tik, die echt aankomt. Zal ze hiervan leren? Ook rent ze een keer snel over het gras, en door wat kreupelhout met haar neus over de grond. Ze heeft iets in haar neus, dat kan niet anders. Ik zie ook reeën sporen, zal ze die ruiken. Dat zou wel heel mooi zijn. Het is tijd om naar huis te gaan, ze krijgt eten van Wil en Ella en ik gaan voor de volgende ronde. Darcy en June staan al klaar die willen ook graag weg.

Vandaag staat de grote bench in de kamer, de kleinere bench werd te krap. Hij past goed nu en ze ligt er heerlijk in. We hebben alvast de groene (jacht)kussen erin gelegd. Deze kussen neem ik vaak mee naar proeven en jachtdagen, Maddy kan er nu goed aan wennen. June vindt het ook leuk dat de bench hier weer staat, ze kruipt er geregeld in….

Maandag 24 oktober

1011sized_IMGP3810Vanmorgen ga ik op visite bij mijn vriendin Riet in Noordwijk.
We zijn al vriendinnen sinds de lagere school. Maar eerst laat ik Maddy uit in het Geversbos. De honden mogen niet los hier, maar kleine pupjes wel toch? Ik ben hier voor het laatst geweest met een hele jonge June. Op een gegeven moment ging June achter een haas aan richting de weg, toen wist ik dat het bos te klein werd. Maddy snuffelt veel over de grond met haar neusje en ik moet erg oppassen voor paddenstoelen. Het is tijd om naar Riet te gaan, ik heb eten meegenomen, dat geef ik daar.

Het is heel spannend bij Riet want zij heeft nu 4 katten in huis.
Eén oude kat van haar zelf en drie van haar zoon. En met katten heeft Maddy nog niet kennis gemaakt. De oude kat gaat meteen naar buiten, dat gaat zeker niet goed volgens Riet. De andere katten weet ze niet, maar ik vind het toch wat eng en durf haar nu niet los te laten. Een uithaal kan nare gevolgen hebben, ik moet er niet aan denken dat het oog geraakt wordt. Eén kat vertrouw ik zeker niet, hij heeft een hoge rug en een hele dikke staart. “Zo dik is die staart niet”, zegt Riet en ze besluit om nu alle katten maar naar buiten te doen. Dit vindt dochter Loes weer wat zielig en twee gaan er mee naar boven. Maddy vindt het leuk bij Riet, ze vindt allerlei speeltjes van de katten waar ze veel lol aan beleeft. Ik zie dat ze iets in haar bekje heeft en dit blijkt een klein speelgoed muisje te zijn. En ze heeft niet in huis geplast, een paar keer dacht ik dat ze moest en ben naar buiten gegaan, maar het bleek loos alarm. Maddy staat voor het raam en ineens zie ik dat haar haren op haar rug overeind gaan staan. Blijkt een kat aan de andere kant van het raam te staan. Maddy en de kater beloeren elkaar. En de kat krijgt weer een hele dikke staart en hoge rug.

Ella heeft ‘s middags met Maddy gelopen, want ik moest met Wil onverwachts naar het ziekenhuis. Maddy krijgt nu 160 gram brokjes per dag, verdeeld over de dag en ze ziet er heel goed uit.