Herfst Jachttraining 2020 Gentl

Vrijdag 4 december

Laatste les

De laatste les van dit blok, het herfstblok en ja we gaan door met het winterblok.

Waar

Weer trainen we in Lage Vuursche aan de Zwarteweg. Nu rij ik de goede kant op en neem het juiste weggetje om in te rijden. Het is heerlijk weer en we staan tussen de bomen verscholen. De vriend van Suus is mee en hij maakt veel foto’s. Leuk want Blaine en ik staan nooit op de foto, ik maak altijd van anderen foto’s.

Wat doen we zoal?

Markeer met afleiding

Blaine markeert niet echt goed, wanneer ze de dummy eindelijk heeft en terug naar mij rent gooit de trainer een andere dummy op. Deze respecteert ze en kijkt wel waar hij neervalt. Wanneer ze de eerste dummy afgeeft mag ze de tweede halen. Deze heeft ze stukken beter gemarkeerd.

Lijnen

We hebben deze lijnen al eerder gedaan, vorige week nog. Steeds vanaf een verdere inzetplek. Vorige week gingen de eerste twee heel goed en de derde, meest verre, niet. Nu gaan ze alle drie super. Zie vrijdag 27 november.

Verloren zoek

Echt super gaat dit, Blaine vindt de dummy heel snel.

Met z’n tweeën naast elkaar

Blaine stuur ik eerst vooruit naar een plek waar een dummy ligt. Op de terugweg wordt Gyongyi vooruitgestuurd. Uiteraard moeten ze elkaar gewoon passeren en dit gaat prima. Nu moet Blaine als tweede, maar zij vindt het vreemd om te passeren als tweede en ze wil niet vooruit. Het maakt haar niet uit om gepasseerd te worden, maar wil niet zelf passeren.

Markeer

Als afsluiter en nu markeert Blaine prima.

Resumé

Een hele goede training. Blaine had er zin in, was gemotiveerd en deed bijna alles prima.

Vrijdag 27 november

Lage Vuursche

Bliane en ik rijden naar de mooie bosrijke omgeving van Soest. Het is wat nevelig, maar droog. Weer komen we verkeerd uit bij de Zwarteweg, maar nu rijden we tegen het verkeer in. De volgende keer moet ik een straatje eerder ingaan. We zijn weer met z’n drieën en het is een les van een uur.

Wat doen we zoal?

Om in te komen

Eerst een simpele lijn, maar Blaine heeft wat moeite met het uitzoeken van de dummy en ik weet niet helemaal meer waar ze liggen. Al die bomen lijken op elkaar.

Verloren zoek

Weg is ze op mijn commando “zoek apport”, ze rent in slagen en gaat ver. We moeten geduld hebben, want het duurt even. Veel verleidingen? De trainer vindt het te lang duren en ik denk dat ze de dummy al gevonden heeft, maar even verder kijkt. Ik zet haar opnieuw in en nu rent ze er rechtstreeks naar toe. Zie je wel!

Twee dummy’s halen

Er wordt links van het paaltje een dummy opgegooid, die mag Blaine halen. Weer wordt er links een dummy opgegooid, maar nu mag ze het nog niet halen. Eerst moet Blaine recht voor ons de dummy halen met een lijn die ze net ook gehaald heeft. Nu ben ik helemaal mijn oriëntatie kwijt, gelukkig heb ik een goede hond en lieve mede-voorjagers. Blaine keek allang de goede richting uit. Met een lijn haalt ze de dummy en pakt het vlotter deze keer. De markeer gaat best aardig, ze moet een beetje zoeken.

Verleiding

De trainer gooit een dummy op en Blaine mag het halen, op de terugweg gooit hij een tweede op, die gaat over haar hoofd en valt rechts neer. Blaine kijkt op, staat even stil en wanneer ik “hier” roep doet ze dat. Ze brengt de eerste naar me toe en mag dan de tweede halen. Ze heeft het aardig gemarkeerd en haalt en brengt het.

Twee op een rij

De trainer gooit twee dummy’s op voor een markeer, één rechts en één links. Falcor zit bij het linker paaltje en Blaine bij het rechter paaltje. De linker hond mag als eerste een dummy halen, maakt niet uit welke. Hij haalt de eerst gegooide dummy die rechts ligt. Blaine haalt de linker, het gaat aardig, elke keer stopt ze iets te vroeg en moet dan zoeken. Wij moeten uit de linie en even wachten, Falcor schuift door naar het rechter paaltje.  Carreen en Gyongyi zitten bij het linker paaltje. Wanneer Gyon doorschuift naar de rechter, gaan Blaine en ik naar het linker paaltje. Blaine mag als eerste de dummy kiezen en ze gaat voor de linker, goed gaat het.

Vooruitsturen

Dit hebben we hier al eens gedaan en we gaan op herhaling. Bij een klein, dun, wit boompje gooit de trainer dummy’s neer en de honden zien dit. We lopen een smalle strook van bomen en bosschages door en aan het begin van deze strook is de eerste inzet plek. Falcor gaat weer als eerste, hij kan zo goed lijnen lopen en ik laat Blaine meekijken. De eerste lijn doet Blaine uitstekend, de tweede lijn gaat ook heel goed. Daarvan is de inzetplaats weer iets verder bij een dikke boom. De inzetplek van de derde lijn mag ik zelf bepalen, we gaan niet al te ver bij die dikke boom vandaan staan. Deze lijn gaat niet goed, al snel wijkt Blaine af naar links. Wat is dit nu voor een gekkigheid! Ik roep Blaine, maar ze heeft de ergerlijke gewoonte om dan niet te komen. Ik loop naar haar toe en de verleiding is een oude barbecueplek, tja…. We gaan weer een paar stappen terug en gaan weer bij de dikke boom staan, in ieder geval voorbij die afleiding. Nu gaat het super.

Resumé

Het ging aardig, de lijnen gingen best goed. Blaine had weer wat moeite met het oppakken van de dummy, je weet ze heeft het liefst haar eigen dummy. En ze stopt steeds iets te vroeg bij een markeer. Zelfs het ‘verloren zoek’ ging niet in één keer goed. Volgende week staan we weer hier.

Vrijdag 20 november

Almere

Blaine en ik rijden naar het Kotterbos, prachtig gebied bij de Oostvaardersplassen. Na twee weken lockdown en niet trainen, hebben we er zin in en zo leuk om iedereen te zien. Helaas trainen we nog wel in kleine groepjes van drie, dit is het maximum tijdens de gedeeltelijke lockdown. Om 11.00 uur trainen Suus en Suzan, Suzan met twee honden. Het is een training van een uur, normaal natuurlijk 2 uur. Blaine en ik trainen om 12.00 uur met Christine en Carreen.

We beginnen met een cadeau

Alle drie de honden krijgen een advent kalender. Zo leuk. Tot aan Kerst mag er elke dag een vakje open gemaakt worden en daar zit iets lekkers in voor de honden.

Wat doen we zoal?

Drie lijnen

Het schijnt dat Gyongyi dit vorige week al heeft gedaan tijdens haar privéles en nu mogen wij. Christine bijt de spits af en Falcor doet het uitstekend. De lat ligt hoog. Blaine wijkt bij de eerste rechte lijn wat af naar rechts. “Nee”, roep ik hard en dat moet ik niet doen, daar wordt ze onzeker van. Ik probeer haar toch door te sturen en dit gaat niet zoals het hoort. Het lukt en Blaine vindt de dummy. De middelste lijn en rechter lijn gaan verbazend goed.

Nog een keer maar dan anders

We staan op een ander standpunt en Blaine moet eerst de meest rechter lijn lopen die nu vooruitgaat. Dit is moeilijker dan gedacht, want Blaine wil meteen de middelste lijn en ik moet haar een paar keer corrigeren.

Met z’n allen markeren

We volgen los met onze honden, wanneer het schot klinkt moet Blaine zitten en er valt een dummy. De bedoeling is dat Blaine en ik het goed markeren. Dat lukt best goed, Blaine mag 3 keer een dummy halen. Het volgen gaat niet zo goed, waarom niet? Brandnetels, ja van die kleintjes overal in het gras.

Markeer met afleiding

Totaal geen probleem. Blaine markeert goed, op de terugweg wordt er geschoten en een dummy gegooid, Blaine kijkt even en rent gewoon naar mij toe.

Verloren zoek

Dit gaat super, Blaine heft de dummy in no-time gevonden.

Resumé

Best een goede training, Blaine stort na een enthousiast begin wel weer wat in. Maar over het algemeen ben ik tevreden.

Vrijdag 31 oktober

Waar?

In Almere kruising Lijsterweg/Meesweg, net als vorige week.

Het weer?

Is prima, wel wat kouder, maar droog.

Wat doen we zoal?

Markeer

Veel oefeningen zijn net als vorige week en weer beginnen we met een markeer. Blaine rent er recht op af en voorbij. Ze pakt wind en gaat terug, het is even zoeken, maar ze vindt het wel. Nee het is geen voldoende.

Verloren zoek

Deze dummy ligt heel ver in het bos, hoe zal ze het doen na haar wespennest avontuur met hele nare afloop? Ze is even weg en ze vindt de dummy.

Lijnen

Schuin

Een schuine lijn en daar moet Blaine zitten, het lukt na een paar commando’s. Ik steek mijn hand uit naar rechts “ga daar”, ook dat lukt en bij dat rechter paaltje ligt een dummy. Goed gedaan Blaine.

“Ga daar”

Rechts en links en ver vooruit staan witte paaltjes. In het midden van de rechter en linker witte paaltjes staat een oranje paaltje en daar moet Blaine heen en een dummy halen. Poging één mislukt, met poging twee gaat ze goed, maar vindt ze de dummy niet waardoor de hele oefening fout kan gaan. De trainer helpt en nu gaat het goed.

Een hele verre vooruit

Blaine rent naar het middelste paaltje en moet zitten. Ik stuur haar met een achterhandse vooruit weg en wat doet madam? Achter zich ziet ze een stok, gaat liggen en gaat er rustig op kauwen. Weer rent de trainer naar haar toe en probeert haar te laten zitten. Blaine neemt niet zo veel tot niets aan van anderen, dus ze kijkt me aan. WTF baas, wat nu? Ja, zitten lijkt me. Ik geef het commando “zit” en ja ze weet het weer. Ik herhaal de achterhandse commando, nu draait Blaine zich om en rent wel door naar achteren. Ze vindt de dummy en geeft het af.

Ze is natuurlijk niet helemaal lekker en dat merk ik best. Ze heeft de hele dag niet gegeten gisteren, ja ’s avonds pas, een beetje rijst en kip. Overdag had ze diarree en overgegeven.

Nog een markeer

Maar dan naar de andere kant van het veld. Wel op de wind. Weer rent Blaine er goed heen, rent iets te ver door en draait, zoekt en vindt de dummy. Dit kan nog net en valt onder het kopje ‘de hond mag in een kleine cirkel rond de dummy zoeken.

Resumé

Het ging best aardig, wel weer wat aandachtspunten, maar ben best tevreden. Vooral in haar huidige staat.

Vrijdag 23 oktober

Waar?

Lekker in Almere, hier kan ik bijna blind naar rijden, mooie omgeving en niet zo ver.

Het weer?

Echt een cadeautje, heerlijk is het, droog, aangename temperatuur, matig windje, ideaal.

Hoe gaat het met Blaine na vorige week, zie week 43 en zie hieronder bij Vrijdag 16-10.

Wat doen we zoal?

Markeren

Een verre markeer die niet goed gemarkeerd wordt door Blaine, ze vindt de dummy wel en heeft er zin in. Nog een iets verdere markeer, ook deze vindt ze maar het heeft niets met markeren te maken.

Verloren zoek

Met een verre lijn stuur ik Blaine naar het bos en daar moet ze de dummy zoeken. Dat doet ze snel, want ze is zo weer terug. We doen het nog een keer, maar nu ligt de dummy minder ver in het bos. De dummy ligt op een boomstam. Gyongyi was als eerste en zij bleef lang weg. De trainer ging kijken en zag haar voor een bos takken staan met een houding van ‘daar ligt ie, ga jij het maar halen ik doe het niet’. Ik ben benieuwd hoe Blaine het doet. Ze rent het bos in en is nog sneller terug dan net. Super trots.

Veel lijnen vanaf nu

Lijn vooruit en schuin

De lijn vooruit is ver, maar geen probleem voor Blaine ze doet het goed.

De schuine lijn is een ander verhaal. Ik probeer Blaine goed naast me te laten zitten, ik vind dat ze iets te veel naar rechts wijkt. Iets meer naar links, nu kijkt ze weer naar het bos. Wanneer ze goed zit en kijkt stuur ik haar vooruit. Het gaat meteen mis en ze rent naar rechts. Nog een keer en weer gaat het fout. Ik laat het Blaine nu zien en ja nu gaat het goed.

Lijn vooruit, halverwege zitten en naar links

Ik stuur Blaine vooruit en bij het middelste paaltje moet ze zitten. Ze stopt, maar het zitten duurt even. Zo zonde. Later hoor ik van de anderen dat ze om mij moesten lachen omdat ik gewoon aan het stampvoeten was van nijd. Blaine zit en nu stuur ik haar naar links, ze kijkt me aan van ‘ik snap echt niet wat je bedoelt’. Ik zeg nog een keer “ga daar” en wijs naar links. Blaine kijkt die kant uit en nu rent ze naar links. Eerst aarzelend, “goed zo”, roep ik en dan gaat ze met meer zelfvertrouwen.

Zitten, naar rechts en achterwaarts

Samenlopen Blaine en ik naar het paaltje links, Blaine moet zitten en ik loop terug. Ik stuur Blaine naar rechts, het lukt! Ze moet bij dit paaltje zitten en nu stuur ik haar naar achteren met een achterhandse vooruit. Ze kijkt naar achteren en ruikt de dummy, ik roep nog een keer “vooruit” en nu draait ze zich om en rent naar achteren. Eerst wat aarzelend en na mijn “goed zo” rent ze sneller. Ze pakt de dummy en rent terug, wel rent ze me weer voorbij en heeft vol lol.

Laatste onderdeel

Blaine moet nog een keer ver vooruitrennen naar het paaltje, dummy halen klaar. Simpel toch? Not! Blaine maakt het heel moeilijk, halverwege de lijn stopt ze en pakt een plak modder. Ik ren ernaartoe en spreek haar streng toe. Het helpt niet want ze doet het nog een paar keer. Dan ben ik het zat en stop ermee. Nadat Carreen is geweest probeer ik het nog één keer. Nu gaat het aardig. Wat een zware bevalling was dit.

Resumé

Blaine rent weer en heeft er zin in en ze heeft totaal geen last meer van haar voorpoot en/of hals. Ze doet een aantal oefeningen best goed, verloren zoek ging super en twee oefeningen waren dramatisch. Na een uur rijden we weer naar huis. Onderweg eet ik mijn sneetje brood op en haal eerst koffie bij een tankstation.

Training in Baarn. Blaine had pijn en was geblesseerd aan hals/schouder bleek later. We zijn ook halverwege gestopt.

Vrijdag 16 oktober

Waar?

We trainen in Baarn bij kasteel Groeneveld, zeg ik nu even uit mijn hoofd. Ook hier ben ik nog nooit geweest, dus we moeten op tijd vertrekken, het is zo’n 55 minuten rijden. Wel wat veel voor maar een uurtje les.

Corona

Door de verscherpte corona regels afgelopen dinsdag mogen we maar met 4 mensen per groep buiten zijn. De trainer heeft daarom besloten om de groep in tweeën te splitsen en per groep een uur. Had liever om de week 2 uur gehad, maar dit is ook prima. Kunnen we nog wat doen. Ik zit in een groep met Carreen en Christine van 12.00 -13.00 uur.

Het weer

Het is werkelijk prachtig weer, het is droog en de zon komt zelfs te voorschijn.

Geblesseerd?

Vanmorgen tijdens het uitlaten is er iets voorgevallen tijdens het achtervolgen van een kat op de Bavo, ik weet niet precies wat. Maddy piepte enorm en hield haar poot omhoog en Blaine stond er ook niet vrolijk bij zie week 42 . Ik merk hierna niets meer, maar wanneer ik haar riem omdoe hoor ik een piep! Er is toch iets aan de hand. Dit alles heeft invloed op de training vandaag.

Wat doen we zoal?

Lijn 1

Een eenvoudige lijn over een greppel. Blaine springt over de greppel, maar wil/kan de dummy niet pakken. Met de nodige dwang op afstand lukt het.

Lijn 2

We doen het nog een keer, maar staan verder weg. Het gaat nog moeizamer dan net. Wat is er aan de hand? Dit is niet normaal. Toch te veel last van nek, kaak of poot?

Lijn met verloren zoek

Nog een keer dezelfde lijn, maar nu is het een ‘verloren zoek’, ook dit gaat heel moeizaam. Ze wil zelfs niet meer over het greppeltje springen, wat normaal haar specialiteit is. De dummy zoeken gaat ook niet lekker.

Ik heb bijna zin om naar huis te gaan, Blaine heeft pijn en ze is ongelukkig.

Markeer

Even een simpele markeer. Geen probleem.

Markeer uitdaging

De trainer heeft zo’n hele zware dummy, je weet wel zo eentje in drie delen. Blaine heeft moeite met pakken, na veel aanmoediging doet ze het en laat het onderweg naar mij helaas weer vallen. De trainer probeert haar te helpen en geeft het aan, ze wil het pakken en dan hoor ik een piep. Nu doet ze helemaal niets meer. Associeert ze de pijn met de dummy en/of de trainer, nu even wel. Zelfs haar speeltje wil ze niet meer pakken. Dit heeft geen zin.

De dokter

Carreen kijkt haar nog na, haar hals, voorpoten, voeten, maar kan niet echt iets vinden. Misschien iets in de hals/schouder. Gezamenlijk besluiten we om te stoppen en ik geef Blaine rust de rest van de dag. En die rust heeft ze gepakt ook.

Vrijdag 9 oktober

Waar?

We trainen in Almere bij het Kasteel, in aanbouw en nooit voltooid. Leuk plekje, wel wat klein en met veel geurtjes en een grote afleider in de vorm van bosschages met veel geurtjes.

Hoe is het weer?

Heerlijk, eindelijk droog, temperatuur is goed en zelfs af en toe een zonnetje.

Wat doen we zoal?

Markeer

Simpel en leuk, halen en brengen en klaar.

Volgen

Volgens de nieuwe normen van de SJP. Dat betekent een Z lopen. Wit, oranje, wit en oranje, dat is de looproute. Ik moet even weer goed denken hoe het ook alweer zit. Tijdens het losvolgen wordt halverwege een schot gelost, Blaine zit en kijkt en we volgen verder, even ben ik het paaltje kwijt en van de zijkant hoor ik “het oranje paaltje”, oh ja. Wanneer we weer bij het begin zijn zeg ik “vooruit” en Blaine rent naar voren, bij de boom – zoals afgesproken – roep ik haar naam en fluit. Blaine staat stil en kijkt me aan, ik fluit nog een keer en dan rent ze naar me toe. Goed gedaan.

Lijnen

Naar recht

Nemen de honden de richting van de handen aan, vraagt de trainer zich hardop af en hij zet een parcours op. Een paaltje schuin rechts en links, een eitje zou je zeggen. Uhh uhh! We staan achterelkaar te wachten in het midden van de twee paaltjes. De één gaat links, de ander rechts, dus de volgende kan het afkijken, ook de fouten, van zijn voorganger. Blaine ziet diegene voor haar naar links gaan en zij moet naar rechts. Blaine is alleen maar gefocust op links, een paar keer probeer ik het, maar ze buigt meteen af naar links. Hoezo geen kopie gedrag, echt wel. Ik wijzig mijn tactiek en loop wat op en wijs de dummy aan. ‘Oh dat bedoel je baas, wist het effe niet meer, denkt Blaine.’ Nu loopt Blaine de lijn perfect, het is nog even zoeken naar de juiste dummy, ja ja, en dan brengt ze het naar me toe.

Naar links

Dit gaat nog slechter dan de rechtse. De Vizla, de Chesky Fouzek en nu ook Blaine gaan de bosjes in, die schijnen zo leuk te zijn. Weer loopt Blaine de lijn pas, wanneer ik het aanwijs.

Het gaat lekker vandaag! Not

We doen meer variaties met korte lijnen, ook met de zitfluit, het blijft net aan allemaal.

Koffiebreak

Twee oefeningen

Lijn

Eerst wordt een markeer gegooid, Blaine en ik draaien ons om en ik geef een “vooruit”. Ze vertrekt vol vuur, “zo, dat gaat goed”, hoor ik Christine zeggen. ‘Niet zeggen’, denk ik. En ja hoor, net als weer dezelfde honden als net, verdwijnt Blaine ook de bosjes in die nu links zijn. Blaine komt niet zo snel terug en ik ga haar halen. Ik zet haar nog een keer in en nu rent ze in een rechte lijn naar voren. Helaas rent ze helemaal door tot het eind en gaat de bocht om naar rechts. Ze komt weer terug en ik fluit mijn territoriumfluit, gelukkig pakt ze een dummy en komt terug.

Markeer

Blaine heeft net super gemarkeerd, Ze rent nu recht op de dummy af, pakt het en komt terug. Een perfecte markeer.

“Zullen we nog één oefening doen?”

Op een rij

De honden zitten op een rij en moeten blijven, ik zeg “wacht”. De baasjes lopen naar de overkant van de honden. Blaine staat al vrij snel op om een graspolletje te eten, dit doet ze de hele les al. Van die polletjes die achtergebleven zijn na het maaien, een delicatesse naar het schijnt. Alle honden zitten weer op een rij en de trainer gooit een dummy in het midden, tussen ons en de honden in, en roept de naam van een hond, in dit geval Blaine. Ik roep “Blaine” en zij blijft stokstijf zitten. Wat ik ook probeer, madam blijft zitten. Gungi is ook zo’n hondje, wat dat betreft zouden het zusjes kunnen zijn. Het gaat bij veel honden slecht. Met hulp van de trainer gaat Blaine toch de dummy halen, maar het valt niet mee. Leuk om nog een keer te doen, met beter resultaat.

Resumé

De oefeningen waren echt niet moeilijk, maar het ging allemaal moeizaam. Veel afleiding door konijnenluchtjes denk ik, er werd zelfs reeën gezegd. De markeeroefeningen gingen wel goed.

Vrijdag 2 oktober

Waar?

 In Westbroek, nee ik ken het plaatsje ook niet. Het ligt vlak bij Maarssen en dichtbij Utrecht, het is ongeveer 45 minuten rijden. Het is niet zo druk en zowaar kan ik een plasstop houden. Mooi op tijd komen we aan. Het is een prachtig open poldergebied en we trainen aan de Kooidijk, ik zie dat het van Staatsbosbeheer is, met bosschages, water en gras. Carreen en Gungi zijn er ook en samen lopen we naar de plek waar de trainer op ons wacht. Onderweg komen we de voorjagers en honden tegen van de vorige groep, die het slecht hebben gedaan op de training en hij hoopt dat wij het beter doen.

Hoe is het weer?

Het is droog en bewolkt met wat wind, later komt de zon door de wolken en is het heerlijk.

Wat doen we zoal?

Lijnen

Eerst een ‘voorhandsevooruit’. Voordat Blaine omdraait bij het tweede paaltje, wijs ik haar aan dat in de verte dummy’s liggen. Ik zie dat Blaine ze ruikt. We draaien ons om, Blaine blijft zitten en ik loop terug naar het eerste paaltje. “Vooruit”, Blaine blijft zitten en kijkt me aan. “Vooruit” en steek nogmaals mijn arm omhoog. Nu draait ze zich om en rent naar achteren, helaas blijft ze driekwart op de lijn staan en moet ik haar nog een keer doorsturen.

Zelfde lijn maar dan anders

Nu breng ik Blaine naar het middelste paaltje en ik ga op een afstandje voor haar staan. “Ga daar” en steek mijn arm uit naar links. Even aarzelt Blaine en na nog een keer “ga daar” vertrekt ze naar links.

Helaas blijft ze weer staan, de trainer rent richting de dummy en probeert Blaine mee te krijgen, dat lukt. Ze ruikt de dummy’s en rent er nu zelf naar toe.

Zwemmen!

Eén sloot

Eerst een vooruit over het water en daar ligt een dummy. Blaine vindt eerst een bal die aan de oever ligt, dat is jammer want hierdoor is ze afgeleid. Tweede keer is het begin aarzelend en dan begint ze er steeds meer lol in te krijgen. Het is lopen door het water, stukje zwemmen en weer lopen, dummy pakken en weer terugzwemmen en lopen.

Twee sloten

Eerst de ene sloot over en dan nog een sloot. Met een aantal keren het commando “vooruit” herhalen lukt het om Blaine twee sloten over te laten zwemmen. Wauw!! Ze pakt de dummy en vindt het wel mooi geweest met het zwemmen en rent terug. Ik probeer nog even om haar via het water terug te krijgen, maar dat lukt niet meer.

Zitten op de fluit

Blaine zit aan de overkant van het veld, het is maar op een kleine afstand van mij vandaan. Ik roep Blaine en wanneer ik mijn oranje ‘zitfluit’ in mijn mond doe, weet Blaine al wat er komen gaat. Dus ipv snel naar mij toekomen, loopt ze een paar passen en gaat op de ‘zitfluit’ bij het middelste paaltje zitten. Vervolgens stuur ik haar naar rechts, Blaine vertrekt naar. Helaas stopt ze weer te vroeg en dan weet ze het niet meer. Ze moet gewoon verder lopen en dat doet ze net elke keer niet. De trainer moedigt haar aan en dat helpt, ze ziet of ruikt de dummy en haalt het.

Langs elkaar

Een leuke afsluitende oefening. Blaine zit links en Falcor zit rechts, hij moet de eerste markeer halen. De trainer gooit twee markeers, één rechts en één links. Blaine mag als tweede de markeer halen, maar wel de rechter. Prima gaat het. Hierna wisselen we en dat gaat ook goed. We doen de oefening nog een paar keer, omdat we met een oneven aantal honden zijn.

Resumé

Ik ben heel trots op het zwemmen van Blaine, maar minder tevreden over de lijnen en het te vroeg stoppen. Ze vraagt ook te veel steun en ik denk dat ik hier voorzichtiger mee moet zijn. Het was wel weer een hele leuke les, de sfeer was goed en ook de honden.

Vrijdag 25 september

Waar?

We trainen in Lage Vuursche aan de zwarteweg. Mooi op tijd rijden Blaine en ik weg, een klein puntje, ik vergeet te tanken en besluit dat op de terugweg te doen. Heel mooi op tijd komen we aan, om 10.45 uur staan we aan de Zwarteweg, maar het is verboden in te rijden. Toch maar doen? We rijden op die weg en het voelt niet goed, toch maar even weer op de app kijken. Nu pas zie ik staan dat het éénrichtingverkeer is en dat je anders moet rijden om goed uit te komen. En een tweede route van google maps.

Ik stel deze route in en dit gaat helemaal mis, vraag me niet hoe en waarom. Ook zie ik de benzinemeter steeds verder zakken, ik rij rondjes en heen en weer, intussen is het 11 uur geweest. Ik bel de trainer, maar ja daar kom ik ook niet uit. Ik rij weer daarheen waar ik als eerste uitkwam, de zwarteweg. Ik hoorde net van de trainer dat wel meer auto’s tegen het verkeer inrijdt en ik nu ook. Tsjonge had ik dit maar meteen gedaan, na 5 minuten zie ik bekende auto’s.

Blaine is helemaal hyper en wil nog wel even langer los, dat kan niet want de rest is al begonnen. Eerst met een markeer oefening om even los te komen en nu met ‘vooruitsturen’.

Wat doen we zoal?

Lijnen

We beginnen met een lijn naar een berkje schuin vooruit en zo steeds verder. De eerste lijn gaat prima, even wat twijfel met oppakken. De tweede ook goed, bij de derde stopt ze halverwege om even te snuffelen. Bij de vierde lijn staan we echt ver en dit is letterlijk te ver. Ze moet door het bos en dit snapt ze niet, tenminste dat denk ik. Volgens mij is ze nu niet aan het zieken. Ik help haar om meer dichterbij te staan, ook dit gaat niet goed. De trainer helpt door bij het berkje te staan en een geluidje te geven, we gaan voor zekerheid.

Verloren zoek

Even de spanning eruit. Eerst ligt een dummy in het bos niet zo diep en Blaine heeft dit snel gevonden. De tweede dummy ligt verder weg en Blaine is heel rap terug.

Van Saskia krijgt Blaine een koffieboomkauwwortel. Helemaal leuk.

Koffiebreak

Naar links, naar rechts en door het midden

Ik breng Blaine naar het paaltje aan de overkant bij de boom, waar ook dummy’s liggen en loop zelf terug naar het beginpunt, in het midden staat ook een paaltje. Ik roep Blaine en ze komt, wanneer ze halverwege is fluit ik op de zitfluit en Blaine zit vrijwel meteen. Al twee hobbels overwonnen, komen en zitten. De trainer heeft ‘blind’ dummy’s rechts en links neergelegd.

Blaine moet eerst de linkse halen. Ze vertrekt goed, helaas buigt ze van de lijn af en rent naar de plek waar ze net vandaan kwam. De tweede keer gaat ook mis en voor de derde keer loop ik richting de dummy en wijs het aan. Nu gaat de lijn naar links wel goed. De lijn naar rechts is geen probleem, meteen rent Blaine naar rechts en pakt de dummy. Maar! Deze rook ze al.         

Doorsturen            

De oefening is als volgt, de honden moeten naar het laatste paaltje bij de boom daar ligt een dummy. Halverwege de lijn moeten de honden zitten en met een ‘voorhandsevooruit’ doorgestuurd worden.

Een uitdaging, gaat dit lukken met Blaine? Tot nu toe gaan de honden goed zitten op de fluit en werken de oefening goed af. Oké wij gaan het ook doen.

“Vooruit”, zeg ik tegen Blaine, snel vertrekt ze en ik fluit op tijd op de ‘zitfluit’ om Blaine af te stoppen. Het lukt! Halverwege de lijn gaat Blaine zitten, draait zich om en kijkt mij aan. Blaine zit meer naar links, dus ik steek mijn linkerhand omhoog en roep “vooruit”. Blaine draait zich om en vervolgd de lijn, ze komt bij de boom aan en ik fluit op mijn territoriumfluit. Blaine pakt een dummy en komt het mooi brengen. Wat super gedaan, ik ben verbaasd, maar heel trots.

Resumé

Weer een hele leuke les en Blaine heeft het goed gedaan. Nee, niet alles ging goed, maar dat kan ook niet, er zijn altijd verbeterpunten en daarom trainen we.

Vrijdag 18 September

Jachthondenschool Gentl

Vandaag beginnen Blaine en ik met onze tweede blok jachttraining bij Roy Lamie. Het eerste blok is goed bevallen, wel wennen het niveau was veel lager, maar veel beter geschikt voor Blaine. Ze kreeg haar lol weer terug in trainen en daar gaat het om. Ze is heel slim en heeft een goede neus, maar dat moet ook omgezet worden in enthousiast trainen en werken voor mij. Het is de tweede les, maar vorige week konden we niet, dus is het voor ons de eerste les. Er is een Labrador reu bijgekomen met de naam Joep, verder is de groep hetzelfde. De lessen zijn van 11.00 – 13.00 uur.

Waar?

We trainen in Tul en ’t Waal en we zijn hier nog nooit geweest. Het is een uur rijden en dan gaan we door idyllische dorpjes zoals Houten en uiteindelijk Tul en ’t Waal. Het is heel landelijk en mooi en groen.

Het weer?

Heerlijk is het hier, we trainen op een groot veld omzoomd met bomen en we hebben geen last van de wind. De zon schijnt volop.

Wat doen we zoal?

Markeer

Eerst een simpele markeer, die niet zo simpel blijkt te zijn. Blaine rent er recht op af en dan ruikt ze de dummy niet meer of ze doet net alsof ze het niet ruikt. Ze is niet gek en zit vol trucjes en oversprong gedrag. De trainer helpt wat en Blaine vindt het.

Lijnen

Eerst een lijn naar links en dan naar rechts, het gaat best goed, de tweede gaat helemaal goed. Vervolgens een vooruit naar links en dan naar rechts. Dit gaat ook goed. Hierna ook een lijn naar het midden en dat is moeilijker en ik moet 2x meer dicht bij het paaltje staan.

Verloren zoek

Dit is makkelijk en Blaine is snel terug.

Zwemmen

Het is een modderpoeltje omringt door riet aan beide oevers. Een paar zijn niet blij dat hun hond zwart terugkomt. Bij Blaine valt het reuze mee. Ik moet haar iets aanmoedigen en dan gaat ze naar de overkant voor de markeer op geluid. Met de dummy vinden heeft ze meer moeite en wordt ze een beetje geholpen.

Met z’n tweeën

We staan met 2 honden bij het oranje paaltje, wel iets uit elkaar.  Eén hond gaat met een vooruit de dummy bij het paaltje rechts voor hem halen en wanneer de 1e hond onderweg is mag de andere hond een markeer halen met een hele zware dummy in 3 delen.

Blaine mag als eerste die zware dummy halen. Ze heeft veel moeite om het goed te pakken en hoe. Het is zwaar ja, maar met dat lange lijf en hoge poten moet het geen probleem zijn. Met veel aanmoediging brengt ze het binnen.

De trainer zei later dat de reactie van Blaine heel grappig was, ze pakte de zware dummy in haar loop nietsvermoedend vast en kreeg meteen een klap terug door de zwaarte. Ha ha.

We moeten deze oefening verlaten en later terugkomen voor de ‘vooruit’. Wanneer iedereen geweest is mag Blaine weer. Dit gaat niet goed, Blaine wil naar links. Ik moet haar 2x opnieuw inzetten steeds meer dichter bij de dummy. Uiteindelijk gaat het goed, Blaine is er een beetje klaar mee. Het doel van deze oefening was onder andere dat de honden leren om samen te werken, maar dat is geen probleem. Dit hebben we vaak genoeg bij Benno gedaan.

Resumé

Leuke training weer en Blaine heeft goed gewerkt. Zo leuk om te zien dat haar enthousiasme weer terugkomt. Wel merk ik echt wanneer ze er genoeg van heeft. Saskia is helaas de koffietas vergeten, dus we zijn vroeg klaar.

Vrijdag 11 september

De 1e les van het nieuwe seizoen

Helaas zijn Blaine en ik niet bij de 1e les van de Herfst Jachttraining bij Roy Lamie. Morgen hebben we examen zweetwerk gevorderden, zie meer, en twee dagen achterelkaar trainen en wedstrijd wordt te veel voor mij.