Zomertraining Hond en Taal 2019

Woensdag 31 juli

Vakantie

Woensdag 24 juli

Vakantie

Woensdag 17 juli

Vakantie

Woensdag 10 juli

Laatste les

Ja, het is al weer zover, de laatste training van dit seizoen. Als ik het goed heb gaan we 5 augustus verder met de Herfst training. De trainer heeft mooi meer blokken ingebouwd, ha ha. Geeft niet, dan zijn we lekker bezig. Ook nemen we afscheid van twee cursisten, namelijk Fleur met Isa en Klaartje met Dorus. Klaartje was er bijna nooit, maar Fleur wel en ik zal haar best missen. Zij heeft een nieuw huis gekocht en ik denk dat daar nu haar prioriteiten liggen.

Waar zijn we?

In Almere, Meesweg/Kievitsweg. We zijn bij het grote veld en kunnen lekker veel markeren en dat doen we ook.

Wat doen we?

Vooral veel markeren en voor Blaine is dit hard nodig. Steadyness gaat heel goed, rustig volgen en zitten ook. Een markeer tamelijk dichtbij is geen probleem, maar wel heel ver weg en op herinnering. Bij het middelste paaltje moeten de twee honden zitten en wordt er van ver een dummy gelanceerd met een Zinger-Winger. Deze moet Blaine negeren. We lopen door naar het derde paaltje en nu wordt er rechts van ons door de trainer een dummy opgegooid, geen probleem. De honden en baasjes ruilen van plaats en nu moet Blaine – nadat de rechter dummy is gehaald – de eerste, gelanceerde dummy halen. Meteen zie ik al dat het niet goed gaat, wandelend loopt ze naar voren. Ze weet het niet meer. Ik doe nog een poging en weer geeft ze de indruk dat ze het niet weet, gelukkig lanceert de trainer nog een dummy, kwestie van op de afstandsbediening drukken. Deze markeert Blaine wel goed.

Kraai

Blaine markeert ook prima een kraai en brengt het super. Voor de zekerheid zak ik door de knieën. De markeer met duif gaat ook uitstekend, snel pakken, niet laten vallen en zittend afgeven.

Sleep

Met een eend wordt een verre sleep getrokken, met een aantal haken en Blaine mag als eerste de sleep lopen. Het gaat meteen goed, Blaine lijkt nu echt te snappen waar het om gaat. Ze loopt alles goed, de haken ook. Op het einde is ze het even kwijt, hersteld zich en komt bij de eend uit. Blaine geeft het mooi zittend af.

Resumé

Ik ben weer een heel blij baasje, Blaine heeft super gewerkt. Niet met veel snelheid, dat wijdt ik aan haar hormonen, maar wel goed en gedegen. Zacht met het wild en ze brengt het ook allemaal. Ze was super op de sleep en daar word ik heel blij van. Nu de komende drie weken vakantie, half augustus beginnen we met het herfstseizoen.

Woensdag 3 juli

Heerlijk weer, niet te warm, niet te koud, beetje wind en droog. Het is goed vertoefen in het Amsterdamse Bos. Maar op de één of andere manier heeft Blaine altijd moeite hier om bij de les te blijven.

Zwemmen

Het is heerlijk weer om te zwemmen, maar Blaine heeft er niet zo’n zin in. Een simpel markeer in het water kost veel overredingskracht om haar de dummy te laten halen. De trainer wilde eigenlijk een over water doen, maar de meeste honden doen het zo slecht, zodat hij dat maar achterwege laat.

Markeren

Veel markeer oefeningen in het hoge gras en riet. Hier heeft Blaine altijd veel moeite mee. Op zich leuke oefeningen, snel dummy’s halen om beurten. Ook nog markeren op het korte gras, maar daar is weer een afleiding in de vorm van grasbemesting.

Raar kantje

Blaine vertikt het om via een heel lastig kantje het water in te gaan. Want er bevindt zich net uit de kant nog een houten beschoeiing waar ze overheen moet stappen. Op een afstandje staat ze van me, kijkt me een blik van ‘ik weet echt niet wat ik moet doen’. Ik heb verdorie vaak genoeg met dit soort kantje geoefend, vanaf dat ze klein was. Ik heb het de laatste tijd wel verwaarloosd en dit is het resultaat. “Als je nu toegeeft, gaat ze nooit meer”, zegt de trainer. Met gevaar voor eigen leven probeer ik bij haar in de buurt te komen. Het is glibberig en oneffen. Het lukt en met enige druk geef ik een setje zodat Blaine in het water plonst. Wat een drama.

Resumé

Ik weet weer wat me te doen staat, aankomend weekeinde is immers de proef-SJP. Zwemmen en nog eens zwemmen en markeren. Het was geen goede middag, Blaine was wat traag en had er niet zo’n zin in. Snel vergeten, maar er wel van leren en aan werken.

Woensdag 26 juni

Zonnetje schijnt

Weer is het een warme dag, ik ben er niet goed op gekleed want toen ik van huis ging was het bewolkt en vanmorgen was het best fris. We trainen op de Hollandse dijk in Uithoorn.

Wat doen we zoal? Hier een greep van de oefeningen.

Zwemmen

Weer veel wateroefeningen en we beginnen meteen goed. Een hele brede sloot van wel 60 meter moet Blaine blind overzwemmen en aan de overkant ligt ergens een dummy. Het gaat prima, maar ze wil via het land teruglopen en dat is niet de bedoeling. De trainer voorkomt het.

Markeer

Markeer met een kraai, volgens de nieuwe SJP proeven. Markeren doet Blaine heel slecht en is een 0, komt ook door het hoge gras, maar mag geen excuus zijn. Het duurt even eer ze de kraai oppakt, ik mag niets zeggen. Ze pakt het, maakt een omweggetje, gooit het neer, “hier” en ik maak me klein. Blaine rent mijn kant uit en geeft het model af.

Waterlopen

Zelfs de honden kunnen dit. Bijna helemaal aan de overkant van het hele brede water van net, gooit de trainer een dummy in het water. Blaine moet tussen twee eilandjes zwemmen en dat gaat prima. Ineens hoeft ze niet meer te zwemmen en dat is raar. Ze kan gewoon gaan lopen, toch probeert ze een stukje zwemwater te zoeken. Klein stukje zwemmen en dan moet ze weer lopen. Ze besluit om te rennen met veel spetters en golfjes. Ze ziet de dummy, wat is dat? ‘Zie ik dubbel?’, denkt ze. Ze weet het effe niet meer. Er lagen inderdaad twee dummy’s hoor ik later, de trainer moest er bij een andere hond 1 bijgooien. “Apport”, roep ik. Dat lukt, ze kiest er één en zwemt terug.

Resumé

Weer ben ik heel tevreden. Alleen het markeren moet veel beter. Maar ja, ik ben mijn werper kwijt, nu mijn moeder in de kreukels ligt.

Woensdag 19 juni

Broeierig warm

Nieuwe woensdag nieuwe kansen. Het weer is in ieder geval stukken beter, al hangt er een wat dreigende lucht. Alleen maar waterwerk vandaag.

Oefening 1

Ah de honden moeten een brug onderdoor zwemmen. Tijd geleden dat ik dit gedaan heb met Blaine, eigenlijk alleen in haar prille jeugd. Het moet geen probleem zijn. Helaas gooit de trainer de dummy voor de brug. Het is niet de bedoeling dat de honden na het pakken van de dummy meteen de kant op klimmen. Ik zie dat Blaine dit ook wil doen en roep: “hier”! Blaine corrigeert en zwemt mijn richting op. Weer wil ze naar de kant en ik roep “hier”,  maar dit komt er heel beroerd uit, net alsof ik de baard in de keel krijg. Ik moet lachen, de trainer en de andere voorjagers. Mooi, denkt Blaine nu kan ik mooi de kant op klimmen.

Oefening 2

We doen het nog een keer, maar dan bij een andere brug. Nu zwemt ze wel terug.

Oefening 3

De trainer gooit vanaf de brug de dummy naar de overkant en het is de bedoeling dat de dummy op de steiger valt. De honden moeten met een ‘vooruit’ de dummy pakken en een zelfvermogend oplossing hebben. Bij Blaine komt de trainer tussen de kant en de steiger terecht. Maar ze vindt en pakt de dummy en dat is heel knap.

Oefening 4

Door de sloot zwemt Blaine, aan de overkant staat hoog riet. Via een hele smalle, net zichtbare doorgang in het hoge riet naar een greppeltje ligt een dummy, die Blaine eerder heeft zien vallen. Ze lost het allemaal netjes op en vindt de dummy.

Oefening 5

Zelfde soort oefening, maar nu komt de dummy op de kant terecht. Geen probleem. Ik wil dat Blaine daar het water in gaat wat ik aangeef. Dit lukt nu aardig, mede doordat ik haar blok om iets anders te doen.

Oefening 6

De honden zien dat de trainer dummy’s neerlegt aan de kant van het water. We lopen naar de overkant en vanaf het pad stuur ik Blaine met een “vooruit” weg. De bedoeling is dat ze zelf doorheeft dat ze een eindje door het gras moet rennen, de sloot moet overzwemmen en aan de overkant de dummy moet halen. Ik hoor een plons, ik kan niets zien van waar ik sta, en weet dat het goed komt.

Resumé

Een heel tevreden baasje, Blaine heeft super gewerkt, met initiatief en oplossend vermogen. Ik weet dat ze dit heeft, maar het komt er niet altijd uit en vanmiddag wel.

Woensdag 12 juni

We mogen weer

Het is iets rustiger weer aan het thuisfront. En ik ga proberen om het schrijven weer langzaam op te pakken.

Een training met alleen maar regen en behoorlijk veel regen met heftige buien. De kortharen kuiken er mistroostig bij, zelfs de Flatcoat met genoeg haar. Een Heidewachtel reu die een les komt inhalen is in love. Stapel verliefd op Blaine die in haar laatste dagen van haar loopsheid zit. Maar dat weet de baas van de Heidewachtel natuurlijk niet, tegen hem zeg ik dat ze vorige week loops was. Leugentje om bestwil zullen we maar zeggen.

In love!!

Oh de arme Heidewachtel wat heeft hij het zwaar. Wanneer hij een oefening moet doen rent hij meteen naar Blaine. En Blaine blijft heel stoïcijns zitten, verroerd geen vin, als een hooghartig dametje neem ze zijn avances waar. Het is wel komisch om te zien hoor, hoe ze daar blijft zitten terwijl de Heidewachtel om haar heen rent.

De Heidewachtel valt af, er is geen land met hem te bezeilen. De Vizzla, ook zij valt af, wanneer de regen met bakken uit de lucht valt zoals vandaag, wil ze alleen maar weg. De Flatcoat houdt ook niet van dit weer en bakt er ook niet veel van. Blaine, vind ik, doet best nog haar best. Alleen met de laatste ‘vooruit’ heeft ze het wel gehad. De enige die er echt zin in heeft is de Draadhaar Anna.

Aanpassing

Omdat de oefeningen zo slecht gaan worden er aanpassingen gemaakt, niet dat het daarna zoveel beter gaat. Ik ben best tevreden, het is toch weer effe wennen na 3 weken geen training.

Woensdag 5 juni

Geen verslag wegens familie omstandigheden

Woensdag 29 mei

Geen verslag wegens familie omstandigheden

Woensdag 22 mei

Geen verslag wegens familie omstandigheden

Woensdag 15 mei

Geen training door familie omstandigheden

Woensdag 8 mei

Geen training

Woensdag 1 mei

Geen training

Woensdag 24 april

Waar?

We trainen in Uithoorn Hollandsedijk en het is tropisch warm, maar door de stevige wind is het goed te doen. Het is de laatste training voor een korte stop, de trainer gaat 2 weken naar Frankrijk voor trainingen.

Oefening 1

Het is warm en een duik in het water kunnen de honden wel gebruiken. Het is een simpele markeer over water. Ik wil niet de Blaine steeds heen en weer loopt om een juist plekje te vinden om in het water te stappen. De trainer staat rechts van haar en ik links. Het helpt en ze stapt in het water. Het is een raar watertje, het is best breed en het lijkt heel wat. Het is zo ondiep als wat, Blaine wordt niet eens nat, alleen haar poten. Ze vindt het maar raar en kijkt een paar keer om voor steun, “niets zeggen”, zegt de trainer.  Het laatste stukje moet ze wel zwemmen. Blaine vindt de dummy vrij snel, zwemt terug, ik pak het staand af, ze mag schudden en het is einde oefening.

Oefening 2

De trainer gooit vanaf de plek waar we nog staan, zie oefening 1, dummy’s neer aan de overkant van het water. Hij is een super werper en alles valt mooi aan de overkant. We lopen om en ik mag beginnen voor een vooruit. Blaine stopt net te vroeg en ik moet een paar keer “vooruit” zeggen. Ik denk dat ze de kans waarmaakt om wat gras en modder te eten. Schijnt een delicatesse te zijn. Blaine vindt de dummy en komt het mooi brengen.

Wat nog meer?

Verder hebben de honden nog gemarkeerd, met wisselend succes. De sleep met de eend loopt ze naar behoren en de apport met duif gaat heel goed.

Resumé

Door omstandigheden is deze les niet zo uitgebreid omschreven.

Woensdag 17 april

Waar?

We trainen in Het Amsterdamse Bos aan de Blekerskade. Het is bewolkt, met een prima temperatuurtje. Een Troller haalt een les in en een Duitse Staande Draadhaar Anna neemt een proefles.

Oefening 1

We leggen ieder twee dummy’s achter een cirkel van 6 bomen neer. De honden blijven zitten. Het is een hele tippel naar de andere kant van het veld. Met een “vooruit” mag Blaine de dummy halen. Dit gaat prima.

Oefening 2

Eerst gooit Benno een markeer op en Blaine mag dit nog niet halen. We draaien ons een kwart slag om en lopen een paar passen naar voren. Later krijg ik te horen dat dit niet de bedoeling was, ik had gewoon op mijn plaats moeten blijven staan. Eerst stuur ik Blaine met een “vooruit” naar de dummy die bij die 6 bomen ligt. Hierna mag ze de markeer halen, beide gaan goed.

Oefening 3

We staan op een rij en mogen ieder 3 apporten doen. Nummer 1 haalt rechts een markeer, nummer 2 doet niets, nummer 3 haalt met een ‘vooruit’ een dummy die bij de 6 bomen ligt. De trainer heeft daar nieuwe dummy’s neergegooid die de honden hebben gezien. Ook hebben ze daar bij de vorige 2 proeven een dummy gehaald. Nummer 4 doet niets en nummer 5 haalt links met een lijn een dummy die de trainer daar net heeft neergelegd. En de honden zijn al die kant op geweest voor de markeer. Blaine en ik zijn nummer 2 en doen niets.

Oefening 3a

Nadat de nummers 1,3 en 5 geweest zijn schuiven we op en zijn we nummer 3. Blaine heeft de honden al naar rechts en naar links zien rennen en nu moet zij vooruit. Dat valt niet mee. Twee keer wil ze naar de dummy’s links en moet ik haar terug roepen. Ik loop een stuk op en geef weer een “vooruit”. Halverwege zie ik haar een beetje inhouden en ik roep nogmaals “vooruit”. Later vertelt de trainer dat ik voortaan moet proberen om 1 keer “vooruit” te roepen. Ik moet het herhalen van het commando dus afbouwen. “Kijk maar hoe dat gaat”. Ook is het niet de bedoeling om de hond met een onderhandse ‘vooruit’ door te sturen. Als de hond niet verder gaat, terughalen en opnieuw beginnen. Dit laatste was niet naar aanleiding van Blaine’s oefening.

Oefening 3b

Blaine en ik zijn nummer 4 en kijken toe.

Oefening 3c

We staan op plek 5 en ja nu mag Blaine een dummy rechts halen met een “vooruit”. Geen probleem. Al moet ik eerlijk zijn en vertellen dat ze bij een dummy staat en mij aankijkt. Ik moet nog een keer “apport” zeggen.

Oefening 3d

We schuiven door naar plek 1 en dat is de markeer. Een hele verre markeer. Prima gaat het. Ik heb het idee dat markeren weer beter gaat.

Amsterdamse Bos, eendenjacht

Oefening 4

De trainer heeft weer een nieuw speeltje, hij is gek op gadgets. Nu heeft hij een tentje in de vorm van een scherm wat een jachthut moet voorstellen wat gebruikt wordt tijdens een eenden of ganzenjacht. Het is net een camouflage strandscherm, waarvan de bovenste rand van gaas is waar je doorheen kan kijken.

Oefening 4a

Ik zit op een stoeltje achter de scerm en Blaine ligt naast me buiten de hut. Ik in de hut en zij er naast, dat vindt ze niks en komt al snel overeind. “Liaan”, hoor ik. Ik loop naar Blaine toe, razendsnel kijkt ze even in de tent hoe dat er uitziet waar de baas zat. Zo nieuwsgierig. Ik leg Blaine weer neer en nu blijft ze liggen. De drijvers komen langs en er wordt een eend geschoten. Wanneer de drijvers klaar zijn, kom ik uit mijn tent en Blaine mag de dummy halen. Prima gaat het.

Oefening 4b

Weer zit ik in het hutje en Blaine ligt er naast en weer komt ze overeind. Nu heb ik haar even verteld dat ik hier niet van gediend ben. De trainer staat ver links van Blaine en gooit een markeer op. Vanuit de tent zeg ik “apport” en Blaine moet de dummy halen. Alleen doet ze dat niet, ze blijft liggen. “Apport”, nee hoor. Ik herhaal het nog twee keer, Blaine verroerd zich niet. Ze vindt het zo raar dat ze iets moet pakken terwijl ik niet naast haar sta. Ik kom iets overeind en maak een armgebaar en zeg “apport”.

De trainer wil de honden nog even laten zwemmen. We lopen richting het water en we laten de honden los. Het is een niet al te brede sloot, maar het heeft een rare waterkant. De bodem bestaat uit steentjes en er is een rand van stenen in het water, er staat een paal in het water. Het is geen standaard waterbodem van zand.

Oefening 5

De trainer wil de enthousiaste waterhonden even laten wennen aan slootkant, ze kunnen nu echt niet als een malle het water in springen.

Blaine stapt wat behoedzaam het water in, maar is niet onder de indruk van de stenige slootkantbodem. Wel vindt ze het paaltje interessant en snuffelt er langdurig aan, tot ergernis van mij. Hè, hè, ze zwemt naar de dummy, pakt het, zwemt terug, ze geeft het staand af en schudt zich uit eer ze gaat zitten. Het zit erop.

Resumé

Een leuk, afwisselende training. Het jachthutje was erg leuk en leerzaam. Blaine was enthousiast en heeft goed gewerkt. Ook nu bleek weer dat ze heel slecht zonder mij blijft zitten, zelfs als ik vlakbij ben. Nu speelde haar nieuwsgierigheid haar parten denk ik.

Woensdag 10 april

Waar?

We trainen in Uithoorn op de Hollandsedijk en het is prachtig weer, echt warm zelfs.

Wat doen we zoal?

Een aantal markeer oefeningen. Eéntje heel ver weg en daar heeft Blaine moeite mee. De volgende is iets minder ver en dat gaat prima.

Lijnen

Een lijn als herinnering voor later, over het pad en voor het pad, dit gaat prima.

Moeilijk

Nu wordt het lastiger. Eerst gooit de trainer een markeer op, die Blaine moet negeren. Blaine moet eerst een ‘vooruit’ doen. Maar ze wijkt meteen af naar rechts en wil naar de markeer. Overnieuw en ik loop een stuk op, weer gaat ze naar de markeer. Nog verder oplopen en nu gaat het goed. De markeer kan stukken beter, ik merk dat ze nu onzeker is omdat ze een paar keer terug is geroepen.

Verloren zoek

De trainer heeft op een stuk ruig terrein met wat boompjes dummy’s neer gegooid en de honden moeten het zoeken. Het blijkt dat ik weer niet goed heb opgelet, want ik dacht dat het om een ‘vooruit’ ging. Totale misser dus. Afijn, al vrij snel herstel ik het en Blaine zoekt het terrein af. Ze vindt de dummy. Nadat iedereen geweest is gaan we voor de tweede ronde. Leuk is dat er ook een dummy in de takken van een boompje ligt, Isa vindt deze. De honden zoeken allemaal goed.

Sleep

Dit vindt ik leuk!! Een hele verre sleep met een eend. Ik geef Blaine eerst een ‘vooruit’, want de sleep begint pas na het pad, en dan roep ik “sleep, sleep, sleep”. Blaine heeft even tijd nodig om de sleep op te pakken, logisch. Daarna gaat het heel goed. Langs het pad, naar rechts, een heel eind langs het water en aan het einde ligt de eend. Ze pakt de eend snel op en rent terug. Ze laat het niet vallen en geeft het model af. Super trots. Blaine is echt de enige die de eend mooi afgeeft. De andere honden maken er een potje van, vooral Sandor. Maar dat komt ook wel door zijn baas, te veel druk.

Resumé

Over het algemeen ging het goed vandaag. De sleep was helemaal geweldig.

Woensdag 3 april

Waar?

We trainen in Uithoord, Hollandsedijk. Onderweg hebben we heftige buien en de lucht ziet er ook heftig uit, tussendoor schijnt de zon. We houden het niet droog, rond half 3 gaat het regenen en dat houdt tot 3 uur aan. Tijdens deze bui is het heel koud. Arme Blaine ik ben haar dekje vergeten. Ba drieën klaart het op en schijnt de zon, het is meteen warm. Careen is zo aardig om een eend en kraai mee te nemen, waar we mooi mee kunnen oefenen. Komt goed uit voor de Appèl- en Apport proef zondag.

Oefening 1

De training gooit heel ver op een heel drassig veld voor iedere hond – we zijn met z’n vieren – twee dummy’s neer, de honden zien dit. Het is voor een hele verre ‘vooruit’. Veel honden vinden de drassige ondergrond niet fijn, het valt me mee hoe Blaine er doorheen rent. Deze oefening is geen probleem voor haar.

Oefening 2

Zelfde principe, maar nu staan we verder. We staan op een ander veld, niet zo drassig, Blaine moet eerst een pad op een dijkje over om op het veld te komen waar de dummy’s liggen. Blaine gaat goed van start, rent de dijk over, door de blubber en dan stopt ze. WTF! Ze stopt en eet gras met modder wat voor haar een ware delicatesse is. Op mijn “vooruit” reageert ze niet. Van de trainer moet ik naar haar toe lopen en haar verder sturen. Nu gaat het goed.

Ik probeer zo veel mogelijk Blaine los voor te jagen en dat gaat heel goed. Ook probeer ik dat ze goed recht naast me gaat zitten, zonder haar aan te raken. Hier heb ik meer moeite mee en Blaine zit vaak scheef.

Oefening 3

We staan op een rij, Blaine en ik staan helemaal rechts, we zijn nummer 4 en moeten de eerst gegooide dummy halen. Diegene die helemaal links staat is nummer 1 en moet de tweede gegooide dummy halen. Hierna rouleren we. De trainer gooit twee dummy’s op, één rechts en één links. Tuurlijk laat ik Blaine meteen de eerste dummy halen, dit was niet helemaal de bedoeling. Overnieuw, keurig wachten Blaine en ik tot ook de tweede dummy is opgegooid. Het gaat goed, Blaine haalt de eerste dummy. We komen allemaal twee keer aan de beurt. Ook de tweede markeert, haalt en brengt ze goed.

Ondanks het slechte weer, werkt ze heel goed.

Oefening 4

Blaine zit klaar en ziet hoe de trainer een dummy opgooit. We draaien ons om en ik stuur Blaine ‘vooruit’ naar de dummy’s die eerder opgegooid zijn door de trainer. Lijn gaat goed en markeer ook.

Oefening 5

De trainer staat aan de andere kant van het veld, één dummy heeft hij al neergelegd en de ander gooit hij ook neer. Niet hoog en niet ver, Blaine ziet het nauwelijks vallen. Dit is een oefening om wisselen te voorkomen. Het gaat goed.

Oefening 6

Markeer met een eend. Echt ver weg, wel meer dan 100 meter en hier heeft Blaine moeite mee. Het is geen ‘markeer’ meer maar een ‘verloren zoek’ en dat is niet de bedoeling. Blaine pakt de eend en laat het onderweg naar mij vallen. Nu treuzelt ze met het weer oppakken van de eend en moet ik goed mijn best doen om haar bij me te krijgen mét eend. Ze geeft het wel zittend af.

Oefening 7

Een markeer, weer zeker op 100 meter afstand en weer moet Blaine zoeken. Het is een kraai deze keer en Blaine pakt het niet meteen op. Ze rent naar me toe en ook de kraai laat ze vallen, pakt het op en brengt het. De anderen pakken de kraai helemaal niet. Met de eend hebben ze ook veel moeite trouwens.

Oefening 8

Nog een markeer maar dan op 60 of 70 meter zoals het op een SJP proef is en weer met een kraai. Blaine markeert goed, pakt het en brengt het in één keer naar me toe. Ze geeft het nog zittend af ook. Dit is een dikke 10.

Resumé

Blaine heeft heel goed gewerkt. Ze was enthousiast ondanks de modder en regen. Lijnen gingen heel goed. Ook het los voorbrengen van Blaine. Het markeren op afstand ging niet goed, ze heeft hier veel moeite mee. Markeren op 6o meter gaat prima. Apporteren van eend en kraai ging goed. Ze liet het eerst wel vallen onderweg, maar herstelde goed. De laatste was de beste.

Woensdag 27 maart

de datums staan verkeerd, dezw training is natuurlijk voor 3 april.

Waar?

We trainen op de Bosdijk in Nieuwer ter Aa

SJP

Afgelopen weekeinde is bekend geworden dat de proeven zoals die nu zijn tijdens de SJP aankomend najaar veranderen. Zie website Orweja.

Daarom proberen we vanmiddag een paar nieuwe proeven uit.

Oefening 1

Volgen

Oefening 2

Plaats houden met dummy

Oefening 3

Markeer met Kraai

Oefening 4

Geen eend, maar foameend uit water.

Andere oefeningen

Oefening 5

Markeer met waterkip

Blaine markeert goed, maar de waterkip vindt ze toch wat raar en laat ze een paar keer vallen.

Oefening 6

Er worden dummy’s in een omheining in de vorm van een cirkel gegooid. Een nieuw speeltje van de trainer. Het hekje ziet er nu stevig uit en werkt goed. Dit vinden de honden leuk en Blaine helemaal. Het is geen probleem voor haar met die lange stelten. Wanneer de trainer dummy’s buiten de cirkel gooit, snappen de honden hier niets van. Uiteindelijk vinden ze het allemaal.

Wat verandert er nu zoal?

Proef A: Aangelijnd en los volgen in Z vorm over 3 x 10 meter met een schot als verleiding. Hond mag op schot ook gaan zitten voor volmaakte uitvoering. Na A wordt de hond aangelijnd en voorjager mag op aanwijzing van de keurmeester naar inzetplaats B lopen.   Het schot mag een jachtgeweer, dummy launcher of alarmrevolver zijn, afhankelijk van lokale omstandigheden. (weer, wind, beperkingen terrein eigenaar).

Bosdijk

Proef B: Blijft zoals het was, met dien verstande dat de hond graag naar het schot zal trekken maar toch na 30 meter terug moet keren naar de baas zodra de keurmeester dat moment heeft bepaald. Proef A + B worden altijd in combinatie uitgevoerd.

Kijk hier het filmpje van proef A en B

Proef C: Houden van de aangewezen plaats zoals het was, zij het dat de tijd wat wordt ingekort naar een minuut omdat in de nieuwe opzet slechts één hond kan deelnemen. Tijdens het houden van de plaats wordt zichtbaar voor de hond een groene dummy geworpen (standaard 500 gram) op circa 25 meter.  De werper maakt een geluidje ter attentie. Hond wordt later opgehaald en aangelijnd. Daarmee is proef C ten einde.

Proef D: Nadat oefening C is beëindigd mag de hond los meelopen naar een positie die ongeveer vijf meter vanaf de plek is waar de hond lag, stond of zat.  Dan mag de hond de eerder geworpen dummy apporteren. De wordt beoordeeld als “apport te land” zoals het nu bestaat. Proef C + D worden altijd in combinatie uitgevoerd. De dummy is groen. Inspringen is maximaal een 6. Dat houdt in dat een slordig apport leidt tot een onvoldoende.

Kijk hier het filmpje van proef C en D

Proef E: Uitvoering zoals nu beschreven staat waarbij de inzetplek 10 meter is vanaf geweer en werper. Haaks of evenwijdig daaraan, afhankelijk van de lokale situatie.  Er wordt gebruik gemaakt van een Foam eend, die goed zichtbaar blijft voor de hond als die op het water drijft.  Deze opzet sluit beter aan bij de praktijk.

Kijk hier het filmpje van proef E

Proef F: Handhaven in de huidige vorm. In plaats van een eend wordt gebruik gemaakt van een wild is konijn. Afstand variabel van 30-50 meter afhankelijk van lokale omstandigheden. Konijn wordt meermalen gebruikt.

Proef G: Handhaven in de huidige opzet. Het gebruikte wild is een zwarte kraai of roek. Er wordt van de wind af geworpen.  Doet meer recht aan praktijk en lost het probleem op dat kraai lichter is en moeilijker tegenwinds kan worden geworpen.

Mexx

Proef H: Handhaven. Eend wordt meerdere malen gebruikt.

Proef I: In een V vorm liggen er twee duiven in het veld (blind). Een duif op 100 meter en een duif op 130 meter. De duiven liggen 50 meter uit elkaar qua breedte. Beide duiven mogen in lijn worden geapporteerd. Voorjager geeft aan welke duif hij eerst kiest. Deze moet dan ook eerst binnen komen. Verloren zoekend de duif vinden is een onvoldoende

Kijk hier het filmpje van proef I

Proef J: Handhaven met dien verstande dat de hond niet over water hoeft te worden gestuurd. Voorjager stuurt de hond naar de valplaats van “kleine gans”. Sleep eindigt in of bij water. Deze opzet doet meer recht aan de praktijk.

Kijk hier het filmpje van proef J

Tenslotte

Het Algemeen Reglement Jachthondenproeven is volledig aangepast en staat op deze site. Alle wijzigingen zijn ter verduidelijking geel gearceerd. In het bulletin wat op dezelfde pagina staat, zijn ook de aanpassingen voor de SJP nog even apart te lezen. Het vernieuwde reglement is alleen online beschikbaar.

Bovenstaande is overgenomen van de website van Orweja.

Evaluatie van deze aanpassingen zal na afsluiting van het seizoen 2019 plaatsvinden.

Resumé

Hmm, dat wordt nog wat met die nieuwe proeven, het ging best goed, maar ik vind het plaatshouden veel moeilijker geworden. Heb ik nog 1 proef nodig eer ik de MAP mag lopen, gaan ze de hele boel weer veranderen. Zucht. We hebben nog even.

Maddy

Oefening 8

Resummé

Woensdag 20 maart

Waar?

We trainen aan de Bosdijk in Nieuwer ter Aa bij Breukelen. Het is droog, temperatuur is best aangenaam en niet veel wind. Wat willen we nog meer?

Wat doen we zoal?

Dit is een les met eigenlijk allemaal lijnen en markeer oefeningen. In heel veel variaties en met veel afleidingen. Best moeilijk. Het gaat heel goed, Blaine loopt de lijnen mooi en laat zich niet snel afleiden. Als ze ‘vooruit’ moet gaat ze ook vooruit.

Iets mindere uitvoering

Bij één oefening moet ze vooruit, maar links heeft ze eerder een dummy zien vallen. Ze is uitgekookt, want bijna aan het einde van de lijn rent ze naar links om alsnog naar die dummy te gaan. Ik kan haar afstoppen en ze rent alsnog naar de rechter dummy.

Afstoppen

Aan het begin van de oefening gooit de trainer dummy’s links neer bij de waterkant. Ik stuur Blaine ‘vooruit’ richting de trainer en halverwege met de zitfluit moet ze zitten. Dit kost even wat moeite, want steeds wil ze naar links. Uiteindelijk rent ze vooruit, maar gaat halverwege iets naar links. Ik fluit voordat ze weer helemaal naar links rent. Blaine staat stil en met enige drang gaat ze zitten. Maar ze zit niet goed, ze kijkt me niet aan en dat is wel belangrijk als ik haar naar links wil sturen. “Fluit haar in en dan direct de zitfluit,” zegt de trainer. Ik weet dat dit niet gaat lukken en zeg dat. Ik moet meer dichterbij haar gaan staan. Nu heb ik meer controle, ik fluit haar en meteen de stopfluit, het gaat goed. Ik ga weer op enige afstand van Blaine staan en wijs naar links “ga daar”. Ik moet het nog een keer herhalen en dan rent ze naar links en pakt de dummy.

Zwemmen en sturen

Een hele moeilijke opdracht. Aan de overkant van het water staat Jet als trigger om Blaine over water te laten zwemmen en ze kan zo nodig aanmoedigen om door te zwemmen. Halverwege moet Blaine stoppen. Op grote afstand van Jet staat links de trainer, hij gooit straks een dummy in het water. Ik stuur Blaine met een “vooruit” over water. Helaas gaat ze niet recht voor mij het water in, maar iets links van mij en ik laat het zo. Blaine zwemt keurig recht over water. Ze krijgt het toch voor elkaar om de lijn op te pakken die recht van mij naar Jet loopt. Wanneer ze halverwege is fluit ik op de ‘stopfluit’, even denk ik dat ze gewoon doorzwemt. Ik fluit en roep nogmaals, Blaine stopt. De timing van de trainer is perfect. Hij geeft een hard prrr’tje en gooit de dummy die heel ver van Blaine links in het water valt. Het geluid en de plons zijn de juiste triggers voor Blaine. Ze kijkt naar links en ik steek mijn arm uit naar links en roep “ga daar”. Blaine zwemt naar links, ik vind dit nu al heel knap. Er zwemmen ook een paar futen en Blaine ziet de dummy niet meer en wil mijn kant op zwemmen. Ik ren met haar mee en stuur haar verder en moedig haar aan. Blaine ziet de dummy weer en zwemt er naar toe. Ze pakt de dummy, zwemt naar de kant en rent mijn kant uit. Zo vreselijk trots ben ik op haar!! Super gedaan.

Resumé

Blaine heeft goed gewerkt, ze had er zin in, was heel actief en een genot om mee te werken. En het zwemmen was geweldig.

Woensdag 13 maart

Waar?

We trainen in Amsterdam, nieuwe locatie en het heet Het Ruige-bos aan de Abcoudestraatweg. Ik ben hier nog nooit geweest en rij er zo voorbij. Gelukkig zie ik Fleur staan bij een ander parkeerterrein, ik probeer te keren – ondertussen komt Jet er aan en wijs naar de overkant – en rij er naar toe. Het is slecht weer, regen en een harde wind, geen fijne combi. We zouden eigenlijk trainen in Vinkeveen op Eiland 2. Het is daar open, geen beschutting te bekennen en met dit weer echt niet fijn. De trainer had medelijden met ons en veranderde de locatie. Het is hier echt mooi, met een afwisselend terrein en veel water en riet.

Oefening 1

1a

De trainer gooit dummy’s neer en de honden zien het. We lopen bijna een volledig rondje en in de verte zien we de dummy’s liggen, maar nu van de andere kant. Bij het paaltje is de inzetplaat. De trainer gooit een markeer op voor straks. Blaine let niet erg op, als ze de valplek straks nog maar weet. Eerst moet Blaine met een “vooruit”  die dummy in de verte halen. Ze is niet afgeleid door die markeer en gaat mooi vooruit, haalt en brengt de dummy.

1b

Nu de markeer, Blaine moet dwars over het gras, over het pad, achter hoge bomen de markeer halen. Maar ze kiest een andere route en rent via het pad naar voren, alleen om de kleine brandneteltjes te vermijden die overal in het gras zijn. Blaine weet het niet meer, dat zie ik zo. Overnieuw, de trainer gooit weer een dummy, Blaine kiest voor de omweg en met hulp en pijn en moeite vindt ze de dummy. Pff, die brandnetels vindt ze echt niet leuk. De andere honden, behalve de Labrador, hebben hier moeite mee. Blaine krijgt wat krediet omdat ze geblesseerd is geweest en niet getraind heeft gedurende twee weken. Ik ben eerlijk en roep: “ik denk dat het hoofdzakelijk de brandnetels zijn”.

Zie hoort bij 3b

Aan de rand van het bos bij het water leggen we allemaal een dummy neer voor later. De honden mogen dit zien. Dit hoort bij oefening 3b.

Oefening 2

2a

We lopen verder om een sloot heen naar een ander veld met minder brandnetels volgens de trainer. Nou daar denken de honden anders over. Een verre markeer die vòòr de bomen valt, Blaine heeft hier veel moeite mee, ze rent door en veel te ver. De brandnetels op het gras nodigen niet uit om daar te kijken. Ze kijkt naar het gras ‘daar moet ik op? Ik verknal het een beetje. Ik roep Blaine en wil de oefening opnieuw doen. Ondertussen vindt en gooit de trainer de dummy opnieuw op. ‘Oh nu moet ze de dummy toch pakken’, schiet er door mijn hoofd. Fout, dit was om Blaine te laten zien waar de dummy ligt en ik moest haar opnieuw inzetten. Op de één of andere manier is de verbinding tussen mijn hersenen en handelen heel traag. Klote medicijnen.

2b

Nog een markeer, maar die valt achter de bomen, dit gaat iets, iets beter. Ook met deze oefening doen alle honden het eigenlijk slecht.

Oefening 3

Een oefening in drie delen, tijdens de uitleg geef ik het op, ik hoor het niet goed meer en ben de draad kwijt. Ik kijk het eerst wel af. Helaas gaat dat niet door, ik moet meteen beginnen samen met Jet.

3a

Beiden letten we op tijdens de markeer van de trainer, Blaine en ik draaien een kwart slag en ze mag eerst de ‘vooruit’ doen. Een dummy halen die bij de bomen ligt, waar net de markeer is geweest. Zie oefening 2a. Het gaat prima! Volgens mij gaat Mexx over water.

3b

Weer kijken we samen voor markeer, ik draai een kwart en stuur Blaine over water. Dit heeft wat voeten in de aarde, maar na veel aandringen zwemt ze over water. Wanneer ze op de kant is roep ik nog “vooruit”, maar Blaine rent naar links. Ze vangt wind op van de dummy’s die we eerder bij de rand van de bosjes hebben neergelegd, zie hoort bij 3b. Blaine moet terugzwemmen, helaas doet ze dit niet. De trainer komt nog snel mijn kant op en tikt met een bumper op de grond. ‘Wat doet hij nu’? Echt ik ben té traag vandaag. De trainer probeerde natuurlijk de aandacht van Blaine te trekken. Ik had meteen “hier” moeten roepen, zodat ze terug zou zwemmen. “Timing”, Liaan. Ja wrijf het nog effe erin, vreselijk wat een trut ben ik. Volgens mij haalt Mexx de markeer.

3c

Blaine haalt de markeer en Mexx de ‘vooruit’.

Ik heb alle oefeningen een beetje door elkaar gehaald ben ik bang.

4

We lopen weer verder. Blaine zit aan de rand van een sloot en ik sta op een afstandje voor haar. Van de trainer moet ík de afstand iets verkleinen. Hij heeft eerder dummy’s aan de overkant van de sloot gegooid. Met mijn arm wijs ik naar rechts: “ga daar”, Blaine kijkt me met grote ogen aan. “Ga daar”, ondertussen ben ik nog iets dichter bij haar gaan staan. Blaine kijkt nu wel naar rechts en naar het water. Ik zie haar denken: ‘dat meen je niet’. ‘Ja ik meen het wel! Heel voorzichtig gaat ze naar het water, ik ga naar haar toe en maak er een ‘vooruit’ van, anders hadden we er nu nog gestaan. Ze zwemt naar de overkant en haalt en brengt de dummy. Terugzwemmen kostte ook de nodige overredingskracht.

Onderweg naar volgende oefening

We lopen verder, over een brug en Jet laat Mexx nog een keer extra zwemmen. Goed idee en eis het ook van Blaine. Prima vindt ze het.

5

5a

We staan op een mooi groot grasveld zonder brandnetels. Ook bij deze oefening heb ik het één en ander niet goed gehoord. De trainer gooit links van het paaltje dummy’s neer onder een boom. Blaine zit bij het paaltje en ik loop naar de dummy’s. Ik doe net of ik er één pak, neem het niet mee wat eigenlijk wel had gemoeten. Ondertussen gooit de trainer, die recht voor Blaine staat, een dummy links en rechts op. De rechter valt in het riet langs de slootkant. Heeft Blaine ze gezien? Ik betwijfel het, ze hield me zo in de gaten.

5b

Ik zet haar in met een “apport” en wijs naar links. Wonder boven wonder rent Blaine met een noodvaart, nu wel zonder de netels, richting de dummy. Ze rent achter een verhoging en komt terug met dummy.

5c

Nu de rechter dummy. Zelfde recept, “apport” en ik wijs naar rechts. Weer gaat het goed, ze rent richting het riet en vangt wind op van de dummy en van valplekken van eerdere dummy’s. In het riet moet ze best zoeken. Ze heeft succes, want ze rent het riet uit met dummy. Super gedaan.

6

De trainer legt uit dat deze oefening nog te moeilijk is voor de meeste honden. Alle honden houden de baas stevig in de gaten. Terwijl er om hun heen ook het nodige gebeurt. De trainer doet het nu nog een keer, maar dan met één markeer en een wat andere opzet. Blaine zit bij het paaltje en ik loop nu weer naar de plek waar eerder de dummy’s lagen, nu ligt er niets. Ik wacht daar onder de boom en maak geen oogcontact met Blaine. De trainer maakt een geluidje en gooit een markeer op. Ik denk dat Blaine heel even gekeken heeft naar de markeer. Ik mocht niet kijken, dus weet het niet zeker. Weer haalt ze de markeer uitstekend op. Een hele mooie afsluiter.

Resumé

Blaine houdt niet van brandnetels, ze had er weer zin in. Met de wind en regen en kou vond ze het zwemmen wat minder. Markeren gaat nog steeds niet goed. Het belangrijkste: Blaine komt de training goed door, heeft flink gerend en is zelfs uitgegleden. Het heeft allemaal geen gevolgen, ze heeft geen last meer van haar poot.