Dummy Apporteer Proef 2019

Weimaraner Vereniging

Zondag 24 maart 2019

Wij zitten in groep 3 en de oroef volgorde is: 3,1,2,6,4,5

Proef 3

Verloren zoek

De verloren zoek gaat moeizaam. De start van Blaine is goed, ze gaat vlot, eerst naar links en dan naar rechts. Het duurt te lang en de animo wordt minder. “Zie je het lintje”, zegt de keurmeester. Het is even zoeken en dan zie ik het. Ik zet Blaine opnieuw in, want dit gaat ‘em niet worden. Net vóór de plek waar de dummy ligt buigt ze af naar rechts. Verdorie. Je maakt mij niet wijs dat ze de dummy nog niet geroken heeft. Volgens mij weet ze precies waar ie is en was ze gewoon op zoek naar iets beters. Haar eigen dummy of wild. Zie je wel, Blaine gaat terug en pakt de dummy. Ze geeft het model af.

Rechte lijn

Een lijn die langs het water loopt en ik zie zowaar de dummy liggen. “De tweede dummy moet heel snel binnen zijn”, zegt de keurmeester. En dat is het ook, “vooruit”, pakken en model afgeven.

Proef 1

Drijfjacht

Tijdens een drijfjacht in het bos voor ons wordt 2 keer geschoten en dummy’s neergegooid. Ik hou het lijntje voor Blaine tijdens de drijfjacht. De eerste dummy vindt ze vrij snel en met de tweede heeft ze meer moeite en zet haar nog een keer extra in. Gelukkig vindt ze de tweede ook op tijd.

Misselijk

Het is mis met Blaine, ze moet overgeven. Het gras eten van eerder en de stukjes worst van de beloning komen er uit. Misschien is ze daarom wel wat timide. Ze is echt misselijk. Wanneer we in de wachtkamer zitten voor proef 2 kwijlt ze helemaal. Ze geeft nog één keer een beetje over. Gelukkig heb ik maagtabletten van mijzelf mee en ik geef haar een tablet. Dit helpt, want ze heeft niet meer gebraakt en gekwijld. Eten en drinken wil ze niet. Helemaal niets, nog geen slokje water. Ik leg wel uit aan de keurmeester dat ze ziek, zwak en misselijk is. Ik kijk hoe het gaat met apporteren en besluit dan wat te doen.

Proef 2

Dubbel verloren zoek

In het bos moet ze twee dummy’s zoeken, de eerste gaat vrij snel en ze zoekt best aardig. De tweede duurt langer. Ik heb echt het idee dat ze de dummy’s best heeft geroken, maar steeds zoekt naar iets beters. Wild of misschien haar eigen dummy.

Lunch

Blaine laat ik lekker in de auto uitrusten, ze vindt het prima. Ze heeft niet meer overgegeven, maar ook niets gedronken van het water of de yoghurt.

Proef 6

Dubbel markeer

Ik ben niet helemaal scherp meer en maak een aantal fouten. Blaine springt in en met mijn stomme kop zeg ik “hier”. Ik had haar gewoon moeten laten gaan, dat zegt de keurmeester ook. Ik had gewoon blij moeten zijn dat ze zo enthousiast was, zeker nu ze zo misselijk is. Overnieuw, Blaine en ik zijn klaar, de schutters zijn klaar (er moesten nieuwe kogels in het alarmpistool van één helper), de keurmeester is klaar en ik zeg te vroeg “apport”. Ik had moeten wachten op het tikje. Zucht. Ook deed ik de 1e markeer te vrijblijvend, ik liet Blaine zelf bepalen welke markeer ze eerst mocht halen. De 2e markeer geef ik aan met mijn hand en stuur haar die richting op, dit gaat uitstekend. Pff, ik moet nog even scherp blijven!!

Proef 4

Water

Eerst valt een dummy in het water en daarna één op het land wat achter Blaine en achter de rietkraag neervalt. Beide zijn niet te zien en zijn het meer een markeer op geluid. Apport uit water gaat heel goed. Wel had ik van te voren Blaine al laten zwemmen. Apport op het land gaat ook heel goed.

Blaine heeft het koud, ondanks de zon. Ze is natuurlijk ziek, zwak en misselijk en toch blijft ze voor me werken en dat vind ik zo mooi. Ze krijgt haar badjas aan, maar het helpt niet erg. De zon is toch prettiger denk ik en na een tijdje ontdoe ik Blaine van de badjas. Gelukkig heeft ze niet meer gebraakt.

Proef 5

De laatste proef, nu niet verknallen. Vorig jaar vlogen we er ook uit met de laatste proef. Het klinkt simpel, maar ja…

Vooruit en apport

Eerst moet Blaine een dummy halen, een simpele vooruit, de dummy zien we liggen. Blaine rent een mooie lijn, maar treuzelt met het pakken van de dummy. ‘Baas dit is niet mijn dummy’, ‘weet ik en toch moet je het meenemen.’ Blaine kijkt mij aan en ik haar. Ik moedig haar aan en zak door mijn knieën, het helpt.

Apport uit water

Op ruime afstand staan we voor het water en dat is vaak lastig. Het schot klinkt, de dummy wordt in het water gegooid en ik zeg “apport.” Blaine gaat naar het water, het rennen is er vanaf en staat langs de waterkant. ‘Ja waar stap ik in het water?’ ‘Hier, nee daar, of toch hier’. Oh, dit gaat niet goed denk ik. Ik herhaal mijn commando een paar keer. Het helpt niet. “Je mag er naar toe lopen”, zegt de keurmeester en dat doe ik. Nog één keer zeg ik “apport” en eindelijk gaat ze het water in en haalt en brengt de dummy.

Resumé

De laatste proef ging zo moeizaam, omdat ze echt niet lekker is, na de één en laatste oefening met water had ze het zo koud. Zelfs met de badjas om en in de zon bibberde ze nog. Eindelijk was ze droog en weer wat warmer en moest ze weer dat water in, het was een brug te ver en ik begrijp het helemaal. Ik vind het wel heel knap van Blaine dat ze toch alles heeft binnen gehaald voor me, ze deed het echt voor mij heb ik hetidee. We hebben de DAP gehaald, helaas met niet al te hoge cijfers, maar we zijn één van de vijf die de proef gehaald hebben. Ja je leest het goed er zijn er maar vijf geslaagd en dat is niet veel.

Nola en Puk doen toch ook mee? Jazeker, maar helaas hebben ze de proef niet gehaald.

Puk

Hij weet het al te verknallen met de eerste proef, ook vandaag. Hij moet echt even inkomen. De rest van de proeven heeft hij uitstekend gedaan met hele mooie cijfers. Zelfs een 5, dit krijg je alleen als je hond buitengewoon gepresteerd heeft en dat deed Puk tijdens de drijfjacht bij proef 1.

Nola

Voor haar is het de eerste keer dat ze met een apporteer wedstrijd meedeed. Dat is vreemd en wennen. De baas is anders, heel veel andere honden, vreemde mensen. Het is gewoon anders dan een training ook al gaat het heel gemoedelijk en ligt de drempel niet al te hoog. Het is ook de ervaring, hoe vaker Nola en Gert meedoen hoe makkelijker het zal gaan. Ik hou niet van excuses en toch noem ik er twee. Nola is loops geweest en hoogstwaarschijnlijk schijnzwanger, ik merk het aan zoveel tijdens de uitvoering van de proeven. Ze is heel rustig en tam. En volgens haar vrouwtje mist ze Mika, haar maatje en dat zou best eens kunnen. Mika brengt meer prestatiedrang teweeg bij Nola, prooidrift ook en het competitie element. Ze wil winnen van Mika, ze zijn altijd samen tijdens de trainingen en nu was Mika er niet bij wegens een teen blessure. Wat opvalt is dat Nola wel de waterproeven heeft gehaald.

Naam van de hondEigenaarRoepnaam
Bevan van ’t Harde PadSandra van DijkPuk, reu
Berber van ’t Harde PadGert HaandrikmanNola, teef
Blaine van ’t Harde PadLiana TimmersBlaine, teef
Naam Proef 1proef 2Proef 3Proef 4Proef 5Proef 6Behaald
Puk531244nee
Nola030322nee
Blaine342423ja 18 p