Jachttraining KNJV Rijn en Duin 2016

2016

Dinsdag 5 april

Start Jachttraining316sized_IMGP3960

De training begint om 19.00 uur en verzamelen is in de Vlietlanden Leiden/Leidschendam. Er zijn 3 groepen: C-groep en B-groep Hilda, B+ en A Marcel, B-groep Hans. Wij zitten in de C-groep, eigenlijk te hoog voor Blaine met haar 5 maanden, maar wij trainen op laag niveau en dat weet Hilda.

Groep

In onze groep er honden van 9 tot 12 maanden, één van 6 maanden en 3 pupjes van 5 maanden. Verder wat oudere honden voor de B. Het is een gevarieerde groep, veel Labradors, een Viszla, een Spinone, een Bracco Italiano en een Weimaraner. Omdat de groep al snel gesplitst wordt, na de appèloefeningen, is het niet al te groot.

Apporteren

Na de appèloefeningen zoals volgen, zit en blijf, volgen met koekje en blijf doet ze nog niet, gaan we apporteeroefeningen doen. De trainer wil natuurlijk kijken wat voor’n vlees ze in de kuip heeft. Een ‘vast’ oefening, ik gooi de dummy weg en Blaine moet het oppakken vasthouden en samen lopen we door. dit gaat best goed. Rommelig, maar de intensie is goed, ik moet wel rustiger zijn. Verder nog wat apporteeroefeningen, de trainer gooit een dummy op, “apport” en Blaine moet het halen. De dummy valt in een mooie rechte lijn. Prima gaat het, alleen de afwerking niet. Ik probeer haar op te vangen, anders gaat ze 10 ererondjes rennen. Dit doen we nog een paar keer.

Conclusie

Het is een leuk les, rustig, duidelijk, afwisselend, ik ben best tevreden.

Dinsdag 12 april

416sized_IMGP4260Appèl

Veel gehoorzaamheidsoefeningen gedaan, leuke oefeningen. We doen oefeningen met de groep en we mogen ook oefeningen individueel doen. De trainer legt uit hoe de oefening eruit ziet en wij oefenen zelf met de hond. Het is best moeilijk om de aandacht van Blaine vast te houden, maar lekkere snoepjes doet wonderen. Vaak neem ik voor trainen een stuk rodiworst mee of stukjes kaas, in ieder geval moet het sterker ruiker en bijzonder zijn omdat het een training is. Eigenlijk gaan de oefeningen best goed, maar op een gegeven moment stop ik ermee en ga even spelen, anders wordt het teveel. Het voordeel van dit alles is, dat we lekker bezig zijn met z’n allen en niet lang hoeven te wachten, want de groep is best groot en nu merk ik dat niet zo. Ruud Onderwater trainde ook vaak op deze manier, hij hield alles in de gaten en zag ook alles. Deze trainer ziet ook veel en als er iets niet goed is, krijg je dat te horen, prima zo.

Tip

Ik moet iets langer wachten met het geven van de beloning en niet ‘goed zo’ zeggen, want dan laat ze meteen de dummy vallen om een koekje te halen. En dat is helemaal waar. Ook moet ik als ze de dummy gebracht heeft, het aanpakken, “zit” zeggen en dan pas de beloning. Dit moet ik thuis oefenen. Ook het los/vast oefenen. Terwijl dit eigenlijk al best goed gaat,
maar ze moet nu leren het langer vast te houden en dit kan vanuit de luie stoel.

Oefeningen

Een groep gaat met de hulptrainer Jan mee en een groep met de trainer. Daarna ruilen we.

Vooruit

De trainer wil graag dat de jonge honden een halsband om hebben, dit is handig om vast te houden en om de hond eventueel te grijpen. Blaine zit naast me, ik doe de lijn af, hou haar heel lichtjes vast aan de uiteinde van de halsband. Een hulptrainer legt op een afstand van – hier ben ik heel slecht in – 12 meter een dummy neer. Ik hou mijn hand boven Blaine’s hoofd en zeg “vooruit” en weg is ze. Ze
rent mooi vooruit, ziet de dummy, pakt het, komt mijn kant op en ik kan de dummy pakken op het commando “los”. Ik laat haar zitten en geef een beloning. Helemaal goed, super gedaan. We doen deze oefening 3 keer, ik kan nog een keer, maar deze gingen z416sized_IMGP4283o goed, ik wil het graag goed afsluiten. Sommigen gaan wel nog een keer, we moeten namelijk wachten, omdat de andere groep nog niet klaar is. Wij zijn best snel klaar, alle honden waren goed, tot aanvaardbaar. Eigenlijk waren de kleine pupjes van 5 maanden nog het best. 🙂

Markeer

ons groepje verhuist naar de andere kant voor een markeer. Het is al behoorlijk schemerig, nog even en gaan we in het donker naar de auto. Steef is werper en gooit een dummy op met een prr’tje. Ik hou Blaine lichtjes aan de halsband vast en zeg “apport” wanneer de dummy op de grond valt. Ze rent vooruit, pakt de dummy en komt terug, ze komt mooi voor me staan en kan de dummy aanpakken en geef een koekje. We doen de oefening nog een keer, iets verder staat de werper nu, ook deze gaat goed, net als de eerste ook qua afwerking. De trainer wil graag dat ik nu het zitten in ga brengen. Maar ik ben eigenwijs, dat ben ik op een training niet vaak, en vertel dat ik geen druk op ‘het zitten’ ga zetten. “Het is bij alle drie de honden heel goed gegaan en ook dit komt goed.” De trainer accepteert het en kent de andere honden ook en weet dat het zo is. Als er iets is wat Maddy heel goed doet is het zittend afgeven en daar zijn 10 punten mee te verdienen op wedstrijden. Het kost alleen met wild meer tijd dan met dummy’s, wild vinden ze leuker en willen ze langer voor zichzelf houden – ik denk dat Blaine onder die categorie valt – of ze vinden wild niet zo leuk en laten het eerder vallen om er vanaf te zijn.

De werper

Steef en ik kennen elkaar way back en hebben voor het eerst getraind met elkaar in 2008, ik met June en zij met Mauro, beiden zo groen als gras en we vonden steun bij elkaar met onze Staande Honden tussen het geweld met de Golden Retrievers en Labradors. Steef vertelt mij na afloop dat Blaine er recht op afliep, niet rotzooien met de dummy, ze heeft het meteen gepakt en rende terug. De tweede keer ook en toen had ze een andere dummy neergelegd, een middelmaat ‘rat’ model. Ik heb ook een rattendummy – ideaal trouwens niet kapot te krijgen en ruien ook niet – maar die is eigenlijk nog iets te zwaar. Ook met deze dummy aarzelde ze niet.

Conclusie

Blaine heeft heel goed gewerkt, mooi gemarkeerd en lijnen gelopen, goed teruggebracht voor haar leeftijd. Hier zit een blij baasje. Tijd voor de koffie met koek, rond 22.00 uur rijden we naar huis.

Dinsdag 19 april

3e les alweer en nog steeds in de Vlietlanden.

Apparatuur

Onze trainer heeft een nieuwtje, ze heeft een apparaatje om haar middel en er komt een soort koptelefoon tevoorschijn. Het blijkt een microfoon te zijn in de vorm van een koptelefoon met een microfoontje er aan vast. De trainer kan niet zo hard praten, heeft moeite om zich verstaanbaar te maken en velen – waaronder ik – verstaan haar heel slecht. Het kostte haar zo veel energie om hard te praten, ze ging bijna hyperventileren. Het werkt perfect, een blij pratende trainer en wij kunnen haar goed horen. Ik vind het geweldig.

Appèl416sized_IMGP4346

We zijn in twee groepen verdeeld, eerst gaat de ene kant met de volgen langs de groep en dan de andere kant. Blaine snuffelt erg aan de grond, ook zijn er momenten dat ze goed volgt. Verder doen we veel ‘blijf’ oefeningen en dit moet ik echt meer gaan oefenen, want dit zit er nog niet in. Bij de meeste wel trouwens. Jan, de hulptrainer, moet haar vasthouden en dat vindt ze niet leuk. We gaan extra aan het werk deze week. Blaine is druk en wat opstandig, met één oefening is ze heel stout. Ze springt tegen me op om onder een commando uit te komen. Ze springt en bijt. Nu moet ik harder optreden en neem haar streng onder handen, afgelopen met dit gedrag. Ik denk dat
ze meer vertrouwt raakt met de groep en dat nu haar ware aard meer naar boven komt. Het helpt, ze is rustiger nu, ook met dit is het hard werken met madammeke.

Twee groepen

We worden weer verdeeld in 2 groepen, de ene groep gaat met Jan, de hulptrainer, mee om ‘verloren zoek’ te doen en de andere groep gaat met Hilda mee voor een ‘markeer’

 Uitleg

 • Op de site van KNJV of Orweja staat het ‘rode boekje’. Hierin staan de spelregels van de oefeningen van wedstrijden. Alles staat beschreven, het is even taaie kost, maar het is wel duidelijk en neemt onzekerheid weg bij jezelf. Ook handig is het Weimaranerboek, hier staat echt alles in over de Weimaraner. Dus ook jachtproeven, enz. Via de vereniging te bestellen.
 • Markeer: Het commando is “apport.” De hond moet recht op de dummy af lopen, een kleine afwijking mag voor een Staande Hond. Een werper/hulptrainer gooit op ruime afstand een dummy omhoog, dit valt even verder neer. Hij gooit het416sized_IMGP4352 goed hoog op zodat het goed gezien wordt door de hond. Een witte bumper/dummy is goed zichtbaar. Bij hele jonge honden is de afstand natuurlijk nog niet zo ver, dit wordt langzaam opgebouwd. De hond zit altijd los links van de voorjager. Een jonge hond is natuurlijk niet zo ver, je ho
  udt de riem of halsband vast. Inspringen, betekent dat de hond al wegrent voor de dummy gevallen is, zo kan het nooit gemarkeerd worden of rent weg eer er “apport” gezegd wordt. Het commando bij een markeer is altijd “apport,” armen niet gebruiken.
  Dit zijn allemaal extra commando’s. De hond rent recht op de dummy, pakt het, rent terug naar de voorjager en gaat voor hem zittend. Na commando “los”, geeft de hond de dummy aan de baas, aanlijnen, belonen. Je kunt er ook voor kiezen om de hond naast je te laten zitten, wanneer hij de dummy gegeven heeft.
 • ‘zittend’ afgeven: Het commando is “zit” en “los”. De hond heeft de dummy gepakt en rent terug naar de voorjager. Hij gaat voor de voorjager zitten, mooi recht, de voorjager zegt “los” en pakt de dummy aan. Aanlijnen en een beloning, aai of iets dergelijks geven. Tijdens een training kun je daarna ook even spelen met een speeltje, om de spanning eraf te halen. Wil je het helemaal afmaken dan kun je zeggen: “aan de voet”. Dit zien de keurmeesters graag. Bij pups lukt dit vaak nog niet. Ik ga hier absoluut geen druk opleggen, anders kan het averechts werken en dat heb ik met andere honden in de groep zat meegemaakt. Het geeft niet als het voor je neer wordt gegooid, het is al mooi als ze het brengen. Op een gegeven moment gooien ze de dummy vlak voor je neer, even later kun je het aanpakken, je pakt het aan en laat dan de hond zitten geef je de beloning. Dit gaat steeds beter en voor je het
  weet gaat de hond voor je zitten en geeft de dummy af.
 • Verloren zoek: Het commando is: “zoek apport.”

 • Lijnen: het commando is: “vooruit”.

Markeer

Blaine en ik gaan eerst markeren en de trainer heeft de oefening mooi opgebouwd.

 1. De werper gooit de dummy op en Blaine moet het markeren. Blaine zit naast me, ik houdt de halsband heel voorzichtig vast aan het uiteinde, zodat ze bijna niet merkt dat ze vastgehouden wordt. De dummy valt neer, ik wacht even en zeg “apport”. Ze rent weg, recht op de dummy af, mooi gemarkeerd. Met de dummy in de bek rent ze mijn kant op en rent me zo voorbij en voorbij en nog eens voorbij. Grrr. “Naar achteren lopen,” zegt de trainer en even later “loop de brug op”. Ondertussen heeft Blaine reuze lol en ik word lichtjes kwaad. ‘Rustig blijven Liaan,’ zeg ik tegen mezelf. Het helpt want ze komt mijn kant op. Ik zeg “los” en dat doet ze, vervolgens “zit” en ik geef een beloning.
 2. De werper gaat verder weg staan en maakt zo de afstand groter. Hij gooit de dummy op en nadat het gevallen is zeg ik “apport,” weg is Blaine. Ze markeert de dummy weer heel goed, ze pakt het en rent naar mij. Nu maar hopen dat ze er niet weer zo’n spelletje van maakt. Het valt mee, ze rent me één of twee keer voorbij en komt dan naar me toe. Ik zeg “los”, Blaine geeft het en dan zeg ik “zit”, vervolgens krijgt ze de beloning.
 3. De werper staat nog wat verder, Blaine markeert perfect, pakt het en rent mijn kant op. Nu komt ze mooi naar me toe en geeft het af. Heel goed gedaan Blaine. De trainer zegt dat het zo belangrijk is om deze oefening in drieën te doen. Je ziet het 1e keer slecht afgeven, 2e keer ook niet goed en de 3e keer goed. Het zittend
  afgeven komt later wel, dat doet ze nog niet.

416sized_IMGP4429Wissel

Nu naar de hulptrainer voor een ‘verloren zoek’ in het bos. Het zijn ook weer 3 apporten, het commando is “zoek apport.”
Deze oefening wordt eigenlijk
niet goed gedaan, want Blaine ziet dat de dummy in het bos valt en dat in normaal niet de bedoeling natuurlijk. Normaal moeten ze de dummy zoeken. Maar het idee van de trainer is dat de honden op deze manier het bos ingaan. Eerst wordt de dummy niet zo ver gegooid, de tweede iets verder en de derde nog verder. Blaine haalt en brengt alle dummy’s perfect en we zijn zo klaar.

Zwemmen

In het grote meer: ‘de Vliet’ laten we de honden nog even zwemmen. Hilda staat met haar waterpak in het water en gooit een dummy in het water. Blaine rent er heel enthousiast naar toe, ja rennen dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar dan stopt ze want ze voelt geen bodem meer en om er nu naar toe te zwemmen vindt ze een brug te ver. De trainer gooit de dummy iets meer naar haar toe en nu haalt en brengt ze het wel. De Labradors doen het over het algemeen goed, maar ja het zwemmen zit in hun genen.

Conclusie

Heel leuke les. Ik had wel meer moeite om Maddy in bedwang te houden, ze was sneller afgeleid. Wellicht is ze nu gewend aan de groep en wordt ze nu brutaler. De eerste 2 oefeningen met de dummy ging niet zo goed, ze rende er steeds vandoor, in plaats van de dummy aan mij te geven. Daarna ging het goed. Het zwemmen kon natuurlijk beter. We gaan naar de koffie!

Dinsdag 26 april

We gaan naar Leiderdorp, de trainer wil waterwerk doen met onze jonge honden en er is veel water daar. Het is vreselijk weer vandaag, koud, hagel, regen, brr. Ik stuur de trainer nog een berichtje in het pas aangemaakte groepsapp, met de vraag ‘gaat het zwemmen door’, ‘ja’ krijg ik als antwoord. Dat is heel jammer.

Lekke band

De navi ingesteld en ik kom precies op tijd aan. Oscar komt meteen naar mij toe lopen wanneer ik uitstap, “ik weet het ik sta een beetje scheef,” zeg ik tegen hem. “Kijk eens naar je band, het is een beetje leeg!”, zegt Oscar tegen mij. Ik kijk en ja hoor die is leeg, hoe kan dat nu? Laten we nu meteen de spijker zien die in de band zit. Shit, shit, shit, hoe moet ik straks thuiskomen, band laten maken, veel gedoe en daar hou ik niet van. Nou ja dat is voor straks, eerst trainen met dit kl…. weer. 416sized_IMGP4404

Open

Geen beschutting te vinden hier, het is heel erg open, met mooie watertjes, dat moet gezegd worden. De groep is in tweeën gesplitst, 5 bij Hilda en 5 bij Jan, hij gaat ‘vooruit’ oefeningen doen. Angela gaat als eerste met Dona ‘over’ water, dat gaat prima, knap gedaan Dona. Vervolgens gaan Blaine en ik. Ik sta aan de overkant van een, niet al te breed watertje, de trainer heeft weer haar waterpak aan en gooit een dummy naar de overkant. Blaine moet ‘over’ zwemmen, ik gebruik daarvoor het commando “vooruit”, omdat dit al een bekend commando is en het is feitelijk een ‘vooruit’. Ik roep en roep, maar Blaine komt niet hoor. “We pakken het anders aan en gebruiken de lange lijn”. Nu moet Blaine wel ‘over’ zwemmen, maar graag gaat het niet. Steeds moet de lange lijn gebruikt worden, ook bij mij wanneer ik de dummy terug gooi en Blaine het water in moet. Ik moet haar in het water duwen en dan pas zwemt ze terug naar de trainer. Ik had me dit anders voorgesteld, ik had echt gedacht dat ze wel naar mij zou zwemmen. Hilda gooit een dummy in het water en dat moet ze halen, de eerste keer lukt niet. We proberen het nog een keer en nu komt ze mijn kant uit zwemmen, wanneer Blaine bijna bij de dummy is zeg ik “vast”, ze pakt de dummy en brengt het naar mij toe. Toch nog een goed einde, dit deed ze heel goed en dat vindt de trainer ook.

Schudden

Ik moet het commando ‘schudden’ leren. Een hond die het water uit komt, schudt altijd het water uit zijn vacht. Helaas laten ze dan meestal de dummy vallen en dat willen we niet, dit kost punten op een wedstrijd. Als we nu van de nood een deugd maken, door gebruik te maken van dit gedrag. Wanneer Blaine uit het water is en schudt, geef ik meteen het commando: “schudden”. Zo kan ik haar leren om het schudden uit te stellen tot wanneer ze de dummy zittend afgeeft, daarna zeg ik “schudden” en Blaine doet dit ook. Dit is toekomst werk, het duurt echt wel even eer ze zover is.

Afdrogen

Oh het is zo koud en snel droog ik Blaine goed af. We doen voor ons zelf oefeningen, het is echt te koud om stil te staan en er moeten nog een aantal honden zwemmen. We doen een paar ‘vooruit’ oefeningen en ik bereid me voor op de oefeningen bij Jan, want de trainer gaf aan dat we de ‘achterwaartse vooruit’ gaan proberen. Dit is een lastige oefening. Het is de bedoeling dat Blaine mij aankijkt, ik breng mijn rechter of linker arm omhoog vanuit de borst positie. Blaine moet zich omdraaien en de dummy pakken die achter haar ligt. Het kost me echt heel veel moeite om haar naar mij te laten kijken, ze wil zich steeds omdraaien en naar de dummy rennen. Logisch.  En dan kijkt ze schuin naar mij en naar de dummy, nu waag ik het erop. Ik breng mijn beide handen naar mijn borst en Blaine moet me aankijken. Omdat ze veel naar links gedraaid zit, steek ik mijn linkerarm omhoog en zeg “vooruit”. Blaine draait zich om en haalt de dummy. Heel mooi gedaan Blaine. Bij 516sized_IMGP4446de hulptrainer moeten we deze oefening doen. Het lukt niet, Blaine draait steeds om naar de hulptrainer. We zijn het erover eens dat deze oefening voor de jonge hondjes te moeilijk is. We doen een gewone ‘vooruit’ en dat gaat prima. Hierna doe ik wat oefeningen voor mezelf met Blaine, puur om warm te blijven en nu lukt het achteruit/vooruit wel.

De band

Met hulp van 2 lieve mannen lukt het om de band op te pompen met de ’thuiskomer’ in de auto, een reserve band heb ik niet. Het is wel een kliederboel met de lijm en geen van ons weet hoe dat moet. Geeft niet, ik kom goed thuis, dankzij deze mannen. Dank je wel!

Dinsdag 3 mei

We beginnen weer met gehoorzaamheidsoefeningen en het kost me veel moeite om Blaine bij de les te houden. Ze springt tegen me op, is druk, staat steeds op, kortom ik heb mijn handen vol aan haar.

Oefeningen

Die gaan wel goed, dit vind ze leuk en doet ze graag. We doen weer veel ‘vooruit’ oefeningen. Ook doen we een ‘vooruit’ en er ligt niets, ik moet fluiten en Blaine moet terugkomen. Dit is niet zo eenvoudig, ze wil de dummy hebben. Wanneer ze bijna bij me is, gooi ik de dummy naar achteren. Dit is een hulpmiddel om het vooruit sturen en komen te leren. Het vooruit sturen is een lastige oefening en wordt gedaan bij de KNJV-C diploma. Ook lopen we een achtje, dit is ‘volgen’ en ‘los volgen’ langs paaltjes die in een achtje opgesteld staan.

Zwemmen

Nou dit gaat lastig hoor. Jan staat aan de overkant en legt zichtbaar een dummy neer. Dit werkt niet, Blaine moet echt in het water geduwd worden. Maar eerst ben ik naar de overkant gelopen. Het terug zwemmen vergeten we maar even.

516sized_IMGP4493Dinsdag 10 mei

Geen goed begin

Ik kom te laat en daardoor ben ik erg gestrest en ik ben al zo moe, geen goed begin. Blaine is vervelend, ze zit heel slecht, als ik het touwtje om wil doen hapt ze erin. De trainer komt me zelfs helpen. Er is niets mee te beginnen. Ik moet weer GG doen, het gaat mis. De is GH A cursus is alleen op dinsdag en dan ben ik hier. Ik ga wel informeren bij KC Delft.

De oefeningen gaan prima

Het markeren, een variatie op de ‘verloren zoek’. Hoe dan? Ik moet eerst met Blaine de dummy in het bos gooien, dan teruglopen en Blaine moet de dummy halen. Prima gaat het. We lopen weer een ‘achtje’ en een hele leuke oefening. Wat dan? Blaine zit naast mij, op een ruime afstand staat de werper, hij gooit een dummy in het gras. Ik moet met Blaine een stukje naar links lopen en dan ‘aport’ zeggen. Blaine heeft prima onthouden waar de dummy is gevallen. Ze rent er naar toe, zoekt een heel klein beetje, pakt de dummy en komt terug. Zo is de avond toch nog goed gekomen.

Springen

Steef heeft Blaine even vast, wanneer ik terugkom springt ze tegen me op. Althans dat wil ze, maar Steef heeft de riem nog vast en geeft een ferme ruk zodat ze niet de kans krijgt om te springen. Dit helpt!!

Dinsdag 17 mei

Verloren zoek

We gaan naar een nieuwe locatie in Delft en wij blijven eigenlijk in een klein gebiedje. Een helper staat in het bos en geeft een prr’tje. Blaine rent goed weg, zoekt de dummy en komt ermee terug. Het afgeven gaat nog niet goed, voordat Blaine de dummy laat vallen, zeg ik “los” en vang het op. Dan zeg ik “zit”. Zo hoort het niet, maar dit moet lijden naar zittend afgeven. We doen nog 2 keer een ‘verloren zoek’, maar dan op grotere afstand. Prima gaat het.

516sized_IMGP4488Met een vooruit

We staan op grotere afstand van het bos. Blaine rent goed naar voren, de moeilijkheid is het pad wat ze over moet, ook nu vindt en brengt ze de dummy prima.

Kunnen de honden dit?

Een markeer en een ‘verloren zoek’. Eerst laat de trainer een dummy vallen, Blaine mag het nog niet halen. Dan gaan we naar het bos voor de ‘verloren zoek’. De dummy wordt binnengebracht en dan mag Blaine de eerdere opgegooide dummy halen. Heel goed gaat het en dat had de trainer niet verwacht.

Eend

Tenslotte nog een ‘verloren zoek’ van een eend in sok. Die sok kent Blaine niet en vindt ze wat vreemd. De trainer doet dit omdat de eend beschadigd is en zo wordt voorkomen dat de jongen honden aan de eend gaan likken en happen en dat willen we zeker niet. Ook de eend haalt ze goed, al heeft Blaine wel de intentie om er mee vandoor te rennen en dat kan ik nog net voorkomen. De training ging heel goed, met alle honden. De trainer is dik tevreden en ik ook.

Dinsdag 24 mei

We reizen weer af naar Delft en we zijn mooi op tijd, het is best koud nu, dat is jammer voor Blaine als ze moet zwemmen. De trainer wil het C-programma doen, maar zover komt ze niet.

Gehoorzaamheid

We staan op linie en de honden moeten zigzag volgen door de honden heen. Blaine heeft weinig aandacht voor mij in het begin, 516sized_IMGP4482ze is zo afgeleid door de omgeving, met allemaal nieuwe luchtjes. Er vliegen later zelfs 2 fazanten op. Ook moeten de honden snel gaan zitten, afliggen, zitten. Dit gaat ook nog te snel voor haar, dit zit er nog niet in. Met het afliggen kan ik nog niet omhoog komen, het is te onrustig.

Markeer en andere C-oefeningen

Dit is een B-onderdeel. Heel goed gaat het, alleen moet ze mét dummy nog even bij de werper kijken, want hij heeft nog meer dummy’s. We oefenen het ‘uitzicht liggen’, Blaine moet ‘af’ en ik moet 2 minuten uitzicht staan. Dit lukt natuurlijk nog niet, maar ze blijft wel ongeveer 1 minuut liggen en ik sta om het hoekje van een paal, ze ziet me wel. Het ‘achtje’ lopen gaat iets minder, maar dat komt voornamelijk door mijn begeleiding. Voordat wij aan de beurt zijn ziet ze een andere hond voor haar snel ‘vooruit’ rennen en ja dat heeft ze onthouden en nu wil ze ook steeds daarheen. Les voor mij, als ze daar nog niet heen mag, laat het Blaine dan ook niet zien. Ze ziet alles, is reuze nieuwsgierig en heeft veelal haar nekje helemaal uitgestrekt om niets te missen. Wanneer ze de oefening ‘vooruit’ of ‘komen op bevel’ mag doen, dit is altijd na het achtje op een proef, stuift ze weg. Op het aangeven van de trainer mag ik haar roepen. Ik roep “Blaine” en meteen erachteraan fluit ik. Ze komt meteen terug en wanneer ze vlak bij me is gooi ik een dummy over mijn schouder. Als beloning mag ze het halen. Zo kan ik dit ‘komen op bevel’ oefenen.

516sized_zee wiggle en blaineWaterwerk

Dummy uit water halen gaat na enig aandringen goed, over water niet, uiteindelijk gooit de trainer de dummy in het water en dat haalt ze wel. Het is al over 21.30 uur geweest, ik zit er echt helemaal doorheen, les voor mij: ik moet dan gewoon stoppen. De trainer wil graag leuk afsluiten, vaak gaat dit dan helemaal mis en willen veel honden niet meer. Ook nu duurt deze oefening veel te lang, leuk afsluiten is het niet meer. Blaine gaat ook de dummy niet uit het water pakken, wel als de trainer het dicht bij haar gooit.

Conclusie

Het was een wat rommelige les, ik was ook niet helemaal bij de les, Blaine wel. Ze was wat rustiger en het zittend aanlijnen gaat prima. De oefening waar we mee begonnen in een lijn staan ging minder. Ze heeft een concentratie van 0,1, dit moet ze ook leren nietwaar.

Dinsdag 31 mei

Riem

Mooi op tijd komen Blaine en ik aan in Delft. Afgelopen zondag heb ik een nieuwe riem gekocht, een mooie turquoise van neoprane. Het staat heel mooi bij het grijs van Blaine, al zeg ik het zelf. Het valt in de smaak hoor, het wordt bewonderd, het valt ook op natuurlijk. Vooral Steef, helemaal leuk vindt ze het.

sized_IMGP4730Markeren

3 x en steeds een stukje verder staan. De eerste twee gaan goed, afwerking nog steeds staand. De laatste markeert ze prima, wanneer ze over een randje groen moet springen gaat het mis. Ze laat de dummy vallen en kan het daarna niet meer vinden. Doos. Jammer want zo wordt de hele oefening verknald.

Volgen vast en los

Zo dit gaat toch slecht, los volgen lijkt helemaal nergens naar.

Verloren zoek

Dit gaat echt heel goed. Wel blijft ze even hangen bij de rand van het bos: “misschien heeft hier wel iets gelegen,” zegt de trainer. Dat zou kunnen. Hierna gaat ze het bos in en komt heel snel weer terug.

Water

Blaine moet ook een dummy uit het water halen, dit gaat moeizaam en de dummy moet meer dichtbij gegooid worden. Waarom dit nu weer?

Complimentje

Een aantal van ons groepje vindt Blaine een stuk rustiger geworden, dat klopt ook wel. Al blijft het heel hard werken.

Conclusie

Ik hou het voor gezien, het is weer bijna 22.00 uur en wij beiden zijn het zat. Het was heerlijk weer, ideaal om te zwemmen. Jammer dat we dat pas bij 22.00 uur gingen doen. We hebben best leuk gewerkt met afwisselende oefeningen.

Dinsdag 7 juni

Delft

We trainen in Delft bij de tanthof, het is een mooi groot gebied, alleen veel racefietsers.

Appèlsized_IMGP4779-2

In een groep hebben Blaine en ik wat moeite met de snelheid en de afwisseling van de oefeningen, dit komt ook mede door mij. Mijn lichaam is best achteruit gegaan en het gaat allemaal niet meer zo soepel, vooral met een dummy aanpakken ben ik meestal te laat. En het komt ook door Blaine omdat zij heel druk is en wat tegenwerkt.

Markeren

We staan op een mo
oi groot veld en de werper staat op ruime afstand van ons. Blaine markeert best goed, ze rent goed door en dan moet ze even zoeken, maar wel binnen het toelaatbare. Blaine moet nog 2 keer markeren, steeds iets verder weg. Ik ben tevreden.

Water

Blaine moet een dummy uit het water halen en eindelijk gaat ze een keer goed tijdens een training het water in, uit het water kan ik de dummy aanpakken en ik zeg: “schudden” en dan moet ze zitten. Goed gedaan. Ik moet verder van het water gaan staan met Blaine, in een smal doorgangetje vlakbij het wandelpad. Daar komt Nadech van de A-groep aan en gaat vlakbij ons staan. Blaine is afgeleid terwijl ze een oefening moet doen. De trainer geeft een prr’tje en een dummy plonst in het water. Blaine moet nu eigen op haar gehoor de dummy apporteren, want ze heeft gehoord dat er iets in het water viel. Maar ja iets op het pad is heel erg interessant en het heeft met Nadech te maken. Ik moet me omdraaien met Blaine, ik draai me om maar Blaine niet. Zij loopt naar het pad en ja wat is nu de grote afleider? Nadech heeft een gans in haar handen, ja dat red ik niet hoor. “Dit gaat ‘em niet meer worden”, zeg ik tegen de trainer. “Ik wil het toch positief afsluiten” en daarom gooit ze gewoon een dummy in het water, gelukkig gaat ze die halen. Jammer hoor, het was een leuke oefening.

Water deel 2

Dit watertje ken ik maar al te goed en dit hier heeft me vaak bloed, zweet en tranen gekost met dummy’s uit en over water halen. Maddy en vooral June hadden hier zo veel moeite mee, het komt doordat het water hier meteen diep is en daar hebben ze zo’n hekel aan. Nu sta ik hier met Blaine, een nieuw begin en dit water is helemaal nieuw voor haar. Eigenlijk moeten we op ruime afstand van het water staan, maar ik besluit om toch wat meer dichter bij het water te gaan staan. De hulptrainer gooit een dummy in het wasized_IMGP4815ter en ik zeg: “apport”. Blaine draalt wat aan de waterkant en zoekt een geschikt plekje uit. Eigenlijk mag dit niet, ze moet daar het water ingaan waar ik sta. Maar ja dan zou ik naar de waterkant moeten lopen en dat wil ik niet. Ja hoor ze gaat het water in, heel rustig en zwemt naar de dummy. Heel goed Blaine, je maakt je vrouwtje trots.

Vooruit

Dit gaat eigenlijk altijd goed, ze vindt dit geweldig. Ik moet met Blaine een stukje oplopen en omdraaien. Blaine zit voor me iets naar links, pas wanneer ze me aankijkt steek ik mijn linker arm recht omhoog en zeg: “vooruit”.
Blaine draait zich naar links om en rent naar de dummy die de trainer daar neergelegd heeft. Ze rent terug, ik pak de dummy aan, zeg “zit” en geef de beloning. “Dit ging helemaal niet slecht”, zegt de trainer. “Dat vind ik nu ook”.

Ik steek mijn armen in de lucht en roep: “koffie”. Het is dan ook 21.30 uur geweest. “Liaan”, hoor ik de trainer zeggen, “er ligt een meerkoet in mijn kar, daar kun je nog een apportje mee doen”. Shit! Toch maar doen, ik ben benieuwd wat Blaine hier mee doet, ze heeft nog nooit een meerkoet geapporteerd. Heel goed doet ze het, Bart legt het voor me neer en Blaine pakt en brengt de meerkoet. Wel vang ik haar op, anders gaat ze er vandoor. Nu ga ik er wel snel vandoor, anders komt de trainer met weer een opdracht…….

Conclusie

Ik ben een tevreden baasje. De gehoorzaamheidsoefeningen is hard werken, maar de jachtoefeningen vindt Blaine leuk en ze doet het met heel veel enthousiasme. Bij de koffie vertelt de trainer dat zij ook tevreden is.

Dinsdag 14 juni

Appèl

Blaine en ik trainen weer in Delft en we zijn er om 19.30 uur. We hebben helaas maar een beperkt gebied tot onze beschikking en dat is jammer, want het is hier zo groot. Ik heb gewoon een beetje claustrofobie gevoelens. We doen wat appèloefeningen die wat rommelig gaan, de trainer heeft het over 90 graden draaien en 180 graden, ik raak hier altijd van in de war. Blaine heeft iets met ‘zitten’ vanavond, het gaat heel moeilijk en dat frustreert. Ook wil ze niet in de grasstrook zitten, er is pas gemaaid hier en het is vochtig misschien wat viesig. Ik weet het niet, toch is ze verder best rustig en braaf.

Lijnen

We zijn met vijf man en honden en gaan ‘vooruit’ oefeningen doen, naar links, naar rechts en naar achteren. Laat ik dit nu toevallig geoefend hebben met Blaine. Ik zette een bakje met eten aan de rechter kant neer met dummy ernaast, Blaine zat voor me, ik bracht mijn handen voor mijn borst sized_IMGP4719en wachtte tot Blaine mij aankeek. Ik stak mijn rechter arm uit en zei “ga daar” of iets dergelijks. Dit doe ik nu ook en het gaat geweldig, heel goed doet ze het. Bij de derde lijn staat Tom achter Blaine om een prr’tje te maken, zodat ze weet dat daar iets is. Met deze oefening is het lastig om Blaine voor me te laten zitten, want ze weet dat er iets gaat gebeuren. Ik probeer rustig te blijven en ze zit eindelijk voor me, iest scheef naar links. Ik ga voor haar staan, steek mijn linker arm omhoog vanuit borst positie en zeg “vooruit”. Blaine draait linksom en rent naar achteren. Heel goed gedaan Blaintje en dat vinden de anderen ook.

Zwemmen

De trainer wil eerst een best breed water over laten zwemmen, maar we kunnen haar gelukkig overhalen om het wat smallere slootje te nemen. Blaine aarzelt en treuzelt wat, want het kantje is meteen diep en dat vinden Weims vaak niet leuk. Ze gaat het water in en zwemt naar de overkant. Ze heeft de dummy zien vallen en toch is het volgens de hulptrainer een ‘zoek apport’?? Dit snap ik niet, maar zeg het toch. Dat doe ik niet meer, ik had gewoon een “apport” moeten zeggen. Ik raak in verwarring, daardoor Blaine ook, gevolg ze pakt de dummy niet. Ze komt terug zwemmen zonder dummy, de trainer gooit alsnog 2x een dummy in het water en dat valt voor haar neer. Ze schrikt hiervan, uiteindelijk pakt ze toch een dummy en brengt het. Blaine doet dit wel, maar ik ben niet blij met hoe dit gegaan is. Hierna moet ze nog een keer. ‘Ga het lekker zelf doen’, denkt ze. Ik geef een klein zetje en Blaine zwemt naar de overkant, nu gaat het beter en haalt en brengt ze de dummy.

Verloren zoek

Met een konijnen dummy, wel ziet ze de hulptrainer het bos in gaan en dit moet haar trickeren. Dat doet het ook. Ondanks de brandnetels rent ze het bos in, zoekt en rent terug. Super gedaan. Later doen we het nog een keer en ook dit gaat goed.

Straatje

Dit moeten we zelf oefenen, het gaat best aardig en ik moet het speels houden dan lukt het wel. Ik doe het nog een keer en dat had ik niet moeten doen, ze heeft er genoeg van.

Nog meer lijnen

Een vooruit en Blaine doet deze oefening prima. Maar het lijkt net of er nog een dummy ligt, het blijkt een graspol te zijn. Daarom was ik wat in verwarring en dacht dat ze dit ook moest pakken. Blaine moet nog een dummy halen, maar die ligt achter een heuvel en ziet ze niet. Ook dit doet ze goed.

Tijd

Het is 21.45 uur en ik heb het helemaal gehad, mijn jonge hond ook. Oscar zit er ook doorheen en samen gaan we weg, naar de auto. De trainer begrijpt dit wel. Pas 22.10 uur komt de rest aan gewandeld.sized_IMGP4825

Conclusie

Het zitten ging waardeloos, maar de oefeningen gingen super.

Dinsdag 21 juni

We trainen weer in Delft en Blaine en ik zijn mooi op tijd, geen file gehad onderweg. Gelukkig heeft de trainer nu een mooie plek, plekken moet ik zeggen, uitgezocht.
We doen eerst wat gehoorzaamheidsoefeningen op een groot veld. We volgen door elkaar heen, voor onszelf, met zitten, afliggen etc. erbij. Daarna staan we in een kring, de trainer gooit een dummy in het veld, de hond die aan de beurt is heeft het niet gezien. Eerst is Angela met haar Lab, dit gaat prima. Blaine moet met een ‘vooruit’ de dummy halen. Dit is te moeilijk, ze volgt mijn lijn niet, maar rent naar rechts. We hebben tot nu toe ook steeds lijnen geoefend op een recht pad. Dit is schuin op het gras. De trainer gooit nu zichtbaar een dummy, nu is het geen probleem en haalt ze het vlekkeloos en geeft het net niet zittend af. Blaine is nog een paar keer aan de beurt, steeds met een dummy in het zicht.

Eerste oefening markeren

Ja weer, maar de honden en Blaine ook vinden het leuk en doen het best goed. We doen het drie keer, steeds gooit de hulptrainer de dummy op de eerdere valplek. Zo schuift hij steeds een beetje op. Blaine rent de eerste keer recht vooruit op de hulptrainer af, loopt om hem heen, zoekt even en vindt de dummy. Heel blij rent ze weer mijn kant op, “los”, aanpakken, “zit”, “heeeel braaf”.

Straatje

Ik heb hier helemaal geen zin in, maar dat telt niet hè. Ik doe deze oefening altijd zo enthousiast mogelijk. We lopen langs de eerste dummy en die wil ze niet pakken, het is een plastic eend. Steeds weer proberen en enthousiasmeren en uiteindelijk lukt het, de andere plastic eend pakt ze nu ook. De oefening gaat verder best goed en dat vindt de trainer ook.

We gaan verkassen, we lopen de tunnel onderdoor en gaan naar een ander mooi gebied. Die tunnel is nog een dingetje, je hoort het hier enorm echoën en dat vindt Blaine vreemd, een beetje eng ook. Niet meegekregen tijdens haar inprenting, wel een tunnel maar geen echo in een tunnel. Op de terugweg rijdt er nog een trein overheen ook, dit is helemaal eng. Ik loop erbij alsof het de normaalste zaak is en houd mijn mond. Dit werkt zalvend, de baas vind het niet eng, dus ik ook niet.

Zwemmesized_IMGP4823n

Eerst moet Blaine ‘over zwemmen’ en daar ligt een dummy. De helper gooit het eerst op aan de overkant van de sloot en Blaine ziet het. Ze heeft een lange lijn om, zodat ze ook daadwerkelijk terug moét zwemmen. Ik denk dat ze dat ook doet, maar we willen zekerheid. Wat een modder aan dit wanterkantje, ik ben meteen smerig en nat. Blaine gaat goed over en aan de overkant zeg ik: “zoek apport”. Helaas neemt ze niet de dummy mee wanneer ze weer terug wil zwemmen. Waarom niet vraag ik me dan af, komt het door de helper. Hij zegt later dat ze het pakte en weer liet vallen en nog even verder keek. De helper gooit een dummy in het water wanneer ze terugzwemt, ze pakt het en geeft het aan mij. Toch goed gedaan.

Nog een keer

Nu gooit de trainer een dummy in het water, een andere vijver, en één op het land. De dummy op het land haalt ze het eerst en het halen van de tweede dummy gaat heel moeizaam. Het water is hier meteen diep en dat vindt ze minder leuk. Heel veel moeite moeten we doen om Blaine in het water te krijgen en uiteindelijk geef ik haar een duwtje. Jammer hoor.

Konijn

Ik besluit om een lange lijn om te doen, omdat Blaine vaak de neiging heeft om er vandoor te gaan met wild. Dit was een stomme beslissing, Blaine wordt tegengehouden door de lijn, ze kan niet bij het konijn komen omdat de riem vast zit om een tak. Nadat ik de riem heb losgemaakt pakt ze het konijn en komt ze het keurig brengen. Les voor vandaag, geen lange lijn omdoen in het bos met een ‘verloren zoek’.

Conclusie

Goede les, markeren ging prima, straatje ook en overzwemmen. Uit water moet ik nog hard mee oefenen, vooral met een moeilijk kantje en géén lange lijn meer gebruiken.

dinsdag 28 juni

We rijden naar Bleiswijk, dit is een hele mooie locatie en ik bedenk me dat ik hier nog helemaal niet geweest ben met Blaine. Mooi op tijd komen we aan, onderweg een beetje regen gehad, maar gelukkig blijft het droog tijdens de training. Pas laat begint het flink te regenen, maar dan zitten Blaine en ik al in de auto.

Markeren

We staan op een rij en op volgorde moet steeds een hond een dummy markeren en apporteren. De moeilijkheid is dat ze steeds moeten opletten en ze moeten over een heel klein greppeltje springen. Blaine let heel goesized_IMGP4778-2d op en markeert ook goed. Ze rent naar de dummy, pakt het, loopt om het greppeltje, laat de dummy vallen, pakt het op en brengt het. Ze geeft het bijna zittend af, ik durf het risico nog niet te nemen, omdat ik bang ben dat ze de dummy toch laat vallen en dat zou zonde zijn.

Veel honden doen de oefening niet goed. We moeten allemaal nog een keer en de tweede keer doet Blaine het ook niet goed. Hoe komt dat? De aandacht verslapt, wanneer ze aan de beurt is heeft ze de dummy niet zien vallen, omdat ze met a
ndere dingen bezig is. Vooral gras eten! Ze moet naast me zitten, maar steeds gaat ze liggen. Ik maak er dan snel een ‘af-oefening’ van, vooral omdat ze slecht gaat liggen. Maar dit is uit de hand gelopen, want nu wil ze niet meer zitten. Elke keer als Blaine gaat liggen, haal ik haar omhoog om te zitten, dit kost veel kracht. Nu moet ik hier weer aan werken, dus.

Zwemmen

Blaine moet over een sloot zwemmen, het is meteen diep en dit vindt ze niet leuk. Blaine wil er vandoor gaan en dat kan natuurlijk niet. De trainer en ik willen haar in het water duwen, Blaine werkt enorm tegen, ze verzet zich en zet haar 4 poten in het gras om maar niet in het water terecht te komen. We moeten doorgaan anders heeft ze gewonnen. Wij winnen en ze gaat helaas ook nog kopje onder, ze heeft er geen last van en zwemt gewoon door. Aan de overkant weigert ze om de dummy te pakken, ik snap niet hoe dit kan. Komt het door de hulptrainer? Ze stapt nu wel het water in en de hulptrainer gooit de dummy in het water, vlakbij de waterkant en nu pakt ze het wel. Wanneer ze bij mij is kan ik de dummy aanpakken, ik zeg: “schudden” en daarna “zit”. Bekaf zijn de trainer en ik. We zijn lang met deze oefening bezig, wanneer iedereen geweest is vraag ik of we nog een keer overwater mogen doen, maar dan aan de lange lijn. Dit is ideaal, geen druk, ze moet nu wel zwemmen. Diegene aan de overkant trekt Blaine naar zich toe, ik doe niets, maar zorg wel dat de uiteinden van de riem aan mijn kant blijft. Ook terug gaat goed, wel moet de dummy weer in het water, stukje, gegooid worden. Meerdere willen nu de lange lijn gebruiken.

Band

Nee geen prikband of electrische band, maar een autoband. De hulptrainer gooit een dummy op en die komt in de band terecht. Blaine moet het eruit halen, dit is nog lastig, ze snapt het niet helemaal en de hulptrainer helpt een beetje. De tweede keer is het kwartje nog niet helemaal gevallen, maar de derde keer wel. Ze springt de band in, pakt de dummy en komt terug. Leuk spelletje.

Eend uit water

Dit heb ik nog nooit geoefend en heb hier mijn twijfels over. De hulptrainer gooit de eend in het water, Blaine springt, ja springt in het water. Zwemt naar de eend en zwemt naar de kant, ik ben nu al blij. Alleen hoe ga ik een best hoog kantje op mét een eend in mijn bek, denkt Blaine. Ze moet er even over nadenken. Dan vindt ze gelukkig een kantje waar ze uit kan. Perfect gedaan. Nog nooit heeft een Weimaraner van ons in het water gesprongen.

sized_IMGP5009Kraai en konijn

Oh denk ik dat pakt ze wel, toch gaat het wat moeizaam, uiteindelijk met veel keren laten vallen brengt ze de kraai wel. Ook dacht ik te makkelijk over het konijn, dit gaat ook moeizaam, afijn ze brengt het wel.

Conclusie

Meer trainen met dit soort watertjes, desnoods de lange lijn gebruiken. Meer met wild trainen en heel goed ging de eend uit het water. Heel belangrijk, zit is zit en geen af.

Dinsdag 5 juli

Water

Veel waterwerk, met name ‘over water’ en zoals gewoonlijk heeft de trainer een plan. Want ze wil een ‘verloren zoek’ ‘over water’ doen. Eerst moet Blaine een dummy in het bos zoeken. Er staan veel brandnetels voor het bos, maar de trainer maakt een paadje om het iets makkelijker te maken voor de jonge honden. Blaine loopt door het paadje en gaat het bos in, maar komt snel weer terug. Ik zet haar nog een keer in en nu komt ze wel met dummy terug. Het is de bedoeling dat Blaine zich deze oefening herinnert voor wanneer ze straks uit het water komt en de dummy in het bos, hetzelfde bos, moet zoeken. Het is best moeilijk, want tot nu toe lag de dummy aan de kant of rand van het water.

Strijd

Aan de overkant van het water gaat het toch allemaal wat anders. Al snel besluiten we om de lange lijn te gebruiken, zonder lukt niet om Blaine ‘over water’ te krijgen, het kantje is meteen diep en dat vindt ze nog steeds niet leuk. Wat kan Blaine zich verzetten zeg, niet normaal. Alle 4 haar poten staan strak in het zand, er is geen beweging in haar lijf te krijgen. Het zou makkelijker moeten gaan aan de riem, aan de overkant probeert de trainer Blaine in het water te trekken, maar het lukt niet. Met heel veel kracht en inspanning moet ik haar toch in het water duwen. Het kost me 10 jaar van mijn leven. Ze zwemt naar de overkant en de trainer heeft een dummy in het gras neergelegd, dat verloren zoek vergeten we maar even. Ze neemt de dummy ook niet mee het water in, daarom gooit de trainer een dummy in het water, zodat ze toch wat meeneemt. Het wordt wel uitkijken nu, want dit gaat aardig op geconditioneerd gedrag lijken. Laten we het er op houden dat er een dummy is binnengekomen.

Uit water

We gooien een dummy in het water, gewoon om te kijken of ze nu wel in het water gaat, we zijn veel dummy’s verder en ja hoor, zonder zetje, gaat ze het water in. Na afloop vraag ik aan de trainer of ik haar een stukje verder mag inzetten, het is hier een aflopend kantje. Een aantal jaar geleden heeft de gemeente hier speciaal een grote betonnentegel ingelegd, zodat het makkelijk is om het water in te gaan. Het duurt wel even en dan zwemt Blaine naar de overkant, het is echt een breed water. Super gedaan, eindelijk. Zo sluiten we dit onderdeel toch goed af.

Markeer

Best ver en moeilijk en het gaat best aardig.

sized_IMGP5033

Het is een dubbele vooruit op twee paden, de één loopt een beetje naar links en de ander een beetje naar rechts. Tegelijkertijd worden op beide paden een dummy neergelegd. Ik stuur Blaine eerst naar links, nee hoor Blaine rent naar rechts, de hulptrainer haalt de dummy snel weg. Opnieuw en nu rent Blaine wel naar rechts en later naar links.

Afliggen

Dit oefenen Blaine en ik voor onszelf. Op de proef moet ze tenslotte 2 minuten uit zicht blijven liggen en zolang zijn we nog lang niet. Ik sta bij een hoekje en ben nog grotendeels zichtbaar, Blaine blijft 50 seconden liggen.

Het is 21.30 uur en de trainer zegt: “we stoppen ermee”, we hebben veel gedaan en het is mooi zo. Ik kan haar wel zoenen, vaak wanneer ik het zat word kijk ik op mijn horloge en dan is het rond 21.30 uur. Later blijkt dat de trainer dacht dat het 22.00 uur was….

Conclusie

Afliggen oefenen, weer de hoge kantjes en de ‘vooruit’ oefening moeilijker maken.

Dinsdag 12 juli

Het beroemde diepe kantje

We zijn weer in Bleiswijk voor de derde keer en ik denk dat we volgende week weer gaan verkassen. Ik ben benieuwd of Blaine nu beter overzwemt? Hmm, dat valt tegen. Ik laat haar weer instappen bij het plekje waar honden makkelijk het water in gaan, zie vorige week. Het is wel even trutten hoor en dan zwemt ze naar de overkant. Helaas, helaas na 3/4 te hebben gezwommen, draait ze zich om en zwemt terug. Ik probeer het nog met een omgekeerde vooruit, dit heeft vaker geholpen, maar het mag niet baten. Oscar die aan de overkant staat doet ook nog zijn best om geluidjes te maken en te roepen. Ik probeer Blaine weer in te zetten, het lukt niet meer, weer roept Oscar en laat de dummy zien, ze kijkt hem alleen maar aan en volgens mij gaat ze het een beetje vreemd vinden. Ik stop ermee en laat eerst Steef gaan met Amore, ook zo’n zwemkampioen, not! Maar vanavond gaat het heel goed, hij zwemt zelfs heel mooi. Normaal spat het water hoog op, omdat z’n voorpoten helemaal boven het wateroppervlakte te voorschijn komen. Steef is zooooo blij.

Ik roep Blaine

We gaan het anders doen,  Steef houdt Blaine vast en ik ren, loop iets sneller :-), naar de overkant. Steef weet alles van koppig  gedrag, een Bracco is ook niet de makkelijkste hond. Gek wordt Blaine, ze wil zo graag naar me toe, maar ja dat diepe kantje hè. ‘Ik heb daar moeite mee, snap dat dan baas’. Ik snap dat best, maar waarom ga je veel makkelijker het water in als we alleen zijn, dat kan ik niet uitstaan. Steef moet al haar kracht gebruiken om Blaine te houden, al is zij een teef van rond de 30 kilo en haar reuen zijn wel een kilo of 10 zwaarder. Ik roep en roep en eindelijk gaat ze het water in, blijkt dat Steef haar een heel klein zetje heeft gegeven, alleen gaat ze wel kopje onder. Later verteld Steef dat Blaine er volgens haar niet erg van onder de indruk is, ze schudt met haar hoofd en het is klaar. Klopt ook ze is niet snel onder de indruk en dat is best fijn.

Verloren zoek

Blaine komt de kant op en ik zet haar in aan de rand van het bos om de dummy te zoeken. Ze rent wat heen en weer en gaat het bos in, ze komt het bos uit met dummy. Goed gedaan Blaine, het was natuurlijk de bedoeling dat ze zelf het bos in zou gaan na het ‘over zwemmen’. Hè hè, we hebben onze tijd genomen met dit onderdeel, ach volgende week is het weer een ander.

sized_IMGP4990Ga daar

Blaine zit in het midden, de ene hulptrainer legt een dummy rechts neer en de ander links. Het duurt lang voordat Blaine mij aankijkt, pas dan mag ik haar met een ‘ga daar’ wegsturen. De eerste keer gaat niet goed, maar ze herstelt goed en verder gaat het prima.

Zitten op de fluit

Ik oefen dit anders dan de trainer. Blaine loopt vrij rond, ik fluit en Blaine gaat zitten, dan gooi ik een dummy op als beloning. De trainer doet het anders, ik sta tegenover Blaine, ik roep haar en halverwege moet ik fluiten zodat ze gaat zitten en dan moet ik de dummy als beloning opgooien. Met een noodvaart rent Blaine naar me toe, veel te snel om op mijn fluit te reageren.

Vooruit en zoek apport

Ik doe deze oefening een beetje fout, komt omdat ik tijdens de uitleg niet goed heb opgelet. De trainer vraagt achteraf nog, “ging het goed?” Ik heb nog bevestigend geantwoord ook. Ik stuur Blaine meteen met een “zoek apport” weg en ik had “vooruit” moeten zeggen en dan “zoek apport”.  Deze oefening doen we speciaal om ‘vooruit zoek apport’ te leren, de honden snappen het nog niet erg.

Markeer

Op de hoge heuvel staat de werper op het pad, wij staan beneden. Blaine vertrekt goed, bijna aan het einde blijft ze staan, waarom? Geen idee. Ik zeg “apport” wat normaal met een markeer echt niet mag. Nadat iedereen geweest is mag Blaine nog een keer en dit is een perfecte markeer.

Het zit er op, mooie tijd weer, het is 21.45 uur.

Conclusie

Ik ben heel blij dat Blaine over de brede sloot heeft gezwommen, met behulp van Steef. Markeren ging heel goed, Naar rechts en links sturen kan beter, moet het meer oefenen.

sized_IMGP5170Dinsdag 19 juli

Het is warm, tropisch warm, sommigen van de andere groep hebben een korte broek aan, zelfs één met slippers. Zo ver ga ik niet, ik heb er een hekel aan als ik door de brandnetels moet met blote benen en dat is vaak het geval tijdens een training. We zijn in Delft in de Ruiven, dat betekent dat er veel mannen rondlopen die een mannelijk avontuurtje zoeken en dan druk ik me nog voorzichtig uit, want het is echt niet fijn. Zeker niet de troep die ze achterlaten wat weer niet prettig is voor een ‘verloren zoek’. Ik ben hier met Blaine nog nooit geweest, waarom niet? Het is een prachtig gebied met veel water en grote velden. Maar die mannen gingen me steeds meer tegenstaan.

Vol programma

De groep is niet al te groot en we kunnen veel doen. We beginnen met water bij de hulptrainer en lijnen bij de trainer. Blaine en ik beginnen met het laatste, Blaine zit in het midden,  de één legt een dummy rechts neer en de ander links, ik moet de dummy achter Blaine neerleggen en dat is een uitdaging, want ze moet blijven zitten. Ze doet het echt heel goed, wacht netjes, kijkt me aan en dan geef ik het commando. Alles brengt ze mooi binnen en ik ben trots!!

Zwemmen

Het wordt een blind ‘over water’ sturen, thuis kan ze het wel, maar op een training…… De hulptrainer staat, uhh bukt en is zo uitzicht vindt hij. Aan de waterkant zeg ik “vooruit” tegen Blaine, ze moet even een geschikt plekje zoeken om het water in te gaan. Ondertussen maakt de hulptrainer een prr’tje, dat moet hij niet doen zo snel al, Blaine gaat heus wel. Ik zeg: “nee, laat haar nu” en dat helpt, ik heb niets meer gehoord. Blaine stapt het water in en zwemt mooi naar de overkant, wanneer ze aan de overkant is zeg ik: “zoek apport” en snel gaat ze zoeken. Ze vindt de dummy en staat klaar aan de overkant en kijkt mij aan. “Ja, kom maar Blaine’, roep ik, ze stapt weer het water in en zwemt mijn richting op. Ik kan de dummy aanpaakken, ik zeg: “schudden”, perfect gedaan.

Verloren zoek

Dit gaat niet helemaal goed, in ingang vindt ik niet erg oké, een halve meter verder is een hele makkelijke doorgang. Afijn, Blaine blijft hangen op één plek, waarom? Ik zie dat het er vies is, zakdoekjes en er zal heus een condoom liggen. De hulptrainer moet haar echt daar weglokken, maar op andere plekken is het ook vies. Ze heeft geen oog voor de dummy, na veel aandringen pakt ze de dummy en brengt het. Het heeft geen zin om hier een oefening zoals ‘een verloren zoek’ te doen, er zijn zoveel geurtjes die onderzocht moeten worden, die ik liever niet onderzocht wil hebben.

Afsized_IMGP5157

Met nog twee Labradors oefenen we het afliggen. We blijven in zicht en ze blijven ruim 2 minuten liggen. Heel knap, nu nog ‘uitzicht’ dat gaat moeilijk worden.

Heel moeilijk

Ik moet met Blaine naar de trainer lopen en haar daar laten zitten, vervolgens moet ik teruglopen waar ik net stond. Ik moet Blaine roepen en tegelijkertijd gooit Bart links van Blaine een dummy op. Blaine moet eerst naar mij komen en dan de dummy halen. Ha, ha dit gaat niet helemaal goed, ze is heel erg op mij gericht, maar ze vindt de dummy toch leuker. Nog een keer maar nu houdt de trainer haar aan haar inspring koordje vast, zo handig. Blaine komt nu wel naar mij toe en vervolgens haalt ze op mijn commando de dummy. Leuke oefening.

Duif

Eerst laat ik Blaine zonder sok een duif apporteren, dit gaat wat moeizaam, terwijl ze dit al heel mooi gedaan heeft toen ze nog pup was. Blaine zit overigens wel aan de riem vast. Ik oefen een paar keer en het gaat steeds beter, ook oefenen we een paar keer met de duif in een sok. Een ander plukt eerst de duif bijna kaal, grapjas, dit doet ze omdat een duif veel veertjes loslaat en die zitten allemaal in de hond zijn bekje, dit vinden ze vaak niet fijn.

 

Dummy’s op een rij

We oefenen ook ‘het straatje’, het is geen leuke oefening, maar wel heel nuttig. De markeer gaat heel goed en ik oefen nog een keer met de duif, nu gaat het heel goed.

Links rechts achteruit

Links wordt een dummy neergelegd, ik moet een dummy rechts neerleggen en ik leg een dummy achter Blaine neer. Moeilijk met grote hoofdletters. Ze wil achter mij aan lopen, gelukkig heeft ze het inspringkoordje om en zo kan de trainer haar tegenhouden. Eerst moet ze contact met me zoeken en dan kan ik haar naar rechts sturen. Dit gaat goed, ze pakt en brengt de dummy. Weer hetzelfde en nu moet ze naar links rennen en daar de dummy ophalen. Als laatste moet Blaine de dummy achter haar halen. Het gaat na een moeilijk begin best goed.

Conlusie

Heel warm vanavond, zag er best tegen op, maar het viel reuze mee. De honden konden lekker zwemmen en zo was het voor hun ook uit te houden. De groep was niet al te groot en we hebben best veel gedaan. Ik ben tevreden! Koffie.

Dinsdag 26 juli

sized_IMGP5175We gaan zwemmen, deze oefening bestaat uit twee delen en dat duurt best even. Ondertussen gaan ‘af uit zicht’ doen en wat oefeningen voor ons zelf, zoals volgen, zitten etc. Het afliggen heeft Blaine 1.5 minuut vol gehouden, de hulptrainer staat er wel bij en ik sta om het hoekje. Moeilijk hoor voor haar. Na 1.5 minuut vindt ze het welletjes en gaat staan, de hulptrainer denkt dat hij haar wel even weer ‘af’ kan laten liggen. Bij mij ging het al irritant moeilijk, bij de hulptrainer helemaal. Ik denk dat het gras vies is met vieze luchtjes, zoals wild plassen, met al die mannen die hier maar voor één ding komen is dat niet zo gek. Dit is ook de reden dat we hier eigenlijk niet meer trainen, jammer het is hier prachtig.

Zwemmen

Aan de overkant van het water wordt een dummy op gegooid, een markeer dus en die moet ze halen. Uitstekend gaat het. Wanneer Blaine terug is moeten we ons omdraaien en er wordt op grote afstand weer een dummy opgegooid, ook dit gaat goed. Wel maak ik een stomme fout, ik gaf een ‘vooruit’ en het commando had natuurlijk ‘apport’ moeten zijn.

Het is markeer avond geloof ik, want bij de hulptrainer wordt er een dummy opgegooid en Blaine moet het halen. Prima gaat het.

Verloren zoek

Het is nu gelukkig in een schoner gebied, geen vieze luchtjes. Blaine moet eerst een boomstam overspringen en dan zoeken. Heel goed gaat het.

Fluit en zit

De trainer wil graag het zitten op de zitfluit oefenen, ik mag het op mijn manier doen. Blaine loopt weg en wanneer ze ver genoeg is fluit ik en Blaine gaat zitten. Als beloning gooi ik een dummy op, helemaal leuk vindt ze dit.

Zelf oefenen

We willen een beetje bezig blijven en hulptrainer Jan stelt voor om een oefening te doen. Later blijkt dat het bijna dezelfde oefening is als wat we straks gaan doen bij de trainer. Ik gooi een dummy links van mij en Jan legt een nepeend rechts van ons neer, grotere afstand. Oeh dit is moeilijk, ze rent eerst naar de linker dummy. Overnieuw! Nu gaat het goed, eerst de dummy bij Jan en dan die bij mij.

Dubbel apport

Bij de trainer is het eerst een markeer, omdraaien en een ‘vooruit’ geven. Aanpakken, draaien en dan mag ze de markeer halen. En het gaat best goed. Hoogte punt, ze geeft beide dummy’s ZITTEND af.

sized_IMGP5237Dubbel apport

Op grote afstand wordt een dummy met schot opgegooid. Het schot komt van een alarm pistool, zelf heb ik er ook één. Het is zo lastig om het te gebruiken, men belt heel snel de politie, zeker nu met al die aanslagen. Blaine reageert totaal niet op het schot en zo moet het ook, de andere honden trouwens ook niet. Blaine rent naar de dummy en op de terugweg gooit een andere hulptrainer rechts van mij ook een dummy op. Maar Blaine moet eerst de eerste dummy naar mij brengen. Ik zeg met mijn stomme kop “hier” en nu heeft ze die tweede dummy helemaal niet zien vallen. Wel komt ze braaf naar me toe. Het halen van de tweede dummy wordt moeilijk, als je het niet hebt zien vallen, maar ze komt er wel en brengt ook die naar me toe.

Conclusie

Hele leuke les, afwisselend met die dubbele apporten en we hebben veel gedaan. Als toetje moet ik nog melden dat het weer heerlijk weer is. Koffie!

Dinsdag 2 augustus

De trainer vertelt dat er volgende week geen les is en dat die week erop al de laatste les is. Die week daar weer op is er een gezamelijke afsluitende proef. Het regende al onderweg, het regent nu en het blijft regenen. Dit hebben we niet veel meegemaakt dit seizoen. We trainen weer in homo paradijs de Ruiven, maar nu aan de andere kant van de afgesloten brug en hier is het god zij dank niet druk met mannelijke stelletjes. Eerst maar trainen.

Markeer

Blaine moet 3 x markeren en wij moeten steeds een stukje naar achteren lopen en ik moet proberen om niet in een greppel te staan en te struikelen. De honden doen dat wel, er zitten twee gemene diepe sporen in het veld, wellicht van een tractor tijdens het hooien. Veel honden struikelen in deze greppel, sommige heel spectaculair. Ik vind het gevaarlijk en waarschuw Blaine met een “kijk uit”, kan mij het schelen, ik wil niet dat ze valt. Gelukkig is geen hond geblesseerd geraakt. Blaine rent er de eerste keer goed op de dummy af en neemt voldoende diepte. Ze pakt niet meteen de bumper, de hulptrainer moet haar een beetje aanmoedigen. Met een noodvaart rent ze terug en ik roep weer: “kijk uit”. De tweede en derde markeer gaan niet helemaal goed, ze stopt te vroeg bij het heuveltje. Dom want ze weet waar de dummy terecht komt. Uiteindelijk brengt ze ze allemaal binnen, ze is niet gevallen en heeft zich niet verstapt gelukkig.

Markeren op twee verschillende manieren

Leuke oefening met twee apporten. Er zijn konijnen in het spel en Blaine wordt hierdoor afgeleid. Ze moet goed naast me zitten en opletten want voor haar wordt een dummy opgegooid. Twee keer kijkt ze niet, teveel met het konijn bezig wat naast haar heeft gelegen. Moeilijk hoor om dan die aandacht weer te krijgen. Het lukt, de derde keer, markeren gaat goed, we draaien ons om en er wordt geschoten, ik zeg apport en weg is ze, ze moet even zoeken en dan zie ik haar terug komen. Prima gaat het, wel laat ze het konijn 1 keer vallen en ze loopt een extra rondje, met moeite krijg ik haar binnen. Ik moet bekennen dat ik “zoek apport” zei, macht der gewoonte. Maar dit is een markeer op geluid, ze moet onthouden van waar het geluid ongeveer vandaan kwam en dan halen/zoeken.

sized_IMGP5288Volgen en vooruit

We lopen naar een ander veld en daar mag Blaine volgen aan de riem en los volgen, het bekende achtje. Het gaat heel goed. Vervolgens doen we de ‘vooruit’ dit komt altijd na het ‘achtje’. Ik oefen dit niet vaak zonder dummy, ik ben bang dat de gretigheid er vanaf gaat. Het gaat heel goed, ze rent mooi vooruit met veel enthousiasme. Ik roep haar naam en fluit er meteen achteraan, Blaine draait zich om en rent naar me terug. Ze gaat zitten en ik doe de riem om. Heel mooi, het is lang geleden dat een hond van mij zo enthousiast bij me wegging.

Bijna klaar?

De klok tikt door en de regen valt gestaag naar beneden. De laatste oefening komt er aan of niet? Bij de trainer mag Blaine eerst een opgegooide dummy halen, markeer, dit gaat goed. Ik draai me met Blaine om en met een ‘vooruit’ rent ze naar de dummy die daar eerder is neergelegd. Ze twijfelt even en rent dan gelukkig verder. Wat doen we trainer? Stoppen we er mee? Oscar is al naar de auto gegaan, hij heeft het gehad. Zijn rug is ook helemaal in gort en heeft net als ik altijd pijn, vooral in het been. Ik stop, heb het wel gehad en Blaine en ik lopen rustig naar de auto. Maar waar blijft de rest? Blijkt later dat ze toch nog een oefening hebben gedaan. Oscar en ik zitten al lekker aan de koffie, het is tenslotte mijn koffie beurt.

Conclusie

Het ging goed en ik ben best tevreden. Tijdens de koffie besluiten wij voorjagers om met elkaar te trainen, zonder de trainer dus, zij heeft een weekje vakantie. Waar? Bij de Macro in Delft.

Dinsdag 11 augustus

de één na laatste trainingsdag, geen trainer en toch een training. Angelina stelde vorige week voor om  met elkaar te trainen in Delft en de meeste vonden dat een goed idee. Wel hebben vandaag een paar afgezegd, dus we zijn met een klein groepje en het weer is prima.

Zwemmen

Angelina is toch wel de organisator en heeft bepaalde oefeningen in haar hoofd en die doen we vrij dicht bij de auto. Je kunt hier mooi overzwemmen, dat kun je verderop weer niet. Blaine en ik staan aan de kant van het water, aan de overkant wordt een dummy neergelegd. Het is een vooruit, maar niet blind. Blaine heeft wat moeite met het kantje, er staan brandnetels – niet het favoriete plantje van Blaine – het is er begroeid en er is een wat raar kantje. Met een beetje aandringen van mij zwemt ze toch over. Ik moet wel “vast” zeggen wanneer ze aan de overkant is en ze komt , na aanmoediging van mijn kant, terugzwemmen. Goed gedaan!

Nog een keer

We doen het nog een keer wanneer iedereen geweest is, maar nu staan we op een veel grotere afstand van het water. Het gaat prima, meteen rent ze naar het water, zwemt over, pakt de dummy en zwemt terug. Ik ben trots op mijn meisje.

Op een rij

Met z’n allen moeten de honden naast elkaar liggen. De eerste uit de rij begint met de hond te latten zitten op het pad en legt verderop een dummy neer voorbij de liggende honden. Blaine en ik zijn laatste. De hond wordt met een ‘vooruit’ weggestuurd om de dummy op te halen. Moeilijke oefening, de meeste honden staan op wanneer een hond voorbij sjeest om de dummy te pakken. Blaine ligt even op het gras en daarna vertikt ze het om te blijven liggen. Misschien dat het gras vies is met plasluchtjes. Makker heeft hetzelfde probleem. Ik ben er naast gaan staan en heb haar elke keer weer laten liggen, ook mag ze af en toe gaan zitten. Ik vraag aan Arnolda of ze op de riem van Blaine wil staan en ik loop weg. Wanneer ik me omdraai zie ik dat ze staat, op mijn commando “zit” gaat ze weer zitten. Ik loop terug, Blaine wil heel graag en op mijn “vooruit” sprint ze weg en is zo weer terug. We doen deze oefening nog een keer en beginnen weer bij nummer 1. Nu blijft Blaine wel zitten, maar Arnolda staat nog op de riem, deze keer gaat het ook heel goed.

Osized_IMGP5190ok even volgen

Er wordt een achtje gemaakt met speciale paaltjes, maar om zo’n paaltje in elkaar te zetten valt niet mee. Ik ben niet één van de handigste, maar er is er nog één hoor. Het volgen gaat aardig, lang gras, veel luchtjes die het moeilijk maken. Met losvolgen kies ik de makkelijkste weg en neem een stukje worst in m
ijn hand, dit helpt aanzienlijk.

Het konijn

Afgelopen zaterdag wilde ze het niet meteen pakken en liep er extra rondjes mee, vanavond is het een verloren zoek. Ze vindt het konijn snel, komt mijn kant op en laat het helaas twee keer vallen, waardoor ik mijn stem ernstig moet verheffen. Ze geeft het wel mooi af, mede omdat, denk ik, haar escape route verklein.

Later doen we nog een kort apport met het konijn en dat gaat helemaal goed.

Nog een leuke oefening

Blaine moet op het pad zitten en blijven, dat doet ze. Naast haar wordt een dummy opgegooid, maar ze moet eerst naar mij komen wanneer ik haar roep en dan pas mag ze de dummy pakken. Ze doet het heel goed. Mooie afsluiter van een prima avondje oefenen.

Nog even dit

Eerder op de avond hoor ik piepen in het gras, na afloop van de training gaan Steef en ik met onze honden kijken waar de kleine fazantjes, want dat was het vast, zitten. De honden zoeken en zoeken, Blaine doet een beetje mee en ik verdwijn in het hoge gras, maar helaas vinden ze niets. De rest liep meteen naar de auto voor de koffie, één van de Labradors rent het gras in en een klucht kleine fazantjes vliegt de lucht in…….

Dinsdag 16 augustus

Laatste les

Laatste training van het seizoen en zondag hebben we een afsluiting met een aantal meervoudige apporten. Er schijnt rekening gehouden te worden met de hele jonge hondjes van Angela H. en Angela A., Angelina, Claar, van mij en Carolina. We nemen allemaal wat lekkers mee en natuurlijk moeten we nog even shoppen voor Hilda de trainer en een flesje Jägermeister voor Jan. Afgelopen week zijn er genoeg ideeën binnengekomen en er moest meteen actie worden ondernomen. Ook koopt ieder wat voor na de proeven, van kaas, worst, chips tot drank en fris. Hilda zorgt voor de koffie en Arnolda bakt er wat lekkers bij. Klinkt goed allemaal. We zijn er maar druk mee.

Over water

We lopen eerst naar de brede sloot en we trainen in Delft Tanthof. Deze sloot is meteen diep en ik laat Blaine alvast in het water gaan, dit duurt en duurt en uiteindelijk geef ik een klein zetje. Als dit maar niet tegen me gaat werken? Dat doet het niet, want vrij snel gaat Blaine het water in en zwemt keurig naar de overkant. Ze zoekt in het bos en even later staat ze met dummy in haar bek bij de kant van het water. Hilda hoort de hulptrainer een prr’tje geven en gelukkig zegt de trainer hier wat van, want ik wil dit niet. Ze was namelijk al een keer aan de kant van het water te zien zonder dummy en ik moest haar weer op pad sturen, met succes. Ook zwemt Blaine terug, hier heeft ze totaal geen moeite mee. Ze klimt de kant op, dit is ook wat hoog, ik pak de dummy aan, ze schudt en gaat zitten. Goed gedaan toch? en dat vindt de trainer ook.

IMGP5407Vooruit

Bij de hulptrainer mag Blaine een ‘vooruit’ doen en dit is totaal geen probleem, helemaal goed gaat het.

Duif en konijn

Weer bij de hulptrainer, eerst een verloren zoek van een duif in een sok (omdat de duif niet helemaal heel meer is). Als een speer rent Blaine het bos in en als een speer is ze terug met duif. Heel goed gedaan.

Kort apport van het konijn gaat super. Pakken, niet laten vallen onderweg en brengen. Wel gooit ze het vlak voor mijn voeten neer.

Andere sloot

We lopen een stuk verder naar een andere sloot. De trainer gooit met een prr’tje een dummy in het water, Blaine ziet de dummy niet vallen en zo is het een markeer op geluid. Ook hier is het water meteen diep en dat merk ik want ze gaat niet het water in. Ik moet er bij komen staan en dan gaat ze wel. We doen het nog een keer, maar ook nu moet ik naar de waterkant komen om Blaine aan te moedigen en weer gaat ze het water in. Dit was nog iets te moeilijk, geeft niets.

Markeer

We eindigen de avond met eer prima markeer en ik ben trots

Conclusie

De trainer is ook trots op ons, vooral op de jonge hondjes die van ver kwamen. Ieder hond heeft progressie gemaakt, en ze vond het heel leuk om met ons te trainen en om te zien hoe de hondjes per week vooruit gingen. Ik vond het ook heel leuk, als ik zie hoe het in het begin ging en de laatste les. Wat een verschil en wat is Blaine vooruit gegaan. Ze heeft er van genoten, mijn drukke spring in het veld. Zoveel geleerd hebben we saampjes. Trainer en hulptrainer bedankt. De groep bedankt voor het enthousiasme, het meeleven en meehelpen. Super!!!

Zondag 21 augustus

Afsluitende proef seizoen 2016 Rijn en Duin

Oh wat een weer! Wanneer ik opsta en naar buiten kijk, komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Ach het wordt straks vast droger, nou niet dus. Vandaag gaan Blaine naar Delft naar de Ruiven, daar worden 4 proefjes uitgezet. Er wordt wel wat onderscheidt gemaakt tussen de C en B honden, dat moet ook wel. En de A-honden hebben hun eigen proeven. Blaine en ik zitten met Steef, Angela, Oscar en Angeline in de groep en dat vinden we helemaal oké.

Proef 1

Steef gaat als eerste en dat ziet er moeilijk uit, te moeilijk voor de pups. Voor Amore is het ook te moeilijk en na overleg wordt de proef aangepast. Blaine moet voor me zitten en blijven, ik loop terug naar mijn plaats, rechts en links wordt er een dummy opgegooid. Blaine moet blijven zitten en dat doet ze. Ik loop naar haar toe en ze moet beide dummy’s halen, dit gaat heel goed.

sized_IMGP5514Proef 2

Op het moment dat Blaine en ik bij het water staan, komt de regen werkelijk met bakken uit de lucht vallen, Blaine heeft echt zo iets van ‘wat gebeurt er nu’? Steef laat Amore van te voren zwemmen, ik doe het niet, omdat Blaine zo goed zwemt de laatste tijd. Ze wil heel graag in het water, maar ze vertikt het, dat laatste zetje doet ze net niet. Nu bedenk ik me dat ik haar beter een zetje had kunnen geven. Ook wordt er een eend (nep) opgegooid en die haalt ze wel, alleen rent ze een paar ererondjes voor ze het afgeeft.

Proef 3

Markeer gaat goed, wel met het touwtje voor haar tegen het inspringen. Bij de ‘vooruit’ had ik haar op het pad moeten inzetten en we doen de oefening opnieuw en nu gaat het goed.

Proef 4

Verloren zoek in het bos een stuk voor ons. Ik moet eigenlijk een ‘vooruit’ en wanneer Blaine vlak bij het bos is een ‘verloren zoek’ geven. Ik durf dit niet, omdat Blaine vaak in de war raakt als ik bij een verloren zoek een vooruit geef. Laatst ging het ook mis en rende ze het pad op om de dummy te zoeken. Daarom geef ik een lijn met een “zoek apport” als commando. Halverwege is ze toch een beetje in de war. Gelukkig herstelt ze en vindt de dummy heel snel in het bos. Weer met een ererondje eer ze de dummy afgeeft. Ach de keurmeester snapt dit wel. Het tweede apport is een markeer. Blaine rent er recht op af en is afgeleid door een luchtje in het gras. Veel honden zijn hierdoor afgeleid en dat is jammer, ik hoor later dat er een sleepgans heeft gelegen…..

Het zit erop, het ging best aardig, maar dat ‘over water’ waarom is dat nu niet gelukt, ik baal er enorm van. Weer een oude obstakel, terwijl Blaine zo goed zwemt. Uiteindelijk eindigen we op de vierde plaats en dat is niet slecht voor mijn jonge hondje.

Einde van dit seizoen