2018 week 50

Foto’s toegevoegd bij de SJP proeven van de Weimaraner Vereniging en Haarlemmermeer. Beiden in september. Alle foto’s zijn gemaakt door Monique Jongenelen, dank je wel.

SJP Haarlemmermeer 2018

SJP Haarlemmermeer 2018

Zondag 9 december

Blaine wordt aardig goed in het zoeken, vinden en voorstaan van fazanten. hennetjes, hanen, patrijzen heb ik nog niet gezien helaas en zelfs Houtsnippen. Ook vanmorgen staat ze een paar keer prachtig voor. Meestal gaat Maddy voorop, maar nu is het Blaine. Maddy is een beetje misselijk en eet alleen maar gras. Later knapt ze op, wordt ‘wakker’ en jaagt mee. Het is prachtig om te zien hoe mooi Maddy en Blaine samenwerken.

Oefenen

Een aantal oefeningen gaan goed, maar de oefeningen op het veld gaan dramatisch slecht. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt. Ik moet wat meer met de zitfluit werken, maar dat gaat niet helemaal goed en hier stop ik mee. Ik laat het over aan de professional, hij heeft er veel meer verstand van. Ik ben zo bang dat ik het verknal en Blaine niet meer enthousiast lijnen wil lopen. Tot nu toe doet ze dat altijd graag.

Wat ging er fout?

Ik laat Blaine zitten bij een bocht, rechts heeft Ella een dummy neergelegd. Blaine gaat zitten en ik steek mijn arm naar rechts uit. Ze moet het pad volgen, maar rent het veld in, tot twee keer toe. Ik ga heel dichtbij haar staan en nu haalt ze de dummy wel. Ik had haar eerst die dummy rechts op het pad moeten laten halen, zo werken we op herinnering en is de opbouw goed. Balen.

Rechts, links en naar achteren

Ik heb van te voren een dummy neergelegd bij een bankje, het is heel ver – te ver blijkt later – en het is de bedoeling dat Blaine met een “ga daar” rechts de dummy gaat halen. Ook heb ik een dummy over het bruggetje neergelegd, dat doe ik meer en dacht dat dit zou werken. De laatste dummy heb ik stiekem links op het veld neergelegd. Dus Blaine heeft alle dummy’s niet gezien.

Uitvoering

Eerst mag Blaine de dummy over het bruggetje halen. Ik steek mijn arm recht om hoog en roep “vooruit”. In plaats van dat ze naar achteren draait, rent ze naar links, Ik roep hard “NEE”, Blaine luistert niet en rent door. Ik had geen “nee” moeten roepen. Blaine weet het niet meer en blokkeert. Ineens bedenk ik me wat de trainer afgelopen woensdag nog zei: “Nee”, roepen of wat anders heeft geen zin en is verwarrend. Harde les. De dummy over de brug haalt ze uiteindelijk, maar ik sta heel dicht bij haar.

Ik probeer om Blaine naar rechts te sturen. Heel langzaam gaat ze naar rechts, dit heeft ze nog nooit gedaan. Ze stopt en gaat gras eten. Ze snapt het niet of wil het niet snappen. Ik ga steeds dichterbij de dummy staan en steeds loopt Blaine naar de waterkant. Ik verlies mijn geduld en doe de riem om, nu gaat het goed wanneer ik haar naar rechts stuur. De afstand is heel klein.

Ondertussen heeft mijn moeder links weer de dummy neergelegd, ook dit gaat moeizaam, maar ze haalt de dummy wel. Pfffff!!! Fazanten zoeken vindt ze duidelijk leuker.

Maandag 10 december

Nog een keer

Ik moet echt de lijnen nog een keer doen op het grote veld in Zwaanshoek. Eerst mogen de honden lekker rennen door het ruigte en de fazanten worden weer mooi gevonden en voorgestaan. Maddy is er weer helemaal bij en vliegt door de velden.

Oefenen

Ik laat Blaine en Maddy nu zitten wanneer ze aan de rand van het pad zijn om over te steken. Zo probeer ik de zitfluit meer te gebruiken. Ik doe nu korte lijnen met Blaine om het enthousiasme weer terug te krijgen. Eerst een wagenwiel, drie dummy’s in een ronde vorm om ons heen en Blaine mag ze één voor één halen. Dit gaat goed. En de dummy’s recht, links en naar achteren gaan ook goed. Ze heeft, behalve die naar achteren, alle dummy’s gezien. De uitvoering is prima en haar enthousiasme is weer terug. Uiteraard met beloning, een koekje en het speeltje.

GG

Eindelijk na 4 weken ga ik weer naar de Gedrag- en Gehoorzaamheidstraining in Leiden. Twee keer niet omdat Blaine loops was en twee keer niet omdat ik thuis moest werken. We rijden het terrein op en de lichten vallen uit. Het zal toch niet? Ja hoor, geen licht en we kunnen weer naar huis. Volgende week de laatste les van het jaar en 7 januari 2019 beginnen we weer.

Dinsdag 11 december

Speeltje

Het is weer zo ver, Blaine is stokspeeltje nummer 100.000 kwijt. Een andere keer overdag maar weer zoeken. Het is vanmorgen vroeg gebeurd en toen was het nog donker.

In de verte

We lopen door de duinen en ik heb wel zin om nog dieper de duinen in te gaan. Het is nog licht genoeg en het is opgehouden met regenen. Maddy staat stil op een heuveltop, Blaine staat er naast, volgens mij meer omdat Maddy ook stilstaat. Maddy kijkt vooruit en blijft kijken, er moet iets zijn daar in de verte. Maddy kijkt nog steeds, helemaal gebiologeerd, ze ruikt of ziet, ik weet het zeker. Ik kijk daar waar Maddy heen kijkt. Dus toch! Wat zie ik daar? Er staat een ree, een knap eindje bij ons vandaan. Maar met hun snelheid zijn ze er zo bij. “Nee Maddy”. “kooooooooom op”. “Maddy!! hier”. Ze komt en Blaine was al bij me. Verder de duinen in gaan doen we maar niet meer, want dan gaat Maddy zeker die ree opzoeken. We draaien ons om, gaan het draad over en lopen richting het wandelpad. De lichtgevende halsbanden gaan om en zo hebben we het alle drie naar onze zin.

Woensdag 12 december

De jachttraining is vanmiddag in Hilversum en zo waar ik rij er in één keer naar toe. Hoe gaat de training? Lees meer.

Vrijdag 14 december

Makkelijk zo’n hond

Ik heb al meer verteld dat de honden een lichtgevende band om hebben van Leuchti. Maddy de blauwe en Blaine de oranje. De laatste is eigenlijk iets te groot. We lopen op de trimbaan in het donker en ineens zie ik Blaine zónder band. “Hé waar is je band”, zeg ik tegen haar. Blaine draait zich meteen om, rent naar de band – die gelukkig dichtbij ligt – en brengt het netjes bij me.

Zaterdag 15 december

We gaan weer een keer naar de Hoofdweg in Nieuw-Vennep, we zijn er zeker een half jaar niet geweest. De honden vinden het GEWELDIG. En het is koud, niet normaal.