Wintertraining Hond en Taal seizoen 2018/2019

Woensdag 31 oktober

All about …..

Markeren, de trainer gooit zelf dummy’s op voor een markeer en veel markeer oefeningen met de Zinger-Winger. Huh zinger-winger, zie foto hieronder.

zinger winger

De markeer die de trainer gooit gaat goed. Hij gooit ze tussen de kraaien, duiven en gewoon op het gras. Maar de markeer die de zinger-winger gooit of met de dummy launcher is een ander verhaal. Blaine stopt elke keer te vroeg, ze neemt niet genoeg diepte. Dit moeten we heeeel veel trainen.

Verloren zoek

Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet. De trainer gooit in het bos allemaal dummy’s neer. Blaine gaat als laatste en ze heeft veel moeite om de dummy te vinden. Ze blijft zoeken, maar kijkt me ook soms aan. Wanneer ze een paar keer het bos uitkomt grijp ik in en zet haar opnieuw in. Met vol enthousiasme gaat ze weer zoeken, maar geen resultaat. Ik zet Blaine nog een keer in en sta dicht bij het bos. Ze zoekt dieper nu en eindelijk vindt ze de dummy. Het is lastig deze oefening en als laatste zoeken. Heel veel valplekken waardoor ze afgeleid werd.

Sleep met eend

Een moeilijke lange sleep, met een haak naar links en volgens mij nog een haak. Getrokken langs een stuk grond op een weiland. Blaine is de allerlaatste die aan de beurt is en ze is de 4e na het opnieuw getrokken spoor. Blaine vertrekt goed, ze weet ook meteen wat te doen en neemt het begin van het spoor goed in zich op. Zoals altijd liggen er veertjes aan het begin van het spoor. Heel goed gaat ze, met een mooie kophouding. Haar neus niet helemaal aan de grond, een stukje erboven. Jet staat naast me: “gaat goed, ja helemaal goed, net als Mexx. Ja goed zo, naar links naar links, oh? Wat doet ze nu? Ze stopt en komt terug. Nou ja zeg, net als Mexx. Zij komt precies op dezelfde manier terug!” Hè verdorie wat jammer en ik probeer Blaine opnieuw in te zetten op aanraden van de trainer. Moest ik net praten door een walky talky, ik heb zo’n ding nog nooit in mijn handen gehad. Jet raakt er maar niet over uitgepraat dat Blaine net als Mexx precies hetzelfde doet. Blaine gaat weer goed op het spoor, maar dan loopt ze er een stukje naast en weet ze het effe niet meer. Gelukkig krijgt ze weer lucht en rent weer op het spoor en rent naar links, dit klopt want het is de haak. Weer zien we dat ze onzeker is en de trainer probeert wat ondersteuning te geven, heel weinig maar, eigenlijk meer een aanmoediging. Blaine rent nu zelfverzekerder verder en komt bij de eend uit. In volle vaart komt ze mijn kant uit met de eend in de bek. Ik zie het gebeuren, Jet staat te dicht bij Blaine en ze laat de eend vallen. Jet doet een stap opzij en ik loop wat naar achteren en moedig  Blaine aan om de eend weer te pakken. Het helpt, nu brengt ze het goed terug en gaat bijna zitten.

Resumé

Blaine moet echt beter leren markeren, ze neemt te weinig diepte en dat is zonde. In de uitwerking van een sleep zit echt verbetering in.

Koffie hebben we gedronken tijdens het wachten met de slepen, dit kost altijd veel tijd. Een aantal moeten nog werken en gaan op tijd weg. Maddy, Blaine en ik gaan nog even wandelen. Rond 17.15 rijden we weg de file in……

Woensdag 24 oktober

Waar?

We trainen weer in Bosdijk in Nieuwer ter Aar. Het weer is omgeslagen, het is bewolkt met veel wind en een stuk koeler

Oefening 1

Eens simpele markeer in het water. Ik hoor achter me zeggen “ik heb nog nooit een Weimaraner makkelijk het water in zien gaan”. Grrr! Zegt iemand die een inhaalles mag doen vandaag. Maar een medecursist van mijn groep hoor ik zeggen “deze Weim zwemt heel makkelijk.” Oh jé denk ik, als mensen dit zeggen gaat het meestal fout. Dat klopt ook, want met dit weer zwemmen is een stuk minder aangenaam. Blaine doet het wel, maar het kost me iets meer moeite.

Oefening 2

Nog een markeer op dezelfde manier en een markeer aan de andere kant ook in het water. Toe maar. Blaine heeft weer moeite om de markeer aan beide kanten uit het water te halen, maar het lukt wanneer ik er naar toe loop.

Oefening 3

Aan de ene kant wordt een dummy net bij het water gegooid, voor de wat moeilijker te water gaande honden zoals vandaag Blaine. Aan de andere kant valt de dummy in het water. Ik moet Blaine sturen.

Blaine kijkt steeds naar rechts, de trainer staat links en probeert de aandacht van Blaine te trekken. Dit lukt niet erg. Ik probeer weer haar aandacht te trekken en wijs met mijn arm uit naar links en zeg “let op”. Fout! Blaine denkt ‘hé ik moet naar links’ en dat doet ze ook. De trainer kijkt me zuchtend aan, ja ik weet het, stom met hoofdletters. Overnieuw, nu let Blaine op, ook wanneer de trainer de dummy rechts in het water gooit. Ik kies ervoor om Blaine eerst de laatst gegooide dummy te halen en steek mijn rechter arm uit. Meteen rent Blaine naar rechts en ja dan moet ze het water in, dat kost wat overredingskracht. Terug naar het uitgangspunt en nu naar links, ‘ja nu mag je’, dit gaat prima. De honden die net goed het water ingingen moeten links en rechts het water in, bij de hondjes waar het wat minder ging hoefde het maar één keer.

Nog meer lijnen

We doen nog wat oefeningen met lijnen en proberen zo ook herinneringsplekken te creëren voor de laatste oefening die gedeeltelijk in het water valt.

zinger winger

Laatste oefening

We gaan naar een ander veld, eigenlijk naar de overkant van de rechter sloot. De bedoeling is dat de honden met een vooruit, het water overzwemt, helemaal het veld over gaat en bij de andere sloot – op herinnering – een dummy ophaalt. Wanneer de hond op de terugweg is wordt er een dummy afgeschoten met de zinger-winger.

“Wie wil deze oefening doen?”

vraagt de trainer. Ik denk dat het voor Blaine te moeilijk is en zeker nu ze minder goed het water in gaat. Drie honden melden zich aan. Heel goed gaat het, alleen de Zinger-Winger weigert en dat is jammer. Ik had een andere voorstelling van deze, maar nu ik zag wat de bedoeling was durf ik het ook wel aan.

Toch maar wel

Ik geef een “vooruit” en zoals vaak wil Blaine iets verder rechts van mij het water instappen. Ik ben daar een beetje klaar mee en roep “nee!” Het helpt want Blaine komt naar me toe en stapt bij mij het water. Dit is gewoon belangrijk voor de ideale lijn die ze moet lopen. Aan de overkant stapt Blaine het water uit en ik zeg “vooruit” en steek mijn rechter arm omhoog. Blaine draait zich om en loopt richting de andere sloot. Ze loopt wel wat scheef, maar ik vind dit al knap. Ze gebruikt haar neus, ik gebruik mijn territorium fluit en Blaine vindt de dummy. Keurig netjes zwemt ze terug en geeft het af. “Zo dit had ik niet verwacht”, “valt niet tegen hè”, zegt de trainer.

Een mooie afsluiting van de koude dag.

Resumé

Gemengde gevoelens over deze training. Het viel me erg tegen dat Blaine zo slecht het water in ging. Wel verbaasde ze mij weer met de laatste oefening. En de lijnen moet ik weer oefenen, alhoewel ze wel goed gingen.

Woensdag 17 oktober

We trainen op de Bosdijk in Nieuwe ter Aar, om 14.00 uur. Het is prachtig weer, echt een cadeautje rond deze tijd.

Oefening 1

De trainer gooit twee dummy’s in het water, beiden links van Blaine met enige afstand van elkaar. Het is wat moeilijk om Blaine vanaf mij en mijn aanwijzing het water in te laten gaan. Ze rent wat naar links, dichter bij de dummy?, en gaat zo het water in. Helaas zwemt ze eerst naar de laatst gegooide dummy. Zo wordt het sturen naar de eerste wat moeilijker denk ik. Blaine heeft wat moeite om de dummy te vinden, het verdwijnt een beetje tussen de leliebladeren. Ze zwemt vrij makkelijk naar de eerst gegooide dummy en brengt het mooi binnen. Helaas laat ze het vallen en brengt het alsnog.

Oefening 2

Achter Blaine , bij het water, leg ik een dummy neer en Blaine heeft dit gezien. Ze blijft zitten en ik loop door. Even wacht ik en dan roep ik haar. Met een lijn geef ik aan dat ze de dummy moet halen. De trainer staat er bij en ze gaat een beetje rommelen, pakt de dummy niet meteen. Ik draai me om en wanneer ik weer kijk staat ze nog steeds bij de dummy. Vorig seizoen had ze hier ook last van bedenk ik mij ineens en van de trainer moest ik toen de ‘kom hier’ fluit gebruiken en dat doe ik nu. Het helpt, ze pakt de dummy en komt.

Oefening 3

Weer leg ik een dummy neer op dezelfde plek en Blaine neem ik mee. Eerst moet Blaine deze dummy halen, maar halverwege wordt er nog een dummy gegooid die negeert moet worden. Dit gaat allemaal goed en hierna mag ze de verleiding halen.

Oefening 4

Bij het hek wordt een dummy gegooid, met een lijn geef ik aan dat Blaine die dummy moet halen. Wanneer ze de dummy heeft, wordt er links van haar een dummy met de dummylauncher afgeschoten. Blaine kijkt er even naar, maar rent snel naar mij en geeft de dummy af.

Deel 2

Nu moet ze die andere dummy halen, ik geef haar een iets schuine lijn en dat voert ze nu keurig uit en rent het bos in. Oh nee, dit is niet de bedoeling. Ze snuffelt en blijft in het bos hangen, net leek het al of er iets interessants was in het bos. Het kost me enige moeite om Blaine terug te krijgen. Ik heb dit helemaal verkeerd aangepakt en had gewoon een rechte lijn moeten geven. Heel stom. We moeten het anders doen. We gaan bij het hek staan, Blaine moet blijven en ik loop terug. Nu wel goed, een echte vooruit, rent Blaine naar voren en het lijkt goed te gaan. Op de kruising twijfelt ze en rent naar het hek. Hmm, zo gaat het moeilijk worden. Ze moet succes hebben en we doen het weer anders. We staan weer bij het hek, nu samen, en de trainer schiet een dummy af. Het gaat goed eindelijk en de dummy komt binnen.

Deze oefening kost bij iedereen heel veel tijd en daardoor kunnen we hierna niet veel meer doen.

Oefening 5

Hetzelfde uitgangspunt als net, alleen valt de dummy nu in het water. De eerste dummy komt goed binnen, maar de tweede met de dummylauncher niet. Ik moet komen en met mijn aanwijzingen haalt ze de dummy.

Deze oefeningen vallen echt niet mee en moeten we thuis oefenen, maar dat kan ik niet alleen.

Oefening 6

De trainer gooit een meerkoet in het water en Blaine mag het niet zien. Ze stapt vlot het water in en zoekt, gebruikt goed haar neus. Toch duurt het even eer ze de meerkoet vindt en ik moet haar een beetje naar links sturen. Hebbes en ze brengt het netjes.

Woensdag 10 oktober

Blaine en ik zijn mooi op tijd en de trainer niet, ha ha. We zijn in Uithoorn en het is echt prachtig weer, 24 graden!!

Wat doen we zoal?

  • Oefening 1

De trainer gooit, net als vorige week, dummy’s neer verspreidt over het veld. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg, ze heeft de wind in haar rug en moet dus eerst diepte nemen om wind te halen. Dit doet ze heel mooi. Wanneer ze op de wind loopt heeft ze al vrij snel de dummy gevonden en ze is één van de laatste. Mooi gedaan, veel beter dan vorige week en dat geldt ook voor mij.

  • Oefening 2

We doen dit nog een keer, maar nu komt er een oefening bij en veel honden hebben hier moeite mee. Ik besluit om Blaine los voor te jagen. We staan bij het paaltje en voor ons, op een ander veld, gooit de trainer een markeer op. De dummy valt in of bij het water. “Nee”, Blaine mag deze dummy nog niet halen en we draaien ons om. Met een “zoek apport” stuur ik Blaine weg om een dummy te zoeken, zelfde oefening als net. Blaine is geconcentreerd, zoekt goed en komt niet in de verleiding om zich om te draaien en de markeer te halen. De andere honden blokkeren door de eerder gegooide markeer en willen daarom niet doorzoeken. ‘Wat nou baas, die dummy ligt toch op het andere veld’. Blaine heeft er gelukkig geen last van en vind de dummy. Het lijkt wel of ze nu meer verschillende oefeningen kan handelen.

Weer draaien we ons om.  Met een “apport” stuur ik Blaine weg om de eerder opgegooide markeer te halen. Draalt ze nu bij het water? Wil ze het water niet in? Wat is dit voor een gekkigheid. Ze hoeft het water helemaal niet in, de dummy ligt aan de kant. Prima gedaan!!

  • Oefening 3

We leggen dummy’s neer met hond op een pad in een bos iets van elkaar af. We draaien ons om en gaan een klein dijkje/pad over naar het andere veld. Blaine en ik staan bij het paaltje en de trainer gooit rechts van ons op het veld een dummy neer. “Nee” en we draaien ons om. Eerst mag Blaine die dummy op het pad halen die we net neergelegd hebben. “Vooruit”, “zoek zoek zoek”. Blaine rent het pad op in het bos en slaat rechts af. Hé dit is niet de bedoeling, ik besluit het even af te wachten. Hè, hè eindelijk zie ik haar weer, met dummy? Ik zie het niet goed, echt mijn ogen zijn zo slecht! Ik zie iets langs bungelen, dit is geen dummy. Blaine komt meer mijn kant uit, huh het lijkt wel…… ja het is een haas. Krijg nou wat. Blaine heeft een flink aangevreten haas in haar bek, iedereen is vol verbazing en lof. Ik hoor allerlei “goed zo” aanmoedigingen. Hoe vies ik het er vind uitzien, het is heeeel braaf dat ze deze heel dode haas komt brengen. Super gedaan Blaine.

De trainer legt die haas uit de reukzone neer. Maar ja nu moet ze nog die dummy halen en dat valt niet mee. Weer gaat ze dat stuk bos in, ik vraag hulp aan de trainer en ik moet er naar toe lopen. Wanneer ik bijna bij het bos ben komt Blaine er al aan en weet ineens weer waar de dummy ligt.

De andere dummy moet ook nog gehaald worden, de markeer in of bij het water. Ik heb geen idee meer waar het ligt. Ik ben ook veel te bang dat ze die haas weer gaat halen die de trainer ergens neergegooid heeft. Nee ze gaat niet de haas zoeken, maar zoekt naar de dummy. Eerst rent ze te ver naar rechts blijkt later. Blaine hersteld zich en loopt meer naar links, ze komt uit bij een smal slootje en daar ligt ie in. Super gedaan Blaine.

  • Oefening 4

We lopen langs heel breed water en leggen allemaal een dummy op de waterkant neer. Een witte bumper zodat we, behalve ik, die straks kunnen zien aan de andere kant van het water. Het is echt heel breed en een flink stuk lopen. Hoe zeer ik ook mijn best doe, ik kan de dummy’s niet zien liggen en de blauwe paaltjes zie ik ook niet. Mexx, de Grote Münsterlander, mag eerst over water zwemmen. Ze heeft zo’n ¾ van het water overgezwommen en dan zwemt ze niet verder en komt terug. Zonde, dit heeft ze ook gedaan op 2 SJP proeven.

“Laat Blaine maar gaan”, zegt de trainer. Tuurlijk leg de lat maar hoog. “Vooruit”, Blaine gaat vlot het water in en zwemt vooruit. Er staat best een sterke stroming en Blaine is niet een hele snelle zwemmer als ik het vergelijk met b.v. Pipa van de trainer. Ik hou Blaine goed in de gaten, want als ik maar even merk dat ze om wil draaien wil ik meteen weer “vooruit” roepen. Het is allemaal niet nodig, want het gaat heel goed. Wanneer ze aan de overkant is roep ik “zoek apport”. Volgens de trainer moet ze snel wind van de dummy’s krijgen. Daar vertrouw ik maar op, want ik zie ze nog steeds niet liggen. Ja hoor Blaine vindt de dummy en staat mij aan te kijken. “Hier” en Blaine stapt het water in en zwemt het hele eind weer terug. Ze klimt de kant op en geeft de dummy. Wat een super prestatie! Iedereen is onder de indruk en ik helemaal. Heel heel goed gedaan. Blaine is een inspiratie voor de andere honden, want hierna doen de anderen het goed, ja ook Mexx.

  • Oefening 5

De trainer legt een eend neer op het pad in het bos waar eerder, voor het zwemmen, de dummy’s lagen. Ik geef een “vooruit” en hef het commando op met de territorium fluit. Blaine heeft de eend zo gevonden, brengt het en geeft het keurig af.

Resumé

Het zit er op. Heel mooi weer en Blaine heeft het super gedaan. Vorige week moest ze weer een beetje inkomen en ik ook, maar daar was nu geen sprake van. Heel trots ben ik, vooral op het waterwerk.

Woensdag 3 oktober

We zijn begonnen

De winter jachttraining bij Hond en Taal begint weer. Al is de winter ver te zoeken. Ik ben een beetje kwijt wat we allemaal gedaan hebben. Het is wel duidelijk dat Blaine en ik een slowe start hebben en echt moeten inkomen.

Dummy’s op veld

En de koeien kijken vanaf de zijkant mee en eigenlijk ben ik daardoor aardig afgeleid. De trainer heeft dummy’s op een veld neergelegd en de honden moeten ze halen. Deze oefening gaat niet echt geweldig, ik heb niet goed opgelet en Blaine is ook niet gefocust. Hierna moeten ze nog een keer een dummy halen, dit gaat nog slechter. Het is de trainer erom te doen dat de honden de wil hebben om de oefening een paar keer te doen.

De overige oefeningen bestaan uit lijnen en markeren. Deze eerste training is echt even wennen voor allemaal.