Zondag 28 juni

615sized_IMGP1464Onderlinge

Vroeg op weg naar Delft, 07.20 uur rijden we weg en ik kom net te laat om mijn auto op het parkeerterreintje bij de Ruiven neer te zetten. Het weer is prima, mijn vest gaat al snel uit. Kar uit de auto, extra spullen mee, tuurlijk neem ik weer veel te veel mee. Maddy en ik zitten in de tweede groep en we hebben nummer 22. Gelukkig zitten de meeste van ons trainingsgroepje in ons groepje. Lees meer.

In de rui

Morgen gaan we naar Kyle en Sam, Maddy moet er natuurlijk op zijn mooist uitzien en wordt geborsteld. Vier borstels vol haren komen van haar vacht en nog zitten er veel oude haren op haar lijfje. Zaterdag was de score drie borstels.

Maandag 29 juni

Kennismaking

We gaan een dagje weg en hebben een ontmoeting met Melanie en haar honden. Wat een schatten van honden, lief, sociaal, uitstekende jachthonden, zweetwerkkampioenen, zwemkampioen, KNJV B’s en schoonheidskampioenen. Ze zijn ook nog eens prachtig, echte reuen zijn het.  Mijn ouders zijn ook helemaal weg van ze en dat is belangrijk. Ik heb ze al een paar keer mogen ontmoeten, mijn ouders nog niet. We maken een heerlijke wandeling door een prachtig natuurgebied, het is echt genieten. Een gevarieerd landschap, bos, akkers, schapen, velden en koeien. Het is warm, maar nog net te doen voor mens en hond. Gelukkig is er veel water voor de honden. De honden van Melanie hebben geen aanmoediging nodig om de sloot in te gaan, onze honden wel. Kyle lijkt wel een Labrador, hij blijft gewoon lekker in het water staan. Een moddersloot vinden June en Maddy wel fijn, wij iets minder gezien hun zwarte poten.

615sized_IMGP1458Helemaal los

Maddy vindt het geweldig hier, ze gaat helemaal los. Ze rent door het mais, over grasvelden en volgens mij bieten. Ze is echt aan het veldwerken, alleen luistert ze wat minder. Ik vind dat ze niet zomaar in de velden mag, maar Melanie verzekert mij dat het niet zo erg is. Ook rent ze zo door het hoge prikkeldraad, ze verwacht weer dat het draad voor haar open gaat. Ik hoop maar dat ze er zonder kleerscheuren afkomt. Ik zie verderop het weiland schapen lopen en daar mag ze echt niet heen. We roepen en roepen en eindelijk komt ze, ik kijk haar snel na en zie geen wonden of schrammen. Wat heeft ze gerend, niet normaal. Ook hoor ik dat er wilde zwijnen in het bos kunnen zitten en daar word ik licht zenuwachtig van, want de honden gaan ook het bos in. Het gaat allemaal goed gelukkig.

Bloed

June doet een beetje raar nadat ze in het water is geweest. Ze gaat liggen in het gras en rekt en strekt zich uit, dit doet ze als ze buikpijn heeft. Heeft ze buikpijn? Kom daar maar eens achter. Gelukkig gaat het, na even pauzeren, beter. Een tijdje later komt ze naar ons toe met een bebloed gezicht. Wat nu? Dit is echt even schrikken. “Het komt uit haar bek”, zegt Melanie. “Misschien heeft ze op haar tong gebeten of bezeerd?” Ik ga bij June zitten en spreek haar kalmerend toe en controleer intussen haar gezicht en kijk in haar bek. Het komt inderdaad daar vandaan. Ik heb altijd zakdoekjes en zakjes bij me en dat komt ook nu weer van pas. Ik dompel het doekje in het water van de sloot en haal het bloed van haar gezicht. Ook dep ik het bloed weg uit haar bek, Melanie ziet een gaatje in haar tong en daar zal het wel vandaan komen. Het bloeden stopt, want na het droogdeppen bloedt het niet meer. Het leed is weer geleden gelukkig.

Tam konijn

We lopen langs de kloostertuin en zien een tam konijn en de honden ook. Tsjonge zeg, Melanie moet alle zeilen bijzetten om haar jongens vast te houden en dat lukt haar wonderwel. Het zijn nogal wat kilootjes aan de lijn. Ook ik moet veel moeite doen om Maddy in bedwang te houden, helemaal gek wordt ze. Ik laat de riem onder haar buik lopen, niet heel vriendelijk, maar wel effectief. Zo schiet ze niet los, omdat ik haar niet meer kan houden.

615sized_IMGP1432Oud boerderijtje

We lopen door een koeienstal en komen op een mooi groot terras uit achter de boerderij. Wat is het hier mooi, het is net een stilleven uit vervlogen jaren. We drinken wat en Melanie heeft snel wat drinken voor de honden uit de auto gehaald, volle karnemelk. Het smaakt de jongens heerlijk. “Lusten jullie honden ook karnemelk”, vraagt Melanie. Dacht het wel en het smaakt de dames heerlijk, bij ons krijgen ze karnemelk verdund met water. Hierna eten we nog wat en delen we veel informatie. Ik blader de indrukwekkende map door van Kyle en Sam met de vele certificaten, diploma’s en gezondheidsverklaringen. We zitten lang op het terras, al die tijd zijn de honden heel braaf. Dan is het toch echt tijd om naar huis te gaan. We hebben een heerlijke dag gehad, met heel goed gezelschap. Dank je wel Melanie.

GG

We hebben een voorspoedige terugreis, geen files, maar de pijp is leeg en ik kan me er niet meer toe zetten om naar Leiden voor de Gedrag- en Gehoorzaamheidscursus te gaan. Maddy heeft het ook wel gehad denk ik.

Dinsdag 30 juni

’s Morgens gaan we op auto jacht, tuurlijk kijken we eerst naar een Peugeot. De 2008, mooie auto, maar iets te klein. Voorwaarde is dat de bench er moet kunnen in opgevouwen staat en dat kan net niet. Waarom is er geen 208 SW meer! Nu heb ik een 207 SW Outdoor. De 308 SW, prachtige auto, ruimte genoeg, maar eigenlijk iets te groot voor mij. Toch zit ik er lekker in en er kunnen wel twee benches in. Ook hoef ik in deze auto de achterbank niet meer naar beneden te klappen, ruimte genoeg in de kofferbak en met een net erbij zijn ze veiliger dan nu.

Jachttraining

In Rijswijk weer en we rijden er snel naartoe. Het is goed te doen in het bos en dankzij het grote meer kunnen ze lekker afkoelen. Maddy doet een beetje raar, ze heeft wat in haar neus, maar wat dan? Lees meer.

woensdag 1 juli

Heet

Het is heet! het is de heetste dag sinds, heel lang in ieder geval. We gaan pas 20.00 uur met de honden weg en dan is het nog 34 graden. We rijden naar Hoofddorp, daar kunnen de honden lekker zwemmen en lopen we onder de bomen. We zijn pas rond 22.30 uur weer thuis.

Uitslag

June heeft uitslag op haar buik, het ziet er rood uit met veel etterkopjes. Vervellend hoor, het komt vast omdat ze heel licht behaard is op haar buik en achterpoten, ook daar heeft ze uitslag. Ik smeer het goed in met Azederm en dat geeft meteen verlichting. Het is zo’n goed zalfje.

Donderdag 2 juli

Briesje

Heerlijk dat we aan de kust wonen, rond 11.00 uur waait er een verkoelend windje uit het Noordwesten, nu is het goed uit te houden. Het is rond de 23 graden, een heel verschil met het zuiden, daar is het rond de 36 graden. Zelfs in Amsterdam. We kunnen rond 17.30 uur best wandelen en rijden naar Venneperhout, natuurlijk is er water en we doen meteen wat oefeningen.

Lees het verslag van “de Onderlinge”.

Vrijdag 3 juli

Weer is het bloedheet, alleen heb ik dat niet zo door en we gaan eind van de middag wandelen. Fout blijkt later, het is echt te heet. We gaan naar Hoofddorp naar het Tolburgermeer. Nog nooit geweest en we kregen dit als tip gisteren van een wandelaarster met haar Weimaraner. Dit valt tegen! Veel te druk en te weinig groen. De honden kunnen wel zwemmen, terwijl Ella en ik afzien.

Zaterdag 4 juli

Het is officieel, we hebben een hittegolf. We rijden naar Bleiswijk, hier is veel water. Maar ook nu is het veel te heet, Maddy wil alleen maar jagen. Ze vinden nog een fazant ook, beide honden staan voor bij een bosje. Te veel mountainbikers ook, ik loop niet lekker, Maddy jaagt de bosjes af bij de paden van de bikers. Als ze misschien net uit de bosjes rent en er komt een biker aan, dan is het foute boel. Gelukkig gebeurt dat niet, stout is ze wel. Maddy heeft wel lekker gezwommen, het te water gaan geeft geen problemen. Bij June wel.