515sized_IMGP1229Zondag 31 mei

Heel veel lijnen lopen tijdens de jachttraining. Het zou heel mooi weer worden, maar van die voorspelling blijft niets over. Het is een dag met miezerige regen. Hoe gaat de training? Lees meer.

Inschrijven Orweja

Vannacht moeten we klaarzitten om onze honden in te schrijven voor de KNJV-proeven. Met ‘wij’ bedoel ik de voorjagers van veel jachthonden rassen. Maddy is dit voorjaar te vroeg loops geworden en nu weet ik haar cyclus niet meer, zo wordt het moeilijk om wedstrijden uit te kiezen.

Maandag 1 juni

Lekker getraind vanavond bij KC Rijnland, lees later meer.

Dinsdag 2 juni

Weer een leuke training nu bij Rijn en Duin, alleen het weer….. dat was niet leuk! Lees het verslag.

Woensdag 3 juni

Even wat anders dan de duinen, waar steeds een al dan niet ziek konijn wordt gepakt. We gaan naar Venneperhout en wat vinden ze daar? Een dode haas, nee hè! Ja en waar laat je zo’n enorm beest, niet in een poepzakje. Nemen we het niet mee, dan haalt June steeds het beestje weer op. Er zit niets anders op, aan de riem. En hier kom ik niet voor naar Nieuw Vennep. Ook is het nog even spannend met het vliegend gedierte. Beide honden, maar vooral Maddy, staan voor. Een haan vliegt luid, best in paniek,  kokkend weg. Kleine fazantjes kunnen net wegkomen en ik hoor ook het gestreste gepiep van een hen. Het loopt gelukkig goed af, wegwezen hier.

‘S avonds heb ik toch ook maar voor Bleiswijk ingeschreven. Een zekerheidje daar wij, leden van Rijn en Duin en KJV Zuid Holland, voorrang hebben. En ik hoorde dat het rare kantje bij het water niet meer aanwezig is.

Donderdag 4 juni

En dan is het ineens weer behoorlijk warm in Nederland. Dat merken de honden ook op de trimbaan. Ze moeten nu gedoceerd omgaan met hun energie, June heeft dat inmiddels door, maar Maddy nog niet. Totaal aan haar eindje komt ze terug van haar konijnenjacht, gelukkig geen succes. Wel stort ze te aarde neer, we moeten de schaduw in en we maken de wandeling niet te lang.

515sized_IMGP1286Vrijdag 5 juni

Echt het is over de 30 graden, niet normaal. Dinsdag staan we nog te blauwbekken en nu te puffen van de hitte. We rijden naar de boseilanden waar genoeg water is. Eerder had ik al een eend uit de vriezer gehaald en daar moet mee getraind worden, nog een dag met deze temperatuur overleeft het niet. Een ‘verloren zoek’ over water. Heel snel, op een afstandje van de kant, ook wat glibberig, met één commando, stapt Maddy het water in. Ze zwemt naar de overkant, shit, er komen net mensen met twee honden aan en ik kan er op rekenen dat Maddy omloopt met de eend in haar bek. Hoe gaat dit aflopen? Maddy komt het water uit en voor het eerst zeg ik geen “zoek apport”. Zoeken doet ze toch, mooi om te zien, eerst rent ze naar links en dan krijgt ze lucht. Ze rent terug, gaat de bosjes in en vindt de eend. Inderdaad ze rent met eend richting brug, gaat er overheen en net op dat moment wil de man de brug op. Wat doet hij nu? Hij houdt haar tegen, ik zie Maddy twijfelen, wat nu? Ze kiest eieren voor haar geld en rent weer naar de waterkant. Zo komt ze toch zwemmend terug.

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Nog een markeer, helaas pakt Maddy een loopspoor en rent niet recht vooruit. Zo komt ze niet mooi uit bij het wild, met een boog loopt ze richting het wild en vindt het snel. Weer iets om op te letten, geen markeer in de buurt van loopsporen. June markeert perfect.

Zaterdag 6 juni

We hadden ingeschreven voor de hondenshow in Oss. Maar nu Maddy Nederlands Kampioen is geworden in Arnhem slaan we Oss over. Ik had ingeschreven voor het geval het nog niet gelukt zou zijn. Vandaag heeft de postbode een verrassing voor ons, Het Nederlands Kampioenschaps diploma is binnen.

Vooruit

’s Middags doen we wat oefeningen. ‘Terug plaats’, dit lijkt nergens op en Maddy maakt er een potje van, tuurlijk sluiten we het wel goed af. Eerst doen we een vooruit naar rechts en dan naar links. Als commando geef ik “ga daar” en wijs aan waar de dummy ligt. Daarna een gewone vooruit en het eerste wat Maddy doet is naar de plek lopen waar we net met de dummy geoefend hebben. Dit geeft te denken. Ze kent het echte commando niet lijkt me dan.