Gedrag en Gehoorzaamheid 1

Maandag 20 juli

Losvolgen

Gemengde gevoelens met deze training. Het ’terug plaats’ gaat echt steeds beter, goed zelfs. Maar dan komt er weer wat anders voor in de plaats dat minder gaat en dat is momenteel het ‘los volgen’, dit is echt een probleem, want dit komt ook bij de KNJV-proef voor. Ze blijft te ver achter hangen. Ik moet het afwisselend maken, zeker geen “zit” zeggen wanneer ze niet goed naast me loopt. Vandaag gaat het eerste stuk ‘losvolgen’ goed, maar na het ‘staan’ gaat het weer minder, omdat ze weet dat ze zo moet zitten. Marrie zegt tijdens het ‘losvolgen’

Scheef

Het appèl op afstand is ook wel eens beter gegaan, ze komt één keer iets naar me toe schijven wanneer ze moet zitten vanuit ‘af’ positie.  Het kort apport gaat goed, zoals altijd. Wel zit ze iets scheef naast me. “Dat komt ook omdat jij scheef staat”, zegt Marrie. “Ik ben ook scheef”, antwoord ik. Dit wordt een lekkere conversatie, maar we kunnen het hebben, we kennen elkaar allang. “Ik kan er niets aan doen715sized_IMGP1558, voor mijn gevoel sta ik recht”. “Dat sta je niet”, zegt Marrie. “Je moet denk ik overdreven de andere kant op staan”, zegt Marrie. Hmm, ik weet niet of dat gaat lukken hoor.

Vakantie!! geen training voor 3 weken en 17 augustus beginnen we weer.

Maandag 13 juli

Dit is zo’n training waar alles goed in gaat. Het ’terug plaats’, zelfs het ‘los volgen’ en het’ zitten’ en ‘staan’ tijdens het volgen. Alleen laat ik Maddy eerst’ zitten’ en dan ‘staan’, ach klein detail.

Maandag 6 juli

Helaas kom ik vrij laat aan in Leiden en kan ik niet van te voren ‘het vak’ oefenen. Toch gaat het goed, ze loopt er niet meteen recht naar toe, dat is jammer. Ze staat naast ‘het vak’, nu kan ik haar op afstand toch ‘het vak’ insturen, door naar rechts te wijzen en “vak” te zeggen. Volgen aan de riem gaat heel goed. ‘Volgen’ gaat goed, ‘appèl op afstand’ ook, alleen het’ los volgen’ gaat niet goed, weer blijft ze achter, dit moet echt verbeteren.

Maandag 29 juni

We slaan een weekje over.

Maandag 22 juni

515sized_IMGP1193Bijna perfect

We raken aardig op elkaar ingespeeld Maddy en ik en het gaat heel goed vanavond. ‘Terug plaats’ in één keer goed, volgen prima. Eén minpuntje, al is dit een groot woord, Maddy gaat niet meteen zitten tijdens het volgen. Als dat alles is! Toch vindt Marrie het wel een puntje. Als Maddy verwacht dat ze moet zitten, moet ik juist iets anders doen. Bijvoorbeeld draaien, of sneller lopen of even spelen. Alles behalve zitten.

Maandag 15 juni

515sized_IMGP1149Kleine groep en we doen de standaard oefeningen. Wel is het spelavond en dat betekent dat ‘ soreteren’ en ‘ om’ er ook bij horen. Sorteren moet nu bij Maddy zonder dakje en dat vindt ze lang zo leuk niet. Toch haalt ze wel meteen haar eigen stokje eruit. Is dit een lucky shot? Heleen en ik denken van wel en doen het nog een keer. Meteen pakt ze weer haar stokje. ‘Terug plaats’ gaat heel goed, met een redelijk tempo loopt ze richting het vak, even denk ik dat ze ernaast gaat staan. Gelukkig niet, ze loopt door naar het midden en ik roep “af” en dat doet ze. “Belonen”, zegt Heleen. Ik gooi haar speeltje weg, maar ze rent het zo voorbij. Ze gaat naar de sorteer deksteltjes, even kijken of er iets onder ligt. Ha, ha.

Maandag 8 juni

Leuke training en Maddy heeft er super veel zin in en werkt goed. Terug plaats gaat goed, volgen ook, alles eigenlijk. Alleen het ‘staan’ tijdens het volgen moet nog met armgebaar.

515sized_IMGP1294Maandag 1 juni

Marrie is er niet, haar hond is geopereerd en tuurlijk moet ze bij hem zijn. Prima training, alleen gaat het appèl op afstand niet helemaal goed. ‘Af’, ‘zit’, ‘af’, het ‘zitten’ gaat niet goed, wanneer ik meer dichterbij ga staan lukt het wel en gaat Maddy ‘zitten’ vanuit de ‘afpositie’. ‘Terug plaats’ kan ook beter, maar wat opvalt is dat ik Maddy meer kan sturen naar het vak. Een tijdje terug kon dat echt niet. Bij het’ sorteren’ zijn de dekseltjes weggelaten, nu moet Maddy het juiste stokje uit een rijtje achterelkaar gelegde stokjes pikken. Kleinigheidje de stokje zijn voor de zekerheid vastgezet met twee pinnetjes, handig, zo wordt het verkeerde stokje niet meteen geapporteerd. Alleen vindt Maddy dit spelletje niet zo leuk, wanneer ik “sorteer”, zeg rent ze meteen naar de oefening met de deksels waar de GG-B honden mee trainen.

Maandag 25 mei

Geen training i.v.m. Tweede Pinksterdag

Maandag 18 mei

Ik sla een weekje over.

Maandag 11 mei

515sized_IMGP1193

Het komt toch goed

Weer een goede training. Met het oplopen van het veld, ik niet erg enthousiast en Maddy ook niet helemaal wakker, gaat toch de knop om en doet Maddy het prima. Ze volgt zelfs weer ouderwets goed, met een opgeheven hoofd mij aankijkend. Terug plaats doen we voor de zekerheid met het doosje, al heeft ze het niet gezien volgens Heleen, toch doet ze het heel goed.

Feestje

Het is vanavond sport en spel avond en de sorteer oefening vindt ze helemaal geweldig, dit wil ze nog wel een paar keer doen. Wanneer we klaar zijn en we voorbij de deksels lopen van dit onderdeel, kijkt Maddy nog even snel onder een paar deksels of er nog wat ligt. Volgende keer vindt Heleen dat we het zonder de deksels moeten proberen. De oefening ‘om’, wat een rare oefening is, gaat ook goed. Wel met veel hulp van Marrie en het speeltje, op weg naar de pion staat Marrie al klaar met het speeltje om dit aan de andere kant van de pion op het veld naar voren te gooien.

Het gaat bijna mis

Ik heb Marrie al vaker gewaarschuwd dat mijn gooitechniek niet zo goed is. Tot nu toe ging het prima wanneer ik het blok naar voren moest gooien voor de apport-oefening. Nu gaat het bijna mis en komt het blok bijna op het hoofd van Marrie terecht. In plaats van naar voren gooien, gooi ik het hoog in de lucht. “Je mag de keurmeester wel waarschuwen, wanneer je gaat gooien met het examen”, zegt Marrie.

Italiaantjes

Leuk om te zien hoe Amore het doet, het apporteren van de dummy of speeltje vindt hij helemaal leuk. Terug brengen iets minder, hij heeft hij veel te veel lol mee. Banjer is ook met sprongen vooruit gegaan.

Maandag 4 mei

Het gaat lekker, Maddy heeft er zin in, meer als ik in ieder geval. Weer bekruipt mij het gevoel dat ik wil stoppen, niet omdat Maddy het niet leuk vindt, integendeel. Maar ik vind het te veel worden allemaal. Vanavond train ik ook voor het eerst met Steef en Amore samen. Steef is een paar keer geweest, maar toen kon ik niet. Kon ik wel, kon zij weer niet.415sized_IMGP0921

Amore

Maddy volgt heel vlot, ook los en dat is een tijd geleden. Terug plaats gaat niet goed, hier was ik al bang voor. Vanmiddag ging het ook niet goed. Ook nu gaat Maddy voor het vak liggen. We doen het nog een keer en nu doet Heleen net alsof ze iets in het vak neerlegd. Nu gaat Maddy vlot in het vak, wel aan de ran, maar ze ligt er helemaal in.

Het staan en zit tijdens het volgen gaat ook goed. Verder was het een positieve training.

Dodenherdenking

Rond 07.45 uur zouden we stoppen, maar dit halen we niet. Het is al bijna 8 uur en ik besluit op het veld te blijven staan, ik haal het niet meer om snel naar de auto te lopen. Dus tijdens dodenherdenking sta ik met de meeste cursisten en trainers op het veld. Het heeft wel wat zo bijelkaar. Om 20.00 uur is het bijna stil, op een enkele auto na. Indrukwekkend die stilte.

Maandag 27 april

Geen GG i.v.m. veldwedstrijd

Maandag 20 april

Prima gaat het, terug vak kan wat sneller en een teen raakt de rand van het vak. Ik moet een speeltje over Maddy heen gooien, zo weet ze dat ze wat naar achteren kan. Met los volgen blijft ze in het begin weer wat achter lopen.

Maandag 13 april

We slaan een training over.

Maandag 6 april

Een goede training, alleen het staan tijdens het volgen gaat niet naar wens.

Maandag 30 maart

Een gewone training, met een niet zo goed losvolgende Maddy. Ook gaat ze zitten tijdens het ‘volgen en staan. Verder gaat het goed, af uit zicht, apporteren, terug vak, appèl op afstand. Heleen vraagt of ik nog zin heb om mee te doen met het examen Verkeerszekere Hond. Hmm, daar moet ik even over nadenken. Ik hoef er echt niet extra voor te oefenen, alleen moet ik wel weten wat ik en Maddy moeten doen. Het is in juni, de 21 ste meen ik.

Maandag 23 maart

We zijn niet naar GG-training geweest, we slaan een keer over.

Maandag 16 maart

1214sized_IMGP0471(001)Een hele tijd geleden is het dat Maddy en ik een gewone Gehoorzaamheidstraining hebben gehad. Het gaat goed vanavond, het volgen, zelfs het los volgen gaat goed. Maddy loopt aardig vlot mee. Over de hindernis, apport halen, blijven liggen, alles gaat goed. Terug plaats, in één keer goed. Wel moet ik verklappen dat ik voor de les even met het doosje met daarin een beloning, heb geoefend, maar dat doe ik eigenlijk altijd. In de les probeer ik het zonder. Maddy heeft vaak de neiging om zelf al ‘aan de voet’ te gaan zitten en dit is uit den boze. Ja echt, Maddy blijft bijna elke keer voor me zitten.

Alles goed?

Oké, één onderdeel niet. Staan tijdens het volgen tijdens het inlopen gaat goed. Nu kijkt de trainer mee en Maddy gaat zitten. De tweede keer idem dito, de derde keer blijft ze staan, maar dan draai ik ook kort voor haar.

Maandag 9 maart

115sized_IMGP0615Hè hè het is zover, Maddy en ik kunnen weer gaan trainen bij KC Rijnland. Ondanks een vermoeiend weekeinde heeft Maddy er zin in en vindt ze het leuk. Het is sport en spel avond vandaag. Wel doen we eerst wat gehoorzaamheidsoefeningen. ‘Volgen’, ‘zit’ en ‘blijf’, geen probleem voor Maddy. ‘Terug vak’ gaat zelfs goed, ‘apporteren’ ook. De oefening ‘om’ gaat iets moeizamer, het is ook een rare oefening. Zo rond een pion rennen. We oefenen dit regelmatig bij een boom tijdens het wandelen, maar hier met een pion is het wat anders. ‘Sorteren’ gaat zo goed, zo leuk om te zien. Zelfs met twee stokjes en ze haalt steeds die van mij eruit. Ook doen we een oefening samen met Bella. Eerst moet Maddy ‘afliggen’ en Belle moet blijven terwijl ik Maddy roep en omgekeerd. Geen probleem. Leuke training weer.

Maandag 2 maart

Geen GG i.v.m loopsheid.

Maandag 23 februari

Weer geen GG-training. Maddy is nog loops.

Maandag 16 februari

Maddy en ik gaan niet naar de Gehoorzaamheidscursus in Leiden. Maddy is loops en ze loopt heel erg mank. We hebben 3 weken pauze. We zijn er 9  maart weer.

Maandag 9 februari

115sized_IMGP0535Spelen

Het is spelavond, tuurlijk komt het appèl aan bod en ook vanavond beginnen we met voor- en achterlangs volgen, zit (deze keer) en blijf en nog een stukje met elkaar volgen. Prima gaat het en blijven zitten vindt Maddy helemaal niet erg op de natte, modderige grond. Je zal hierop maar moeten liggen. Toch is dit een moeilijke oefening voor veel honden, ze gaan vaak liggen en dat mag nu niet.

Om enzo

Apporteren van het blok gaat goed en appèl op afstand ook. De moeilijkheid is dat Maddy niet op het commando van een ander mag zitten of liggen, maar dat doet ze vanavond niet. Zit, af, zit, prima allemaal. De oefening ‘om’ is een  rare oefening. Maar ik train dit nu bijna elke dag in de duinen, jawel. Uit de auto moeten we eerst een fietspad oversteken, via een klein trappetje gaan we omhoog en dan lopen we via een schuin omhoog lopend pad verder. Zwaar!. De honden hebben hier altijd de riem om, vaak de lange lijn, het is veel te gevaarlijk met de weg zo vlakbij. Aan het einde van het pad staat een boom en nu zeg ik elke keer “om”. Zo loopt Maddy om de boom heen en ik kan haar corrigeren via de lange lijn. Ideaal trainings momentje. Laat dit nu goed helpen, want ze doet het vanavond heel goed. De boom is vervangen door een groene pion. De lange lijn is weg en bij de pion staat Marrie klaar met Maddy’s speeltje. Dit gooit ze op het moment dat Maddy om de pion loopt.

Sorteren

Dit vindt Maddy geweldig en ze doet het goed. Heleen had mij een stokje van de club meegegeven en ook die verdwijnt in mijn trui, zodat mijn geur er goed intrekt. Feilloos vindt Maddy het stokje onder het bakje en alle bakjes tikt ze zachtjes aan om te ruiken of het stokje er onder ligt. Ook de tweede keer gaat het goed, zo mooi om te zien. Als laatste mag Maddy nog springen over de hindernis, altijd een feest. Leuke training en gelukkig was het vrijwel droog.

Maandag 2 februari

Geen GG-training voor mij en Maddy. Vanmorgen heb ik een medische behandeling ondergaan in Nijmegen en trainen dat gaat effe niet.

 Maandag 26 januari

115sized_IMGP0570Het is weer een sport en spel avond. Toch gaan we eerst ‘volgen’ en de ‘blijf oefening’ doen, de honden mogen zitten deze keer. Niet erg met die modderige ondergrond. Apport gaat goed, al pakt Maddy het blok niet in het midden vast. Voor niets geoefend met de driedelige dummy… ‘Terug plaats’ heeft ze ook wel eens beter gedaan, ze is afgeleid door iets. Gelukkig gaat het de tweede keer beter. Het commando ‘om’ loopt in de soep omdat Patricia per ongeluk een stukje gedroogde kip laat vallen en die ruikt Maddy natuurlijk. Het duurt dus even eer ik haar aandacht heb en dan doet ze de oefening goed. Marrie staat bij de pion, ik roep ‘om’ en Maddy loopt richting pion. Net op dat moment gooit Marrie het speeltje, zodat ze om de pion loopt. Het ‘sorteren’ gaat heel goed. Heleen legt een geurloos stokje onder het eerste bakje en het stokje met mijn geur onder het laatste bakje. Feilloos vindt Maddy die van mij. We doen het nog een keer, nu ligt de geurloze onder het tweede bakje en die van mij onder het derde bakje. Alle bakjes zoekt Maddy af en ze loopt naar het einde van de rij en gaat weer terug om de bakjes nog een keer te besnuffelen. Nu vindt het pakt ze het stokje met mijn geur en komt het brengen. Helaas kauwt ze te erg op het stokje. Van Heleen krijg ik een stokje mee voor de volgende keer. Patricia koopt kip voor me bij de Aldi, die vindt Maddy heerlijk.

Maandag 19 januari

Hoofdrol voor het hondendekje

Nee het hondendekje kan Maddy niet waarderen, ineens kan ze niet meer liggen. Raar! Ik denk dat het toch te klein is geworden bij haar schouders en daardoor te krap zit. Zij heeft toch een wat langere rug dan June, ik moet gewoon een ander kopen voor haar. Het is koud en haar lijf blijft wel lekker warm. Door het dekje gaat het afliggen bij de blijf oefening slecht en ook bij het ’terug plaats’. Het volgen gaat prima, apport ook, zelfs het appèl op afstand. Ik moet nu ook leren om haar te laten staan en dan zo dat haar achterpoten blijven staan. Tja hoe krijgen we dat weer voor elkaar.

Maandag 12 januari

115sized_IMGP0549Wat een pestpokken weer, het gaat steeds harder regenen en Maddy krijgt het meer en meer kouder. Het is de spelavond, wel doen we volg-oefeningen. We doen de oefening zo lang dat ik denk, ‘nu stop ik, want mijn benen doen het bijna niet meer’. Terug plaats gaat heel goed, zonder doosje de eerste keer en de tweede keer leg ik zelf een doosje in het vak en vanuit een afwijkende positie stuur ik Maddy naar het vak en dat gaat uitstekend. Apporteren gaat ook goed, alleen ben ik vergeten om mijn gooitechniek te verbeteren. Maar het wordt een mooie gooi van het apporteerblok en het komt in de buurt van de vereiste 10 meter. Het spelletje ‘om’ ben ik ook vergeten om te oefenen. Het is de bedoeling dat Maddy leert om rond een pion te lopen, het gaat aardig. Het sorteren gaat echt super, ik kan Maddy naar de bakjes sturen. Ze gaat met haar neus langs alle bakjes, loopt terug naar de voorlaatste en vindt het stokje. Het zit verstopt onder het vierde bakje deze keer, de hele les heb ik het houtblokje tussen mijn bh geklemd, nu moet ze mijn geur wel ruiken. De volgende keer legt Heleen nog een neutraal blokje erbij om te kijken welke van de twee  blokjes ze kiest. Opvallend is dat Djuna, de Newfoundlander, deze oefening ook heel goed doet, ze gebruikt heel goed haar neus.  “Komt vast van al het jagen achter de konijnen en hazen aan”, vertelt Desirée. Maddy mag als laatste ook nog springen over de hindernis en nu snel naar huis. Maddy en ik hebben het helemaal gehad met die nattigheid. Volgende week is het gewoon weer droog en is het een gewone les.

Maandag 5 januari 2015

1214sized_IMGP0470Ach het is toch wel leuk om hier weer te zijn, iedereen is vrolijk, ja zelfs ik. Zie intro. Het ‘volgen’ en ‘afliggen’ gaan prima, ’terug plaats’ proberen we zonder doosje en ik maak de afstand niet al te groot van het vak. Het gaat goed, ze loopt er in één keer naar toe en gaat op mijn commando liggen. Het ‘apport’ moet 10 meter van mij vandaan gegooid worden. “Weet je wel hoe goed ik kan gooien”, zeg ik tegen Marrie. “Heel slecht, ik mag wel op mijn gooitechniek gaan oefenen”. Maddy haalt het apport, dat is geen probleem, helaas heeft ze het niet goed in haar bek vast. Appèl op afstand gaat best goed, alleen kent Maddy het riedeltje. Ik kan het beste afwijken van het ‘zit’, ‘af’, ‘zit’ en moet er gewoon een ander commando tussen gooien. ‘Voorkomen’ gaat een beetje de mist in, want Maddy vertrekt te vroeg, ik had nog niets gezegd. En ik kan merken dat ik het ‘volgen’ en ‘staan’ niet geoefend heb, dit gaat niet goed. Maddy gaat zitten i.p.v. staan. De twee nieuwelingen zijn onwennig, logisch, wel valt op dat de herder nog veel met de lange lijn werkt.

Maandag 15 december 2014

1214sized__DSC7758Deze les hebben we weer het sport en spel rondje. Spelender wijs allerlei oefeningen doen die we later tegen kunnen komen, wel met variatie. Leuk vinden de honden het, even wat anders. Wel hebben we eerst gewoon voor- en achterlangs volgen en daarna blijven en weer mogen de honden zitten. We doen de oefening ‘om’ een pion lopen en dat gaat beter nu. Ik kan haar vooruit sturen en dan staat Marrie klaar met het speeltje om het weg te gooien. De derde keer gaat het niet goed, ze wil voor de pion de bocht nemen en dat is niet de bedoeling. Ik moet nu dichter bij de pion staan, haar vooruit sturen met het commanco “om” en wanneer ze voorbij de pion is gooi ik het speeltje naar achteren. Helemaal leuk, zo leuk dat Maddy nu echt boven mij uit springt!! Marrie en Desiree in verwondering achterlatend.

Sorteren

Blok gooien gaat prima en wat helemaal leuk is, is het sorteren. Ik heb dit 2x geoefend in de afgelopen 2 weken. Wil heeft een pvc-buis in de lengte doormidden gezaagd. Het ziet er niet uit, maar dat maakt niet uit. Thuis zag ik al dat ze het spelletje snel door had en ook nu doet ze het heel goed. Alleen heeft Heleen de dakjes in een cirkel neergelegd en ik moet Maddy van een afstand sturen. Maar dit hebben we niet geoefend en het ziet er moeilijk uit. Ik stuur Maddy naar de dakjes met het commando “sorteer”. Meteen loopt ze naar het eerste dakje, snuffelt en loopt naar de tweede, snuffelt en zo loopt ze verder. Volgens mij mist ze het stokje, maar Maddy gaat weer terug en nu vindt ze het stokje en brengt het. De tweede keer gaat ook goed.

Hindernis

Eerst een paar keer springen voor de lol en dan maken we het af met goed voorkomen. Ook een oefening met voorkomen. Ik sta op een flinke afstand van Maddy, ik roep en ze rent naar me toe en komt mooi voor me zitten. Heleen zegt alleen dat ik nu niet meer haar naam moet zeggen. Ik zeg altijd: “Maddy hier” en het moet voor de GG-1 alleen “hier” zijn.

Laatste les

Ik heb besloten om door te gaan, we zien wel. Maddy vindt het nog leuk en dat is het belangrijkste. Maandag 5 januari zijn we er weer bij.

Fijne feestdagen en een  goed uiteinde.

Maandag 8 december 2014

Onderweg naar Leiden begint het te regenen en als ik de plassen water op het wegdek zie, zijn er al flinke buien gevallen. Maddy en ik rijden het terrein op van o.a. KC. Rijnland en alles is wit, huh? Wat is dit dan? Het heeft flink gehageld. Heleen komt ook aan en ik zeg tegen haar: “wat is dit voor een gekkigheid”. “Toen ik van huis weg reed was het gewoon droog hoor”, antwoord Heleen. “Ja bij mij ook”.

Unicum
1214sized_IMGP0431

Tijdens de les hebben we geen druppel regen, ik wist dit want ik liet mijn regenpak in de auto, terwijl de rest van het clubje helemaal in het plastic gekleed is. Het veld is vies, nat en modderig, het is moeilijk om een ietwat droog stukje te vinden. Denk maar niet dat Maddy nu à la minute gaat zitten. Vanavond weer een gewone training. Volgen gaat best goed, al moet ik wel flink mijn best doen om Maddy’s aandacht vast te houden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, ook niet met June, de honden mogen blijven zitten!! Omdat het veld zo nat is. Dus het wordt zit en blijf op afstand i.p.v. af en blijf, dit vinden de honden totaal niet erg. Verder is het halen van het apport, het staan en zitten tijdens het volgen en appèl op afstand. Maddy weet wat er komt, het is af en zit en af en zit. Nu wil ze volgens Heleen niet echt liggen, omdat het veld zo nat is  en gaat ze zelf al zitten. Dit zou kunnen, maar thuis doet ze dit ook, in de kamer op tapijt.  Ze kent het riedeltje en gaat dan zelf zitten en liggen in plaats van wachten op het commando.

Doorgaan ja of nee?

Dit was de één en laatste les voor de winterstop, als je het een winterstop kan noemen. Het zijn maar 2 weken, 5 januari beginnen we alweer. Na het GG-B examen zei ik dat ik eigenlijk zou stoppen na het examen. Marrie vindt dat ik er over moet nadenken of ik door ga, want begin januari wordt het cursusgeld van de rekening gehaald. Het is zonde van het geld als ik toch besluit te stoppen begin 2015. Ik vind het best leuk en Maddy heeft het ook nog prima naar haar zin, ze doet het goed, vindt het leuk en leert super snel. Bij June merkte ik dat zij er niets meer aan vond en dat is en blijft een voorwaarde, zeker bij GG. Ik zeg tegen Marrie dat ík er moeite mee heb, lichamelijk dan, het is zwaar om steeds te komen, vooral omdat ik nog meer trainingen volg. Ik denk er over na, zeg ik tegen Marrie. Moelijk!

Maandag 1 december 2014

Brr

Het is koud, echt koud, een koude oosten wind staat er. Zal ik Maddy een dekje aangeven voor de GG-training. Ik doe het niet, het is koud, maar het vriest niet. Wat moet ze dan als het echt vriest?

913sized_IMGP7286Volgen en af-liggen

Voor- en achterlangs volgen aan de riem geeft geen problemen. Ook gaat Maddy, ondanks de kou, makkelijk liggen. Patricia en ik moeten achter het scherm staan, zo staan wij uit zicht voor onze honden. Achter het scherm tovert Partricia een schrijfblokje en pen tevoorschijn, wat een geluk. Ik ben natuurlijk weer vergeten om mijn emailadres op te schrijven. Ik schrijf het adres op en Patricia stuurt de foto’s op die haar man gemaakt heeft op het GG-B examen. “Dames kom maar”, hoor ik Heleen zeggen. Maar ik ben nog niet klaar, “dames”, nogmaals. “Ja, ja we komen”. Ze dachten dat we het niet hoorden, maar ik was gewoon nog niet klaar met schrijven.

Terugplaats maar dan anders

Maddy gaat niet naar het ‘vak’ hoor zonder doosje, met doosje wel. Nu moet ik weer een doosje met snoepje in het vak leggen en gewoon scheef of een andere kant op met Maddy het vak uit lopen. En meteen naar het vak sturen, zo leert ze de pionnen meer herkennen. Een hele goede tip!!

Wat doen ze nu?

Bij Marrie doen ze een oefening die ik nog niet ken, het schijnt nieuw te zijn in het GG-1 programma. Maddy moet  ‘om een pion lopen’ en als commando gebruik ik op aanraden van Marrie “om” . Patricia bijvoorbeeld gebruikt het commando ‘rond’, omdat haar hond dit zo leert door om een boot heen te zwemmen. Afijn, Marrie staat bij de pion met het speeltje van Maddy. Ik geef het commando “om”, Maddy weet niet wat ze moet doen, logisch. Marrie moedigt haar aan om naar haar toe te komen. Ze loopt naar Marrie en op het moment dat ze bij de pion is gooit Marrie het speeltje weg en zo rent Maddy ‘om de pion’ heen. Het ziet er een beetje ongeloofwaardig uit, maar het zal heus effect hebben.

913sized_IMGP7284Over de hindernis

Maddy staat aan de ene kant en ik aan de andere kant. Op mijn commando “hoog” springt Maddy over de hindernis. Ik moet zeker 3 meter van de hindernis staan vindt Marrie. Dit is ook de maximale afstand. Maddy zweeft zeker 2 meter over de hindernis heen en heeft ruimte nodig om goed voor me te gaan zitten. Wanneer de afstand tussen de hindernis en mij 3 meter is komt het goed. We gaan er weer op letten.

Heleen wacht op me

“Wat zijn jullie toch creatief bezig”, zeg ik tegen Heleen. “Dit deden we 2 weken geleden ook, was je er toen niet?, vraagt ze. Nee ik was er niet, Maddy was ziek. Heleen vertelt dat de ene week de training gegeven wordt volgens het GG-programma en de andere week worden er afwisselende oefeningen gedaan, ook met het oog op afwisseling en op de toekomst. Ik vind het helemaal leuk.

Op een rij

We staan met z’n vieren op een rij. We moeten voor de hond gaan staan, dichtbij of wat verder. Om de beurten moeten we “af” zeggen en je eigen hond mag alleen gaan liggen op jou commando. Dit is moeilijk voor Maddy, ze wil al meteen gaan liggen wanneer de eerste “af” zegt. Dit ging bij ons tijdens het examen ook helemaal mis. We wisselen af tussen ‘zit’ en ‘af’ en beide commando’s zijn moeilijk.

914sized_IMGP0050Sorteren

Ik geef het speeltje aan Heleen en zij legt het onder een plastic dekseltje. Op een rij liggen ongeveer 5 van die dekseltjes en Maddy moet haar speeltje op sporen door haar neus te gebruiken. Ik mag niet wijzen of aanwijzen. Maddy moet zelf haar neus naar beneden brengen naar zo’n dekseltje en ik zeg: “sorteer”. Maddy snapt het nog niet erg, maar het kwartje begint te vallen en ze vindt haar speeltje en krijgt met de tweede beurt de smaak te pakken. Dit gaan we thuis oefenen, een pvc buis halveren en een houten stokje met mijn geur er onder neerleggen. Komt goed.

Erg leuke training en we kunnen weer aan de bak

Maandag 24 november 2014

1114sized_IMGP0324Maddy heeft er zin in

Dit had ik niet verwacht na de lange dag gisteren. Het volgen gaat goed, het staan tijdens het volgen, kort apport. Het blok moet nu gegooid worden en dat is geen probleem. Het staan tijdens het volgen gaat goed, ik moet haar nog iets tegenhouden, maar ik kan dit voortaan proberen door alleen een hand als ‘stopteken’ te gebruiken. Terug vak gaat niet goed, de tweede keer verknal ik het met mijn commando, de derde keer doen we het met het doosje. Ik probeer om Maddy beter naast me te laten zitten en oefen hier veel op. Het appèl op afstand gaat voortreffelijk. Af, zit, af, zit, volgens het boekje. Tanden laten zien hebben we niet meer en ik ben een tevreden baasje.

Maandag 17 november 2014

Geen GG-training, Maddy is zondagnacht de hele nacht in de weer geweest en is ziek. Diarree en braken, ze krijgt een beetje rust.

Maandag 10 november 2014

914sized_IMGP0042GG-1

Vanaf nu trainen we voor het GG-1 examen, weer een stapje verde en een stap moeilijker. Maddy heeft veel goede zin, het volgen gaat heel goed, het afliggen ook. Al gaat ze nadat ik terug kom weer zitten op het ‘zitcommando’ door een ander gegeven. Ze weet dat ze fout is en gaat meteen weer liggen. Terug vak heb ik voor het eerst niet van te voren geoefend en nu moet ze naar het vak gestuurd worden. Ik moet een paar keer “vak” zeggen en dan gaat Maddy richting vak.

Ander soort apport

Apportblok moet ik gooien, dit doet Maddy goed en apporteert het zonder enig probleem, over de hindernis springen gaat ook goed. Maddy staat aan de ene kant van de hindernis en Maddy aan de andere kant. Ik geef het commando “hoog” en Maddy springt over de hindernis, komt voor met zitten en dan aan de voet. Het is nu niet meer ‘zitten’ tijdens het volgen, maar ‘staan’. Het gaat best goed, ik hou haar tegen en ga meteen voor Maddy staan.

Appèl op afstand

Al wordt het eerst geoefend dichtbij, als Maddy het heel goed onde de knie heeft ga ik verder, 5 meter, staan. Maddy zit naast me, ik zeg “af” en ga voor haar staan, bijna tegen haar nagels aan. Ik zeg “zit” en Maddy mag niet haar achterwerk bewegen. Ze moet zo vanuit de voorpoten omhoog komen en gaat zitten, ze doet het perfect. Dan weer “af”en weer “zit”, het kan niet beter.

Veranderingen

Dus een paar oefeningen vallen af, zoals het ‘staan en betasten’ en het ‘staan’, een paar oefeningen gaan anders en er zijn een paar oefeningen bij gekomen, zoals het springen over de hindernis.