Zondag 12 januari

114sized_IMGP8110Nieuw trainingsjaar bij Hubertus, nieuwe groep en nieuwe trainer

Ruim op tijd zijn we op het Hubertus terrein in Den Haag. Daarvoor lopen Maddy en ik even op de Waaldorpse Vlakte. Om half 10 heeft iedereen zich buiten verzameld, Marcel – de coördinator – heet iedereen welkom, vertelt de do’s en don’t’s en vertelt bij wie en waar we moeten zijn. Laat het nieuwe trainingsjaar maar beginnen, Maddy en ik hebben er zin in. Lees het verslag.

Maandag 13 februari

Voor het eerst in 2014 gaan Maddy en ik naar de GG-training in Leiden en we moeten er weer een beetje inkomen merk ik. Lees meer.

Donderdag 16 januari

Mank pootje

June loopt nu, sinds een week, mank met haar rechter voorpoot. Het ging best beter maar vandaag niet. Ze loopt slechter op een schelpenpad dan op zand. Dus denk ik dat het haar voetzolen zijn. Als ik haar voetzooltjes bekijk en betast vindt ze dat niet leuk. Kom ik aan de andere voet idem dito, ze vindt mijn geporrel gewoon niet leuk. Ik kan niet echt iets vinden in de voetzolen, misschien een gewricht of spier? Morgen krijgt ze rust en gaat ze niet met de fiets mee.

Slechte eigenschap

Wanneer ik met de honden de voordeur uitga, kan vooral Maddy erg fel reageren als er net iemand langs loopt. Puur territorium gedrag. Vanmiddag komt er een jonge knul aan en ze gaat tekeer, zo irritant! Ik ben er op voorbereid en pak haar meteen streng aan en grijp haar in haar nekvel tot ze piept. Niet leuk, ook niet voor de omgeving. Maar ik moet dit aanpakken, want het wordt nu echt te gek. Dat ventje schrikt zich rot en durft al helemaal niet meer langs te lopen, hij zal wel denken: ‘wat een monster’. Maddy is echt een vriendelijke hond, maar in deze situatie even niet. Ik hoop dat de aanpak geholpen heeft.

In de duinen

Het is de hele week al slecht weer, veel regen en veel te zacht voor de tijd van het jaar. Gelukkig is het net even droog wanneer we in de duinen lopen. De hele week moeten we ook al omrijden en dat kost zeker 10 minuten reistijd. We rijden nu eerst richting Noordwijk, gaan via de andere kant de duinweg op en rijden een stuk terug, erg omslachtig allemaal. Het is niet anders, jammer dat het nog 2 weken zo blijft.
Maddy heeft het druk met een reeënspoor en rent samen met June de rechter kant van het bos in wat langs de weg loopt. Dit vinden Ella en ik echt niet fijn. Meestal komen ze vrij snel weer terug, nu niet. June is terug, maar Maddy nog niet, ik ga kijken waar ze en loop naar de rand van het bos. Gelukkig roept Ella dat ze er weer is. In de duinen is ze ook nog een keer foetsie, ze is vast aan het graven en dat willen we niet nu ze nog het schoentje draagt voor de zwakke nagel. Ella gaat kijken en klimt een duintop op, June gaat mee en houdt de boel in de gaten. Ze moet nu op mij letten, ik sta gewoon beneden op het wandelpad, ze moet Ella in de gaten houden en Maddy natuurlijk. Ah gelukkig is zie haar verschijnen, ze rent Ella voorbij en rent samen met June naar mij toe. Even later lijn ik haar aan, want het is nu bijna donker en June krijgt haar mooie lichtgevende Leuchtie band om.

Vrijdag 17 januari

1213sized_IMGP7919Positief

Het lijkt te helpen de harde aanpak gisteren toen ze zo tekeer ging tegen een voorbijgaande jongen. Vanmiddag is er bedrijvigheid bij de buren, Maddy kijkt en wil reageren, maar ik ben haar voor en ze houdt keurig haar mond. Ik ben streng, ze moeten zitten en wachten en achter mij aan lopen. Het gaat goed.

Rust

June krijgt rust en gaat niet mee met de fietsochtendtrip met Wil en Maddy. Ze vindt het niet eens erg en blijft in haar mand liggen en slaapt lekker verder. Ella loopt een klein rondje met haar en ze vindt het helemaal leuk, met een kwispelende staart loopt ze met Ella over straat, na de wandeling eten en dan weer lekker het mandje in. Het lopen gaat een stuk beter, dat zie ik ook ‘s middags. Ik zie haar niet meer mank lopen, even afwachten hoe het vanavond is, want ze heeft nu wel langer gelopen en gerend.

Zaterdag 18 januari

Met wie ga ik?

June gaat met Wil mee, even twijfel ik, zal ik met June gaan? dan kan ze met de auto. Maar ik vind het ook fijn om even alleen met Maddy te wandelen en te trainen, alleen moet het nog steeds met een schoentje aan waardoor de keuze wat beperkt is. Ik zet de wekker vroeg, alleen heb ik de vrijdag geselecteerd en zo word ik toch een uur later wakker dan de bedoeling is. Hierdoor valt Delft af, daar wil ik echt vroeg zijn en ik ga toch met Maddy. Wil belooft dat hij alleen naar de Bavo gaat met June, het gaat wel een stuk beter met June’s pootje.

Hoofddorp

Tas en camera mee en eerst doen we wat oefeningen in het natuurgebied ‘de groene weelde’, voordat ze de kolder in haar kop krijgt en niet wil komen omdat ze het druk heeft met de wildluchtjes. Maddy is verrassend attent en luistert goed. Ik heb stiekem 2 dummy’s in het bos neergelegd, maar eerst gaan we heel wat anders doen. Ik heb de 4 pionnen meegenomen voor ‘terug plaats’, genoeg grasveldjes hier om het te kunnen doen. Jammer dat ik toch weer iets vergeten ben, het doosje voor de snoepjes als extra hulp bij het ‘terug plaat’, dan maar zonder proberen. Maddy rent meteen richting de pionnen op mijn commando, maar rent ze net zo makkelijk weer voorbij terwijl ik “af” roep. Ik roep haar terug en we doen het nog een keer, weer loopt ze door het vak en gaat uitgebreid snuffelen buiten het vak, weer heb ik “af” geroepen toen ze in het vak was. Nog een keer. Maddy komt meteen en zit weer naast me. Weer zeg ik: “plaats” en weer loopt ze richting het vak en eindelijk nu gaat ze wel in het vak liggen als ik “af” roep. Ik ren helemaal blij naar haar toe, ze krijgt wat lekkers en mag zitten. Ik ben trots op mij zelf, want ik stop nu, terwijl ik echt in de verleiding kwam om het nogmaals te doen. Maar de zin dreunt door mijn hoofd: ‘stoppen als de oefening goed is gegaan’.

1213sized_IMGP8026Apporteren

Nu mag Maddy de twee dummy’s apporteren in het bos. Ze zit naast me en op mijn commando: “zoek apport” rent ze het bos in, het duurt even maar ze komt met de rattendummy. Nu mag ze er nog één halen en daar heeft ze meer moeite mee, met wat hulp vindt ze ook deze en brengt het netjes naar me toe. We lopen verder naar een ander veld en daar doe ik een dubbelmarkeer. Ze markeert het niet helemaal goed, maar ze is van goede wil en vindt de dummy’s. Ook gaat ze zwemmen, op afstand van het water is de inzetplaats, ik heb de dummy in het water gegooid. Maddy mag het halen, even twijfelt ze maar ze stapt toch het water in en zwemt naar de dummy. Heel heel knap en Erna zou trots op Maddy zijn. Later doe ik nog een ‘verloren zoeken’ dat helemaal goed gaat en Maddy mag verder lekker rennen. Toch denk ik dat het hier – buiten de velden waar konijnenluchtjes zijn – minder uitdagend is voor Maddy, want ze rent lang niet zo veel dan normaal in de duinen of Nieuw-Vennep. Maar hier is water en mooie velden en dat maakt het voor mij weer interessant…

Pootje

Daar lijkt het beter mee te gaan, June heeft minder last van haar poot, eigenlijk zie ik niet veel meer. De hele dag heb ik haar bijna niet gezien, ze komt overeind voor haar wandelingen en eten en verder slaapt ze. Toch heeft ze het naar haar zin ‘s middags laat in de duinen, ze daagt Maddy uit en rent de duinen in.

Ik weet het zeker

De strenge aanpak van donderdag heeft echt geholpen. Gisteren dacht ik nog dat het toeval was. Maar vanmiddag is Maddy weer heel braaf, er is veel bedrijvigheid bij de buren, we krijgen namelijk nieuwe buren en ze zijn druk bezig met verhuizen. Ik hou Maddy kort en ben streng, ze moet zitten aan het einde van het tuinpad. Er loopt iemand langs, ze geeft geen kick en ze krijgt een beloning. Via de voorkant van de auto loop ik naar de achterbak, ze moet weer zitten. Ze kijkt naar de tuin van de buren, veel mensen in de tuin, oh wat zou ze graag willen blaffen. Ze doet het niet en is heel braaf, ik ben uitbundig met mijn beloningen, zelfs in de auto heeft ze niet geblaft, June ook niet.