Zondag 22 januari

Het is een mooie dag, koud en wit, een prachtig landschap in Zwaanshoek. We lopen meteen het veld in en al vrij snel vliegt er een fazantenhen op. De honden hebben er niets mee gedaan. Dit is logisch want ze liepen totaal niet op de wind. Doordat we steeds verkeerd op de wind lopen, doen de honden ook niets met de wind en zoeken steeds naar muizen, grrrrrrrrrrr.

Oefenen

Onderweg heb ik twee dummy’s neergegooid, één meer links en één meer rechts. De laatste keer vertrok Blaine als een speer, daarom heb ik ze nu verder weg neergelegd. Als we straks aan het einde van het veld zijn mag Blaine de dummy(‘s) halen, ze loopt dan mooi op de wind. Dat als een speer vertrekken gebeurt vandaag niet, ze stopt al snel voor de bekende muizen holen. Ik haal haar terug en nu vertrekt ze beter, maar ze loopt niet ver genoeg. Ik loop daarom ook het veld in en na een tijd vindt ze een dummy, later vindt ze ook de andere dummy en dat doet ze mooi. Het is zo lastig met de andere honden erbij, of ze zijn haar voor of ze leiden haar af.

Puk

Van Sandra hoor ik dat Puk eenden geapporteerd heeft op het strand, deze waren aangespoeld. De eerste eend moest nog even een ererondje maken voordat Puk het aan Sandra gaf, dat hoort zo :-). Maar het ging steeds beter en de derde werd mooi gebracht.

Voorstaan

In Nieuw-Vennep zijn de honden al een tijdje met een spoor bezig, fazant? Ik pak mijn telefoon voor een filmpje, maar het duurt wel erg lang eer er iets gebeurt. Toch blijven ze bezig met een spoor, het is vast een haan die op de loop is gegaan en hanen kunnen snel lopen. Via de top van de heuvel lopen we naar beneden, ik zie dat het spannender wordt en pak weer mijn telefoon. Ze staat, Blaine staat prachtig voor, Maddy ruikt het nu ook.
Met zijn tweetjes zijn ze prachtig voor, snel een filmpje maken. Door de opwinding doe ik het weer fout natuurlijk en de telefoon maakt een foto ipv een filmpje en daar staat de haan niet op die even later opvliegt. Prachtig, ik heb genoten van dit hondenwerk.

Het is deze week een paar keer gebeurt dat ze voorgestaan heeft, ook een keer dat er niets zat, maar dat geeft niet, ze moet het leren. Alleen die muizen hè, dat bederft zoveel. Ze is hierdoor steeds afgeleid en die neus is veel te veel aan de grond, terwijl ze echt een mooie kophouding kan hebben.

Maandag 23 januari

’s Morgens in Nieuw-Vennep aan de Hoofdvaart komen we nu niet één fazant tegen. Blaine en ik doen wat gehoorzaamheidsoefeningen op een veld bij een bankje en hier kan ik mooi June en Maddy aan vastmaken, zodat ze niet in de weg lopen. Niet te lang, want het is weer koud.

In Venneperhout staat June ineens op het ijs. Ik ben even afgeleid doordat ik op mijn telefoon kijk en zie daar de waaghals, gelukkig luistert ze goed, want ze komt meteen als ik roep. Er ligt overal ijs, maar of het nu overal betrouwbaar is? Blaine en Maddy krijgen het ook steeds meer door, dat je nu op het water kan staan. Ik weet het met drie honden is het niet handig om je mobiel te checken, maar ik loop nu al best lang alleen en ik mis het gezelschap van mijn moeder. Ze heeft nog steeds veel last van haar lies.

Eend

June is in de bosjes, oké ze zal wel iets ruiken. Dat klopt, want even later komt ze met een eend in haar bek aanlopen. Gelukkig heb ik een tas bij me en daar kan ie mooi in. Wel maak ik van de gelegenheid gebruik om even te oefenen met Blaine, maar ik maak wel even June vast. Tuurlijk maakt Blaine wat ererondjes met de eend, waar heb ik dat meer gehoord? haar broer soms? Maar het gaat best goed.

Dinsdag 24 januari

Fazanten paradijs

Zo zeg de één na de ander wordt, vooral door Maddy, opgespoord. Ik hoef je niet te vertellen dat zij het enorm naar haar zin heeft. June gaat ook het bos in, ze heeft wat in haar neus dat is duidelijk. Tegen Blaine zeg ik: “ga kijken, ga met June mee”. Tegen Maddy hoef ik het maar één keer te zeggen. Al vrij snel komt Blaine weer terug, het sukkeltje, want even later hoor ik een fazant opvliegen. “Ik zei toch dat je bij June moest blijven”. Blaine gaat toch nog even kijken.

IJspret

Blaine gaat op het ijs staan, krak! loopt nog iets verder, een behoorlijke krak en het ijs breekt. Ze schrikt zich dood en spurt eraf, maar toch gaat ze weer kijken, het is best leuk. Niet getreurd, het is ijs dat op een kleine, wat diepere plas ligt.

Woensdag 25 januari

Jachttraining in Breukelen. Lees meer.

Donderdag 26 januari

Laat

Grr, heb me verslapen en alles loopt in het honderd. De honden moeten lopen, weinig tijd en dat maakt me Chagrijnig en dat reageer ik af op de honden en dat is niet goed. Het is een hele koude ochtend en dat blijft het de hele dag.

Lol

June heeft het enorm naar haar zin tijdens de middagwandeling in Venneperhout. Ze is veel weg, prettig want normaal hangt ze erg om me heen. Zou het iets te maken hebben met de eend die ze afgelopen weekeinde hier vond? Zou zo maar kunnen. June is ook een keer heel lang weg en volgens mij heeft ze iets opgegeten. Wanneer Blaine aan haar bek ruikt weet ik het zeker. Ik krijg verschillende complimenten van wandelaars dat het zo’n leuk en mooi drietal is. En op de showpagina van KC de Kempen zie ik dat er 24 Weimaraners zijn ingeschreven, zoveel heb ik op een gewone show nog niet meegemaakt. De keurmeester is de heer Van Iersell en ik ken hem als rasspecialist al heel lang. Leuk om hem weer eens mee te maken. Ik hoop dat ik dat 5 februari nog vind……

Vrijdag 27 januari

Kwaad

Maddy vindt een pak melk of koffiemelk en is hier erg content mee, tuurlijk wil Blaine het ook hebben, want er komt nog melk uit. De normaal goedgevende Maddy moet hier nu niets van hebben en houdt het voor zichzelf. Ook voor mij rent ze weg en Blaine krijgt een behoorlijke afstraffing. Zo één waarvan Blaine uit verontwaarding ging bij gaat blaffen, zo confuust is ze. Woedend ben ik als ze steeds bij me wegloopt, uiteindelijk heeft ze volgens mij het hele pak opgegeten. Ik heb haar flink de waarheid vertelt daarna, maar ja het is mosterd na de maaltijd. Even later doet ze het gewoon weer dunnetjes over en pakt weer troep bij die hangjongerenplek. GRRRRRRR.

GG

Vanavond tweede les van de EG B cursus, lees meer.

Zaterdag 28 januari

Oefenen

We gaan naar Venepper hout aan de Hoofdweg. Het is een stuk minder koud, d.w.z. het heeft niet meer gevroren, het is 3 graden boven nul. Fazanten komen we niet tegen vanmorgen, dan maar wat oefeningen doen. Ik heb mijn dummytas mee met 3 dummy’s, die leg ik verspreid in het bos neer. Het zoeken gaat moeizaam, alle drie de honden mogen zoeken. Blaine komt vrij snel terug met een dummy in haar bek, op de hielen gevolgd door Maddy. Ik verdenk Blaine ervan dat ze de dummy van Maddy heeft afgepakt en dat Maddy het vond. De twee andere dummy’s vinden ze bijna niet, het duurt heel lang. Ik ben zelf het bos in gegaan, vaak stimuleerd dat het zoekproces. June vindt een dummy en een tijdje later vindt Blaine de laatste dummy. Hè hè, alles is binnen en we kunnen eindelijk verder. Wat mij wel opvalt is dat Maddy er steeds bij is en ook echt meezoekt.

June haar neus zit op slot

Op een groot grasveld leg ik van achteren naar voren drie dummy’s neer, links, rechts en de laatste links iets op een helling. De eerste door Maddy is snel gevonden, de tweede – die het verst wegligt – door Blaine ook. De derde moet June vinden en dat wordt een probleem, deze ligt het dichtsbij en die zijn vaak het moeilijkst. Ze zoekt en zoekt en steeds rent ze weer veel te ver naar voren. June rent een beetje a-typisch nu ze een oude dame van 10 1/2 jaar is, ze gooit haar achterbenen soort naar achteren tijdens het rennen. Ze buigt daarbij haar knieën niet meer goed lijkt wel, een koddig gezicht. Eindelijk vindt June de dummy en ze is helemaal blij. Tuurlijk vergeet ik weer een riem mee te nemen en vraag aan June of ze het wil halen. Dit vindt ze normaal geweldig en ze vindt het altijd, maar niet vandaag. Moet ik er wel bij vertellen dat de wind uit het oosten komt en de riem lag echt westelijk.

Venneperhout aan de IJweg

Het is erg rustig, zelfs een beetje saai. Steeds vergeet ik om Karin te appen, om te vragen of ze al thuis is van hun reis naar Australië. Ja, ze zijn al drie weken thuis! Nola heeft bij Ruud en Annelies gelogeerd en is nu ook weer fijn thuis. Op het moment dat ik app, rennen alle drie de honden met een noodvaart weg. Een haas? Maddy doet nog steeds niets anders dan de slootkant afzoeken waar ze al twee keer geluk heeft met een haas. Blaine is als eerste terug en Maddy als laatste natuurlijk.

Ik heb het wel een beetje gehad met al dat lopen, helaas heb ik weer meer last van mijn been. De laatste dagen gaat het een stuk slechter met mijn rug en benen. Ondanks de morfine heeft het me veel nachtrust gekost en dat merk ik nu. De afgelopen dagen gaat het beter met mijn darmen, behalve maandagavond toen had ik enorme buikpijn, en nu mijn rug weer. Zucht. Het is 17.45, bijna donker en we lopen richting de auto, het is mooi geweest.