Elementaire Gehoorzaamheid B

2017

Vrijdag 31 maart

Weer een klein groepje, van de redelijk grote groep waar we mee begonnen is niets meer over. Ik hoor de trainer, Geertje in dit geval i.p.v. Mike, zeggen dat volgende week het examen is. “Volgende week”, roep ik verschrikt. “Ja en ik heb slecht nieuws voor je, je kan niet mee doen”. “Je bent zo vaak niet geweest en dat zou zonde zijn”. Potverdorie schiet er door me heen en ik mompel dat de ik het niet volhou om deze GG-B cursus nog een keer te doen. Het klopt dat ik vaak niet geweest ben en dat komt ten dele door de trainer. En nu de afgelopen weken door pa, ik kwam gewoon nergens anders meer aan toe. We gingen meestal op ziekenbezoek ’s avonds en ja wat is belangrijker. Geertje reageert op mijn commentaar dat ze bekijkt hoe het vanavond gaat.

Voorbeeldig

Laat Blaine toch een prima trainingsavondje zien. Volgen gaat goed, zitten en af gaat goed. Voorkomen en apport prima. ‘Aan de voet’ kan beter en ‘terug plaats’ ook. Blaine rent meteen naar het vak, dat snapt ze, maar ‘afliggen’ doet ze niet zo snel, ik moet het een paar zeggen. Als ik zie hoe de andere drie honden het doen, heb ik niets te klagen. Zeker met het ‘terug vak’ niet, de anderen gaan niet eens naar het vak.

Vragenrondje

Tuurlijk hebben de baasjes van de Mechelaar en de Heidewachtel weer veel vragen en opmerkingen. Ik vraag: “wat doen we volgende”. “Kom maar gewoon”, zegt de trainer. Pff, gelukkig. En laten we eerlijk zijn, wat is nu belangrijker. Honden die in de gaten gehouden moeten worden en uitvallen naar andere honden – Ik heb het alle andere drie honden zien doen vanavond en de andere avonden zeker de Mechelaar – of een Blaine die met elke hond kan opschieten en nooit zal uitvallen…….

Muilkorf

Van de trainer hoor ik dat er een muilkorf gebod komt voor de grote ‘gevaarlijke’ bijtgrage honden. Het voorstel moet nog aangenomen worden door de Raad van Beheer. Het gaat mogelijk gelden voor heel veel rassen: Herders, behalve de Belgische, de Stafford- en pitbullachtige (hoera), de Mastiffs, verder weet ik het niet.

Vrijdag 10, 17 en 24 maart

Ben ik door omstandigheden niet naar de GG-training geweest.

Vrijdag 3 maart

Veel volgen en afliggen, het gaat goed.

Vrijdag 24 februari

De trainer is ziek.

Vrijdag 17 februari

Blaine is 15 dagen loops en de GG-training slaan we daarom over, zeker met een aantal reuen in de groep.

Vrijdag 10 februari

Het is koud, echt koud. We zijn maar met z’n drieën en er is geen reu bij. We doen heel veel volgoefeningen, links, rechts, linksom, rechtsom. Goed dat ik dit vorig jaar rond deze tijd had, ik had omgevallen. Het is wel fijn dat de honden nu bezig zijn met die kou, stilstaan is niet fijn. Ook moet Blaine af, dit gaat in het begin best goed. Maar na een paar keer vindt ze het wel goed en kost het me heel veel moeite om haar steeds te laten liggen en blijven liggen. Daar is het nu geen weer voor trainer! Ik weet het niet zo met deze trainer, hij heeft geen gevoel voor honden, leest ze ook niet goed. Ik had natuurlijk al mijn twijfels, maar eerst moet je iemand een kans geven. Mijn vertrouwen slinkt steeds meer zeg maar. Ook is hij steeds in gesprek met een vrouw die ook een Mechelaar heeft en hé er zijn nog andere honden. Verder moeten de honden veel zitten, hun tanden laten zien en staan.

Vrijdag 3 februari

Ik ga niet naar de training met Blaine. Morgen naar Eindhoven en ik wil het rustig aan doen vanavond. Keuzes maken heet dat.

Vrijdag 27 januari

Tweede les GG. Het volgen gaat in het begin super! ik heb vrijwel geen beloning nodig, ze kijkt me aan, is attent, kan niet beter. Als het te lang duurt verslapt ze, dan moet ik meer tegen Blaine praten, af en toe een stukje worst voorhouden. Het zitten tijdens het volgen gaat vlot, wel wat scheef nog.Tijdens het volgen loopt ze af en toe wat bij me vandaan en soms iets te snel. Beter als steeds achter lopen.

Af

We moeten 10 meter voor onze hond staan en dat is een uitdaging. Blaine doet het wel, maar steeds staat ze op en steeds moet ik weer naar haar toe om haar te laten liggen. De trainer doet dit ook te lang, veel honden zijn nog niet zo ver om dit zo lang vol te houden.

Terug vak

De trainer heeft het doosje met snoepjes, ik sta met Blaine voor het vak. De trainer gaat in het vak staan met de snoepjes. Eerst moet ik “vak” zeggen en dan rammelt hij met het doosje. Blaine gaat bijna een paar keer liggen, maar net niet helemaal. Ik neem het over en ga in het vak staan, maar Blaine vertikt het om te gaan liggen. Pas wanneer ik de oefening met een snoepje doe, gaat ze liggen. Nu krijgt ze een koekje uit het doosje. Pffffff.

Apport

Om aan te leren doen we met z’n allen, door elkaar, individueel, de oefening ‘apport’ met een dummy of een blok. Blaine doet het uitstekend en dat mag ook wel. Eén keer gooi ik de dummy weg en rent de Breton Rover ook net naar zijn weggegooide dummy. Ze staan achter mij, dus dit had ik niet gezien. Ja en dan is er lol met z’n tweeën. Rennen achter elkaar aan, Rover dummy in de bek en Blaine er achteraan. Lol. Gelukkig kan de trainer Blaine aan haar halsband vastpakken.

Het is een aardige les, we gaan door, ondanks dat de trainer veel praat. Alleen zijn de oefeningen te lang en we spelen niet tussendoor.

Vrijdag 20 januari

Nieuwe start, nieuwe cursus, nieuwe trainer, vervolg van de EG A. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bevooroordeeld ben w.b. de trainer, maar hij valt me mee. Al heb ik natuurlijk maar één les gehad. Officieel is het de tweede les, de eerste heb ik gemist. Vorige week ging niet door vanwege het drijfnatte veld en het drijfnatte weer.

Wat doen we zoal?

Voor- en achterlangs volgen, dit gaat super, kan niet anders zeggen. Blaine reageert altijd wel op een nieuwe groep, wil meer snuffelen. Het zitten is een ramp, steeds staat ze weer op tijdens het wachten. Het is heel koud, dat weet ik en ze heeft er zichtbaar last van. Het af-liggen kost ook de nodige moeite. Moet ik wel zeggen dat de trainer het wel heel erg laat voortduren. Tijdens het volgen moeten de honden liggen en het duurt echt heel lang, zolang heb ik het nog nooit meegemaakt in mijn gehoorzaamheids ervaring met niet één hond en dat zegt wat. Afijn het commando is ‘af’, dus ze moet af. De voorraad koekjes is hard geslonken. Eindelijk, eindelijk mogen we verder. We doen veel volgoefeningen, de aandacht verslapt en ik moet flink mijn best doen om dit vast te houden, een stukje worst helpt altijd. In de volgoefening zitten veel ‘naar links’ en ‘naar rechts’ draaingen. Ook veel ‘links omdraai’ en rechtsomdraai’.

Indruk

Ik heb best een goede indruk van de trainer, hij vertelt wel veel en de oefening duurt soms wel heel lang. Afijn we zullen het beleven de komende weken. Voor volgende week moeten we een doosje meenemen voor de ‘vak’ oefening, ik had dit al gedacht en had er één meegenomen. De trainer laat alvast zien hoe het moet. Als ik het niet vergeet kan ik het alvast oefenen thuis, ik heb dit een tijd terug al eens gedaan.

Tot volgende week.