Zondag 1 maart

Examen

Vandaag het zweetwerkcursus basis examen in Doorn. Best spannend allemaal. Eerst maar zien dat we op tijd op de goede plek aankomen en dat lukt. Ruim op tijd komen we aan. Gisteren heb ik geprobeerd de theorie over het grofwild me eigen te maken. Het gaat dan over het zwijn, ree, moeflon, damhert en edelhert. Ook moet ik de regels kennen over de wondbedden. Hoe ziet een longschot eruit of een krellschot. Wanneer mag je beginnen met het zweetspoor van een loperschot of leverschot. Dat laatste, de wondbedden, heb ik op 2 briefjes geschreven en ligt al een tijdje op mijn bureau naast mijn computer en zit wel in mijn hoofd.

Wat kan ik verwachten

Het examen bestaat uit het lopen van het zweetspoor, theorievragen en 3 wondbedden. Lees meer.

Maandag 2 maart

GG

Ja we gaan weer, zit tijdens het volgen gaat niet goed. Het gras is drassig en Blaine mag blijven zitten, ze hoeft niet te liggen. Ook heb ik een emotioneel gesprek met één van de trainsters. In een hele korte tijd heeft ze twee honden verloren en heeft ze nog maar één Groenendaler. Hier moet je toch niet aan denken, echt vreselijk en ze heeft het zo moeilijk.

Dinsdag 3 maart

Vrolijk

Blaine is truttig met eten, ze krijgt maagtabletten van mij en daarna gaat het beter. Ziek is ze niet, buiten is het één en al actie, ze speelt zelfs weer met andere honden. Dit heb ik echt heel lang niet gezien.

Donderdag 5 maart

Niet te veel meer

Zaterdag is de onderlinge van mijn jachtclubje en ’s morgens train ik wat lijnen, die heel goed gaan. En verder vind ik het wel best.

Vrijdag 6 maart

Modder en konijnen

We gaan een keer naar Venneperhout. Dit doen we niet meer, wat een modderboel, bah. Blaine is weg, staat ze voor? Is er een haas? Maddy en ik lopen door en Maddy gaat haar ook zoeken. Ineens hoor ik een schril piep/jankgeluid. Oh, nee, een konijn of haas is gepakt, maar door wie? Door Blaine, daarom was ze natuurlijk weg. Toen Maddy in de buurt kwam, moest ze haar ‘buit’ wel verdedigen en moest het dood. Ik roep Blaine, niets, nog een keer, niets. Pas wanneer ik mijn hoge piepstem gebruik reageert Blaine en komt ze. Ze geeft het af, maar dit gaat niet van harte. Ze hapt na en zo beschadigd ze het beestje, jammer. En nu? Neerleggen gaat niet, dan maar in een poepzakje en zorgen dat ze het niet alsnog uit mijn handen ritsen. Thuis gaat het in de kranten en in de vriezer.

Zaterdag 7 maart

Onderlinge

Wedstrijdje tussen de cursisten onderling van jachthondenschool ‘Hond en Taal’. Alleen de ochtend! Ik wilde dit jaar overslaan, want het gaat niet zo goed met me. Pijn is ernstig erger geworden en er zijn een paar nieuwe aandoeningen bijgekomen die veel impact hebben op het dagelijkse leven, laat staan zo’n onderlinge.

Waarom toch meedoen?

De trainer haalde mij over om toch te komen en alleen de ochtend mee te doen. Hij vertelde dat de middag bedoeld is om de nummers 1 van de verschillende groepen tegen elkaar te laten strijden. En nu doe ik toch mee, maar dit is echt de laatste keer. Wanneer ik in zo’n slechte periode zit moet ik het niet doen. Ik moet dit alleen doen als het echt om iets gaat, dus een officiële wedstrijd of een oefendag ter voorbereiding van een wedstrijd. Jammer, want ik doe dit graag. Dus ook geen DAP (dummy apporteer proef) van de Weimaraner Vereniging dit jaar. Maar wel de AAP ( Appèl en Apport Proef).

Het weer

Het is echt een cadeautje, we hebben prachtig weer. Een zonnetje, niet te veel wind, echt heerlijk. ’s Middags wordt het minder, maar dan zijn wij allang thuis.

Blaine en ik zijn nummer 35

Hoeveel proeven?

Het zijn er drie en we zitten in de C2 groep. Elke proef bestaat wel uit 2 onderdelen en zijn goed te doen. Het water wordt wel een dingetje, dit hebben we na het najaar helemaal niet meer geoefend.

Hoe gaat het?

1

Twee markeers

Ik laat de laatste halen en dat gaat prima, ze heeft goed gemarkeerd. Maar het veld is zo ontzettend drassig, Blaine blijft op sommige plekken bijna met haar poten in de modder steken. Terugkomen gaat een stuk langzamer dan heen. Op de heenweg over het greppeltje springen gaat prima, maar terug gaat een stuk moeilijker. Als laatste gaat ze de eerste markeer halen en rent recht op haar doel af, maar…. Het is wel erg drassig en ze gaat via de rand van het veld verder. Ze vindt vrij snel de dummy en brengt het een stuk langzamer terug. Zitten hoeft niet want het is bagger waar ik sta, maar dat doet ze wel.

2

Op post zitten in een jachthut

Blaine zit naast de ‘tent’. Eerst moet ik links van Blaine een dummy halen, halverwege wordt er geschoten en Blaine moet natuurlijk naar het schot kijken en niet naar mij. Helaas ik ben belangrijker, ik denk dat hier het verschil in praktijk- en hobbyjacht zichtbaar wordt. De praktijkhonden zullen veel alerter zijn wanneer er geschoten wordt, want dat betekent wild. Inderdaad Blaine heeft het ‘wild’ niet zien vallen. Met een “vooruit” stuur ik haar weg richting de dummy die tussen de lokkers licht. Ik weet natuurlijk ook niet waar het gevallen is.  Wat ik eigenlijk had moeten doen, besef ik me nu, is een ‘zoek verloren’ geven en niet mijn territoriumfluit gebruiken. Zucht. Blaine heeft de dummy geroken, want ik zie haar tekenen, maar ze besluit er een spelletje van te maken. Ze rent heen en weer, naar de werper en weer terug, nog een keer naar de werper. Oh ja, ik moest een dummy halen, nou dan doe ik dat toch…

Op post zitten

Ik zit in de jachthut en Blaine er naast, dit vindt ze nooit fijn. De trainer neemt wel eens zo’n jachthutje mee, dus we hebben er ervaring mee. Helaas komt Blaine halverwege de tijd even om een hoekje kijken wat ik toch aan doen ben, jammer.

3

Twee markeers

Een verre markeer en een markeer in het water, de eerste moet als eerste gehaald worden. Ze heeft nu geen moeite met de volgorde ha ha. Blaine is een slow starter, eerst moet er geklierd worden en naarmate we langer bezig zijn gaat het beter. De eerste markeer gaat uitstekend. De tweede uit het water niet. Uiteindelijk mag ik van de keurmeester naar het water lopen en met heel veel aanmoediging lukt het mij om Blaine in het water te krijgen. Fraai is het niet, maar ik ben wel blij dat ik de kans krijg op succes en dit levert uiteraard geen punten op, jammer.

Resumé

Het zit erop. Na de derde proef laat ik Blaine nog even zwemmen in een ander water en dat gaat prima. De organisatie was weer perfect, zo ook de catering. Wel moesten we wat lang wachten tussendoor. Na de lunch ben ik naar huis gegaan, zoals afgesproken. Het was mooi zo en ik kon na een uur terugrijden nog even mijn bed in kruipen, voor ik met Maddy ga lopen. Blaine blijft echt niet thuis en gaat ook weer mee.