Zondag 10 februari

113sized_IMGP1006Sneeuw

Als ik de rolgordijn ophoog trek zie ik uit mijn slaapkamerraam weer een witte wereld. Een prachtig gezicht, maar ook lastig, ik moet wel naar Den Haag rijden. Ik stuur Erna een whatsapp om te vragen of de training doorgaat. Ondertussen ben ik wel gewend om in de sneeuw te rijden, maar de wegen moeten wel begaanbaar zijn. Het is een training en ik ga geen onveilige situaties opzoeken, is het voor mijn werk dan moet het wel, maar dit is privé. Erna whatsappt terug dat ze nu weggaat en dat er twee afzeggingen zijn door ziekte. Dan gaan wij ook maar, Erna moet tenslotte nog verder rijden. Het is prima te doen. De wegen zijn aardig schoon, de sneeuwschuivers en zoutstrooiers hebben weer goed hun werk gedaan. Het is prachtig onderweg, ook in de duinen waar Maddy en ik ons gebruikelijke loopje doen vóór de training. Maddy wordt lastig gevallen door een Airdale Terrier, ze ruikt nog erg lekker voor de reuen. Ik wil verder en hoop dat hij snel verdwijnt, na wat geroep van zijn baasje besluit hij om toch maar weg te gaan. Maddy loopt het pad al over naar het andere gedeelte van de duinen. Ze duikt de bosjes in en ik hoor sjorgeluiden en gedoe. Wat is ze aan het doen dan? Ik zie dat ze iets in haar bek heeft en ze probeert het uit de bosjes te trekken. Ik ga kijken en zie dat ze aan een lang wervelkolom trekt van een ree, aan het uiteinde zit de schedel er nog aan en er hangt nog een stuk vacht aan. Verder is het vrijwel kaal gevreten en het stinkt enorm. Getverderrie, ik lijn Maddy aan en neem haar mee. Ik hoop dat ze nog even los kan en dat ze niet meteen er weer naar toe rent. Dat valt mee, want ze zoekt fijn verder de bosjes af op zoek naar levend wild.
Lees hoe de training verder gaat.

Maandag 11 februari

213sized_IMGP1152Even wat anders voor June

Met June gaat het goed, ze heeft het rompertje aan en ze blijft aardig van de wond af. Wel is het nog dik en het ‘werkt’ iets, er zit een beetje etter op. Maar met de antibiotica moet het helemaal goed komen. Ik ga even met June naar de Bavo, wel aan de lange lijn. Effe wat anders dan dat saaie rondje om het huis. De hele wandeling worden we vergezeld door hoempapa muziek, dat te horen is vanuit de grote tent die op het grasveld staat. Het is afgeladen met carnavalvierders. Met Darcy en Maddy ga ik naar de duinen, ik loop niet zo heel ver, ik heb tenslotte al een rondje met June gelopen. Ik neem een bumper mee, kijken of ze wil apporteren.

Maddy weet het al

Nou dat wil ze wel. Toen Maddy nog heel jong was liet ik vaak een dummy vallen en liep dan door. Ik riep Maddy en stuurde haar ‘vooruit’, dit vond ze leuk! Met een noodvaart pakte ze de dummy en gooide het voor me neer. Geweldig. Nu doe ik dit nog steeds, alleen als ik Maddy roep weet ze al dat er verderop een dummy ligt. Ze rent mijn kant op, maar ze stopt niet. Ze rent meteen naar de dummy, zo hoort het niet helemaal :-). Maddy heeft er zin in, want de andere oefeningen doet ze ook prima. Wel springt ze in met een korte ‘vooruit’ sturen, maar ik doe het net zo lang tot ze het goed doet en dan beloon ik haar uitbundig. Met een ‘verloren zoeken’ moet Maddy blijven zitten, naast Darcy. Ik loop het bos in, maar wat hoor ik? geritsel. Ik kijk om en daar staat Maddy. Niet helemaal de bedoeling. Ik zeg niets en loop met haar terug naar de plek waar ze net zat. Weer zeg ik: “blijf” en nu blijft ze keurig zitten, ze vindt de dummy snel en geeft het weer zittend af.

Dinsdag 12 februari

Fijn oefenen

Ook vandaag neem ik een dummy mee en doen we wat oefeningen. Alleen het straatje moet ik nog een keer oefenen.

Donderdag 14 februari

213sized_IMGP1139

June en Darcy

Geen Katwijk

Ik had met Hen afgesproken, maar dat gaat niet door. Het is slecht weer, het ijzelt en vriest en de wegen zijn op sommige plekken spekglad. Met de honden gaan we naar de Bavo, niet zo ver van huis met dit weer. Ook June nemen we mee en daar is ze maar wat blij mee.

Vrijdag 15 februari

Het gaat beter

June haar wond ziet er goed uit, het is niet meer zo dik en het ziet er rustig uit. Maar we moeten haar in de gaten blijven houden, want onder het eten zit ze er toch even aan. Daarna is het meteen weer dikker en onrustiger.

Trainen

Met Maddy ga ik naar de GG-training. Het is gelukkig niet meer koud, er ligt geen sneeuw meer, wel is het een modderboel op het veld en het miezert een beetje. Hoe gaat de training dan? leest verder.

Zaterdag 16 februari

313sized_IMGP1312Op zoek naar fazanten

Maddy en ik gaan naar Haarlem, waar ik met June zo vaak geweest ben. En waar ze het voorstaan goed onder de knie kreeg. Maddy heeft eerst niet veel zin om het ruigte in te gaan. Zie je wel, het wordt niets met dat veldwerk, ze wil nergens in. Maar ze wordt steeds meer wakker, alleen die neus is veel te laag, meer niveau speurhond i.p.v. staande hond. Eerst wil ik dat ze meer een patroon loopt en fluit ik regelmatig. Ik besluit het los te laten, niet meer te fluiten en haar gewoon te laten gaan. Ik ben haar nu wel regelmatig kwijt. Alleen maar goed, want dat houdt in dat ze aan het jagen is met die lage neus van haar. Ik zie hier en daar wat fazanten opvliegen en nu wordt ze pas echt enthousiast. Mooi zo. Eigenlijk rent ze alleen maar door de ruigte, het grasveld en de paden zoekt ze niet meer op, ze rent zelfs door dichte doornen struiken. Is dit natuurlijk ook weer eng met al die doorns en haar twee ogen. Ik weet zeker waar een fazant is geland en ik probeer om Maddy daarheen te krijgen. Dat lukt, ze krijgt al snel lucht van de fazant en nu trekt ze mooi aan. Echt tot vast voorstaan komt ze niet, want hij vliegt al weg. Goed gedaan. Al met al ben ik redelijk tevreden.

Gesloten

Ik ben weer te laat voor de instructiedagen veldwerk. Bij de Langharen zijn ze niet, bij de Vizla’s ben ik te laat en bij de kortharen zijn ze al geweest. Januari was nu niet echt een maand dat ik hier mee bezig was, ik had wel andere zaken aan mijn hoofd. Dat geldt ook voor begin februari, misschien moet ik het gewoon vergeten dit voorjaar, het kost allemaal ook veel geld en veel van het geld is bij de dierenarts en oogarts neergelegd….