Zomerseizoen Hond en Taal 2018


Woensdag 22 augustus

Laatste training

Aan alles komt een eind, ook aan deze zomertraining. Veel geleerd weer, Blaine rent nog steeds enthousiast haar lijnen. Is ondeugend de laatste tijd met dummy’s/wild terugbrengen. De opbouw van de oefeningen zijn heel goed, alles op succes en herinnering en de oefeningen zijn gevarieerd. Al vind ik wel dat er meer met wild getraind had moeten worden en ik vind dat de oefeningen van de SJP-proeven rond het wedstrijdseizoen meer aandacht hadden moeten krijgen.

Waar?

We trainen in het Amsterdamse Bos en het valt op dat Blaine erg afgeleid is door de luchtjes op het gras, er lopen hier veel konijnen. Heel jammer want dit verknalt de oefeningen. Mag niet ik weet het, maar ik kan er niets aan doen dat ze die neus niet altijd kan uitschakelen.

Wat doen we zoal?

Vooral lijnen en de opbouw ervan. Het is nu meer de bedoeling dat de honden rechte lijnen lopen, dat ze die richting opgaan die jij aangeeft.

1e Oefening

Een simpele lijn. Eerst leggen we met de honden dummy’s neer bij de tulpboom en we lopen rechts van de boom naar de andere kant en met een rechte lijn mag Blaine de dummy halen. Heel goed gaat dit.

2e oefening

We doen het nog een keer, maar nu met een markeer en een lijn naar de nadere kant van het veld, naar rechts. Eerst hebben we weer samen met de honden dummy’s neergelegd. Dit gaat allemaal een stuk minder. De markeer wordt niet in één keer gehaald en de lijn gaat slecht. Blaine ruikt van alles en nog wat, vooral konijn denk ik, de dummy is totaal niet interessant.

3e oefening

Weer een markeer en een lijn, het gaat zo zo.

4e oefening

De trainer gooit allemaal dummy’s verspreid over het veld. De bedoeling is dat Blaine systematisch het veld afzoekt en 2 dummy’s vindt. Hmm, Blaine is niet erg geïnteresseerd in de dummy’s, want ik weet zeker dat ze die geroken heeft. Ze vindt de konijnenluchtjes veeeel belangrijker.

Op naar het water. Het is een warme dag en de honden hebben verkoeling nodig.

5e en 6e oefening

Dit zijn markeeroefeningen in het water en die gaan prima.

Laatste les was dit van het zomerseizoen. Dit was niet zo’n goede afsluiter, maar voor de rest is het een prima seizoen geweest. Rond juni/juli hebben we een opleving gehad met wild trainen, daarna zakte het weer in. Dit gaat me toch een beetje opbreken denk ik… Wel gaan we door met het winterseizoen en er zijn wat veranderingen in de groep.

Woensdag 15 augustus

Voor ons gaat de jachttraining niet door, ik heb geen auto.

Woensdag 8 augustus

Iets te laat komen Blaine en ik aan bij de Demeriksekade in Vinkeveen. Het is niet zo warm meer en er staat een stevig windje. Veel waterwerk vandaag en lijnen.

1e oefening

Eerst breng ik Blaine naar het blauwe paaltje door een greppeltje. Ik loop terug en roep haar.

2e oefening

We doen het nog een keer, maar nu staat het blauwe paaltje verder.

3e oefening

Nu wordt er ongeveer op de plek van het 2e paaltje een dummy gegooid, Blaine mag het halen en het liefst via de lijn die we gelopen hebben. Dit doet ze ook. Het gaat er hierbij om dat Blaine leert dat ze in een rechte lijn naar me toekomt

4e oefening

Blaine moet aan de ene kant van slootje zitten, ik loop om naar de andere kant van de sloot. Onderweg struikel ik ook nog en val. Bezorgd?? Komt Blaine naar me toe. Blaine zit weer op haar plek en ik aan de overkant. Ik roep haar en zij moet via een rechte lijn, dat betekent door de sloot, naar me toekomen. Wat ik ook probeer, steeds rent ze om. Elke keer moet ik haar terugbrengen, ik loop me een slag in de rondte en kom zo makkelijk aan mijn stappenteller doel. Ik zie dat Blaine het niet meer leuk vindt en dat ziet de trainer ook. Ik mag haar nu ‘vooruit’ sturen terwijl ze naast me staat en de trainer heeft een dummy aan de overkant neergelegd. Dit gaat prima. Blaine is de enige hond die het niet doet vandaag.

5e oefening

Apport uit het water, een simpele markeer waar de dummy tussen de vele waterlelies terechts komt. Die van Blaine ligt bijna aan de overkant en is best moeilijk. Niet voor Blaine, ze gebruikt haar neus goed en haalt en brengt het.

6e Oefening

Eerst staan Blaine en ik bij de sloot en er wordt een markeer in het water gegooid. We draaien ons om en er wordt een dummy over een smal slootje gegooid. Eerst mag Blaine de dummy in het water halen, geen probleem voor haar. Hierna stuur ik haar met een “vooruit” over de sloot. Ze moet even zoeken en daarna vindt ze de dummy. Ik had eigenlijk een “apport” moeten geven als commando. Ja dom.

7e oefening

Apport van een duif en ik kies voor een sok om de duif heen. Prima gaat het totdat ze vlak bij me is en de duif laat vallen. Nu gaat ze klieren en uiteindelijk komt ze het brengen. Zucht.

Resumé

Een leuke les die over het algemeen goed ging. Helaas maakt ze er een spelletje van wanneer ze de dummy’s brengt en bij de duif. Jammer dat Blaine het vertikt om door de sloot naar mij te komen, ik had het ook eerst voor moeten doen.

 

Donderdag 2 augustus

Nog een keer

Dit is een inhaalles en ook vandaag trainen we in Utrecht. Het verschil is dat ik nu de weg weet en mooi op tijd ben. Het is heel warm en het wordt nog warmer.

Veel zwemmen

Gelukkig doen we veel waterwerk. Apporteren uit het water vanuit de linie, steadiness, volgen, heel veel komt in deze oefeningen aan bod. Het gaat allemaal heel goed.

Schaduw

We lopen verder en gaan richting het bos. Hier kunnen we uit de zon in de schaduw van de bomen staan.

We doen markeeroefeningen die een stuk beter gaan dan gisteren. Ook lopen we op linie, wanneer er zogenaamd geschoten wordt en een dummy opgegooid wordt moet Blaine en de andere hond zitten en de hond die aan de beurt is mag de dummy halen. Blaine volgt heel netjes en gaat heel snel zitten, ik ben heel verbaasd.

Markeer in water

De laatste oefening is een waterapport. De trainer gooit een dummy in het water, Blaine moet het markeren vanaf een heuveltop. Heel goed gaat het.

Resumé

Ik ben heel tevreden over deze les, Blaine heeft heel goed gewerkt. Gisteren niet lekker en nu was alles weer goed. Ze had weer gegeten en ze had er zin in.

Woensdag 1 augustus

Waar?

We trainen in Utrecht bij de Nedereindseplas, ik ken het hier niet en wat ik zie bevalt goed. Het is wel vooral open en warm!!! Ik ben veel later door een andere afspraak, moest een klein beetje zoeken en nog een stuk lopen.

30 graden

Eigenlijk had ik Blaine even moeten laten zwemmen. Nu moet ze meteen aan de bak, in de volle zon, met een lege maag, omdat ze niet helemaal lekker is.

Markeer

Drie keer, steeds schuiven Blaine en ik een stuk op, zodat de afstand groter wordt. Blaine rent meteen naar de goede plek, moet wel iets zoeken. Bij de derde markeer zit ze fout en moet meer zoeken. Ik bemoei me ermee en dan gaat het helemaal fout. De trainer gooit nog een dummy op voor het succes.

Resumé

Het zit erop, een beetje snel voor ons met maar 1 oefening. Afijn morgen mogen we het overdoen.

Woensdag 25 juli

Geen training.

Woensdag 18 juli

Waar?

We trainen in Uithoorn op de Hollandsedijk en we beginnen om 10.00 uur. Het is weer warm, het kan niet op.

Oefening 1

De honden mogen zien waar de trainer de dummy’s neergooit. We lopen terug, om de sloot heen naar links. Inzetplaats is het blauwe paaltje en Blaine moet met een verre “vooruit” de dummy halen, die daar net gegooid zijn. Net voor een strook riet fluit ik de ‘zoek, zoek, zoek’ toon. Blaine vindt de dummy’s en helaas shopt ze voor de juiste.

Oefening 2

We doen dezelfde oefening nog een keer, maar eerst gooit de trainer een markeer op. Dit mag Blaine na de ‘vooruit’ halen. Het gaat heel goed, ook goed gemarkeerd.

Oefening 3

We laten ons niet steken

De honden mogen niet kijken, maar de trainer zet ons in een wachtkamer vol met muggen. Even tolereren wij het, maar genoeg is genoeg en we gaan naar het pad toe, we zorgen dat de honden niets zien van de anderen.

Wie is de mooiste?

Eerst gooit de trainer een verre dummy in het water en het is verrrrrrr en het water is heel breed. Slik. We draaien ons om, want eerst moet Blaine met een “vooruit” een dummy halen. Madam is weer aan het wisselen heb ik het idee, ze probeert weer de juiste, mooiste, lekkerste dummy te vinden.

Zo zeg

Nu de dummy in het water, wtf, de dummy ligt bijna aan de overkant en die is ver!! Blaine gaat voortvarend van start, zwemt door en verder, zonder om te kijken en ik besluit om geen “vooruit” meer te zeggen. Blaine komt niet helemaal goed uit, maar ze ziet of ruikt de dummy en corrigeert zichzelf. Yes ze is bij de dummy en pakt het. Voor de zekerheid fluit ik, op aanraden van de trainer en omdat ook ik bang ben dat ze uit het water gaat aan de overkant. Niks hoor, Blaine zwemt keurig terug. Ik en wij allemaal hier zijn super trots op Blaintje.

Oefening 4

In het bos ligt een eend, aan elke kant één, maar Blaine mag er maar één apporteren natuurlijk. Op weg naar de trainer passeren we een blauw paaltje. Wanneer ik op het pad sta moet ik een dummy naar dat paaltje gooien en Blaine mag het zien. Blaine zoekt naar de eend en ik zie haar tekenen en ze gaat rechts het bos in. Vervolgens komt ze leeg uit het bos en kijkt ook links en daar komt ze met een eend uit. Vlak voor me gooit ze de eend neer en dan gaat het mis. Ze plukt aan de eend en is ondeugend, zucht, uiteindelijk brengt ze het. Gelukkig is de eend niet beschadigd.

Extra oefening met de eend

De trainer heeft een eend in het bos neergelegd en hij houdt het in de gaten. Ik moet niets doen, alleen op mijn hurken zitten met mijn rug naar haar toe. Prima gaat het, in één keer rent ze naar me toe en staat voor me. Nu legt ze de eend neer en ik mag niets zeggen. Zelf pakt ze de eend weer op en brengt het.

Resumé

Leuke les, niet zo veel oefeningen maar wel nuttig. Veel geleerd en Blaine heeft het goed gedaan.

Woensdag 11 juli

Waar?

We trainen op de Bosdijk in Nieuwer ter Aa, het weer is weer heerlijk en we komen mooi op tijd aan.

Oefening 1

Een simpel apport, niets aan de hand zou je zeggen. Klopt, alleen wil Blaine de dummy niet pakken. Wat is dit voor een gekkigheid? Na aanmoediging van de trainer, pakt ze de dummy wel.

Oefening 2

Een vooruit, naar dezelfde valplek van net. Weer wil Blaine de dummy niet pakken. Het lijkt wel of ze haar eigen dummy zoekt. Ik moet Blaine ‘hier’ fluiten van de trainer. Nu pakt ze wel snel de dummy.

Oefening 3

Weer een vooruit maar nu ligt er halverwege op de route van net een dummy, een beetje in de bosjes. Zelfde verhaal, ze wil het niet pakken. Ik doe hetzelfde als net, ‘fluit’ en ze pakt de dummy.

Oefening 4

Nog een keer, maar nu ligt de dummy weer op de plek waar die de eerste keer lag. Het vooruit sturen gaat steeds prima. Het pakken van de dummy gaat ook weer beter. Tussen de oefeningen door doe ik allerlei apport oefeningen met vreemde dummy’s.

Oefening 5

We staan een stukje van de waterkant af, ik stuur Blaine ‘vooruit’. Ze aarzelt wat bij de waterkant, met aanmoediging gaat ze het water in en zwemt naar de overkant. Daar vindt ze de dummy, zwemt terug en geeft het mooi af.

Oefening 6

Twee minuten uit zicht. Helaas gaat Blaine zitten, maar blijft op haar plek.

Oefening 7

We leggen allemaal dummy’s neer, 2 meter van elkaar. De honden zien dit. We lopen helemaal naar de andere kant. De trainer gooit eerst een nepkonijn neer rechts van ons. Deze mag ze nog niet pakken. We draaien een kwartslag en Blaine mag met een ‘vooruit’ de dummy halen. Ik herhaal het commando 2 x want het is echt heel ver. Prima gaat het, ze vindt, pakt en brengt de dummy. Nu mag ze de nepkonijn halen en dit gaat ook prima.

Oefening 8

We lopen verder en op een grote afstand zetten we de hond in voor een gewone markeer, prima gaat dit en ook geen gekkigheid meer met het pakken van de dummy.

Oefening 9

We staan met z’n allen op de hoek en de trainer staat helemaal aan de andere kant, daar waar hij net een markeer heeft gegooid. Hij lost een schot en alle honden zien en horen dit. De trainer komt onze kant op. Eerst moet Blaine een markeer met een ‘zwemmende fazant’ halen, zoals hij dat aanduidt. Dit mag ze nog niet halen. We draaien een kwartslag, Blaine moet eerst “vooruit” en aan het einde van het pad ligt een eend. Blaine pakt het en rent mijn kant op, onderweg laat ze het vallen. Volgens mij komt ie wat naar neer met de vleugel naar boven. Ze pakt het weer en geeft het goed af. De vleugel is gebroken, volgens de trainer heeft Blaine dat gedaan, volgens mij komt het door het vallen en verkeerd oppakken. De trainer controleert de eend en vindt verder geen verwondingen.

Resumé

Raar dat Blaine de dummy’s ineens niet wil pakken. Maar na flink voor onszelf oefenen komt het weer goed. Ook heb ik wat gemengde gevoelens over de vleugelbreuk van de eend.

Woensdag 4 juli

Waar?

We trainen in Almere Buiten in het kotterbos aan de Kotterbosweg. Hier zijn wij nog nooit geweest en we gaan daarom op tijd weg. Op de bestemming moet ik even zoeken naar de Kotterbosweg en rij rechtdoor. Fout. Ik moet het smalle weggetje naar links in, onder de brug doorrijden en bij een paaltje midden op de weg waar het fietspad begint en de weg eindigt is een parkeerplaats. Precies om 11.00 uur komen we aan. We zijn met een klein clubje, met z’n drieën en kunnen lekker veel doen.

1e oefening

Wij staan voor een sloot en aan de andere kant op een groot veld staat de trainer. Hij gooit 3 dummy’s neer op de hoek van het veld bij het net neergezette blauwe paaltje. We lopen om en staan aan het begin van het veld, in de hoek liggen de dummy’s helemaal aan de overkant. Maar eerst gooit de trainer een dummy recht voor ons op met een schot. Deze mag Blaine nog niet halen, heel moeilijk. We staan schuin op het veld en Blaine moet met een rechte lijn naar het blauwe paaltje rennen. Ze gaat goed van start, helaas na ¾ van de lijn wijkt ze toch af naar rechts. Net als de andere twee honden voor haar wil ze naar de eerste dummy rennen. Ik kan het voorkomen en stuur haar naar links. Dat lukt, maar nu ruikt ze wat bij de bosrand en blijft daar treuzelen, ook dit deden de andere twee. Ik krijg haar van dat spoor af en Blaine rent verder naar links, wanneer ze in de buurt van de dummy is fluit ik op mijn territoriumfluit. Yes ze heeft de dummy. Nu mag ze de eerste gegooide dummy halen en dat is geen probleem. Helaas moet Blaine weer een paar extra rondjes rennen eer ze de dummy aan mij geeft.

2e Oefening

Weer moet Blaine een dummy halen bij het blauwe paaltje, het gaat een stuk beter dan de eerste keer en Blaine vindt en brengt de dummy. Bij de eerste oefening moest Blaine een dummy halen met schot. Nu moet ze weer die kant op, maar met een lijn en de dummy ligt veel verder weg. Prima gaat het. Aandachtspunt is dat ik bij de valplek van de eerste oefening nogmaals “vooruit” moet zeggen, anders blijft ze daar hangen.

3e Oefening

Apport van een konijn en ik ben benieuwd. Van de week met oefenen ging het niet goed. En nu gaat het heel goed. Ze pakt vrij snel het konijn en komt mijn kant op. Helaas laat ze het vallen, maar pakt het goed weer op en geeft het model af.

4e Oefening

We lopen een heel stuk verder langs het water, gelukkig kunnen de honden lekker zwemmen, want het is weer heeeel warm. Aan de overkant van een hele brede sloot staat de trainer en hij gooit een dummy op. Moeilijk want het is bijna niet te zien, door het hoge riet wat aan de waterkanten staat. Ik hoop maar dat Blaine de dummy ziet vallen. Ik stuur haar vooruit, eerst moet ze het riet door. Zwemt ze? Ik twijfel, volgens mij hoor ik nog steeds geritsel. De trainer probeert haar te lokken en lost een schot. Dit helpt, nu zwemt ze naar de overkant. Blaine vindt de dummy, zwemt terug en geeft het mooi af.

5e oefening

Blaine moet weer naar de overkant zwemmen, dat gaat in 1 x goed. Vervolgens moet ze een eendensleep oppikken naar links. Helaas zie ik dat ze eerst naar de trainer loopt, maar ze pikt het spoor zelf weer op. Vervolgens loopt ze de sleep mooi, pakt de eend, zwemt terug en geeft het model af.

Resumé

Ik ben heel tevreden. Blaine heeft goed gewerkt, vooral met de hitte. En apporteerde het wild goed, dat had ik niet verwacht na de apporten die ik zelf geoefend had.

Woensdag 27 juni

We zijn te laat! We beginnen pas om 10.00 en nog te laat. Te krap in tijd vertrok ik, een vrachtwagen reed 40 km per uur en de brug op de snelweg was open met als gevolg file. Ja zo red ik het niet. Achteraf viel het mee.

Oefening 1

Voor ons wordt een dummy gegooid en achter ons, beide moeten gehaald worden en dat gaat goed. Maar…. Ze moet weer even vervelend doen door met de dummy mij voorbij te rennen.

Oefening 2

Twee minuten uit zich. Meteen staat Blaine op en ik loop terug om haar weer te laten liggen. Nu blijft ze, maar gaat wel zitten. Ze wordt stevig in de gaten gehouden door Elvira, die op een klein afstandje van haar staat.

Oefening 3

De trainer heeft van flexibel plastic een hek gemaakt, kant en klaar is dit, in de vorm van een cirkel. De honden moeten hier overheen springen en de dummy pakken die er net is in gegooid.

Oefening 4

Water

Eerst moet Blaine een dummy uit het water halen, geen probleem ondanks dat het water meteen diep is. We staan niet zo ver van de waterkant af.

Oefening 5

Dummy over water, een markeer dus. Dit gaat ook goed, meteen terug zwemmen en ik neem de dummy staand aan. We staan aan de waterkant.

Oefening 6

Nu staan we een heel eind van het water af en de dummy wordt voor een markeer over water gegooid. Prima gaat het en vanaf oefening 5 geeft Blaine het zittend af.

Oefening 7

Een ‘vooruit’, de dummy ligt op de kant over het water. Nu moet Blaine meer zoeken, maar ze vindt het.

Sleep

De inzetplaats is vlakbij het water (de eend komt hier natuurlijk uit), hier liggen wat veren en ik maak Blaine er op attent. Ik geef het begin niet goed aan, want Blaine schiet naar rechts. “Waarschijnlijk mijn spoor,” zegt de trainer. Ik zet haar opnieuw in, laat haar weer ruiken aan de veertjes en nu rent ze wel de goede kant op. Bij de T-splitsing – het is allemaal gras hoor –  rent ze naar links, realiseert zich dat het niet goed is en rent terug naar de bocht en pakt het spoor weer op naar rechts. Helemaal goed gaat het nu en ze is bij de eend. Ze pakt het en rent terug, maar onderweg laat ze het een paar keer vallen, zo jammer. Verder gaat het goed.

Woensdag 19 juni

Oefening 1

Eerst een simpele markeer, alleen de dummy valt in het hoge gras en dan is het niet simpel meer. Blaine heeft hier moeite mee en moet echt zoeken. Met een beetje hulp van de trainer vindt ze de dummy.

Oefening 2

Nu gooit de trainer allemaal dummy’s neer en de honden mogen het zien. Zelfde valplek als net ongeveer. Maar eerst moet Blaine een dummy halen die door de dummylauncher op afstand wordt afgeschoten en het staat bij een sloot. Daarna mag ze via een ‘vooruit’ en ‘zoek apport’ de dummy zoeken. Prima gaat het en ze springt niet in.

Oefening 3

Dit is de voorbereiding zeg maar. Blaine weet nu dat voor haar en rechts van haar dummy’s liggen en dat vergroot de wil om te zoeken en te apporteren. Eerst wordt er voor Blaine een dummy voor een markeer opgegooid, maar ze mag het nog niet halen. We draaien ons een halve slag om naar rechts. Daar wordt, net als zoeven via een launcher, een dummy omhoog afgeschoten. Deze mag Blaine halen, we wachten 5 seconden en “apport”. Ze moet even zoeken en is snel terug. We draaien ons weer een slag om naar links. Nu mag ze de eerste markeer halen, ook nu even zoeken en ze vindt het.

Oefening 5

De trainer gooit op dezelfde hoogte als net met de markeer, 5 dummy’s neer en de honden mogen dit zien. Eerst moet Blaine weer een dummy halen die opgegooid wordt met de launcher (matje waarop dummy ligt. Trainer drukt op knopje en dummy vliegt de lucht in). Dit gaat perfect. We draaien een halve slag naar links en met een “vooruit” en “zoek apport”, vindt en brengt Blaine de dummy. Deze oefening gaat snel en perfect.

Dummy’s kwijt

1 x vindt de trainer het, 1 x Blaine en 1x ik.

Oefening 6

Twee keer een ‘vooruit’, naar de twee zelfde plekken en ook dit gaat goed.

Oefening 7

Weer een ‘vooruit’ richting de sloot, Maar halverwege moet Blaine zitten. Al vrij snel fluit ik op de zitfluit, anders rent Blaine zo door. Ze gaat vrij snel zitten. Dan moet ik haar naar links sturen en dat lukt. Daar ligt een Taling en ze moet het brengen. Dit gaat wat moeizaam, ze plukt er wat aan, althans zo lijkt het op afstand maar naderhand zie ik geen schade. Ze gooit het wat heen en weer, ik geef een grote mond en daarna vriendelijker. Afijn de Taling komt wel binnen.

Resumé

Het gaat heel goed deze les, Blaine heeft er zin in en steeds wordt ze met een speeltje beloond wanneer de oefening klaar is. Volgens mij ben ik 1 of 2 oefeningen vergeten, dat geeft niet, alles heeft met elkaar te maken en het zijn steeds 2 lijnen. Wel moet ik wild uit de vriezer halen om te oefenen!! Een blije baas.

Woensdag 12 juni

Geen training vandaag, de moeder van de trainer is overleden.

Woensdag 6 juni

Weer een warme dag

Het is warm, heel warm en ideaal zwemweer en dat mogen de honden veel doen aan de bosdijk in Nieuwe ter Aa.

Lijnen

Tijdens de trainingen ligt vaak de nadruk op lijnen lopen, in allerlei vormen en vanmorgen ook in combinatie met water. Wel mogen ze vaak de dummy eerst in het water zien neervallen. We staan vanmorgen steeds een stuk verder van de waterkant af, met wisselend succes.

Dubbel

Dit gaat minder, we staan echt een eind van de waterkant af. Een dummy moet via een lijn uit het water gehaald worden en één rechts op het land gehaald. Eerst de dummy uit het water, maar Blaine slaat meteen rechts af voor de dummy op het land. Overnieuw, iets dichterbij het water staan en nu gaat het goed.

Zitten

Vooruit sturen en op de kruising moet Blaine zitten, dit gaat niet goed. Ze gaat niet zitten en schiet meteen naar rechts. De trainer, Blaine en ik oefenen dit nog even extra. Ik moet meer met een speeltje spelen en weggooien wanneer ze op commando gaat zitten.

water

Vaak moet Blaine het water in, ik moet een aantal keer wel een extra commando geven en dan gaat ze te water. De dummy vindt ze steeds en zwemt mooi terug. Elke keer denk ik ze houdt de dummy vast wanneer ze uit het water komt, maar helaas laat ze het toch vallen en schudt het water van haar vacht. Tip, dichterbij de kant staan en dan toespreken en opvangen. Het valt me op dat Blaine niet meer zo erg heen en weer loopt/rent op een juist plekje te zoeken om in het water te stappen.

Apport uit water met tikje én een namaak eend. Alles gaat prima, maar deze eend vindt Blaine leuk en verdient een ererondje. Maar of ik het nu leuk vind?

Diep water en blinde lijn

Blaine gaat vrij snel het diepe water in, ze heeft hier geen kantje en daar heeft ze vaak moeite mee. Wel gaat haar hoofd half kopje onder. Blaine gaat goed op de lijn, zwemt naar de overkant en op mijn commando zoekt ze naar de dummy. Eerst gaat ze het bos in en niet snel erna komt ze er weer uit. “Ligt het in het bos?” vraag ik aan de trainer. “Nee, daar ligt het niet, het ligt links” en die kant gaat ze gelukkig op. Het duurt best even eer ze weer tevoorschijn komt mét dummy. Ze twijfelt wat en voor de zekerheid roep ik “hier.” Blaine stapt het water in en zwemt terug. Weer laat ze helaas de dummy vallen. De trainer gooit nog een dummy in het water, zodat ik het laten vasthouden kan oefenen door dicht bij de kant te staan.

Inspringen

We oefenen een apport uit water met schot. Blaine blijft mooi steady op het schot en ik kan het opbrengen om 5 seconden te wachten. Wat ook heel fijn is, Blaine is niet onder de indruk van waterlelies, het laat haar koud wanneer ze er doorheen zwemt. June raakte hierdoor helemaal in paniek en ik moet hier dan altijd aan denken.

Blaine blijft ook netjes zitten tijdens de lijnen op het droge. Ik heb hier flink op geoefend en dat is te zien. Wanneer ik dit soort oefeningen thuis doe, springt ze altijd in.

Tikje

Jolanda staat bij me en wanneer zij een tikje op mijn schouder geeft mag Blaine vertrekken om het apport te halen. Prima gaat het. Fijn dat we dit oefenen, want ik bouw altijd veel spanning op en dat voelt Blaine natuurlijk ook.

Schot

Blaine moet 2 minuten uit het zicht blijven. Meteen staat ze op wanneer ik bijna de hoek om ben, ik breng haar terug en nu blijft ze liggen. Na ongeveer 1 minuut lost de trainer een schot, er gebeurt niets, Blaine blijft liggen. Heel fijn, want tijdens de Appèl en Apportproef van de Weimaraner Vereniging doen ze ook een blijven uit zicht met schot.

Wild

We denken allemaal dat we klaar zijn, maar de trainer heeft nog een verassing. Een apport van een duif. Het gaat prima, Blaine is mooi zacht, wel laat ze het 2x vallen.

Resumé

Heel tevreden over deze les, al kan het zitten op de fluit 100 x beter.

Woensdag 30 mei

We trainen in het Amsterdamse Bos en het is warm! Er is hier een hele bijzondere boom, schijnt, een tulpenboom.

Niet onze dag

In het begin gaat alles goed, lijnen, voorkomen, apporteren. Het gaat mis wanneer het springkussen in het spel komt. De eerste oefening gaat nog wel, maar daarna niet meer. De trainer denkt dat de jonge hondjes zoals Blaine en Madge blokkeren. Ze hebben alleen maar oog voor het springkussen en de dummy en willen niets anders meer doen. Met één oefening moet ik ook stoppen, het is teveel. Gelukkig gaat de verloren zoek in het bos wel goed. Het is een namaak konijn met bontje, vaak schudt ze hiermee, maar nu brengt ze het prima. Dit was niet onze beste ochtend zeg maar. Volgens mij is het nog nooit zo slecht gegaan.

Woensdag 23 mei

Na een pauze van 2 weken gaan Blaine en ik weer trainen. De trainer had een trainingsweek in Frankrijk. Een druk programma met helaas niet al te mooi weer, veel lichte regen. Jammer na de mooie dagen. We trainen in Uithoorn.

Wat doen we zoal

Eerst gooit de trainer dummy’s neer aan de overkant van een sloot, de trainer loopt door en gooit dummy’s neer in de punt van het veld. Met een verre vooruit moet Blaine de dummy halen. Op zich doet ze dit aardig, ze blijft wel even hangen bij de waterkant, maar ik kan haar ver genoeg sturen. Alleen zoekt ze de dummy, kan ze het niet vinden of is ze afgeleid? De trainer denkt het eerste en ik het tweede. Blaine moet dit nog een keer doen en nu gaat het slecht en heeft ze heel veel aanmoediging nodig en ik moet meer dichterbij staan.

Rustig op post

Walk-up die verbazend goed gaat, Blaine volgt aardig, is steady, markeert goed. Ook moet ze aan de andere kant een dummy halen via een lijn.

Water

Er zijn ook een aantal wateroefeningen, waaronder een markeer. Hiervoor heeft ze veel aanmoediging nodig. Gewone markeeroefeningen gaan goed. De ‘vooruit’ oefeningen over water gaan ook goed.

Resumé

Dit was niet onze beste training. Alhoewel Blaine wel steady was. We doen veel, de oefeningen zijn ook leuk. Afijn een andere keer beter.

Woensdag 16 mei

Geen training

Woensdag 9 mei

Geen training

Woensdag 2 mei

We zijn in Hilversum, ik zou 9.05 moeten aankomen, maar dat wordt al snel later. En ineens weet ik het weer, hier gaat het hopeloos mis. Ik verdwaal en dat is nu

de tweede keer. 10 minuten later kom ik aan, te laat.

Koeien

Witte Charolais runderen lopen hier in de Zuiderheide, ik weet niet wat ik zie. “Koeien”, roept Elvira en lijnt snel Sandor aan, ik volg haar voorbeeld. Fleur laat Isa gewoon los lopen, Jolanda doet hetzelfde met Nala. Isa gaat naar de koeien en die blijven heel rustig liggen, trekken zich niets aan van ons en van de honden. Elvira en ik wagen het om onze honden weer los te laten en ze hebben er niet eens oog voor, ze kunnen ze ook niet ruiken.

Wat doen we zoal?

Steeds wordt dezelfde plek, grote bos takkenhout, gebruikt als eindpunt waar de lijn naar toe loopt vanuit allerlei verschillende hoeken. Dit blijft steeds het doel, hier liggen de dummy’s.

Oefening 1

Eerst gooit de trainer hier dummy’s neer, de honden mogen dit zien. Ik stuur Blaine met een lijn naar voren, het is niet helemaal een rechte lijn. Ze komt er en neemt een dummy mee.

Oefening 2

Nu liggen er al dummys en Blaine moet dezelfde lijn volgen als net, vanuit dezelfde hoek. Prima gaat het. Al is het niet meteen halen en oppakken.

Oefening 3

Weer liggen de dummy’s op dezelfde plek, alleen wij staan op een andere plek. Ik breng Blaine los voor, eerst gooit de trainer rechts in het bos een markeer op voor later. We draaien ons om en nemen onze positie in voor de lijn. Ik geef de lijn aan, even vermoed ik dat ze naar die eerste dummy rent. Ze heeft me totaal gefopt, want ze draait zich om naar links en rent naar de KOEIEN! Ahhhhhhh. De koeien zijn heel rustig en reageren totaal niet. Ja, ze bewegen hun staart voor een vlieg en hier schrikt Blaine weer van ha, ha. Na een paar keer roepen komt ze. Nu doet ze de oefening goed, loopt de lijn mooi en apporteert heel goed. Vervolgens mag ze de eerste dummy halen en dat is een nepkonijn met bont en dat vindt ze weer leuk. Ze laat het een paar keer vallen en pakt het weer, uiteindelijk geeft ze het zittend af.

Oefening 4

Nu liggen de dummy’s er al. Alle honden lopen de lijn uitstekend en daar mogen we heel trots op zijn zegt de trainer. Ook heeft de trainer weer een markeer opgegooid en dit mag ze na de lijn halen.

Oefening 5

In de heide gooit de trainer 5 dummy’s en de honden zien ze vallen. Blaine zoekt uitstekend, ruikt wel oude valplekken en vindt er één. Netjes. Hiervoor heeft de trainer een markeer opgegooid die ze nu mag halen. Heel goed gaat het.

Resumé

Prachtig weer, prachtige omgeving met als bonus de prachtige koeien. Alle honden doen het heel goed. Trots ben ik op Blaine, ze heeft heel goed gewerkt. Ik merk wel dat ze al iets langzamer wordt en dat komt door de hormonen na de loopsheid. Kortom de schijnzwangerschap steekt zijn kop op.

De komende twee weken geen les.

Zondag 29 april

Ja, rare dag inderdaad om te trainen voor Blaine en ik. Het is een inhaalles en we mogen mee trainen met een andere groep met drie Labradors! De druk ligt hoog….

Het is een natte dag vandaag, gelukkig valt het tijdens de training mee. Dat kan ik niet zeggen wanneer we koffie drinken en van de rit onderweg naar huis.

Oefening 1

We staan op een rij en al slalommend lopen we langs de honden. Eerste keer aan de riem, tweede keer los en de neus van Blaine gaat veel te veel naar de grond.

Oefening 2

De trainer gooit helemaal aan de andere kant van het veld, in de punt, dummy’s neer. De honden zien ze vallen. Met een “vooruit” mag Blaine er één halen. Ze heeft helaas de neiging om te shoppen. We doen deze oefening nog een keer. Eigenlijk is Blaine bij alle oefeningen los en dat gaat heel goed.

Oefening 3, 4, 5

We staan op linie, ik sta in het midden en moet eerst een dummy voor een ander opgooien. Hierna schuiven we door naar rechts en staan op de hoek. Er zit een heel systeem in dit schuif idee en iedereen komt aan de beurt voor drie apporten. We draaien ons om want achter ons staat de trainer en hij gooit een dummy op voor de hond die links in de linie staat. Maar eerst mag Blaine. Op een afstand van 10 meter staat een voorjager en hij gooit een dummy op. Blaine zit los naast me en ik wacht een paar tellen, niet lang genoeg volgens de trainer. “Apport” en Blaine haalt perfect de dummy. Ik loop met Blaine, los,  en paar passen naar voren en ik stuur haar met een “vooruit” naar voren. Moeilijk want ze mag niet blijven hangen en snuffelen op de valplek van net, daarom zeg ik nog een keer “vooruit”. Het gaat goed, ze rent helemaal naar de overkant van het veld, zelfde plek waar ook net de dummy’s lagen. Wanneer ze er bijna is fluit ik op mijn territoriumfluit. Het gaat goed.

Blaine en ik schuiven door en lopen naar de andere kant van de linie en staan nu aan de linkerkant. Blaine ziet de markeer van de trainer. We draaien ons om, want eerst gaat de meest rechtse hond haar oefening doen. Wanneer die op de terugweg is van het tweede apport, draaien Blaine en ik ons om en Blaine mag de markeer halen. Dit gaat wat aarzelend en ze stopt ook. Met een “vooruit” zoekt ze toch de dummy. “Weet je hoe dit kwam”, vraagt de trainer. En nee ik snapte dit gedrag niet. Een andere voorjager floot en daarom stopte Blaine. Aha, daarom is dit zo goed, Blaine doet hier haar oefening en even verderop is een andere hond met zijn oefening bezig. Blaine moet leren dat ze alleen naar mijn stem en signalen moet luisteren.

Oefening 6

Walk-up met 2 man, eerst ben ik nummer 1 en wanneer de trainer mijn nummer roept moet Blaine de dummy halen. We lopen met z’n tweeën in een heel rustig tempo. Blaine loopt steeds te ver voor mij uit en ik kan dit het beste corrigeren door haar even naar achteren te trekken. Wanneer de trainer een geluidje maakt stop ik en Blaine moet zitten. Dit doet ze niet uit zich zelf. Ze moet wachten en wanneer de trainer nummer 1 of 2 roept mag de hond het apport halen. Wij zijn nummer 1 en Blaine mag apporteren. Het gaat heel goed, ook wanneer de ander aan de beurt is.

Ronde 2

We blijven staan en een andere combo komt erbij. Wij zijn nu nummer 2 en weer gaat het heel goed.

Oefening 7

Een verre worp van de trainer en dat herhaalt hij heel veel. Ik denk dat er zo’n 10 dummy’s aan de overkant van het water liggen. Met een “vooruit” stuur ik Blaine over het water. Blaine heeft echt wat aanmoediging nodig om het water in te stappen, dit in tegenstelling tot de Labradors. Aan de overkant zeg ik nog één keer vooruit, want ze moet een stukje omhoog en vervolgens fluit ik op mijn territoriumfluit. Ze heeft een dummy en weer legt ze het neer voor een ander, verd….. Blaine zwemt terug en geeft het zittend af. Dit doet ze tegenwoordig goed.

Oefening 8

We gaan een stapje verder en lopen naar een ander veld. Nu moet Blaine twee slootjes over. Het lukt, maar wel met de nodige overredingskracht. Wanneer ze terug wil loopt ze om het eerste slootje heen?? en het tweede slootje zwemt ze wel over. Raar! Maar wel heel knap gedaan.

Oefening 9

Ja de trainer heeft er zin in. Blaine moet hetzelfde slootje overzwemmen, eentje deze keer. Aan de overkant gebruik ik mijn zitfluit en stem en Blaine gaat zitten. Vervolgens steek ik mijn arm uit naar rechts en Blaine moet helemaal naar rechts rennen. Dit lukt niet helemaal, ze trekt niet genoeg door. Ik moet mee lopen naar rechts, maar dat begreep ik verkeerd…. Afijn uiteindelijk lukt het, aan het einde van het veld liggen nog dummy’s van de oefening in het begin van de training. Heel goed gedaan en omlopen doet ze niet meer.

Oefening 10

Het is echt koud en de honden moeten een beetje opwarmen. We staan op een rij op de dijk en ik ben nummer 2. De trainer gooit vanaf de overkant van het water een hele verre markeer en om de beurt moeten de honden het halen. Het tempo ligt hoog, zo hoog dat ik er één gemist heb, toch vindt Blaine de dummy. Er is wat verwarring met de nummers, maar dat maakt niet uit. Blaine doet het super.

Resumé

Ik vind dat Blaine zich heel goed staande heeft gehouden tussen het Labrador geweld. Goed gewerkt, opdrachten gedaan die ze nog nooit gedaan heeft. Ze zette goed door en vond altijd de dummy. Super gedaan moppeke.

Woensdag 25 april

We trainen in Vinkeveen bij het oude spoor. Het is koud!!!! En heb me echt te licht gekleed, halverwege de training sta ik gewoon te klappertanden.

Wat doen we zoal?

Heel veel steadyness oefeningen, markeren en lijnen.

Voorbeeld van een oefening

We staan op een linie en vooraf is bepaald wie wat doet. Eerste apport is voor de hond in het midden en de tweede apport voor de hond helemaal links in de linie en zo schuiven we steeds een plekje op. Blaine doet deze oefening heel goed. Eerst moet ze de eerder gegooide markeer halen. Wanneer we in het midden staan geef ik een lijn naar het paaltje, zo’n 30 meter verderop, waar de trainer ook eerder dummy’s heeft neergelegd. Deze hebben de honden gezien. De lijn is ook perfect. Dit is ook zo’n oefening op herinnering. Elke combi is twee keer aan de beurt.

Heel tevreden

Eigenlijk gaan alle lijnen goed, markeers gaan goed, overwater gaat goed, de trainer heeft zijn machine meegenomen die dummy met geluid eruit werpt. Ze komen heel ver weg neer, prima gaat het. Het is gewoon een hele goede training wat ons betreft.

Woensdag 18 april

Een prachtige dag en we trainen in Mijdrecht.

Wat doen we zoal

Oefening 1

Blaine moet zitten en blijven. Ik loop helemaal naar de andere kant van het veld, draai me om, roep haar naam en fluit. Als een speer rent ze naar me toe.

Oefening 2

Eerste apport

Bij een takkenbos gooit de trainer dummy’s neer, de honden mogen dit zien. We staan met z’n tweeën naast elkaar. We brengen de honden los voor. Het is een walk-up, ik moet goed opletten dat ik niet te snel loop en ik moet goed op de ander letten. We stoppen en Blaine moet zitten. De trainer gooit een dummy in het bos. Eerst mag Isa de dummy bij de takkenbos halen en Blaine moet blijven zitten. Fleur zegt ”apport” en weg is Blaine. En zie haar maar eens terug te krijgen, het is een beetje een June typje, zij vond ook altijd dat ze eerst haar werk moest afmaken. Ik krijg haar terug en dan moet ze toch echt op haar beurt wachten. Goed leermoment, Blaine heel streng in de gaten houden wanneer de ander aan de beurt is. Blaine mag nu de dummy in het bos halen. Ik kan het beste een ‘vooruit’ geven, met het territoriumfluitje. Volgens mij zei ik “zoek apport”. Blaine vindt de dummy en rent terug.

Tweede apport

Nu mag Blaine de dummy bij de takkenbos halen. Dit gaat ook niet helemaal goed en ik roep haar terug. Ik moet ook een betere positie innemen. Met een schuine lijn stuur ik Blaine weg en gebruik de territorium fluit.

Heel belangrijk bij een OWT de keurmeester roept je nummer op en dan ben je aan de beurt. Bouw altijd een pauze in voordat je de hond wegstuurt. En met zo’n walk-up mag je de hond pas aanlijnen wanneer de keurmeester het zegt.

Oefening 3, 4, 5

Dit is een groot opgezette oefening en doen we verschillende keren. We gebruiken het hele rechthoekige veld. Eén haalt een markeer en de andere staan ieder op een hoek en de voorjagers lopen naar de volgende hoek, de honden blijven op hun plek. De honden worden door de voorjagers geroepen, op het moment dat de trainer een markeer opgooit voor het koppel dat in het veld staat. Zo lopen we van hoek tot hoek. Dit alles heeft als doel om te voorkomen dat een hond naar de dummy rent. Eigenlijk doet niet één hond dit, alle honden zijn best baas gericht, al is het bij Sandor (een reu) iets minder.

Hoe doet Blaine het?

Goed, ze blijft goed zitten de eerste ronde, tijdens de tweede ronde vindt ze het wel mooi geweest en komt steeds mijn kant op terwijl ze moet blijven zitten. Na de eerste ronde is het onze beurt voor de markeer. Weer wordt Blaine los voorgebracht. De markeer wordt gegooid, eerst stappen Blaine en ik 5 passen vooruit, Blaine zit en dan mag ze de dummy halen. Prima gaat het. Dit alles doen we dus twee keer.

Oefening 6

De trainer heeft een dummy aan de overkant aan de rand van het water neergelegd. Het is warm en Blaine gaat vrij makkelijk het water in. Ze moet wel wat zoeken aan de overkant. Wel raar dat Blaine probeert om te lopen. Alleen lukt dit niet, ze zie niet goed hoe, daarom loopt ze naar rechts, gaat de brug over en zwemt via een ander slootje terug. Raar.

Oefening 7

Is ook een over water, helaas probeert Blaine zelf een plek te zoeken om het water in te gaan en dat is niet de bedoeling.

Resumé

Een nuttige training, vooral op het gebied van steadyness en blijven. En het weer was geweldig.

Woensdag 11 april

Geen training i.v.m. loopsheid van Blaine

Woensdag 4 april

We trainen in Nieuwer ter Aa aan de Bosdijk. Geen sneeuw, geen ijs, geen regen, geen wind, gewoon heel lekker weer. Een nieuw seizoen, de zomer jachttraining 2018 en deze reeks duurt tot half augustus. Aan de groep voorjagers en honden is niet veel veranderd. Jet en Mexx trainen niet meer mee, heel jammer en er is een Waterspaniel voor in de plaats gekomen. Wie het is? Daar moeten we nog een week op wachten, want ze heeft een workshop in België. Dus: 2 Heidewachtels, 1 Weimaraner, Waterspaniel en een Flatcoat. We komen mooi op tijd aan, Jolanda en Nala zijn er al, Fleur arriveert niet lang na mij en als laatste komt de trainer aan met Olaf. Leuk dat hij weer een keer mee traint.

We gaan beginnen!

Wat doen we zoal?

Oefening 1

Het gaat veel om blijven zitten op afstand en los voorjagen. Blijven zitten terwijl ik b.v. bij een ander ga kijken valt niet mee voor Blaine. Blaine en ik lopen naar het eerste paaltje. Ik doe de riem af en Blaine loopt los volgend naast mij naar het tweede paaltje, dit gaat de laatste tijd best goed. Blaine moet blijven zitten en ik loop verder naar het einde van het pad. Wanneer ik bijna de hoek om ben komt Blaine mijn richting op. Zucht, we lopen terug en voor de zekerheid krijgt ze nu de riem om. Mocht het nodig zijn dan kan de trainer ingrijpen. Blaine blijft nu gelukkig zitten. Weer loop ik de hoek om, wacht even en loop terug. Voorbij de hoek buk ik en doe net alsof ik wat neerleg. Vervolgens roep ik Blaine. Prima gaat het.

Oefening 2

De trainer heeft halverwege op het pad een stapel dummy’s neergelegd. Blaine zit los naast me en met een ‘vooruit’ rent ze richting de dummy’s. Het is de bedoeling dat Blaine zelf een dummy pakt, wanneer ze een dummy in haar bek heeft moet ik fluiten en Blaine rent terug. De praktijk gaat anders. Blaine rent naar de stapel dummy’s en ze staat erbij en kijkt ernaar. “Apport” zeg ik en op het moment dat ze er één pakt, fluit ik. Nog komt ze niet en weer probeer ik te fluiten, maar ik heb ruzie met mijn fluit en heb dan zoiets van ‘laat maar’.

We doen het nog een keer en ik moet nu mijn territorium fluitje gebruiken wanneer Blaine bij de dummy’s is en als ze er één pakt, moet ik fluiten. Wel moet ik weer apport zeggen, maar verder gaat het stukken beter dan net. Pf.

Oefening 3

We lopen door en gaan de hoek om en de trainer blijft daar staan. Hij legt er dummy’s neer en de honden mogen dit zien. Eerst gooit de trainer voor ons een dummy op, ik zeg “nee” en we draaien ons om. Met een ‘vooruit’ mag Blaine de eerst neergelegde dummy halen. De tweede is voor later, want eerst zijn de andere honden aan de beurt.

Oefening 4

Met een lijn moet ik de dummy van net laten halen. Ik geef de lijn te gehaast en Blaine loopt niet goed. De tweede gaat iets beter en met de hulp van het territoriumfluitje komt het goed.

Oefening 5

Eerst wordt een dummy links in het water gegooid en dan rechts. Blaine wil meteen de laatste halen maar dat mag niet. Ik heb een hekel om haar terug te roepen vanaf de waterkant. Ze komt en ik geef een lijn aan met een “apport” om de eerste dummy te halen. Het in het water stappen gaat wat traag, maar ze zwemt en haalt de dummy. Dat geldt ook voor de tweede.

Oefening 7

Op de terugweg naar de auto doen we nog één afsluitende oefening. De trainer gooit een dummy vanaf de andere kant van het water en wij staan rechts. Blaine ziet de dummy vallen, die de trainer net naar de overkant heeft gegooid. Lijkt mij niet moeilijk, maar schijn bedriegt, er zijn veel valplekken. Het lijkt wel of Blaine naar de trainer wil die aan de overkant van het water staat of ze verwacht dat hij nog eens gooit. In ieder geval gaat het niet vanzelf. Blaine zoekt steeds aan de waterkant en de dummy is toch echt aan de rechterkant van het pad terecht gekomen, bij de bosjes. Ze rent een stuk mijn kant op en dat wil ik niet. Met een achterwaartse vooruit lukt het om haar weer in de buurt van de dummy te krijgen. Wanneer ze mij aankijkt geef ik een lijn naar rechts en hè hè ze vindt de dummy. Toch goed opgelost vindt de trainer.

Resumé

Ik kan merken dat we een tijd niet getraind hebben met dit soort oefeningen. Ik heb natuurlijk wel getraind op een meer simpele manier. Het ging daarom wat moeizaam. Volgende week kunnen we niet meedoen. Blaine is dan 13 dagen loops en dat kunnen we Santos niet aandoen. Vandaag was hij er niet omdat hij ziek was.